Placki z marchwi są świetną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są równie smaczne, a przygotujesz je w 20 minut. Placki z marchwi są niezwykle chrupiące i doskonale doprawione. Sprawdź, jak przygotować szybki obiad, który posmakuje nawet największym niejadkom.Placki z marchwi przygotujesz naprawdę szybko. Wszystkie składniki wystarczy połączyć, uformować placuszki i usmażyć. Placki z marchwi smażą się krócej od placków ziemniaczanych.Placki z marchwi najlepiej smakują podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Możesz również posypać je posiekaną natką pietruszki lub zjeść z odrobiną zwykłego cukru. Każda wersja smakuje obłędnie i sprawi, że placuszki częściej będą gościć na Twoim stole.
Marchewka z groszkiem to pomysł na szybką i smaczną potrawkę obiadową. Smakuje świetnie z mięsem drobiowym, wieprzowym, wołowiną, jajkiem sadzonym. Potrawka jest zdrowa, lekka, a jej przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Sprawdź, jak przygotować dodatek do obiadu, który posmakuje wszystkim.Marchewka z groszkiem jest dobrą alternatywą dla tradycyjnej sałatki lub surówki. W przeciwieństwie do surowych warzyw i kiszonek, potrawkę mogą jeść bardzo małe dzieci i osoby z przewlekłymi problemami trawiennymi. Marchewka z groszkiem jest lekkostrawna i nie powoduje kolek, wzdęć i innych przykrych dolegliwości.Marchewka jest źródłem beta karotenu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto gotowane warzywo łagodzi stany zapalne żołądka i jest naturalnym i niezwykle skutecznym lekiem normującym pracę jelit. Zielony groszek natomiast jest źródłem witamin z grupy B, niezbędnych do pracy całego układu nerwowego.
Sałatkę jarzynową każdy z nas lubi, choć każdy przyrządza nieco inaczej. Jej podstawą są ugotowane warzywa, które miesza się z majonezem. Poznajcie jednak nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową, a będziecie zachwyceni jej smakiem. Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Jest smaczna, prosta do przygotowania i zdrowa. Poza tym bazuje na tanich warzywach korzeniowych. Jednak znawca kuchni, Jakub Kuroń proponuje odmienić jej smak dodatkiem wędzonej makreli. Koniecznie musicie spróbować tej wersji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka z marchewki to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Pasuje do dań z mięs, drobiu i ryb. Możesz ją przygotować na kilka sposobów. Zobacz jak zrobić surówkę z marchewki, która będzie smakować jak z restauracji. Surówkę z marchewki znamy od dziecka. Najpierw podawano nam marchewkę wymieszaną ze startym jabłkiem, potem przyszła pora i na ostrzejsze połączenia. Niezależnie od tego, co dodamy do startej marchewki, otrzymamy jednak wartościową i smaczną surówkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Krupnik to jedna z tych tradycyjnych, polskich zup, którą możemy jeść często i bez narzekania. Mnogość składników, które zawiera sprawia, że trudno się nią znudzić. Zwłaszcza że za każdym razem ma szansę smakować nieco inaczej. Zobaczcie jak ugotować domowy krupnik. Krupnik gotuje się na wywarze mięsnym, bo to właśnie on nadaje zupie smaku i pożywności. Tradycyjnie używa się mięsa wieprzowego, ale jeśli przygotować nieco lżejszą wersję tej zupy możemy sięgnąć po skrzydło indycze czy kawałek kurczaka. Inne, niezbędne składniki krupniku to warzywa. Te tradycyjne, korzeniowe, czyli marchewka, pietruszka i ziemniak oraz nieodzowna cebula. Dopełnieniem całości jest kasza jęczmienna. Może być mazurska, wiejska czy perłowa. Zależy jaką grubość kaszy preferujecie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka jarzynowa to królowa polskich sałatek. Nie obędzie się bez niej żadna świąteczna impreza, chętnie zjemy ją też na co dzień. Trudno się dziwić, jest smaczna, choć trzeba się trochę nasiekać. Dziś swój niezawodny przepis na sałatkę jarzynową zdradzi wam Ania Starmach. Gotowana marchewka, pietruszka, ziemniak, a do tego kiszony ogórek i jabłko. Oto podstawowe składniki sałatki jarzynowej, które mieszamy oczywiście z majonezem. Niektórzy dodają jeszcze gotowane jajko i groszek, inni zaś kukurydzę. Jeśli zaś chodzi o gotowanie warzyw to też można to zrobić na kilka sposobów. Jedni gotują warzywa w skórce, inni obierają je przed gotowaniem. Niektórzy zaś przyrządzają sałatkę z warzyw wyjętych z rosołu. Zobacz jaki sposób na pyszną sałatkę jarzynową ma znana jurorka polskiej edycji Master Chef'a, Ania Starmach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lubicie grochówkę? A zupę fasolową? Jeśli tak, to z pewnością przypadnie wam do gustu zupa z soczewicy. Nie wymaga długiego gotowania, jest bardzo smaczna i pożywna. Prezentujemy prosty przepis na zupę z soczewicy. Soczewica należy do roślin strączkowych podobnie jak fasola, groch czy ciecierzyca. Stanowi doskonałe źródło wartościowego białka. Występuje w trzech wersjach kolorystycznych, różniących się sposobem przygotowania i smakiem. Brązowa wymaga namaczania i nawet godziny gotowania, jest doskonała na kotlety. Zielona soczewica gotuje się szybciej, jest dobra na farsze i do sałatek. Czerwona nie wymaga namaczania i bardzo szybko się rozgotowuje, świetna do zup i na pasty. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli masz ochotę na niepowtarzalne przetwory musisz zrobić grzyby po grecku. Są nieziemsko pyszne, a zapasteryzowane w słoikach możesz mieć zawsze pod ręką. Te biją na głowę tradycyjne, marynowane grzybki. Duszone grzyby są bardzo smaczne. Lecz jeśli dodacie do nich warzywa i przecier pomidorowy zamienią się w pyszną wersję. Tak przygotowane grzyby można zjeść od razu, ale naprawdę warto zamknąć je w słoikach. Dzięki temu, gdy zimą będziecie mieli ochotę przypomnieć sobie niezwykły, grzybowy smak te będą jak znalazł. Warto też dodać, że grzyby w połączeniu z koncentratem pomidorowym są o wiele trwalsze i bezpieczniejsze niż klasycznie duszone. Pomidory zwiększają bowiem kwasowość potrawy dzięki czemu pasteryzowanie będzie skuteczniejsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Macie w domu obieraczkę do warzyw? Jeśli tak, to posiadacie proste, ale wszechstronne narzędzie. Wiecie co przy pomocy takiej obieraczki możecie zrobić? Nie tylko obierać warzywa i owoce, ale też wykorzystać ją do różnych, zaskakujących zadań.Ten mały nożyk szczelinowy kosztuje kilka złotych, a potrafi naprawdę dużo. Przede wszystkim łatwiej i szybciej obierzesz nim warzywa i owoce o różnym kształcie i o różnej twardości. Poradzi sobie z marchewką, ziemniakiem, ogórkiem czy jabłkiem. Jest na tyle bezpieczny, że obieranie nim możesz zlecić nawet dziecku. Co więcej, obieraczka do warzyw usuwa bardzo cienką skórkę, o co trudno posługując się tradycyjnym nożem. A wiadomo, tuż pod skórką warzyw i owoców kryje się najwięcej cennych składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marchewka z groszkiem znana jest każdemu fanowi klasycznej polskiej kuchni - ten słodki dodatek obiadowy najlepiej smakuje z kotletem schabowym oraz mielonym. Aby go zagęścić, należy przygotować zasmażkę. Dzięki niej uzyskuje ona kremową konsystencję, która jest tak bardzo pożądana. Marchewka z groszkiem jest banalnie prostym przepisem, jednak odrobinę problemów może wywołać zasmażka. Nie wolno jej bowiem przesmażyć - w takim wypadku staje się ona gorzka i niesmaczna. Najłatwiejszym sposobem na jej usmażenie jest całkowita kontrola nad mocą palnika. Trzeba smażyć ją na małym ogniu, a gdy uzyska lekko brązowy kolor, należy natychmiast zdjąć ją z gazu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lubicie surówkę Coleslaw? W takim razie z pewnością polubicie też surówkę z białej kapusty z majonezem, marchewką i jabłkiem. Te soczyste dodatki doskonale do niej pasują i nadają jej słodkawego smaku. Surówka będzie doskonała do dań drobiowych. Biała kapusta to warzywo bardzo uniwersalne. Idealnie nadaje się do gotowania czy pieczenia, ale też na surówki. I w tej ostatniej wersji jest też najzdrowsza. Surówki z białej kapusty mają też inne zalety, bo są tanie i łatwe łatwa do przygotowania.Jeśli kupisz średniej wielkości główkę kapusty spokojnie wystarczy ci by przygotować z niej 3-4 razy surówkę dla całej rodziny. Pamiętaj tylko by po odkrojeniu części ten odsłonięty kawałek zasłonić folią. Kapusta nie będzie obsychała. Główkę trzymajcie w chłodnym miejscu lub w lodówce, bo wtedy nie traci jędrności. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Golonka nie jest dietetyczna, ale potrafi rozpływać się w ustach. Przepadają za nią panowie, a i nie jedna pani nie odmówi sobie takiego sycącego obiadu. Zobaczcie jak przygotować obłędnie pyszną i miękką golonkę w kiszonej kapuście.Połączenie tłustego kawałka mięsa i kiszonej kapusty jest naprawdę trafione. Nie tylko doskonale dopełniają się ich smaki, ale też kapusta ułatwia trawienie golonki. By podnieść ten efekt, kapustę warto przyprawić kminkiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka z kiszonej kapusty to jednen z najpopualarniejszych dodatków do obiadu. Z jej smakiem doskonale harmonizuje marchew, jabłko i cebula. Zobacz jak przygotować tę wyborną surówkę. Będzie idealna do obiadowych dań mięsnych i smażonych ryb.Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Kiszenie sprawia, że w białej kapuście, z której się ją przygotowuje, rośnie zawartość witaminy C, pojawiają się też bakterie kwasu mlekowego. A te bakterie są wyjątkowo korzystne dla naszego organizmu. Dlatego jeśli tylko masz okazję, jedz kiszoną kapustę. Najlepiej w postaci surówek, bo wtedy zachowuje swoje najcenniejsze właściwości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Por to niezwykle zdrowe warzywo, z którego warto przygotować surówkę. Pikantny charakter pora dobrze jest przełamać słodkim smakiem jabłka. Doskonałym uzupełnieniem całości będzie majonez, dzięki któremu ten dodatek do obiadu stanie się jeszcze pyszniejszy.Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, zwłaszcza tych zawierających mięso. Ale będzie też pasować do dań wegetariańskich.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Ponieważ por jest wyraźny w smaku, delikatnie pikantna surówka z jego dodatkiem będzie idealna do mniej przyprawionych, łagodniejszych potraw. Zobacz jak szybko ją przygotować.
Surówka z marchewki idealnie sprawdza się w roli dodatku obiadowego. Nie bez powodu tak często gości na naszych talerzach. Tym razem u boku marchewki zagości chrzan. Surówka będzie obłędnie chrupiąca.Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest smakołyk na bazie marchewki. Dziś wypróbujemy banalnie prosty przepis, w którym wykorzystamy również aromatyczny chrzan.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marchewka najczęściej stanowi składnik zup oraz sałatek - nadaje im słodkiego smaku oraz koloru. Można ukisić ją jednak jak ogórki, wydobywając z niej zupełnie nowy smak. Niżej pokazujemy jak zrobić to w najłatwiejszy sposób. Kiszona marchewka zachowuje swoją charakterystyczną chrupkość po zakończeniu fermentacji, jednak nabiera kwaśnego, typowego dla kiszonek smaku - dlatego każdy fan tego typu jedzenia musi ją wypróbować. Dodatkami aromatycznymi są chrzan, koper oraz imbir. Imbir oraz chrzan dostarczają swojej pikantności, a zarazem orzeźwienia, z kolei koper umożliwia uzyskanie aromatu podobnego do kiszonych ogórków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka, której wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, świetnie sprawdzi się latem. Dzięki niej dłużej utrzymasz opaleniznę. Wystarczą trzy ząbki czosnku, marchewka i majonez, by składniki stworzyły pyszne połączenie. Obłędna mieszanka pasuje praktycznie do każdego obiadu.Surówki warto jeść jak najczęściej. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Latem warto postawić na soczyste propozycje, takie jak surówka z rzodkiewki czy z kapusty pekińskiej.Najważniejszym aspektem poniższej surówki jest łatwość w przygotowaniu oraz dostępność składników, ponieważ znajdują się one w każdej lodówce. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marchewka z groszkiem należy do klasyki obiadowych dodatków - kremowa konsystencja idealnie komponuje się z głównym daniem. Aby wykonać ją w idealny sposób, wystarczy wsypać jedną łyżeczkę cukru. Dzięki słodyczy, smak warzyw zostanie jeszcze bardziej uwypuklony. Marchewka z groszkiem jest wyjątkowo uniwersalna, gdyż niezależnie od temperatury podania, zawsze smakuje wybornie. Jeśli nie użyje się zbyt wiele masła, jest ona wręcz zdrowym i pożywnym dodatkiem obiadowym. Prawie każda gospodyni wie, że jedna łyżeczka cukru znacznie poprawia jej smak. Co więcej, ugotowana marchewka jest zdrowsza niż surowa - znaczna część karotenu nie jest dobrze przyswajana przez ludzki organizm bez uprzedniej obróbki termicznej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wielu smakoszy para się również ogrodnictwem. Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie wyhodowane warzywa smakują najlepiej. Czasami marchew może zostać zaatakowana przez nieproszonych gości. Pozbędziemy się ich za sprawą mikstury na bazie czosnku.Marchew z własnego ogrodu jest nie lada frykasem. Niestety stanowi ona pokusę dla szkodników. Zalicza się do nich między innymi połyśnica marchwianka. Niewielkie muchówki mogą zniszczyć 80% naszych plonów.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Marchew często gości w naszych potrawach. Ciężko wyobrazić sobie bez niej, chociażby kultowy rosół. Zazwyczaj smakosze skupiają się głównie na samym korzeniu. Okazuje się, że nać marchwi również można wykorzystać w ciekawy sposób. Z łatwością przygotujesz z niej wyborne pesto.Smakowita marchew jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nią regularnie. Mało kto spodziewałby się, że nawet natka marchewki jest przydatna w kulinariach.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Sok z marchewki zna prawdopodobnie każdy. Dawniej piliśmy go dzięki sokowirówkom, których głośny dźwięk i charakterystyczny zapach od razu przychodzą na myśl, gdy wspominamy marchewkowy sok. Dzisiaj większość z nas kupuje gotowy sok ze sklepu. Niezależnie czy nadal korzystasz z sokowirówki, czy decydujesz się na wycieczkę do sklepu po kilka butelek, warto użyć soku jako środka na bezsenność. Mieszając go w blenderze z liśćmi szpinaku, uzyskujesz miksturę, która w mig skłoni cię do zaśnięcia.
Smakowite buraki są wyjątkowym warzywem, które świetnie smakuje i dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Z pewnością warto dodać je do codziennego jadłospisu. Najłatwiej zrobić to za sprawą pysznego koktajlu.