Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Zupa śledziowa na zimno
30.06.2022 17:29 Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

Zupa śledziowa jest pełnym charakteru daniem na bazie nabiału, która idealnie sprawdzi się przy panujących upałach. Przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a danie spodoba się zwłaszcza amatorom zdrowej polskiej ryby, którzy być może pamiętają ten smakołyk z dawnych czasów. Warto spróbować. Zupa śledziowa jest dobrze znanym wielu smakoszom rarytasem. Nasza kolejna propozycja na orzeźwiający i sycący obiad sięga do czasów PRL-u. Połączenie lekkiego śmietanowego płynu z cebulką i śledziem doskonale pasuje do młodych ziemniaczków. Skusicie się?

Przepis na orzeźwiający sos tzatziki z ogórkiem kiszonym
29.06.2022 15:06 Przepis na orzeźwiający sos tzatziki z ogórkiem kiszonym. Idealny na upały

Tzatziki są znakomitym specjałem kuchni greckiej, który sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, także tych obiadowych. Przyrządzając go z ogórka kiszonego, uzyskacie pełną charakteru orzeźwiającą odsłonę, która spodoba się każdemu amatorowi kwaśnego rarytasu. Przepis jest niezwykle prosty. Spróbujecie?Sos tzatziki jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Przyjemnie zgra się również ziemniakami czy kaszą. Najważniejszym składnikiem wywodzącego się z kuchni greckiej rarytasu jest świeży ogórek obficie doprawiony czosnkiem.Tym razem proponujemy wam przygotowanie tego smakołyku na bazie ogórków kiszonych. Będzie lekko kwaśny, soczysty i orzeźwiający. Polecamy od razu zrobić podwójną porcję, bo jest tak pyszny, że nikt mu się nie oprze.

Wyborne placki z cukinii i marchewki
29.06.2022 13:43 Wyborne placki z cukinii i marchewki. Pyszne i miękkie jak marzenie

Placki z cukinii i marchewki są doskonałym pomysłem na smakowity obiad lub wczesną kolację. Delikatny warzywny rarytas będzie wilgotny i aromatyczny — o niebo lepszy niż tradycyjne placki ziemniaczane. Spróbujecie? Placki z cukinii i marchewki przyrządza się równie prosto, jak dobre znany wielu smakoszom ziemniaczany specjał. Jeśli macie pod ręką te smakowite warzywa, nie wahajcie się. Tak leciutkich i pełnych charakteru smakołyków dawno nie jedliście.

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?
29.06.2022 11:50 Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po 1 dodatek

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Patent cioci Joli, polegający na dodaniu do niego topionego masła, pomoże wam uzyskać odpowiednią konsystencję masy i zamknąć w nim ulubiony farsz w kilka chwil. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.Ciasto na pierogi, które dobrze się zlepia i nie rozpada się podczas gotowania, jest na wagę złota. Warto pokusić się o dodanie do masy stopionego masła. Wyjdzie elastyczna i delikatna, a przyrządzone z niej danie zachwyci niezwykłym aromatem. Skusicie się?

Patent na naleśniki z serem
29.06.2022 08:49 Babcia Krysia ma najlepszy patent na naleśniki z serem. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce

Naleśniki z serem z przepisu babci Krysi są doskonale. Sekretem ich wspaniałego smaku jest delikatne ciasto, które po przyrządzeniu odstawia się na pół godziny. Dzięki temu zabiegowi nabiera ono odpowiedniej konsystencji i z łatwością można w nim zamknąć słodki farsz. Spróbujecie? Przepis babci Krysi na naleśniki z serem jest niezawodny. Specjał przygotowuje się naprawdę prosto, a dzięki prostemu patentowi z odstawieniem ciasta smakołyk nie rwie się i nie sprawia problemów przy smażeniu. Ze słodką masą smakuje obłędnie. Skusicie się?

Złociste i chrupiące racuchy z dodatkiem brzoskwini.
27.06.2022 22:48 Złociste i chrupiące racuchy z dodatkiem brzoskwini. Najlepszy smak sezonu

Racuchy są delikatnymi i pełnymi smaku plackami na słodko, które warto podać na śniadanie. Świeże brzoskwinie pysznie urozmaicą ten rarytas, nadając mu przyjemnego aromatu. Przygotowanie jest niezwykle proste, a wychodzą rumiane i chrupiące. Warto spróbować. Racuchy lubi wielu smakoszy. Lekkie placuszki na jogurcie będą doskonałe z sezonowymi owocami. Tym razem proponujemy wam dodanie świeżej brzoskwini, która podczas smażenia delikatnie się skarmelizuje i nabierze głębokiej słodyczy. Skusicie się?

bób
27.06.2022 16:54 Kuroń zdradził, jak podaje bób. Łączy go z najlepszymi dodatkami

Bób jest sycącą rośliną strączkową, która właśnie zaczęła pojawiać się na straganach. Jakub Kuroń proponuje krótko ją ugotować i podać z innymi sezonowymi dodatkami o raz chrupiącym boczkiem. Warto skusić się na ten aromatyczny rarytas. Bób skusi niejednego smakosza. To pełne białka warzywo samo w sobie jest niezwykle sycące. Podane wraz z boczkiem i chlebem sprawdzi się jako szybki lunch lub kolacja. Kuroń proponuje również, by dodać do niego również pomidora i pełen smaku sos na bazie oliwy. Skusicie się?

Chrupiące kotlety z selera
26.06.2022 22:46 Chrupiące kotlety z selera. Doskonała alternatywa dla schabowych i mielonych

Kotlety z warzyw mogą być równie pyszne co mięsne rarytasy. Wystarczy tylko dobrze doprawić masę. Specjał z selera nie będzie wyjątkiem. Delikatnie słodka kompozycja z dodatkiem marchewki z powodzeniem zastąpi schabowe czy tradycyjne mielone. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona. Kotlety z selera są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne aromatu. Będą doskonałym letnim zamiennikiem ciężkich, mięsnych potraw. Raz ich spróbujecie, a wspomnienie subtelnej słodyczy zamkniętej w chrupiącej panierce zostanie z wami na długo. Skusicie się?

Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę
26.06.2022 22:30 Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę. Smakuje lepiej niż z drogich restauracji

Idealne domowe ciasto na pizzę ładnie wyrasta i jest równie delikatne, co odpowiednik podawany w najlepszej włoskiej restauracji. Jakub Kuroń podzielił się swoim prostym przepisem na smakowity klasyk. Zawsze się udaje, a po upieczeniu zachwyca smakiem. Spróbujecie? Ciasto na pizzę jest równie ważne — jeśli nie ważniejsze — co wybrane przez nas dodatki smakowe. Jeżeli będzie twarde i gumowate, nikomu nie będzie smakowało. Skorzystajcie z niezawodnej receptury Jakuba Kuronia, który stawia na prostotę i wysoką jakość składników, a będziecie zadowoleni.

Babciny przepis na dżem z agrestu
26.06.2022 19:33 Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz

Dżem z agrestu jest smacznym i orzeźwiającym sezonowym smakołykiem, który bez problemu zrobicie w domu. Babciny przepis, który wam dziś proponujemy, wykorzystuje tylko niezbędne składniki. Wychodzi o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Spróbujecie? Dżem z agrestu jest idealnym dodatkiem do chleba, naleśników czy porannej owsianki. Zrobienie go w domu jest niezwykle proste, a decydując się na ten krok, zyskujemy pewność, że nie zawiera zbędnych dodatków. Skusicie się?

Wyjątkowy przepis na syrop z rumianku do herbaty
26.06.2022 18:26 Wyjątkowy przepis na syrop z rumianku do herbaty

Syrop z rumianku jest delikatnie słodkim dodatkiem o wielu cennych właściwościach. Doskonale pasuje do popołudniowej herbaty, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy zebrać nieco kwiatów i zagotować je raz z cukrem. Każdy sobie poradzi.Syrop z rumianku ma szereg zalet. Kwiaty, z których się go przygotowuje, zawierają m.in. flawonoidy i związki kumarynowe — które pozytywnie wpływają na trawienie — czy spiroeter, który wykazuje działanie przeciwzapalne.Stanowią one również źródło chamazulenu i bisabololu, które wykazują działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Ponadto syrop z rumianku jest w stanie nam dostarczyć cennych soli mineralnych. Pomoże też na problemy skórne. Warto spróbować.

Dodaj do klasycznej mizerii nietypowy produkt
26.06.2022 17:46 Dodaj do klasycznej mizerii nietypowy produkt. Cudnie podkręci jej smak

Mizeria jest dobrze znaną surówką, która sezonie letnim pojawia się często jako element obiadu. Aby dodatek miał aksamitną konsystencję, warto zastąpić cukier delikatnym płynnym miodem. Będzie przy tym obłędnie pyszny i pełen aromatu. Spróbujecie? Dobrej mizerii nie oprze się żaden smakosz. Surówka doprawiona śmietaną słodzoną miodem będzie jeszcze lepsza niż klasyczna odsłona z dodatkiem cukru kryształu, który nie zawsze uda się dobrze rozprowadzić w sosie. W bardziej dietetycznej odsłonie klasyczny nabiał warto zastąpić lekkim jogurtem lub nawet produktem sojowym. Surówka z ogórka będzie jednocześnie delikatna, chrupiąca i smaczna. Skusicie się?

Najprostszy sernik pod słońcem
26.06.2022 16:52 Najprostszy sernik pod słońcem. Do jego zrobienia wystarczy tylko 5 składników

Sernik skusi niejednego smakosza. Ciasto wcale nie jest tak skomplikowane w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu zrobicie go z zaledwie pięciu składników. Spróbujecie? Sernik jest jednym z popularniejszych deserów. Wystarczy zaledwie pięć produktów i piekarnik, by móc się nim cieszyć w domowym zaciszu. Jeżeli sięgnięcie po zamienniki cukru będzie również dietetyczny. Skusicie się?

Niezwykły chłodnik z pomidorów i arbuza
25.06.2022 18:55 Niezwykły chłodnik z pomidorów i arbuza. Idealna zupa na upały

Chłodnik pomidorowy jest pełnym smaku i niezwykle orzeźwiającym pomysłem na letni obiad. Przygotowany z dodatkiem arbuza ochłodzi was jeszcze skuteczniej, a przy tym będzie przyjemnie słodki. Spróbujecie? Chłodnik jest jednym z szybkich w przygotowaniu dań, które sprawdzają się w upalne dni. Nieoczywiste połączenie pomidorów i arbuza jest naszą kolejną propozycją na smakowity letni posiłek. Podajcie go zamiast rosołu, a rodzina będzie zachwycona.

Domowe drożdżówki z truskawkami
25.06.2022 17:37 Prosty i wyjątkowy smak sezonu - domowe drożdżówki z truskawkami. O wiele lepsze niż z piekarni

Domowe drożdżówki z truskawkami przypomną wam czasy dzieciństwa. Świeże sezonowe owoce doskonale komponują się z delikatnym i mięciutkim ciastem. Przyrządzone z naszego przepisu słodycze będą lepsze niż zakupione w cukierni. Warto zrobić większą ilość, bo cała rodzina z chęcią ich spróbuje. Drożdżówki z truskawkami są smakowitym pomysłem na weekendowy deser. Pyszne połączenie lekkiego drożdżowego ciasta i soczystych, słodkich owoców zachwyci was od pierwszego kęsa. Przygotowanie jest niezwykle proste, choć nieco czasochłonne. Efekt jest jednak wart wysiłku. Skusicie się?

Pierogi po bieszczadzku zachwycają farszem
25.06.2022 17:23 Pierogi po bieszczadzku zachwycają farszem. Bogactwem smaku deklasują konkurencje

Pierogi z pieca są wyjątkowo smaczne. Przygotowane w wersji po bieszczadzku — z delikatnym twarogiem i ziemniakami — spodobają się każdemu amatorowi nietuzinkowych dań kuchni polskiej. Spróbujcie, a na pewno nie raz powtórzycie. Pierogi po bieszczadzku są smakowitą i sycącą propozycją na obiad. Zamknięty w delikatnym cieście farsz ziemniaków i białego sera po upieczeniu będzie jednocześnie przyjemnie rozpływający się w ustach i chrupiący. Skusicie się?

Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa
25.06.2022 15:39 Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa. Zrobisz je z łatwością z cudownych specjałów

Klopsy warzywne z dodatkiem płatków owsianych są znakomitym pomysłem na prosty i sycący obiad. Będą tak pełne smaku i aromatu, że nikt nie zorientuje się, iż nie ma w nich ani grama mięsa. Koniecznie wypróbujecie — ten smak was zachwyci.Smakowite klopsy warzywne można przygotować nawet z resztek po rosole. Wystarczy tylko dodać nieco więcej przypraw — np. wędzonej papryki czy sosu sojowego — by nabrały charakteru. Jeżeli szukacie przepisu na tanie, sycące i bezmięsne danie dla całej rodziny -właśnie go znaleźliście.

Ania dodaje zawsze szczyptę do zupy kalafiorowej
25.06.2022 14:36 Ania dodaje zawsze szczyptę do zupy kalafiorowej. Ma piękny kolor

Zupa kalafiorowa jest lekka i pożywną potrawą, której warto choć raz spróbować. Przyrządzona według receptury Ani, która dodaje do niej nieco kurkumy, będzie niezwykle aromatyczna i będzie miała piękny złocisty kolor. Spróbujecie? Zupę kalafiorową w sezonie letnim można przygotować ze świeżego młodego kalafiora. Smaczne danie robi się niemalże samo. Wasza rodzina będzie zachwycona obiadowym urozmaiceniem. Zwłaszcza jeśli dodacie nieco złocistej i pełnej charakteru kurkumy.

Bezmięsna fasolka po bretońsku skusi każdego
22.06.2022 20:46 Bezmięsna fasolka po bretońsku. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżeczki wyjątkowej przyprawy

Fasolka po bretońsku jest smacznym i sycącym daniem, które z powodzeniem można przyrządzić w wersji bezmięsnej. Niezawodna receptura Marty, wykorzystująca wędzoną słodką paprykę w proszku, pozwoli wam cieszyć się pełnym aromatu posiłkiem, który spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujecie? Fasolka po bretońsku bez kiełbasy czy boczku wielu osobom wydać się może pozbawiona smaku. Jednak, gdy dodamy do niej odpowiednie przyprawy - przede wszystkim wędzoną słodką paprykę - danie wyjdzie niezwykle smaczne. Sekretem smaku potraw są bowiem przyprawy i dodatek tłuszczu, a nie obecność mięsa. Przekonajcie się sami.

Pyszna surówka z marchewki i jabłka
22.06.2022 19:08 Pyszna surówka z marchewki i jabłka. Pikanterii dodaje jej 1 popularny produkt

Surówka z marchewki zazwyczaj przygotowywana jest z dodatkiem jabłka. Uzupełnienie smakowitego sosu na bazie śmietany o tarty chrzan sprawi, że smakołyk nabierze charakteru. Spodoba się wam bardziej niż klasyczny słodki miks. Surówka z marchewki jest jednym z prostszych dodatków do drugiego dania. Smakowite warzywo warto połączyć ze słodkim jabłkiem i chrzanem. Lekko ostra i chrupiąca kompozycja spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom.

Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej
22.06.2022 17:22 Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość

Smażone kiszone ogórki stanowią niebanalną przekąskę, która z pewnością zachwyci wielu smakoszy. Z powodzeniem zastąpi wam chipsy czy panierowane mięsne rarytasy. Podajcie gościom, a zniknie tak szybko, że nawet się nie zorientujecie, kiedy zapytają o kolejną porcję. Smażone kiszone ogórki są chrupiące z wierzchu i soczyste wewnątrz, a przy tym mają lekko kwaśny smak. Trudno sobie chyba wyobrazić lepszy opis orzeźwiającej przekąski. Specjał do lekkich nie należy — smażymy go w końcu w głębokim tłuszczu — ale zdecydowanie warto spróbować.

Najprostsza surówka z młodej kapusty
21.06.2022 22:17 Najprostsza surówka z młodej kapusty. Smak sezonu w najlepszym wydaniu

Surówka z młodej kapusty jest przyjemnie chrupiąca i aromatyczna. Dodatek sosu na bazie oliwy z oliwek z nutą cytryny, że całość nabierze lekkości. Delikatna słodycz marchewki i świeżo posiekany koperek pysznie dopełnią smaku. Podajcie do obiadu, a rodzina będzie zachwycona. Surówki są nieodłącznym elementem wielu obiadowych kompozycji. Orzeźwiający i pełen aromatu specjał z młodej kapusty skusi niejednego amatora lekkich warzywnych kompozycji. Sezonowe składniki w połączeniu z delikatnym sosem na bazie oliwy smakują obłędnie. Skusicie się?

Prosty patent na kotlety jajeczne
21.06.2022 20:20 Prosty patent na kotlety jajeczne. Szybkie i tanie danie dla zabieganych

Kotlety jajeczne stanowią szybką i niedrogą alternatywę dla mięsnych przysmaków. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a pasują do wielu dodatków. Koniecznie spróbujcie — jajka podane w ten sposób są wyśmienite. Kotlety jajeczne są niezwykle proste w przygotowaniu. Wegetariański rarytas doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i sezonowymi surówkami. Taka wersja obiadowego klasyku spodoba się nie tylko wegetarianom.

Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku
19.06.2022 21:51 Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego

Pieczony kalafior w panierce jest doskonałą alternatywą dla warzywa z wody. Pani Bożenka przyrządza go z dodatkiem parmezanu i czosnku, dzięki czemu jest nie tylko chrupiący, ale też niezwykle aromatyczny. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Pieczony kalafior w panierce jest zarówno smaczną przekąską, jak i wyśmienitym dodatkiem do dań obiadowych. Chrupiącą otoczkę warto przygotować, dodając do warzywa dwa aromatyczne dodatki — czosnek i parmezan. Będzie pysznie.

Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę
19.06.2022 17:15 Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę. W chwilę zrobił z niej popisowe smakołyki

Młoda kapusta jest zdrowa i pełna smaku. Warto po nią sięgnąć właśnie teraz — gdy trwa sezon. Tomasz Strzelczyk zdradził dwa pomysły na wyjątkowo pyszne odsłony tego warzywa. Są proste w przygotowaniu — każdy sobie z nimi poradzi. Kapustę w kuchni można wykorzystać na różne sposoby. Młode główki idealnie smakują jako dodatek do obiadu — podany ze smakowitą zasmażką — a także solo w chrupiącej panierce z bułki tartej.

Delikatne jogurtowe placki z truskawkami
18.06.2022 21:55 Delikatne jogurtowe placki z truskawkami. Wyśmienity smak sezonu

Placki jogurtowe z truskawkami są doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie czy kolację. Puszysty rarytas z patelni idealnie komponuje się z sezonowym owocem, sprawiając, że placki są jednocześnie delikatne i odrobinę soczyste. Spróbujcie, a jeszcze nie raz je zrobicie. Placki lubi wielu smakoszy. Dla tych, którym racuchy z jabłkami czy placki z białym serem już się znudziły mamy nie lada gratkę w postaci jogurtowego specjału z dodatkiem truskawek. Słodki owoc sprawdzi się doskonale w tym połączeniu. Każdy poprosi o dokładkę.

Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę
18.06.2022 20:16 Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię

Próbowaliście już kiszonej kalarepy? Słodkie warzywo zazwyczaj po prostu chrupiemy lub dodajemy do surówek. Okazuje się, że poddane fermentacji nabiera jeszcze więcej smaku. Jest przy tym bardzo zdrowe. Koniecznie spróbujcie — posmakuje wam bardziej niż ogórki czy cukinia. Kiszona kalarepa będzie doskonałą przekąską czy dodatkiem do obiadu. Dla wielu smakoszy z pewnością okaże się smaczniejsza od fermentowanych ogórków czy cukinii. Przygotowanie jest równie proste. Warto spróbować.

Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy?
18.06.2022 19:34 Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent

Lubicie ogórki małosolne, lecz nie macie ochoty na żmudne upakowywanie warzywa w słoikach? Przygotujcie je w woreczku. Przygotowanie jest niezwykle proste — nawet zalewa będzie zbędna. Spróbujecie? Ogórki małosolne posmakują niejednemu amatorowi letnich rarytasów. Szybki i nieskomplikowany patent na przygotowanie ich w woreczku foliowym sprawi, że każdy będzie mógł cieszyć się smakiem domowej wersji popularnego przetworu. Warto spróbować.