Suszone grzyby świetnie urozmaicają smak wielu dań kuchni polskiej. Odpowiednie ich przygotowanie sprawi, że nawet po długim czasie będą wyjątkowo aromatyczne. Wkładając suszony specjał do słoika i umieszczając go ponownie w piekarniku uzyskamy najlepsze efekty. Jeśli macie ochotę samodzielnie przygotować suszone grzyby, jedna prosta sztuczka pomoże wam uzyskać niezwykle smakowite i pełne aromatu skarby lasu. Oczyszczony i wysuszony dowolną metodą przysmak warto zamknąć w słoiku i poddać działaniu podwyższonej temperatury. Prosta czynność podniesie walory smakowe produktu.
Sernik z rosą jest niezwykle pysznym i delikatnym ciastem, które dodatkowo cieszy nasze oczy eleganckim wyglądem. Na pierwszy rzut oka może wydawać się trudnym wyzwaniem, jednak z odpowiednio dobraną recepturą bez trudu uda się nawet początkującemu amatorowi wypieków. Poniżej prezentujemy sprawdzony domowy przepis. Z nim sernik z rosą nie może się nie udać.Złociste kropelki na powierzchni sernika z rosa to nic innego jak skroplony cukier. Aby rosa wyszła jak należy, masa serowa pod ubita bezą musi być rzadka i tłusta - stąd dodatek oleju. Nie zniechęcaj się więc niecodzienną konsystencją surowego ciasta. Dokładnie takie powinno być na etapie przygotowania.
Ziemniaki nie muszą być wcale nudne i monotonne. Prezentujemy pyszny i prosty przepis na ziemniaki pieczone według Ewy Wachowicz. Ziemniaczane bulwy owinięte w aromatyczny boczek nabierają doskonałego smaku, niepowtarzalnego aromatu i eleganckiego wyglądu. Będą idealne na kolację lub jako dodatek do obiadu.Ewa Wachowicz wie dobrze, jak przygotować kuszące danie. Ziemniaki pieczone w boczku to idealna propozycja, zarówno jako dodatek do obiadu, jak i wieczorna przekąska, podana np. z sosem czosnkowym. Na samą myśl burczy już w brzuchu.
Kupując mąkę zwykle nie zastanawiasz się jaki jest jej typ. Potem jednak okazuje się, że ciasto nie wyszło odpowiednio puszyste, a pierogi są zbyt ciemne. Zwróć uwagę na napisy na torebce, bo każda mąka ma swój typ i przeznaczona jest do innego rodzaju ciasta lub pieczywa. Przeczytaj nasz materiał, a dowiesz się, jaki typ mąki będzie najlepszy na chleb, ciasto na pierogi, czy biszkopt.Na każdym opakowaniu mąki znajdziemy informację o jej typie. Typ mąki oznacza ilość substancji mineralnych zawartych w danym rodzaju mąki. Im wyższy typ mąki, tym składników jest więcej, dlatego też polecane jest np. pieczywo graham, które produkowane jest z mąki typu 1850. Nie oznacza to jednak, że mąka pszenna typu 00 lub 450 jest zła. Każdy typ mąki przeznaczony jest do wypieków innego pieczywa, czy ciasta. Z mąki graham nie zrobimy dobrego ciasta na pierogi, natomiast z mąki typu 500 ciasto wyjdzie niezwykle delikatne i smaczne.Zawsze sprawdzajmy więc dokładnie, jaką mąkę potrzebujemy do upieczenia chleba, ciasta drożdżowego, biszkoptu, czy ciasta kruchego np. na szarlotkę. To właśnie mąka odpowiada za udane wypieki i dlatego też bardzo ważny jest wybór odpowiedniego jej rodzaju.
Szukasz pomysłu na pyszny podwieczorek lub kolację na słodko? Proponujemy ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Zapiekanka jest już kultowym daniem, które wszyscy doskonale znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Lekka i słodkawa potrawa będzie doskonałą odmianą od klasycznych posiłków. Uwielbiam obiady i podwieczorki na słodko. Racuchy, naleśniki, owsianka, czy właśnie ryż zapiekany z jabłkami to jedne z moich ulubionych posiłków z dzieciństwa, do których bardzo często wracam. Gdy byłam mała, moja mama robiła ryż zapiekany z jabłkami w prodiżu. Był przepyszny.Sekretem smaku tej potrawy jest sposób gotowania ryżu i aromatyczne dodatki. Ryżu nie gotuję na wodzie, a na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do jabłek natomiast dodaję solidną porcję cynamonu, cukier waniliowy i rodzynki lub suszoną żurawinę. Tak przygotowany ryż zapiekany z jabłkami smakuje rewelacyjnie, jak u mamy.Ryż zapiekany z jabłkami często przyrządzam jesienią. To idealna pora na wykorzystanie w kuchni korzennych przypraw, najlepszych jabłek i suszonych owoców. Zapiekanka będzie gotowa po około 20 minutach pieczenia. Słodki posiłek wychodzi za każdym razem i wszyscy jemy go ze smakiem.
Ciasto biszkoptowe jest podstawą wielu deserów i powstaje na bazie jajek, mąki i cukru. Miłośnicy słodkości, którzy jednak z jakiegoś powodu nie spożywają jaj kurzych, mogą teraz odetchnąć z ulgą. Przedstawiamy rewelacyjny biszkopt bez jajek. Popularny biszkoptowy składnik zastąpisz wodą z ciecierzycy, zwaną aquafabą.Egzotycznie brzmiąca aquafaba to po prostu woda z ciecierzycy. Jednakowo dobrze do biszkoptu bez jajek sprawdzi się zarówno woda z puszki, jak i pozostała po gotowaniu tej rośliny strączkowej. Ubita aquafaba zachowuje się tak samo jak białko jaja. 2 łyżki płynu odpowiadają mniej więcej jednemu białku kurzemu. Zabieramy się do pieczenia.Aquafaba jest nieco kapryśnym produktem. Podczas przygotowywania biszkoptu bez pieczenia upewnij się, że poświęcasz wystarczająco dużo czasu na ubicie piany a potem na rozpuszczeniu w niej cukru. Zbytni pośpiech w wykonaniu tych kroków może skutkować opadnięciem ciasta.
Papryka faszerowana jest dobrze znanym przepisem, jednak gwarantujemy, że tak pysznej jeszcze nie jedliście. Sekretem jej soczystego farszu jest dodatek tartej cukinii. Do tego kremowy ser feta i szczodry dodatek koperku. Ta papryka faszerowana to istna petarda.Mięso z indyka jest zdrowe i ma niewielką zawartość tłuszczu. Z tego względu jednak łatwo sprawić, że stanie się suche i niesmaczne. Dodatek cukinii do papryki faszerowanej jest skutecznym remedium na te bolączkę.
Upiekłaś szarlotkę i zostały Ci obierki z jabłek? Nigdy ich nie wyrzucaj. Są nie tylko pełne smaku i aromatu, ale też wartościowych składników. Mało kto wie, że z jabłkowych obierek zrobimy nie tylko ocet, ale też kompot czy dodatek do herbaty. Poznaj też inne zastosowanie obierzyn z jabłek. Zero waste jest coraz bardziej popularnym nurtem kulinarnym, który promuje wykorzystywanie w całości produktów spożywczych, aby nic w kuchni się nie zmarnowało. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego też wykorzystuję nawet obierki z jabłek, innych owoców i warzyw.O ile z obierek po warzywach można ugotować domowy bulion, który będzie doskonałą bazą do zup i sosów, tak wiele osób zastanawia się, co można zrobić z obierek z jabłek i innych owoców. Mamy naprawdę wiele możliwości na wykorzystanie tej niezwykle cennej części owoców. Wszak w skórce i tuż pod nią znajduje się najwięcej wartościowych składników. Obierki po owocach najlepiej wysuszyć i wykorzystać je do herbaty. Obierki z jabłek i gniazda nasienne wykorzystujemy głównie do przygotowania domowego octu jabłkowego. Ocet zrobiony samodzielnie z resztek soczystych i zdrowych jabłek jest świetnym dodatkiem do wielu dań głównych i sosów. Na tym jednak nie koniec. Obierki z jabłek możemy wysuszyć i dodać do herbaty. Mogą też być pyszną przekąską czy dodatkiem do kompotu.
Na jesieni w sklepach zaczynają pojawiać się jadalne kasztany. Nie można spożywać ich na surowo, wymagają więc gotowania, lub tak jak w naszym wypadku- pieczenia. Jak upiec kasztany? Sekret tkwi w uprzednim nacięciu ich skórki, najlepiej na krzyż.W poniższym tekście odpowiemy nie tylko na pytanie jak upiec kasztany w warunkach domowych. Równie ważna jest wiedza jak wybierać je w sklepie, oraz czego absolutnie nie robić po upieczeniu. Zapraszamy do lektury.
Orzechy są zdrowe i bardzo aromatyczne. Aby się do nich dostać, musimy pozbyć się łupinek. Warto jednak usunąć też z orzechów gorzkawą skórkę, bo psuje smak jesiennego rarytasu. Poznaj trzy sprawdzone sposoby na pozbycie się skórki z orzechów.Orzechy wykorzystamy nie tylko do ciast i deserów. Stanowią one również wyborny dodatek do sałatek, past kanapkowych i dań głównych. Orzechy możemy przechowywać przez wiele miesięcy, ponieważ dość dobrze zachowują swój smak i świeżość.Do pysznych orzechów jednak musimy się najpierw dostać. Na początku musimy rozłupać łupinkę, a następnie pozbyć się skórki. Skórka z orzechów jest dość gorzka i psuje ich słodkawy smak. Są na to jednak skuteczne patenty.Orzechy wystarczy sparzyć wrzącą wodą, podpiec w piekarniku lub podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni. To trzy sprawdzone sposoby na usunięcie gorzkiej skórki z orzechów. Mamy również sprawdzony patent na obieranie orzechów z łupinek.
Pieczony boczek z czosnkiem, musztardą i przyprawami zachwyci każdego smakosza. Jest niezwykle soczysty, miękki i pełen aromatu. Domową wędlinę przygotujemy w bardzo prosty sposób. Będzie o wiele smaczniejsza od kupionej w sklepie.Babcia Zosia podzieliła się przepisem na najlepszy boczek pieczony do chleba. Sekretem wspaniałego smaku są przyprawy, czosnek i musztarda. Mięso marynowane przez całą dobę w suszonym tymianku, oregano, majeranku, papryce mielonej i całej główce czosnku bije na głowę wszystkie kupne wędliny.Babcia Zosia wierzch boczku pieczonego smaruje musztardą, która wzmacnia walory smakowe marynowanego wcześniej mięsa. Połączenie wszystkich przypraw sprawia, że boczek jest przepyszny i pachnie wspaniale już podczas pieczenia.Boczek pieczony w rękawie do pieczenia nie jest suchy. Chwilę przed końcem pieczenia rozetnijmy rękaw, żeby wierzch delikatnie się przyrumienił. Boczek zyska wtedy lekko chrupiącą skórkę. Boczek pieczony kroimy w cienkie plasterki i podajemy z pieczywem.
Pieczony schab jest popularnym przepisem, który występuje w wielu różnych wariantach. Wybornie smakuje w roli głównego składnika obiadu, ale równie dobrze sprawdza się jako zamiennik wędliny. Schab pieczony w liściach laurowych to jedna z wielu odsłon tego dania, jednak zdecydowanie warta spróbowania ze względu na swoje niewątpliwe walory smakowe.Schab pieczony w liściach laurowych odznacza się wyjątkowo intensywnym aromatem. W trakcie pieczenia otulają go przyprawy, liście laurowe i folia aluminiowa. Dzięki takiej otulinie, schab zachowuje w sobie mięsny sok i jest niezwykle soczysty.
W sezonie letnio-jesiennym chętnie wybieramy się do lasu na grzybobranie. Cenne znaleziska możemy wykorzystać od razu, jednak dużą część z nich przeznaczamy do suszenia. Jak suszyć grzyby, ale zachowały swój cenny smak i aromat? Wszystkiego dowiecie się z poniższego tekstu.Zebranie odpowiedniej ilości grzybów pochłania niejednokrotnie dużo czasu i energii. Warto więc posiąść wiedzę na temat tego, jak suszyć grzyby, aby cały nasz wysiłek nie poszedł na marne. Dobrze ususzone grzyby zachowają niezwykły zapach lasu, którym będziemy mogli cieszyć się jeszcze przez długie miesiące.
Chleb z kaszą jaglaną jest świetną alternatywą dla wypieków z mąką pszenną i drożdżami. Prosty przepis na pełne smaku i zdrowych dodatków pieczywo spodoba się nie tylko osobom, które nie mogą sięgać po gluten. Przygotowanie chleba jest proste i nie zajmie dużo czasu. Spróbujecie?Zdrowy i pełen smaku chleb jest doskonałą bazą do przygotowania smacznych kanapek. Sycący wypiek z kaszą jaglaną zrobicie w kilka chwil, a po upieczeniu zachwyci was pięknym zapachem i bogatą strukturą. Warto się skusić.
Mamy niebanalny pomysł na pyszny podwieczorek lub zdrowy deser. Są nim jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Delikatne, miękkie i pełne smaku. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Wykorzystajcie więc pełnię jabłkowego sezonu, sięgnijcie również po miód, orzechy i inne bakalie i sprawcie najbliższym słodką niespodziankę. Jesienią, kiedy na zewnątrz jest deszczowo i pochmurnie, chętnie sięgamy po korzenne przyprawy, orzechy i owoce sezonowe, czyli jabłka, gruszki i śliwki. To właśnie z nich możemy przygotować wiele wyśmienitych deserów i ciast, które umilą nam chłodną porę roku. Zapiekane jabłka ze słodkim farszem będą w czołówce Twoich ulubionych przekąsek.Do zapiekanych jabłek w piekarniku przygotujmy słodką niespodziankę, czyli farsz z orzechów włoskich, suszonej żurawiny, płynnego miodu i cynamonu. Przed pieczeniem jabłka oprószmy dodatkowo szczyptą cukru waniliowego, który doda wspaniałego aromatu. Deser zachwyci każdego łasucha - jest lekki, zdrowy i pyszny.Zapiekane jabłka z nadzieniem to jesienny deser, który będzie świetną alternatywą dla klasycznych słodyczy. Jabłka pieczone w piekarniku są lekkie, a słodkie dodatki bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Do pieczenia wybierajmy większe jabłka, w których zmieści się dużo więcej farszu.
Puszysty sernik na wodzie jest niezwykłym deserem. Ma delikatną kremową konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Jest przy tym prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Raz wypróbujesz sprytny patent i nigdy nie zrobisz inaczej. Przepis jest banalnie prosty.Cały sekret puszystego sernika na wodzie tkwi w pieczeniu go w tzw. saunie wodnej. Dzięki temu sernik pięknie wyrasta oraz nie opada po upieczeniu. Puszysty sernik na wodzie to deser, do którego z chęcią będziesz wracać.
Pysznym smakiem buraków możemy cieszyć się w zasadzie przez cały rok. Warzywa te mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne, jednak użycie ich w kuchni wymaga najczęściej odpowiedniej obróbki termicznej. Jak więc potraktować buraki przed przygotowaniem - ugotować je czy upiec? Poniżej znajdziecie kilka wskazówek.Chociaż buraki możemy z powodzeniem spożywać na surowo, to jednak nie jest to często wybierana opcja. Surowy burak jest bowiem dość twardy a także ma nieco ziemisty posmak, który nie każdemu musi przypasować. Najczęściej wiec zajadamy buraki gotowane lub pieczone.
Tomasz Strzelczyk lubi nas zaskakiwać swoim innowacyjnym podejście do klasycznych, prostych przepisów. Zapewne każdy zetknął się z przepisem na szarlotkę. Ale czy widzieliście kiedyś, aby do szarlotki używać całych jabłek? Zapraszamy do kulinarnej podróży.Szarlotka według Tomasza Strzelczyka wyróżnia się nie tylko ze względu sposób dodania do niej owoców. Ta szarlotka pieczona jest bowiem w garnku (garnek musi mieć metalowe rączki). Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia karmelu. Tego po prostu trzeba spróbować. Po więcej pysznych inspiracji zapraszamy na kanał YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Szarlotka sypana jest idealnym przepisem dla początkujących cukierników. Nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności i w zasadzie nie może się nie udać. Przepis ten docenią też doświadczone gospodynie domowe, którym zależy na łatwym i szybkim przygotowaniu ciasta. Zapraszamy do sypania.W przepisie na szarlotkę sypaną używamy w zasadzie samych suchych składników, układając z nich kolejne warstwy. Do tego dodatek jabłek i nieco masła. Będziecie zaskoczeni tym, jak prostym domowym ciastem może być szarlotka.
Sernik baskijski przepisu Ewy Wachowicz rozpływa się w ustach. Delikatne, kremowe, puszyste ciasto będzie wyśmienitym deserem do kawy i zimowej herbaty. Wachowicz do masy serowej dodaje śmietanę kremówkę, to sekret doskonałego smaku.Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i niezwykle smaczne potrawy, w tym również desery i ciasta. Sernik belgijski pieczony według jej receptury jest bardzo puszysty i delikatny. Sernik baskijski cechuje kremowa konsystencja, ciasto po upieczeniu dosłownie trzęsie się jak galaretka, dlatego też musimy wstawić je na godzinę do lodówki, żeby ciasto bardziej stężało. Wierzch ciasta jest ciemniejszy, mocno skarmelizowany. Masa serowa natomiast lekka i bardzo delikatna.Do sernika baskijskiego Wachowicz nie pieczenie podpieku. Wykorzystuje herbatniki i masło, aby przygotować prosty spód do ciasta bez piekarnika. Spód z ciastek i masła jest zbity i smaczny, doskonale łączy się z puszystym sernikiem.
Golonka pieczona w kapuście jest tradycyjnym daniem, mającym swoje korzenie w kuchni niemieckiej. To właśnie z Bawarii przywędrował do nas zwyczaj pieczenia tej części mięsa wieprzowego. Mimo, że golonka kojarzona jest raczej z typowo męskim daniem, nasza przepyszna golonka pieczona w kapuście zasmakuje każdemu, niezależnie od płci.Golonka pieczona w kiszonej kapuście to proste i aromatyczne danie. Składa się z dużej porcji mięsa, która potrzebuje odpowiednio długiej obróbki termicznej. Zapewniamy jednak, że ta golonka pieczona w kiszonej kapuście jest warta każdej minuty oczekiwania.
Panko jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Wywodząca się z kuchni azjatyckiej panierka nieco różni się od klasycznej, znanej w kuchni polskiej otoczki z bułki tartej. Ma jednak podobne zastosowanie. Podpowiadamy jak łatwo przygotować ją w domu. Panko pochodzi z Japonii. Panierka ta charakteryzuje się obecnością większych kawałków pieczywa. Będzie zatem bardziej chrupiąca niż podobna, zrobiona z drobno startej bułki. Spróbujcie ją przygotować w domu i sprawdźcie, jak zmienia smak ulubionych dań, np. smażonych filetów rybnych czy drobiowych.
Ciasto z dwóch składników zachwyci każdego łasucha. Jest mocno czekoladowe, puszyste i będzie świetnym dodatkiem do kawy i herbaty. Na przygotowanie i upieczenie ciasta potrzebujemy łącznie około 45 minut, ciasto będzie więc gotowe błyskawicznie.Do ciasta z dwóch składników potrzebujemy jedynie jajek i czekolady. Do ciasta wybierzmy ulubioną czekoladę, możemy również pomieszać czekoladę deserową i mleczną. Podstawowy przepis na ciasto nie zawiera żadnych dodatków, jest pyszne samo w sobie.Jeśli jednak chcemy udekorować je przed podaniem, sięgnijmy po domową polewę czekoladową, cukier puder lub wiórki kokosowe. Do samej masy możemy dodać również garść ulubionych bakalii, wszystko zależy od tego, na jakie smaki mamy ochotę.Ciasto przygotujmy w niewielkiej formie, najlepiej w tortownicy o średnicy około 15 cm. Jeśli masz większą blachę, do ciasta daj podwójną porcję składników, wtedy ciasto będzie większe. W cieście nie ma grama proszku do pieczenia, ciasto jest puszyste dzięki pianie z białek.
Czy wiesz, że ziemniaki, które smakują jak z ogniska możesz przygotować w swojej kuchni? Pieczone w piekarniku ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej i soli smakują dokładnie jak te, które pieczą się w żarze. Nie czekaj więc do następnego sezonu i już dziś odtwórz jeden z lepszych smaków lata i wakacji.Ziemniaki z ogniska są mocno przypieczone, mają chrupiącą skórkę, w środku natomiast są idealnie miękkie i delikatne. Ziemniaki z ogniska z odrobiną masła i soli smakują rewelacyjnie i za każdym razem znikają z talerzy błyskawicznie. Smak takich ziemniaków możemy łatwo odtworzyć.Do przygotowania ziemniaków jak z ogniska potrzebujemy mieszanki soli i mąki pszennej. To kluczowe składniki, bez których nie otrzymamy doskonale spieczonej, chrupiącej skórki i smaku. Ziemniaki wystarczy obtoczyć w mieszance i upiec w piekarniku, wszyscy będą zachwyceni.Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak z ogniska, możemy podać samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Tak przygotowane ziemniaki będą pasować do pieczonego i smażonego mięsa, a także do pieczonych ryb.
Do suszenia grzybów wcale nie potrzebujesz specjalnego urządzenia. Możesz je suszyć w piekarniku. Musisz tylko pamiętać o utrzymaniu niezbyt wysokiej temperatury i lekko uchylonych drzwiczkach. Ostatni szczegół jest bardzo ważny i znacznie przyspiesza cały proces. Suszone grzyby są wyśmienitym dodatek do sosów, bigosu, dań mięsnych. To dzięki nim zupa grzybowa, żurek i zalewajka mają pełniejszy smak. Suszone grzyby kupimy w każdym sklepie spożywczym, jednak możemy również przygotować je samodzielnie. Jak suszyć grzyby w piekarniku?Zanim zaczniemy suszyć grzyby w piekarniku, wszystkie musimy dokładnie oczyścić, najlepiej przy pomocy pędzelka. Grzyby pokrójmy na mniejsze kawałki, rozłóżmy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawmy do piekarnika. Po ususzeniu grzybów musimy je wystudzić, a następnie przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach, najlepiej w słoikach. Jeśli grzyby będą dobrze wysuszone i odpowiednio przechowywane, zachowają smak i świeżość nawet do 2 lat.
Kurczak pieczony w całości jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Danie wymaga nieco przygotowań, ale smakuje obłędnie. Sekretem jest pyszna marynata oraz długie pieczenie w zmiennej temperaturze. Dawno nie jedliście czegoś tak znakomitego — musicie spróbować. Rodzina wam podziękuje. Kurczak z piekarnika sprawdzi się podczas uroczystych spotkań rodzinnych, ale też niedzielnego obiadu. Delikatny, pełen smaku i z chrupiącą skórką — taki będzie najlepszy. Aby go zrobić, konieczne jest staranne zamarynowanie mięsa i odpowiednia technika pieczenia. Zdradzamy, co zrobić, by efekt zachwycił nawet najbardziej wybrednych.
Placki z cukinii pieczone w piekarniku to pomysł na prosty i pyszny obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Placki przygotujesz błyskawicznie, a po około 30 minutach pieczenia będą gotowe do jedzenia.Smażone placki z cukinii są bardzo smaczne, jednak to pieczone placuszki stały się totalnym hitem w mojej kuchni. Placki są proste w przygotowaniu, a podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikną z talerzy.Placki z cukinii pieczone w piekarniku są jednym z moich ulubionych dań. Placki są doskonale doprawione, dodaję do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, koperek, kawałek startego parmezanu i odrobinę majonezu.Do placków z cukinii podaję gęsty sos z koperkiem na bazie jogurtu typu islandzkiego. Skyr naturalny doskonale nadaje się do przygotowywania sosów do takich dań. Placki podaję również z kawałkami łososia wędzonego, w ten sposób otrzymuję zbilansowany i sycący posiłek dla całej rodziny.
Czy wiecie, że smaczne suszone pomidory możecie zrobić w domu? Wystarczy zaopatrzyć się w świeże warzywa i wybrać jedną z dwóch metod. Jedna z nich nie wymaga nawet piekarnika — pomidory suszymy, wystawiając je na działanie promieni słonecznych. Spróbujecie? Suszone pomidory są doskonałym dodatkiem do sałatek, dać obiadowych i past kanapkowych. Przygotowany w domu rarytas będzie pozbawiony oleju i innych dodatków, a swój smak zawdzięczał będzie jedynie warunkom, w jakim uprawiane było warzywo. Skusicie się? Będzie naprawdę pysznie.