Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mięso

Mięso

Kurczak w marynacie
29.12.2021 01:00 Idealnie soczysta pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie

Uzyskanie soczystego kurczaka, a szczególnie mięsa z piersi, jest zadaniem stosunkowo trudnym - marynowanie jej w miodzie i musztardzie rozwiązuje ten problem. Dzięki takiej marynacie kurczak zachowuje w sobie większość wilgoci, a także nabiera bardzo silnego aromatu. Dodatkowo dzięki pieczeniu pierś jest niskokaloryczna. Soczysta pierś z kurczaka w marynacie z miodu i musztardy to jeden z najlepszych sposobów na podanie tego rodzaju mięsa. Marynowanie ułatwia zachowanie wilgoci w środku kurczaka, a także aromatyzuje go dogłębnie. Co więcej, pierś staje się bardzo delikatna i krucha.Musztarda zawiera w sobie całkiem dużo octu, który zmiękcza włókna mięśniowe w kurczaku. Przygotowanie całej potrawy wymaga wyjątkowo mało pracy, ponieważ większość wykonuje samo marynowanie. Zalecamy używanie dobrej jakości miodu, co wpłynie pozytywnie na końcowy efekt.

Puree z zielonego groszku
27.12.2021 01:00 Puree z zielonego groszku

Oryginalne, smaczne, uniwersalne - takie właśnie jest puree z zielonego groszku. Puree wykorzystasz do przygotowania dań mięsnych i ryb, dodasz do makaronu, posmarujesz chleb. Zielone puree jest smaczne, lekkie i wygląda rewelacyjnie. Poznaj przepis na puree z zielonego groszku.Puree z zielonego groszku przygotujesz błyskawicznie z podstawowych produktów. Puree jest lekko słodkie, kremowe i wygląda bardzo apetycznie. Puree jest pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie, wystarczy, że posmarujesz nim świeżą kromkę chleba, dodasz pomidora, kiełki, rzodkiewkę. Taka kanapka jest bardzo pożywna i mało kaloryczna.Puree z groszku równie dobrze smakuje jako dodatek do obiadu, np. do wieprzowiny, wołowiny, ryb pieczonych. Jest prostą i pyszną jarzynką, dzięki której każde ugotowane przez Ciebie danie będzie wyglądało estetycznie i apetycznie, jak z najlepszej restauracji. Wyłóż kawałek mięsa na zielonym puree, a efekt zachwyci wszystkich domowników.Z groszku ugotujesz również pyszną zupę krem i przygotujesz pesto, z którego stworzysz obłędne zapiekanki i dania z makaronem.

Tatar wołowy
27.12.2021 01:00 Rewolucyjny, zaskakujący dodatek do tatara

Dobrze przyrządzony tatar z pysznymi dodatkami o doskonałej jakości jest jedną z najlepszych przekąsek. Jeśli chcesz, aby jego smak zachwycał każdego i był bardzo intensywny, dodaj do niego siekane kapary. Są znacznie lepsze w tatarze od kiszonych ogórków, ponieważ nadają mu lekkiej goryczki, kwaśności, pikantności i słoności. Tatar wołowy staje się smaczny tylko wtedy, kiedy używa się do niego składników najlepszej jakości oraz świeżości. Dlatego warto spędzić trochę więcej czasu i pieniędzy na zakupach, co pomoże w zdobyciu idealnego kawałka polędwicy wołowej, czy jajek z chowu ekologicznego. Kapary mają specyficzny, słodko-kwaśny smak, nie można więc dodać ich do tatara zbyt wiele. Niewielkie ilości podbijają jednak smak wszystkich innych składników, przez co gotowe danie jest bardzo intensywne. Pamiętaj, aby nie wrzucać razem z nimi do tatara kiszonych ogórków, gdyż inaczej całość będzie zbyt kwaśna.

Zupa ryżowa na mięsie
27.12.2021 01:00 Zupa ryżowa na mięsie

Zupa ryżowa na mięsie to pomysł na obiad dla całej rodziny, również dla najmłodszych. Gotowane mięso, warzywa i ryż to delikatne, lekkostrawne, ale sycące połączenie, które posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Poznaj przepis na pożywną zupę ryżową na mięsie.Szukasz pomysłu na zupę, która posmakuje nawet największemu niejadkowi? Ugotuj wyśmienitą zupę ryżową na ćwiartce z kurczaka. Zupa jest gęstym i pełnowartościowym posiłkiem, zawiera białko, węglowodany i wiele niezbędnych witamin i minerałów. Zupa jest bardzo pożywna, ale i mało kaloryczna i lekkostrawna. Ugotowany ryż jest świetnym dodatkiem do wielu dań, przygotujesz z niego zupy, np. kalafiorową, dania główne, dodasz do deserów i sałatek. Ryż jest pożywnym i zdrowym produktem, który dodatkowo zagęszcza zupy i zwiększa objętość imprezowych sałatek. Do zupy wykorzystaj tradycyjny ryż biały lub długoziarnisty, np. jaśminowy. Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę ryżową- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę z szynką, idealną na imprezy i spotkania w rodzinnym gronie.

Jak zrobić królika w śmietanie?
27.12.2021 01:00 Jak zrobić królika w śmietanie?

Szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla rodziny lub wytworne danie na większą uroczystość? Przygotuj królika w śmietanie z aromatycznym cząbrem i jałowcem. Mięso z królika jest bardzo delikatne i posmakuje każdemu. Jak zrobić królika w śmietanie?Mięso królicze jest niezwykle delikatnym mięsem, jest miękkie, lekko słodkie i ma wyjątkowy smak i aromat. Królik w śmietanie smakuje doskonale z pieczonymi ziemniakami, kopytkami, burakami lub surówką z kapusty pekińskiej.Do przygotowania wywaru niezbędny będzie bulion drobiowy lub rosół, który został z poprzedniego obiadu, dzięki któremu mięso będzie bardziej esencjonalne. Królika przed duszeniem zostaw w solance na pół godziny, następnie obtocz w mące i podsmaż na maśle, a uzyskasz niepowtarzalny smak. Mięso królicze wymaga również specjalnych przypraw. Niezbędny będzie suszony cząber oraz ziarna jałowca, które są niezwykle aromatyczne i doskonale wzmacniają smak mięsnych potraw. Królika w śmietanie oprósz solidnie świeżą natką pietruszki i skrop odrobiną soku z cytryny. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie królika- tu poznasz przepis na najlepszy pasztet z królika, delikatny i najsmaczniejszy mięsny pasztet.

kolacja wigilijna
24.12.2021 01:00 Czy w Wigilię można jeść mięso?

Już za kilka dni Święta Bożego Narodzenia. Planujemy więc menu i robimy zakupy. Wśród nich nie może zabraknąć karpia, śledzia, kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Właśnie z nich przygotujemy bowiem tradycyjne, wigilijne potrawy. Wielu z was z pewnością zastanawia się jednak czy w Wigilię można jeść mięso. Wyjaśniamy wam tę kwestię, żebyście nie mieli wątpliwości.Wigilia Bożego Narodzenia jest jednym z najważniejszych świąt dla katolików. Gromadzimy się wtedy z najbliższymi przy stole, dzielimy się opłatkiem, składamy sobie życzenia, a potem zasiadamy do uroczystej kolacji. I tu pojawia się pytanie — czy tego dnia na stole mogą pojawić się potrawy mięsne?

Tatar ze śledzia
23.12.2021 01:00 Przepyszny tatar ze śledzia. Idealna przekąska na Wigilię

Śledzie obok karpia są bardzo ważną częścią wigilijnego menu, dlatego warto znać wiele przepisów na ich przygotowanie. Jednym z nich może być pyszny tatar, który stanowi idealną przekąskę. Podając takie danie do stołu można mieć pewność, że goście będą mieli co jeść przez całą biesiadę. Niżej zdradzamy krok po kroku jak wykonać tatara ze śledzia. Klasycznie tatar robiony jest z surowego mięsa wołowego, typowo polędwicy lub ligawy, które sieka się na drobną kostkę i miesza z dodatkami, jak kapary, cebula, żółtko, musztarda czy marynowanymi grzybkami. Tym razem prezentujemy inną, świąteczną wersję. Tatar ze śledzia jest prostym sposobem na innowacyjne podanie tej, wydawałoby się, zwykłej ryby. Do tatara można wrzucić wiele składników, lecz my polecamy tradycyjny wybór. W taki sposób zawsze wykonuje się przekąskę o identycznym smaku, co z pewnością spodoba się twoim gościom.

Świąteczny stół
23.12.2021 01:00 Czy w Wigilię można jeść mięso?

Przyjęło się, że w czasie Wigilii zachowuje się post i nie spożywa się żadnych dań ani produktów mięsnych. W praktyce jednak Kościół nie wymaga od swoich wiernych poszczenia, choć duchowni zachęcają do podtrzymania owej tradycji. Jakie więc dania z mięsem można podać do wigilijnego stołu? Najczęściej wymieniane są pasztety, krokiety z mięsem czy uszka z mięsem. Wigilijna wieczerza jest wyjątkowym czasem dla smakoszy i łakomczuchów, którzy w jej trakcie mogą nacieszyć swoje żołądki pysznymi i licznymi daniami. Zwyczajowo podaje się na nią 12 potraw, które doskonale sycą nawet najgłodniejsze osoby. Według Kościoła Katolickiego post ma przygotować ciało oraz duszę do godnego przeżycia Bożego Narodzenia - dlatego naturalnym jest dla większości wierzących, aby kultywować go w Wigilię. Obecnie obowiązujące Prawo Kanoniczne nie nakazuje jednak poszczenia w tym dniu.

lichee
21.12.2021 01:00 Jak wykorzystać w kuchni liczi?

Owoce widoczne na zdjęciu powyżej nazywają się liczi i pochodzą z rejonu Kambodży, Wietnamu i Filipin, choć uprawiane są w wielu ciepłych regionach świata. Choć cieszą się coraz większą popularnością, wiele osób cały czas nie wie, jak wykorzystać je w kuchni. Ten zdrowy owoc sprawdza się jako dodatek do sałatek, deserów czy sosów do mięsa. Liczi można kupić już w praktycznie każdym większym sklepie spożywczym i charakterystyczny wygląd owocu sprawia, że łatwo go rozpoznać. Ma twardą kolorową skórkę, która skrywa w sobie słodki biały miąższ oraz pestkę. Liczi wypełnione jest po brzegi przeciwutleniaczami, dlatego pozytywnie wpływa na proces starzenia, opóźniając go, a także zmniejsza stany zapalne w organizmie człowieka. Dodatkowo korzystnie działa na ciśnienie krwi oraz pracę serca.

Zupa krupnik na żeberkach
21.12.2021 01:00 Zupa krupnik na żeberkach

Zupa krupnik na żeberkach to pożywna, gęsta i aromatyczna zupa dla całej rodziny. Zupa gotowana na mięsie z włoszczyzną ma wyraźny smak, a kasza świetnie ją zagęszcza i sprawia, że danie jest pyszne i sycące. Poznaj przepis na zupę krupnik na żeberkach.Krupnik to przykład doskonale zbilansowanej zupy. Porcja dania dostarcza nam niezbędnego białka z mięsa, węglowodanów i błonnika z kaszy i wielu witamin z gotowanych warzyw. Zupa, mimo tego, że gotowana na żeberkach, jest lekkostrawna i polecana również osobom z problemami żołądkowymi. Gotowanie krupniku wymaga czasu, jednak naprawdę warto poświęcić parę chwil na przygotowanie tak smacznej i aromatycznej zupy. Do krupniku koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które doskonale podkreślają smak czerwonego mięsa. Jeśli lubisz gęste i pożywne zupy, ugotuj również fasolową- tu poznasz przepis na gęstą fasolową na żeberkach wieprzowych.

Udziec z sarny
20.12.2021 01:00 Udziec z sarny - przepis krok po kroku

Udziec z sarniny to pomysł na wytworne i eleganckie danie, idealne na święta lub rodzinny obiad. Delikatna, marynowana w ziołach sarnina wprost rozpływa się w ustach, a Ty przygotujesz obiad jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na wyśmienity udziec z sarniny.Sarnina jest bardzo delikatnym mięsem, pieczona w piekarniku jest soczysta, miękka i doskonała w smaku. Sarninę przed pieczeniem marynuj w ziołach i innych przyprawach przez 24 godziny, aby mięso całkowicie naszło marynatą. Piecz je rękawie do pieczenia, aby się nie wysuszyło, koniecznie bez termoobiegu. Do sarniny marynowanej w jałowcu, kolorowym pieprzu, winie, rozmarynie upiecz ziemniaki w mundurkach lub przygotuj dyniowe puree, ponieważ świetnie będą łączyć się z delikatnym i aromatycznym mięsem. Do dania podaj podsmażone buraczki tarte, kapustę na ciepło lub ulubioną surówkę. Szukasz pomysłu na równie wytworny obiad? Upiecz udka gęsie z rozmarynem, którymi zachwycisz wszystkich gości i rodzinę.

Bigos Okrasy
20.12.2021 01:00 Bigos Karola Okrasy - prosty i szybki przepis

Prosty przepis na bigos w nieco innej odsłonie? Tylko bigos Okrasy na boczku, schabie, dwóch rodzajach kapusty i z dodatkiem wyjątkowych przypraw. Bigos przepisu Karola Okrasy jest bardzo aromatyczny, smaczny i niezwykle łatwy w przygotowaniu. Poznaj przepis na wyśmienity bigos Okrasy.Bigos jest jednym z tradycyjnych dań świątecznych, jest pożywny, mięsny i bardzo aromatyczny. Bigos gotuje się jednak dość długo, aby wszystkie składniki były miękkie, a kapusta nabrała odpowiedniego smaku przypraw. Bigos Karola Okrasy ugotujesz w 30 minut, a zioła i przyprawy sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Karol Okrasa do bigosu, oprócz soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego, wykorzystuje inne przyprawy, które doskonale komponują się z kapustą i mięsem, a bigos jest jeszcze bardziej aromatyczny. Ziarna kolendry, wino wytrawne, sos worcestershire i miód to składniki podkreślające smak, które już zawsze będziesz dodawać do bigosu.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie świąteczne- tu poznasz przepis Okrasy na pieczone pierogi z kapustą i grzybami, doskonałe na Wigilię.

Ile smażyć stek?
19.12.2021 01:00 Ile smażyć stek?

Stek wołowy z polędwicy, antrykotu czy rostbefu to jedno z najsmaczniejszych mięs, jest delikatny, aromatyczny i soczysty. Przygotowanie steka i jego smażenie wymaga zachowanie kilku zasad, aby mięso nie było twarde i spalone. Sprawdź, jak przygotować i jak i ile smażyć stek, aby był doskonały w smaku, jak z najlepszej restauracji.Wysokogatunkowa wołowina smażona na patelni grillowej to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika mięsa. Nieumiejętne przygotowanie i smażenie steka skutkuje jednak spaleniem, a mięso zamiast soczyste i delikatne będzie twarde jak podeszwa buta.Steki wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem, aby nabrało odpowiedniej temperatury. Mięso umyj, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, aby nie pryskało podczas smażenia. Steki oprósz solą, jednak doprawianie pieprzem zostaw na później. Oprószenie mięsa pieprzem sprawi, że pieprz przypali się do patelni i zmieni smak wołowiny. Steki smakują doskonale z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, masłem czosnkowym i sałatką ze świeżych warzyw. Jeśli szukasz pomysłu na wykwintny obiad- tu poznasz przepis na steki wołowe z sosem bearnaise i szparagami.

Ile smażyć dewolaje?
17.12.2021 01:00 Ile smażyć dewolaje?

Dewolaj to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Soczyste filety, wylewające się masełko i chrupiąca panierka posmakuje każdemu. Jak zawinąć mięso, żeby się nie rozleciały podczas smażenia? Ile smażyć dewolaje?Dewolaj, czyli panierowana roladka drobiowa nadziewana masłem i koperkiem lub masłem czosnkowym z przyprawami jest pomysłem na pyszny obiad, nie tylko na święta. Roladki są chrupiące z zewnątrz, mają soczyste, delikatne mięso i rozpływające się masło po przekrojeniu, które nadaje danie genialnego smaku.Przed przygotowaniem roladek zawsze dokładnie umyj, oczyść i rozbij filety drobiowe na cienkie kotleciki. Dewolaje dopraw solą, pieprzem, następnie włóż kawałek masła, oprósz koperkiem i zawiń. Jeśli boisz się, że roladki rozpadną się podczas smażenia, obwiń je cienkim sznurkiem lub nitką i zdejmij już po usmażeniu.Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe roladki, przygotuj również cordon bleu, czyli przekładane mięso z serem i szynką.

Krokiety z mięsem i pieczarkami
16.12.2021 01:00 Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny, delikatne naleśniki w chrupiącej panierce z aromatycznym i wilgotnym farszem z mięsa z rosołu i pieczarek wprost rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami.Krokiety świetnie sprawdzą się zarówno na zwykły obiad, jak i święta i większe uroczystości. Niemal na każdym weselu ostatnim daniem są właśnie krokiety podane z barszczykiem czerwonym. Krokiety z mięsem i pieczarkami nie są suche, są delikatne i wilgotne w środku. Świetnym wykończeniem jest również chrupiąca i złocista skórka z bułki tartej.Najlepsze krokiety z mięsem wychodzą z krokietów z mięsa rosołowego, jeśli więc gotowałeś rosół, to już wiesz, jaki obiad zrobić dla całej rodziny. Rosół ugotuj nie tylko na drobiu, do krokietów potrzebne będzie również mięso wołowe. Kawałek wołowiny gotujący się w rosole również znacznie wzmocni jego smak, a krokiety wyjdą genialnie.Nie wiesz, jak dobrze zawijać krokiety? W tym artykule dowiesz się, jak zawinąć krokiety z mięsem, aby się nie rozleciały.

Pieczeń wieprzowa w glazurze
16.12.2021 01:00 Świąteczna pieczeń wieprzowa z dodatkiem coca-coli

W pierwszy dzień świat warto podać uroczysty obiad. Pieczeń wieprzowa w pysznej glazurze z dodatkiem miodu, musztardy i dobrze znanego napoju gazowanego sprawdzi się doskonale. Danie jest czasochłonne, lecz efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wielu z nas nie obraża sobie świątecznego obiadu bez kawałka pieczystego. To miła odmiana od kotletów schabowych czy wieprzowo-wołowych mielonych. W przepisie korzystamy z cudownych korzennych przypraw, które wraz z miodem i coca-colą zbudują wyjątkowy smak. Jeśli jadacie mięso, spróbujcie koniecznie.

Kurczak w cieście
16.12.2021 01:00 Pierś w kurczaka w cieście francuskim - szybki i elegancki obiad

Zapieczona w cieście francuskim pierś z kurczaka stanowi pyszny i prosty pomysł na obiad. Niewielka ilość składników i szybki czas przygotowania pozwalają jednocześnie na ugotowanie eleganckiego posiłku. Do mięsa warto podać swoje ulubione surówki oraz zapieczone ziemniaki z przyprawami. Pierś z kurczaka w cieście francuskim jedynie z pozoru brzmi jak coś skomplikowanego. W praktyce jednak większość pracy wykonuje za nas i tak piekarnik - mu musimy jedynie złożyć produkty w całość. Poza piersią z kurczaka doskonale pasować będzie mięso z udka, które jest delikatniejsze i pełniejsze smaku. Pierś zawinięta w ciasto francuskie wychodzi wyjątkowo soczysta, ponieważ wilgoć nie ma łatwej drogi ucieczki. Roztopiony ser i pieczarki sprawiają, że kieszonki z ciasta wypełnione są silnym aromatem. Niżej wyjawiamy, jak zrobić je krok po kroku.

Ile smażyć wątróbkę?
15.12.2021 01:00 Ile smażyć wątróbkę?

Wątróbka smażona to pomysł na smaczny i pożywny posiłek. Dobrze przygotowana i usmażona wątróbka jest delikatna, miękka i świetnie łączy się z wieloma dodatkami. Jak przygotować i ile smażyć wątróbkę, aby była najsmaczniejsza?Wątróbka jest bardzo charakterystycznym podrobem, jest gorzkawa, ale bardzo smaczna i delikatna. Jeśli natomiast źle ją przygotujesz i usmażysz, uzyskasz twarde, gumowate i niedobre mięso.Wątróbka doskonale łączy się z cebulką i owocami. Podsmaż ją z jabłkiem, gruszką, żurawiną lub malinami, a uzyskasz rewelacyjną potrawę o słodko-gorzkawym, przełamanym smaku. Wątróbkę podaj z kromką świeżego chleba i rozkoszuj się delikatnym mięsem z pysznymi dodatkami.Przed smażeniem wątróbki umyj ją i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, dopiero później obtocz w mące pszennej. Pieprzem i solą dopraw mięso dopiero po usmażeniu, dzięki czemu wątróbka nie będzie twarda.Nie wiesz, jak przygotować wątróbkę wieprzową? W tym artykule dowiesz się, jak długo smażyć wątróbkę wieprzową, aby byłą delikatna i miękka.

Policzki wieprzowe w sosie grzybowym
15.12.2021 01:00 Policzki wieprzowe w sosie grzybowym

Policzki wieprzowe w sosie grzybowym to pomysł na wykwintne, delikatne i bardzo aromatyczne danie. Policzki przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i potrawę na ważniejsze spotkania i uroczystości i z pewnością oczarujesz nimi wszystkich gości. Poznaj przepis na policzki wieprzowe w sosie grzybowym.Policzki to najdelikatniejsze mięso wieprzowe, jest soczyste, pełne smaku i aromatu. Policzki nie mają przerostów, nie są łykowate, przygotowujesz czysty kawałek delikatnej wieprzowiny. Policzki przez smażeniem i duszeniem w sosie zawsze obtocz w mące pszennej, aby zachowały swoją delikatną strukturę.Policzki w sosie z suszonych grzybów to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Doskonała wieprzowina w aromatycznym sosie smakuje wybornie w towarzystwie ziemniaków w mundurkach lub kaszy, podanych z surówką, kalafiorem lub szparagami. Przygotuj równie delikatne i aromatyczne policzki wołowe- tu poznasz przepis Karola Okrasy na wyśmienite policzki wołowe w sosie własnym z kardamonem i czerwonym winem.

kaczka z jabłkami
15.12.2021 01:00 Idealna na świąteczny obiad pieczona kaczka z dodatkiem jabłek

Zbliżają się Święta. Czas więc pomyśleć nie tylko o potrawach wigilijnych, ale też świątecznych. Warto zaplanować je wcześniej, zwłaszcza jeśli spodziewasz się gości. Na świąteczny obiad idealna będzie pieczona kaczka z dodatkiem jabłek. Nie jest trudna w przygotowaniu, a dosłownie rozpływa się w ustach.Drób pieczony w całości jest jak najbardziej godny świątecznego stołu. Doskonale smakuje, ale też świetnie prezentuje się podany na półmisku. Szczególnie gdy obłożysz go owocami. Doskonałym, równie odświętnym dodatkiem do tego dania, będą pieczone ziemniaki. Smak pieczonej kaczki doskonale harmonizuje z buraczkami. Przygotuj je w wersji zasmażanej lub w postaci sałatki.

Ile smażyć pierś z indyka?
14.12.2021 01:00 Ile smażyć pierś z indyka?

Smażone piersi z indyka to pomysł na pyszny, pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Delikatne, soczyste mięso usmażysz w ziołach i przyprawach lub w chrupiącej panierce z bułki tartej, za każdym razem wychodzi doskonale. Ile smażyć pierś z kurczaka, aby była smaczna i delikatna?Piersi z indyka są większe od piersi z kurczaka i zawierają o wiele więcej białka. Są również najzdrowszym mięsem drobiowym. Dzieje się tak dlatego, że nawet hodowlane indyki nie mogą być sztucznie dokarmiane, co wpływa na jakość mięsa. Indyk, w przeciwieństwie do czerwonego mięsa, jest lekkostrawny i nie podnosi poziomu złego cholesterolu. Indyka możesz smażyć, gotować, piec, grillować. Przygotujesz z niego niezwykle aromatyczny i zdrowy rosół, kotlety w panierce, smażone filety do obiadu oraz lekkie i zdrowsze kotlety mielone. Przed obróbką termiczną koniecznie dopraw mięso czosnkiem, świeżymi ziołami, oliwą, solą i pieprzem.

Jak zawijać krokiety z mięsem?
13.12.2021 01:00 Jak zawijać krokiety z mięsem?

Krokiety są pyszną potrawą, idealną na obiad, kolację, święta lub większe uroczystości. Delikatne naleśniki z farszem mięsnym w chrupiącej, złocistej panierce smakują doskonale. Nieumiejętne zawijanie krokietów może spowodować wypłynięcie farszu lub popękanie naleśnika. Jak zawijać krokiety z mięsem?Krokiety z mięsem to smaczne, tradycyjne już danie, które wszyscy znamy i lubimy. Do krokietów zawsze gotuję domowy barszcz czerwony, który świetnie łączy się z farszem i naleśnikiem. Krokiety zawsze obtocz w jajku i bułce tartej, aby z zewnątrz były delikatnie chrupiące i miały piękny kolor.Krokiety są dość czasochłonnym daniem, jednak efekt zachwyci zarówno domowników, jak i gości, a Twoje krokiety będą kulinarnym hitem na stole. Na początku zawsze przygotuj farsz, aby zdążył całkowicie ostygnąć przed zawijaniem i smażeniem, dopiero później smaż naleśniki. Farsz na krokiety z mięsem przygotujesz na dwa sposoby. Zarówno farsz z mięsa z rosołu, jak i farsz z mięsa mielonego smakuje doskonale w naleśniku i chrupiącej panierce.

Krokiety z mięsa po rosole
10.12.2021 01:00 Krokiety z mięsem po rosole od Jakuba Kuronia

Często gotujecie rosół i często macie problem, co zrobić, z mięsem po rosole? Możecie z niego zrobić pasztet, farsz do pierogów albo tak, jak proponuje Jakub Kuroń  — krokiety z mięsem. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a podane z filiżanką czerwonego barszczu będą smakować doskonale.

Golonka według Karola Okrasy
09.12.2021 01:00 Golonka według Karola Okrasy

Golonka według Karola Okrasy z ciapkapustą to danie, które zaskoczy wszystkich swoim doskonałym smakiem i aromatem. Sekretem najsmaczniejszej golonki są przyprawy i odpowiednia obróbka termiczna, aby mięso było soczyste, wilgotne i się nie wysuszyło. Poznaj przepis na golonkę według Karola Okrasy z ciapkapustą.Golonka to wyraźne w smaku, tłuste i niezwykle sycące mięso. Przygotuj ją z panczkrautem, czyli kapustą po śląsku z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Ciapkapustę gotuj na wolnym ogniu, koniecznie w garnku z grubym dnem, aby się nie przypaliła. Możesz również wyłożyć dno garnka liśćmi kapusty, które zabezpieczą potrawę przed temperaturą. Aby golonka miała najlepszy smak, była przypieczona z zewnątrz, ale soczysta i miękka w środku, jej obróbkę podziel na dwa etapy. Na początku gotuj ją długo z przyprawami i warzywami, następnie zapiecz w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku z opcją grzania góra-dół. Termoobieg wysuszy mięso. Szukasz pomysłu na świąteczne danie? Tu poznasz przepis na wyśmienity bigos od Karola Okrasy.

Jakie potrawy na Boże Narodzenie?
09.12.2021 01:00 Jakie potrawy na Boże Narodzenie?

Jakie potrawy na Boże Narodzenie? To pytanie, które zawsze pojawia się w okolicach świąt na forach kulinarnych. O ile w Wigilię obowiązuje ścisły post i według tradycji należy przygotować 12 bezmięsnych potraw, tak Boże Narodzenie jest już dniem, w którym na stołach króluje mięso. Jakie potrawy na Boże Narodzenie?Święta to szczególny czas w roku, który spędzamy z najbliższymi. To czas spokoju, szczęścia, miłości. Ubieranie choinki, zapach mandarynek, cynamonu, piernika, czekolady i aromat tradycyjnych potraw tworzy niezwykły, świąteczny klimat, który uwielbiamy wszyscy. Tradycyjnie choinkę ozdabiam również ciasteczkami piernikowymi, które wspólnie z rodziną dekorujemy jeszcze przed Wigilią. Przygotowujemy także stroiki świąteczne z gałązek, pomarańczy, mandarynek i goździków, aby klimat Świąt zagościł w całym domu.Na Wigilię przygotowujemy postne potrawy, jak ryby, pierogi, groch z kapustą. W Boże Narodzenie post już nas nie obowiązuje i dlatego też mamy większy wybór dań, które możemy przygotować w ten wyjątkowy czas.

Gęś pieczona przepis Okrasy
09.12.2021 01:00 Gęś pieczona przepis Okrasy

Gęś pieczona przepisu Okrasy to tradycyjne mięso w nowej odsłonie. Sos porzeczkowy z boczkiem i winem i innymi aromatycznymi składnikami sprawi, że danie zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem i wyjątkowym aromatem. Poznaj przepis na gęś pieczoną Okrasy, czyli danie jak z restauracji dla całej rodziny. Gęś pieczona jest bardzo delikatnym, lekko słodkim mięsem. Soczyste, miękkie mięso doskonale smakuje z aromatycznym sosem na bazie porzeczek, boczku, rozmarynu, wina i miodu pitnego. Gęś zamarynuj kilka godzin przed pieczeniem w soli, pieprzu i mielonym imbirze. Pieczenie gęsi podziel na dwa etapy. W pierwszym gęś musi się dusić w rzadkim, słodko-kwaśnym sosie, aby mięso dodatkowo naszło porzeczkami, rozmarynem i aromatem wina. Gdy gęś się upiecze, zagęść sos i ponownie wstaw całość do piekarnika na kilkanaście minut. Gęś pieczoną podaj z kaszą bulgur lub opiekanymi ziemniaczkami. Z gęsi przygotujesz również niezwykle smaczną zupę. Tu poznasz przepis na rozgrzewający rosół z gęsiny, idealny na obiad dla całej rodziny.

Żeberka według Okrasy
08.12.2021 01:00 Żeberka według Okrasy

Żeberka według Okrasy to pomysł na pieczone żeberka w nowej odsłonie. Mięso ma wyraźny, słodko-kwaśny smak i korzenną nutę. Dwufazowe pieczenie mięsa sprawia, że żeberka wprost rozpływają się w ustach i są również dobrze podpieczone. Poznaj przepis na żeberka według Okrasy, czyli pomysł na wyjątkowy obiad dla całej rodziny.Karol Okrasa słynie z odkrywania nowych smaków i przygotowywania tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Żeberka pieczone w aromatycznym sosie na bazie pomidorów, skórki z limonki, syropu klonowego i sosu worcestershire to absolutny hit kulinarny, którego musisz spróbować. Żeberka podaj z limonką i grzankami oprószonymi majerankiem.Przyprawy, takie jak goździki i ziele angielskie nadają daniu lekko korzennego smaku. Syrop klonowy słodyczy, limonka lekkiej kwaśności, a sos worcestershire genialnie uzupełnia te smaki. Sos ma wyraźny słodko-kwaśny smak z mocno wyczuwalną, korzenną nutą, jest również cierpki, lekko gorzkawy i bardzo aromatyczny.Sos jest genialnym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich. Przygotujesz z niego również aromatyczne sosy do sałatek, dodasz do zup. Najbardziej znaną sałatką, w której znajdziesz sos worcestershire jest sałatka Cezar, która słynie z prostoty, ale i wyjątkowego smaku.Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad- tu poznasz przepis na policzki wołowe według Karola Okrasy, jak z najlepszej restauracji.

Do czego warto dodać kapary?
08.12.2021 01:00 Do czego warto dodać kapary?

Kapary są jednym z bardziej charakterystycznych składników włoskich dań. Są wyraźne w smaku, lekko gorzkawe i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Kapary to również bogactwo witamin i antyoksydantów, dlatego też powinniśmy spożywać je regularnie. Do czego warto dodać kapary?Kapary, które znamy i dostaniemy w każdym większym sklepie, to marynowane pączki roślin. Kapary mają dość cierpki i gorzkawy smak, są również lekko pikantne, a za sprawą marynaty dość intensywne. Liście i korzenie również są jadalne i wykorzystywane jako przyprawa do zup i sosów. Z korzeni robi się popiół, który jest zamiennikiem soli.Kapary, podobnie jak oliwki zielone, są źródłem witaminy A, B, E oraz wielu antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kapary łagodzą również stany zapalne przewodu pokarmowego i wątroby i zapobiegają wzdęciom.