Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Marchewka

Marchewka

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka
02.10.2021 02:00 Pyszna i pożywna surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Kiszona kapusta doskonale komponuje się ze słodką marchewką i jabłkiem, a cebulka nadaje charakteru i wzmacnia smak całej potrawy. Poznaj sprawdzony przepis na najlepszą surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka.Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest surówką, którą znam i uwielbiam od dziecka. Najczęściej podaję ją do smażonej ryby, kotletów schabowych lub filetów z kurczaka. Z każdym daniem komponuje się doskonale i posmakuje nawet najmłodszym domownikom. Aby przygotować doskonałą surówkę, potrzebujesz dobrej jakości kiszonej kapusty oraz zastosować jeden trik, który sprawi, że na nowo odkryjesz wspaniały smak surówki. Posiekaną cebulkę koniecznie posyp łyżeczką białego cukru i odstaw na kilkanaście minut. Cebula odda cały swój smak i aromat i sprawi, że surówka będzie przepyszna i doskonale doprawiona.Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest mało kalorycznym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy C, magnez, potasu i żelaza. Wzmacnia organizm, reguluje produkcję krwi, pracę serca i mózgu. Dodatkową zaletą kiszonki jest obecność bakterii, które w naturalny sposób odbudowują florę jelitową, co jest szczególne istotne po antybiotykoterapii i przewlekłych problemach trawiennych. Kapustę kiszoną możesz przygotować w domu - tu znajdziesz sprawdzony przepis i wskazówki, jak prawidłowo ukisić kapustę.

Surówka z marchewki i jabłka z majonezem
02.10.2021 02:00 Surówka z marchewki i jabłka z majonezem - przygotujesz ją w chwilę

Surówkę z marchewki z jabłka i majonezem możesz podać do wielu dań mięsnych. Doskonale komponuje się również z rybami. Surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, jest więc prosta, szybka, ale też wyjątkowo smaczna. Sprawdź przepis na surówkę z marchewki i jabłka z majonezem.Surówka z marchewki i jabłka to bardzo ciekawe, słodko-kwaśne połączenie. Polana sosem majonezowym, z odrobiną cukru, pieprzu i soli smakuje wprost rewelacyjnie i sprawi, że zniknie z talerza każdego niejadka. Surówkę możesz podać do każdego rodzaju mięs i ryb, a nawet do gulaszu i gołąbków. Z każdym daniem komponuje się idealnie.Marchewka i jabłko to klasyczne i zdrowe połączenie. Marchewka pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, trawienny, wzmacnia wzrok. Jabłko natomiast przyspiesza procesy regeneracyjne, wzmacnia organizm i pomaga pozbyć się toksyn. Warto wspomnieć również, że wprowadzenie małego jabłka do codziennej diety znacząco obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Jeśli szukasz pomysłu na zdrową surówkę obiadową - tu znajdziesz pyszną i prostą inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować surówkę z marchewki i jabłkiem z chrzanem.

Surówka z marchewki i jabłkiem z chrzanem
30.09.2021 02:00 Smakowita surówka z marchewki i jabłka z chrzanem

Surówka z marchewki i jabłka z chrzanem jest intensywnym, bardzo aromatycznym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Ze względu na mocny, chrzanowy smak polecana jest w szczególności do wołowiny i wieprzowiny duszonej w ciemnym sosem. Sprawdź, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki i jabłka z chrzanem.Surówka z marchewki i jabłka jest klasyczną surówką, podawaną niemal do każdego dania. Jest słodka i delikatna. Sos chrzanowy sprawia jednak, że nabiera wyrazistego smaku i aromatu. Intensywna przyprawa doskonale łączy się majonezem, marchewką i jabłkiem. Po przygotowaniu surówki koniecznie wstaw do na kilka minut do lodówki, ponieważ najsmaczniejsza jest podawana na zimno.Chrzan, zarówno tarty, jak i w korzeniu, posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Pozytywnie działa na układ nerwowy, wzmacnia stawy i zapobiega chorobom reumatycznym. Chrzan bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminę A, C i wiele niezbędnych pierwiastków, między innymi żelazo, potas, magnez. Warto wspomnieć również, że dzienne spożywanie nawet małej ilości chrzanu, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.Jeśli szukasz inspiracji na surówkę obiadową - tu znajdziesz przepis na pyszne buraczki z chrzanem.

Surówka z pora i marchewki z majonezem
30.09.2021 02:00 Surówka z pora, marchewki i jabłka - idealna do każdego obiadu

Surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do drugiego dania. Surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, ze składników, które na pewno masz w domu. Surówka doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i rybami. Sprawdź, jak przygotować prostą i sycącą surówkę z pora, marchewki i jabłka. Surówka z pora, marchewki, jabłka idealnie komponuje się z majonezowo-śmietanowym sosem. Surówka ma charakterystyczny smak, który przypadnie do gustu każdemu. Słodka marchewka, wyrazisty, lekko ostry por, kwaśne jabłko polane aksamitnym, dobrze doprawionym sosem, to połączenie, którego musisz spróbować.Surówka z pora, marchewki i jabłka jest bogata przede wszystkim w witaminę C, kwas foliowy i beta-karoten. Związki te wzmacniają naszą odporność, odpowiadają za prawidłowy rozwój i opóźniają procesy starzenia. Warzywa i jabłko w surówce są mało kaloryczne, jeśli chcesz obniżyć również kaloryczność sosu, zastąp śmietanę jogurtem naturalnym i dodaj mniej majonezu.Jeśli szukasz pomysłu na zdrową surówkę - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśnimy, jak przygotować wyrazistą surówkę z pora.

Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka
30.09.2021 02:00 Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka, smaczna dawka witamin

Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka jest podstawą wielu obiadowych surówek. Przygotowana wyłącznie z dodatkiem cukru i doprawiona solą i pieprzem, stanowi uniwersalny i bardzo smaczny dodatek do wielu dań, w tym gulaszu, dań jednogarnkowych, czy smażonej ryby. Sprawdź, jak przygotować surówkę z marchewki i jabłka.Surówka z marchewki i jabłka jest surówką znaną i lubianą, przede wszystkim za swoje walory smakowe i uniwersalność, dzięki której możemy ją łączyć z dowolnymi daniami obiadowymi. Surówka doskonale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska dla dzieci, które pokochają ją za swój świeży i słodki smak.Zaletą tradycyjnej surówki z marchewki i jabłka jest jej niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny: 100 g produktu to zaledwie 47 kcal. Surówka może być więc spożywana w dużych ilościach nawet przez osoby cierpiące na cukrzycę. Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka to nie tylko wspaniały smak. To przede wszystkim bomba witaminowa, która wzmocni nasz organizm. Beta-karoten i witaminy z grupy B szczególnie polecane są dzieciom w okresie rozwoju i intensywnego wzrostu. Zawarte w jabłku przeciwutleniacze natomiast zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, w tym raka jelita grubego. Dbajmy więc o zdrowie nasze i naszych dzieci i wprowadźmy surówkę z marchewki i jabłka do codziennej diety.Jeśli szukasz inspiracji na zdrowy i pożywny dodatek do dań - tu znajdziesz przepis na najlepszą surówkę jesienną.

Surówka z białej kapusty i marchewki
30.09.2021 02:00 Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka - porcja zdrowia na talerzu

Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka to sposób na szybką i prostą surówkę, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Surówka pasuje przede wszystkim do mięsnych dań, nadając im lekkości i świeżego, wyjątkowego smaku. Sprawdź, jak przygotować surówkę z białej kapusty, marchewki i jabłka.Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań mięsnych i ciemnych sosów. Świetnie smakuje również z kopytkami, pyzami z mięsem, czy roladą wołową. Biała kapusta z dodatkiem marchewki i jabłka jest ciekawym i bardzo smacznym połączeniem, który nadaje mięsnym daniom wyjątkowego smaku.Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Ponadto związki aktywne kapusty wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, a nawet antynowotworowe. Kapusta jest mało kaloryczna, można więc spokojnie włączyć ją do codziennej diety i cieszyć się jej walorów smakowych i zdrowotnych.Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na surówkę z białej kapusty - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować bułgarską surówkę z kapusty i czerwonej papryki.

Projekt bez tytułu (27)
25.09.2021 02:00 Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Jarzynowa to jedna z najpopularniejszych sałatek w polskiej kuchni polskiej sałatki. Przygotowywana z gotowanych warzyw, z kiszonym ogórkiem i majonezem — po prostu pyszna. Spróbujcie jej jednak z dodatkiem marynowanych pieczarek, a zapomnicie, że kiedykolwiek ich tam nie było.Marynowane grzyby doskonale podkręca smak warzyw. W proponowanej wersji dodajemy też niewiele majonezu. Sałatka zatem będzie nieco lżejsza niż tradycyjna i będą mogły sobie na nią pozwolić także osoby dbające o linię. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kotlety z marchewki
24.09.2021 02:00 Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Marchewka jest świetna nie tylko na surówkę. Z marchewki zrobisz też lekkie i zdrowe kotleciki. Będą delikatne, słodkawe i bez krzty cholesterolu. Z pewnością posmakują dzieciom, a dorośli przełamią nimi mięsną klasykę. A więc do dzieła.Jedz marchewkę będziesz zdrowy. Jedz marchewkę to urośniesz. Marchewka jest dobra dla oczu. Te najprawdziwsze prawdy, słyszysz już od dzieciństwa. Czas w nie uwierzyć i zastosować w życiu. Zamiast schabowego czy mielonego przygotuj więc czasem marchewkowego.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z kalarepy
24.09.2021 02:00 Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Kalarepa to warzywo mało popularne w naszej kuchni. A szkoda, bo jest smaczna i zdrowa. Najwartościowsza jest jedzona na surowo — chrupana na przekąskę lub w postaci surówki. Skorzystajcie z przepisu na witaminową bombę, czyli najlepszą surówkę z kalarepy.Kalarepa należy do rodziny kapustowatych. Podobnie jak kapusta, kalafior czy brokuł. Ci, co podjadają czasem głąby z kapusty i jedli kalarepę wiedzą, że smakują podobnie. Kalarepa jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B i sole mineralne. Zawarte w niej składniki działają przeciwnowotworowo, oczyszczająco, bakterio- i grzybobójczo, dbają też o nasz wzrok. Jest więc wiele powodów, by po kalarepę sięgać częściej. Obraną i pokrojoną na kawałki kalarepę można jeść na przekąskę. Doskonale sprawdzą się też słupki kalarepy podane z dipami, czyli sosami do maczania. Młodą kalarepkę można nadziewać i zapiekać, jest też świetnym dodatkiem do zup.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki z marchwi - prosty przepis
23.09.2021 02:00 Placki z marchwi - prosty przepis

Placki z marchwi są świetną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są równie smaczne, a przygotujesz je w 20 minut. Placki z marchwi są niezwykle chrupiące i doskonale doprawione. Sprawdź, jak przygotować szybki obiad, który posmakuje nawet największym niejadkom.Placki z marchwi przygotujesz naprawdę szybko. Wszystkie składniki wystarczy połączyć, uformować placuszki i usmażyć. Placki z marchwi smażą się krócej od placków ziemniaczanych.Placki z marchwi najlepiej smakują podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Możesz również posypać je posiekaną natką pietruszki lub zjeść z odrobiną zwykłego cukru. Każda wersja smakuje obłędnie i sprawi, że placuszki częściej będą gościć na Twoim stole.

Marchewka z groszkiem
22.09.2021 02:00 Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Marchewka z groszkiem to pomysł na szybką i smaczną potrawkę obiadową. Smakuje świetnie z mięsem drobiowym, wieprzowym, wołowiną, jajkiem sadzonym. Potrawka jest zdrowa, lekka, a jej przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Sprawdź, jak przygotować dodatek do obiadu, który posmakuje wszystkim.Marchewka z groszkiem jest dobrą alternatywą dla tradycyjnej sałatki lub surówki. W przeciwieństwie do surowych warzyw i kiszonek, potrawkę mogą jeść bardzo małe dzieci i osoby z przewlekłymi problemami trawiennymi. Marchewka z groszkiem jest lekkostrawna i nie powoduje kolek, wzdęć i innych przykrych dolegliwości.Marchewka jest źródłem beta karotenu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto gotowane warzywo łagodzi stany zapalne żołądka i jest naturalnym i niezwykle skutecznym lekiem normującym pracę jelit. Zielony groszek natomiast jest źródłem witamin z grupy B, niezbędnych do pracy całego układu nerwowego.

sałatka jarzynowa
20.09.2021 02:00 Nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową

Sałatkę jarzynową każdy z nas lubi, choć każdy przyrządza nieco inaczej. Jej podstawą są ugotowane warzywa, które miesza się z majonezem. Poznajcie jednak nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową, a będziecie zachwyceni jej smakiem. Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Jest smaczna, prosta do przygotowania i zdrowa. Poza tym bazuje na tanich warzywach korzeniowych. Jednak znawca kuchni, Jakub Kuroń proponuje odmienić jej smak dodatkiem wędzonej makreli. Koniecznie musicie spróbować tej wersji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

starta marchewka
20.09.2021 02:00 Surówka z marchewki jak z restauracji

Surówka z marchewki to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Pasuje do dań z mięs, drobiu i ryb. Możesz ją przygotować na kilka sposobów. Zobacz jak zrobić surówkę z marchewki, która będzie smakować jak z restauracji. Surówkę z marchewki znamy od dziecka. Najpierw podawano nam marchewkę wymieszaną ze startym jabłkiem, potem przyszła pora i na ostrzejsze połączenia. Niezależnie od tego, co dodamy do startej marchewki, otrzymamy jednak wartościową i smaczną surówkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-15T164336.878
15.09.2021 02:00 Jak ugotować domowy krupnik?

Krupnik to jedna z tych tradycyjnych, polskich zup, którą możemy jeść często i bez narzekania. Mnogość składników, które zawiera sprawia, że trudno się nią znudzić. Zwłaszcza że za każdym razem ma szansę smakować nieco inaczej. Zobaczcie jak ugotować domowy krupnik. Krupnik gotuje się na wywarze mięsnym, bo to właśnie on nadaje zupie smaku i pożywności. Tradycyjnie używa się mięsa wieprzowego, ale jeśli przygotować nieco lżejszą wersję tej zupy możemy sięgnąć po skrzydło indycze czy kawałek kurczaka. Inne, niezbędne składniki krupniku to warzywa. Te tradycyjne, korzeniowe, czyli marchewka, pietruszka i ziemniak oraz nieodzowna cebula. Dopełnieniem całości jest kasza jęczmienna. Może być mazurska, wiejska czy perłowa. Zależy jaką grubość kaszy preferujecie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

zupa z soczewicy
14.09.2021 02:00 Prosty przepis na zupę z soczewicy

Lubicie grochówkę? A zupę fasolową? Jeśli tak, to z pewnością przypadnie wam do gustu zupa z soczewicy. Nie wymaga długiego gotowania, jest bardzo smaczna i pożywna. Prezentujemy prosty przepis na zupę z soczewicy. Soczewica należy do roślin strączkowych podobnie jak fasola, groch czy ciecierzyca. Stanowi doskonałe źródło wartościowego białka. Występuje w trzech wersjach kolorystycznych, różniących się sposobem przygotowania i smakiem. Brązowa wymaga namaczania i nawet godziny gotowania, jest doskonała na kotlety. Zielona soczewica gotuje się szybciej, jest dobra na farsze i do sałatek. Czerwona nie wymaga namaczania i bardzo szybko się rozgotowuje, świetna do zup i na pasty. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sałatka jarzynowa
14.09.2021 02:00 Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa to królowa polskich sałatek. Nie obędzie się bez niej żadna świąteczna impreza, chętnie zjemy ją też na co dzień. Trudno się dziwić, jest smaczna, choć trzeba się trochę nasiekać. Dziś swój niezawodny przepis na sałatkę jarzynową zdradzi wam Ania Starmach. Gotowana marchewka, pietruszka, ziemniak, a do tego kiszony ogórek i jabłko. Oto podstawowe składniki sałatki jarzynowej, które mieszamy oczywiście z majonezem. Niektórzy dodają jeszcze gotowane jajko i groszek, inni zaś kukurydzę. Jeśli zaś chodzi o gotowanie warzyw to też można to zrobić na kilka sposobów. Jedni gotują warzywa w skórce, inni obierają je przed gotowaniem. Niektórzy zaś przyrządzają sałatkę z warzyw wyjętych z rosołu. Zobacz jaki sposób na pyszną sałatkę jarzynową ma znana jurorka polskiej edycji Master Chef'a, Ania Starmach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

grzyby
13.09.2021 02:00 Nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę

Jeśli masz ochotę na niepowtarzalne przetwory musisz zrobić grzyby po grecku. Są nieziemsko pyszne, a zapasteryzowane w słoikach możesz mieć zawsze pod ręką. Te biją na głowę tradycyjne, marynowane grzybki. Duszone grzyby są bardzo smaczne. Lecz jeśli dodacie do nich warzywa i przecier pomidorowy zamienią się w pyszną wersję. Tak przygotowane grzyby można zjeść od razu, ale naprawdę warto zamknąć je w słoikach. Dzięki temu, gdy zimą będziecie mieli ochotę przypomnieć sobie niezwykły, grzybowy smak te będą jak znalazł. Warto też dodać, że grzyby w połączeniu z koncentratem pomidorowym są o wiele trwalsze i bezpieczniejsze niż klasycznie duszone. Pomidory zwiększają bowiem kwasowość potrawy dzięki czemu pasteryzowanie będzie skuteczniejsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obieraczka
09.09.2021 02:00 Zaskakująca ukryta funkcja obieraczki do warzyw

Macie w domu obieraczkę do warzyw? Jeśli tak, to posiadacie proste, ale wszechstronne narzędzie. Wiecie co przy pomocy takiej obieraczki możecie zrobić? Nie tylko obierać warzywa i owoce, ale też wykorzystać ją do różnych, zaskakujących zadań.Ten mały nożyk szczelinowy kosztuje kilka złotych, a potrafi naprawdę dużo. Przede wszystkim łatwiej i szybciej obierzesz nim warzywa i owoce o różnym kształcie i o różnej twardości. Poradzi sobie z marchewką, ziemniakiem, ogórkiem czy jabłkiem. Jest na tyle bezpieczny, że obieranie nim możesz zlecić nawet dziecku. Co więcej, obieraczka do warzyw usuwa bardzo cienką skórkę, o co trudno posługując się tradycyjnym nożem. A wiadomo, tuż pod skórką warzyw i owoców kryje się najwięcej cennych składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marchew
07.09.2021 02:00 Pyszna marchewka z groszkiem z zasmażką na maśle

Marchewka z groszkiem znana jest każdemu fanowi klasycznej polskiej kuchni - ten słodki dodatek obiadowy najlepiej smakuje z kotletem schabowym oraz mielonym. Aby go zagęścić, należy przygotować zasmażkę. Dzięki niej uzyskuje ona kremową konsystencję, która jest tak bardzo pożądana. Marchewka z groszkiem jest banalnie prostym przepisem, jednak odrobinę problemów może wywołać zasmażka. Nie wolno jej bowiem przesmażyć - w takim wypadku staje się ona gorzka i niesmaczna. Najłatwiejszym sposobem na jej usmażenie jest całkowita kontrola nad mocą palnika. Trzeba smażyć ją na małym ogniu, a gdy uzyska lekko brązowy kolor, należy natychmiast zdjąć ją z gazu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z kapusty
01.09.2021 02:00 Najlepsza surówka z kapusty z majonezem i soczystymi dodatkami

Lubicie surówkę Coleslaw? W takim razie z pewnością polubicie też surówkę z białej kapusty z majonezem, marchewką i jabłkiem. Te soczyste dodatki doskonale do niej pasują i nadają jej słodkawego smaku. Surówka będzie doskonała do dań drobiowych. Biała kapusta to warzywo bardzo uniwersalne. Idealnie nadaje się do gotowania czy pieczenia, ale też na surówki. I w tej ostatniej wersji jest też najzdrowsza. Surówki z białej kapusty mają też inne zalety, bo są tanie i łatwe łatwa do przygotowania.Jeśli kupisz średniej wielkości główkę kapusty spokojnie wystarczy ci by przygotować z niej 3-4 razy surówkę dla całej rodziny. Pamiętaj tylko by po odkrojeniu części ten odsłonięty kawałek zasłonić folią. Kapusta nie będzie obsychała. Główkę trzymajcie w chłodnym miejscu lub w lodówce, bo wtedy nie traci jędrności. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

golonka
31.08.2021 02:00 Obłędnie pyszna, miękka golonka w kiszonej kapuście

Golonka nie jest dietetyczna, ale potrafi rozpływać się w ustach. Przepadają za nią panowie, a i nie jedna pani nie odmówi sobie takiego sycącego obiadu. Zobaczcie jak przygotować obłędnie pyszną i miękką golonkę w kiszonej kapuście.Połączenie tłustego kawałka mięsa i kiszonej kapusty jest naprawdę trafione. Nie tylko doskonale dopełniają się ich smaki, ale też kapusta ułatwia trawienie golonki. By podnieść ten efekt, kapustę warto przyprawić kminkiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z kiszonej kapusty
27.08.2021 02:00 Wyborna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli

Surówka z kiszonej kapusty to jednen z najpopualarniejszych dodatków do obiadu. Z jej smakiem doskonale harmonizuje marchew, jabłko i cebula. Zobacz jak przygotować tę wyborną surówkę. Będzie idealna do obiadowych dań mięsnych i smażonych ryb.Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Kiszenie sprawia, że w białej kapuście, z której się ją przygotowuje, rośnie zawartość witaminy C, pojawiają się też bakterie kwasu mlekowego. A te bakterie są wyjątkowo korzystne dla naszego organizmu. Dlatego jeśli tylko masz okazję, jedz kiszoną kapustę. Najlepiej w postaci surówek, bo wtedy zachowuje swoje najcenniejsze właściwości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Por
24.08.2021 02:00 Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu

Por to niezwykle zdrowe warzywo, z którego warto przygotować surówkę. Pikantny charakter pora dobrze jest przełamać słodkim smakiem jabłka. Doskonałym uzupełnieniem całości będzie majonez, dzięki któremu ten dodatek do obiadu stanie się jeszcze pyszniejszy.Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, zwłaszcza tych zawierających mięso. Ale będzie też pasować do dań wegetariańskich.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Ponieważ por jest wyraźny w smaku, delikatnie pikantna surówka z jego dodatkiem będzie idealna do mniej przyprawionych, łagodniejszych potraw. Zobacz jak szybko ją przygotować.

Surówka z marchewki i chrzanu
18.08.2021 02:00 Soczysta, a zarazem chrupiąca szybka surówka z marchewki

Surówka z marchewki idealnie sprawdza się w roli dodatku obiadowego. Nie bez powodu tak często gości na naszych talerzach. Tym razem u boku marchewki zagości chrzan. Surówka będzie obłędnie chrupiąca.Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest smakołyk na bazie marchewki. Dziś wypróbujemy banalnie prosty przepis, w którym wykorzystamy również aromatyczny chrzan.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marchewka
16.08.2021 02:00 Prosty przepis na kiszoną marchewkę

Marchewka najczęściej stanowi składnik zup oraz sałatek - nadaje im słodkiego smaku oraz koloru. Można ukisić ją jednak jak ogórki, wydobywając z niej zupełnie nowy smak. Niżej pokazujemy jak zrobić to w najłatwiejszy sposób. Kiszona marchewka zachowuje swoją charakterystyczną chrupkość po zakończeniu fermentacji, jednak nabiera kwaśnego, typowego dla kiszonek smaku - dlatego każdy fan tego typu jedzenia musi ją wypróbować. Dodatkami aromatycznymi są chrzan, koper oraz imbir. Imbir oraz chrzan dostarczają swojej pikantności, a zarazem orzeźwienia, z kolei koper umożliwia uzyskanie aromatu podobnego do kiszonych ogórków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z marchewki
03.08.2021 02:00 Pikantna surówka z marchewki z dodatkiem czosnku

Surówka, której wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, świetnie sprawdzi się latem. Dzięki niej dłużej utrzymasz opaleniznę. Wystarczą trzy ząbki czosnku, marchewka i majonez, by składniki stworzyły pyszne połączenie. Obłędna mieszanka pasuje praktycznie do każdego obiadu.Surówki warto jeść jak najczęściej. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Latem warto postawić na soczyste propozycje, takie jak surówka z rzodkiewki czy z kapusty pekińskiej.Najważniejszym aspektem poniższej surówki jest łatwość w przygotowaniu oraz dostępność składników, ponieważ znajdują się one w każdej lodówce. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marchewka z groszkiem
22.07.2021 02:00 Jak zrobić idealną marchewkę z groszkiem do obiadu?

Marchewka z groszkiem należy do klasyki obiadowych dodatków - kremowa konsystencja idealnie komponuje się z głównym daniem. Aby wykonać ją w idealny sposób, wystarczy wsypać jedną łyżeczkę cukru. Dzięki słodyczy, smak warzyw zostanie jeszcze bardziej uwypuklony. Marchewka z groszkiem jest wyjątkowo uniwersalna, gdyż niezależnie od temperatury podania, zawsze smakuje wybornie. Jeśli nie użyje się zbyt wiele masła, jest ona wręcz zdrowym i pożywnym dodatkiem obiadowym. Prawie każda gospodyni wie, że jedna łyżeczka cukru znacznie poprawia jej smak. Co więcej, ugotowana marchewka jest zdrowsza niż surowa - znaczna część karotenu nie jest dobrze przyswajana przez ludzki organizm bez uprzedniej obróbki termicznej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marchew wyrośnie jeszcze bujniej
03.07.2021 02:00 Jak odstraszyć szkodniki zjadające marchewkę?

Wielu smakoszy para się również ogrodnictwem. Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie wyhodowane warzywa smakują najlepiej. Czasami marchew może zostać zaatakowana przez nieproszonych gości. Pozbędziemy się ich za sprawą mikstury na bazie czosnku.Marchew z własnego ogrodu jest nie lada frykasem. Niestety stanowi ona pokusę dla szkodników. Zalicza się do nich między innymi połyśnica marchwianka. Niewielkie muchówki mogą zniszczyć 80% naszych plonów.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: