Szukasz smacznej odmiany dla oklepanych kotletów mielonych i schabowych? Koniecznie sprawdź naszą propozycję na siekanego bryzola. Soczyste, smażone mięso zachwyci smakiem absolutnie każdego. Ten pomysł na obiad jest banalnie prosty i znany nie od dziś. Bryzol od zwykłego mielonego, poza sposobem przygotowania mięsa, odróżnia także szczodry dodatek podsmażonej cebulki. Taką cebule rumieni sią z dodatkiem soli, dzięki czemu jest wyjątkowo miękka, a także nabiera delikatnie słodkiego posmaku. Tak podany kotlet wprost nie ma sobie równych.
Rosół jest jedną z ulubionych, polskich zup. Zwykle gotuje się go na drobiu, wołowinie i warzywach. Babcia Marysia dorzuca jednak jeszcze drobiową wątróbkę. Smak wywaru robi się ciekawszy, a skład bogatszy. Warto przetestować tę recepturę, zwłaszcza jeśli należycie do wielbicieli podrobów. Pyszny rosół można przygotować na wiele sposobów. Prosty i pełen smaku wariant uzyskacie, korzystając z przepisu babci Marysi. Stawia ona na nietypowy dodatek drobiowej wątróbki. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze podroby wzbogacają to tradycyjne danie.
Gotujesz ziemniaki do obiadu? Tym razem możesz je ugotować nie w osolonej wodzie, a w aromatycznym bulinie z ziół i warzyw rosołowych. Ziemniaki przygotowane w ten sposób same w sobie będą smakować wspaniale. Będą też stanowić jeszcze lepszy dodatek do dań obiadowych. Ziemniaki są najbardziej uniwersalnym dodatkiem do mięs, ryb i dań wegetariańskich. Podajemy je w różnych wersjach: gotujemy, pieczemy, obsmażamy. Ziemniaki z wody zwykle doprawiamy wyłącznie solidną porcją soli, następnie odcedzamy i odparowujemy. Warzywa gotują się dość długo, jednak proces ten możemy łatwo przyspieszyć.Mało kto wie, że ziemniaki możemy ugotować nie tylko z dodatkiem soli. Będą o wiele smaczniejsze i zyskają wspaniały aromat, gdy ugotujemy je z dodatkiem ziół i warzyw. Warzywa ugotowane w aromatycznym i prostym bulionie posmakują całej rodzinie.Na zimę wielu z nas kupuje ziemniaki w większych ilościach. Jeśli będziemy przechowywać warzywa w nieodpowiednich warunkach, szybko zrobią zwiędną, zaczną gnić i kiełkować. Pomarszczone, miękkie i mocno kiełkujące ziemniaki nie nadają się do spożycia, można się nimi zatruć.
Koniec z tarciem ziemniaków i smażeniem placków na oleju. Puszyste placki ziemniaczane przygotujesz z gotowanych ziemniaków z dodatkiem świeżych drożdży. Zamiast smażenia, postawmy na pieczenie. Placki podajmy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.Tradycyjnie placki ziemniaczane przygotowujemy z tartych ziemniaków i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Mało kto wie, że placki możemy zrobić zupełnie inaczej. Wychodzą puszyste i nienasączone tłuszczem, a przygotujemy je o wiele szybciej.Do przygotowania placków ziemniaczanych z ugotowanych ziemniaków nie potrzebujemy tarki. Nie będziemy również smażyć placków na oleju - masa ziemniaczana pięknie wyrośnie w piekarniku. Placki są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze, ponieważ nie zawierają grama oleju.Pieczone placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków mają jeszcze jeden, niecodzienny składnik - świeże drożdże. Drożdże mieszamy z jajkami i kwaśną śmietaną. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej świeże drożdże nie ruszą.
Zapomnij o gotowanym kalafiorze z wody. Kalafior pieczony jest pomysłem na pyszny dodatek do obiadu, podwieczorek i kolację. Warzywo obtocz w panierce z parmezanu, bułki tartej i aromatycznych przypraw i zapiecz. Kalafior błyskawicznie zniknie z talerzy.Niektórzy podają kalafior ze stopionym masłem i bułką tartą. Inni pieką go w całości lub w sosie śmietanowym. Kalafior pieczony w chrupiącej panierce bije na głowę wszystkie inne. Sekretem smaku jest parmezan i aromatyczne przyprawy: curry, czosnek granulowany i słodka, papryka mielona.Kalafior pieczony w niezwykłej panierce będzie doskonałym dodatkiem do głównego dania. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Pieczony kalafior będzie również pyszną przekąską, podwieczorkiem lub kolacją na ciepło. Kalafior zyska jeszcze pełniejszy smak, kiedy przed podaniem oprószysz go posiekaną natką pietruszki. Świeża natka pachnie przepięknie i wzmacnia walory smakowe oraz zdrowotne całej potrawy. Tak przygotowane warzywo zniknie z talerzy błyskawicznie.
Grzyby mun znajdziemy w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Wołowina z woka po chińsku, czy tajska zupa z mlekiem kokosowym są tylko nielicznymi przykładami potraw, w których wykorzystywane są popularne grzyby. W Polsce dostaniemy głównie suszone grzyby mun. Poznaj ich właściwości i sprawdź, do czego warto je dodawać.Grzyby mun, inaczej uszaki bzowe, są grzybami uprawianymi głównie w Azji Wschodniej. Grzyby dodawane są do zup, dań duszonych i potraw z woka. Grzyby mun w kuchni azjatyckiej dodawane są zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Wołowina, wieprzowina, kaczka, warzywa, makaron, czy tofu smakują rewelacyjnie z dodatkiem orientalnych grzybów.Suszone grzyby po namoczeniu i doprawieniu solą i pieprzem zyskują bardzo delikatny, ciekawy smak. Grzyby mun po obróbce termicznej są lekko chrupiące. Doskonale łączą się z wyraźnymi przyprawami, np. sosem sojowym, rybnym, czosnkiem i papryczką chili.Co ciekawe, suszone uszaki brzozowe po namoczeniu zwiększają swoją objętość nawet pięciokrotnie. Grzyby mun to nie tylko smak. To również wiele zdrowotnych właściwości. Grzyby polecane są między innymi osobom borykającym się z chorobami układu krążenia.
Kluski śląskie są jednym z klasycznych dań kuchni śląskiej. Doświadczone gospodynie wiedzą jak przygotować ciasto na kluski, aby finalnie wyszły one gładkie i sprężyste. Sekretny przepis to...brak przepisu! Jeśli jesteście ciekawi co to oznaczy, zapraszamy do dalszej lektury.Do przygotowania idealnych klusek śląskich potrzebne są zaledwie trzy składniki. Wystarczą ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana oraz sól. Potem potrzebujemy jedynie wiedzy, w jakich proporcjach połączyć je ze sobą. Nie jest to wbrew pozorom trudne.Niektóre przepisy podają, że do ciasta na kluski śląskie należy dodawać jajko. Jak już jednak zostało powiedziane wyżej, przepisów na kluski śląskie nie trzeba się kurczowo trzymać. Kluski bez dodatku jajka są bardziej sprężyste i zwyczajnie smaczniejsze.
Mięso z ryby jest zdrowsze i korzystniej wpływa na nasz organizm niż bardziej popularne mięso czerwone. Tradycyjnego mielonego warto więc zamienić na mielone kotlety rybne. Sam sposób przygotowania jest niemal identyczny, co w przypadku ich wieprzowego odpowiednika. Czy dasz się skusić się na soczyste mielone kotlety rybne?Mięso z ryb jest bardziej lekkostrawne niż mięso wieprzowe czy wołowe, ma również więcej cennych aminokwasów. Niższa zawartość cholesterolu mielonych kotletach rybnych sprzyja zachowaniu zdrowia oraz zmniejsza ryzyko zawału czy udaru. Ryby powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu, a mielone kotlety rybne to jeden ze smakowitych sposobów ich serwowania.
Kotlety mielone według przepisu Jakuba Kuronia są niezwykle soczyste i pełne smaku. Znany kucharz mięso przygotowuje w odpowiedni sposób, następnie doprawia je cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem. Tak przygotowane kotlety będą idealnym daniem obiadowym i posmakują całej rodzinie.Jakub Kuroń kotlety mielone przygotowuje z łopatki lub karkówki wieprzowej. To mięso z przerostami włókien i tłuszczu, dzięki którym kotlety są niezwykle soczyste. Tłuszcz jest również naturalnym ośnikiem smaku. Po zmieleniu mięsa wlej do niego odrobinę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez chwilę. To skuteczny sposób na spulchnienie wieprzowiny.Przygotowane w ten sposób mięso Kuroń doprawia również cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem. Kotlety mielone nie dość, że są o wiele smaczniejsze i wyraźne, to zachwycają soczystością. Odpowiedni rodzaj mięsa i spulchnienie to sekret doskonałych kotletów.Kotlety mielone podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam puree z ziemniaków lub kalafiora oraz surówkę. Kapusta pekińska, czerwona kapusta, czy tarte buraki do tradycyjnej potrawy pasują idealnie. Mięso smaż na mocno rozgrzanym oleju. Zimny tłuszcz sprawi, że kotlety będą ciężkie i tłuste.
Dziś swój dzień obchodzi znane polskie warzywo. Burak, bo o nim właśnie mowa, znajduje zastosowanie w wielu klasycznych potrawach naszej kuchni. Z okazji dzisiejszego święta prezentujemy sprawdzony babciny przepis na buraki zasmażane. Nie ma lepszego dodatku do obiadu.Buraki warto spożywać pod różnymi postaciami ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Wzmacniają odporność organizmu oraz pomagają w jego oczyszczeniu. Duża zawartość minerałów oraz witamin sprawia, że produkt ten jest wyjątkowo dla nas korzystny. Ciesz się bombą witaminową pod postacią pysznego dodatku.
Surówka jest tak naprawdę najwartościowszym składnikiem obiadu. Z niej bowiem otrzymujemy mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Nie powinniśmy więc z tego dodatku rezygnować. Dziś polecamy Wam surówkę z pora i jabłka w lekkim sosie z jogurtu naturalnego. Jej słodko-pikantny smak doskonale komponuje się z wieloma daniami. A przygotujecie ją w 10 minut. Surówka z pora jest surówką, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut. Por ma wyrazisty smak, który wiele osób uwielbia. Warto go jednak przełamać słodkim, delikatnym i soczystym składnikiem. A takim właśnie jest jabłko.Surówkę z pora i jabłka skrop sokiem z cytryny. Sok nie tylko podkreśli smak potrawy, ale sprawi również, że starte jabłko będzie wyglądać świeżo i apetycznie. Cytryna zapobiega bowiem ciemnieniu owoców, w tym właśnie jabłek i bananów.Surówka z pora doprawiona solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i gęstym jogurtem naturalnym jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu. To tani dodatek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci każdego domownika.
Wczorajsze ziemniaki mogą być naprawdę smaczne. Wytłuczone, wymieszane z kilkoma składnikami i zapieczone zamienią się w wyborny dodatek do obiadu. Nic się nie zmarnuje i nikt nawet nie zorientuje się, że ziemniaki były gotowane poprzedniego dnia. Gorąco polecamy poniższy przepis. Gotowanie w stylu zero waste jest naprawdę proste. Ziemniaki, które zostały wam z poprzedniego obiadu, można łatwo przerobić na znakomite, zapiekane purée. Będzie idealne zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich kotletów.
Kotlety siekane z kurczaka są doskonałą alternatywą dla schabowych i mielonych. Robi się je łatwo i szybko, a zachwycają soczystością i delikatnością. Dziś ich smak podkreślimy dodatkiem pieczarek i aromatycznych przypraw. Wyjdą przepyszne, musicie ich spróbować. Pokrojony w kosteczkę kurczak wymieszany ze startymi pieczarkami i żółtym serem to zapowiedź pysznego obiadu. Składniki wystarczy wzbogacić kilkoma dodatkami, by powstała masa na doskonałe kotlety.
Rosół powinien być gotowany na małym ogniu. Niektórzy uważają, że również pod przykryciem. Inni z kolei pokrywkę pozostawiają w kuchennej szafce. Kto ma rację? Kwestię rozstrzygają szefowie kuchni. Zdradzamy, jaki jest ich patent na idealną zupę. Pokrywka odgrywa w nim istotną rolę, lecz czasami jest zbędna. Uwielbiany rosół każdy gotuje nieco inaczej. Jedni wierzą, że najlepiej wychodzi, gdy do jego przygotowania zawsze używa się jednego garnka. Inni są w tej kwestii mniej restrykcyjni, ale korzystają z pokrywki. Są też tacy, którzy jej stosowanie uznają za zbędne. Doświadczeni kucharze zalecają używać pokrywki z umiarem.
Zupa gulaszowa jest wyborną propozycją na nadchodzące chłodne wieczory. Dobrze przyprawiona, aromatyczna i sycąca, dodatkowo zyskuje na smaku po odpowiednim przegryzieniu się składników. Zupa gulaszowa przyrządzona według tego przepisu zachwyci Cię zaraz po zrobieniu jak również na następny dzień. Zupa gulaszowa przywędrowała do nas z kuchni węgierskiej. Charakterystyczna dla niej jest duża zawartość papryki oraz starannie dobrane przyprawy. Jest to niejako połączenie zupy z drugim daniem a uczciwy talerz zupy gulaszowej nasyci nawet największego głodomora.
Patent na moczenie kotletów schabowych w mleku jest szeroko znany i stosowany. Mleko nie jest jednak jedynym produktem, w którym warto leżakować mięso. Równie dobre, jak nie lepsze rezultaty daje namaczanie schabu w kefirze. Wypróbuj ten sposób i ciesz się jeszcze delikatniejszym smakiem kotletów schabowych.Kotlety schabowe najlepiej namaczać przez 24 godziny. Z tego względu ich przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim wyprzedzeniem. Poza kefirem, niezbędnym składnikiem mięsnej kąpieli jest także cebula. Dzięki niej mięso nabiera przyjemnego wyrazistego smaku.
Czy wiecie, co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche? Danie będzie soczyste i pełne smaku, jeśli wykorzystacie tłuste mięso. Podpowiadamy, co jeszcze jest istotne. Sprawdźcie, nim rozpoczniecie przygotowania.Soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach — takie powinny być gołąbki. Uzyskanie pożądanych efektów nie zawsze jednak jest możliwe. Czasami już na etapie zakupów popełniamy bowiem błąd, który przekreśla nasze szanse na uzyskanie smacznego dania.
Roladki z piersi kurczaka są proste w przygotowaniu i efektowne. Znakomity farsz z pieczarek i sera zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka doskonale pasuje do delikatnego mięsa drobiowego. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem i poproszą o dokładkę.Mięso nadziane fantastycznym, dobrze doprawionym farszem spodoba się wielu smakoszom. Tomasz Strzelczyk postawił na dobrze znane połączenie grzybów i sera żółtego, a ziołami i czosnkiem dodatkowo podkreślił ich smak. Całość smakuje obłędnie.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym są pomysłem na pożywny obiad, który każdy zje ze smakiem. Placki z aromatycznym dodatkiem są o wiele smaczniejsze od klasycznych placków podanych z cukrem lub śmietaną. O wiele lepiej sycą i szybko znikają z talerzy. Placki ziemniaczane jemy z wieloma dodatkami. Jedni lubią placki z cukrem, drudzy z mięsnym gulaszem. Ja natomiast gorąco polecam placki ziemniaczane z aromatycznym sosem pieczarkowym. To szybki, pożywny i pyszny obiad dla całej rodziny.Do przygotowania placków ziemniaczanych wybierz ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C, które zawierają mało wody. Odmiany te są również najlepsze do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem. Placki przygotowane z mącznych ziemniaków nie rozwarstwiają się podczas smażenia, są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz.Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych przygotujesz w kilka minut z podstawowych składników. Podsmaż cebulę z pieczarkami na maśle, dopraw natką pietruszki, przyprawami i zagęść kwaśną śmietaną. Taki sos jest idealny do placków, ponieważ podkreśla ich smak i sprawia, że klasyczne danie jest bardzo pożywne.
Chili con carne, czyli potrawa z mieloną wołowiną w meksykańskim stylu jest doskonałym pomysłem na danie obiadowe, imprezowe czy meczowe. Potrawa podana z ryżem i kwaśną śmietaną albo kukurydzianym nachos smakuje rewelacyjnie. Poznaj przepis na pyszne danie jednogarnkowe rodem z Meksyku.Chili con carne jest tradycyjną potrawą pochodzącą ze słonecznego Meksyku. Danie z wołowiną, papryką, fasolą czerwoną i kukurydzą jest niezwykle pożywne i proste w przygotowaniu. Kluczowym składnikiem jest tutaj mielona wołowina oraz kmin rzymski, który nadaje daniu charakteru.Danie jednogarnkowe z mieloną wołowiną podaję z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym i kleksem kwaśnej śmietany. Śmietana doskonale neutralizuje ostrość potrawy i jednocześnie dobrze z nim kontrastuje, podkręcając smak.Danie z wołowiną jest gotowe w niecałą godzinę i praktycznie robi się samo. Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować składniki i dodawać je w odpowiedniej kolejności. Danie jednogarnkowe jest proste, pożywne i doskonałe w smaku, koniecznie musisz spróbować.
Koncentrat pomidorowy jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Wzmacnia ich smak i aromat, dodaje koloru. Niestety produkt po otwarciu może stać w lodówce tylko kilka dni, później zaczyna pleśnieć. Najlepszym sposobem na zabezpieczenie przed pleśnią niezużytego w całości produktu jest olej oraz przechowywanie go do góry dnem.Koncentrat pomidorowy jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Dodajemy go do zupy pomidorowej, sosów, fasolki po bretońsku i innych potraw. Otwarty koncentrat należy szybko wykorzystać, ponieważ zaczyna pleśnieć już po kilku dniach. Jest na to jednak skuteczny sposób.Niektórzy zamrażają koncentrat pomidorowy. To dobry sposób na przedłużenie jego trwałości, jednak wtedy produkt jest twardy i zabiera nam miejsce w zamrażarce. Najlepszym trikiem na zachowanie smaku i świeżości koncentratu jest oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.Tłuszcz doskonale zabezpiecza koncentrat pomidorowy przed szkodliwym wpływem różnych czynników i pleśnieniem. Słoiczek z produktem może stać w lodówce, więc nie zmieni swojej tekstury, a będzie smaczny i świeży przez wiele tygodni.
Buraczki zasmażane na ciepło są tradycyjnym, domowym dodatkiem do obiadu. Nasz przepis na buraczki jest ich nieco unowocześnioną wersją z jesienną nutą. Prażone pestki dyni nadają buraczkom chrupkości i przyjemnego smaku, zaś dodatek soku z pomarańczy i cytryny przyjemnie odświeża całość.Buraczki zasmażane z pestkami dyni wyśmienicie komponują się z daniami obiadowymi. Idealnie uzupełnią smak np. pieczonego kurczaka lub dań z wołowiny. Klasyczne kotlety mielone także zyskają dzięki nim nowego blasku. Wypróbuj ten przepis koniecznie.
Jakub Kuroń zdradził sekret idealnych kotletów mielonych. Kucharz do mięsnej masy dodaje sporą ilość suszonego majeranku. Zioło doskonale podkręca smak i aromat wieprzowiny, a kotlety dzięki niemu stają się lżejsze dla żołądka. Warto więc pamiętać o tej przyprawie. Kotlety mielone to już kultowe danie. Niektórzy przygotowują je bez żadnych dodatków, inni dodają cebulę, czosnek lub świeże zioła. Jakub Kuroń mielone przygotowuje tradycyjnie, jednak dodaje do nich również suszony majeranek. Przyprawa doskonale podkreśla smak potrawy.Do kotletów mielonych dorzucamy startą na tarce cebulę oraz czosnek, które dodają kotletom charakteru. Unikajmy siekania cebuli, bo nawet drobne kawałki nie wymieszają się tak dokładnie z mięsem, jak starte na tarce warzywo. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym o wysokiej temperaturze dymienia, wtedy się nie przypalą.Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku kotlety mielone podamy z wieloma dodatkami. Osobiście polecam ziemniaki gotowane z koperkiem, ogórki kiszone, buraki lub mizerię. W ten sposób przygotujemy prosty i szybki obiad, który posmakuje całej rodzinie.
Kto powiedział, że obiad musi być nudny? Gyrosowe kotlety schabowe są miłą i smakowitą odmianą dla klasycznego dania polskiej kuchni. Dodaj aromatyczną mieszankę przypraw i ciesz się zupełnie nowym obliczem kotletów.Sekretem tych kotletów schabowych jest oryginalnie przygotowana panierka. Pierwszą jej warstwę stanowi bowiem jogurt naturalny z dodatkiem przyprawy gyros. Dzięki temu kotlety są nie tylko obłędnie pyszne, ale również bardzo soczyste. Domownicy je pokochają.
Znudził Ci się klasyczny barszcz czerwony z ziemniakami lub uszkami? Ugotuj zupę z buraków w formie gęstego kremu. Krem jest niezwykle aromatyczny, a dzięki dodatkom ma niepowtarzalny smak. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad.Zupę z buraków gotuję na bulionie warzywnym lub rosole, jeśli zostanie z poprzedniego obiadu. Dzięki temu w mojej kuchni nic się nie marnuje. Zupa gotowana na domowym bulionie jest aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Będzie więc idealna na obiad w chłodne, jesienne dni.Do zupy z buraków dodaję również jabłko. Owoc ten wzmacnia smak warzyw i dodaje kwaskowego posmaku. Przesmażony na maśle z czosnkiem i cebulą jest niezbędnym dodatkiem do aromatycznego kremu z pieczonych buraków. Zupę podaję głównie z koperkiem i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.Czasem przygotowuję również domowe grzanki czosnkowo-ziołowe (w tym celu wykorzystuję lekko czerstwe pieczywo), groszek ptysiowy, prażone pestki słonecznika lub dyni. Zupa z buraków podana z każdym dodatkiem smakuje fantastycznie i błyskawicznie znika z talerzy. To jedna z naszych ulubionych, jesiennych zup.
Słowo "tort" kojarzy się nam ze słodkim wypiekiem. My łamiemy ten stereotyp i prezentujemy obłędny tort naleśnikowy w wytrawnej odsłonie. Kremowy sos z pieczarkami sprawia, że danie jest pyszne i wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu wielokrotnie.Serce tortu naleśnikowego stanowi aromatyczny farsz na bazie pieczarek i kremowego serka. Nie może zabraknąć także słodkiej podsmażonej cebulki oraz aromatycznych ziół. Całość idealnie łączy smakowity tarty ser. Ten tort naleśnikowy to prawdziwa symfonia smaków.
Ser smażony w panierce jest świetną alternatywą mięsnego kotleta. Sycąca i chrupiąca potrawa znakomicie smakuje podana z frytkami lub ryżem i surówką. Co prawda jest kaloryczna, ale za oknem mróz, więc jak najbardziej potrzebujemy energii.Aromatyczny i rozpływający się w ustach ser otoczony chrupiącą panierką skusi niejednego smakosza. Do jego przygotowania można wykorzystać ulubiony ser żółty, a przyprawy dowolnie modyfikować. Dzięki temu proste danie za każdym razem będzie smakowało nieco inaczej. Jedno jest pewne — wasi bliscy je pokochają.
Planujecie zrobić kopytka? Dodajcie do ziemniaków trochę puree z dyni, a odmienicie ich smak i wygląd. Złociste kopytka podane z okrasą z boczku i cebuli smakują znakomicie i są bardzo pożywne. W sam raz na szybki posiłek dla całej rodziny. Zapraszamy do kuchni. Klasyczne kopytka przygotowujemy włącznie z ziemniaków, jajka i mąki. Mało kto wie, że do masy możemy dodać również jesienny przysmak. Kopytka z puree z dyni są o wiele delikatniejsze, zachwycają kolorem i smakiem.Do przygotowania kopytek wykorzystaj ugotowane, mączne ziemniaki. Mogą być te z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Kluczowym składnikiem jest puree z dyni. Zrobisz je w bardzo prosty sposób. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i upiecz w piekarniku. Gdy dynia będzie miękka, łatwo zdejmiesz z niej skórę, a miąższ zblenduj na gładką masę. Do kopytek z jesiennym przysmakiem koniecznie dodaj również mieloną kurkumę, która podkręci kolor i smak potrawy.