Poznajesz deser ze zdjęcia? Oczywiście, jest nim pascha. Dziś prezentujemy prosty przepis na wielkanocną paschę. Ten świąteczny specjał z pewnością zachwyci każdego. Trzeba tylko pamiętać o jednej zasadzie — paschę należy przygotować dzień wcześniej i zawiniętą w gazę pozostawić ją na sitku w lodówce na całą noc. Dzięki temu będzie odpowiednio zwarta.Pascha jest deserem wielkanocnym wywodzącym się z kuchni rosyjskiej. Smakiem nawiązuje nieco do naszego sernika na zimno, jednak jest od niego dużo bardziej słodka i tłusta. Ten niezwykle sycący i kaloryczny deser obfituje też w bakalie. Zobacz, jak można go szybko przygotować.
Mazurek jest najbardziej dekoracyjnym ciastem wielkanocnym. Dziś powiemy wam, jak przygotować idealnie kruchy mazurek na Wielkanoc. Mamy garść praktycznych porad, dzięki którym tym razem upieczone przez was ciasto ucieszy nie tylko oczy, ale też podniebienia waszych gości. Jedną z podstawowych zasad jest dodawanie do mazurka wyłącznie żółtek. Polacy często dodają same jajka, przez co ciasto wychodzi twarde. O czym jeszcze należy pamiętać?Mazurki wielkanocne wyglądają często jak jadalne obrazki. Stanowią doskonałą, naturalną dekorację stołu. Jednak oczywiście powinny nie tylko zdobić, ale też świetnie smakować. Mazurki piecze się na różnych rodzajach ciasta, np. biszkoptowym, ucieranym, francuskim, kruchym, półkruchym lub na waflach. Jednak to kruche ciasto jest tym najpopularniejszym i uchodzącym za najsmaczniejsze. Niestety mazurek na kruchym spodzie potrafi przysporzyć sporo problemów. Często bowiem zdarza się, że po upieczeniu ciasto jest bardzo twarde. Pomożemy wam rozwiązać ten problem.
Pamiętasz, jak nazywa się przysmak ze zdjęcia? Tak, to kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Z łatwością przygotujesz je w 10 minut i w ten sposób błyskawicznie przypomnisz sobie smak jak sprzed lat. Obiecujemy, że ta słodkość zachwyci smakiem i lekkością małych i dużych.Przepis na szyszki z ryżu preparowanego powstał w czasach, kiedy w sklepach nie było zbyt dużego wyboru. Czasami pojawiały się cukierki krówki, a także preparowany ryż, które dały początek zupełnie nowej słodkości. Urzekła ona smakiem przede wszystkim dzieci, ale chętnie podjadali ją także dorośli. Ci, co jeszcze pamiętają smak szyszek, chętnie go sobie przypomną, a ci, którzy go nie znają, zachwycą się nim, jak tylko spróbują tego dawnego rarytasu. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szyszek z preparowanego ryżu, które jest screenem z kanału Smaczne-Przepisy.TV na YouTube. Prawda, że wyglądają kusząco?
Pierogi to polski specjał znany już od wieków. Nikt nie zna się na nim tak dobrze, jak nasze babcie. I właśnie dlatego zdradzimy wam dziś babciny patent na idealne ciasto na pierogi. Ta zapomniana czynność ma kluczowe znaczenie, bo sprawia, że ciasto jest elastyczne, ale nie lepi się do stolnicy.Choć przygotowanie pierogów nie jest wyjątkowo trudne, to jednak na każdym etapie można popełnić jakiś błąd. Przez ten błąd ciasto na pierogi może nie wyjść takie, jak trzeba. Najprawdopodobniej poskutkuje to trudnościami przy lepieniu pierogów, rozpadaniem się ich w czasie gotowania i w rezultacie mało satysfakcjonującym smakiem potrawy. Dlatego warto posłuchać bardziej doświadczonych w tej materii i nie eksperymentować zbyt mocno na własną rękę. Na przykład, jeśli chodzi o kwestię odpoczywania ciasta pierogowego po wyrobieniu. Ten moment jest potrzebny, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Jednak przykryte ściereczką potrafi wyschnąć. Jak ten problem rozwiązywały nasze babcie?
Domowy budyń nie może równać się ze sklepowym, ponieważ własnoręcznie przygotowany deser zawiera naturalne składniki. Jeśli chcesz, aby przysmak uzyskał idealnie aksamitną konsystencję, wystarczy dodać do niego 1 łyżeczkę masła. Gorący budyń roztopi tłuszcz, który po wymieszaniu poprawi jego konsystencję. Domowy budyń w wielu polskich domach odszedł już w zapomnienie, ponieważ w sklepach dostępne są wersje instant, do których nie potrzeba praktycznie żadnej pracy. Ich smak pozostawia jednak wiele do życzenia. Wspaniałą konsystencję i smak uzyskasz, sporządzając go samodzielnie. Trickiem, z którego korzystają najlepsi kucharze, aby poprawić kremowość budyniu, jest dodanie do niego łyżki masła. Miseczki tak pysznie aksamitnego deseru nie zdoła odmówić nikt.
Macie ochotę na krówki? Nie musicie od razu biec do sklepu. Jeżeli macie w domu masło, cukier i mleko z powodzeniem przygotujecie je samodzielnie. Będą dużo lepsze. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Proponowaliśmy wam już krówki z patelni i pyszny deser bez pieczenia o smaku tych cukierków. Pora na jeszcze prostszy sposób, by cieszyć się smakiem z dzieciństwa. Odrobina cierpliwości i trzy produkty wystarczą. Skusicie się?
Grzyby warto podsmażyć, przed dodaniem do potrawy. A jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda? Ma to znaczenie, gdy zależy nam na pieczarkach chrupiących, pełnych aromatu i smaku. Jak się okazuje, istotny jest moment, w którym dodajemy do nich sól.Nic tak nie wydobywa z grzybów smaku i aromatu, jak smażenie. Dlatego podsmażamy je przed dodaniem do zupy, sosu czy farszu. Zdradzimy wam dziś sposób na to, jak smażyć pieczarki, by nie wyciekała z nich woda. Dzięki temu będą nieocenionym dodatkiem do potraw.
Gładkie i rozpływające się w ustach ziemniaczane purée to jeden z najlepszych dodatków do obiadu - szczególnie w wykonaniu Ani Starmach. Kucharka zaprezentowała swoją wersję tłuczonych ziemniaków, które mają wyjątkową teksturę. Starmach uzyskuje ją dzięki przepuszczeniu ziemniaków przez praskę, którą zwykle wykorzystuje się do zrobienia klusek śląskich. Purée z ziemniaków, czyli inaczej mówiąc tłuczone ziemniaki, tradycyjne przygotowywane jest z użyciem tłuczka. Takim sposobem kartofle ugniatały nasze babcie i mamy. Jest jednak lepsza metoda. Ania Starmach radzi, żeby odpuścić sobie tłuczek i wymienić go na praskę do ziemniaków. Narzędzie znajduje zastosowanie do robienia klusek śląskich, które potrzebują ziemniaków rozbitych na gładką masę. Tłuczkiem niestety bardzo ciężko usunąć wszystkie grudki.
Utarło się, że do ugotowania pyz trzeba się solidnie przygotować, a sam proces jest długi i męczący. Dla zabieganych całe szczęście istnieje znacznie łatwiejsza opcja. Poniżej prezentujemy przepis na pyzy od babci Jadzi, do którego potrzeba jedynie 3 kluczowych składników. Samo pichcenie zajmuje w takim przypadku maksymalnie godzinę. Pyzy tradycyjnie podaje się w dwóch wariantach: polane gęstym sosem, stworzonym na bazie mięsa bądź grzybów, lub ze skwarkami. Dzisiaj zajmiemy się drugą opcją, ponieważ jest nieporównywalnie szybsza i prostsza. Pamiętaj, żeby do ciasta na pyzy używać ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Dlatego w sklepie szukaj kartofli oznaczonych typem kulinarnym C, który jest indykatorem, że w ich miąższu znajduje się najwięcej skrobi.
Puree z bobu jest zdrowym, smacznym i sycącym dodatkiem do obiadu. Puree świetnie łączy się z mięsem czerwonym, drobiem, rybami i wszystkimi daniami wegetariańskimi. Poznaj przepis na prosty i pyszny dodatek obiadowy- puree z bobu.Bób jest bardzo zdrowym warzywem. Strączki są przede wszystkim źródłem białka roślinnego i kwasu foliowego. Włączenie bobu do diety skutecznie obniża również poziom złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie i pracę serca.Puree z bobu jest bardzo proste i bardzo smaczne. Doprawiam je posiekaną natką pietruszki, żeby dodatkowo wzbogacić smak. Puree doskonale nadaje się jako dodatek obiadowy, ale jest również pyszną i zdrową pastą kanapkową.Bób przed gotowaniem zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na minimum godzinę, dzięki czemu skutecznie pozbędziesz się enzymów powodujących wzdęcia i uczucie ciężkości. Bób gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru- będzie jeszcze smaczniejszy.Jeśli szukasz pomysłu na danie z bobem- tu poznasz przepis na wyborne kotlety z bobu i jajek, to prawdziwy zastrzyk białka roślinnego i energii na wiele godzin.
Hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego to szybki i wyśmienity deser, który pokocha każdy łasuch. Słodkie, puszyste paluchy o waniliowo- cynamonowym smaku maczane w aksamitnym sosie czekoladowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na tradycyjny deser hiszpański, czyli churros z dodatkiem sosu czekoladowego.Uwielbiam szukać kulinarnych inspiracji z każdego regionu świata. Jako, że jestem strasznym łasuchem i fanką czekolady, hiszpańskie churros nie mogły umknąć mojej uwadze. Tradycyjnie paluchy je się na śniadanie lub jako słodki dodatek do kawy, są genialne i naprawdę proste w przygotowaniu.Churros to paluchy robione z gotowanego, słodkiego ciasta. Po usmażeniu obtaczane są w mieszance cukru brązowego, wanilinowego i cynamonu. Do churros podaje się aksamitny krem z czekolady deserowej, mleka i słodkiej śmietanki, rozpływają się w ustach.Jeśli szukasz pomysłu na coś słodkiego i oryginalnego- tu poznasz przepis na donaty, czyli amerykańskie pączki z polewą czekoladową, kolorową posypką i orzechami.
Zastanawiasz się co podać do obiadu? Z pewnością masz w swoich zapasach marchewkę. Możesz z niej zrobić coś ciekawszego niż surówkę z jabłkiem albo duszoną jarzynkę. Przygotuj karmelizowaną marchewkę z imbirem. Będzie pysznym dodatkiem do obiadu.Marchewka jest jednym z najtańszych i najłatwiej dostępnych warzyw. Na dodatek jest bardzo smaczna i zdrowa. Nic dziwnego, że dość często pojawia się na naszych stołach. Dziś jednak proponujemy marchewkę w nowej odsłonie. Dodamy do niej imbir i czosnek, dzięki czemu zyska orientalną nutę. Będzie doskonałym dodatkiem do dań z mięs, drobiu i ryb.
Większość z nas przechowuje masło na co dzień w lodówce lub na blacie w maselniczce - są jednak lepsze metody, aby zachować jego świeżość na dłużej. Mrożenie masła w zamrażalniku jest zupełnie możliwe, trzeba jednak pamiętać o dwóch sprawach. Po pierwsze warto podzielić kostkę na mniejsze kawałki, aby łatwiej było z niego korzystać, a po drugie oddziel je od produktów z intensywnym zapachem. Masło stanowi jeden z podstawowych produktów, z którego korzysta się praktycznie każdego dnia. Niezależnie czy stosuje się je do gotowania, smarowania pieczywa czy sporządzania sosów, warto mieć je pod ręką. Niestety masło ma stosunkowo krótką przydatność do spożycia, jeśli trzyma się je w temperaturze pokojowej na blacie. Niżej zdradzamy najlepsze rozwiązanie, żeby masło wytrwało nawet rok bez psucia.
Żywność jest coraz droższa. Katarzyna Bosacka sprawdza ceny na bieżąco z widzami swojego kanału na YouTube EkoBosacka. Ostatnio przygotowała materiały, w których porównała koszt kostki masła w Polsce i w Wielkiej Brytanii. Wnioski ją zaskoczyły. Katarzyna Bosacka, znana jest nie tylko z telewizyjnych programów, ale też ze swojego zaangażowania w edukację w zakresie zdrowego żywienia. Prowadząc swój kanał na YouTube — EkoBosacka — niejednokrotnie pomagała Polakom rozpoznać żywność dobrej jakości. W ostatnim czasie przygotowała szereg materiałów dotyczących rosnących cen produktów spożywczych. Wśród nich znalazło się porównanie cen masła w Wielkiej Brytanii i w naszym kraju. Rezultat nie jest optymistyczny.
Pierogi są polską specjalnością. Lubimy je robić, ale też jeść. Najpopularniejsze są pierogi gotowane, jednak smakosze cenią sobie również pierogi pieczone czy smażone. Dziś podamy wam niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami. Takie połączenie może wywołać kontrowersje. Wszakże zazwyczaj oba produkty nie idą ze sobą w parze. Jednak farsz zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pierogi w takim wydaniu przyciągają apetycznym wyglądem, a gdy już ich spróbujecie, nie pożałujecie.Klasyczne pierogi robi się z ciasta pierogowego, czyli podobnego do ciasta na makaron. To ciasto najbardziej lubi być gotowane, bo wtedy jest miękkie i delikatne. Jeśli jednak chcecie spróbować bardziej puszystych pierogów, przygotujcie pieczone pierogi z ciasta drożdżowego. Są doskonałe na kolację lub na przekąskę.
Macie ochotę na szybki i łatwy do zrobienia torcik? Proponujemy niecodzienny piszinger z dodatkiem powideł śliwkowych. Ten kultowy deser składający się z wafli przekładanych masą czekoladową może być jeszcze smaczniejszy. Wystarczy sięgnąć do spiżarni.Piszinger to słynny deser, którego pomysłodawcą był wiedeński cukiernik Oskar Pischinger. Torcik ten przygotowuje się z suchych wafli tortowych przekładnych słodką masą. Zwykle stosuje się masę czekoladowo-orzechową, a całość polewa się czekoladowym lukrem.Dziś pokażemy wam szybki sposób na domowy torcik. Do jego przełożenia użyjemy dwóch mas. Jedną z nich są śliwkowe powidła, które dodają deserowi wyrazistego smaku. Zdjęcie prezentowanego piszingera pochodzi z kanału Słodki Blog na YouTube.
Czyszczenie lodówki nigdy nie jest przyjemnym zajęciem, lecz czasem trzeba się za nie zabrać. Jednym z najlepszych sposobów na lodówkę lśniącą czystością, jest wymycie jej domowym środkiem z 3 produktów. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie wody, sody oczyszczonej i mydła. Niżej wyjaśniamy wszystko krok po kroku. Czysta lodówka jest jedną z podstaw dobrze zarządzanej kuchni. Bałagan w jej wnętrzu, plamy, zacieki i nieprzyjemny zapach nie tylko negatywnie wpływają na zdrowie, lecz również mogą doprowadzić do spowolnienia gotowania. Aby uchronić się przed nieprzyjemnościami, polecamy regularnie i dokładnie sprzątać ją od środka. W tym celu zdradzamy dzisiaj, jak sporządzić prosty środek do jej czyszczenia, który przygotujesz z podstawowych produktów.
Choć ziemniaki można smażyć i piec, to jednak zazwyczaj je gotujemy. Ziemniaki z wody i ziemniaczane purée są najpopularniejszymi dodatkami do dań obiadowych. Robi się je prosto, szkoda tylko, że trzeba długo czekać, by się ugotowały. Na szczęście mamy tajny patent na błyskawiczne gotowanie ziemniaków. Większość z nas woli do obiadu ugotowane ziemniaki niż ryż czy kaszę. Prawda jest jednak taka, że schodzi się z nimi dłużej. Po pierwsze trzeba je obrać, po drugie gotują się dłużej niż kasza czy ryż. By przyspieszyć ten proces, warto skorzystać ze sprawdzonych sposobów. Oto i one.
Ceny wielu produktów spożywczych mimo obniżki stawki VAT nadal rosną. Masło nie należy do wyjątków. Za kostkę wyrobu w niektórych sklepach można zapłacić niemal 12 złotych. Niestety nie zapowiada się, by szybko sytuacja uległa poprawie. Jak podał Fakt, w jednym z warszawskich sklepów masło osiągnęło zawrotną cenę - 11,69 zł/ opak. Rekordowo drogi sklep to Społem na Bródnie. W marketach sytuacja jest nieco lepsza, lecz i tam, za tłuszcz przyjdzie nam zapłacić niemało.
Słynna kawa kuloodporna podbiła sieć na całym świecie i wielu fanów zdrowego odżywiania przygotowuje ją codziennie rano. Stanowi świetną alternatywę dla śniadania, ponieważ zawiera dużo kalorycznego tłuszczu. Aby się nią cieszyć, potrzebować będziesz jedynie podstawowych przyrządów, które każdy kawosz z pewnością posiada.Kuloodporna kawa jest klasyką diety ketogenicznej, która polega na zrezygnowaniu do zupełnego minimum z cukrów i zamianie ich na tłuszcze. Wedle założeń, dieta pozwala na szybką utratę tkanki tłuszczowej oraz lepsze samopoczucie. Podstawą kawy kuloodpornej są dwa produkty - dobrej jakości masło i jeszcze lepszej jakości ziarna kawy. Istotnym elementem jest również olej MCT, czyli średniołańcuchowy trigliceryd, jak olej kokosowy. Niżej wyjawiamy dokładne tajniki parzenia takiego napoju.
W leniwy weekend z pewnością będziecie mieli ochotę na coś słodkiego. Jeśli chcecie mieć pewność, że nie zawiedzie was smak, ani nie zaskoczy was zakalec, postawcie na pewniaka. Przygotujcie wyborny Migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji. Ciasto w mig zniknie z talerzyków.Ciasta bez pieczenia składają się zwykle z kilku warstw. Wśród nich są ciastka, np. herbatniki, biszkopty, krakersy. Jest też miejsce na słodką masę np. krówkową, konfiturę czy dżem. Jednak najważniejszą częścią tych ciast jest masa zawierająca mascarpone, bitą śmietanę lub budyń. Dopełnieniem całości mogą być owoce czy bakalie.
Kasza gryczana ma swoje szczególne miejsce w polskiej sztuce kulinarnej - zanim wyparły je ziemniaki, kasze stanowiły podstawę naszego żywienia. Aby ugotować ją na sypko, należy zachować odpowiednie proporcje kaszy i wody, a także dodać do niej łyżkę masła lub oliwy. Dodatek tłuszczu nada kaszy mocniejszy smak oraz oczekiwanej puszystości. Kasza gryczana najczęściej podawana jest do dań mięsnych z gęstym sosem. Wymieszanie ziarenek kaszy z sosem daje doskonałe połączenie, które sprawia ogromną przyjemność. Niestety wiele osób nie do końca wie co zrobić, aby kasza dobrze się ugotowała. Często bowiem zamiast sypkiej i delikatnej kaszy wychodzi zbita i lepiąca masa, która nie nadaje się do zjedzenia ze smakiem. Poniżej zdradzamy proste triki, dzięki którym każdy obiad z kaszą będzie taki, jak sobie zażyczysz.
Zdarza wam się czasem mrozić masło? Tak, by dłużej zachowało świeżość, bo np. kupiliście więcej po dobrej cenie? A wiecie, jak ekspresowo zmiękczyć zamarznięte masło? Zdradzimy wam kilka skutecznych sposobów. Przydadzą się też wtedy, gdy wyjmiecie masło z lodówki i będzie zbyt twarde, by smarować nim pieczywo. Pewnie nie raz mieliście już taką sytuację, że chcieliście szybko zjeść śniadanie, a tu masło było twarde jak kamień. Nie dało się nim posmarować pieczywa, choć mieliście ochotę na kanapki. Pewnie z nich po prostu zrezygnowaliście. Na szczęście jest kilka sposobów na rozwiązanie tego problemu.
Ciasto francuskie to uniwersalne ciasto z mąki, masła i wody, które odpowiednio wyrobione i pieczone rozwarstwia się, tworząc doskonałe, delikatne i kruche ciasto. Z ciasta francuskiego stworzysz zarówno pyszne desery, jak i wytrawne dania dla całej rodziny. Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?Ciasto francuskie to ciasto przygotowywane z kilku składników, jednak jego wyrabianie przez pieczeniem trwa z przerwami praktycznie cały dzień. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, aby przygotować pyszny deser lub kolację na ciepło dla najbliższych i zrobić im miłą niespodziankę.Podczas samego wyrabiania, a następnie chłodzenia i wałkowania, musisz ściśle trzymać się przepisu. Jeśli za szybko wyrobisz ciasto lub skrócisz czas jego chłodzenia, delikatne ciasto nie urośnie i nie rozwarstwi się tak, jak powinno.
Marzą ci się świeże bułeczki na śniadanie? Nie musisz biec do piekarni, możesz je przygotować własnoręcznie. Przedstawiamy najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie. Nie ma przy nich dużo pracy, a z masłem smakują wyśmienicie. W każdej piekarni jest duży wybór pieczywa. Jednak nie każdy ma ją w pobliżu i nie każdemu chce się do niej biec, zwłaszcza rano. Pyszne bułeczki można przygotować w domu. I nie trzeba ich robić rano, można wieczorem. Przed śniadaniem wystarczy je krótko podpiec w gorącym piekarniku, wtedy będą smakować jak dopiero co wyjęte z pieca. Nasze wrocławskie bułeczki niektórzy nazywają też poznańskimi. Charakteryzują się dużą puszystością i przedziałkiem pośrodku. Łatwo można je przedzielić na pół, bez używania noża. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Pierogi są pyszne. Zwłaszcza jeśli mają miękkie i delikatne ciasto. A jak je przygotować? Każdy ma z pewnością swój sposób, jednak dziś przedstawimy wam przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajka. Jest idealnie elastyczne i bez problemu daje się wałkować i formować. Zdania na temat dodatku jajka do ciasta na pierogi są podzielone. Niektórzy uważają je za obowiązkowy dodatek, który spaja składniki i nadaje ciastu pulchności. Inni są zdania, że jeśli i bez niego ciasto jest dobre, to nie trzeba go dodawać. Rzeczywiście ciastu bez jajka nic nie brakuje. Możecie więc przygotować ciasto na pierogi, nawet jeśli pod ręką nie macie jajka lub chcecie zrobić ciasto w oszczędniejszej wersji.
Smażenie jest popularną i lubianą metodą przyrządzania potraw. Smażyć można na oleju czy smalcu. Do smażenia dobre jest też masło, jednak nie zwykłe, a klarowane. Dziś powiemy wam, jak własnoręcznie przygotować masło klarowane. Odsmażone na nim pierogi czy usmażone pieczarki, będą smakować doskonale. Na zwykłym maśle można smażyć jedynie jajka lub omlety. Temperatura ich smażenia nie jest zbyt wysoka, więc masło nie pogorszy swoich walorów. Jeśli zaś chcesz smażyć np. naleśniki, krokiety czy rybę, sięgnij po masło klarowane. Ono bez szwanku znosi wysoką temperaturę. Masło klarowane można kupić w sklepie. Jednak jest dość drogie i jest sprzedawane w sporych opakowaniach. Jeśli więc potrzebujesz takie masło w niewielkich ilościach, bo rzadko go używasz, możesz je przygotować własnoręcznie. To nie takie trudne.
Kalafior potrafi być pyszny. Zwłaszcza gdy jest ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś powiemy wam, jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny. Dzięki temu będzie wyglądał apetycznie i doskonale smakował. Tak naprawdę, by uzyskać ten efekt, wystarczy dodać do wody dwa składniki. Kalafior w polskiej kuchni nie gości zbyt często. Dodajemy go zwykle do zupy lub podajemy gotowany do obiadu. Gotując go, trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić, by warzywo nie nabrało ostrego smaku i żółtawego koloru. Jak się okazuje, wystarczy tylko dodać do wody odpowiednie składniki.