Wieczerza wigilijna nie obędzie się bez karpia. Zwykle podajemy go smażonego w mące lub pełnej panierce. A wiesz, na czym najlepiej smażyć karpia? Jaki tłuszcz nie popsuje smaku tej ryby i jaki będzie dla nas najzdrowszy? Jeśli jesteś ciekaw, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.Zdania na temat smaku karpia są podzielone. Niektórzy zarzucają mu mulasty smak, ale są na to sposoby. Tak czy siak, nie zmienia to faktu, że rybę tę podaje się w Wigilię w większości domów. Nawet jeśli ty jej nie lubisz, często przepadają z nią twoi bliscy.
Barszcz z uszkami jest klasycznym, wigilijnym daniem. Uszka oczywiście można kupić, ale te zrobione własnoręcznie z pewnością będą smaczniejsze. Nadziej je kapustą i grzybami lub samymi grzybami. Dziś polecamy wam wyborne uszka wigilijne z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Smakują rewelacyjnie.Uszka, choć takie małe, kryją w sobie dużo smaku. Składa się na to delikatne ciasto, a także aromatyczny farsz. Zwykle wigilijne uszka nadziewa się leśnymi grzybami lub farszem z grzybów i kiszonej kapusty. Jeśli jednak nie macie suszonych grzybów, bez problemu zastąpicie je pieczarkami. Przygotowany z nich farsz też potrafi być aromatyczny i pyszny. Przekonajcie się o tym sami.
Od kilku miesięcy obserwujemy znaczne podwyżki produktów spożywczych. Ta sytuacja dotyczy też masła — jego ceny szybują w górę, natomiast waga produktu maleje. Niestety zapowiada się, że po okresowym zahamowaniu podwyżek, ceny tego produktu wzrosną jeszcze bardziej. W ostatnim czasie masło jest jednym z najbardziej drożejących produktów spożywczych. Jeszcze kilka tygodni temu 200-gramowa kostka masła kosztowała ok. 5 zł. Dziś trzeba za nią zapłacić co najmniej 7 zł. Podwyżka jest więc znacząca, a jak się okazuje, to dopiero początek wzrostu cen masła.
Dziś na śniadanie jajecznica? Może przygotujesz ją według przepisu Magdy Gessler? Będzie lekka i puszysta niczym obłok. Znana restauratorka zna się na rzeczy i wie, w czym tkwi sekret niebywałego smaku tej prostej potrawy. A zatem zaczynamy.Jajecznica na śniadanie to naprawdę dobry pomysł. O tej porze dnia, ciepłe dania smakują lepiej niż zimne. Przyjemnie się je zjada, nie wychładzając przy tym rozgrzanego po spaniu organizmu. A jak już robić, to najlepiej pyszną wersję. Właśnie taką proponuje Magda Gessler. Do swojej jajecznicy dorzuca kurki, cebulę i koperek. Całość smakuje rewelacyjnie.
Gołąbki na obiad? Czemu nie, są pożywne, bardzo smaczne i mogą zastąpić cały posiłek. Dziś prezentujemy wam przepis na gołąbki w kapuście włoskiej z dodatkiem orzechów. Są delikatne, lekko orzechowe w smaku, z przyjemnie chrupiącymi kawałkami. Jesteśmy przekonani, że ta wersja gołąbków przypadnie ci do gustu. Gołąbki można robić z kapusty białej, czerwonej i włoskiej. Pierwsze są nieco trudniejsze do zrobienia na etapie przygotowania liści. Główki kapusty białej i czerwonej o tej porze roku, są bowiem mocno zwarte i trudniej oddzielać z nich pojedyncze liście. Kapusta włoska ma luźniej ułożone liście, dzięki czemu łatwiej je ściągać. Szybciej też je się sparza i są delikatniejsze. Orzechy włoskie są dodatkiem kojarzonym raczej z ciastami i deserami. Jednak ich smak doskonale harmonizuje też z potrawami wytrawnymi. Wnoszą do potraw przyjemny smak i chrupkość. Poza tym wzbogacają danie w cenne oleje i witaminy.
Czerwony barszcz pojawia się w Wigilię na większości polskich stołów. Zwykle serwuje się go z uszkami, jednak dobrym kompanem barszczyku są też paszteciki. Dziś zdradzimy wam przepis na boskie, wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną. Ten ostatni składnik, choć dość niezwykły, dodaje farszowi delikatnego, przyjemnego smaku. Paszteciki to nic innego jak małe, bułeczki wypełnione wytrawnym farszem. Można je zrobić z ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego czy najpopularniejszego — drożdżowego. Zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, bo łatwo się je zjada i zazwyczaj są bardzo smaczne. Zwłaszcza kiedy zestawimy je z nieco pikantnym, czerwonym barszczem.
Dziś możesz zjeść niezwykłe śniadanie. Zwłaszcza jeśli przygotujesz omlet bez smażenia z piekarnika. Jest nieziemsko pyszny i puszysty. Równie dobrze smakuje posypany cukrem pudrem, szczypiorkiem czy posmarowany dżemem. Składniki wymieszasz błyskawicznie, musisz tylko chwilę poczekać, aż się upiecze.Jajeczne śniadania są naszymi ulubionymi. Nie dość, że łatwo i szybko się je robi, to jeszcze dobrze sycą. Taka porcja energii na początek dnia jest naprawdę smaczna i potrzebna naszemu organizmowi.Choć jajka można ugotować czy zrobić z nich jajecznicę, to dziś zapraszamy was na puszysty omlet. Nie będziemy go smażyć, tylko piec. Dzięki temu będzie lżejszy dla żołądka i mniej absorbujący w przygotowaniu.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości nowym, polskim daniem, mamy dla ciebie przepis. Przygotuj świąteczne krokiety ziemniaczane bez zawijania. Recepturę na nie zdradził Robert Makłowicz. Sięga ona lat przedwojennych, kiedy to krokiety serwowano do wigilijnej kapusty z grzybami. Robert Makłowicz jest niewątpliwym znawcą kuchni polskiej i nie tylko. Poza tym jako smakosz, chętnie testuje nowe przepisy. Mało kto pomyślałby o tym, że kapustę z grzybami można podać na wigilijny stół z ziemniaczanymi krokietami. I rzeczywiście danie smakuje niecodziennie, ale nadzwyczaj dobrze. Jednak krokiety przygotowane według przepisu Makłowicza można też serwować do obiadowych mięs. Przepis na krokiety zaczerpnęliśmy z kanału Roberta Makłowicza znajdującego się na YouTube.
Dziś przychodzimy do was z kolejnym pomysłem na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem zdradzimy wam przepis na proste w przygotowaniu kremówki, które bywają również określane mianem napoleonek. Nie musisz więc biec do cukierni ani wydawać wiele pieniędzy. Puszyste, słodkie kremówki zrobisz sama w kwadrans. Tradycyjne kremówki robi się na cieście francuskim. Oczywiście ciasto można kupić gotowe, upiec z niego dwa blaty i przełożyć kremem. Jednak jeśli chcesz uniknąć pieczenia i jeszcze szybciej mieć pyszny efekt, ciasto francuskie zastąp herbatnikami. Ciastka będą doskonałe w smaku.
Na wigilijnym stole z całą pewnością nie może zabraknąć pierogów. Zwykle nadziewamy je farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Jednak można pokusić się o nietypowe specjały, takie jak pierogi z farszem z maku. Są idealne na wigilię, zwłaszcza jeśli przy stole zasiądą wielbiciele słodkości. Niektórzy na wieczerzę wigilijną szykują też pierogi w słodkim wydaniu. Doskonale smakują te nadziewane suszonymi śliwkami czy twarogiem z dodatkiem cynamonu. My proponujemy jednak przygotować pierogi z makiem. Farsz z maku i z pysznymi słodkimi dodatkami nie ma sobie równych.
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i smaczne ciasto na weekend, podrzucamy ci gotowy przepis. Przygotuj obłędnie pyszne i proste ciasto bounty. Zrobisz je w kwadrans, upieczesz w 20 minut. A efekt zaskoczy ciebie i twoich bliskich. Ciasto w mig zniknie z talerzyków.Wiórki kokosowe są łatwo dostępnym składnikiem, który momentalnie potrafi odmienić smak ciasta czy deseru. Nadają słodkościom egzotycznej nuty smakowej, a także przyjemnej chrupkości. Naprawdę warto sięgnąć po ten tani dodatek.
Lubicie rurki z bitą śmietaną? A wiecie, że bez problemu możecie je przygotować sami? Podamy wam prosty sposób na domowe rurki z bitą śmietaną. Wyjdą chrupiące i rozpływające się w ustach. Pamiętajcie, tylko by napełnić je kremem tuż przed spożyciem. Rurkami z bitą śmietaną kusi nie jedna cukiernia. I większość osób kupuje je, bo jest to jedna z niewielu słodkości, którą trudno zrobić w domu. Pokażemy wam jednak, że może to być całkiem proste. Nie musicie kupować specjalnej wafelnicy, wystarczy, że sięgniecie po gotowe wafle tortowe.
Idą Święta, czas więc zabrać się za robienie pierniczków. Dziś podamy wam przepis Ani Starmach na mięciutkie, bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem. Możesz je przygotować już teraz. Zamknięte w ceramicznym naczyniu czy słoiku spokojnie doleżą do Świąt. Pierniczki wprowadzają w domu świąteczną atmosferę. Raz swoim zapachem i smakiem, dwa niezwykłym wyglądem. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Są doskonałe na przekąskę, można dołączyć je do prezentu czy powiesić na choince.
Ciasta z owocami zachęcają orzeźwiającym smakiem i przyjemną wilgotnością. A my będziemy was dziś kusić obłędną szarlotką z dodatkiem budyniu. Pokażemy wam krok po kroku jak ją przygotować, dzięki czemu z pewnością się uda. Niech smakuje i cieszy podniebienia wszystkich domowników. Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Nic dziwnego, że jabłka przeróżnych odmian cieszą nas swoim smakiem przez cały rok. Jabłko dobrze jest schrupać na przekąskę, ale też świetnie nadaje się do celów kulinarnych. Jabłka można faszerować, zapiekać, dodawać do pieczonych mięs czy smażonej wątróbki. Doskonale smakują w słodkiej wersji, np. zapiekane z ryżem, dodane do deseru czy ciasta. Dziś połączymy je z budyniem i upieczemy w otulinie kruchego ciasta. Zapraszamy na szarlotkę.
Jesienna aura nie wprawia w dobry nastrój. Poprawmy więc sobie humor czymś słodkim. Dziś będziemy was rozpieszczać deserem nad deserami. Przygotujcie wraz z nami obłędnie czekoladowy i orzechowy sernik Snickers. Tak, ma dużo kalorii. Tak, jest pyszny. A jeden kawałek do małej czarnej z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Jak szaleć, to szaleć. Jak jeść słodkości, to tylko wyborne. Właśnie do takich należy nasz sernik. Kryje w sobie same przysmaki, a więc wilgotny ser, aromatyczną czekoladę, ciągnący kajmak i chrupiące orzeszki. Zwieńczeniem całości jest gęsta polewa czekoladowa. Czy takie połączenie może komuś nie smakować? Nie ma takiej opcji.
Jeśli twoja rodzina lubi słodkości, zaskoczą ją dziś czymś wyjątkowym. Przygotuj rogaliki z pyszną marmoladą według przepisu babci Krysi. Rogaliki doskonale smakują do kawy, herbaty czy gorącego kakao. Zachwycą się nimi mali i duzi. Przygotowanie rogalików wydaje się dość pracochłonne. Połowę czasu zajmuje przygotowanie drożdżowego ciasta, resztę jego wałkowanie i formowanie rogalików. Gdy zrobisz je jeden raz, przekonasz się, że nie ma przy nich, aż tak dużo pracy. A rodzina z pewnością znów będzie się dopominać o to słodkie co nieco.
Jeśli na szybko chcesz przygotować na śniadanie coś smacznego, mamy dobry pomysł. Ugotuj jajka, zetrzyj ser i zrób najszybszą pod słońcem pastę jajeczną z serem. Zobacz, co jeszcze warto do niej dodać, by była pyszna i smarowna.Pasty do pieczywa są świetnym pomysłem nie tylko na śniadanie. Robi się je bardzo szybko i w zasadzie z tego, co ma się pod ręką. Może to być biały ser, wędzona ryba, ugotowane warzywa czy jajka. Łączy się je z dodatkami wzbogacającymi ich wartość odżywczą, smarowność i smak.Jajka w paście można połączyć np. z posiekaną zieleniną, startą rzodkiewką czy ulubionym rodzajem sera. Dla związania składników zwykle dodaje się majonez, można też połączyć go ze śmietaną, jogurtem, odrobiną musztardy czy chrzanu.
Choć w sklepach mamy do wyboru przeróżne mięsa, czasami mamy ochotę na odmianę. Chcemy spróbować czegoś nowego albo wrócić smakami do lat dzieciństwa. Dlatego dziś proponujemy wam przepis na delikatne cynaderki w śmietanie. Z pewnością warto raz na jakiś czas zaserwować to kultowe danie. Cynaderki należą do podrobów. Są to nerki, zwykle wieprzowe lub cielęce. Najpopularniejsze cynaderki wieprzowe są większe, o jednolitej strukturze i dość wyraźnym smaku. Z kolei cynaderki cielęce są trochę mniejsze, składają się z kilku części i mają delikatniejszy smak. Przygotowanie smacznych cynaderek jest nieco trudniejsze niż wątróbki. Stąd może ich mniejsza popularność. Ogólnie podroby nie cieszą się ostatnio dużym zainteresowaniem, ze względu na sporą zawartość tłuszczu i cholesterolu. Jednak zjedzone od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzą, a poznacie chociaż, jak wybornie mogą smakować.
Krówki to pyszny deser przywołujący wspomnienia z czasów dzieciństwa, który lubi wielu smakoszy. Przyrządzone w domowym zaciszu będą takie, jak lubimy. Wystarczy, że dostosujemy czas podgrzewania masy. Im krócej będziemy gotować mleko i dodatki, tym bardziej ciągnące wyjdą nam krówki. Spróbujcie sami. Domowe desery są niezastąpione. Nie ma chyba okazji, przy której nie można by zjeść tradycyjnej szarlotki czy pysznego sernika. Krówki również mają w naszych sercach specjalne miejsce i warto uraczyć nim gości przy najbliższym spotkaniu. Przysmak ten będzie miał delikatny posmak karmelu, który wszyscy lubimy. W zależności od nastroju i preferencji możemy przygotować zarówno pysznie ciągnące się sześciany, jak i kruche, rozpływające się w ustach kawałki. Wybór należy do was.
Uwaga łasuchy, będziemy kusić. Czym? Cudownymi rogalikami od siostry Anieli, które wychodzą delikatne i puszyste. Zachwycają też doskonałym nadzieniem. Przygotowanie rogalików zajmie oczywiście trochę więcej czasu niż upieczenie drożdżowego placka. Jednak wasza praca zostanie pysznie wynagrodzona. Lubimy ciastka i bułeczki za ich smak i wygodę jedzenia. Nic nie trzeba kroić, rzadko kiedy się kruszy i jest często porcją na jeden kęs. Dodatkową zaletą małych form jest też to, że dłużej zachowują świeżość niż upieczone w blasze ciasto. Ich powierzchnia jest bowiem zapieczona i trudniej wyparowuje przez nią wilgoć. Na dodatek takie ciastka bez problemu można przechowywać np. w puszce czy specjalnym pojemniku. Wszystkie te zalety mają też rogaliki od siostry Anieli. Choć do ciasta dodaje się drożdży, wcale nie trzeba długo czekać na jego wyrośnięcie. Siostra Aniela zaleca bowiem topienie ciasta. Po zarobienie trzeba je włożyć do wody, co znacznie przyspiesza rośnięcie ciasta. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, można formować rogaliki.
Macie ochotę na coś słodkiego? A co powiecie na połączenie kruchego ciasta, jabłek i budyniu? Brzmi nieźle, a jeszcze lepiej smakuje. Oto przepis na szarlotkę z budyniem, która jest wilgotna, a jednocześnie lekka jak chmurka. Kropkę nad i w tym łakociu stanowi zaś kruche, chrupiące ciasto. Szarlotka jest jednym z najsmaczniejszych ciast. Nic dziwnego, łączy bowiem w sobie kruche ciasto i wilgotne jabłka, a więc smak słodki z kwaskowym. Czegóż chcieć więcej? A no można pomyśleć o wzbogaceniu tego ciasta w budyń. Dzięki niemu wypiek stanie się lekki, jeszcze bardziej wilgotny i nabierze mlecznej nuty. Naprawdę warto go spróbować.
Lubisz naleśniki? Szukasz inspiracji jak przygotować je w nowej odsłonie? Proponujemy zrobić budyniowe, śmietankowe naleśniki. Są obłędnie lekkie i pyszne. Zachwycają niezwykłym smakiem i puszystością. Podstawowymi składnikami naleśników jest mąka, jajka i mleko. Jeśli jednak dodasz do nich np. proszek budyniowy, naleśniki zmienią nieco swoją konsystencję, a także smak. Gdy zaś wsypiesz do ciasta trochę proszku do pieczenia, naleśniki wyrosną i będą bardziej puszyste.
Biszkopt stanowi podstawę tortu. Jednak wystarczy dodać do niego trochę owoców, by zamienić go w smaczne, codzienne ciasto. Dziś zdradzimy wam najlepszy przepis na wilgotny, oszałamiająco maślany biszkopt. Jest lekki i puszysty i ma ten cudowny, maślany zapach.Klasyczny biszkopt zazwyczaj przygotowuje się, oddzielnie ubijając białka i łącząc je z pozostałymi składnikami. Podstawą biszkoptu maślanego, czyli genueńskiego są jajka ubite z cukrem. Powinny stworzyć puszystą masę, która bez pomocy proszku do pieczenia utrzyma strukturę ciasta. Do biszkoptu genueńskiego dodaje się też stopione masło. To ono nadaje ciastu przyjemnego smaku i wilgotności.
Świeża i puszysta kromka chleba nie jest dopełniona bez warstwy masła, który nadaje kanapkom zupełnie nowego wymiaru. Z uwagi na zawieranie dużych ilości tłuszczów nasyconych, nie należy przekraczać 1 łyżki stołowej masła dziennie. Dlatego warto podliczyć ogólną ilość spożywanego masła w ciągu doby, gdyż często dodaje się je do innych potraw. Masło, zaraz obok zwykłego oleju roślinnego, stanowi jeden z najczęstszych tłuszczy wybieranych przez większość osób. Ma ono przyjemny i delikatny smak, a także nadaje się do gotowania przy zachowaniu niskich temperatur, ponieważ ma niski próg dymienia. Niestety jego największą zaletą jest właśnie smak, ponieważ skład oraz właściwości nie napawają optymizmem - szczególnie unikać go powinni ludzie, którzy są w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, lub cierpią na zaburzenia lipidowe.
Mocno zmrożone masło potrafi być zmorą każdego, kto wstaje rano i spieszy się załatwiać swoje sprawy, lecz nie może przygotować śniadania. Dlatego w tym artykule prezentujemy trzy szybkie i proste metody na rozmrożenie kostki masła w kilka chwil. Już nigdy więcej nie będziesz musiał męczyć się z twardym kawałkiem masła, który przy próbie rozsmarowania na kromce, rwie ją. Masło, zaraz obok chleba lub innego pieczywa, jest najważniejszym elementem każdej kanapki. Dzięki niemu smakują one znacznie lepiej, a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach znacznie łatwiej są przyswajane przez organizm człowieka. Niestety, jeśli zapomniało się o wystawieniu go z lodówki przed pójściem spać, rano czeka nas męcząca walka z wysmarowaniem kanapki masłem. Na szczęście istnieją banalne domowe metody, aby poradzić sobie z tym problemem.
Popularny na Litwie i wschodzie Polski sękacz, jest ciastem niezwykle smacznym i pożywnym. Tradycyjnie ciastem polewa się obracający się wałek i piecze się je nad otwartym ogniem. Dziś powiemy wam, jak zrobić tradycyjny sękacz w domowym zaciszu. Po najsmaczniejsze sękacze można się wybrać na Suwalszczyznę i Podlasie. Ciasto pieczone z dodatkiem dużej ilości jajek i masła jest bardzo smaczne i trwałe. Swą nazwę bierze od charakterystycznych, ciemniejszych pasków, które powstają w czasie etapowego wypieku ciasta. Podobny efekt możesz uzyskać, piekąc ciasto w formie.
Tradycyjny piernik jest dość zwarty, jednak niezbyt twardy. Powinien pachnieć przyprawami korzennymi i smakować miodem. Przetestujcie sprawdzoną recepturę na staropolski piernik. Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny piernik. Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym, co nie oznacza, że smakuje tylko w święta. Oczywiście można go przygotować o każdej porze roku, choć w chłodne dni wydaje się smakować jakoś lepiej. To za sprawą przypraw korzennych, które wprowadzają nas w nieco zimowy klimat.A wracając do tego, że piernik zwykle piecze się na Boże Narodzenie. Otóż prezentowany przez nas piernik staropolski wymaga wcześniejszego przygotowania. Surowe ciasto powinno dojrzewać nawet 4 tygodnie, a po upieczeniu leżakować do 2 tygodni. Potem trzeba je złożyć i znów odczekać kilka dni, by wszystkie składniki ciasta przegryzły się. Jak policzycie sobie te wszystkie tygodnie, wychodzi, że już niedługo możecie zacząć robić piernik z myślą o świętach.
Smak i jakość pierogów w dużej mierze zależy od ciasta. Powinno być elastyczne i dawać się łatwo lepić, a po ugotowaniu być miękkie i delikatne. Wykorzystaj nasz niezwykły przepis na ciasto na pierogi, a twoje pierogi będą apetyczne i pyszne. Receptur na klasyczne, pierogowe ciasto jest sporo. Poszczególne modyfikacje w składzie ilościowym i jakościowym są przeprowadzane po to, by osiągnąć ciasto idealne. Właśnie takie, które nie rozpada się w czasie gotowania i jest lekko sprężyste po ugotowaniu. My już wiemy, w czym tkwi jego sekret. Mowa o odrobinie masła.