Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mięso

Mięso

Ważne
28.10.2021 02:00 Mięso i oleje drożeją w zatrważającym tempie

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z rosnących cen, jednak wystarczy przyjrzeć im się w skali rocznej, aby zauważyć drastyczne podwyżki. W ciągu roku największe podniesienia cen można zaobserwować na produktach tłuszczowych, które zdrożały o przeszło 40%. W tym artykule zdradzamy dokładne dane dotyczące rosnących cen w polskich sklepach. Praktycznie każdego dnia wybieramy się do sklepu w celu zrobienia podstawowych zakupów spożywczych. Makarony, kasze, mąki czy mięsa lądują w naszych koszykach regularnie, co pozwala na dokładne śledzenie, ile na nie wydajemy. Niestety obecnie eksperci biją na alarm - sklepowe ceny osiągają obecnie rekordowe wyniki. Jeśli więc szykujesz się na zakupy mięsa czy oleju, sprawdź wcześniej, jak bardzo zdrożały w ostatnim czasie.

Aromatyczny sos cebulowy do mięsa
28.10.2021 02:00 Aromatyczny sos cebulowy do mięsa

Sos cebulowy jest niezwykle aromatycznym, intensywnym sosem. Doskonale komponuje się z mięsem pieczonym, duszonym, smażonym, nadając mu mocnego smaku. Poznaj przepis na doskonały i aromatyczny sos cebulowy do mięsa.Sos cebulowy jest jednym z bardziej aromatycznych i wyraźnych sosów. Sos cebulowy pasuje idealnie do wyraźnego mięsa czerwonego, czyli wieprzowiny i wołowiny, nadając mu głęboki smak i aromat. Do dania z sosem cebulowym przygotuj również tradycyjne ziemniaki i delikatną surówkę, a obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.Sos cebulowy nie wymaga użycia mąki. Duszone na wolnym ogniu cebule zagęszczą bulion. Jeśli wolisz mniej intensywny sos, pod koniec gotowania dodaj dwie łyżki śmietany 18%, aby go zabielić i odrobinę złagodzić smak.Jeśli szukasz szybkiego sposobu na sos do mięsa-tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniam, jak przygotować sos z niczego, czyli na bazie wody i tłuszczu z pieczeni.

Sos do mięsa pieczonego
28.10.2021 02:00 Doskonały sos do mięsa pieczonego

Mięso pieczone jest pomysłem na pyszny, niedzielny obiad lub święta. Do pieczeni doskonale pasuje sos, który powstaje na bazie wody i tłuszczu pozostałych po pieczeniu. Sos do mięsa jest niezwykle aromatyczny i doskonale doprawiony. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na sos do mięsa.Mięso pieczone, jak schab czy karkówka, smakują najlepiej polane dobrze doprawionym, aromatycznym sosem. Sos przygotowuję na bazie wody i tłuszczu, które zostały na blasze po upieczeniu mięsa. Sos do mięsa pieczonego ma wyraźny smak czosnku i przypraw, w których marynuję schab lub karkówkę. Taki sos jest bardzo aromatyczny i ma wyraźny, mięsny smak.Sos do mięsa przygotujesz w dosłownie klika minut z trzech składników, soli i pieprzu. Danie z mięsem pieczonym i sosem świetnie komponuje się z ziemniakami, kluseczkami, ryżem i ulubioną surówką. Mięso pieczone doskonale smakuje również z sosem chrzanowym i pieczarkowym. Jeśli lubisz niecodzienne połączenie smaków, gorąco zachęcam do przygotowania niezwykle aromatycznego sosu śliwkowego. Suszone śliwki wprost idealnie komponują się z pieczonym i duszonym mięsem.

Sos chrzanowy do mięsa
27.10.2021 02:00 Sos chrzanowy do mięsa - przepis krok po kroku

Sos chrzanowy do mięsa jest prostym w przygotowaniu sosem, który doskonale smakuje podany z polędwiczkami, pieczonym schabem, eskalopkami i wołowiną. Sos chrzanowy jest bardzo aromatyczny i nadaje daniu wyraźnego smaku. Poznaj przepis na pyszny sos chrzanowy do mięsa.Sos chrzanowy świetnie łączy się z ciemnym, aromatycznym mięsem, podkreślając jego smak i nadając daniu lekko ostrej nuty. Sos chrzanowy najlepiej smakuje, kiedy doprawisz go białym pieprzem, który wzmocni jego smak, ale go nie zmieni. Sos oprósz solą pod sam koniec gotowania.Sos chrzanowy jest jednym z moich ulubionych sosów do mięs. Jest prosty w przygotowaniu i pasuje zarówno do szybkiego obiadu, jak i dania na ważniejsze uroczystości. Sosem chrzanowym na ciepło polewam również jajka sadzone lub kaszę. Chłodny sos natomiast doskonale sprawdzi się jako dodatek do wędlin i zimnej płyty.

Filety mięsne na blacie
26.10.2021 02:00 Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso?

Zamrażanie umożliwia dłuższe przechowywanie produktów. Dzięki niskiej temperaturze hamowana jest aktywność mikroorganizmów i substancji odpowiedzialnych za psucie się żywności. Nieprawidłowe rozmrażanie może jednak przywrócić ich działanie. Sprawdźcie jak tego uniknąć. Mrożenie to świetna metoda przechowywania mięsa, którego nie zamierzamy spożyć w najbliższym czasie. Utrwalenie go w ten sposób nie jest bardzo trudne — wystarczy je oczyścić i umieścić w woreczkach. Problemem pojawia się, gdy chcemy z niego skorzystać. Większość z nas zamrożone porcje mięsne wyjmuje z lodówki i zostawia na blacie, w temperaturze pokojowej. To duży błąd, który naraża nasze zdrowie. Postępując w ten sposób, ryzykujemy poważne zatrucie pokarmowe.

Ważne informacje
25.10.2021 02:00 Kosiniak-Kamysz w mocnych słowach o podwyższeniu podatku od mięsa i mleka

Partia Zielonych chce podwyższyć VAT na mięso i mleko. W odpowiedzi na ten pomysł, w mocnych słowach wypowiedział się Kosiniak-Kamysz. Prezes PSL uważa bowiem, że zdrowe, polskie produkty powinny być zwolnione z podatku VAT.Kilka dni temu Parlament Europejski przegłosował możliwość podwyższenia podatku VAT na produkty niezdrowe i o negatywnym wpływie na środowisko. Do takich niektórzy zaliczają mięso i mleko. Wśród zwolenników europejskiej decyzji jest europosłanka Zielonych, Sylwia Spurek, która domaga się podwyższenia podatku VAT na mięso i mleko.Jak podaje portal o2, posłanka wynik głosowania Parlamentu Europejskiego przyjęła z wielkim zadowoleniem, mówiąc — Mamy to! Wygląda na to, ze PSL i reszta konserwatystów zaczyna przegrywać wojnę o kotleta i rosół. Odsyłamy mięso i mleko do historii. Taką UE najbardziej lubię.

Lidl rusza z nową ofertą
25.10.2021 02:00 Co od poniedziałku czeka na nas w Lidlu?

Choć ceny rosną, w wielu sklepach można trafić na atrakcyjne promocje. Dzięki nim da się zaoszczędzić sporo pieniędzy. Zobacz, co od dzisiejszego poniedziałku czeka na nas w Lidlu. Poniższa oferta trwa do środy 27.10 włącznie.Sieć sklepów Lidl co i rusz kusi nas swoimi promocjami i atrakcyjnymi cenami. Jeśli więc planujesz większe zakupy, przygotuj sobie ich listę i wybierz się do Lidla. Z pewnością zaoszczędzisz trochę pieniędzy.

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
25.10.2021 02:00 Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Szukasz pomysłu na pyszny i niezwykły obiad? Przygotuj kotlety de volaille z serem i pieczarkami. Doskonale doprawione, delikatne mięso z farszem pieczarkowo-pietruszkowym i dodatkiem sera posmakuje nawet największym niejadkom. Sprawdź, jak przygotować obłędny kotlet de volaille z serem i pieczarkami.Kotlet de volaille to świetny pomysł na szybki, ale i niecodzienny obiad dla całej rodziny. Przygotowuję je zarówno dla najbliższych, jak i na święta lub większe uroczystości. Do kotletów podsmażam pieczarki z cebulką i pietruszką, następnie posypuję żółtym serem, dzięki czemu mięso jest niezwykle delikatne, wilgotne i pyszne.Kotlety de volaille możesz przygotować również z piersi z kurczaka, jednak osobiście polecam przygotować je ze schabu wieprzowego. Kotlety smażę na głębokim tłuszczu, aby panierka była złocista i chrupiąca. Po przygotowaniu wykładam mięso na ręcznik papierowy na kilka minut, żeby oddało nadmiar oleju i nie było tłuste. Kotlety de volaille podaję z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi koperkiem oraz surówką z czerwonej kapusty lub selera i jabłka.

Projekt bez tytułu - 2021-10-23T190202.408
23.10.2021 02:00 Jak wybrać w sklepie najlepszą kiełbasę?

W sklepach można kupić przeróżne rodzaje kiełbas. Różnią się ceną, kolorem osłonki, stopniem podsuszenia. Czy wiesz jak wybrać w sklepie najlepszą kiełbasę? Czym sugerować się dokonując wyboru? Oto kilka wskazówek.Cena jest z pewnością wyznacznikiem jakości. Nie ma się co oszukiwać, tani produkt da się wyprodukować raczej z niskiej jakości surowca i z użyciem wielu polepszaczy. Jednak już nawet w tym samym przedziale cenowym możemy kupić kiełbasy lepsze i gorsze. Dowiedz się jak je rozpoznać.

Kotlet cordon bleu
22.10.2021 02:00 Kotlet cordon bleu – przepis krok po kroku

Cordon bleu to pomysł na pyszny i ciekawy obiad i większe uroczystości. Cordon bleu, inaczej kotlet szwajcarski to doskonałe połączenie delikatnej cielęciny z drobiem i aromatycznym serem edamskim. Poznaj prosty przepis na mięso w nowej odsłonie-kotlet cordon bleu.Cordon bleu to klasyczne danie kuchni szwajcarskiej. Delikatna cielęcina doskonale komponuje się z szynką drobiową i serem, a chrupiąca panierka, masełko i pietruszka stanowią świetne wykończenie potrawy. Cordon bleu nie jest zawijany jak rolada, a tylko przełożony i nadziewany delikatną szynką i aromatycznym serem.Cordon bleu przygotujesz w niecałą godzinę, a efekt zachwyci wszystkich gości. Kotlet szwajcarski wprost rozpływa się w ustach i wychodzi za każdym razem. Do kotletów przygotowuję pieczone ziemniaki w mundurkach, oprószone świeżym tymiankiem.

mięso mielone
22.10.2021 02:00 Jak wybrać dobre mięso mielone?

Po mielone mięso chętnie sięgamy, bo jest wygodne i szybkie w użyciu. Jeśli jednak chcemy, by przygotowane z niego potrawy były smaczne, kupmy wartościowe mięso. Zobacz jak wybrać dobre mięso mielone.Mięso mielone, dzięki rozdrobnieniu jest łatwe i szybkie do przyrządzenia. Można je przesmażyć na patelni i zrobić z niego mięsny sos czy przerobić je na kotlety lub pulpety. Szybko są gotowe do spożycia i smakują całej rodzinie.

uroczysty stół
22.10.2021 02:00 Czy we Wszystkich Świętych obowiązuje post?

Za kilka dni Dzień Wszystkich Świętych. Odwiedzimy groby bliskich, a potem będzie czas na rozmowy przy odświętnie zastawionym stole. Niektórzy pytają nas, czy we Wszystkich Świętych obowiązuje post. Postaramy się rozwiać wasze wątpliwości.Post w Kościele katolickim ma charakter pokutny. Polega na nie spożywaniu mięsa i pokarmów mięsnych. Wierni powinni też wtedy ograniczyć ilość i wielkość spożywanych posiłków. Post obowiązuje osoby w wieku od 18 do 60 lat, choć często zaleca się też, by pościły dzieci, które już przyjęły Pierwszą Komunię Świętą.

Projekt bez tytułu - 2021-10-21T194955.105
21.10.2021 02:00 Wraca temat podatku od mięsa

W minioną środę Parlament Europejski przegłosował rezolucję, która pozwoli nałożyć wyższy VAT na mięso i inne produkty niezdrowe lub takie o negatywnym wpływie na środowisko. Posłanka Sylwia Spurek wyraziła swoje zadowolenie z obrotu sprawy na Twitterze. Spotkało się ono ze sprzeciwem polityków PSL. Na mocy postanowienia PE państwa członkowskie będą mogły nałożyć wyższy podatek VAT na mięso. To oznacza, że możemy spodziewać się wzrostu cen tych produktów, lecz nie jest on pewny. U władzy w Polsce są bowiem politycy, którym bliżej jest do tradycyjnej polskiej kuchni, niż do weganizmu. Na komentarz Spurek wyrażający aprobatę dla nowego ustalenia odpowiedział Władysław Kosiniak-Kamysz z Polskiego Stronnictwa Ludowego: „0 proc. VAT na zdrową żywność postulujemy od dawna. A ani mleka, ani kotleta, ani rosołu nie pozwolimy wam zakazać!”. Zdaniem europosłanki Sylwii Spurek jednak skoro papierosy, alkohol i benzyna są opodatkowane akcyzą, podobna opłata powinna zostać nałożona na produkty mięsne. "Nie tylko pokryje on koszty leczenia chorób spowodowanych spożywaniem mięsa, ale też koszt szkód środowiskowych" - przekonuje polityczka Wiosny. Wypowiedź Kosiniaka-Kamisza skwitowała następująco: "Panie pośle, to są argumenty, którymi broniliście górnictwa. W efekcie mamy katastrofę klimatyczną, ludzie umierają przez smog, a ceny energii rosną. Nie pozwolimy Wam tego zrobić z przemysłem rolnym." Spurek znana jest z propozycji praw wspierających środowisko. Proponowała np. „piątkę” dla branży roślinnej, której założeniem było m.in. wprowadzenie zerowej stawki VAT dla produktów stanowiących zamienniki mleka, mięsa czy jaj. I o ile kierunek zmian jest jak najbardziej słuszny — bo wiele badań wskazuje na to, że dieta roślinna jest przyszłością ludzkości — o tyle zdaniem ekspertów na dedykowane podatki wymierzone w konsumpcję mięsa jest za wcześnie. Rynek zamienników mięsa i nabiału jest bowiem w Polsce całkiem dobrze rozwinięty, lecz ich ceny często są jeszcze poza zasięgiem portfela przeciętnego Polaka. Ponadto wynikająca ze wzrostu wysokości podatku VAT podwyżka cen byłaby kolejną po wzrostach cen, których spodziewamy się ze względu na wyższe koszty gazu oraz po podwyższeniu opłat za napoje gazowane. Jej wprowadzenie mogłoby więc być ruchem niewygodnym dla polityków partii rządzącej. Czas pokaże, jak rozwinie się sytuacja.MięsoŹródło zdjęcia: canva/photology2000Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Obłędnie pyszne racuchy ze śliwkami i cynamonemZalety gotowania na parzeWyjątkowy przepis na pierogi z mięsem w meksykańskim styluŹródło: biznes.wprost, bezprawnik, faktZapraszamy na nasz Instagram

Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków
20.10.2021 02:00 Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków

Szukasz prostego, ale wyjątkowo smacznego obiadu z mięsem mielonym? Przygotuj je w sosie śmietanowym z dodatkiem ziół prowansalskich, pietruszki i gałki muszkatołowej. Sos do mięsa mielonego doskonale łączy się z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Danie jest aromatyczne i niezwykle smaczne. Sprawdź, jak je przygotować.Z mięsa mielonego przygotowujemy głównie kotlety mielone, pulpety lub dodajemy do spaghetti. Wieprzowinę możemy również przygotować w delikatniejszej odsłonie z sosem śmietanowym i pietruszką. Danie jest niezwykle delikatne i smaczne, przez co błyskawicznie zniknie z talerzy.Sos z mięsa mielonego smakuje doskonale z każdą formą ziemniaków. Możesz je ugotować, upiec w mundurkach lub przygotować z nich talarki. Ziemniaki świetnie komponują się z sosem śmietanowym i ziołami, a mięso mielone nada im wyraźnego smaku i sprawi, że posiłek będzie niezwykle sycący.

Jak zrobić sos do mięsa z niczego?
20.10.2021 02:00 Jak zrobić sos do mięsa z niczego?

Nie masz pomysłu lub produktów na sos do mięsa na obiad? Przygotuj prosty sos z niczego, czyli sos na bazie tłuszczu, który powstał z pieczenia mięsa. Jest niezwykle smaczny, a do jego przygotowania potrzebujesz składników, które na pewno masz w domu. Sprawdź, jak zrobić sos do mięsa z niczego.Mięso podczas pieczenia zawsze puszcza łuszcz, który ma mocny smak mięsa i przypraw. Sos na bazie tłuszczu smakuje wybornie i doskonale komponuje się z całym daniem. Do przygotowania sosu potrzebujesz wyłącznie śmietany i mąki. Sos możesz dodatkowo doprawić oregano, ziołami prowansalskimi lub natką pietruszki.Sos do mięsa z niczego to świetna alternatywa dla klasycznych sosów. Jeśli nie masz produktów lub pomysłu na konkretny sos, przygotuj go właśnie z tłuszczu mięsnego. Jeśli po upieczeniu mięsa tłuszczu jest bardzo mało, rozrób w 200 ml wody kostkę rosołową i dodaj do sosu, aby pokreślić jego smak. Jeśli zastanawiasz się, jaki sos będzie pasował do konkretnego rodzaju mięsa-tu znajdziesz porady i przepisy, jak zrobić sosy do mięsa, doskonałe do wielu pysznych dań.

Soczysty klops
18.10.2021 02:00 Jak zrobić soczysty klops?

Pieczeń rzymska, inaczej określana jako klops, jest tania, łatwa w przygotowaniu, a także przepyszna - kto nie lubi soczystego mięsa zapieczonego z przyprawami? Aby zrobić ją najlepiej, nie wyrabiaj zbyt długo mięsa. Inaczej pieczeń może rozpaść się podczas pieczenia lub wyjść zbyt sucha. Pieczeń rzymska, przez innych nazywana po prostu klopsem, nie wymaga od gotującego żadnej wprawy, ani wysiłku. Trzeba jednak spełnić kilka warunków, aby zawsze udała się na 100%. Przede wszystkim mięso nie może zostać zanadto wyrobione, a jego temperatura powinna być jak najniższa. Najlepsze jest stosunkowo tłuste mięso, aby zachowało w sobie jak najwięcej soków.

Ważne
17.10.2021 02:00 Sanepid wycofuje ze sklepów ekskluzywny specjał

Sanepid wydał niedawno pilne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności dostępnej w sklepach. W jednej partii produktu wykryto obecność bakterii Salmonella. Mowa o "Stekach z krokodyla" pakowanych po 250 g, głęboko mrożonych. Niekiedy zdarza się, że czujemy nieodpartą ochotę, aby kupić jakiś egzotyczny produkt spożywczy, którego nigdy wcześniej nie próbowaliśmy - sanepid ostrzega obecnie przed tego typu towarem. Stek z krokodyla nie jest bowiem mięsem, które większość z nas podaje do stołu w czasie obiadu. Niestety jedna z partii tego mięsa okazała się być zakażona bakteriami Salmonelli, przez co Sanepid wydał ogłoszenie.

Zakupy spożywcze
15.10.2021 02:00 Czy jedzenie będzie coraz droższe?

Jutro, 16 października jest obchodzony Światowy Dzień Żywności. Jednak z okazji tego święta, nie mamy dla was zbyt dobrych wiadomości. Wszystkich nurtuje bowiem pytanie, czy jedzenie będzie coraz droższe. A światowe raporty alarmują, że wciąż marnujemy dużo żywności. Światowy Dzień Żywności został ustanowiony przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) już w 1979 roku. Ten dzień ma na celu uświadomić nam, jakie są problemy żywnościowe na całym świecie, a także skłonić nas do wspierania walki z niedożywieniem i głodem.

Biedronka i nowe promocje
11.10.2021 02:00 Biedronka ponownie obniża ceny - każdy znajdzie coś dla siebie

Zakupy w Biedronce znów będą tańsze. Sieć uwielbianych sklepów przygotowała wyjątkowe promocje. Sprawdź, na czym zaoszczędzisz w najbliższym tygodniu. Któż nie lubi oszczędzać na zakupach? Początek kolejnego tygodnia to idealna okazja, by zaplanować zakupy i skorzystać z obniżek w marketach. Biedronka znów oferuje naprawdę duże upusty.

Bitki wieprzowe
10.10.2021 02:00 Idealny niedzielny obiad - soczyste bitki wieprzowe w sosie własnym

Bitki są klasycznym polskim daniem obiadowym przygotowywanym na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego. Prezentujemy wam pyszny przepis Jakuba Kuronia, który pomoże wam ugotować je tak, iż będą delikatne i soczyste.

pilne
07.10.2021 02:00 Czesi wycofują z obrotu polskie mięso

Czesi wycofują z obrotu polskie mięso. Chodzi o mieloną wieprzowinę sprzedawaną w sieci Lidl. Powodem są zawarte w mięsie antybiotyki.Wycofania z rynku produktów żywnościowych zdarzają się dosyć często, i to nie tylko u nas. Powodem zawsze jest niespełnianie norm, a celem troska o bezpieczeństwo konsumentów. Obecność szkodliwych substancji w żywności może być bowiem groźna dla naszego zdrowia i życia.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Żeberka
03.10.2021 02:00 Prosty sposób na soczyste żeberka z piekarnika

Pieczone żeberka są jednym z najczęściej wybieranych dań obiadowych. Ich przygotowanie jest banalnie proste i łatwe, choć trzeba chwile zaczekać, aż mięso się upiecze. Kluczem do soczystości jest dobra marynata oraz odpowiednia temperatura pieczenia. Żeberka można sporządzić na najróżniejsze sposoby. Najczęściej obsypuje się jednak jedynie przyprawami, a następnie wstawia do pieca. Marynowanie pozwala znacznie zwiększyć intensywność smaku, a także wilgotności mięsa. Poniższy przepis opiera się na marynacie miodowo-musztardowej, która swoim słodkim, lekko pikantnym i kwaśnym smakiem świetnie komponuje się z żeberkami oraz innymi dodatkami.

Schab
03.10.2021 02:00 Obłędnie pyszny obiad z woreczka - schab z ziemniakami w kilka chwil

Pieczony schab w woreczku wraz z ziemniakami to jeden z najlepszych sposobów na soczyste mięso. Dzięki workowi cała wilgoć zostaje w mięsie, a jego smak przechodzi do ziemniaków. Każdy miłośnik mięsa będzie zachwycony móc posilić się takim specjałem. Schab pieczony w woreczku charakteryzuje się wyjątkową delikatnością, kruchością oraz soczystością, co jest bezpośrednią zasługą sposobu pieczenia. Żadne aromaty czy soki nie są bowiem w stanie uciec. Jednym z ważniejszych kroków do sukcesu jest długie marynowanie kawałka schabu w przyprawach i czosnku, dzięki czemu może on naciągnąć smak ziół i innych składników, które jeszcze bardziej go ulepszą. Poza workiem do pieczenia, z powodzeniem użyć można folii aluminiowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wątróbka
02.10.2021 02:00 Wątróbka z grzybami - niezawodny przepis

Wątróbka smażona z cebulką i grzybami to pyszny sposób na szybki i stosunkowo prosty obiad. Wystarczy zręcznie obrobić wątróbkę i wymoczyć ją w mleku, aby cieszyć się smacznym posiłkiem. Dodatek grzybów jeszcze bardziej podkręca smak. Wątróbka z grzybami i cebulą jest bardzo aromatyczna i pełna smaku - w końcu wszystkie składniki same w sobie znane są z intensywnego aromatu. Jeśli chcesz, aby wątróbka nie była gorzka po usmażeniu, przed włożeniem na patelnie, wymocz ją w mleku z cebulą. Dzięki temu mięso jest kruche, a także ma delikatny posmak cebuli. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-01T184935.090
01.10.2021 02:00 Niezawodny patent Ani Starmach na zupę z dyni

Jeśli znudziła wam się już pomidorowa, ogórkowa i krupnik czas poszukać inspiracji na nową zupę. Najlepiej sięgnąć po typowo jesienne warzywa, bo teraz są najwartościowsze. Dynia będzie doskonała. Zdradzimy wam niezawodny patent Ani Starmach na zupę z dyni. Ania Starmach to autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego. Lubi i umie gotować, a największą popularność zyskała będąc jurorką programów MasterChef i MasterChef Junior. Jej pomysły na potrawy są zaskakujące, choć całkiem proste do wykonania. Tym razem przygotowała bardzo ciekawą zupę z dyni. Nie jest to zwykły krem, ale bardzo pożywna zupa. Efekt ten Ania Starmach uzyskała, wzbogacając zupę dyniową w mięsne pulpeciki. Potrawa wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej.Niedawno na naszych stronach publikowaliśmy też inne przepisy Ani Staramach. Wśród nich jest niezawodny przepis na sałatkę jarzynową oraz szarlotka z pięciu składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Filet z kurczaka z przyprawami
30.09.2021 02:00 Piersi z kurczaka pieczone pod cebulową pierzynką

Kurczak to mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Duszone filety są jedną z naprawdę smacznych opcji. Dodajcie do nich obierki z cebuli, a wasze danie zyska niezapomnianego charakteru. Obierki z cebuli są często pomijaną częścią tego warzywa. Zupełnie niesłusznie, gdyż idealnie nadają się do przyrządzenia aromatycznych sosów, bulionów warzywnych, a także kurczaka. Sprawdźcie jak z jej pomocą wydobyć smak filetów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ewa Wachowicz i jej przepis na zimne nóżki
28.09.2021 02:00 Zimne nóżki według przepisu Ewy Wachowicz

Zimne nóżki są imprezową klasyką, bez których żadna uroczystość nie może się udać. Potrawa z przepisu Ewy Wachowicz zachwyca pewnym niekonwencjonalnym dodatkiem. Mowa o przepiórczych jajach, które zachwycają smakiem i małą wielkością. Zimne nóżki mogą niektórych odtrącać nazwą oraz formą - nie każdy bowiem lubi jeść zimną galaretę. Fani jednak nie zważają na takie szczegóły i zajadają się przy każdej możliwej okazji. Ewa Wachowicz, jako jedna z najsławniejszych polskich ekspertów kulinarnych, zdecydowała się wprowadzić do tradycyjnej receptury zmianę. Zamiast zwykłych jajek kurzych, Wachowicz korzysta z przepiórczych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczeń w piekarniku
28.09.2021 02:00 Niezawodne sposoby na soczystą pieczeń

Doskonała pieczeń z soczystym i delikatnym mięsem, które rozpada się pod słabym naciskiem, to prawdziwa przyjemność. Jeśli chcesz uzyskiwać taki efekt za każdym razem, zastosuj się do poniższych wskazówek. Dzięki nim przesuszone i twarde jak podeszwa mięso nigdy więcej nie zagości na twoim stole. Pieczeń w wielu domach podawana jest najczęściej przy okazji ważnych wydarzeń i ich celebrowania. W końcu nie zawsze można sobie pozwolić na długie oczekiwanie, aż duży kawałek mięsa będzie gotowy. Gdy wybija jednak godzina pieczenia, warto znać kilka zagadnień, dzięki którym każda pieczeń, niezależnie od rodzaju mięsa, będzie idealnie soczysta i krucha. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: