Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

Dlaczego warto włożyć liście laurowe do suszonych grzybów?
25.10.2022 10:00 Dlaczego warto włożyć liście laurowe do suszonych grzybów? Korzyści są ogromne

Liście laurowe mają wiele zastosowań w kuchni. Niektórzy dodają kilka sztuk do przechowywania suszonych grzybów. Przyprawa ma za zadanie odstraszać mole spożywcze. Patent jest niezwykle skuteczny. Dobrze wysuszone grzyby warto chronić nie tylko przed ponownym wchłonięciem wilgoci. Ich zapach kusi niestety nie tylko smakoszy. Rarytas nierzadko staje się przysmakiem dla moli. Na szczęście jest sposób, by cenny produkt skutecznie zabezpieczyć.

Jak wykorzystać ciasto na pierogi?
24.10.2022 20:15 Zostało Ci ciasto na pierogi? Nigdy go nie wyrzucaj. Oto garść pomysłów na jego wykorzystanie

Zrobiliście zbyt dużo ciasta na pierogi i zastanawiacie się co z nim z robić? Na pewno nie wyrzucajcie. Masę można z powodzeniem przechować lub wykorzystać do przygotowania innych dań. Sprawdźcie nasze propozycje. Będziecie zaskoczeni ilością smacznych rozwiązań.Odpowiednie dobranie ilości ciasta na pierogi i farszu bywa wyzwaniem. O ile nadmiar nadzienia możemy po prostu zamrozić, o tyle część z nas zastanawia się, czy masa po wyjęciu z chłodziarki nadal będzie dobra. Rozwiewamy wątpliwości.

Jak mrozić grzyby?
24.10.2022 14:45 Jak mrozić grzyby? Jedna czynność ma kluczowe znaczenie

Zastanawiacie się jak mrozić grzyby leśne? Zebrane przysmaki trzeba starannie przygotować przed włożeniem do zamrażarki. Szczególnie istotne jest ich blanszowanie. Potraktowanie skarbów lasu wrzątkiem sprawi, że przy rozmrażaniu nie rozmiękną i nadal będą ładnie wyglądać. Mrożenie grzybów jest świetnym sposobem ich przechowywania. W ten sposób możemy zabezpieczyć skarby lasu nawet na kilka miesięcy. Wystarczy pamiętać o kilku prostych czynnościach.

Jak należy czyścić grzyby? Wybierz najlepszą metodę
23.10.2022 09:25 Jak należy czyścić grzyby? Dobierz najlepszą metodę

Grzyby leśne powinniśmy przygotować zaraz po przyjściu do domu, najpóźniej następnego dnia. Wtedy będą smaczne i bezpieczne dla naszego zdrowia. Przed obróbką musimy je jednak wyczyścić. Sposób czyszczenia grzybów uzależniony jest od tego, jak chcemy grzyby wykorzystać. Czy chcemy je wysuszyć, zamrozić, zamarynować albo zrobić z nich potrawę na już. Niektórzy grzyby moczą w słonej wodzie, inni płuczą pod bieżącą wodą lub czyszczą na sucho przy pomocy szczoteczki i nożyka. Jak należy czyścić grzyby? Okazuje się, że najlepsza metoda czyszczenia ściśle uzależniona jest od tego, co chcemy przygotować z leśnych przysmaków.Jak czyścić grzyby? Każda metoda czyszczenia jest dobra, jednak niekoniecznie sprawdza się do przygotowania np. grzybów suszonych i mrożonych. Zerwane grzyby chłoną wodę jak gąbka, przez co o wiele trudniej je wysuszyć i mrozić. Grzyby, które umyjemy pod bieżącą wodą, a następnie będziemy chcieli wysuszyć, zepsują się w piekarniku lub suszarce. A w najlepszym przypadku mocno wydłuży się czas ich obróbki.Do gotowania wybierajmy maślaki, kurki, opieńki i kanie. Te ostatnie rewelacyjnie nadają się do smażenia w panierce lub w cieście naleśnikowym. Do marynowania najlepiej sprawdzą się małe, zwarte grzyby jak kurki, podgrzybki, prawdziwki, rydze. Do suszenia natomiast wybierajmy grzyby średniej wielkości i twarde, np. borowiki, koźlarze, podgrzybki.

Jak przechowywać chleb?
23.10.2022 07:51 Jak należy przechowywać chleb? 2 czynniki chronią przed obsychaniem i pleśnią

Czy wiecie jak przechowywać chleb? Dwa czynniki sprawią, że na długo pozostanie świeży i nie spleśnieje. Chodzi o trzymanie pieczywa w suchym i przewiewnym miejscu, w którym panuje niezbyt wysoka temperatura. Takie rozwiązanie da najlepsze efekty. Sprawdźcie, co jeszcze można zrobić, by wydłużyć trwałość tego produktu. Smaczny chleb ma chrupiącą skórkę i mięsiste wnętrze. Odpowiednie przechowywanie pozwoli zachować taki stan pieczywa na dłużej. Podpowiadamy, co zrobić, by ustrzec się pleśni i uniknąć szybkiego obsychania chleba. Warto mieć świadomość.

Jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały?
22.10.2022 18:32 Jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały? Koniecznie pamiętaj o 2 zasadach

Suszenie grzybów jest jednym z popularniejszych sposobów ich przechowywania. Dwie czynności dzielą nas od właściwego przygotowania skarbów lasu. Unikając mycia i nie zapominając o odpowiednim pokrojeniu, uzyskamy najlepsze efekty. Suszenie grzybów pozwala na wykorzystanie ich w potrawach długo po zbiorach. Aby z powodzeniem je przeprowadzić, trzeba jednak dopilnować kilka szczegółów. W przeciwnym wypadku produkt pokryje się pleśnią i będzie nadawał się jedynie do wyrzucenia.

Jak mrozić śliwki?
22.10.2022 17:14 Jak mrozić śliwki? Koniecznie pamiętaj o ważnej czynności, jest gwarancją sukcesu

Czy wiecie jak mrozić śliwki? Smak jesiennego owocu będzie mógł nam towarzyszyć zdecydowanie dłużej, jeśli zadbamy o odpowiednie oczyszczenie przed włożeniem do zamrażalnika. Usunięcie pestki jest konieczne. Sprawdźcie, o czym jeszcze należy pamiętać.Jeśli kochacie śliwki i chcecie cieszyć się ich smakiem nawet po sezonie, warto rozważyć zamrożenie owoców. W chłodzie spędzić mogą nawet do 12 miesięcy, a jest tak samo cenny, jak świeży.Dobrym pomysłem będzie zapakowanie owoców w niewielkie pojemniki lub małe torebki. Mając dostęp do małych porcji produktu, łatwiej będzie rozmrozić jedynie niezbędną do przygotowania dań ilość.

Na czym polega blanszowanie i kiedy warto je stosować. Przydatna garść porad
21.10.2022 22:44 Na czym polega blanszowanie i kiedy je stosować. Garść porad dla smakoszy

Warzywa zwykle gotujemy w wodzie lub na parze. Często smażymy je również na maśle, oliwie lub dusimy pod przykryciem. Nie każdy jednak wie, że niektóre warzywa możemy przygotować poddając je blanszowaniu. Procesem tym warto też poprzedzić zamrażanie niektórych produktów. Sprawdźcie, na czym polega blanszowanie.Blanszowanie jest jedną z technik przygotowywania warzyw, która stosowana jest przez najlepszych kucharzy. Blanszowane warzywa zachowują smak, kolor, chrupkość, a przede wszystkim wszystkie wartości odżywcze. Dlatego też blanszowanie uważane jest za najlepszą formę obróbki termicznej.Blanszowanie to nie tylko sposób przygotowywania warzyw. To również prosty i skuteczny trik poprzedzający mrożenie produktów spożywczych. Dzięki niemu zachowują smak i świeżość przez wiele miesięcy. Blanszować możemy również produkty mączne, jak kluski i pierogi, a nawet grzyby, które chcemy zamrozić.Dzięki blanszowaniu warzywa i inne produkty spożywcze smakują rewelacyjnie, nawet po długim mrożeniu. Możemy więc przygotować domowe mrożonki, które wykorzystamy do ugotowania wyśmienitych potraw dla całej rodziny.

jak zmiękczyć masło
20.10.2022 22:52 Jak najszybciej zmiękczyć masło? Nigdy więcej nie będziesz mieć problemu ze smarowaniem

Jak często macie rano problem z posmarowaniem pieczywa? Spieszycie się do pracy, robicie kanapki do szkoły, ale zapomnieliście wyjąć wcześniej masło z lodówki. Jest twarde i prędzej zrobi dziurę w chlebie, niż ładnie go pokryje. Mamy dla Was kilka sposobów na szybkie zmiękczenie masła. Warto je sobie zapamiętać. Margaryna może być zamiennikiem masła do kanapek, jednak mimo łatwego rozsmarowywania jej smak nie każdemu odpowiada. Z tego też względu często wybieramy nierówną walkę z twardym masłem zamiast jego niezbyt smacznej, choć wygodniejszej alternatywy. Jak więc szybko zmiękczyć masło, aby móc się cieszyć nim na kanapce bez zbędnego czasu oczekiwania?

naleśniki z płatków owsianych
20.10.2022 10:46 Naleśniki z 2 składników? Nic prostszego. Nie potrzebujesz nawet jajek i mleka

Uważasz, że przyrządzenie naleśników z zaledwie 2 składników jest niemożliwe? A jednak. Naleśniki bez jajek i mleka są na wyciągnięcie ręki. Wystarczą płatki owsiane i odrobina wody, aby usmażyć placki idealne na każdą okazję.Naleśniki z płatków owsianych sprawdzą się o każdej porze dnia. Możesz wykorzystać je do przygotowania zarówno słodkich jak i wytrawnych dań, z powodzeniem zastąpią również tradycyjne pieczywo. Polecamy ten przepis wszystkim, również osobom na diecie wegańskiej i bezglutenowej.

Jak przechowywać żółty ser
19.10.2022 22:53 Jak przechowywać żółty ser? Sprytne sposoby na przedłużenie jego trwałości

Ser żółty spożywamy chętnie zarówno na kanapkach, w sosach czy zapiekankach. Czy zastanawialiście się jednak kiedyś, jak należy przechowywać żółty ser? Wybór właściwej półki w lodówce oraz odpowiednie opakowanie wydłużą żywotność tego produktu i uchronią go przez zepsuciem.Rocznie spożywamy średnio nawet 12 kg sera żółtego. To duża ilość, dlatego ważne jest, aby produkt ten był zawsze świeży i bezpieczny do jedzenia. Wystarczy w tym celu przyswoić sobie kilka prostych zasad. Dowiedz się z poniższego tekstu, jak przechowywać żółty ser.

jak przechowywać suszone grzyby
18.10.2022 22:04 Jak przechowywać suszone grzyby? Koniecznie pamiętaj o ważnej czynności

Jak przechowywać suszone grzyby, aby długo cieszyć się ich niezwykłym aromatem? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta, jak się wydaje. przechowywanie grzybów rządzi się określonymi zasadami, a ich zignorowanie może doprowadzić do zmarnowania naszych zbiorów. Warto zdobyć odpowiednią wiedzę na ten temat.Suszenie grzybów jest najbardziej popularną metodą ich konserwowania. Zdecydowanie wyprzedza mrożenie grzybów i deklasuje przetwory w słoikach. Jak przechowywać suszone grzyby w prawidłowy sposób?

liście laurowe
18.10.2022 20:05 Czy liście laurowe powinno się wrzucać na początku, czy końcu gotowania? Znamy odpowiedź

Tradycyjna polska kuchnia liściem laurowym stoi. Bez tej przyprawy nie powstanie żadna szanująca się zupa, sos czy gulasz. Okazuje się jednak, że moment dodania liści laurowych do garnka nie jest bez znaczenia. Masz pewność, że znasz prawidłową metodę?Liście laurowe znane są już od czasów starożytności. Z początku używane były w celach leczniczych, a dopiero potem odkryto ich zastosowanie w kulinariach. Mimo tylu lat styczności z liśćmi laurowymi, nie każdy wie dokładnie, jak je prawidłowo stosować.

Co zrobić, by sól się nie zbrylała?
17.10.2022 22:44 Co zrobić, by sól się nie zbrylała? 1 sposób bije inne na głowę

Sól jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni. Z tego powodu często decydujemy się na trzymanie jej w solniczce. Niestety z czasem tworzą się w niej większe kryształy, które nie są w stanie przecisnąć się przez dziurki, co utrudnia przyprawianie. Zapobiec temu można poprzez wsypanie do pojemniczka odrobiny ryżu. Wyjaśniamy, jak działa ten patent. Choć sól świetnie podkreśla smak potraw, jej ilość w diecie nie powinna być zbyt duża. Dokładne dozowanie będzie łatwiejsze, jeśli przyprawa pozostanie niezbrylona. Jeden prosty trik sprawi, że drobinki soli nie pozlepiają się w większe kryształki. Warto go znać, by ułatwić sobie doprawianie dań.

Jak długo gotować grzyby?
16.10.2022 12:14 Jak długo gotować grzyby? Rozwiewamy wątpliwości co do minuty

Czy wiecie jak długo gotować grzyby? Zanim przystąpi się do ich przyrządzania, dobrze jest sprawdzić, jak powinna wyglądać właściwa obróbka termiczna. Od niej bowiem zależy nie tylko smak, ale też nasze bezpieczeństwo. Podpowiadamy, jak uniknąć błędów.Niedogotowanie grzybów wiązać się może z wystąpieniem niestrawności. Aby próbowanie jesiennego przysmaku skończyło się dla nas dobrze, warto nie tylko zakupić go u sprawdzonego sprzedawcy, czy zebrać z doświadczonym grzybiarzem, ale też zapoznać się z instrukcją dotyczącą przyrządzania.

Jak łatwo i skutecznie oddzielić białko jaja od żółtka? 2 sposoby biją na głowę pozostałe
15.10.2022 09:26 Jak łatwo i skutecznie oddzielić białko jaja od żółtka? 2 sposoby biją na głowę pozostałe

Oddzielanie białka od żółtka będzie o wiele szybsze i prostsze, kiedy zastosujemy dwa sprawdzone sposoby. Patent z plastikową butelką i kuchennym lejkiem jest niezawodny. Jak oddzielić białko od żółtka? Jak sprawdzić świeżość jajek przy pomocy zwykłej wody? Jajka są bardzo uniwersalnym dodatkiem do wielu dań, ciast i deserów. Niekiedy musimy ubić pianę z białek lub dodać same żółtka do konkretnej potrawy. Jak oddzielić białko od żółtka? Oddzielanie klasyczne przy pomocy pękniętej skorupki jest czasochłonne i trudne. Często podczas tradycyjnego oddzielania białka od żółtka, do białek przedostaje się pokruszona skorupa lub niewielka ilość żółtka. Musimy je dokładnie usunąć, a jak wiadomo, jest to bardzo żmudne i czasochłonne zajęcia. Z pomocą przychodzą dwa niezawodne sposoby.Jak oddzielić białko od żółtka? Przy pomocy plastikowej butelki lub lejka kuchennego. To najskuteczniejsze i najszybsze sposoby, dzięki którym nie mamy brudnych rąk, jajko nie rozlewa się po blacie i nie musimy wydłubywać pozostałości skorupki lub żółtka.Niezależnie od tego, czy chcemy upiec ciasto, czy dodać jajka do sosu, zupy, czy innego dania, zawsze sprawdzajmy wcześniej świeżość kurzych jaj. Patent z wodą i szklanką jest prosty i skuteczny. Pamiętajmy, że starymi jajkami możemy się poważnie zatruć.

jak wysuszyć grzyby
14.10.2022 15:54 Nietypowy sposób suszenia grzybów. Jest niemal ekspresowy

Jesienią suszone grzyby wprost szturmują nasza kuchnię i spiżarnię. A tym roku ich zbiory są wyjątkowo udane, przez co ilość grzybów do wysuszenia potrafi przytłoczyć. Zaprzęgnij do pracy swoją kuchenkę mikrofalowa- z jej pomocą grzyby wysuszysz nie tylko skutecznie ale tez błyskawicznie.Suszenie grzybów to prosta, ale czasochłonna metoda ich zakonserwowania. Nie zawsze mamy możliwość grzania piekarnika 24 godziny na dobę. Nie każdy posiada specjalną maszynę do suszenia, a porozwieszane po kuchni grzybowe nitki mogą być uciążliwe. Jeśli borykasz się przynajmniej z jednym z powyższych problemów, koniecznie sprawdź patent na suszenie w mikrofalówce.

mączka grzybowa
14.10.2022 08:54 Jak zrobić mączkę grzybową? Aromatyczny dodatek podniesie smak wielu potraw

Suszone grzyby są popularnym składnikiem, po który możemy sięgać w dogodnym momencie przez cały rok. Czy wiesz jednak, że istnieje tez dużo wygodniejszy sposób na zachowanie grzybowego aromatu? W młynku do kawy przygotuj prosto i szybko mączkę grzybową. Ta forma przechowywania ma wiele zalet.Mączka grzybowa to nic innego jak ususzone i zmielone grzyby. Jaka jest więc różnica między proszkiem, a grzybami zachowanymi w dużych kawałkach? Mączkę łatwiej się przechowuje i jest dużo prostsza do zastosowania. To również ratunek dla grzybów suszonych, które z jakiegoś powodu uległy uszkodzeniom mechanicznym lub sposób na wykorzystanie grzybów słabszej jakości.

grzyby
13.10.2022 10:28 Co zrobić z robaczywymi grzybami? Odpowiedź może niektórych bardzo zaskoczyć

Jesienią wiele osób zbiera grzyby. Jednak czy wszystkie znalezione okazy będą zdatne do spożycia? Podpowiadamy co zrobić, jeśli zorientujemy się, że nasze zbiory są robaczywe. Tak naprawdę jest tylko jedna właściwa procedura. Koniecznie musisz ją poznać. Jeśli lubicie grzyby i macie wprawę w ich zbieraniu, wiecie, że robaczywe okazy lepiej jest pozostawić w lesie. Niestety dokładne obejrzenie grzyba nie zawsze pozwala na właściwą ocenę jego stanu. Zdarza się, że dopiero po czasie odkrywamy znajdujące się w jego wnętrzu robaki. Co wtedy zrobić? Podpowiadamy.

ogórki z parapetu
11.10.2022 20:12 Masz ochotę na ogórki z parapetu nawet zimą? Znamy niesamowity patent

Nie musisz mieć własnej szklarni czy przydomowego ogródka, aby cieszyć się świeżymi, własnoręcznie wyhodowanymi warzywami. Z naszym krótkim poradnikiem możesz śmiało zacząć parapetową uprawę domowych ogórków. Wystarczy przestrzegać kilku prostych wytycznych.Warzywa kupione w supermarkecie z pewnością odstają jakością od tych działkowych, a za te uprawiane ekologicznie trzeba niejednokrotnie słono zapłacić. Możesz jednak postawić na swoją własną uprawę ogórków. Prawidłowo hodowane warzywa odwdzięczą się intensywnym smakiem i aromatem.

pączki z lukrem
10.10.2022 20:11 Co oznacza pękający lukier na pączkach? Nigdy go nie bagatelizuj

Jeśli myślisz, że popękany lukier na pączkach jest jedynie defektem estetycznym, możesz mocno się zdziwić. Taka polewa skrywa w sobie informacje na temat jakości samych pączków. Dowiedz się, co oznacza i dlaczego lepiej jej unikać.Lukier to najbardziej popularna forma zdobienia słodkich pączków. Przy wyborze tych wyrobów cukierniczych zwróć baczną uwagę na jego wygląd. Niedoskonały, popękany lukier świadczyć może o niskiej jakości wyrobu, podejrzanych składnikach dodanych podczas jego przyrządzenia lub o nieodpowiednim przechowywaniu i transportowaniu pączków.

Czy można jeść dynię na surowo
10.10.2022 18:11 Czy można jeść dynię na surowo? Odpowiedź może zaskoczyć

Jesienią dynia króluje w naszej kuchni. Z popularnych potraw na bazie tego warzywa możemy wymienić zupę krem, dyniowe ciasto czy też chrupiące pieczone frytki. Czy można jednak jeść dynię na surowo? Można, w dodatku taka dynia jest bardzo zdrowa.Surowa dynia zawiera w sobie więcej witamin i minerałów niż jej gotowany czy pieczony odpowiednik. Nie wystarczy jednak po prostu odkroić kawałek dowolnego warzywa i przystąpić do chrupania. Jeśli masz ochotę spróbować surowej dyni, warto wiedzieć, jak się do tego zabrać.

3 sposoby suszenia leśnych grzybów. Wybierz najdogodniejszy dla siebie
10.10.2022 08:47 3 sposoby suszenia leśnych grzybów. Wybierz najdogodniejszy dla siebie

Suszenie jest jednym z najlepszych sposobów utrwalania grzybów. Do suszenia grzybów wybierzmy jedną z trzech prostych metod: suszenie w suszarce, piekarniku lub na nitce. Odpowiednio przetworzone i przechowywane grzyby będą doskonałym dodatkiem do wielu dań i zachowają świeżość, aż do przyszłego roku.W słoneczne, jesienne dni wybierzmy się na grzybobranie do pobliskiego lasu. Grzyby leśne, jak borowiki, podgrzybki, kozaki, czy rydze, są wyśmienitym dodatkiem do świątecznego bigosu, farszu na pierogi czy gołąbki. Z powodzeniem wykorzystamy je również do przygotowania doskonałych zup i sosów. Do suszenia wybieramy wyłącznie zdrowe, nierobaczywe grzyby. Grzyby nie mogą mieć oznak pleśni, uszkodzenia lub nadgryzienia, ponieważ szybko się zepsują i zniszczą wszystkie, nawet zdrowe zbiory. Do suszenia grzybów wybierajmy gatunki stosunkowo suche. Grzyby wilgotne jak maślaki, również można suszyć, ale trwa to o wiele dłużej. Przed suszeniem musimy odpowiednio przygotować grzyby. Na początku dokładnie czyścimy je z igieł, ziemi i piasku przy pomocy twardej szczoteczki. Potem grzyby kroimy w grubsze plastry. Grzybów przeznaczonych do suszenia nigdy nie myjemy, bo znacznie wydłuży to proces suszenia, a nawet może doprowadzić do spleśnienia zbiorów.

Jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia? Dobry wybór opłaci się dla smaku i zdrowia
10.10.2022 07:54 Jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia? Właściwy wybór opłaci się dla smaku i zdrowia

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów oleju, między innymi rzepakowy, słonecznikowy, lniany, oliwę z oliwek. Nie każdy jednak wie, że wybór oleju do smażenia powinien być dostosowany do długości obróbki termicznej i temperatury smażenia. Każdy rodzaj oleju ma inną temperaturę dymienia, a więc inaczej zachowuje się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Olej, który będzie idealny do sałatki, niekoniecznie będzie dobry do smażenia mięs czy innych potraw. Do smażenia zawsze wybieraj wyłącznie oleje rafinowane, czyli takie, które zostały poddane oczyszczeniu, np. olej rzepakowy, słonecznikowy czy oliwę z oliwek. Rodzaj oleju do smażenia musi być odpowiednio dobrany do długości obróbki termicznej. Kluczowa jest więc temperatura i punkt dymienia.Do smażenia płytkiego, czyli tak naprawdę maksymalnie kilkuminutowej obróbki na małym ogniu, możesz zastosować niemal każdy rodzaj oleju. Do smażenia głębokiego, np. do smażenia mięsa, czy pączków wybieraj wyłącznie olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Te dwa rodzaje oleju do smażenia są najbezpieczniejsze zarówno dla samej potrawy, jak i naszego zdrowia.

Dlaczego usuwamy liście laurowe z potraw?
09.10.2022 19:45 Dlaczego zawsze należy usunąć liście laurowe z potraw? Jest arcyważny powód

Liście laurowe mają wiele zastosowań w kuchni. Dodajemy je m.in. do rosołu, gulaszy czy dań z kapusty. Przed podaniem potrawy trzeba je zawsze usunąć. Jest jedna bardzo istotna przyczyna. Okazuje się, że wcale nie chodzi o smak czy potencjalne uwalnianie toksycznych substancji.Liści laurowych nie jemy na surowo, tak jak ma to miejsce w przypadku innych ziół m.in. bazylii, oregano czy tymianku. Do potraw trafiają zwykle w wersji suszonej i zawsze w całości. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego? Przyczyna jest prozaiczna.

Jak przechowywać czosnek?
09.10.2022 16:45 Jak przechowywać czosnek, aby jak najdłużej zachował świeżość?

Czy wiecie, jak przechowywać czosnek? Aromatyczna przyprawa bardzo często trafia do lodówki wraz z innymi warzywami. Niestety, umieszczona w chłodzie dużo szybciej traci na wartości. Podpowiadamy, gdzie ją włożyć, by pozostała świeża i smaczna.Czosnek świetnie podkreśla smak wielu dań. Pasuje do mięs, zup, przekąsek i warzywnych jednogarnkowych kompozycji. Jego zastosowanie sprawia, że posiłki są bardziej wyraziste i rozgrzewające.Wyrazista roślina słynie też ze swoich prozdrowotnych właściwości. Flawonoidy, saponiny, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, wapń czy magnez to tylko nieliczne z szeregu substancji, które zawarte są w czosnku. Wiemy, że warto po niego sięgać, ale jak sprawić, by długo pozostał świeży?

kania
09.10.2022 14:50 Co można przygotować z kani? Smaczny grzyb nadaje się nie tylko na kotlety

Kanię większość smakoszy wykorzystuje do przyrządzenia kotletów w panierce. Tymczasem smaczny grzyb świetnie nadaje się też do innych potraw. Zebraliśmy dla was kilka inspiracji. Warto spróbować — kania jest dostępna tylko do końca października.Smacznych kotletów nigdy dosyć. Kania jednak odnajdzie się w dużo większej liczbie potraw. Co więcej, większość dań wcale nie jest skomplikowana. Warto wykorzystać dostępność przysmaku i przygotować z jego dodatkiem pyszny obiad.

Jak zrobić suszone grzyby?
08.10.2022 17:55 Chcesz żeby, suszone grzyby nie straciły zapachu? Pomocny będzie 1 trick

Suszone grzyby świetnie urozmaicają smak wielu dań kuchni polskiej. Odpowiednie ich przygotowanie sprawi, że nawet po długim czasie będą wyjątkowo aromatyczne. Wkładając suszony specjał do słoika i umieszczając go ponownie w piekarniku uzyskamy najlepsze efekty. Jeśli macie ochotę samodzielnie przygotować suszone grzyby, jedna prosta sztuczka pomoże wam uzyskać niezwykle smakowite i pełne aromatu skarby lasu. Oczyszczony i wysuszony dowolną metodą przysmak warto zamknąć w słoiku i poddać działaniu podwyższonej temperatury. Prosta czynność podniesie walory smakowe produktu.