Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Tomasz Strzelczyk, makaron
25.07.2022 11:43 Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad

Prezentujemy przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami. Przygotujesz według niego szybki, tani, a przede wszystkim pyszny obiad. Wystarczy trochę masła, mąki, mleka i warzyw, a powstanie doskonały sos, który jest idealny do makaronu. Gwarantujemy, że zachwyci całą rodzinę.Latem nie mamy ochoty na długie gotowanie. Chcielibyśmy szybko zrobić coś pysznego i cieszyć się wolnym czasem i pogodą. I w te nasze oczekiwania doskonale wpisuje się przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami. Makaron w sosie od Strzelczyka to doskonały pomysł na tani obiad. Tani, ale też lekki, zdrowy i bardzo smaczny. Do tego zrobicie go w 20 minut. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tej prostej receptury. Jak wygląda to danie? W naszym materiale prezentujemy zdjęcie będące screenem z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Trzeba przyznać, że bardzo kusi.

Polędwiczki wieprzowe w sosie
24.07.2022 23:05 Sprawdzony przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym. Wychodzą mięciutkie dzięki 1 sztuczce

Zastanawiacie się, jak zrobić miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie? Sekretem sukcesu jest ocieplenie mięsa do temperatury pokojowej przed smażeniem. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie stwardnieje na patelni i będzie rozpływało się ustach. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Polędwiczki wieprzowe w sosie są proste w przygotowaniu i pełnym smaku daniem obiadowym. Soczyste i delikatne mięso uzyskamy, podsmażając je na patelni i dusząc w aromatycznym bulionie z dodatkiem ziół. Warto wcześniej ogrzać je do temperatury pokojowej, by zapobiec twardnieniu produktu.

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami
24.07.2022 18:26 Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami

Zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami jest doskonałym pomysłem na tani obiad. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Spróbujecie? Każdy pomysł na tani obiad dla całej rodziny jest na wagę złota. Niektóre dania łączące w sobie proste składniki — takie jak nasza dzisiejsza propozycja — nie są skomplikowane w przygotowaniu i sycą na długo. Jeżeli nie wiecie, co ugotować, a rodzina dopytuje, kiedy na stole pojawi się coś smacznego, ten przepis będzie dla was idealny.

Kotlety schabowe w wyjątkowo chrupiącej panierce
24.07.2022 17:34 Obłędne kotlety schabowe w wyjątkowo chrupiącej panierce. Sekret tkwi w 2 składnikach

Kotlety schabowe w panierce z ziemniaków i sera są pełną smaku alternatywą dla dobrze wam znanego dania obiadowego. Starte ziemniaki i wyrazisty ser żółty stanowią niesamowicie smakowite połączenie, a po usmażeniu są niezwykle chrupiące. Koniecznie spróbujcie — tak pysznego dania dawno nie jedliście. Jeżeli znudziły wam się klasyczne kotlety schabowe, nasz nowy przepis z pewnością wam się spodoba. Tym razem urozmaicimy nieco panierkę, przyrządzając ją z ziemniaków i sera żółtego. Po usmażeniu będzie przyjemnie chrupiąca i doskonale zgra się ze smakiem mięsa. Spróbujecie?

Co robić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick
24.07.2022 12:56 Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick

Kotlety mielone to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Niestety często wychodzą suche, twarde lub nie mają chrupiącej skórki. Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Dodatek zmielonego boczku rewelacyjnie nawilża mięso, sam sposób smażenia również jest bardzo ważny.Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z mięsa mielonego z łopatki lub szynki, wykorzystujemy również mięso mielone z indyka. Łopatka jednak jest dość twarda, szynka nie ma tłuszczu, a indyk jest suchy. Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Mamy sprawdzony i skuteczny sposób.W kotletach mielonych bardzo ważny jest tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i zmiękcza twarde włókna. Nie jest to jednak tłuszcz roślinny, a zwierzęcy. Już niewielka ilość sprawi, że mięso będzie soczyste, delikatne i miękkie, wszyscy będą zachwyceni.Kotlety mielone wymagają również odpowiednio smażenia, w przeciwnym wypadku mogą być spalone z zewnątrz, surowe w środku. Mogą również zacząć się dusić, a więc nie będą miały chrupiącej skórki, która w mielonych jest przysłowiową wisienką na torcie.

Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku
24.07.2022 11:58 Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku

Surówka z kapusty pekińskiej przepisu cioci Krysi bije na głowę wszystkie inne. Jest bardzo aromatyczna, a przełamanie jej słodką żurawiną i suszonymi pomidorami sprawia, że surówka zawsze znika z talerzy w ekspresowym tempie.Surówka z kapusty pekińskiej cioci Krysi jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Możemy podać ją z kotletami schabowymi, mielonymi, pieczonym mięsem, rybami, daniami z grilla i wegetariańskimi potrawami. Zawsze podkreśla smak całego dania i jest tak pyszna, że wszyscy proszą o przepis.Ciocia Krysia do surówki z kapusty pekińskiej dodaje suszoną żurawinę. Suszona żurawina rewelacyjnie łączy się z innymi składnikami, a także z mięsem, rybami i wytrawnymi daniami, nadając im słodką nutę. W surówce nie może zabraknąć również suszonych pomidorów.Do surówki pekińskiej dodaj pomidory w oliwie, nie suche. Oliwa również będzie potrzebna, ponieważ dodatkowo podkręci smak i sprawi, że cała surówka będzie niezwykle wyraźna i aromatyczna. Do surówki dodajmy również cały pęczek szczypiorku dla kontrastu, będzie pysznie.

Nasze babcie nie gotowały rosołu podczas burzy. Wiadomo, czy miały rację
24.07.2022 08:50 Nasze babcie nie gotowały rosołu podczas burzy. Wiadomo, czy miały rację

Rosół zaraz po ugotowaniu skisł? Nasze babcie wierzyły, że burza powoduje szybkie psucie się wywaru i innych zup. Nie jest to do końca prawdą, rosół faktycznie może się wtedy zepsuć, jednak przyczyną są bakterie namnażające się przed burzą w straszliwym tempie.Wiele osób nie gotuje rosołu i innych zup podczas burzy, ponieważ nasze babcie mówiły, że wtedy wszystkie wywary kisną. Żadne badania nie potwierdziły jednak bezpośredniego związku wyładowań atmosferycznych z psuciem zup. Dlaczego więc rosół kiśnie?Z rosołu zaraz po ugotowaniu należy wyjąć mięso i warzywa, a następnie szybko schłodzić i wstawić do lodówki. Przygotowany w ten sposób wywar, nawet podczas burzy, nie skiśnie i się nie zepsuje. Zupy gotowane podczas burzy zabielajmy dopiero później, śmietana również może przyczynić się do szybszego psucia.Jak przyspieszyć gotowanie rosołu podczas burzy? Do mięsa, wody i przypraw wlej łyżkę octu, który dosłownie rozpulchni twarde włókna, dzięki czemu wywar będzie mięsny i wyraźny znacznie szybciej. Rosół zawsze gotuj na najmniejszym ogniu, ma się dosłownie pyrkać, żeby wydobyć z niego cały smak.

Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Sekret smaku tkwi w zasmażce
23.07.2022 18:58 Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Sekret smaku tkwi w zasmażce

Kapusta kiszona zasmażana na domowym smalcu jest pysznym dodatkiem do kotletów schabowych. Kapusta jest bardzo aromatyczna i pełna smaku. Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Kotlety schabowe są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kotlety przygotowane tradycyjnie w chrupiącej panierce smakują wyśmienicie, kiedy podamy je z zasmażaną kapustą kiszoną. Kapustę zasmażaną z kminkiem przygotujemy w bardzo prosty sposób.Kapusta kiszona gotowana z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym ma rewelacyjny smak, jest kwaśna, soczysta i miękka, a kminek dodaje jej genialnego aromatu. Sekretem doskonałej konsystencji i smaku jest zasmażka przygotowana na domowym smalcu i mące.Jak kupić dobrą kapustę kiszoną? Zawsze zwracaj uwagę na skład, im mniej składników, tym lepiej. Kapusta kiszona powinna być biała, jeśli ma brązowy kolor, jest kapustą kwaszoną z dodatkiem octu. Taka kapusta nie będzie smaczna. Przy zakupie kapusty z beczki kieruj się również zapachem- ocet nie może być wyczuwalny.

Pomorska wersja gołąbków zachwyca smakiem. Kluczowy jest miks 2 składników
23.07.2022 14:09 Pomorska wersja gołąbków zachwyca smakiem. Kluczowy jest miks 2 składników

Pomysł na obiad w upalne dni? Przygotuj pomorski przysmak, czyli jarskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami. Gołąbki są bardzo aromatyczne, smaczne, a ich przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu. Pomorska wersja gołąbków zachwyci każdego swoim smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, ale i bardzo aromatyczne. Są również o wiele lżejsze od tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Gołąbki podajmy z sosem pieczarkowym, będzie pysznie.Do jarskich gołąbków wykorzystaj swoje ulubione grzyby suszone. Grzyby koniecznie namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw na całą noc, aby zmiękły, następnie podgotuj je w dniu robienia całej potrawy. Nie wylewaj również wody po moczeniu grzybów, przyda się do pieczenia gołąbków. Bulion wymieszaj z wodą, podlej gołąbki i piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około godzinę, a stworzysz wyśmienite, aromatyczne i lekkie danie dla całej rodziny.

Kotlety gryczane z grzybami
22.07.2022 14:53 Fantastyczne kotlety gryczane. Obiad bez grama mięsa

Kotlety gryczane z grzybami są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Przygotowany bez mięsa łomżyński specjał skusi nie tylko fanów kuchni roślinnej. Warto spróbować — tak pysznego i pełnego aromatu dania dawno nie jedliście. Jeśli szukacie prostego w przygotowaniu, jarskiego dania, które spodoba się całej rodzinie, kotlety gryczane z grzybami sprawdzą się doskonale. Receptura na ten soczysty i pełen aromatu rarytas pochodzi z okolic Łomży, lecz składniki można znaleźć w każdym zakątku polski. Spróbujecie?

Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Idealny na upalne dni
21.07.2022 20:02 Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Idealny na upalne dni

Chłodnik litewski bez gotowania to doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Zupa z warzyw sezonowych i kefiru chłodzi i syci, jest również niesamowicie świeża i smaczna. Chłodnik litewski bez gotowania przygotujesz błyskawicznie.Chłodnik litewski jest pyszną zupą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Najpierw gotujemy wywar warzywny, później musimy go mocno schłodzić, dodać resztę składników i zalać maślanką lub kefirem. Chłodnik litewski bez gotowania będzie równie smaczny, a jego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut.W chłodniku litewskim bez gotowania nie może oczywiście zabraknąć młodych buraków, botwinki, ogórków, rzodkiewek i koperku. Warzywa zalane kefirem i doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny smakują obłędnie.Chłodnik litewski bez gotowania możesz podać bez żadnych dodatków, możesz dodatkowo oprószyć go posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, podać z jajkami ugotowanymi na twardo, kleksem śmietany 18%. Każdy dodatek będzie pasował doskonale do zupy z warzyw sezonowych na zimno.

Soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek. Sekret tkwi w niepozornym dodatku
21.07.2022 19:02 Soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek. Sekret tkwi w niepozornym dodatku

Kotlety mielone bez bułki i jajek przepisu Babci Marysi dosłownie rozpływają się w ustach. Kotlety są o wiele prostsze w przygotowaniu i tańsze, a ich smak zachwyci każdego miłośnika mięsnych potraw. Poznaj przepis na kotlety mielone bez bułki i jajek, idealne na obiad. Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z jajkiem, bułką tartą, mlekiem i czerstwą kajzerką. Ścieramy również cebulę na tarce i dodajemy ją do masy mięsnej. Babcia Marysia ma o wiele prostszy sposób- robi kotlety mielone bez bułki i jajek. Zamiast tych składników dodaje odrobinę zimnej wody.Do masy mięsnej dodajmy również przesmażoną na maśle cebulkę, suszone zioła i mąkę pszenną. Nie jest tu potrzebna ani kajzerka, ani bułka tarta do obtoczenia. Kotlety mielone bez bułki i jajek smakują genialnie i są niezwykle soczyste, koniecznie musisz ich spróbować.Kotlety mielone bez bułki i jajek smaż na mocno rozgrzanym oleju w taki sposób, aby się nie stykały. Kotlety, które będą zbyt ciasno położone na patelni, zaczną się dusić i przez to nie będą miały chrupiącej skórki.

Kotlety z makaronu
21.07.2022 16:53 Przepyszne kotlety z makaronu. Prosty obiad bez marnowania

Pomysł na smaczny, prosty obiad? Przygotuj kotlety z makaronu ugotowanego poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a kotlety z dodatkiem marchewki, cebuli, wędliny i świeżych ziół będą totalnym hitem na Twoim stole.Ziemniaki i mięso z rosołu z poprzedniego dnia wykorzystujemy w kuchni do przygotowania rewelacyjnych dań obiadowych. Ugotowany makaron niestety najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Mało kto wie, że ugotowane nitki można ponownie wykorzystać, np. do przygotowania przepysznych kotletów z makaronu.Do kotletów z makaronu dodajmy podsmażoną na maśle i cebuli wędlinę, starty ser, marchewkę. Całość doprawmy posiekaną natką pietruszki, koperkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Kotlety będą gotowe dosłownie po kilku minutach i będą smakować wszystkim.Kotlety z makaronu są wyraźne w smaku, soczyste i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Do kotletów podajmy ulubione kotlety, mogą być to frytki, ziemniaki gotowane, opiekane. Nie zapomnijmy również o surówkach z sezonowych warzyw lub kiszonek, będzie smacznie i zdrowo.

Jak uratować mętny rosół? Zdradzamy patent najlepszych kucharzy
21.07.2022 16:00 Jak uratować mętny rosół? Zdradzamy patent najlepszych kucharzy

Jak uratować mętny rosół? Każdy ma swoje sposoby na wyklarowanie mętnego rosołu. Zdradzamy najlepszy patent, ten sposób wykorzystywany jest przez najlepszych kucharzy. Nie ma lepszego sposobu na uratowanie mętnego rosołu od kurzych jajek.

Soczysty i delikatny kurczak w przyprawie gyros. Idealny obiad dla całej rodziny
20.07.2022 18:55 Soczysty i delikatny kurczak w przyprawie gyros. Idealny obiad dla całej rodziny

Pomysł na prosty, smaczny obiad z nutą orientu? Domowy kurczak gyros podany z chlebkiem pita lub ziemniakami, a także z bukietem surówek to zbilansowane, pożywne danie. Poznaj prosty przepis na kurczaka gyros, cała rodzina będzie zachwycona.Kurczak w orientalnej przyprawie gyros to pomysł na błyskawiczne danie. Kurczak gyros jest bardzo soczysty i aromatyczny, możemy podać go z wieloma smacznymi dodatkami. Kurczaka przygotujemy w dosłownie kilkanaście minut.Czym różni się gyros od kebabu? Kebab jest klasyczną, turecką potrawą, więc przygotowywaną z każdego rodzaju mięsa, oprósz wieprzowiny, ponieważ muzułmanie, ze względów religijnych, jej nie jedzą. Grecki gyros natomiast to głównie marynowane mięso wieprzowe. Gyros różni się również sposobem podania. W greckim wydaniu podawane są ziemniaki pieczone lub chleb pita. Nie może zabraknąć oczywiście gęstego jogurtu i sporej ilości surówek lub sałatek z pomidora, ogórka, oliwek.

Kotlety schabowe z 1860 roku mają smak jak ze snów za sprawą 1 detalu. Zakochasz się po 1 kęsie
20.07.2022 16:29 Kotlety schabowe z 1860 roku mają smak jak ze snów za sprawą 1 detalu. Zakochasz się po 1 kęsie

Pomysł na pyszny obiad jak za dawnych lat? Przygotuj pyszne kotlety schabowe z kością według przepisu z 1860 roku. Kotlety mają chrupiącą skórkę, piękny, złoty kolor, a w środku są niezwykle soczyste. Rodzina będzie zachwycona.Zwykle kotlety schabowe przygotowujemy z mięsa pozbawionego kości, żeby było miękkie i soczyste. Kotlety schabowe z kością smakują jednak jeszcze lepiej, a zrobimy je w bardzo prosty sposób. Sekretem doskonałych schabowych jest panierka i moczenie ich w mleku i cebuli.Kotlety schabowe z kością po doprawieniu zalejmy zimnym mlekiem z dodatkiem pokrojonej cebuli. Po 3 godzinach mięso będzie bardzo smaczne, a po usmażeniu również soczyste i delikatne. To stary, skuteczny sposób na najsmaczniejszy schab.Bardzo ważna jest również panierka, nigdy nie pomijajmy mąki pszennej. Panierowanie w mące sprawi, że bułka tarta nie odklei się podczas smażenia, a sam kotlet schabowy z kością nie będzie przesuszony w środku. Do kotletów przygotuj ulubione dodatki, a cały obiad zniknie błyskawicznie.

Jak marynować kurczaka na grilla?
20.07.2022 15:35 Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie

Jeżeli zastanawialiście się jak marynować kurczaka na grilla, mamy dla was prosty i niezawodny sposób, który spodoba się całej rodzinie. Lekka jogurtowa kompozycja z wyrazistymi przyprawami sprawi, że mięso będzie soczyste i przyjemne w smaku. Warto spróbować. Jest wiele sposobów, by zamarynować kurczaka. Nasza propozycja opiera się o składniki, które z pewnością macie w kuchni, a które razem smakują wybornie. Bazą do marynaty będzie jogurt grecki, czyli lekki i zdrowy nabiał, po który warto sięgać. Spróbujecie?

Soczyste kotlety mielone są marzeniem niejednego smakosza
20.07.2022 10:06 Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym. Pomysł na pyszny obiad

Soczyste kotlety mielone są marzeniem niejednego smakosza. Do mięsnej masy dodajcie rozdrobnione ogórki kiszone, a rarytas będzie miał przyjemną konsystencję i nabierze charakteru. Warto się skusić — tak dobrego posiłku dawno nie jedliście. Przygotowanie kotletów mielonych, które po usmażeniu nie będą suche może stanowić nie lada wyzwanie. Dodając do mięsa warzywa — w naszym przypadku będzie to ogórek kiszony — jesteśmy w stanie uniknąć tego problemu i jeśli tylko nie będziemy kotletów smażyć zbyt długo, wyjdą niezwykle soczyste i aromatyczne. Spróbujecie?

dufinki ziemniaczane
19.07.2022 20:34 Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz hitowym dodatkiem są dufinki ziemniaczane, mamy przepis

Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz hitowym dodatkiem do obiadu są dufinki ziemniaczane. Mamy na nie prosty i sprawdzony przepis. Przygotujcie ich od razu więcej, bo mogą zniknąć jeszcze przed podaniem obiadu. Są naprawdę pyszne. Dufinki ziemniaczane wywodzą się z kuchni francuskiej i na pierwszy rzut oka widać, że nie jest to prosty, gotowany ziemniak, ale ziemniak w wersji wyrafinowanej. Tak naprawdę w postaci ziemniaczanego ptysia. Dufinki ziemniaczane robi się bowiem, łącząc ziemniaczane puree z mąką, masłem i jajkami. I waśnie z tych trzech składników robi się ciasto na ptysie. My podamy dziś przepis na dufinki pieczone, ale można je też usmażyć na oleju. I właśnie w taki sposób zostały przygotowane dufinki ziemniaczane prezentowane na naszym zdjęciu. Jest ono screenem pochodzącym z filmiku na kanale MiszMasz_Tv na YouTube. Wybierzcie swoją ulubioną wersję dufinek ziemniaczanych.

Czy wiesz, kiedy solić rosół?
18.07.2022 12:58 Rosół solisz na początku czy pod koniec gotowania? Tylko 1 sposób jest właściwy, lepiej uważać

Jeśli zastanawialiście się, kiedy solić rosół, znamy właściwą odpowiedź. Tradycyjnie przyrządzana na bazie drobiu zupa powinna być doprawiana jak najpóźniej. Jest kilka powodów — warto wiedzieć, by uniknąć błędów. Nikt nie lubi mało aromatycznych dań.Dobrze doprawiony rosół zachwyci każdego. Część z nas uważa, że sól trzeba dodać już na etapie gotowania mięsa. Moment ten wydaje się odpowiedni zwłaszcza wtedy, gdy chcemy je później wykorzystać. Okazuje się jednak, że takie postępowanie może negatywnie wpłynąć na smak dania.

Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
18.07.2022 10:23 Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych

Babcia Basia zdradziła sekret doskonałych gołąbków, przygotowuje je z mięsa mielonego, ryżu, cebuli i pieczarek. Gołąbki polane domowym sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Gołąbki to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to klasyczne wydanie gołąbków, Babcia Basia dodaje jednak do nich cebulę i pieczarki, które podsmaża wcześniej na maśle. Te dwa składniki sprawiają, że gołąbki są jeszcze smaczniejsze, a sam farsz bardziej soczysty.Domowe gołąbki podaj z sosem pieczarkowym lub sosem pomidorowym. Gołąbki świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami z koperkiem lub kromką świeżego chleba. Farsz do gołąbków dopraw do smaku suszonego majeranku i papryki słodkiej.Do zawijania wykorzystaj kapustę białą lub kapustę holenderską, którą również kupisz w każdym, większym markecie. Kapusta holenderska jest lekko spłaszczona, a jej liście są bardzo jędrne i elastyczne, są najlepsze do zawijania gołąbków.

Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
18.07.2022 09:28 Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci

Delikatne, leniwe kluski to proste i tanie kluski z twarogu, mąki i jajek. Kluski podane z masłem, bułką tartą, cukrem i cynamonem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski przygotuj według babcinej receptury, smakują wyśmienicie.Jeśli masz ochotę na obiad jak za dawnych lat, to delikatne leniwe kluski będą idealnym pomysłem. Podaj je na słodko z roztopionym masłem, bułką tartą, cukrem. Kluski leniwe możesz również oprószyć cukrem wanilinowym, cynamonem.Bardzo dobrym połączeniem są również delikatne leniwe kluski, owoce sezonowe i kwaśna śmietana. Delikatne kluski twarogowe podane z jagodami, kleksem śmietany i cukrem również smakują wyśmienicie. Do podania możesz wykorzystać inne owoce lub ulubione dodatki.Delikatne, leniwe kluski przygotowane według babcinej receptury to gratka dla każdego smakowa. Babcia wyjawiła sekret idealnych klusek- twaróg należy zmielić w maszynce do mięsa, wtedy ciasto będzie przepyszne.

Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnika. Boski sposób na pyszny obiad
18.07.2022 08:34 Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnika. Boski sposób na pyszny obiad

Kotlety schabowe z piekarnika to pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Kotlety pieczone w piekarniku są bardzo soczyste, delikatne i mają doskonałą, chrupiącą skórkę. Kotlety są również o wiele lżejsze od tych z patelni.Tradycyjne kotlety schabowe zwykle smażymy na oleju, maśle lub smalcu. Tak przygotowane są przepyszne, jednak bardzo tłuste, ciężkie i kaloryczne. Kotlety schabowe z piekarnika to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów, są równie soczyste, jednak o wiele mniej kaloryczne.Kotlety schabowe z piekarnika przygotujemy naprawdę szybko. W przeciwieństwie do smażonego na patelni mięsa, kotletów z piekarnika nie musimy pilnować. Wystarczy, że po około 10 minutach przewrócimy je na drugą stronę, a będą miały doskonałą, chrupiącą skórkę.Kotlety schabowe przed pieczeniem dokładnie rozbijmy tłuczkiem, żeby nie były żylaste. Bardzo ważnym elementem jest również moczenie mięsa w mleku i cebuli przez minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Kotlety będą wtedy miękkie, delikatne i doskonale doprawione.Kotlety schabowe bez smażenia z piekarnikaSkładniki na 4 porcje:4 kawałki schabu bez kościduże jajkobułka tartamąka pszennasól, pieprzcebulamlekoolej do smażenia

Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
17.07.2022 20:44 Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler

Zupa ogórkowa jest pomysłem na pyszny, lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnej zupy jest odpowiednie przygotowanie ogórków i aromatyczne przyprawy. Poznaj przepis na zupę ogórkową bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler.Zupę ogórkową zawsze gotuję na kawałku udka z kurczaka, dzięki któremu wywar jest bardzo aromatyczny. Dodaję również włoszczyznę i ziemniaki, nigdy natomiast nie dodaję do zupy kostki rosołowej i nie zabielam jej śmietaną.Zamiast kostki, która jest sztucznym produktem, dodaję suszony majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i dużą ilość świeżego koperku. Te przyprawy w zupełności wystarczą, aby wywar był niezwykle esencjonalny. Do zupy ogórkowej dodaję również niewielką ilość wody po ogórkach kiszonych, ponieważ genialnie wzmacnia smak.Sekretem doskonałej zupy ogórkowej bez śmietany, jest odpowiednie przygotowanie ogórków- starte ogórki podsmażam na maśle i dodaję do wywaru na sam koniec. Nigdy nie dodawaj ogórków i wody po ogórkach wcześniej, ponieważ ziemniaki się nie ugotują.

Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
17.07.2022 20:21 Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad

Kotlety z ziemniaka są smacznym, prostym w przygotowaniu i niedrogim daniem. Dodatek sosu z pieczarek sprawia, że danie mimo swojego nieskomplikowanego składu zachwyca bogatym aromatem. Spróbujcie, a pokochacie je od pierwszego kęsa. Wasza rodzina z pewnością poprosi o dokładki. Kotlety warzywne są świetną alternatywą dla mięsnych rarytasów. Po doskonałym przepisie na mielone marchewkowe czy specjał z kalafiora nadszedł czas na recepturę wykorzystującą jeszcze bardziej swojskie warzywo. Ziemniaki usmażone w pysznej panierce będą smakowały idealnie z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Spróbujecie?

Babcia Basia robi najlepszą surówkę z selera do obiadu. 3 aromatyczne dodatki sprawiają, że smakuje każdemu
17.07.2022 16:33 Babcia Basia robi najlepszą surówkę z selera do obiadu. 3 aromatyczne dodatki sprawiają, że smakuje każdemu

Surówka z selera przepisu babci Basi jest pysznym dodatkiem obiadowym. O ile nie każdy przepada za tradycyjną surówką z bulwy selera, tak 3 dodatki sprawią, że będzie smakować wszystkim. Poznaj błyskawiczny przepis na najlepszą surówkę z selera.Babcia Basia zdradziła przepis na najsmaczniejszą surówkę z selera. Surówkę przygotujesz z kilku prostych składników, a będzie gotowa błyskawicznie. Surówka z selera wygląda bardzo świeżo, jest lekka i pełna smaku, koniecznie musisz jej spróbować.Sekretem rewelacyjnego smaku surówki są trzy proste składniki- miód, rodzynki i orzechy włoskie. To właśnie dzięki nim dodatek do obiadu smakuje rewelacyjnie. Surówkę możemy podać z każdym rodzajem mięsa, z pieczoną rybą i daniami wegetariańskimi.Bardzo ważnym dodatkiem jest również sok z cytryny, dzięki któremu starte na tarce jabłko będzie dłużej wyglądać świeżo i apetycznie. Sok z cytryny nie będzie wyczuwalny w surówce z selera i jabłka. Przed przygotowaniem surówki koniecznie sparz rodzynki, będą wtedy miękkie i delikatne.

Proste gołąbki z mięsem z rosołu. Sekretnym składnikiem jest aromatyczna kiełbasa
17.07.2022 13:22 Proste gołąbki z mięsem z rosołu. Sekretnym składnikiem jest aromatyczna kiełbasa

Gołąbki z mięsem z rosołu to pomysł na pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Do farszu z mięsa drobiowego z rosołu dodaj podsmażoną na smalcu kiełbasę. Sekretny składnik sprawi, że gołąbki będą jeszcze smaczniejsze.Gołąbki z mięsem z rosołu są również świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i resztki bulionu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Mięsa do farszu nie musisz mielić w maszynce do mięsa, co bardzo usprawnia przygotowanie dania.Mięso z kurczaka podsmaż z cebulą na maśle, kiełbasę natomiast na smalcu. Potrawki wymieszaj z ugotowanym ryżem, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i farsz jest gotowy. Liście kapusty również sparzysz ekspresowo. Gołąbki z mięsem z rosołu są nie tylko smaczne, ale i bardzo proste i szybkie.Gołąbki z mięsem z rosołu zalej bulionem i piecz w piekarniku. Gotowe podaj z sosem pomidorowym lub pieczarkowym, każdy sos będzie smakował obłędnie z miękkimi liśćmi i aromatycznym, mięsnym farszem doprawionym majerankiem.

Wybitne kotlety mielone z niespodzianką są lepsze niż tradycyjne. Najsmaczniejsza propozycja na obiad
17.07.2022 10:48 Wybitne kotlety mielone z niespodzianką są lepsze niż tradycyjne. Najsmaczniejsza propozycja na obiad

Kotlety mielone z niespodzianką są wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Danie zaskoczy każdego soczystym mięsem doprawionym natką pietruszki i wybitnym farszem z pieczarek, sera i cebuli. Poznaj przepis na kotlety mielone z niespodzianką, nie ma lepszych.Kotlety mielone z niespodzianką są o wiele smaczniejsze od tych przygotowywanych tradycyjnie. Pyszny farsz z pieczarek i sera sprawia, że kotlety są bardzo soczyste i pełne smaku, koniecznie musisz ich spróbować. Do kotletów podaj ulubione dodatki, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Do kotletów mielonych z niespodzianką potrzebujesz kilku prostych składników, w tym pieczarki, cebulę, ser i natkę pietruszki. Do mięsa dosypuję również szczyptę suszonego majeranku, który nadaje wspaniały aromat i rewelacyjnie łączy się z resztą składników.Kotlety mielone z niespodzianką smażę na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu, dzięki czemu każdy kotlet jest soczysty w środku, a z zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Nie dolewam oleju, kiedy kotlety są na patelni, ponieważ zimny tłuszcz wchłaniany jest przez mięso, przez co kotlety są później bardzo tłuste.