Dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Najlepsi kucharze dodają łyżkę podczas gotowania. Ten dodatek sprawia, że rosół jest bardziej treściwy i smaczny. Rosół jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny, dodaj do niego ocet, a wywar zachwyci wszystkich niezwykłym smakiem.Niektórzy gotują rosół wyłącznie na kurczaku, inni dodają jeszcze wołowinę, indyka, czasem podroby. Okazuje się jednak, że najsmaczniejszy rosół otrzymamy, kiedy dodamy do niego łyżkę octu. Niezależnie od tego, jaki rodzaj octu dodamy, rosół będzie pełen smaku i aromatu. Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?Do rosołu z dodatkiem octu dodajmy również włoszczyznę: marchew, korzeń pietruszki, seler, por, kawałek kapusty włoskiej. Kapusta dodatkowo podkręci smak całej potrawy. Nie zapominajmy również o cebuli, koniecznie podsmażonej nad ogniem. Jeśli nie mamy palnika gazowego, cebulę przekrójmy na pół i podsmażmy na patelni teflonowej.Rosół z dodatkiem octu dodajmy również natkę pietruszki i świeży lubczyk. Zioła również podkręcą smak całego dania. Pod koniec gotowania dodajmy do rosołu sól, pieprz i szczyptę zmielonej kurkumy, która doda złotego koloru, cała rodzina będzie zachwycona.
Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Nie indyk, nie gotowe mięso mielone kupione w sklepie. Babcia Henia do kotletów mielonych dodaje karkówkę wieprzową, dzięki której kotlety są niezwykle soczyste i delikatne. Kotlety mielone to pomysł na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Podane z młodymi ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką smakują wyśmienicie i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Kotlety wymagają jednak odpowiedniego przygotowania i smażenia, aby były idealne.Jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone? Karkówka wieprzowa. Babcia Henia wyrabia zmielone mięso z resztą dodatków, obtacza je w bułce tartej i smaży na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety wymagają odpowiedniego smażenia, inaczej nie będą miały chrupiącej skórki, a ta jest rewelacyjna w połączeniu z soczystym środkiem.Do mięsa zmielonego na kotlety mielone dodajmy również niewielką ilość wody, mniej więcej 1/3 szklanki. Karkówka wyrabiana z wodą będzie jeszcze bardziej soczysta i delikatna, przez co kotlety będą najsmaczniejsze. Nie zapominajmy również o dodatkach i przyprawach, polecam suszony majeranek, który doda wspaniałego aromatu.
Gołąbki w liściach winogron to grecka wersja kultowych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Liście winogron, aromatyczny farsz z mięsa, pomidorów i ryżu, świeża natka pietruszki i suszona mięta to połączenie, którego musisz spróbować, cała rodzina będzie zachwycona.Liście winogron w smaku przypominają nieco świeży szpinak. Liście po sparzeniu są równie jędrne i elastyczne, co kapusta, są więc idealne do zawijania farszu, nadając mu świeżą nutę. Farsz do gołąbków w liściach winogron przygotujmy z dodatkiem świeżej natki pietruszki, suszonej mięty, cytryny i pomidorów.Farsz jest bardzo aromatyczny, a zapieczone gołąbki w liściach winogron smakują fantastycznie. Gołąbki pieczemy w piekarniku, aby więc się nie przypaliły, wlejmy do naczynia żaroodpornego wodę lub wywar warzywny. Gołąbki będą gotowe po godzinie pieczenia.Gołąbki w liściach winogron możemy podać z kwaśną śmietaną, siekanym koperkiem, lekką sałatką z zielonego ogórka. Możemy również ugotować domowy sos pomidorowy, danie również będzie pyszne i bardzo aromatyczne, a gołąbki błyskawicznie znikną z talerzy.
Domowe kopytka podane z boczkiem i cebulką to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kopytka będą jeszcze lepsze i delikatniejsze, kiedy dodamy do nich kaszę mannę, będą mięciutkie i każdy zje je ze smakiem.Kopytka to proste danie, które przygotujemy z kilku prostych składników: ziemniaków, mąki, jajek i soli. Koniecznie dodajmy również niewielką ilość kaszy manny, to doskonały dodatek, który sprawia, że kopytka smakują rewelacyjnie.Kopytka możemy przygotować z młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Możemy również wykorzystać ugotowane ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Ziemniaki muszą być dobrze odparowane i ostudzone, dopiero wtedy możemy przygotować ciasto na kopytka.Do kopytek przygotujmy skwarki z boczku i cebuli. Korzystam z boczku wędzonego, który najpierw podsmażam na maśle, następnie dodaje posiekaną cebulę i smażę przez kilka minut. Skwarki rewelacyjnie łączą się z delikatnym smakiem kopytek, nadając im charakteru.
Zupa z kalafiora z pieczonych warzyw to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Zupa gotowana na bulionie z dodatkiem mleka kokosowego, podana z aromatycznymi kurkami i oliwą z oliwek to absolutny hit, koniecznie musisz jej spróbować.Latem mamy dostęp do najsmaczniejszych warzyw i niektórych grzybów. Połączenie pieczonych warzyw sezonowych z kurkami, mlekiem kokosowym i przyprawami daje rewelacyjny rezultat w postaci najsmaczniejszej zupy z kalafiora.Zupa z kalafiora i pieczonych warzyw jest gęsta i pełna smaku. Doprawiam ją kminem rzymskim, suszonym tymiankiem i świeżą natką pietruszki. Zupa podana z podsmażonymi na oliwie kurkami wygląda bardzo apetycznie i elegancko, podaję ją więc na obiad, ale i spotkania w większym gronie, każdy prosi o przepis.Zupę z kalafiora gotuję na bulionie warzywnym. Możesz również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Bulion koniecznie musi być naturalny, nie korzystajmy z kostek rosołowych, są niezdrowe i psują smak.
Krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu to pomysł na obiad lub podwieczorek na słodko dla całej rodziny. Puszyste, serowe placuszki pokocha każdy łasuch i fan serników. Placki są proste w przygotowaniu i błyskawicznie znikają z talerzy.Placki z twarogu w krakowskim wydaniu to świetna przekąska dla dorosłych i dzieci. Lekkie, puszyste placki będą gotowe po kilkunastu minutach. Do przygotowania dania potrzebujemy twarogu, cukru wanilinowego, jajek i mąki, praktycznie wszystkie składniki zwykle mamy w domu. Placki z twarogu możemy podać na wiele sposób: z bitą śmietaną, miodem, cukrem pudrem, owocami sezonowymi, ulubioną konfiturą. Każda wersja podania będzie smakować fantastycznie. Placki smażmy na oleju lub maśle klarowanym, koniecznie na patelni teflonowej, żeby zminimalizować ilość tłuszczu.Podczas smażenia placków z twarogu pamiętajmy o jednej, bardzo ważnej zasadzie- nigdy nie dolewajmy tłuszczu na patelnię, kiedy placki się na niej smażą. Zimny olej i masło błyskawicznie wchłaniane są przez placki, przez co małdrzyki wyjdą tłuste i ciężkie.
Ogórki małosolne to wyśmienity dodatek obiadowy. Każdy przygotowuje je nieco inaczej. Adam Małysz zdradził swój przepis na pikantne ogórki małosolne z dodatkiem papryczki chili, smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis Małysza na ogórki małosolne.Niedawno Adam Małysz na swoim profilu na portalu społecznościowym, podał fanom przepis na ogórki małosolne przygotowane w dużym słoju. Były skoczek do ogórków dodaje papryczkę chili, która doskonale podkreśla smak i sprawia, że ogórki są pikantne i bardzo aromatyczne.Przed przygotowaniem ogórków małosolnych przepisu Adama Małysza koniecznie dokładnie umyj i wyparz słoik. Wyparzenie jest niezbędne, aby pozbyć się bakterii i innych drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć przetwory. Zakrętka również musi być sterylnie czysta.Bardzo ważne jest także odpowiednie przygotowanie samych ogórków- ogórki gruntowe muszą być małe lub średnie. Przed włożeniem ich do słoika, umyj je, wyszoruj, następnie zalej wodą i odstaw na 3 godziny, dzięki czemu będą świeże, jędrne i bardzo smaczne.
Jak smażyć jajka sadzone? Jedni smażą je na oliwie z oliwek, inni na olej lub nawet na wodzie. Najlepsze jest jednak masło, które nie dość, że się nie przypala, to dodaje jajkom maślanego smaku. Ile smażyć jajka sadzone? Z czym je podać?
Naleśniki przygotujesz nie tylko na mące i mleku. Do ciasta dodaj również śmietankę kremówkę, a będą puszyste, lekkie i pełne smaku. Naleśniki z dodatkiem śmietany będą idealnym pomysłem na słodki obiad i podwieczorek, dzieci i dorośli je pokochają.Naleśniki na słodko to jedno z moich ulubionych dań. Podaję je głównie z domowymi dżemami i konfiturami. Puszyste naleśniki z dodatkiem słodkiej śmietany smakują o wiele lepiej od klasycznych. Dodaję do nich również cukier wanilinowy i mam wspaniały obiad dla całej rodziny.Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis jest naprawdę bardzo prosty, wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć ciasto na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. Naleśniki, które smażone są na głębokim tłuszczu są niesmaczne, ciężkie i niezdrowe. Olej najlepiej rozsmaruj na patelni pędzelkiem silikonowym.Domowe, puszyste naleśniki z kremówką są najlepsze, jakie jadłam. Nawet najlepsze naleśnikarnie nie mogą pochwalić się tak lekkim, słodkim i smacznym ciastem. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami, mogą być to również prażone jabłka, świeże owoce, sos czekoladowy, będzie prosto i pysznie.
Masz ochotę na tradycyjny, polski obiad? Proponujemy proste i pyszne kotlety mielone. Podajemy najłatwiejszy przepis, który cię nie zawiedzie. Mielone zrobione z podstawowych składników, bez zbędnych udziwnień wyjdą soczyste i miękkie. Dokładnie takie, jak lubisz.Kotlety mielone znajdują się w top 5 ulubionych obiadów Polaków. Lubimy je nie tylko ze względu na doskonały smak znany nam od dzieciństwa, ale też dlatego, że są proste do zrobienia. Wydawać by się mogło, że jedzone dość często dawno nam się znudziły. Niektórzy podpowiadają więc, by odmienić ich smak przeróżnymi dodatkami. Jednak przyznajcie, że najbardziej smakują wam kotlety mielone takie, jak pamiętacie z rodzinnego domu czy ze szkolnej stołówki. I właśnie na takie tradycyjne kotlety mielone was dziś zapraszamy.
Młode ziemniaki gotowane w mundurkach podane z ulubionymi produktami to pomysł na pyszny, pożywny obiad. Niestety niekiedy ziemniaki tracą smak, są przegotowane lub mają brzydki kolor. Kluczową zasadą jest zakup odpowiednich ziemniaków, nie mogą być miękkie. Jak ugotować młode ziemniaki?Młode ziemniaki to rewelacyjny dodatek do obiadu. Nie ma nic lepszego od świeżych, sezonowych warzyw, ryby, mięsa i dobrze ugotowanych ziemniaków z koperkiem lub szczypiorkiem. Poznaj sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki, ugotujesz je błyskawicznie. Młode ziemniaki nie wymagają obierania, smakują o wiele lepiej, kiedy ugotujesz je w mundurkach. Ziemniaki gotowane w osolonej wodzie, lekko odparowane są pełne smaku i będą pasować do każdego dania. Sama skórka ziemniaków zawiera wiele cennych witamin, dlatego też w sezonie nie powinniśmy jej obierać.Młode ziemniaki mogą być nawet samodzielnym daniem. Wystarczy podać je z kefirem lub maślanką. Do młodych ziemniaków możesz również usadzić jajko i ugotować fasolkę szparagową lub bób, będzie prosto, zdrowo i smacznie. Opcji jest naprawdę wiele, baw się smakami i poznaj swój ulubiony zestaw.
Grillowanie to nasz sport narodowy. Oprócz kiełbasy, karkówki, warzyw, często sięgamy także po ryby, które z rusztu smakują jeszcze lepiej. Jak grillować ryby? Jak je przygotować przed grillowaniem, żeby były smaczne i nie rozpadły się na ruszcie?Ryba jest doskonałym wyborem, jeśli chodzi o dania z grilla. Mięso jest soczyste i pełne smaku. Niestety bardzo często ryby rozpadają się podczas grillowania lub są tak przesiąknięte marynatą, że tracą swój delikatny, wspaniały smak. Jak grillować ryby?Sekretem doskonałej ryby z grilla jest przede wszystkim wybór odpowiedniego mięsa. Nie może być mrożone, taka ryba z pewnością rozleci się na ruszcie. Jak grillować ryby? Bardzo ważna jest również marynata z ziół i innych dodatków, jednak nie można za długo marynować delikatnego mięsa. Grillowane ryby są nie tylko smaczne, są także bardzo zdrowe, dlatego też warto sięgać po nie przy okazji rodzinnych spotkań. Ryby to bogate źródło kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Krokiety ziemniaczane to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Krokiety z ziemniakami, twarogiem i cebulą smakują jak pierogi ruskie, jednak mają dodatkowo pyszną, chrupiącą panierkę. Krokiety posmakują każdemu miłośnikowi pierogów.Krokiety ziemniaczane są świetną alternatywą dla tradycyjnych pierogów ruskich. Smakują identycznie, a dodatkowo mają złotą, chrupiącą panierkę. Krokiety są proste w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim przepyszne, będą totalnym hitem w Twojej kuchni.Do krokietów ziemniaczanych możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Ziemniaki wystarczy zmielić z twarogiem i zeszkloną na maśle cebulą i obtoczyć w jajku i bułce tartej. To naprawdę jedno z szybszych dań, jakie możemy przygotować na obiad.Do krokietów ziemniaczanych możesz podać kwaśną śmietanę, okrasę z cebuli lub z boczku, oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Krokiety smakują fenomenalnie podane z domowym barszczem czerwonym. Krokiety smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.
Schabowy z kalafiora może brzmieć absurdalnie, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by pokrojone w plastry warzywo przyrządzić podobnie jak mięsny specjał — w chrupiącej panierce. Dodanie wędzonej papryki sprawi, że również smak będzie zbliżony. Spróbujecie koniecznie — kalafior w takim wydaniu jest przepyszny.Jarski schabowy z kalafiora spodoba się nie tylko wegetarianom. Lekko chrupiące warzywo w pysznej panierce z dodatkiem wędzonej papryką będzie pełne aromatu. Warto choć raz się skusić, bo jest cudowne w smaku.
Jak zrobić puszyste kotlety mielone? Jedni dodają do nich kawałek boczku, inni dolewają wodę. Znamy najlepszy patent na puszyste, soczyste kotlety mielone, które pokocha cała rodzina. Dodaj do nich startą na tarce cukinię lub kalafiora, zachwyty są gwarantowane.Kotlety mielone to już nasza tradycyjna potrawa, na którą każdy z nas ma swój sposób. Nie wszyscy wiedzą jednak, że kotlety mogą być jeszcze bardziej puszyste i pełne smaku. Nie muszą być również tak ciężkie. Jak zrobić puszyste kotlety mielone?Niezależnie od tego, czy chcemy zrobić kotlety mielone z łopatki, gotowego mięsa mielonego, mięsa wołowego, czy z indyka, zawsze pamiętajmy o sekretnym składniku, który nie dość, że spulchni kotlety, to jeszcze sprawi, że będą smaczniejsze i lżejsze. Jak zrobić puszyste kotlety mielone?Do kotletów mielonych koniecznie dodajmy również czerstwą kajzerkę, którą namaczamy wcześniej w mleku. Sucha bułka dodaje smaku, zwiększa objętość masy i jest bardzo ważnym składnikiem kotletów. Kotlety musimy również smażyć w odpowiedni sposób, inaczej nie będą smaczne.
Cukinia smakuje doskonale w wielu daniach. Przygotowana w formie eleganckich wypełnionych farszem łódeczek zachwyci każdego. Połączcie mięso z ryżem oraz warzywami i zapieczcie w wydrążonej foremce z cukinii, a będzie pysznie. Spróbujecie?Po dania z cukinii warto sięgać latem, gdy jest ona dostępna i tania. Ponieważ warzywo charakteryzuje się subtelnym smakiem, stanowi idealny składnik wielu potraw. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z niego efektowny zapiekany rarytas. Tani obiad dla całej rodziny zrobicie w kilka chwil.
Smaczne kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. Sekretem uzyskania soczystego w środku i chrupiącego z zewnątrz rarytasu jest dodatek trzech smakowitych produktów — czosnku, majeranku i musztardy. Danie wychodzi niezwykle aromatyczne. Koniecznie spróbujcie — z talerzy zniknie ekspresowo.Soczyste kotlety mielone przygotujecie dość prosto, lecz kluczowe będzie dokładne dobranie składników. Musztarda — najlepiej ostra i wyrazista np. Dijon — nie tylko nada masie mięsnej odpowiedniej konsystencji, ale też pięknego koloru i pełnego smaku. Ten ostatni doskonale uzupełnia majeranek oraz czosnek, czyli przyprawy dobrze znane w kuchni polskiej. Całość zachwyci i sprawi, że będziecie chcieli sięgnąć po więcej. Skusicie się?
Zastanawiasz się, jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże jeden banalny patent, a mianowicie użycie plastikowej butelki napełnionej wodą. Łatwiej się nie da i takie rozwiązanie możesz zastosować nawet na polu namiotowym. Poznaj też inne zamienniki tradycyjnego tłuczka do mięsa.Kotlety schabowe to nasza duma narodowa. Zawsze częstujemy nimi cudzoziemców, a i sami chętnie zjadamy chociaż raz w tygodniu. Są chrupiące, soczyste i rozpływające się w ustach. A do tego bardzo proste do zrobienia. Robiąc kotlety schabowe, nie można pominąć jednej ważnej czynności, a mianowicie rozbicia plastrów mięsa. Zwykle w każdym domu jest specjalny tłuczek do mięsa, którym można spłaszczyć i skruszyć kotlety. Jak jednak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Gdy jesteśmy właśnie na kempingu lub w nowym mieszkaniu? Mamy na to swoje sposoby.
Zastanawiasz się jakie mięso wybrać na rosół? Dawniej do przyrządzenia tradycyjnej zupy wykorzystywano żołądki drobiowe. Ich smak znakomicie wzbogaca danie, a nie kosztują wiele. Koniecznie wypróbujcie naszą recepturę na wiejski rosół na żołądkach. Bliskim na pewno się spodoba. Jeśli nie wiecie jakie mięso wybrać na rosół, spieszymy z pomocą. Wiele kulinarnych autorytetów uważa, że najlepiej smakuje zupa przyrządzana na mięsie mieszanym. Najczęściej dodawane są tzw. porcje rosołowe, czyli korpus, udka i skrzydełka kurczaka oraz mięso wołowe w postaci szpondru, łaty czy mostka. Niektórzy pyszny mięsny bulion wzbogacają też o szyje indycze. Dawniej jednak do rosołu podchodzono nieco inaczej i w daniu nierzadko gościły podroby. Dziś proponujemy wam właśnie taki stary przepis na rosół. Wykorzystamy pełne smaku drobiowe żołądki. Skusicie się?
Czy wiecie, jak zrobić farsz do gołąbków, żeby nie był suchy? Okazuje się, że to wcale nie jest takie proste. Jednak jeśli do mięsa, ryżu i pomidorów dodacie nieco bulionu, nie ma szans, by wyszedł niesmaczny. Wywar nada nadzieniu soczystości i sprawi, że będzie przyjemniejsze w odbiorze. Spróbujcie koniecznie. Wielu smakoszy z pewnością zastanawia się jak zrobić idealne gołąbki. Niestety przyrządzenie tej potrawy wymaga nieco wysiłku. Nie wystarczy samo zmieszanie składników na farsz i zawinięcie ich w miękkie liście kapusty. Postępując w ten sposób, ryzykujemy, że danie będzie niesmaczne. Znamy kilka prostych trików, które sprawią, że potrawa zachwyci smakiem.
Soczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Łącząc pełen aromatu tarty ser i jajeczny sos z delikatnym drobiowym mięsem, uzyskamy przyjemnie rozpływający się w ustach posiłek. Nikt mu się nie oprze.Zazwyczaj kotlety mielone przygotowujemy z mięsa wieprzowego czy mieszanego wołowo-wieprzowego. Czasem jednak warto sięgnąć po nieco delikatniejsze mięso drobiowe. Dodając do niego ulubiony żółty ser oraz majonez uzyskamy soczyste i pełne aromatu danie, które skusi każdego domownika. Spróbujecie?
Ochazuke, czyli tradycyjna zupa japońska to wyśmienity pomysł na lekki obiad o niezwykłym, orzeźwiającym smaku i aromacie. Zupa z zielonej herbaty z wędzonym łososiem i glonami to prawdziwy frykas z Kraju Kwitnącej Wiśni. Poznaj przepis na niecodzienną zupę z zielonej herbaty.Ochazuke to jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Lekka, delikatna, ale jednocześnie bardzo aromatyczna zupa posmakuje każdemu miłośnikowi orientu, a przygotujesz ją błyskawicznie w swoim domu. Zupę charakteryzuje złożoność smaku- od lekkiej, orzeźwiającej herbaty, po rybę i mocny sos sojowy. Każdy element dania jest idealnie wyczuwalny, a razem tworzą doskonałą całość. Zupę koniecznie oprósz świeżą kolendrą lub szczypiorkiem oraz sezamem.Do przygotowania potrawy wykorzystaj herbatę liściastą, napar z suszonych liści nie będzie już tak aromatyczny. Pamiętaj, aby zieloną herbatę zalewać nie wrzątkiem, a lekko przestudzoną wodą, dzięki czemu oprósz wspaniałego smaku otrzymasz również solidną dawkę antyoksydantów.Antyoksydanty działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia, a także walczą z wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ochazuke to nie tylko wspaniały smak, to zdrowie na talerzu.Jeśli szukasz pomysłu na równie niezwykły obiad- tu poznasz prosty przepis na japoński ramen, jest bardzo pożywny i pełen smaku.
Zapiekanka ziemniaczana z aromatycznym sosem z pieczarek, pora i świeżego tymianku to rewelacyjny pomysł na tani obiad, który zachwyci każdego smakosza. Zapiekanka jest bardzo sycącą i niezwykle aromatyczna, koniecznie musisz jej spróbować.Zapiekanki z kilku składników biją rekordy popularności, nic dziwnego, takie danie przygotujemy małym nakładem pracy i za niewielkie pieniądze. Jednym z ciekawszych propozycji obiadowych z piekarnika, jest zapiekanka ziemniaczana przepisu Tomasza Strzelczyka.Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube dzieli się z fanami świetnymi przepisami. Niedawno pokazał, jak przygotować wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną polaną aromatycznym sosem z pieczarek, pora i świeżego tymianku.W sosie nie mogło oczywiście zabraknąć mleka, śmietany i gałki muszkatołowej, która rewelacyjnie wzmacnia smak wszystkich składników. Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz w dosłownie kilka minut, po godzinie pieczenia będzie gotowa do jedzenia.
Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i pieczarkami jest pomysłem na szybki, smaczny i tani obiad dla całej rodziny. Zapiekanka doprawiona oregano i natką pietruszki z dodatkiem sosu śmietanowego i solidnej porcji sera żółtego posmakuje każdemu. Zapiekanki są idealnym pomysłem na szybkie dania. Możemy przygotować je na wiele sposobów: z ziemniakami, kaszą, makaronem, ryżem. Stworzymy zapiekanki warzywne, mięsne i dodamy do nich ulubione sosy. Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i pieczarkami to jeden z moich faworytów.Sekretem doskonałego smaku zapiekanki z ryżem są pieczarki podsmażone na maśle z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. To one nadają rewelacyjny aromat. Sos śmietanowy z jajkiem i suszonym oregano dodatkowo podkreśla cały smak.Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i pieczarkami musi być również solidnie oprószona żółtym serem, najlepiej typu gouda, który jest delikatny, dzięki czemu nie będzie kontrastował z resztą składników i stworzy na zapiekance pyszną pierzynkę.
Fasolka szparagowa bez bułki tartej może wydawać się niesmaczna. Warto jednak wiedzieć, że są inne dodatki, z którymi bardzo dobrze s komponuje. Zachęcamy do spróbowania jej w dwóch nowych odsłonach. Przepisy są proste, a smakołyki, które przygotujecie, z powodzeniem możecie zjeść jako samodzielne danie.Chrupiąca bułka tarta z fasolką szparagową smakuje wyśmienicie. To jednak niejedyna forma, w jakiej sezonowe warzywo może zagościć na naszych talerzach. Mamy dla was dwa pomysły jak wydobyć pyszny smak żółtej fasolki.
Mamy dla was tani patent na wyjątkowy obiad. Są nim pyszne kotlety z warzyw z rosołu. Nic się nie zmarnuje, a wy przygotujecie wyjątkowe, smaczne danie. Rozgniećcie tylko ugotowane warzywa, wzbogaćcie je o kilka dodatków, uformujcie kotlety i usmażcie na oleju. Rosół dość często gości na naszych stołach, bo jest smaczny i dość prosty do zrobienia. Inna sprawa, że zwykle nie mamy pomysłu na to, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. To pierwsze niektórzy jeszcze zjadają, a warzywa przerabiają na sałatkę jarzynową.Z całą pewnością nie można pozwolić, by tak smaczne kąski się zmarnowały. Jeśli więc nie wiecie, co zrobić z gotowanymi warzywami z rosołu, mamy doskonałą propozycję. Przygotujcie z nich pyszne, lekkie kotlety. Oto przepis.
Leczo po hiszpańsku z ananasem i kiełbasą chorizo to pomysł na wyśmienity obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny. Leczo z ananasem jest jeszcze smaczniejsze od klasycznej wersji dania i będzie gotowe w zaledwie kilka chwil.Tradycyjne leczo jest daniem, które znamy wszyscy. Jego hiszpańska wersja jest jeszcze smaczniejsza za sprawą kiełbasy chorizo i słodkiego ananasa. Składniki rewelacyjnie łączą się z papryką, cukinią i pomidorami, tworząc doskonałą potrawę jednogarnkową.Leczo po hiszpańsku jest błyskawiczne w przygotowaniu, najpierw smażymy chorizo, cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojonego ananasa i resztę składników i smażymy, aż warzywa puszczą sok. Na końcu dodajmy pomidory i doprawiamy.Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na szybkie i pyszne dania dla całej rodziny. Leczo po hiszpańsku jest jednym z dań, które można jeść bez przerwy, jest lekkie, wyraźne i doskonałe w smaku.
Wątróbka pieczona z cebulą i majerankiem zachwyci smakiem każdego miłośnika podrobów. Mięso jest soczyste i delikatne, idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Wątróbka z piekarnika będzie gotowa po 30 minutach.Wątróbkę drobiową przed pieczeniem myję, czyszczę i zalewam zimnym mlekiem, następnie odstawiam na dwie godziny. Mleko doskonale neutralizuje nadmierną goryczkę i sprawia, że mięso jest jeszcze smaczniejsze i bardziej delikatne. Po namaczaniu mięsa, dokładnie je suszę, to również bardzo ważny etap przygotowywania podrobów.Wątróbkę z piekarnika przygotowuję z pokrojoną w słupki cebulą i suszonym majerankiem, te dwa składniki dodają doskonałego aromatu. Pieczona wątróbka jest bardzo soczysta i smaczna, jest również o wiele łatwiejsza w przygotowaniu. Koniec z olejem, smażeniem i pryskającym tłuszczem.Nigdy nie doprawiam wątróbki solą i pieprzem przed obróbką termiczną, ponieważ wtedy wątróbka będzie twarda niczym podeszwa buta, będzie gumowata i niesmaczna. Przyprawy dodaję po usmażeniu, zaraz przed podaniem, to sekret doskonałego smaku.