Biedronka znowu zadziwia doskonałą promocją. Dotyczy ona produktu niezbędnego w kuchni. Rabat jest tak korzystny, że sieć zdecydowała się na wprowadzenie ograniczeń. Produkt kupimy tylko wieczorem, ale pojawią się inne promocje.
Tłuszcz roślinny jest istotnym składnikiem diety. Nie każdy będzie dla nas równie cenny, ale jeden jest w stanie pomóc nam utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi. Choć znajdzie wiele zastosowań w kuchni, często jest pomijany. Wyjaśnimy, dlaczego warto i jak włączyć go do jadłospisu.
Podczas ostatniej wizyty u teściowej spotkało mnie niemałe zaskoczenie. Przypadkiem podpatrzyłam ją podczas przygotowywania obiadu. Bardzo zdziwiło mnie to, co mamusia dodała do podsmażanej cebuli. Przyznam, ze takiego triku jeszcze nie znałam.
Polacy lubią jeść kotlety schabowe. To danie kojarzy nam się z niedzielnymi obiadami z rodziną i beztroską z czasów dzieciństwa. To lubiane danie obiadowe przygotujemy w prosty sposób. Jednak Ania Starmach podczas smażenia schabowych nie używa smalcu. Stawia na zupełnie inny produkt.
Mamy doskonały przepis na kotlety schabowe. Przygotowane według niego mięso jest wyjątkowo soczyste i obłędnie chrupiące. Taki efekt osiągnięcie dzięki rezygnacji z bułki tartej. Wystarczy, że powszechny składnik zastąpicie jego orientalnym odpowiednikiem.
Wielu Polaków nie wyobraża sobie grillowania bez karkówki. To mięso sprawdza się idealnie jako potrawa z rusztu. Jednak podczas marynowania karkówki trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Nie wolno używać nigdy tego produktu. Znany kucharz Piotr Ogiński ostrzega i bije na alarm.
Od rana ruszyło we wszystkich Biedronkach. Sklep przygotował niebywałą ofertę. Nie jest ona jednak ograniczona czasowo, jak to zwykle bywa. Regularne ceny aż 60 produktów obniżono na stałe.
Sieć sklepów Biedronka przygotowała coś specjalnego dla swoich klientów. Za przyniesienie pustych, plastikowych butelek po napojach, klienci dostaną darmowy voucher na dowolny napój w plastikowej butelce. Jednak ta akcja dotyczy nie wszystkich sklepów Biedronki.
Placki ziemniaczane mają wielkie grono wielbicieli. Czy wiecie jednak, że z innych warzyw też można zrobić przepyszne placki? Dziś proponujemy sięgnąć po młodą kapustę. Jest chrupiąca i delikatna i takie też wychodzą placki z jej dodatkiem. Wystarczy połączyć poszatkowane warzywo z odrobiną ciasta i usmażyć. Będziecie zachwyceni pyszną odmianą.
Znamy najprostszy przepis na pyszne domowy chleb. Jego receptura może być niemałym zaskoczeniem. Na liście składników znajduje się bowiem popularny gazowany napój. Sprawdźcie ten przepis, a padniecie z wrażenia.
Patelnia jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. Jedyną wadą jej posiadania jest konieczność mycia po każdym smażeniu. Czy wiecie jednak, że zalanie gorącej patelni zimną wodą może mieć opłakane skutki? Przez takie działanie łatwo nieodwracalnie ją zniszczyć.
Karol Okrasa przeszedł samego siebie. Pokazał niezwykły sposób na babkę ziemniaczaną. Tym razem jednak nie chodzi o przepis na tę popularną potrawę, a o jej pomysłowe wykorzystanie. Znany kucharz uwielbianego kartoflaka zamienił w chrupiące frytki.
Gotowanie makaronu wydaje się banalnie proste. Często do wody dodajemy olej. Niestety jest to poważny błąd, który wcale nie zapobiega sklejaniu się makaronu. Na dodatek ma też wpływ na smak całego dania.
Racuchy to danie, które wyśmienicie smakuje o każdej porze roku. Możemy wzbogacić je o przeróżne dodatki, jednak najczęściej sięgamy po owoce. Zazwyczaj są to całoroczne jabłka, jednak wiosną i latem warto wykorzystać sezonowe produkty. Dlatego dziś proponujemy Wam racuchy z rabarbarem. Ich kwaskowy smak doskonale przełamie cukier puder.
Bosacka otworzyła sezon grillowy. Z tej okazji zdradziła najlepszy sposób na marynatę do karkówki. Obłędna mieszanka na bazie oleju rzepakowego zapewnia nie tylko doskonałe walory smakowe, ale również zdrowotne. Dzięki użyciu słoika przygotujesz ją bardzo szybko i bez zbędnego bałaganu. Pyszna zalewa sprawdzi się nie tylko do mięsa.
Racuchy lubią niemal wszyscy - i dorośli i dzieci. Doskonale smakują, robi się je szybko i to na wiele sposobów. Można je podać na podwieczorek czy kolację. Dziś zaprezentujemy Wam przepis na niezwykłe racuchy z kaszą manną i kefirem. Przygotujcie je raz, a przekonacie się, że tak puszystych i wilgotnych jeszcze nie jedliście.
Wiosną na naszych stołach często pojawia się sałata. Serwujemy ją do dań obiadowych, a także dodajemy do sałatek. Warzywo to ma tę zaletę, że przyrządza się je raz, dwa. Przy tym doskonale smakuje i dostarcza dużo cennych składników. Jeśli znudziła Ci się sałata ze śmietaną, wypróbuj nasz prosty sos. Jest idealny do chrupiących listków solo i w przekąskowych mieszankach.
Sezon grillowy ruszył pełną parą. Pogoda dopisuje, więc chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Na ruszcie zwykle ląduje karkówka, skrzydełka i kaszanka. Jednak spore grono wielbicieli mają też szaszłyki. Robi się je szybko, a wyglądają i smakują doskonale. Jeśli jednak chcecie, by łatwo się je jadło, koniecznie odpowiednio przygotujcie drewniane patyczki do szaszłyków.
Mamy opinię największego kulinarnego eksperta. Magda Gessler raz na zawsze rozstrzygnęła spór o przepis na ciasto na pierogi. Celebrytka, gdy sama przyrządza tę potrawę, absolutnie nie dodaje do ciasta oleju. Przez ten składnik pierogi po ugotowaniu po prostu się rozpadają.
Zdarza się Wam kupować mrożone, szybkie dania? Lepiej sprawdźcie, z czego przygotowuje je producent. Bosacka wzięła do rąk zapiekankę i wytrzeszczyła oczy ze zdumienia. Produkt nafaszerowany był składnikami, których wcale nie powinien zawierać. Mowa między innymi o szkodliwym oleju palmowym.
Piotr Ogiński w końcu powiedział to głośno. Wyjawił, jaki błąd odpowiada za przypalanie karkówki na grillu. Okazuje się, że marynata na bazie oleju jest fatalnym pomysłem. Dowiedz się, jak przyrządzić ją we właściwy sposób.
Nie masz pomysłu na warzywa z rosołu? W mig zaradzimy temu problemowi. W kilka chwil możesz zamienić je w pyszną i zdrową domową kostkę rosołową. Ta przyprawa przyda się w każdej kuchni.
Wiele osób grilluje rozmaite mięsa i popełnia jeden, zasadniczy błąd. Mianowicie kładzie na ruszcie karkówkę czy filet zaraz po wyjęciu z lodówki. Wskutek tego mięso twardnieje i nie jest tak smaczne, jakby mogło być. Czas więc zmienić te nawyki, a wszyscy będą się zachwycać upieczonymi przez Was mięsiwami.
Tak prostych naleśników jeszcze nie widzieliście. Zrobicie je z zaledwie 2 składników. Wbij do naczynia jajka, dodaj żelatynę i ciasto prawie gotowe. Potrawę pokochają zwłaszcza osoby na diecie ketogenicznej lub takie, które są uczulone na mleko zawarte w tradycyjnym przepisie.
Ryby są cenny elementem naszej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Te idealne proporcje mogą zostać jednak zaburzone przez wybranie nieprawidłowego tłuszczu do smażenia potrawy. Pamiętaj, aby nigdy nie używać w tym celu oleju słonecznikowego.
Smak placków ziemniaczanych dobrze zna niemal każdy z nas. Ten klasyk naszej kuchni zdobył serca w wersji zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jak jednak smażyć je by były idealne nie tylko na zewnątrz, ale również w środku? Kluczową kwestią jest tutaj dobranie odpowiedniej temperatury i mocy palnika.
Babka wielkanocna siostry Anastazji jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Sekretem jej delikatności i puszystości jest zastosowanie oleju rzepakowego. Roślinny tłuszcz stopniowo mieszany z pozostałymi składnikami pozwala uzyskać lekką masę, która po upieczeniu rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
Znamy najlepszy przepis na wielkanocną babkę. Cały sekret tkwi w nietypowych dodatkach. Dzięki niewielkiej ilości oleju oraz octu ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Ta receptura idealnie sprawdzi się przez cały okrągły rok.