Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

3 sposoby suszenia leśnych grzybów. Wybierz najdogodniejszy dla siebie
10.10.2022 08:47 3 sposoby suszenia leśnych grzybów. Wybierz najdogodniejszy dla siebie

Suszenie jest jednym z najlepszych sposobów utrwalania grzybów. Do suszenia grzybów wybierzmy jedną z trzech prostych metod: suszenie w suszarce, piekarniku lub na nitce. Odpowiednio przetworzone i przechowywane grzyby będą doskonałym dodatkiem do wielu dań i zachowają świeżość, aż do przyszłego roku.W słoneczne, jesienne dni wybierzmy się na grzybobranie do pobliskiego lasu. Grzyby leśne, jak borowiki, podgrzybki, kozaki, czy rydze, są wyśmienitym dodatkiem do świątecznego bigosu, farszu na pierogi czy gołąbki. Z powodzeniem wykorzystamy je również do przygotowania doskonałych zup i sosów. Do suszenia wybieramy wyłącznie zdrowe, nierobaczywe grzyby. Grzyby nie mogą mieć oznak pleśni, uszkodzenia lub nadgryzienia, ponieważ szybko się zepsują i zniszczą wszystkie, nawet zdrowe zbiory. Do suszenia grzybów wybierajmy gatunki stosunkowo suche. Grzyby wilgotne jak maślaki, również można suszyć, ale trwa to o wiele dłużej. Przed suszeniem musimy odpowiednio przygotować grzyby. Na początku dokładnie czyścimy je z igieł, ziemi i piasku przy pomocy twardej szczoteczki. Potem grzyby kroimy w grubsze plastry. Grzybów przeznaczonych do suszenia nigdy nie myjemy, bo znacznie wydłuży to proces suszenia, a nawet może doprowadzić do spleśnienia zbiorów.

Jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia? Dobry wybór opłaci się dla smaku i zdrowia
10.10.2022 07:54 Jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia? Właściwy wybór opłaci się dla smaku i zdrowia

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów oleju, między innymi rzepakowy, słonecznikowy, lniany, oliwę z oliwek. Nie każdy jednak wie, że wybór oleju do smażenia powinien być dostosowany do długości obróbki termicznej i temperatury smażenia. Każdy rodzaj oleju ma inną temperaturę dymienia, a więc inaczej zachowuje się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Olej, który będzie idealny do sałatki, niekoniecznie będzie dobry do smażenia mięs czy innych potraw. Do smażenia zawsze wybieraj wyłącznie oleje rafinowane, czyli takie, które zostały poddane oczyszczeniu, np. olej rzepakowy, słonecznikowy czy oliwę z oliwek. Rodzaj oleju do smażenia musi być odpowiednio dobrany do długości obróbki termicznej. Kluczowa jest więc temperatura i punkt dymienia.Do smażenia płytkiego, czyli tak naprawdę maksymalnie kilkuminutowej obróbki na małym ogniu, możesz zastosować niemal każdy rodzaj oleju. Do smażenia głębokiego, np. do smażenia mięsa, czy pączków wybieraj wyłącznie olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Te dwa rodzaje oleju do smażenia są najbezpieczniejsze zarówno dla samej potrawy, jak i naszego zdrowia.

Dlaczego usuwamy liście laurowe z potraw?
09.10.2022 19:45 Dlaczego zawsze należy usunąć liście laurowe z potraw? Jest arcyważny powód

Liście laurowe mają wiele zastosowań w kuchni. Dodajemy je m.in. do rosołu, gulaszy czy dań z kapusty. Przed podaniem potrawy trzeba je zawsze usunąć. Jest jedna bardzo istotna przyczyna. Okazuje się, że wcale nie chodzi o smak czy potencjalne uwalnianie toksycznych substancji.Liści laurowych nie jemy na surowo, tak jak ma to miejsce w przypadku innych ziół m.in. bazylii, oregano czy tymianku. Do potraw trafiają zwykle w wersji suszonej i zawsze w całości. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego? Przyczyna jest prozaiczna.

Jak przechowywać czosnek?
09.10.2022 16:45 Jak przechowywać czosnek, aby jak najdłużej zachował świeżość?

Czy wiecie, jak przechowywać czosnek? Aromatyczna przyprawa bardzo często trafia do lodówki wraz z innymi warzywami. Niestety, umieszczona w chłodzie dużo szybciej traci na wartości. Podpowiadamy, gdzie ją włożyć, by pozostała świeża i smaczna.Czosnek świetnie podkreśla smak wielu dań. Pasuje do mięs, zup, przekąsek i warzywnych jednogarnkowych kompozycji. Jego zastosowanie sprawia, że posiłki są bardziej wyraziste i rozgrzewające.Wyrazista roślina słynie też ze swoich prozdrowotnych właściwości. Flawonoidy, saponiny, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, wapń czy magnez to tylko nieliczne z szeregu substancji, które zawarte są w czosnku. Wiemy, że warto po niego sięgać, ale jak sprawić, by długo pozostał świeży?

kania
09.10.2022 14:50 Co można przygotować z kani? Smaczny grzyb nadaje się nie tylko na kotlety

Kanię większość smakoszy wykorzystuje do przyrządzenia kotletów w panierce. Tymczasem smaczny grzyb świetnie nadaje się też do innych potraw. Zebraliśmy dla was kilka inspiracji. Warto spróbować — kania jest dostępna tylko do końca października.Smacznych kotletów nigdy dosyć. Kania jednak odnajdzie się w dużo większej liczbie potraw. Co więcej, większość dań wcale nie jest skomplikowana. Warto wykorzystać dostępność przysmaku i przygotować z jego dodatkiem pyszny obiad.

Jak zrobić suszone grzyby?
08.10.2022 17:55 Chcesz żeby, suszone grzyby nie straciły zapachu? Pomocny będzie 1 trick

Suszone grzyby świetnie urozmaicają smak wielu dań kuchni polskiej. Odpowiednie ich przygotowanie sprawi, że nawet po długim czasie będą wyjątkowo aromatyczne. Wkładając suszony specjał do słoika i umieszczając go ponownie w piekarniku uzyskamy najlepsze efekty. Jeśli macie ochotę samodzielnie przygotować suszone grzyby, jedna prosta sztuczka pomoże wam uzyskać niezwykle smakowite i pełne aromatu skarby lasu. Oczyszczony i wysuszony dowolną metodą przysmak warto zamknąć w słoiku i poddać działaniu podwyższonej temperatury. Prosta czynność podniesie walory smakowe produktu.

czego nie wstawiać do lodówki
08.10.2022 13:03 Nigdy nie wstawiaj ich do lodówki. Większość Polaków nie ma pojęcia. Fatalny błąd

Przechowywanie w chłodnym miejscu nie koniecznie służy naszym produktom spożywczym. Okazuje się, że niektórym z nich, np. papryce, olejowi rzepakowemu czy pieczywu, niska temperatura panująca w lodówce może wręcz zaszkodzić. Koniecznie dowiedz się więcej na temat tego, czego nie wstawiać do lodówki.Zwykło uważać się, ze przechowywanie w lodówce przedłuża przydatność jedzenia do spożycia. Zasady tej nie należy jednak stosować automatycznie do wszystkich zakupionych przez nas artykułów. Czego nie wstawiać do lodówki i dlaczego? Szczegóły poznasz w poniższym tekście.

1 33703580 16 06 f fidcp n6625 l-X
07.10.2022 23:23 Piekarnik Candy Cook Light - najlepszy w klasie

Marka Candy znana z bycia najlepszą w swojej klasie tym razem zaskakuje użytkowników nowymi piekarnikami do zabudowy. Włoski styl, innowacyjne rozwiązania, proste użytkowanie i energooszczędność to cechy wyróżniające. Czego można spodziewać się po produktach? Piekarnik Candy Cook Light - najlepszy w klasieNajlepsze rezultaty pieczeniaProdukty Candy pomagają w codziennym funkcjonowaniu i taki właśnie jest nowy piekarnik do zabudowy Candy Cook Light FIDCP N625 L. Dla wszystkich tych osób, które przywiązują dużą wagę do racjonalnego i świadomego odżywiania została stworzona funkcja Cook Light, która pozwala gotować zdrowiej ograniczając użycie tłuszczu. Połączenie grilla z pulsacyjną pracą wentylatora skraca czas pieczenia i sprawia, że więcej wilgoci pozostaje w przygotowywanych potrawach, czyniąc je soczystymi i wyjątkowo smacznymi. Pieczenie to zazwyczaj czasochłonne zajęcie, jednak dzięki temu, że urządzenie posiada innowacyjne rozwiązania czynność ta może zająć znacznie mniej czasu niż sądzisz. Piekarnik Candy bardzo szybko się nagrzewa i jest gotowy do niemal natychmiastowego użycia, podnosząc temperaturę do 180°C w zaledwie 3,5 minuty. Dzięki temu, nie będziesz już tracić zbędnego czasu na samo czekanie. Po drugie, dzięki temu, że komora piekarnika ma pojemność aż 70 litrów umożliwi realizację nawet największych kulinarnych przedsięwzięć. Kilka potraw jednoczenie, ogromne brytfanki, czy po prostu rodzinny obiad dla kilkunastu osób - z piekarnikiem Candy wszystko okaże się organizacyjną fraszką. Dodatkowo, piekarnik posiada specjalne programy, które umożliwią ci osiągnięcie najlepszych rezultatów. Zaawansowane pieczenie daje możliwość używania dwóch przestrzeni grzewczych: górnej i dolnej. Umieszczając blaszkę lub pojemnik na ruszcie na środkowej pozycji idealnie upieczesz chleb i mięso. Specjalna funkcja Pizza pozwoli ci wyczarować ulubiony włoski specjał niczym z Neapolu. Wystarczy dobry przepis na ciasto i świeże produkty, a wysoką temperaturę i odpowiednie warunki do jej wypieku zapewni Candy. A jeśli masz ochotę na mięso z grilla – nic prostszego. Wystarczy wybrać program grill, który pozwala na przypieczenie wierzchniej warstwy przygotowywanej potrawy i zapewnienie jej fantastycznej chrupkości. Ciesz się w pełni wypieczonym jedzeniem bez konieczności wychodzenia z domu. A po grillu, kiedy przyjdzie czas na deser idealnie sprawdzi się dolne ogrzewanie. Pieczenie z wykorzystaniem jedynie dolnego ogrzewania jest doskonałym sposobem wypiekania wszystkich potraw na bazie ciasta. Ciesz się pysznymi efektami ciasta francuskiego, tart oraz innych dań, które do przygotowania wymagają wyższej temperatury od spodu. Zachwycisz nie tylko siebie, ale również swoich gości niezwykłymi, idealnie wypieczonymi ciastami. Wygoda i bezpieczeństwo Wygoda i bezpieczeństwo Najwyższa ocena wystawiona przez klientów elektromarketów, to najlepsza rekomendacja niezawodności i komfortu codziennego użytkowania piekarnika Candy. Wysoka klasa energetyczna oznacza wiele wymiernych korzyści. Piekarnik pobiera znacznie mniej energii, co przekłada się na niższe rachunki za prąd, a tym samym większe oszczędności. Efektywność energetyczna w klasie A to jednak nie tylko ulga dla portfela, ale również mniejsze obciążenie dla środowiska. Piekarniki Candy to także kwintesencja włoskiego stylu: jedynego w swoim rodzaju połączenia najwyżej jakości materiałów z klasycznym wzornictwem w nowoczesnym wydaniu. Candy Cook Light FIDCP N625 L to wygoda, dzięki zastosowaniu mocnego oświetlenia w jego wnętrzu, możesz z przyjemnością śledzić zmiany jakie zachodzą na powierzchni przygotowywanych potraw. Piekarnik posiada wytłoczone na bocznych ściankach prowadnice, dzięki czemu bezpiecznie wysuniesz blachę i ruszt podczas pieczenia. Wygodnie kontroluj stan przygotowywanych potraw ciesząc się pełną swobodą podczas kulinarnych wyzwań. To, co również wpłynie na bezpieczeństwo podczas pieczenia to chłodny front. Nowe szklane drzwi zewnętrzne nagrzewają się średnio do zaledwie 55°C, podczas gdy temperatura wewnątrz piekarnika wynosi 200°C. Możesz zatem swobodnie korzystać z piekarnika bez obawy o oparzenie. A po zakończeniu niezwykłych wypieków, w łatwy sposób oczyścisz urządzenie. Wnętrze piekarnika pokryte jest emalią, która gwarantuje bezproblemowe utrzymanie urządzenia w czystości. A dzięki temu, że urządzenie posiada system AquActiva z funkcją czyszczenia parą wyeliminowanie nawet najbardziej uciążliwych zabrudzeń będzie błahostką. Wszelkie zanieczyszczenia we wnętrzu urządzenia zostają zmiękczone i po zakończonym cyklu wystarczy je z łatwością usunąć ściereczką. Dzięki temu, że piekarnik podłączony jest do aplikacji hOn możesz nie tylko sterować nim zdalnie, ale również uzyskać dostęp do porad i wskazówek dotyczących użytkowania oraz wypieków. To wszystko sprawia, że piekarnik Candy jest najlepszy w swojej klasie. Więcej informacji.

Jak szybko należy przerobić zebrane grzyby? Czas ma ogromne znaczenie
07.10.2022 19:54 Jak szybko należy przerobić zebrane grzyby? Czas ma ogromne znaczenie

Ostatnio lasy są pełne grzybów. I trzeba przyznać, że borowiki, podgrzybki, koźlaki i maślaki zbiera się bardzo przyjemnie, trochę gorzej jest z ich przerabianiem. A niestety zbiorami trzeba zająć się dosyć szybko, bo mogą się zepsuć i zrobić szkodliwe dla naszego organizmu. Sprawdź więc, jak szybko należy przerobić zebrane grzyby. Z grzybów leśnych możemy zrobić wiele pysznych dań. Przygotujemy z nich zupę czy aromatyczny sos do makaronu, kaszy, ryżu i mięs. Możemy je również zamarynować, zamrozić lub ususzyć. Ważne jest by potrawy czy przetwory zrobić z jak najświeższych grzybów, bo wtedy będą dla nas bezpieczne. Nigdy nie przechowujmy grzybów leśnych w plastikowych torbach, ponieważ szybko się zagrzewają wytwarzając toksyczne związki. Grzyby musimy przygotowywać maksymalnie na drugi dzień po zebraniu, ponieważ później zaczynają się psuć i robić dla nas szkodliwe. Grzyby powinniśmy dokładnie oczyścić. Najlepsza będzie do tego celu szczoteczka zamoczona w soli. Nigdy nie myjmy grzybów leśnych przed suszeniem, ponieważ to znacznie wydłuży proces suszenia. Grzyby suszone przechowujemy w szklanym, szczelnym słoiku, najlepiej z dodatkową uszczelką, żeby nie dostała się do nich wilgoć i powietrze.

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?
07.10.2022 09:20 Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Mamy kilka babcinych sztuczek

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Pomóc nam może m.in. babciny patent z posypaniem patelni solą. Ziarenka podgrzewano, a później usuwano i smarowano naczynie odrobiną słoniny. Dzięki temu smażenie było proste i przyjemne. Sprawdźcie, jakie jeszcze sposoby warto zastosować. Smażenie naleśników nie wydaje się trudne, lecz czasami ciasto przywiera do patelni i nie sposób zdjąć go z niego z zachowaniem kształtu rarytasu. Istnieje kilka prostych rozwiązań, które pozwolą nam uniknąć takiej sytuacji. Warto je poznać.

Jak wyhodować natkę pietruszki?
06.10.2022 22:45 Jak wyhodować w domu natkę pietruszki? Cenny dodatek na wyciągnięcie ręki

Natka pietruszki stanowi doskonały dodatek do wielu dań. Przysmak bardzo prosto hoduje się w domowych warunkach. Wystarczy jedynie korzeń warzywa, doniczka z ziemią i odrobina naszego zaangażowania. Oszczędność pieniędzy jest niebagatelna i zieleninę zawsze masz na wyciągnięcie ręki.Kupowanie natki pietruszki — która nierzadko szybko więdnie, żółknie czy usycha — nie musi być jedynym sposobem pozyskania świeżego zioła. Jeżeli macie pod ręką korzeń pietruszki, z łatwością wyhodujecie ją sami. Kilka dni wystarczy, by cieszyć się jej walorami.

Wiemy, jak przyspieszyć mięknięcie mięsa
05.10.2022 11:49 4 dodatki, dzięki którym duszone mięso szybciej stanie się miękkie. Wystarczy odrobina, by skrócić czas gotowania

Czy wiecie, jak przyspieszyć mięknięcie duszonego czy gotowanego mięsa? Są produkty, które dodane podczas obróbki kulinarnej, sprawią, że mięso ugotuje się szybciej, a jego konsystencja stanie się więcej niż zadowalająca. I co warto dodać - te produkty z pewnością macie w kuchennych zapasach i nie zrujnują waszego budżetu. Marzy wam się pyszne, mięciutkie mięso, np. w postaci gulaszu, lecz nie macie czasu na długie gotowanie? Cztery produkty znacznie skrócą czas obróbki termicznej, a dania zachwycą delikatnością. Nie tylko więc będziecie mieć szybciej obiad, ale też zaoszczędzicie gaz czy energię.

Kania - sposób na rozwinięcie kapelusza
05.10.2022 08:49 Zbieracie kanie? Sprawdźcie, jak przyspieszyć rozwijanie się kapelusza. Sposób jest banalnie prosty

Znaleźliście kanie, ale ich kapelusze nie są jeszcze wystarczająco rozwinięte? Spokojnie możecie zabrać je do domu, bo mamy niezwodny sposób, za sprawą którego kapelusze szybko staną się duże. Prosta sztuczka sprawi, że będziecie mogli przyrządzić z kani smaczne kotlety. Koniecznie sprawdźcie — warto choć raz ich posmakować. Czubajka kania jest jednym z najsmaczniejszych grzybów, jakie znaleźć można w polskich lasach. Jest Idealna na kotlety. Jej rozwinięty kapelusz potrafi osiągać spektakularne rozmiary. Wiemy, co zrobić, jeśli grzyb pozostaje skulony. Prosty patent pomoże nam przyrządzić z niego „schabowego".

jak przechowywać suszone grzyby
03.10.2022 17:38 Jak przechowywać suszone grzyby? Pomyłka może być kosztowna

Odpowiedź na pytanie: jak przechowywać suszone grzyby? nie jest prosta. Cenne znaleziska musimy chronić przez wieloma różnymi czynnikami. Zbiory może zniszczyć wilgoć, światło słoneczne a nawet mole spożywcze. Uzbrojeni w wiedzę z tego artykułu, bez trudu odeprzecie wszelkie zagrożenia.Jesień jest czasem powszechnego ruszenia na grzybobranie. Szczęśliwcy, którzy wrócą z lasu z bogatą zdobyczą, nierzadko decydują się na ususzenie grzybów, których w przeciwnym razie nie byliby w stanie przejeść. Przyjrzyjmy się zatem kwestii jak przechowywać suszone grzyby.

Grzyb, który smakuje jak kurczak
02.10.2022 16:45 Rozpoznajesz grzyb ze zdjęcia? Wiele osób go pomija, a smakuje jak kurczak

Grzyby mają wielu amatorów. Niektóre mogą stanowić zamiennik mięsa. Tak jest w przypadku żółciaka siarkowego, który w smaku podobny jest do kurczaka. Podpowiadamy jak go rozpoznać i przyrządzić.Zbieranie grzybów bywa wyzwaniem. Są bowiem okazy, które, choć na pierwszy rzut oka wydają się trujące, nie tylko są bezpieczne, ale też po obróbce termicznej smakują znakomicie. Doskonałym przykładem jest żółciak siarkowy.Grzyb ma charakterystyczny żółtopomarańczowy kolor i nierzadko rośnie na pniach drzewach liściastych. Istnieje spora szansa, że widzieliście go podczas spaceru w parku, lecz nie pomyśleliście o zebraniu. Tymczasem jest on niesamowitym przysmakiem.

jadalne kasztany
01.10.2022 14:03 Wyborny przysmak już zagościł w polskich sklepach. 1 błąd i kulinarna klapa gotowa

Na jesieni w sklepach zaczynają pojawiać się jadalne kasztany. Nie można spożywać ich na surowo, wymagają więc gotowania, lub tak jak w naszym wypadku- pieczenia. Jak upiec kasztany? Sekret tkwi w uprzednim nacięciu ich skórki, najlepiej na krzyż.W poniższym tekście odpowiemy nie tylko na pytanie jak upiec kasztany w warunkach domowych. Równie ważna jest wiedza jak wybierać je w sklepie, oraz czego absolutnie nie robić po upieczeniu. Zapraszamy do lektury.

Jak mrozić grzyby? Prosty sposób na utrwalenie leśnych skarbów
30.09.2022 20:50 Jak mrozić grzyby? Prosty sposób na utrwalenie leśnych skarbów

Grzyby leśne możemy suszyć, marynować lub mrozić. Nie każdy wie jednak, jak prawidłowo mrozić grzyby, żeby nie były gorzkie i nie zepsuły się po kilku miesiącach. Nie każdy grzyb nadaje się też do takiego utrwalania. Jak przygotować grzyby do mrożenia? Jak je mrozić i jak rozmrażać? Oto garść cennych informacji. Mrożenie grzybów jest dobrym sposobem na zachowanie ich świeżości i niepowtarzalnego smaku. Do mrożenia wybierajmy jednak grzyby o elastycznej, zwartej strukturze, np. kurki, rydze, podgrzybki i prawdziwki. Zrezygnujmy z mrożenia maślaków. To grzyby wilgotne o dużej ilości śluzu, więc nie nadają się do mrożenia.Grzyby mrożone często stają się gorzkie. Wystarczy jednak zblanszować je przez włożeniem do zamrażalnika, by nie mieć takiego problemu. Blanszowane grzyby będą świeże przez 1,5 roku, bez blanszowania natomiast zaczną się psuć już po 6 miesiącach. Z mrożonych grzybów możemy ugotować aromatyczną zupę, zrobić z nich doskonały sos do placków ziemniaczanych, kopytek, mięsa i ryb. Pieczona ryba lub polędwiczki wieprzowe doskonale łączą się z niepowtarzalnym aromatem leśnych przysmaków.

pomidory
29.09.2022 22:46 Jak najszybciej obrać pomidora ze skórki? Sposób cioci Iwony jest skuteczny i niezawodny

Wiecie, jak najszybciej obrać pomidora ze skórki? Wypróbujcie sposób cioci Iwony, który jest skuteczny i niezawodny. Jego tajemnicą jest prosta czynność, a mianowicie delikatne nacięcie skórki. Obrane pomidory będą doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Pomidory są jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw w Polsce i na całym świecie. To zasługa ich smaku, konsystencji, soczystości i uniwersalności zastosowania. Można je jeść surowe, np. na kanapce czy w sałatce. Jednak doskonale nadają się też do zup, sosów i zapiekanek. Zazwyczaj pomidory jada się ze skórką. Są jednak sytuacje, w których usunięcie skórki z pomidorów jest bardzo wskazane. Na przykład wtedy, gdy dodajecie je do zupy czy sosu i nie chcecie, by kawałki skórki pływały w potrawie. Nie jest to apetyczne, a co gorsza skórka może się przykleić do podniebienia. Jak więc usunąć skórkę z pomidora?

jak suszyć grzyby
29.09.2022 13:51 Największy błąd podczas suszenia grzybów. Przez niego tracą smak i aromat

W sezonie letnio-jesiennym chętnie wybieramy się do lasu na grzybobranie. Cenne znaleziska możemy wykorzystać od razu, jednak dużą część z nich przeznaczamy do suszenia. Jak suszyć grzyby, ale zachowały swój cenny smak i aromat? Wszystkiego dowiecie się z poniższego tekstu.Zebranie odpowiedniej ilości grzybów pochłania niejednokrotnie dużo czasu i energii. Warto więc posiąść wiedzę na temat tego, jak suszyć grzyby, aby cały nasz wysiłek nie poszedł na marne. Dobrze ususzone grzyby zachowają niezwykły zapach lasu, którym będziemy mogli cieszyć się jeszcze przez długie miesiące.

Wiemy, co zrobić żeby pomidory dojrzały w domu
27.09.2022 15:05 Twoje pomidory są jeszcze zielone? Wiemy jak przyśpieszyć dojrzewanie. Wystarczy 1 sprawdzony trik

Czy wiecie co zrobić, żeby pomidory dojrzały w domu? Jedna prosta sztuczka sprawi, że warzywo nabierze pożądanego koloru. Wystarczy umieścić je w szczelnej papierowej torbie wraz z jabłkiem lub bananem. Po kilku godzinach uzyskacie spodziewany efekt.Kupując pomidory, zawsze lepiej skusić się na mniejszą ilość i wybrać najbardziej dojrzałe sztuki. Co, jednak jeśli, mamy własną uprawę, a warunki pogodowe pogorszyły się i trzeba zebrać zielone owoce? Okazuje się, że jest prosty sposób na to, by warzywa dojrzały w dość krótkim czasie.

Czy można suszyć maślaki? Tak, ale jest ważny warunek
26.09.2022 16:12 Czy można suszyć maślaki? Tak, ale jest ważny warunek

Czy można suszyć maślaki? To pytanie często pojawia się na różnych forach kulinarnych. Okazuje się, że maślaki, mimo tego, że pokryte są warstwą śluzu i są wilgotne, możemy suszyć samodzielnie w domu. Bardzo ważna jest jednak odpowiednia temperatura i samo przygotowanie grzybów do suszenia. Jesień to idealny czas na grzybobranie. O tej porze roku w lasach znajdziemy wiele wyśmienitych gatunków grzybów, z których ugotujemy zupę, aromatyczny sos, czy przygotujemy zimowe przetwory. Świetnym sposobem na zachowanie smaku grzybów, jest suszenie. Suszone grzyby dodamy między innymi do bigosu i farszu na pierogi.Wiele osób zastanawia się jednak, czy można suszyć maślaki. Grzyby te są przepyszne, ale pokryte warstwą śluzu, przez co są wilgotne. Maślaki, podobnie jak inne gatunki grzybów jadalnych, możemy suszyć w domu, jednak nie ususzymy ich na grzejniku czy na sznurku, ponieważ potrzebują odpowiedniej temperatury.Maślaki musimy suszyć w piekarniku lub suszarce, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiernej wilgoci. Maślaki wymagają również odpowiedniego przygotowania i czyszczenia przed suszeniem. Suszone grzyby znacznie poprawiają walory smakowe każdego dania i doskonale komponują się z mięsem i warzywami. Czy można suszyć maślaki?

Gorzka kapusta kiszona - 1 trick
25.09.2022 21:43 Kapusta kiszona wyszła gorzka? 1 trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Kiszona kapusta wyszła wam gorzka? Najprawdopodobniej zapomnieliście o jednej prostej czynności, która sprawia, że smak wyrobu nie nabiera nieprzyjemnych nut. Chodzi o ubijanie warzywa. Dzięki niemu w kiszonce nie gromadzą się gazy, które mogą zmieniać smak rarytasu. Gorzkiego produktu nie trzeba jednak wyrzucać. Wystarczy przenieść go do chłodnego miejsca na kilka dni. Zrobiona w domu kapusta kiszona prawie zawsze będzie smaczniejsza niż rarytas ze sklepu. Aby się udała, konieczna jest jednak nie tylko sprawdzona receptura, ale też codzienne ubijanie warzywa w beczce. Jeśli udało nam się o tym zapomnieć — nic straconego. Przeniesienie warzywa do chłodnego pomieszczenia pomoże.

Czarna końcówka banana jest bezpieczna
25.09.2022 16:55 Cała prawda o czarnej końcówce banana. Już wiadomo, czy można ją jeść

Usuwacie końcówkę banana z obawy przed zatruciem? Popularna praktyka wcale nie jest niezbędna. Wyjaśniamy, co znajduje się w tej części owocu i co tak naprawdę jest istotne, gdy chcemy bezpiecznie spożywać banany. Warto wiedzieć. Banany są zdrowe. Owoce te — choć uznawane za tuczące i zbyt słodkie, by jeść je w większych ilościach — obfitują w szereg korzystnych dla naszego organizmu składników. Wśród nich wymienić można pierwiastki takie jak potas, magnez, wapń czy fosfor, a także witaminy — m.in. A, C, E czy K. Zła sława tego owocu wynika z mitów, które są powielane. Owoc jest słodki, lecz wcale nie tak bardzo niebezpieczny dla cukrzyków czy osób na diecie. Jego indeks glikemiczny to 60 - co stanowi średni poziom tego wskaźnika — a liczba kcal w 100 g to zaledwie 89. Co jeszcze wiemy o bananie, a wcale nie jest prawdą?

Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne
23.09.2022 22:46 Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czy wiecie, dlaczego jajka sprzedawane są nieraz z brudną skorupką? Okazuje się, że nie jest to wcale zła wola producentów, a zanieczyszczenia nie świadczą wcale o zepsuciu produktu. Wyjaśniamy, kiedy należy myć jaja i jakich błędów unikać. Jajka są istotnym elementem naszej diety. Ponieważ dostarczają wielu cennych składników odżywczych, często po nie sięgamy — nie tylko podczas śniadania. Warto zadbać o to, by były świeże. Jednym ze sposobów na przedłużenie ich świeżości jest unikanie mycia ich przed przechowywaniem.

Jak odświeżyć sałatę, która zwiędła?
20.09.2022 22:45 Jak odświeżyć zwiędniętą sałatę? Prosty trik przywróci liściom chrupkość

Trzymana w lodówce sałata zwiędła? Powstrzymajcie się jeszcze przed jej wyrzucaniem. Zanurzenie liści w wodzie z mąką ziemniaczaną ma szansę przywrócić warzywu jędrność. Wypróbujcie ten oraz inne sposoby na poprawienie stanu produktu. Efekty was pozytywnie zaskoczą. Kupiliście sałatę, ale jej liście nieco oklapły? Nie musicie jej wyrzucać. Jeśli warzywo nie pokryło się błyszczącym śluzem i nie zaczęło pleśnieć, nadaje się jeszcze do spożycia. Wystarczy zastosować banalny trik, który przywróci mu chrupkość.

maślaki
18.09.2022 14:48 Czy trzeba obierać maślaki? Rozwiewamy wątpliwości nie tylko grzybiarzy

Zebraliście maślaki i zastanawiacie się jak je przygotować? Nie wiecie, czy grzyby umyć, czy też może raczej obrać ze skórki? Wiemy, jak właściwe zabrać się do oczyszczania. Koniecznie sprawdźcie, czy należy obierać maślaki, nim przystąpicie do działań. Maślaki są wyjątkowo smacznymi grzybami, które pasują do wielu dań. Świetnie smakują również po zamarynowaniu. Ich dobre przyrządzenie wymaga jednak nieco pracy. Kluczowe jest poprawne oczyszczenie.

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Nie zapomnij o 1 kluczowej czynności
16.09.2022 11:51 Jak suszyć grzyby w piekarniku? Nie zapomnij o 1 kluczowej czynności

Do suszenia grzybów wcale nie potrzebujesz specjalnego urządzenia. Możesz je suszyć w piekarniku. Musisz tylko pamiętać o utrzymaniu niezbyt wysokiej temperatury i lekko uchylonych drzwiczkach. Ostatni szczegół jest bardzo ważny i znacznie przyspiesza cały proces. Suszone grzyby są wyśmienitym dodatek do sosów, bigosu, dań mięsnych. To dzięki nim zupa grzybowa, żurek i zalewajka mają pełniejszy smak. Suszone grzyby kupimy w każdym sklepie spożywczym, jednak możemy również przygotować je samodzielnie. Jak suszyć grzyby w piekarniku?Zanim zaczniemy suszyć grzyby w piekarniku, wszystkie musimy dokładnie oczyścić, najlepiej przy pomocy pędzelka. Grzyby pokrójmy na mniejsze kawałki, rozłóżmy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawmy do piekarnika. Po ususzeniu grzybów musimy je wystudzić, a następnie przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach, najlepiej w słoikach. Jeśli grzyby będą dobrze wysuszone i odpowiednio przechowywane, zachowają smak i świeżość nawet do 2 lat.

liście laurowe
13.09.2022 20:59 Dlaczego warto włożyć liść laurowy do opakowania z mąką? Efekt zachwyci każdego

Liść laurowy charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem. Ze względu na ten aromat właśnie, jest tak chętnie dodawany przez nas do zup i sosów. Okazuje się jednak, że zapach liścia laurowego ma jeszcze jedną moc. Doskonale sprawdza się przy odstraszaniu moli spożywczych.Liście laurowe nie są czymś niespotykanym w naszych kuchniach. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z tego, że można użyć ich nie tylko jako przyprawy do przygotowywanych dań. Liść laurowy okazuje się być bowiem pomocny w walce z nieproszonymi insektami.