Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Olej roślinny

Olej Roślinny

placki z młodej kapusty
29.06.2023 14:57 Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Pokażemy wam coś jeszcze lepszego, w roli głównej kapusta

Placki ziemniaczane mają wielkie grono wielbicieli. Czy wiecie jednak, że z innych warzyw też można zrobić przepyszne placki? Dziś proponujemy sięgnąć po młodą kapustę. Jest chrupiąca i delikatna i takie też wychodzą placki z jej dodatkiem. Wystarczy połączyć poszatkowane warzywo z odrobiną ciasta i usmażyć. Będziecie zachwyceni pyszną odmianą. 

przepis na chleb z mąki i coli
26.06.2023 10:38 Wlej colę do mąki. Zyskasz ogromny przysmak, lepszego nie ma w sklepach

Znamy najprostszy przepis na pyszne domowy chleb. Jego receptura może być niemałym zaskoczeniem. Na liście składników znajduje się bowiem popularny gazowany napój. Sprawdźcie ten przepis, a padniecie z wrażenia. 

mycie gorącej patelni
18.06.2023 20:20 Nigdy nie traktuj tak gorącej patelni. Zniszczysz ją raz na zawsze

Patelnia jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. Jedyną wadą jej posiadania jest konieczność mycia po każdym smażeniu. Czy wiecie jednak, że zalanie gorącej patelni zimną wodą może mieć opłakane skutki? Przez takie działanie łatwo nieodwracalnie ją zniszczyć.

pomysł Okrasy na babkę ziemniaczaną
30.05.2023 18:40 Okrasa ma najlepszy patent na babkę ziemniaczaną. Tak podana znika z talerzy raz dwa

Karol Okrasa przeszedł samego siebie. Pokazał niezwykły sposób na babkę ziemniaczaną. Tym razem jednak nie chodzi o przepis na tę popularną potrawę, a o jej pomysłowe wykorzystanie. Znany kucharz uwielbianego kartoflaka zamienił w chrupiące frytki.

gotowanie makaronu
30.05.2023 15:08 Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować

Gotowanie makaronu wydaje się banalnie proste. Często do wody dodajemy olej. Niestety jest to poważny błąd, który wcale nie zapobiega sklejaniu się makaronu. Na dodatek ma też wpływ na smak całego dania. 

racuchy z cukrem pudrem
26.05.2023 18:58 Jola nie dorzuca do racuchów jabłek. Sięga po wiosenny specjał

Racuchy to danie, które wyśmienicie smakuje o każdej porze roku. Możemy wzbogacić je o przeróżne dodatki, jednak najczęściej sięgamy po owoce. Zazwyczaj są to całoroczne jabłka, jednak wiosną i latem warto wykorzystać sezonowe produkty. Dlatego dziś proponujemy Wam racuchy z rabarbarem. Ich kwaskowy smak doskonale przełamie cukier puder. 

marynata do karków w wykonaniu Bosackiej
25.05.2023 22:16 Wlała do słoika i potrząsnęła. Marynata Bosackiej pasuje nie tylko do karkówki

Bosacka otworzyła sezon grillowy. Z tej okazji zdradziła najlepszy sposób na marynatę do karkówki. Obłędna mieszanka na bazie oleju rzepakowego zapewnia nie tylko doskonałe walory smakowe, ale również zdrowotne. Dzięki użyciu słoika przygotujesz ją bardzo szybko i bez zbędnego bałaganu. Pyszna zalewa sprawdzi się nie tylko do mięsa.

racuchy z kaszą
20.05.2023 19:13 Wlała kefir i dodała kaszę. Tak puszystych racuchów jeszcze nie jadłeś

Racuchy lubią niemal wszyscy - i dorośli i dzieci. Doskonale smakują, robi się je szybko i to na wiele sposobów. Można je podać na podwieczorek czy kolację. Dziś zaprezentujemy Wam przepis na niezwykłe racuchy z kaszą manną i kefirem. Przygotujcie je raz, a przekonacie się, że tak puszystych i wilgotnych jeszcze nie jedliście. 

wiosenna sałatka
19.05.2023 22:58 Wlej do słoika 3 składniki i mocno potrząśnij. Nie ma lepszego sosu do sałaty

Wiosną na naszych stołach często pojawia się sałata. Serwujemy ją do dań obiadowych, a także dodajemy do sałatek. Warzywo to ma tę zaletę, że przyrządza się je raz, dwa. Przy tym doskonale smakuje i dostarcza dużo cennych składników. Jeśli znudziła Ci się sałata ze śmietaną, wypróbuj nasz prosty sos. Jest idealny do chrupiących listków solo i w przekąskowych mieszankach. 

szaszłyki na grillu
12.05.2023 22:04 Planujesz szaszłyki z grilla? Koniecznie pamiętaj o 1 czynności

Sezon grillowy ruszył pełną parą. Pogoda dopisuje, więc chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Na ruszcie zwykle ląduje karkówka, skrzydełka i kaszanka. Jednak spore grono wielbicieli mają też szaszłyki. Robi się je szybko, a wyglądają i smakują doskonale. Jeśli jednak chcecie, by łatwo się je jadło, koniecznie odpowiednio przygotujcie drewniane patyczki do szaszłyków.

najlepszy sposób na ciasto do pierogów
10.05.2023 21:34 Gessler nigdy nie dodaje go do ciasta na pierogi. Przez ten składnik się rozpada

Mamy opinię największego kulinarnego eksperta. Magda Gessler raz na zawsze rozstrzygnęła spór o przepis na ciasto na pierogi. Celebrytka, gdy sama przyrządza tę potrawę, absolutnie nie dodaje do ciasta oleju. Przez ten składnik pierogi po ugotowaniu po prostu się rozpadają.

zapiekanka oczami Katarzyny Bosackiej
08.05.2023 14:16 Omijaj ten składnik szerokim łukiem. Etykieta zapiekanki zszokowała Bosacką

Zdarza się Wam kupować mrożone, szybkie dania? Lepiej sprawdźcie, z czego przygotowuje je producent. Bosacka wzięła do rąk zapiekankę i wytrzeszczyła oczy ze zdumienia. Produkt nafaszerowany był składnikami, których wcale nie powinien zawierać. Mowa między innymi o szkodliwym oleju palmowym. 

grillowanie karkówki
02.05.2023 20:38 Kucharz nie ma litości. Oto najgorszy błąd podczas marynowania mięsa na grilla

Piotr Ogiński w końcu powiedział to głośno. Wyjawił, jaki błąd odpowiada za przypalanie karkówki na grillu. Okazuje się, że marynata na bazie oleju jest fatalnym pomysłem. Dowiedz się, jak przyrządzić ją we właściwy sposób.

sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu
30.04.2023 17:37 Wrzuciła warzywa z rosołu do blendera i dolała oliwy. Po chwili zyskała cenną przyprawę

Nie masz pomysłu na warzywa z rosołu? W mig zaradzimy temu problemowi. W kilka chwil możesz zamienić je w pyszną i zdrową domową kostkę rosołową. Ta przyprawa przyda się w każdej kuchni.

grillowane mięso
29.04.2023 18:09 Planujesz grillować mięsa? O 1 detalu nie możesz zapomnieć

Wiele osób grilluje rozmaite mięsa i popełnia jeden, zasadniczy błąd. Mianowicie kładzie na ruszcie karkówkę czy filet zaraz po wyjęciu z lodówki. Wskutek tego mięso twardnieje i nie jest tak smaczne, jakby mogło być. Czas więc zmienić te nawyki, a wszyscy będą się zachwycać upieczonymi przez Was mięsiwami.  

naleśniki bez jajek i mleka
28.04.2023 08:04 Weź blender i zmiksuj jajka z 1 dodatkiem. Naleśniki zrobisz bez mąki i mleka

Tak prostych naleśników jeszcze nie widzieliście. Zrobicie je z zaledwie 2 składników. Wbij do naczynia jajka, dodaj żelatynę i ciasto prawie gotowe. Potrawę pokochają zwłaszcza osoby na diecie ketogenicznej lub takie, które są uczulone na mleko zawarte w tradycyjnym przepisie.

ryba smażona na patelni
20.04.2023 10:07 Przenigdy nie smaż na nim ryby. Traci wszystkie najcenniejsze właściwości i smak

Ryby są cenny elementem naszej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Te idealne proporcje mogą zostać jednak zaburzone przez wybranie nieprawidłowego tłuszczu do smażenia potrawy. Pamiętaj, aby nigdy nie używać w tym celu oleju słonecznikowego.

placki ziemniaczane na patelni
17.04.2023 17:58 Dlaczego placki ziemniaczane wyszły surowe w środku? Ten błąd jest prawdziwą plagą

Smak placków ziemniaczanych dobrze zna niemal każdy z nas. Ten klasyk naszej kuchni zdobył serca w wersji zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jak jednak smażyć je by były idealne nie tylko na zewnątrz, ale również w środku? Kluczową kwestią jest tutaj dobranie odpowiedniej temperatury i mocy palnika.

Babka wielkanocna siostry Anastazji
09.04.2023 14:16 Wilgotna, a zarazem puszysta babka wielkanocna według Siostry Anastazji. Ten składnik jest kluczowy

Babka wielkanocna siostry Anastazji jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Sekretem jej delikatności i puszystości jest zastosowanie oleju rzepakowego. Roślinny tłuszcz stopniowo mieszany z pozostałymi składnikami pozwala uzyskać lekką masę, która po upieczeniu rozpływa się w ustach. Musicie spróbować. 

świąteczna babka
08.04.2023 17:31 Wlej do ciasta 4 łyżki oleju i 2 łyżki octu. Babka będzie delikatna jak nigdy

Znamy najlepszy przepis na wielkanocną babkę. Cały sekret tkwi w nietypowych dodatkach. Dzięki niewielkiej ilości oleju oraz octu ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Ta receptura idealnie sprawdzi się przez cały okrągły rok.

szatkowane kapusty na surówkę
04.04.2023 12:49 Zetrzyj i wymieszaj z poszatkowaną kapustą. Tak wiosennej surówki nie zjesz w żadnej restauracji

Na ryneczkach, w warzywniakach, a nawet w supermarketach powoli pojawiają się młode warzywa. To idealne okazja, aby przygotować wyśmienitą, wiosenną surówkę do obiadu. Młoda kapusta oraz wyrazista rzodkiewka stanowić będą przyjemne odświeżenie po zimowych miesiącach witaminowej posuchy. Ten pyszny dodatek przygotujesz błyskawicznie i będziesz wracać do niego nie raz.

puszysty sernik na Wielkanoc
26.03.2023 10:11 Puszysty sernik z mlekiem i olejem. Lepszego w życiu nie jadłeś

Znamy najlepszy przepis na aksamitny sernik. Dzięki dwóm dodatkom będzie lekki i idealnie wilgotny. Apetyczne ciasto warto przygotować na spodzie z herbatników. Dzięki temu zyskamy nie tylko wyjątkowy smak deseru, ale także oszczędzimy sobie sporo pracy. 

Olej wykorzystujemy tylko raz
23.03.2023 15:03 Czy można 2 razy smażyć na tym samym oleju? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czy ponowne wykorzystanie oleju ze smażenia jest bezpieczne? W ramach oszczędności taki pomysł może wydać się rozsądny, lecz nim przystąpimy do działania, warto zapoznać się z argumentami ekspertów. Sprawdziliśmy, jakie rozwiązanie jest najkorzystniejsze dla zdrowia.  

Jasiek Kuroń przygotowuje placki ziemniaczane
18.03.2023 11:38 Kuroń dodaje je tuż przed smażeniem placków ziemniaczanych. Powód jest bardzo ważny

Najprostsze i klasyczne przepisy są najlepsze. Najłatwiej też popełnić na nich kulinarną gafę. Jasiek Kuroń postanowił raz na zawsze zakończyć spór o placki ziemniaczane. Szczególną uwagę przykłada do momentu dodawania poszczególnych składników potrawy.

majonez z łodyg brokuła
17.03.2023 20:33 Przenigdy nie wyrzucaj łodyg z brokuła. Nie żartujemy, przyrządzisz z nich najlepszy majonez, bije na głowę sklepowe

Wyrzucasz łodygi z brokuła do kosza? Zupełnie niepotrzebnie marnujesz świetny produkt. Z tej części warzywa możesz przyrządzić rewelacyjny roślinny majonez. Domowy sos jest bardzo zdrowy i niezwykle smaczny, a do tego dużo tańszy niż jego kupne odpowiedniki.

aktualna promocja w Biedronce
16.03.2023 08:17 Ruszyło o 6 rano we wszystkich Biedronkach. Majonez, olej i brokuły za ułamek ceny

Od rana w Biedronce trwa atrakcyjna promocja. W atrakcyjnej cenie dostępne są między innymi brokuły i olej. W obliczu nadchodzących świat warto także zaopatrzyć się w pożądany ostatnimi czasy majonez. Szczegóły oferty przedstawiamy poniżej.

kotlety mielone na patelni
13.03.2023 14:16 Smaż na nim kotlety mielone, a nie pożałujesz. Smak będzie bezkonkurencyjny

Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych dań. W każdym domu obowiązkowo raz na jakiś czas goszczą na stole. Aby cieszyły wyjątkowym smakiem konieczne jest wybranie najlepszego tłuszczu do smażenia. W przypadku kotletów idealnie sprawdzi się ten najtańszy, czyli smalec. 

Smażenie potraw
12.03.2023 13:38 Jak sprawić, by smażone potrawy były zdrowsze? Skoczylas zdradził niewiarygodnie proste rozwiązania

Smażone potrawy często goszczą na naszych talerzach. Choć wiemy, że nie są najzdrowsze, trudno im się oprzeć. Jeden z lekarzy przekazał kilka cennych wskazówek, które sprawią, że proces będzie mniej szkodliwy dla zdrowia. Z pewnością warto je wprowadzić w życie.