Makrela zdaniem dietetyków jest jedną z najzdrowszych ryb. Świeża i pochodzącą z Bałtyku porcja dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych, a wcale nie należy do najdroższych. Warto poszukać jej podczas zakupów.
Dokonując wyboru lodówki, należy wziąć pod uwagę takie aspekty, jak klasa energetyczna, wymiary zewnętrzne, pojemność, a także oczywiście funkcje. Warto jednak pamiętać o tym, że aby urządzenie prawidłowo funkcjonowało i było wytrzymałe na dłużej, musi być ono odpowiednio wypoziomowane i podłączone. Właśnie taką usługę proponuje marka Haier wraz zakupem lodówki w promocyjnej cenie. Jakie modele objęte są akcją promocyjną?
Dobre ogórki kiszone skuszą każdego. Aromatyczne i chrupiące warzywo uzyskamy jednak tylko wtedy, gdy nastawimy je latem, jednak nie wcześniej niż na przełomie lipca i sierpnia. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy jak podkręcić smak domowych wyrobów.
Jak wybrać dobrego arbuza? Przed takim dylematem nie raz stawaliśmy na stoisku z owocami. Na szczęście są sprawdzone metody, aby wziąć z półki idealnie słodki i soczysty owoc. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów jego wyglądu.
Katarzyna Bosacka będzie miała swój program w telewizji. Edukatorka niedawno podzieliła się dobrą nowiną za pośrednictwem mediów społecznościowych. W nowym cyklu „Bosacka daje radę” będzie podpowiadać, jak jeszcze lepiej radzić sobie w kuchni. Program ma szansę przyciągnąć prawdziwe tłumy.
Wiśnie są idealne do domowych przetworów. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że powinno się je zawsze drylować. W ich pestkach znajdują się bowiem niebezpieczne związki chemiczne, które przy dłuższym przechowywaniu przejdą do całej zawartości słoika. Owoce należy drylować ostrożnie, tak by nie rozgnieść pestki.
Bób kojarzy się ze smakiem lata, a sezon na to zdrowe i pożywne warzywo trwa zwykle do końca lipca. Warto go jeść, jednak spożywanie bobu wiąże się z przykrymi konsekwencjami ze strony układu pokarmowego. Wszystko przez jeden błąd podczas gotowania bobu. Można go uniknąć.
Aronia ze względu na niezbyt słodki smak, nie cieszy się ogromną popularnością. Uprawiany w Polsce na dużą skalę owoc ma jednak niezliczone zalety. Warto dowiedzieć się jak wykorzystać go do wzmocnienia organizmu przed zimą. Korzyści będą ogromne.
Czereśnie właśnie teraz smakują najlepiej. Nim jednak zaczniecie się nimi raczyć, warto poznać właściwą technikę ich jedzenia. Choć zawsze tak robiłam, dopiero niedawno dowiedziałam się, że pestki owocu nie wolno wypluwać. Co zamiast? Zerknijcie na rady, które dostałam od osoby, którą spotkałam w restauracji. Unikniecie kłopotliwych sytuacji.
Zwiędłe i zleżałe warzywa wyrzucasz do kosza na śmieci? To poważny błąd. Przy odrobinie chęci i czasu z łatwością przywrócisz im drugą świeżość. Wszystko, czego potrzebujesz, to odrobina wody oraz lodówka.
Szałwia nie raz uratowała mnie w upalny dzień. Od mojej babci dowiedziałam się, że napar z tego zioła idealnie gasi pragnienie. Sekret ten zdradziła jej zaufana zielarka i nie myliła się. Ciepła herbatka pomaga uniknąć uderzeń gorąca i nadmiernego pocenia się. Trzeba spróbować.
Ayran jest pochodzącym z Turcji napojem jogurtowym. Stanowi niezrównane rozwiązanie na upały. Z pomocą prostego przepisu możesz go przygotować samodzielnie w domu. Już po pierwszym łyku docenisz jego niezwykłe właściwości.
Znajomi nie raz dziwili się, gdy odwiedzali mnie latem. Zastanawiał ich talerzyk z cytryną i powbijanymi w nią goździkami. Teraz sami stosują tę metodę w swoich mieszkaniach. To najlepszy domowy sposób na komary.
Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Dodajemy je do mięs, makaronów, a nawet jajecznicy. Oczyszczanie ich potrafi być żmudne i czasochłonne, ale ja mam na nie sposób prosto od wytrawnego grzybiarza. Wystarczy przed przepłukaniem wodą obsypać kurki mąką.
Agrest od zawsze pojawiał się w ogródku dziadka w wakacje. Lekko kwaśny owoc niespecjalnie mi smakował, dopóki nie wypróbowałam go w wersji mrożonej. Chłód sprawia, że staje się przyjemnie orzeźwiający i doskonale pasuje do wielu potraw, a także do letnich napojów.
Banany posłużą nam nie tylko w kuchni. Ich skórki stanowią znakomity materiał na naturalny nawóz. Zamiast je wyrzucać, warto spróbować — rośliny odżyją i zachwycą was swoim wyglądem oraz obfitymi plonami.
Soda oczyszczona ma wiele zastosowań w kuchni. Moja babcia pokazała mi ostatnio, że z jej pomocą można uniknąć pojawienia się nieprzyjemnych zapachów w koszu na śmieci. Trik jest zaskakująco prosty i nie rujnuje portfela.
Skorupki po jajkach można wykorzystać na wiele sposobów. Niektóre z nich mogą być naprawdę zaskakujące. Czy wiecie jak naostrzyć bleder niemal bez wysiłku? Korzystając ze sprytnej sztuczki z wykorzystaniem skorupek po jajkach sprzęt będzie zdatny do ponownego użycia w zaledwie kilka chwil. Warto sprawdzić - to nic nie kosztuje.
Nie wiesz czym podlewać ogórki, by dawały obfity plon? Domowa mieszanka do nawożenia, którą pokazał mi dziadek, może pomóc. Nie kosztuje wiele, a gwarantuje znakomite efekty w postaci licznych i pełnych smaków ogórków. Musicie spróbować.
W Polsce zaczął się sezon na czarną porzeczkę. W rankingach popularności jest ona daleko w tyle za malinami czy truskawkami. Tymczasem to właśnie te niepozorne kuleczki kryją w sobie niezwykłe właściwości. Warto o tym pamiętać i wprowadzić te owoce do swojego jadłospisu.
Marzą Ci się soczyste i dorodne pomidory? Dzięki poniższemu trikowy wyhodujesz takie w swoim ogródku. Oprysk pomidorów z użyciem aspiryny potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Jego przygotowanie jest przy tym wręcz banalnie proste.
Fasolka szparagowa jest sycąca i zdrowa. W nieco bardziej wyrośniętych czy starszych okazach możemy jednak trafić na utrudniające przyjemne jedzenie łyko. Na szczęście istnieje prosty sposób na pozbycie się problemu. Z naszą instrukcją obejmującą wykorzystanie wrzątku i nożyka unikniecie rozczarowań.
Letnie miesiące są szczytem sezonu na brokuły. Te smaczne i co najważniejsze zdrowe warzywa warto z tej okazji uwzględnić w jadłospisie. Aby w pełni cieszyć się ich intensywny smakiem oraz chrupkością, niezbędne jest ich właściwe przechowywanie. Jeśli po zakupie wkładasz warzywa do dolnej szuflady lodówki, popełniasz błąd.
Gotowanie rosołu nie raz przysparzało mi problemu. Zupa, która wychodziła w smaku dobra, momentalnie kwaśniała. W końcu postanowiłam zapytać babci, jaką może mi dać radę w tym temacie. Nawet nie przypuszczałam, że winna okaże się cebula i por.
Zjadasz ząbki czosnku w całości? Może to mieć nieprzyjemne skutki. Wewnątrz ząbków znajduje sią mała część, będąca obciążeniem dla układu pokarmowego. Lepiej się jej pozbyć przed spożyciem tego warzywa.
Pokażę Wam najlepszy sposób na mycie młodych ziemniaków. Jest prosty, szybki i przede wszystkim skuteczny. Wystarczy dodać do warzyw 1 prosty składnik, a skórka i zabrudzenia znikną z nich raz dwa. Ten sposób wyniosłam z mojego rodzinnego domu.
Irena Kamińska-Radomska powraca z nową porcją zasad. Po lodach i bananach przyszła pora na jedzenie czereśni. Ekspertka uspokaja- te owoce można jeść rękoma. Należy jednak szczególną uwagę zwrócić na pozbywanie się pestek.
Mrożona cytryna zdrowia nam doda! I to dosłownie, bo jest to skuteczny patent na poprawę właśnie tego, co najcenniejsze, czyli naszego zdrowia. Przygotowanie takiej cytryny jest bardzo proste. Jak to zrobić? Wyjaśniamy!