Magda Gessler, dokonując zmian w restauracjach, często zdradza ich właścicielom swoje przepisy na potrawy. Podajemy jej tajemną recepturę na rosół z gęsi, który pochodzi wprost z Kuchennych Rewolucji. Przygotowuje się go tak, jak klasyczny rosół. Różnica polega tylko na nieco innych składnikach. Niech tradycji stanie się zadość i niech w Dzień Świętego Marcina, na wasze stoły zawita gęsina.Tradycyjnie rosół gotujemy na wiejskiej kurze lub wołowinie. Nie raz łączymy te mięsa, by uzyskać lepszy smak wywaru. Jednak na rosół doskonale nadaje się też gęsina. Jest dość tłusta i pełna smaku. Gęsi tłuszcz należy jednak do zdrowych. Choć dostarcza kalorii, to też wiele cennych składników, wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. O wysokiej wartości zdrowotnej gęsi warto pamiętać nie tylko od święta.
Spośród wszystkich sałatek w Polsce najpopularniejsza jest sałatka jarzynowa. Przygotowujemy ją na święta, na różne domowe uroczystości, a także na co dzień. Jest zdrowa, tania i prosta do zrobienia. Dziś prezentujemy wam przepis na niezwykłą sałatkę jarzynową z dodatkiem pieczarek. Może warto nieco odświeżyć starą, domową recepturę?Podstawą sałatki jarzynowej są warzywa korzeniowe, a więc marchew, pietruszka, seler, ziemniak. Zwykle dodaje się do niej groszek z puszki, choć niektórzy wolą wersję z kukurydzą. Pozostałe dodatki, zależą od naszych upodobań. Jednak z pewnością do tej sałatki warto dodać kiszony ogórek i cebulę, które zaostrzą jej smak. Niektórzy dodają też jabłko, bo wprowadza przyjemną, słodką nutę. Bardzo smacznym dodatkiem jest ugotowane na twardo jajko, choć zmniejsza trwałość potrawy. Obowiązkowym łącznikiem wszystkich składników jest majonez. Spróbujcie jednak dodać do klasycznej sałatki jarzynowej marynowanych pieczarek. Potrawa nabierze ciekawego, wyraźnego smaku oraz przyjemnej konsystencji.
Jesienią i zimą częściej mamy ochotę na sycące potrawy. Do takich z pewnością należy golonka. Panowie lubią ją jeść w towarzystwie piwa. I tu też mamy dla nich dobrą wiadomość. Zobaczcie, jak przygotować golonkę po bawarsku według przepisu Magdy Gessler. Gwiazda namacza przysmak w mieszance przypraw rozrobionej w ciemnym piwie.Najsmaczniejsza golonka charakteryzuje się miękkim mięsem i chrupiącą skórką. Taki efekt można uzyskać, najpierw gotując golonkę, a potem rumieniąc ją w piekarniku. Przed pieczeniem golonkę warto posmarować zaprawą. Zobaczcie, z jakich składników przygotowuje zaprawę Magda Gessler.
Ciasto marchewkowe jest prostym i doskonałym w smaku ciastem na każdą okazję. Jego korzenny smak przełamany jest kremem śmietankowym, tworząc genialne połączenie. Do kremu do ciasta marchewkowego dodaj skórkę z cytryny, aby był jeszcze bardziej orzeźwiający. Poznaj przepis na krem do ciasta marchewkowego.Ciasto marchewkowe jest bardzo prostym w przygotowaniu ciastem z miodowo-korzenną nutą. Ciasto przełożone delikatnym kremem z serków śniadaniowych smakuje obłędnie i ekspresowo znika z talerzy. Do przygotowania kremu potrzebne jest tylko kilka prostych składników, które z pewnością masz w domu.Pamiętaj, aby wyjąć masło z lodówki przed robieniem kremu, ponieważ musi być miękkie i w temperaturze pokojowej. Zimne masło nie utrze się dobrze z cukrem i może rozwarstwić delikatny krem. Serki natomiast muszą być mocno schłodzone. Ciasto marchewkowe po przełożeniu kremem i dekoracji wstaw do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.
Schab gotowany z warzywami jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Mięso jest niezwykle delikatne, a duszone w warzywach i ziołach zyskuje rewelacyjny smak. Marchewka i pietruszka dobrze zagęszczą danie, a por i seler doda potrawie wyraźnego aromatu. Poznaj przepis na schab gotowany z warzywami.Schab gotowany jest świetną alternatywą dla tradycyjnych, dość ciężkich kotletów schabowych. Mięso jest delikatnie podsmażone w cebulce, czosnku i przyprawach, następnie długo gotowane w aromatycznych warzywach do rosołu. Całe danie zyskuje doskonały smak i aromat i z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy.Schab gotowany z warzywami jest delikatny i przede wszystkim nie jest tłusty i ciężki. Gotowany w warzywach, takich jak marchewka, pietruszka, por i seler, zyskuje świetny smak i aromat, wprost rozpływa się w ustach. Danie najlepiej smakuje podane z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.Jeśli szukasz pomysłu na obiad ze schabem-tu znajdziesz świetny przepis na schab pieczony z ziemniakami. Doskonałe i szybkie danie dla całej rodziny.
Kochamy placki ziemniaczane. Za ich smak, pożywność i łatwość przygotowania. Nieraz tylko przychodzi nam do głowy, że przydałoby się, gdyby były jeszcze mniej kaloryczne. Mamy na to sposób. Zobaczcie jak przygotować chrupiące w każdym kęsie, placki ziemniaczane bez jajka. Zamiast niego użyliśmy składnika — niespodzianki. Przekonajcie się, jak smakują.Podstawowym składnikiem placków ziemniaczanych są oczywiście ziemniaki. Najlepiej takie niezbyt wodniste, a raczej mączyste. Pozostałe składniki są w zasadzie zmienne, tzn. można je dodawać lub nie. Zwykle dodaje się do ciasta na placki ziemniaczane mąkę i jajko. My jednak pokażemy wam, że można się bez jajka obyć. Jajko zastąpimy bowiem startą marchewką. Dzięki temu ciasto też wchłonie nieco mniej tłuszczu w czasie smażenia, więc placki będą mniej kaloryczne.
Jeśli zastanawiasz się co podać do dzisiejszego obiadu, mamy świetny pomysł. Przygotuj pyszną surówkę z porów wg przepisu siostry Anastazji. Surówka zawiera też marchewkę, jabłko i rodzynki, dzięki czemu jest zdrowa i apetycznie wygląda. Będzie pasować do dań z mięs, drobiu i ryb.Surówka jest w obiedzie jak kropka nad i. Choć zwykle robimy ją naprędce, a czasem pomijamy, jest naprawdę ważna. Przede wszystkim dostarcza organizmowi witamin i soli mineralnych. Dopełnia też obiad smakowo, wprowadzając do niego świeże nuty i dużo soczystości.
Marchewkami zajadamy się praktycznie każdego dnia w najróżniejszych formach - dodajemy je do surówek, zup czy gulaszy. Niektórych mocno jednak odstraszają od ich zakupu ciemne lub białe plamy, które często są widoczne na ich powierzchni. W pierwszym przypadku nie musimy się niczego obawiać, z kolei ciemne plamy mogą być indykatorem pleśni. Według danych przytoczonych na serwisie Gotujmy, Polacy jedzą średnio aż 6 kilogramów marchewek rocznie. Takim wynikiem nie może pochwalić się zbyt wiele warzyw dostępnych w sklepach. Producenci żywności muszą sprostać rygorystycznym normom, które pozwalają konsumentom kupować zdrowe, bezpieczne i pyszne jedzenie. W przypadku warzyw nie jest to jednak takie proste, dlatego niekiedy można zauważyć sztuki o dziwnych kształtach czy przebarwieniach.
Obiad bez surówki nie jest pełnym obiadem. W zasadzie brakuje w nim tego, co najważniejsze — dużej porcji witamin. Dlatego zawsze pamiętajcie o tym zdrowym dodatku. A dziś polecamy wam chrupiącą, jesienną surówkę z dodatkiem dyni. Czasami po prostu nie chce nam się robić surówki, bo trzeba obierać, trzeć. Jednak przygotowanie tego wartościowego dodatku do obiadu zwykle nie zajmuje więcej niż 10 minut. Chyba warto poświęcić dla zdrowia tyle czasu?Choć każdy ma swój, dość ograniczony repertuar surówek, to nie ma się co hamować. Surówkę można zrobić z większości świeżych warzyw. Warto też dodać owoce — i dla dopełnienia smaku i dla uzupełnienia cennych składników. Dzisiaj sięgniemy po dynię do walorów której chyba nikogo nie trzeba przekonywać.
Nie mamy ochoty na golonkę, kiedy jest ciepło. Za to teraz, jest doskonały czas na to pyszne, lecz sycące danie. Zobacz jak przygotować golonkę, by miała chrupiącą skórkę. Oprócz chrupiącej skórki, w golonce ważne jest też wnętrze. Powinno być ono miękkie i niemal rozpływać się w ustach. Połączenie miękkości z chrupkością jest możliwe, gdy golonkę przygotujemy dwuetapowo. Najpierw ją ugotujemy, a potem zrumienimy w piekarniku.
Zimne nóżki można serwować na przystawkę lub zakąskę. Doskonale sprawdza się w roli specjału na Wszystkich Świętych. Są smaczne i sycące. By jednak miały też apetyczny wygląd, trzeba je odpowiednio przygotować. Zobacz, jak zrobić klarowne zimne nóżki. Zimne nóżki przygotowuje się zwykle z tylnych lub przednich nóg wieprzowych. Warto też dodać golonkę, by nóżki były bardziej mięsne. Przygotowanie nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Tylko wtedy będą smaczne i zetną się bez dodatku żelatyny. Jednak takie długie gotowanie często powoduje też, że wywar traci klarowność i robi się mniej apetyczny. Podczas Wszystkich świętych warto postawić na specjały, które prezentują się nienagannie.
Czy macie czasami wyrzuty sumienia, że marnujecie żywność? Że wyrzucacie np. czerstwe pieczywo czy obierki z warzyw? Niemarnowanie jedzenie jest nie tylko modne, ale i mocno uzasadnione. Dlatego dzisiaj podamy wam przepis na bulion z obierek po włoszczyźnie. Niemarnowanie żywności wpisuje się w ruch zero waste, czyli dążenie do ograniczenia strat i odpadów do minimum. Jest to działanie proekologiczne, które jest też korzystne dla naszej kieszeni. Dziś pokażemy wam, jak można wykorzystać obierki po włoszczyźnie. By jednak można było przygotować z nich potrawę, warzywa przed obraniem muszą być dokładnie oczyszczone. Możecie je wyszorować szczoteczką i opłukać, ale wcześniej warto je namoczyć w roztworze wody i octu (do 2 l wody wystarczy wlać niepełną szklankę octu). Z myślą o przygotowaniu bulionu na obierkach, gromadźcie więc usunięte z warzyw skórki. Wkładajcie je do foliowej torebki, a potem do zamrażarki. Gdy uzbiera się ich sporo, możecie ugotować bulion. Będzie smaczny i bardzo wartościowy, bo w skórkach warzyw znajduje się najwięcej cennych składników.
Surówka z marchewki, którą wam proponujemy, jest wyrazista i bardzo smaczna. Sprawdzi się do delikatnego mięsa z grilla oraz pieczonej ryby. Możecie też z powodzeniem podać ją do bezmięsnych kotletów z dodatkiem kasz.Spróbujcie podać surówkę z tymi schabowymi w jogurtowej marynacie, a zachwycicie gości. Jeżeli natomiast ma ona być dodatkiem do dania postnego, przygotujcie tę rybę, pomijając rozmaryn i posypując ją siekanym koperkiem po upieczeniu.
Ciasto marchewkowe jest ciastem, po które chętnie sięgam jesienią. Ciasto ma mocno korzenny smak, a marchewka, jabłko i orzechy doskonale go uzupełniają. Ciasto marchewkowe przygotowuję z delikatną masą serową, którą przekładam i polewam gotowy placek. Sprawdź przepis na proste ciasto marchewkowe, które z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyglądem i niepowtarzalnym smakiem.Ciasto marchewkowe jest świetnym deserem na chłodne, jesienne dni. Mocno korzenny smak cynamonu, imbiru doskonale wręcz łączy się z orzechami, musem jabłkowym i marchewką. Placek ma intensywny kolor, smak i aromat, przełamany jest natomiast niezwykle delikatną masą serową, która dodaje mu lekkości i doskonale łączy się z plackiem.Ciasto możesz udekorować orzechami włoskimi lub posypać cukrem pudrem. Możesz również zetrzeć na górę czekoladę gorzką, która również komponuje się świetnie z tym wyjątkowym ciastem.Jeśli lubisz desery z intensywną, korzenną nutą, koniecznie przygotuj szarlotkę z cynamonem i przyprawą korzenną. Doskonale smakuje podana na ciepło z gałką lodów waniliowych i aromatyczną kawą.
Marchew znajduje wiele zastosowań w kuchni. Dodajemy ją do zup, deserów czy kotletów mięsnych. Niedzielnym obiadom często towarzyszy w postaci surówki. Prezentujemy przepis marchewkową kompozycję, której smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Prezentowaliśmy już kilka pomysłów na przyrządzenie pysznej marchewki do obiadu. Proponowaliśmy ją zarówno w odsłonach na ostro — np. w tej recepturze na surówkę z dodatkiem czosnku — jak i na słodko z orientalnym twistem. Dodatek chrzanu i jabłka zmieni jednak wasze spojrzenie na to warzywo ponownie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marchewka dostępna jest w Polsce przez cały rok. Najczęściej wykorzystywana jest przez nas jako dodatek do rosołu i zup. Zwykle jemy również surowy korzeń i zapominamy o zbawiennych dla naszego zdrowia właściwościach gotowanej marchewki. Sprawdź, dlaczego powinniśmy włączyć marchew do codziennej diety.Marchewka jest warzywem całorocznym. Wybieraj jednak korzenie z ekologicznych upraw lub od lokalnych rolników. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że marchew nawożona jest naturalnie i nie zawiera w sobie szkodliwych dla zdrowa związków chemicznych pochodzących z nawozów sztucznych.Marchewka zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że warzywo szczególnie zalecane jest kobietom w ciąży i dzieciom w okresie rozwoju Marchewka bogata jest również w witaminę A, E, a także beta-karoten i luteinę. Marchewka na prawidłowy wzrokZe względu na wysoką zawartość luteiny oraz witaminy A i E, dzienne spożywanie marchewki poprawia kondycję narządu wzroku. Luteina nawilża oczy, poprawia ostrość widzenia oraz zapobiega powstawaniu chorób. Z wiekiem narząd wzroku słabnie, dlatego też marchewka szczególnie polecana jest dla osób po 50tym roku życia oraz pracującym przy komputerze.Marchewka na nadciśnienie i choroby sercaDzięki zawartości potasu, magnezu i tiaminy, marchewka wykorzystywana jest w profilaktyce chorób serca i układu naczyniowego. Związki zawarte w warzywie regulują ciśnienie krwi, stabilizują i wzmacniają pracę serca oraz zmniejszają ilość złego cholesterolu, powodującego między innymi miażdżycę czy zatory.Marchewka - naturalny przeciwutleniaczMarchewka posiada beta-karoten, czyli jeden z silniejszych przeciwutleniaczy. Związek ten opóźnia procesy starzenia, wzmacnia, wygładza i uelastycznia skórę. Beta-karoten wykazuje również silne działanie antynowotworowe, ponieważ zabija wolne rodniki, które odpowiedzialne są za powstawanie komórek rakowych.
Gotowana marchewka jest świetną alternatywą dla klasycznej surówki. Podawana na ciepło jest pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego dania. Marchewka gotowana doprawiona jest cukrem, masłem, solą i pieprzem. Potrawkę możesz więc przygotować szybko i ze składników, które na pewno masz w domu. Sprawdź, jak przygotować pyszną, gotowaną marchewkę do obiadu.Gotowana marchewka świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, rybami, daniami wegetariańskimi. Jest wyjątkowo zdrowa, a jej przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Marchewka jest delikatna, ale dobrze doprawiona, dzięki czemu posmakuje największym niejadkom.Marchewka gotowana ma wiele prozdrowotnych właściwości. Posiada beta-karoten, który wzmacnia cały organizm, poprawia kondycję skóry, dba o wzrok. Gotowana marchewka jest lekkostrawna i pozytywnie wpływa na cały układ pokarmowy, zmniejszając ból żołądka oraz regulując pracę jelit.Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny dodatek do drugiego dania - tu znajdziesz prosty przepis na tradycyjną marchewkę z groszkiem.
Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy charakteryzuje wyjątkowy, świeży smak i niezwykły aromat. Surówkę możesz przygotować jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich lub ryby. Możesz również wzmocnić jej smak rodzynkami, cynamonem i przygotować zdrową i pyszną przekąskę. Surówka z marchewki i jabłka jest tradycyjną, wszystkim znaną i prostą surówką obiadową. Jeśli dodamy do niej pomarańczę i skropimy cytryną, uzyskamy nowy, wspaniały i świeży smak. Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy pasuje do wielu mięsnych i wegetariańskich dań, jednak szczególnie polecam ją jako dodatek do ryb i drobiu. Smażony lub grillowany kawałek dorsza smakuje rewelacyjnie w towarzystwie świeżej, owocowej surówki obiadowej.Jeśli szukasz najlepszego przepisu na dorsza - tu znajdziesz pyszną inspirację na rybę z grilla.Surówkę możesz również przygotować jako zdrową przekąskę, dodając do niej rodzynki lub odrobinę cynamonu. Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy na pewno często będzie gościć na Twoim stole, ponieważ skradnie serce największemu niejadkowi.
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Kiszona kapusta doskonale komponuje się ze słodką marchewką i jabłkiem, a cebulka nadaje charakteru i wzmacnia smak całej potrawy. Poznaj sprawdzony przepis na najlepszą surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka.Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest surówką, którą znam i uwielbiam od dziecka. Najczęściej podaję ją do smażonej ryby, kotletów schabowych lub filetów z kurczaka. Z każdym daniem komponuje się doskonale i posmakuje nawet najmłodszym domownikom. Aby przygotować doskonałą surówkę, potrzebujesz dobrej jakości kiszonej kapusty oraz zastosować jeden trik, który sprawi, że na nowo odkryjesz wspaniały smak surówki. Posiekaną cebulkę koniecznie posyp łyżeczką białego cukru i odstaw na kilkanaście minut. Cebula odda cały swój smak i aromat i sprawi, że surówka będzie przepyszna i doskonale doprawiona.Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest mało kalorycznym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy C, magnez, potasu i żelaza. Wzmacnia organizm, reguluje produkcję krwi, pracę serca i mózgu. Dodatkową zaletą kiszonki jest obecność bakterii, które w naturalny sposób odbudowują florę jelitową, co jest szczególne istotne po antybiotykoterapii i przewlekłych problemach trawiennych. Kapustę kiszoną możesz przygotować w domu - tu znajdziesz sprawdzony przepis i wskazówki, jak prawidłowo ukisić kapustę.
Surówkę z marchewki z jabłka i majonezem możesz podać do wielu dań mięsnych. Doskonale komponuje się również z rybami. Surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, jest więc prosta, szybka, ale też wyjątkowo smaczna. Sprawdź przepis na surówkę z marchewki i jabłka z majonezem.Surówka z marchewki i jabłka to bardzo ciekawe, słodko-kwaśne połączenie. Polana sosem majonezowym, z odrobiną cukru, pieprzu i soli smakuje wprost rewelacyjnie i sprawi, że zniknie z talerza każdego niejadka. Surówkę możesz podać do każdego rodzaju mięs i ryb, a nawet do gulaszu i gołąbków. Z każdym daniem komponuje się idealnie.Marchewka i jabłko to klasyczne i zdrowe połączenie. Marchewka pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, trawienny, wzmacnia wzrok. Jabłko natomiast przyspiesza procesy regeneracyjne, wzmacnia organizm i pomaga pozbyć się toksyn. Warto wspomnieć również, że wprowadzenie małego jabłka do codziennej diety znacząco obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Jeśli szukasz pomysłu na zdrową surówkę obiadową - tu znajdziesz pyszną i prostą inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować surówkę z marchewki i jabłkiem z chrzanem.
Surówka z selera, marchewki i jabłka to pomysł na szybką, banalnie prosty, ale wyjątkowo smaczny dodatek do obiadu. Delikatny sos majonezowo-śmietanowy dodatkowo podkreśla jej smak, sprawiając, że surówka doskonale komponuje się z mięsem grillowanym, smażonym, pieczonym oraz rybami. Sprawdź, jak przygotować surówkę z selera, marchewki i jabłka.Seler jest jednym z moich ulubionych warzyw. Cenię go przede wszystkim za wyjątkowy, charakterystyczny smak oraz wartości odżywcze. Zawarte w selerze związki pozytywnie wpływają na pracę nerek i pomagają usunąć szkodliwe toksyny z organizmu. Marchewka i jabłko natomiast to bombą witaminowa, której nie może zabraknąć do obiadu.Surówka z selera, marchewki i jabłka to doskonała mieszanka smaków. Słodycz marchewki doskonale komponuje się ze świeżością jabłka i selerem, a idealnie doprawiony sos na bazie śmietany i majonezu tworzy zgraną całość.Jeśli szukasz ciekawego połączenia smaków - tu znajdziesz pomysł na pyszną surówkę z selerem i ananasem, doskonale komponującą się z daniami mięsnymi i rybami.
Surówka z marchewki i jabłka z chrzanem jest intensywnym, bardzo aromatycznym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych. Ze względu na mocny, chrzanowy smak polecana jest w szczególności do wołowiny i wieprzowiny duszonej w ciemnym sosem. Sprawdź, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki i jabłka z chrzanem.Surówka z marchewki i jabłka jest klasyczną surówką, podawaną niemal do każdego dania. Jest słodka i delikatna. Sos chrzanowy sprawia jednak, że nabiera wyrazistego smaku i aromatu. Intensywna przyprawa doskonale łączy się majonezem, marchewką i jabłkiem. Po przygotowaniu surówki koniecznie wstaw do na kilka minut do lodówki, ponieważ najsmaczniejsza jest podawana na zimno.Chrzan, zarówno tarty, jak i w korzeniu, posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Pozytywnie działa na układ nerwowy, wzmacnia stawy i zapobiega chorobom reumatycznym. Chrzan bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminę A, C i wiele niezbędnych pierwiastków, między innymi żelazo, potas, magnez. Warto wspomnieć również, że dzienne spożywanie nawet małej ilości chrzanu, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.Jeśli szukasz inspiracji na surówkę obiadową - tu znajdziesz przepis na pyszne buraczki z chrzanem.
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka to sposób na szybką i prostą surówkę, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Surówka pasuje przede wszystkim do mięsnych dań, nadając im lekkości i świeżego, wyjątkowego smaku. Sprawdź, jak przygotować surówkę z białej kapusty, marchewki i jabłka.Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań mięsnych i ciemnych sosów. Świetnie smakuje również z kopytkami, pyzami z mięsem, czy roladą wołową. Biała kapusta z dodatkiem marchewki i jabłka jest ciekawym i bardzo smacznym połączeniem, który nadaje mięsnym daniom wyjątkowego smaku.Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Ponadto związki aktywne kapusty wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, a nawet antynowotworowe. Kapusta jest mało kaloryczna, można więc spokojnie włączyć ją do codziennej diety i cieszyć się jej walorów smakowych i zdrowotnych.Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na surówkę z białej kapusty - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować bułgarską surówkę z kapusty i czerwonej papryki.
Surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do drugiego dania. Surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, ze składników, które na pewno masz w domu. Surówka doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i rybami. Sprawdź, jak przygotować prostą i sycącą surówkę z pora, marchewki i jabłka. Surówka z pora, marchewki, jabłka idealnie komponuje się z majonezowo-śmietanowym sosem. Surówka ma charakterystyczny smak, który przypadnie do gustu każdemu. Słodka marchewka, wyrazisty, lekko ostry por, kwaśne jabłko polane aksamitnym, dobrze doprawionym sosem, to połączenie, którego musisz spróbować.Surówka z pora, marchewki i jabłka jest bogata przede wszystkim w witaminę C, kwas foliowy i beta-karoten. Związki te wzmacniają naszą odporność, odpowiadają za prawidłowy rozwój i opóźniają procesy starzenia. Warzywa i jabłko w surówce są mało kaloryczne, jeśli chcesz obniżyć również kaloryczność sosu, zastąp śmietanę jogurtem naturalnym i dodaj mniej majonezu.Jeśli szukasz pomysłu na zdrową surówkę - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśnimy, jak przygotować wyrazistą surówkę z pora.
Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka jest podstawą wielu obiadowych surówek. Przygotowana wyłącznie z dodatkiem cukru i doprawiona solą i pieprzem, stanowi uniwersalny i bardzo smaczny dodatek do wielu dań, w tym gulaszu, dań jednogarnkowych, czy smażonej ryby. Sprawdź, jak przygotować surówkę z marchewki i jabłka.Surówka z marchewki i jabłka jest surówką znaną i lubianą, przede wszystkim za swoje walory smakowe i uniwersalność, dzięki której możemy ją łączyć z dowolnymi daniami obiadowymi. Surówka doskonale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska dla dzieci, które pokochają ją za swój świeży i słodki smak.Zaletą tradycyjnej surówki z marchewki i jabłka jest jej niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny: 100 g produktu to zaledwie 47 kcal. Surówka może być więc spożywana w dużych ilościach nawet przez osoby cierpiące na cukrzycę. Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka to nie tylko wspaniały smak. To przede wszystkim bomba witaminowa, która wzmocni nasz organizm. Beta-karoten i witaminy z grupy B szczególnie polecane są dzieciom w okresie rozwoju i intensywnego wzrostu. Zawarte w jabłku przeciwutleniacze natomiast zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, w tym raka jelita grubego. Dbajmy więc o zdrowie nasze i naszych dzieci i wprowadźmy surówkę z marchewki i jabłka do codziennej diety.Jeśli szukasz inspiracji na zdrowy i pożywny dodatek do dań - tu znajdziesz przepis na najlepszą surówkę jesienną.
Jarzynowa to jedna z najpopularniejszych sałatek w polskiej kuchni polskiej sałatki. Przygotowywana z gotowanych warzyw, z kiszonym ogórkiem i majonezem — po prostu pyszna. Spróbujcie jej jednak z dodatkiem marynowanych pieczarek, a zapomnicie, że kiedykolwiek ich tam nie było.Marynowane grzyby doskonale podkręca smak warzyw. W proponowanej wersji dodajemy też niewiele majonezu. Sałatka zatem będzie nieco lżejsza niż tradycyjna i będą mogły sobie na nią pozwolić także osoby dbające o linię. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marchewka jest świetna nie tylko na surówkę. Z marchewki zrobisz też lekkie i zdrowe kotleciki. Będą delikatne, słodkawe i bez krzty cholesterolu. Z pewnością posmakują dzieciom, a dorośli przełamią nimi mięsną klasykę. A więc do dzieła.Jedz marchewkę będziesz zdrowy. Jedz marchewkę to urośniesz. Marchewka jest dobra dla oczu. Te najprawdziwsze prawdy, słyszysz już od dzieciństwa. Czas w nie uwierzyć i zastosować w życiu. Zamiast schabowego czy mielonego przygotuj więc czasem marchewkowego.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kalarepa to warzywo mało popularne w naszej kuchni. A szkoda, bo jest smaczna i zdrowa. Najwartościowsza jest jedzona na surowo — chrupana na przekąskę lub w postaci surówki. Skorzystajcie z przepisu na witaminową bombę, czyli najlepszą surówkę z kalarepy.Kalarepa należy do rodziny kapustowatych. Podobnie jak kapusta, kalafior czy brokuł. Ci, co podjadają czasem głąby z kapusty i jedli kalarepę wiedzą, że smakują podobnie. Kalarepa jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B i sole mineralne. Zawarte w niej składniki działają przeciwnowotworowo, oczyszczająco, bakterio- i grzybobójczo, dbają też o nasz wzrok. Jest więc wiele powodów, by po kalarepę sięgać częściej. Obraną i pokrojoną na kawałki kalarepę można jeść na przekąskę. Doskonale sprawdzą się też słupki kalarepy podane z dipami, czyli sosami do maczania. Młodą kalarepkę można nadziewać i zapiekać, jest też świetnym dodatkiem do zup.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: