Herbata odchudzająca od zielarki może pomóc w walce z nadmiarowymi kilogramami. Jest prosta w wykonaniu, niesamowicie zdrowa i nie wymaga trudnodostępnych produktów. Warto spróbować.
Kiszone winogrona zachwycą was od pierwszego kęsa. Proste wykonanie i nietuzinkowy smak rarytasu sprawiają, że już od dłuższego czasu wybieram go zamiast oliwek. Musicie spróbować.
Podczas odwiedzin u siostry zostałam poczęstowana sernikiem. Wyśmienite ciasto bez pieczenia natychmiast przypadło mi do gustu. Od razu poprosiłam o przepis i zdębiałam, gdy go ujrzałam. Okazało się, że ten sernik na zimno powstał z dosłownie 2 składników.
Cukinia po kaszubsku jest prosta w wykonaniu i pyszna. Spodoba się zwłaszcza tym, którzy nie wyobrażają sobie marynowania warzyw w occie. Robię ją już od dawna i jestem więcej niż zachwycona.
Dżem z aronii wyszedł wam goryczkowy? Następnym razem skorzystajcie z prostej sztuczki, która sprawi, że będzie o niebo smaczniejszy. Wcale nie chodzi o wsypywanie dużej ilości cukru. Zebrane owoce wystarczy zamrozić. Efekty przyjemnie was zaskoczą.
Suszenie grzybów nie zawsze jest dobrym pomysłem. Okazuje się, że niektóre okazy po poddaniu procedurze stają się niebezpieczne dla zdrowia. Zmarnujemy czas i pieniądze, a efekty nie będą dobre. Jak tego uniknąć? Wyjaśniamy.
Powidła śliwkowe mojej babci zawsze wydawały mi się zbyt słodkie. Ich zrobienie nie było też proste — wymagało mieszania i podglądania, czy nic się nie przypala. Znalazłam ostatnio łatwiejszy przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę.
Masz problem z doczyszczeniem przypalonej patelni? Zapomnij o żmudnym szorowaniu i stosowaniu chemicznych środków. Znamy najlepsze sposób na to, jak wyczyścić przypaloną patelnię. Potrzebujesz zaledwie 3 prostych składników ze swojej kuchennej szafki.
Aronia nie cieszy się dużą popularnością. Smak surowego owocu daleki jest od słodyczy, ale przy odrobinie sprytu można z niej wycisnąć pyszny sok. Popijanie go dobrze wpłynie na nasz wzrok.
Co robisz z jajkami po przeniesieniu ich ze sklepu? Jeśli po prostu wkładasz je w kartoniku do lodówki, robisz poważny błąd. Jajka w przegródkach powinny leżeć „do góry nogami”, czyli węższym czubkiem ku dołowi. Korzyści z tego płynące są nie do opisania.
Grzyby obrodziły. W ostatnim czasie amatorzy wypraw do lasu publikowali nagrania ze swoich wypraw. Jeden z nich pokazał, jak w niedługim czasie wypełnił nimi cały bagażnik. Powiedział, gdzie można znaleźć najlepsze grzyby.
Czy wiesz jak gotować brokuły, by zachowały intensywny kolor oraz smak? Przyrządzanie warzywa we wrzątku nie może się obyć bez dodania jednego produktu. Sztuczka nie jest skomplikowana i wiele kucharek z powodzeniem ją stosuje.
Czerstwy chleb nie musi trafiać do kosza. Nie jest też konieczne przerabianie go na bułkę tartą. Dzięki prostej sztuczce kulinarnej w mig przywrócisz mu świeżość. Już jej spróbowałam i nie żałowałam.
Jajko czasem trzeba rozdzielić na żółtko i białko. Nie jest to wcale trywialne zadanie i kiedy usłyszałam, że można je sobie ułatwić, korzystając z plastikowej butelki, musiałam spróbować. Byłam zaskoczona jak prosta i skuteczna jest ta kuchenna sztuczka.
Makłowicz przyzwyczaił Polaków do smacznej kuchni. Gdy więc zdecydował się sprzedawać dania gotowe, nie trzeba było długo czekać, by ktoś zdecydował się na ich przetestowanie. Sprawdzam Jak podjął się tego „wyzwania”. Wśród jego typów był gulasz, który mocno go zaskoczył. Takiego widoku kompletnie się nie spodziewał.
Cytryna znajduje wiele zastosowań w kuchni. Prosta sztuczka polegająca na włożeniu plastra owocu do zlewu sprawi, że korzystanie z niego stanie się przyjemniejsze. Zalazłam ją niedawno w internacie i na początku wydała mi się dziwna. Efekty jednak pozytywnie mnie zaskoczyły.
Czy wiecie jak oszczędzać na jedzeniu? Choć z pozoru takie podejście brzmi absurdalnie, dietetyk pokazał, że czasami warto postawić na tańsze produkty. Wcale nie wiąże się to z niższą jakością wyrobów. Już teraz przekonaj się jak skutecznie oszczędzać na jedzeniu. Różnice zauważysz przy pierwszych zakupach.
Czy trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem? To pytanie pewnie zadaje sobie każda osoba, która po raz pierwszy próbuje przygotować ten rarytas. Moja babcia wyjaśniła mi, dlaczego jest to istotne. Teraz już wiem, że lepiej nie pomijać tej czynności.
Czy wiecie jak kroić cebulę, by nie uronić ani łzy? Słynny szef kuchni Gordon Ramsey zaprezentował prostą technikę, która ułatwi wam to zadanie. Kluczowe będzie nieprzecinanie korzenia warzywa.
Czy wiecie jak sklarować masło? Tłuszcz nadający się do smażenia i kosztujący niemało bez trudu przygotujecie w domowym zaciszu. Procedura nie jest skomplikowana i zdecydowanie warto oszczędzić pieniądze. Zachęcam do spróbowania.
Słoik z ogórkami się zepsuł, choć wyparzyliście naczynia? Ze sztuczką kuchenną, którą zdradziła mi moja babcia, już wam się to nie przytrafi. Nakrętki można bardzo skutecznie oczyścić, korzystając z prostego środka. Wcześniej na to nie wpadłam, ale efekty są tak dobre, że będę stosować ją przy każdej okazji.
Grzyby już zaczynają pojawiać się w lesie. Jeden z nich w pierwszej chwili może nie zwrócić naszej uwagi, choć rozmiary ma imponujące. Podobna do piłki czasznica jest niesamowicie smaczna. Wiemy jak ją rozpoznać i co dobrego można z niej przygotować.
Uwielbiam ogórki kiszone i zdecydowanie chętniej sięgam po nie niż po małosolne. Babcia nauczyła mnie jak je przygotować, by zawsze się udały. Jej sekretem było odpowiednie przygotowanie solanki. Różnicę zobaczycie już na etapie kiszenia.
Gotowanie może być jeszcze prostsze dzięki sztuczkom kuchennym. Prosty trik ze słoikiem w roli głównej, który ostatnio znalazłam w Internecie, uratował mój wakacyjny wyjazd. Z jego pomocą bez trudu przygotowałam smaczny posiłek. Gdybym wcześniej go znała, pewnie sporo bym zaoszczędziła.
Podczas ostatniego spotkania koleżanka podarowała mi cukinię. W ogródku jej teściów to warzywa obrodziło wyjątkowo szczodrze, każdy chętny może więc dostać jedną za darmo. Gdy zobaczyłam tę wybraną dla mnie wręcz oniemiałam. Po chwili jednak wpadłam na pomysł, co zrobić z tak dorodnym egzemplarzem.
Awokado jeszcze do niedawna cieszyło się sporą popularnością. Teraz jednak coraz więcej osób rezygnuje z zakupu owocu. Powodem wcale nie jest wysoka cena za sztukę.
Ryby są ważnym składnikiem diety, Jednak nie każdy gatunek będzie równie cenny. Miruna, mimo iż nie jest droga, zapewni nam sporą dawkę dobroczynnych substancji. Warto się za nią rozejrzeć podczas zakupów.
Odpowiednia dieta jest niezbędna, by zachować zdrowie. Wie o tym doskonale pani Grażyna, która zdradziła, co zmieniła w swoim jadłospisie, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Pokazała też smaczne danie, które często sobie przygotowuje.