Biała kiełbasa jest nie lada smakołykiem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Podczas gotowania łatwo zapomnieć o dodatkach, bez których specjał nie będzie wzbudzał zachwytu.
Dieta oparta na zdrowych produktach jest ważna w każdym wieku. Jednak po ukończeniu 40. roku życia szczególnie powinniśmy o siebie dbać i unikać potraw, które są szczególnie szkodliwe. Warto zastanowić się nad tym, jaka żywność dominuje w naszym jadłospisie i wykreślić z niego te rzeczy, które mogą przyczynić się do rozwoju chorób lub pogorszyć nasze samopoczucie.
Lidl nie ustaje w staraniach, by zadowolić wymagających klientów. W ten weekend na miejscu czeka nas wiele przyjemnych niespodzianek. Już od dziś warto zaplanować porządne zakupy, możemy sporo zaoszczędzić.
Gołąbki są nie lada specjałem, który często króluje na naszych stołach. Zawiniątka z kapusty przeważnie w swoim wnętrzu skrywają wyśmienity farsz. W zależności od rodzaju wykorzystanego mięsa możemy osiągnąć odmienny rezultat. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Bez wątpienia mięso mielone odgrywa istotną rolę w kulinariach. Część smakoszy mogłaby zajadać frykasy na jego bazie praktycznie codziennie. Niestety, rozmrażanie mięsa mielonego jest dosyć czasochłonne. Unikniemy tego mankamentu za sprawą jednego triku.
Biedronka jest jednym ze sklepów, który z całych sił próbuje przekonać jak najwięcej klientów, do robienia zakupów w jej sklepach. Głównym sposobem przyciągania nowej klienteli są promocje - pomagają one również w utrzymaniu starych konsumentów. Od wczoraj dostępna jest nowa promocja na wiele produktów, które można kupić za ułamek ich standardowej ceny. Taka okazja nie zdarza się zbyt często, warto więc ją wykorzystać do zrobienia niewielkich zapasów na zbliżający się wielkimi krokami weekend.
Kurczak należy do mięs, które są wyjątkowo "plastyczne" i uniwersalne, jeśli chodzi o gotowanie. Można przygotować je na setki jak nie tysiące sposobów, a każdy z nich będzie smakował zupełnie inaczej, z całkowicie różną fakturą i uczuciem podczas jedzenia. Mimo wszystko jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania tego zwierzęcia do jedzenia, jest najzwyklejsze pieczenie go w całości w piekarniku. Okazuje się, że jeden dodatek zmienia o 180 stopni przyjemność, jaka płynie z jedzenia kurczaka.
Rosół to jedna z najważniejszych zup nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Mięsno-warzywny wywar może być bazą dla wielu innych dań i na jego podstawie przygotowuje się różnorakie sosy, gulasze, zupy i inne pyszne potrawy, które bez niego nie byłyby tym samym. Choć mogłoby się wydawać, że wystarczy wrzucić do wody wszystkie składniki, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez kilka godzin - prawda jest zupełnie inna. W trakcie całego procesu można popełnić kilka poważnych błędów.
Często zaopatrujemy się w mięso mielone w supermarketach. Zazwyczaj jest ono zapakowane na plastikowych lub styropianowych tackach. To z pozoru praktyczne rozwiązanie może mieć jednak swoje wady. Niestety zauważymy je dopiero na talerzu.Nie warto iść na skrótyKulinarni eksperci nie mają wątpliwości. O wiele lepszym i niestety, przy tym zajmującym więcej czasu, rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie mięsa za pomocą odpowiedniej maszynki. Powód? Jak podaje portal kuchnia.wp.pl, dostępne w sklepach zmielone wcześniej mięso może zawierać dodatkowe substancje, które mają za zadanie zapobiec utlenianiu lub przedłużyć jego trwałość.Gdy samodzielnie mielimy mięso, mamy kontrolę nad tym co jemy. Od razu widzimy np. czy jest ono chude, czy tłuste. W dodatku uważa się, że najlepsze mielone pochodzi z mieszanki różnych mięs np. wołowego z dodatkiem wieprzowego i cielęciny.Potrawy z samego mielonego mięsa wołowego mogą być niestety zbite twarde i suche. Dzieje się tak, ponieważ wołowina zawiera wiele składników bogatych w substancje białkowe, które gdy nie są odpowiednio spulchnione tłuszczem, długo pozostają twarde. Najlepiej do mielenia nadaje się: karkówka, szynka wieprzowa łopatka, biodrówka i udziec z indyka.Nie zawsze mamy jednak możliwość, aby poświęcać nasz czas na mielenie mięsa. Nie jesteśmy jednak na straconej pozycji. Przede wszystkim kupując gotowe mięso mielone w supermarkecie, musimy zawsze zwracać uwagę na 2 szczegóły.2 błędy podczas kupowania mięsa mielonegoWiele osób kupując mięso mielone, robi dwa zasadnicze błędy i nie zwraca uwagi na dwa istotne szczegóły: jego kolor oraz jakość. Niestety, skutki takiego zaniedbania mogą odbić się na jakości przygotowanych przez nas potraw.Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak duże znaczenie ma kolor mięsa mielonego. Często wybieramy to, które jest jasne. Niestety popełniamy wtedy spory błąd. Jasny kolor mięsa mielonego oznacza, że zawiera ono więcej tłuszczu. Jeśli chcemy zrobić z niego kotlety, to niestety przeżyjemy rozczarowanie. Do tej potrawy najlepsze będzie mięso, które ma różowo - czerwony kolor.Drugim rzeczą, na którą powinniśmy, zwracać uwagę jest jakość mięsa. Stawiajmy przede wszystkim na to, które pochodzi od zaufanych dostawców i znanych lokalnych producentów. Często ten detal jest gwarancją jego smaku.Zainteresował Cię ten temat? Polecamy nasz artykuł, z którego dowiesz się, jak kotlety mielone przyrządza Anna Lewandowska oraz tekst, z którego dowiesz się jaki patent na to danie ma sama Magda Gessler.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?Makłowicz zdradził, jak wykorzystać czerstwe pieczywoZalety herbaty z dziurawcaźródło: kuchnia.wp.pl/przyślij przepisZapraszamy na nasz InstagramundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedZdani
Bez wątpienia steki uchodzą za wyjątkowe frykasy. Nie od dziś wiadomo, że tego typu dania nie należą do najtańszych. Jednak ceny czasami potrafią zwalać z nóg. W jednej z dubajskich restauracji polscy Youtuberzy zapłacili blisko 7 tysięcy złotych. Uraczono ich niecodziennymi smakołykami.
Parówki są uznawane za jeden ze specjałów, który jest prosty w przygotowaniu. Niektórzy odgrzewają je w mikrofalówce, jednak najczęściej decydujemy się na ich ugotowanie. Warto zrobić to w odpowiedni sposób.
Czy mięso z polskich hodowli stanowi zagrożenie? Okazuje się, że istnieje takie ryzyko. W produktach z kurczaka sprzedawanych w Wielkiej Brytanii wykryto salmonellę. Można było je dostać w największych z tamtejszych supermarketów.
Przyrządzenie mięsa mielonego wprawdzie nie należy do zbyt skomplikowanych czynności, ale warto znać tricki, które sprawią, że będzie nam smakować jeszcze bardziej. Dlaczego wiele osób dodaje do niego sodę oczyszczoną? Soda oczyszczona do mięsa mielonegoGdy smażymy mięso mielone, często wytrąca się z niego woda. Sprawia to, że znacznie wysycha i zmniejsza swoją objętość. Okazuje się, że możemy zapobiec takiej sytuacji, dodając do mięsa sodę oczyszczoną.Dzięki sodzie oczyszczone mięso mielone nie tylko pięknie zarumieni się na patelni, ale również nie straci zbyt dużej ilości wody. Jak w praktyce wygląda ten trick?Musimy przełożyć mięso mielone (ok. pół kilograma) do miski i dodać do niego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej. Oba składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około kwadrans. Po tym czasie możemy zacząć je smażyć na średnim ogniu.Trick wspaniale sprawdzi się, będziemy smażyć mięso mielone do klasycznego spaghetti bolognese. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ten uwielbiany klasyk włoskiej kuchni.Przepis na spaghetti bologneseSkładniki:300 g mięsa mielonego1 cebula2 ząbki czosnku1 marchewka 2 łyżki oleju1 puszka pomidorów3 łyżki przecieru pomidorowego100 ml bulionusól i pieprz do smaku300 g makaronu spaghettistarty ser typu parmezan do posypaniaSposób wykonania:Poszatkuj cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wszystko razem podsmażaj, do momentu aż mięso straci swój różowy kolor.Dodaj do mięsa z warzywami pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz bulion (mięsny lub warzywny). Duś wszystko pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez około 20 minut, a następnie przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano.Ugotuj makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (o tym, jak prawidłowo go odcedzić przeczytasz tutaj), a następnie rozłóż go na talerzach i polej sosem. Możesz go posypać startym serem, najlepiej parmezanem. Smacznego!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Sernik wiedeński siostry Anastazji z 5 składnikówRozwiązanie problemu twardego i suchego farszu w gołąbkachPrzepis na niezwykłe kotlety mielone z kalafioraźródło: Dom pełen pomysłów/ kuchnia-domowa.plundefinedZapraszamy na nasz Instagramundefined
Podania historyczne mówią, że flaczki były jednym z ulubionych dań króla Władysława Jagiełly. Danie to po dzień dzisiejszy podbija serca wielu smakoszy. Wciąż powstają jego nowe, nieco zmodyfikowane wersje np. wegańskie i wegetariańskie. Dziś skupimy się jednak na tradycyjnej odsłonie tej potrawy.Flaczki wydają się być dość prostym do zrobienia daniem. Nic bardziej mylnego! Ich przygotowanie wcale nie ogranicza się do wrzucenia kawałków mięsa do wody. Aby danie zachwyciło nas swoim smakiem, warto przygotować je na aromatycznym wywarze.
Gołąbki mogą wydawać się nudną potrawą. Od lat przygotowywane i podawane są w taki sam sposób, co ludziom poszukującym nowych smaków i doznań, może nie do końca się podobać. Dlatego przedstawiamy przepis na zapiekankę z gołąbków z kaszą gryczaną. Ten nowatorski pomysł pozwala wprowadzić do kuchni znaczny powiew świeżości, a niecodzienna konsystencja i postać dostarczają ogromnych wrażeń empirycznych. Zamiana ryżu na kaszę gryczaną jest idealnym sposobem na dodanie większego smaku do gołąbków.
Lidl przygotował dla swoich konsumentów idealną wręcz okazję do oszczędzenia paru groszy na najpopularniejszych produktach spożywczych. Jeśli planowałeś w najbliższym czasie kupić masło, niemiecka sieć jest ku temu idealna. To właśnie w niej od dzisiaj obowiązuje promocja, która pozwala kupić 2 kostki masła, a przy okazji odebrać kolejne dwie kostki całkowicie za darmo. Jeśli masło ci nie wystarcza, można skorzystać z wielu innych rabatów, które obowiązują jedynie do soboty.
Mięso należy do kategorii najdelikatniejszych produktów spożywczych. Wystarczy kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby na jego powierzchni zaczęły rozwijać się bakterie gnilne i inne patogeny, które mogą być zagrożeniem dla zdrowia. Dlatego tak ważna jest świadomość tego co się je. Niestety, nie zawsze rozpoznanie świeżości mięsa jest łatwe. Co więcej, w lodówce znajdującej się w sklepie mięso najczęściej leży zapakowane w próżniowych paczkach, przez co empiryczne testy są utrudnione. Na szczęście pozostaje "test jednego palca".
Nie da się ukryć, że mięso uchodzi za jeden z tych produktów, który króluje w naszej rodzimej kuchni. Jednak coraz więcej osób decyduje się na zrezygnowanie z niego. Niektórzy robią to z powodów etycznych, inni zostali zmotywowaniem dobrem środowiska. Jak Bill Gates podchodzi do tematu mięsa?
Pierogi pojawiają się na naszych stołach przy każdej możliwej okazji. Polacy uwielbiają smak wszelakich wersji tej potrawy, lecz jutro duża część nie będzie mogła zajadać się pierogami z mięsem - obowiązuje bowiem post. Z tego powodu duża grupa ludzi poszukuje przepisów na dania wegetariańskie czy postne, które nie są zakazane tego dnia. Właśnie dla nich prezentujemy poniżej 4 propozycje na posiłki, które każdy bez żadnych wyrzutów sumienia będzie mógł zjeść z radością.
Gołąbki są zdecydowanie jednym z najlepszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do najtrudniejszych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej doświadczonym w naszej rodzinie, dzięki czemu smak przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa. Jeśli jednak znudziły Ci się klasyczne smaki i chciałbyś poczuć odrobinę powiewu świeżości, wystarczy delikatnie zmienić przepis, dodając pieczarki. Dzięki nim farsz będzie wypełniony smakiem umami, który pozwoli czerpać większą przyjemność z jedzenia.
Tatar wołowy jest doskonałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest wyjątkowa. Wiele osób nie może jednak zdecydować która wersja jest lepsza z ogórkiem konserwowym czy kiszonym?Tak naprawdę nie ma jednoznacznej odpowiedzi, wszak podniebienie każdego z nas jest inne. Jeśli jednak preferujesz kwaśne produkty, ogórek kiszony może okazać się najlepszym wyborem, ponieważ znacznie zwiększy kwaśność tatara.
Mięso nie zawsze jest delikatne i przyjemne w smaku. Zdarza się czasem tak, że kucharz przedobrzył z czasem gotowania, przez co stało się suche i żylaste. Istnieją sposoby, które mogą zapobiec takiej katastrofie w szybkim tempie. W praktycznie każdym domu można znaleźć sodę oczyszczoną. Ta substancja przydaje się w mnóstwie zadań, których bez niej nie można by wykonać. Najczęściej stosujemy ją do czyszczenia, jednak ma też genialne zastosowanie podczas gotowania.
Mięso od jakiegoś czasu wywołuje sporo kontrowersji na całym świecie. Ekolodzy wskazują, że emisja gazów cieplarnianych wzrosła znacznie od momentu, gdy na przemysłową skalę produkowane jest mięso oraz nabiał przez wielkie firmy. Z kolei aktywiści praw zwierząt tłumaczą, że obecnie panujące warunki w większości hodowli są bestialskie i życie tych zwierząt jest ciągłym cierpieniem. Na szczęście naukowcy znaleźli sposób, dzięki któremu możliwe, że dotychczasowy rynek mięsa zmieni się już niedługo nie do poznania.
Rosół jest zdecydowanym królem polskich zup. Na jego podstawie gotuje się wiele innych dań, a także dodatki, takie jak sosy. Niestety, mięsny wywar jest także na tyle delikatny, że w łatwy sposób można zniwelować całą swoją wielogodzinną pracę. Jeśli ktoś dodaje wszystkie składniki w tym samym momencie, a następnie gotuje je przez wiele godzin - tym samym osiąga się znacznie gorszy efekt, ponieważ każdy składnik należy włożyć do wody w odpowiednim czasie.
Mięso w rosole jest najważniejszym elementem - to dzięki niemu uzyskujemy odpowiedni smak i aromat, a kolagen wyciągany z kości i chrząstek nadaje wywarowi kremowej i delikatnej konsystencji. Czy moczenie mięsa przed gotowaniem może zwiększyć walory smakowe rosołu? Według najlepszych szefów kuchni, tak. Często spotkać można się z opinią, jakoby moczenie pozwalało zmniejszyć ilość szumowin, które odpowiadają za mętny wywar. Dzięki temu rosół powinien być klarowny, a co za tym idzie, również smaczniejszy, ponieważ każdy z nas "je oczami."
Smakowite zimne nóżki uchodzą za wyjątkowy szlagier naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy z miłą chęcią zajada się nimi w trakcie karnawału. Niestety, czasami pomimo naszych starań, zimne nóżki wychodzą mętne.
Maszynka do mięsa taka jak ta widoczna na zdjęciu powyżej jest jednym z najbardziej kultowych urządzeń, których dawniej nie mogło zabraknąć w żadnej kuchni. Osoby, które jeszcze ją mają, mogą wykorzystać maszynkę do przygotowania wyjątkowego smakołyku.
Wyśmienite mięso mielone często gości na naszych stołach w rozmaitych formach. Można je dodać niemal do wszystkiego. Okazuje się, że podczas smażenia bardzo łatwo o błąd, który kompletnie rujnuje smak mięsa.