Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Olej Roślinny

Olej Roślinny

szaszłyki na grillu
12.05.2023 22:04 Planujesz szaszłyki z grilla? Koniecznie pamiętaj o 1 czynności

Sezon grillowy ruszył pełną parą. Pogoda dopisuje, więc chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Na ruszcie zwykle ląduje karkówka, skrzydełka i kaszanka. Jednak spore grono wielbicieli mają też szaszłyki. Robi się je szybko, a wyglądają i smakują doskonale. Jeśli jednak chcecie, by łatwo się je jadło, koniecznie odpowiednio przygotujcie drewniane patyczki do szaszłyków.

najlepszy sposób na ciasto do pierogów
10.05.2023 21:34 Gessler nigdy nie dodaje go do ciasta na pierogi. Przez ten składnik się rozpada

Mamy opinię największego kulinarnego eksperta. Magda Gessler raz na zawsze rozstrzygnęła spór o przepis na ciasto na pierogi. Celebrytka, gdy sama przyrządza tę potrawę, absolutnie nie dodaje do ciasta oleju. Przez ten składnik pierogi po ugotowaniu po prostu się rozpadają.

zapiekanka oczami Katarzyny Bosackiej
08.05.2023 14:16 Omijaj ten składnik szerokim łukiem. Etykieta zapiekanki zszokowała Bosacką

Zdarza się Wam kupować mrożone, szybkie dania? Lepiej sprawdźcie, z czego przygotowuje je producent. Bosacka wzięła do rąk zapiekankę i wytrzeszczyła oczy ze zdumienia. Produkt nafaszerowany był składnikami, których wcale nie powinien zawierać. Mowa między innymi o szkodliwym oleju palmowym. 

grillowanie karkówki
02.05.2023 20:38 Kucharz nie ma litości. Oto najgorszy błąd podczas marynowania mięsa na grilla

Piotr Ogiński w końcu powiedział to głośno. Wyjawił, jaki błąd odpowiada za przypalanie karkówki na grillu. Okazuje się, że marynata na bazie oleju jest fatalnym pomysłem. Dowiedz się, jak przyrządzić ją we właściwy sposób.

sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu
30.04.2023 17:37 Wrzuciła warzywa z rosołu do blendera i dolała oliwy. Po chwili zyskała cenną przyprawę

Nie masz pomysłu na warzywa z rosołu? W mig zaradzimy temu problemowi. W kilka chwil możesz zamienić je w pyszną i zdrową domową kostkę rosołową. Ta przyprawa przyda się w każdej kuchni.

grillowane mięso
29.04.2023 18:09 Planujesz grillować mięsa? O 1 detalu nie możesz zapomnieć

Wiele osób grilluje rozmaite mięsa i popełnia jeden, zasadniczy błąd. Mianowicie kładzie na ruszcie karkówkę czy filet zaraz po wyjęciu z lodówki. Wskutek tego mięso twardnieje i nie jest tak smaczne, jakby mogło być. Czas więc zmienić te nawyki, a wszyscy będą się zachwycać upieczonymi przez Was mięsiwami.  

naleśniki bez jajek i mleka
28.04.2023 08:04 Weź blender i zmiksuj jajka z 1 dodatkiem. Naleśniki zrobisz bez mąki i mleka

Tak prostych naleśników jeszcze nie widzieliście. Zrobicie je z zaledwie 2 składników. Wbij do naczynia jajka, dodaj żelatynę i ciasto prawie gotowe. Potrawę pokochają zwłaszcza osoby na diecie ketogenicznej lub takie, które są uczulone na mleko zawarte w tradycyjnym przepisie.

ryba smażona na patelni
20.04.2023 10:07 Przenigdy nie smaż na nim ryby. Traci wszystkie najcenniejsze właściwości i smak

Ryby są cenny elementem naszej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Te idealne proporcje mogą zostać jednak zaburzone przez wybranie nieprawidłowego tłuszczu do smażenia potrawy. Pamiętaj, aby nigdy nie używać w tym celu oleju słonecznikowego.

placki ziemniaczane na patelni
17.04.2023 17:58 Dlaczego placki ziemniaczane wyszły surowe w środku? Ten błąd jest prawdziwą plagą

Smak placków ziemniaczanych dobrze zna niemal każdy z nas. Ten klasyk naszej kuchni zdobył serca w wersji zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jak jednak smażyć je by były idealne nie tylko na zewnątrz, ale również w środku? Kluczową kwestią jest tutaj dobranie odpowiedniej temperatury i mocy palnika.

Babka wielkanocna siostry Anastazji
09.04.2023 14:16 Wilgotna, a zarazem puszysta babka wielkanocna według Siostry Anastazji. Ten składnik jest kluczowy

Babka wielkanocna siostry Anastazji jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Sekretem jej delikatności i puszystości jest zastosowanie oleju rzepakowego. Roślinny tłuszcz stopniowo mieszany z pozostałymi składnikami pozwala uzyskać lekką masę, która po upieczeniu rozpływa się w ustach. Musicie spróbować. 

świąteczna babka
08.04.2023 17:31 Wlej do ciasta 4 łyżki oleju i 2 łyżki octu. Babka będzie delikatna jak nigdy

Znamy najlepszy przepis na wielkanocną babkę. Cały sekret tkwi w nietypowych dodatkach. Dzięki niewielkiej ilości oleju oraz octu ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Ta receptura idealnie sprawdzi się przez cały okrągły rok.

szatkowane kapusty na surówkę
04.04.2023 12:49 Zetrzyj i wymieszaj z poszatkowaną kapustą. Tak wiosennej surówki nie zjesz w żadnej restauracji

Na ryneczkach, w warzywniakach, a nawet w supermarketach powoli pojawiają się młode warzywa. To idealne okazja, aby przygotować wyśmienitą, wiosenną surówkę do obiadu. Młoda kapusta oraz wyrazista rzodkiewka stanowić będą przyjemne odświeżenie po zimowych miesiącach witaminowej posuchy. Ten pyszny dodatek przygotujesz błyskawicznie i będziesz wracać do niego nie raz.

puszysty sernik na Wielkanoc
26.03.2023 10:11 Puszysty sernik z mlekiem i olejem. Lepszego w życiu nie jadłeś

Znamy najlepszy przepis na aksamitny sernik. Dzięki dwóm dodatkom będzie lekki i idealnie wilgotny. Apetyczne ciasto warto przygotować na spodzie z herbatników. Dzięki temu zyskamy nie tylko wyjątkowy smak deseru, ale także oszczędzimy sobie sporo pracy. 

Olej wykorzystujemy tylko raz
23.03.2023 15:03 Czy można 2 razy smażyć na tym samym oleju? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czy ponowne wykorzystanie oleju ze smażenia jest bezpieczne? W ramach oszczędności taki pomysł może wydać się rozsądny, lecz nim przystąpimy do działania, warto zapoznać się z argumentami ekspertów. Sprawdziliśmy, jakie rozwiązanie jest najkorzystniejsze dla zdrowia.  

Jasiek Kuroń przygotowuje placki ziemniaczane
18.03.2023 11:38 Kuroń dodaje je tuż przed smażeniem placków ziemniaczanych. Powód jest bardzo ważny

Najprostsze i klasyczne przepisy są najlepsze. Najłatwiej też popełnić na nich kulinarną gafę. Jasiek Kuroń postanowił raz na zawsze zakończyć spór o placki ziemniaczane. Szczególną uwagę przykłada do momentu dodawania poszczególnych składników potrawy.

majonez z łodyg brokuła
17.03.2023 20:33 Przenigdy nie wyrzucaj łodyg z brokuła. Nie żartujemy, przyrządzisz z nich najlepszy majonez, bije na głowę sklepowe

Wyrzucasz łodygi z brokuła do kosza? Zupełnie niepotrzebnie marnujesz świetny produkt. Z tej części warzywa możesz przyrządzić rewelacyjny roślinny majonez. Domowy sos jest bardzo zdrowy i niezwykle smaczny, a do tego dużo tańszy niż jego kupne odpowiedniki.

aktualna promocja w Biedronce
16.03.2023 08:17 Ruszyło o 6 rano we wszystkich Biedronkach. Majonez, olej i brokuły za ułamek ceny

Od rana w Biedronce trwa atrakcyjna promocja. W atrakcyjnej cenie dostępne są między innymi brokuły i olej. W obliczu nadchodzących świat warto także zaopatrzyć się w pożądany ostatnimi czasy majonez. Szczegóły oferty przedstawiamy poniżej.

kotlety mielone na patelni
13.03.2023 14:16 Smaż na nim kotlety mielone, a nie pożałujesz. Smak będzie bezkonkurencyjny

Kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych dań. W każdym domu obowiązkowo raz na jakiś czas goszczą na stole. Aby cieszyły wyjątkowym smakiem konieczne jest wybranie najlepszego tłuszczu do smażenia. W przypadku kotletów idealnie sprawdzi się ten najtańszy, czyli smalec. 

Smażenie potraw
12.03.2023 13:38 Jak sprawić, by smażone potrawy były zdrowsze? Skoczylas zdradził niewiarygodnie proste rozwiązania

Smażone potrawy często goszczą na naszych talerzach. Choć wiemy, że nie są najzdrowsze, trudno im się oprzeć. Jeden z lekarzy przekazał kilka cennych wskazówek, które sprawią, że proces będzie mniej szkodliwy dla zdrowia. Z pewnością warto je wprowadzić w życie.  

miękkie naleśniki
12.03.2023 08:54 Podgrzej naleśniki w popularnym napoju. Tak delikatnych jeszcze nie jadłeś

Największym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszą się miękkie i elastyczne naleśniki. Takie, które bez problemu można nadziewać, czym się lubi i składać wedle upodobań. Nic dziwnego, wszak takie naleśniki są też bardzo smaczne, bo miękkie i soczyste. Jeśli macie problem z przygotowaniem takich właśnie naleśników, zdradzimy Wam prosty patent. 

tradycyjna babka na stole
09.03.2023 13:28 Co zrobić, żeby babka wielkanocna była wilgotna? Najlepsze kucharki mają 1 patent

Wielkanoc jest tuż tuż. Już wkrótce zacznie się wielkie gotowanie. Na stole nie będzie mogło zabraknąć wilgotnej babki wielkanocnej. Mała modyfikacja składników zagwarantuje jej optymalną konsystencję.

puszka groszku konserwowego
08.03.2023 18:31 Przenigdy nie wylewaj zalewy z groszku. Nie żartujemy, zrobisz z niej najtańszy i najlepszy majonez

Pewnie jak większość osób wylewasz zalewę z groszku konserwowego. Możesz ją jednak spożytkować w ciekawy sposób. Z wody spod groszku zrobisz rewelacyjny roślinny majonez. Produkt będzie w dodatku zdrowy, dzięki całkowitej kontroli nad jego składem.

ryba na patelni
07.03.2023 16:43 Na jakim tłuszczu smażyć rybę? Użycie 1 jest dużym błędem

Czy wiesz, na czym smażyć rybę? Wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Choć istnieje w tej kwestii pewna dowolność powinniśmy wystrzegać się przyrządzania jej na smalcu. Mięso niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca korzystny aromat.

płukanie makaronu
03.03.2023 22:01 Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może wiele kosztować

Nie dodawaj oleju do gotującego się makaronu. Ta powszechna praktyka nie ma niestety niczego wspólnego z dobrą kuchnią. Powleczony tłuszczem makaron niczego nie zyskuje, a może dużo stracić. Skąd wziął się ten niepotrzebny zwyczaj?

panierowanie kotletów schabowych
24.02.2023 16:58 Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? Najlepsze kucharki mają 1 trik

Co jest najgorsze podczas smażenia schabowych? Oczywiście fakt, że panierka do kotletów zupełnie nie trzyma się mięsa. Użyte do panierowania jajko wymieszaj z solą oraz olejem, a od razu zobaczysz różnicę. Ten trik stosowany jest w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych.

niezwykła promocja w Lidlu
24.02.2023 12:45 Ruszyło we wszystkich Lidlach. Kup 8 produktów, a zapłacisz mniej o 50%

Lidl przygotował do swoich klientów niespotykaną promocję. Dzięki niej na zakupach możemy zaoszczędzić aż 50% ich wartości. Warunkiem jest kupienie 8 produktów wskazanych przez sklep. Wśród nich znajdują się artykuły, które przydadzą się w niemal każdym gospodarstwie domowym.

jak przechowywać olej?
19.02.2023 10:04 Trzymasz olej na blacie? Częsty błąd może Cię wiele kosztować

Większość osób trzyma olej na kuchennym blacie. Zwykle blisko kuchenki, żeby tłuszcz był w zasięgu ręki podczas smażenia. Okazuje się, że jest to najgorsze z możliwych miejsce do przechowywania tego tłuszczu. Naraża go bowiem na utratę wartości odżywczych i zepsucie, co może się odbić na naszym zdrowiu.  

Biedronka poszła na całość
18.02.2023 08:48 Właśnie ruszyło w Biedronce. Olej, ser i kawa do zgarnięcia za ułamek ceny

Planujesz zakupy spożywcze? Koniecznie zrób je w Biedronce. Do dzisiaj obowiązują bardzo atrakcyjne promocje na olej rzepakowy, kawę, żółty ser i wiele innych produktów. Z kartą Moja Biedronka zakupy zrobisz naprawdę tanio.