Chleb jest nieodłącznym elementem w wielu polskich domach. Niestety nader szybko zsycha się i pleśnieje. Czy wiesz, jak przedłużyć świeżość pieczywa? Okazuje się, ze jest na to jedna prosta rada metoda.
Rusza sezon na śliwki, a wraz z nim możliwość przygotowywania przysmaków z tymi owocami. Zwykle robię śliwki pod kruszonką. Ich przygotowanie zajmuje tylko 10 minut, a efekt jest naprawdę doskonały. Śliwki pod kruszonką smakują, jak deser z najlepszej restauracji.
Herbatę często pijemy do posiłku. Jak się okazuje, takie przyzwyczajenie może nam zaszkodzić. Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnił, jakie są konsekwencje sięgania po napar i dlaczego szczególnie kobiety nie powinny na niego uważać.
Czy wiecie, co to jest skyr? Znajdziecie go na dziale z nabiałem i zdecydowanie warto się na niego skusić. Choć kosztuje trochę więcej niż klasyczny jogurt naturalny, ma liczne zalety i włączenie go do codziennego jadłospisu będzie strzałem w dziesiątkę.
Ogórki po watykańsku z rodzynkami są niesamowicie smaczne. Słodko-kwaśny charakter dodatku sprawdzi się przy wielu okazjach i przypadnie do gustu nawet wybrednym domownikom. Byłam sceptyczna, ale już nie wyobrażam sobie bez nich lata.
Robert Lewandowski dostał ostatnio po uszach. Poszło o to, co serwuje w swojej restauracji. Znany ekspert, Robert Rutkowski, nie pozostawił na piłkarzu suchej nitki. Zagranie sportowca nazwał „kardynalnym błędem wizerunkowym".
Jeżyny są smaczne i cenne. Mniej popularne niż jagody czy maliny owoce również naddają się do sporządzenia przetworów. Szczególne cenny będzie sok, którego wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Dzień Arbuza jest nietypowym świętem. Przypada 3 sierpnia, a idealnym pomysłem na jego celebrowanie jest zakup słodkiego i soczystego owocu. Z naszymi wskazówkami wybierzecie najsmaczniejsze okazy. Jeden szczegół jest naprawdę istotny.
Co ma ze sobą wspólnego cytryna i śrubokręt? Okazuje się, że owoc i narzędzie, które z pozoru do siebie nie pasują- mogą mieć przydatne zastosowanie w naszej kuchni. Wystarczy wypróbować pewien prosty i zarazem zaskakujący trik, by już zawsze sięgać po to kulinarne rozwiązanie. Spróbuj koniecznie tej sztuczki w swojej kuchni.
Grzyby są cenione przez wielu smakoszy. Ich zbieranie wymaga jednak sporo doświadczenia, a pomyłka może być kosztowna. Obecnie w lasach znaleźć można okazy, które stanowią doskonałe potwierdzenie tego stwierdzenia. Do złudzenia przypominają kanie, ale ich zjedzenie wcale nie będzie przyjemne.
Jajka i mleko wystarczą, by przygotować pyszne ciasto z mikrofalówki. Prosty deser sprawdzi się doskonale, gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Zrobicie go w mniej niż 5 minut, a efekt spodoba się nawet wybrednym.
Grillowanie bez tacek aluminiowych nie jest bezpieczne. Z nimi jednak, zdaniem Katarzyny Bosackiej, jest równie szkodliwe. Edukatorka pokazała ostatnio, jak poradzić sobie z palącym problemem, jakim jest kapiący na węgle tłuszcz. Rozwiązanie jest skuteczne i wcale nie kosztuje wiele.
Czy Was też denerwuje krojenie ogórków? Plasterki warzywa przyklejają się do ostrza noża, co znacznie spowalnia pracę. Na szczęście odkryłam ostatnio przydatną sztuczkę, która sprawia, że ten problem znika bezpowrotnie. Wszystko, czego potrzebuję, to wykałaczka i kawałek taśmy klejącej.
Czyszczenie okapu kuchennego bywa wyzwaniem, ale jest potrzebne, jeśli chcemy, by działał on bez zarzutu i wyglądał estetycznie. Ten sprzęt jest bardzo przydatny w kuchni, bo pochłania niechciane zapachy. Co zrobić, by okap lśnił i jak się pozbyć z niego klejącego tłuszczu? Sięgnij po ten popularny napój, a efekt Cię zaskoczy.
Obieranie pomidorów ze skórki może być prostsze niż myślisz. Znany wielu osobom sposób z zastosowaniem wrzątku nie jest jedyną skuteczną techniką. Okazuje się, że i bez gorącego płynu doskonale sobie poradzimy.
Kotlety schabowe najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu. Czasem jednak zachodzi potrzeba, by je podgrzać. Wrzucanie ich wtedy do mikrofalówki nie jest jednak najlepszym pomysłem, bo robią się twarde i niesmaczne. Podpowiadamy jak sprawić, by nie były zimne, a jednocześnie znów zachwycały smakiem.
Skórka z cytryny nie powinna lądować w koszu. Nawet jeśli nie planujecie jej dodać do dania, nadal znajdzie się dobre zastosowanie. Warto umieścić resztki owocu w lodówce. Rezultat z pewnością wam się spodoba.
Najlepsze porzeczki znaleźć można właśnie teraz. Dotychczas myślałam, że wszystkie są równie cenne. Sąsiadka jednak poradziła mi, bym częściej kupowała czarne owoce. Wszystkie są smaczne, ale to z najciemniejszych wyciśniemy najwięcej.
Ewa Minge wygląda fantastycznie. Co może być zaskakujące, dieta gwiazdy wyklucza zaledwie dwa produkty. Projektantka jednak wspomina, że nie tylko zbilansowanemu jadłospisowi zawdzięcza swoje sylwetkowe sukcesy i przestrzega przed drogą na skróty.
Sieć sklepów Biedronka kusi nowymi promocjami. Już od 31 lipca klienci dyskontu będą mogli zakupić szereg produktów w atrakcyjnych cenach. Taniej kupimy między innymi pomidory malinowe, mięso mielone i lody. Promocja na niektóre produkty potrwa nawet do 5 sierpnia.
Cytryna oraz jej skórka są pełne aromatu. Nim jednak ich użyjemy, należy je dokładnie umyć, by usunąć szkodliwe związki chemiczne, jakimi została potraktowana podczas uprawy i transportu. Prosty domowy sposób wystarczy. Zdradzamy jaki produkt będą pomocne.
Catering dietetyczny od Joanny Krupy został poddany testowi smaku. Instagramerka, która podjęła się tego wyzwania, skusiła się na dietę keto. W jednym z dań trafiła na rybę i bardzo się zdziwiła.
Mrożone jagody nie raz przydadzą się poza sezonem. Babcia pokazała mi jak zabezpieczyć owoce, by nie skleiły się ze sobą. Nie byłam świadoma, że wystarczy jedna prosta czynność. Koniec z kłopotliwymi bryłkami lodu.
Dawniej morwa czarna była szeroko wykorzystywana w ziołolecznictwie i w kuchni. Nic dziwnego skoro pyszny owoc z wyglądu podobny do jeżyny zawiera potężne dawki cennych składników odżywczych. Gdzie go dostać i dlaczego warto po niego sięgać? Wyjaśniamy.
Od zawsze myślałam, że właściwym miejscem do przechowywania czosnku jest lodówka. Okazało się, że całe życie byłam w błędzie. Ostatnio zupełnym przypadkiem o moim zwyczaju dowiedziała się moja mama. W tę pędy wybiła mi z głowy podobne pomysły.
Koleżanka zaprosiła mnie ostatnio na niezobowiązujące spotkanie. Na przegryzkę podała między innymi arbuza. Od razu rzucił mi się w oczy zmyślny sposób krojenia owocu. Przy najbliższej okazji zamierzam wypróbować go u siebie w domu.
Ogórki małosolne mają wielu zwolenników, a niemal każdy robi je inaczej. Małgorzata Pieczyńska pokazała ostatnio swój sposób na ten sezonowy rarytas. Jedna rzecz ogromnie zaskoczyła odbiorców. Aktorka zagotowała zalewę ze słoika i jeszcze wrzącą ponownie zalała warzywa. Dla wielu takie postępowanie jest pomyłką.
Czy wkładaliście kiedyś cebulę do zamrażarki? Jeśli nie, ta czynność szybko wejdzie Wam w nawyk. Mocno schłodzone warzywo nie powoduje bowiem uciążliwego łzawienia oczu podczas krojenia. Ten kuchenni trik jest niezastąpiony.