Na ryneczkach, w warzywniakach, a nawet w supermarketach powoli pojawiają się młode warzywa. To idealne okazja, aby przygotować wyśmienitą, wiosenną surówkę do obiadu. Młoda kapusta oraz wyrazista rzodkiewka stanowić będą przyjemne odświeżenie po zimowych miesiącach witaminowej posuchy. Ten pyszny dodatek przygotujesz błyskawicznie i będziesz wracać do niego nie raz.
Znamy najlepszy przepis na aksamitny sernik. Dzięki dwóm dodatkom będzie lekki i idealnie wilgotny. Apetyczne ciasto warto przygotować na spodzie z herbatników. Dzięki temu zyskamy nie tylko wyjątkowy smak deseru, ale także oszczędzimy sobie sporo pracy.
Czy ponowne wykorzystanie oleju ze smażenia jest bezpieczne? W ramach oszczędności taki pomysł może wydać się rozsądny, lecz nim przystąpimy do działania, warto zapoznać się z argumentami ekspertów. Sprawdziliśmy, jakie rozwiązanie jest najkorzystniejsze dla zdrowia.
Najprostsze i klasyczne przepisy są najlepsze. Najłatwiej też popełnić na nich kulinarną gafę. Jasiek Kuroń postanowił raz na zawsze zakończyć spór o placki ziemniaczane. Szczególną uwagę przykłada do momentu dodawania poszczególnych składników potrawy.
Wyrzucasz łodygi z brokuła do kosza? Zupełnie niepotrzebnie marnujesz świetny produkt. Z tej części warzywa możesz przyrządzić rewelacyjny roślinny majonez. Domowy sos jest bardzo zdrowy i niezwykle smaczny, a do tego dużo tańszy niż jego kupne odpowiedniki.
Od rana w Biedronce trwa atrakcyjna promocja. W atrakcyjnej cenie dostępne są między innymi brokuły i olej. W obliczu nadchodzących świat warto także zaopatrzyć się w pożądany ostatnimi czasy majonez. Szczegóły oferty przedstawiamy poniżej.
Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych dań. W każdym domu obowiązkowo raz na jakiś czas goszczą na stole. Aby cieszyły wyjątkowym smakiem konieczne jest wybranie najlepszego tłuszczu do smażenia. W przypadku kotletów idealnie sprawdzi się ten najtańszy, czyli smalec.
Smażone potrawy często goszczą na naszych talerzach. Choć wiemy, że nie są najzdrowsze, trudno im się oprzeć. Jeden z lekarzy przekazał kilka cennych wskazówek, które sprawią, że proces będzie mniej szkodliwy dla zdrowia. Z pewnością warto je wprowadzić w życie.
Największym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszą się miękkie i elastyczne naleśniki. Takie, które bez problemu można nadziewać, czym się lubi i składać wedle upodobań. Nic dziwnego, wszak takie naleśniki są też bardzo smaczne, bo miękkie i soczyste. Jeśli macie problem z przygotowaniem takich właśnie naleśników, zdradzimy Wam prosty patent.
Wielkanoc jest tuż tuż. Już wkrótce zacznie się wielkie gotowanie. Na stole nie będzie mogło zabraknąć wilgotnej babki wielkanocnej. Mała modyfikacja składników zagwarantuje jej optymalną konsystencję.
Pewnie jak większość osób wylewasz zalewę z groszku konserwowego. Możesz ją jednak spożytkować w ciekawy sposób. Z wody spod groszku zrobisz rewelacyjny roślinny majonez. Produkt będzie w dodatku zdrowy, dzięki całkowitej kontroli nad jego składem.
Czy wiesz, na czym smażyć rybę? Wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Choć istnieje w tej kwestii pewna dowolność powinniśmy wystrzegać się przyrządzania jej na smalcu. Mięso niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca korzystny aromat.
Nie dodawaj oleju do gotującego się makaronu. Ta powszechna praktyka nie ma niestety niczego wspólnego z dobrą kuchnią. Powleczony tłuszczem makaron niczego nie zyskuje, a może dużo stracić. Skąd wziął się ten niepotrzebny zwyczaj?
Co jest najgorsze podczas smażenia schabowych? Oczywiście fakt, że panierka do kotletów zupełnie nie trzyma się mięsa. Użyte do panierowania jajko wymieszaj z solą oraz olejem, a od razu zobaczysz różnicę. Ten trik stosowany jest w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych.
Lidl przygotował do swoich klientów niespotykaną promocję. Dzięki niej na zakupach możemy zaoszczędzić aż 50% ich wartości. Warunkiem jest kupienie 8 produktów wskazanych przez sklep. Wśród nich znajdują się artykuły, które przydadzą się w niemal każdym gospodarstwie domowym.
Większość osób trzyma olej na kuchennym blacie. Zwykle blisko kuchenki, żeby tłuszcz był w zasięgu ręki podczas smażenia. Okazuje się, że jest to najgorsze z możliwych miejsce do przechowywania tego tłuszczu. Naraża go bowiem na utratę wartości odżywczych i zepsucie, co może się odbić na naszym zdrowiu.
Planujesz zakupy spożywcze? Koniecznie zrób je w Biedronce. Do dzisiaj obowiązują bardzo atrakcyjne promocje na olej rzepakowy, kawę, żółty ser i wiele innych produktów. Z kartą Moja Biedronka zakupy zrobisz naprawdę tanio.
Smażysz mięso lub warzywa na oleju słonecznikowym? Nigdy tak nie rób. Pod wpływem wysokiej temperatury olej traci cenne wartości odżywcze. Powstają również związki rakotwórcze. Nie każdy olej nadaje się do smażenia, lepiej dodać je np. do sałatek.
Chcesz zagęścić sos lub zupę? Możesz przygotować zasmażkę. Sprawdź, jak przyrządzić idealną zasmażkę i który jej rodzaj najlepiej pasuje do potrawy, którą gotujesz. W zależności od dania i rodzaju zasmażki, mąkę przesmaż na maśle, oleju rzepakowym lub smalcu. Wtedy będzie najsmaczniejsza.
Tłusty Czwartek już jutro. Gdzie skierujecie swoje kroki, aby nabyć najlepsze pączki? Katarzyna Bosacka zdecydowanie odradza wizytę w supermarkecie lub dyskoncie. Dostępne tam słodkości są produktem głęboko mrożonym, z długą listą składników. W smaku nie będą raczej przypominać najlepszych wyrobów. Zdaniem Bosackiej (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie) to, co sprzedają nam tanie sklepy prawdziwymi pączkami nie jest. Powód jest banalnie prosty. Pączki te są przygotowywane w całości, głęboko mrożone i rozmrażane dopiero przed samą sprzedażą. Perspektywa jedzenia takich specjałów więc nie zachwyca.
Katarzyna Bosacka zainterweniowała po raz kolejny. Pod lupę wzięła produkt określany jako "Osełka". Większość osób mylnie bierze go za prawdziwe masło. Tymczasem jest to miks tłuszczowy z wyraźną przewagą tłuszczy roślinnych.Na zabieg producenta nabrało się wiele osób. Nieświadomi konsumenci kupili Osełkę by po niedługim czasie gorzko się rozczarować. Katarzyna Bosacka wyjaśniła, czym różni się osełka od prawdziwego masła. Po raz kolejny zwróciła też uwagę, jak ważne jest czytanie etykiet poszczególnych produktów.
Lepsze jest masło czy margaryna? Spór na ten temat od lat dzielił Polaków. Sprawę postanowił raz na zawsze wyjaśnić dietetyk Michał Wrzosek. Dla niektórych niemałym zaskoczeniem może być fakt, że margaryna zdecydowanie wygrywa z masłem pod względem zdrowotności.Przez lata w dylemacie "masło czy margaryna" większość osób stawiała na to pierwsze. Wynikało to z tego, że masło było produktem bardziej naturalnym. Dietetyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na kanale YouTube, zwraca jednak uwagę, że standardy produkcji margaryny w miarę upływu czasu uległy znacznej poprawie. Według niego dziś bez obaw możemy smarować nią kanapki.
Tłusty Czwartek już za kilkanaście dni. Na tę okazję wypada przygotować coś przepysznego. Wypróbuj nowatorski przepis na faworki z dodatkiem budyniu waniliowego. Gotowe chruściki zachwycą delikatnością i wyrazistym waniliowym aromatem.Przepis na budyniowe faworki jest bajecznie prosty. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Od delikatnych i puszystych kąsków nie sposób się będzie oderwać. Domownicy nie będą się posiadać z zachwytu.
W Biedronce ruszyła kolejna promocja na olej. Jest to oferta z cyklu "Kup 2 i zapłać mniej". Z korzystnego rabatu skorzystać mogą klienci, którzy posiadają kartę lub aplikację tej sieci sklepów. Jeśli jeszcze takiej nie macie, to idealna okazja do jej wyrobienia.Promocja na olej to nie lada gratka. Drugie opakowanie otrzymamy bowiem aż o 50 procent taniej. Oznacza to, że za jedną butelkę zapłacimy średnio 8,99 złotych zamiast 11,99 złotych. Pamiętać przy tym należy o dziennym limicie na klienta, który wynosi 4 butelki. Z okazji można korzystać do soboty 4 lutego.
Od samego rana trwa najnowsza promocja w Biedronce. Sieć handlowa kontynuuje swoją akcję "Biedronkowe Oszczędności". Przy odpowiednim zaplanowaniu zakupów możemy sporo zaoszczędzić. Poza masłem zwróćcie też uwagę na olej, mięso, nabiał czy mrożonki.Oferta skierowana jest zarówno do stałych klientów jak i tych nieposiadających jeszcze karty Moja Biedronka. Promocja trwa do najbliższej soboty lub do wyczerpania zapasów. Z zakupami lepiej zatem nie zwlekać. Co warto kupować w Biedronce w tym tygodniu?
Oponki serowe są jednym z typowo karnawałowych przysmaków. Ze względu na dość łatwe i szybkie przygotowanie stanową naprawdę dużą konkurencję dla pączków i faworków. Jeśli więc macie pod ręką trochę twarogu, bez trudu przygotujecie ten rarytas w kilka chwil. Podstawowym składnikiem oponek jest biały ser. To właśnie on nadaje wypiekowi przyjemnej wilgotności. Oponki są puszyste i miękkie, dzięki dodatkowi sody oczyszczonej. Nie wymagają więc oczekiwania na wyrastanie, tak jak się to dzieje w przypadku ciasta na pączki. Aby specjał wchłaniał mniej tłuszczu koniecznie dodajcie do niego trochę octu lub spirytusu. Wielką zaletą oponek jest nie tylko fakt, że robi się je szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi twarogu, wypiek długo też pozostaje świeży. Nie wysycha, tak szybko, jak pączki czy faworki. Z powodzeniem możecie więc przygotować je od razu na dwa dni.
Sałatka jarzynowa jest gwoździem programu, jeśli chodzi o świąteczne potrawy. Bez jej niezapomnianego smaku niektórzy nie wyobrażają sobie uroczystego posiłku. Czy wiecie jednak, że można z powodzeniem przygotować sałatkę jarzynową bez majonezu? Ta lekka jej wersja z pewnością zachwyci niejedną osobę.Sałatka jarzynowa bez majonezu, wbrew pozorom jest nie mniej pyszna, niż jej bardziej klasyczna wersja. Za odpowiednią wilgotność oraz konsystencję odpowiadają tutaj ocet oraz olej rzepakowy. Sałatka jarzynowa bez majonezu jest ponadto wyjątkowo kolorowa i aż zachęca do pałaszowania. Ten sposób pozytywnie Cię zaskoczy.
Podczas smażenia wątróbki zmagasz się z pryskającym na około tłuszczem? Prawdopodobnie przyrządzasz produkt w niewłaściwy sposób. Przypadkowe nakłucie mięsa podczas obróbki skutkuje strzelającym po kuchni, gorącym olejem. Jak skutecznie uniknąć takiego zjawiska?Woda w połączeniu z rozgrzanym tłuszczem daje reakcję wręcz wybuchową. Za wszelką cenę należy unikać niezamierzonego przebicia wątróbki za pomocą widelca. Znajdujący się w mięsie płyn spada na rozgrzany olej, w efekcie czego pryska i może poparzyć kucharza. Nie należy także zapomnieć o bałaganie, jaki generuje to zjawisko.Jak zapobiec pryskaniu wątróbki podczas smażenia? W pierwszej kolejności zapomnij o przewracaniu mięsa widelcem. Najlepiej użyć do tego celu specjalnych, kuchenny szczypiec odpornych na działanie wysokiej temperatury lub drewnianej łopatki. Z takimi przyrządami kuchennymi smażenie wątróbki stanie się proste i bezproblemowe.