Jajecznica jest częstym śniadaniowym wyborem wielu smakoszy. Anna Lewandowska pokazała jakiś czas temu, jakie składniki do niej dodaje, by podnieść wartość odżywczą posiłku. Gwiazda stawia na delikatną polędwicę z indyka, która doskonale komponuje się z puszystą jajeczną masą. Musicie spróbować.
Kotlety mielone powinny być soczyste i aromatyczne. Zaproponowany przez Magdę Gessler dodatek majeranku idealnie podkreśli smak wołowo-wieprzowej mięsnej masy. Musicie spróbować — przygotowanie dania jest niesamowicie proste.
Racuchy z bananów są świetną alternatywą klasycznych placuszków na bazie drożdży. Słodkie, sycące i niesamowicie pożywne danie zrobicie w zaledwie kilka chwil, a oprócz bananów potrzebne wam będą jedynie jajka. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem.
Surówka jak z chińskiej restauracji będzie zdrowym urozmaiceniem niejednego obiadu. Zmiękczone aromatyczną zalewą warzywa zachwycą was bogatą konsystencją i zbalansowanym smakiem. Przygotowanie dodatku jest bardzo proste — musicie choć raz spróbować.
Sok buraka obfituje w wiele składników wykazujących dobroczynny wpływ na nasz organizm. Już szklanka napoju, spożywana codziennie przyniesie niespodziewane korzyści. Warto zaopatrzyć się w świeże warzywo i spróbować.
Pyszne faworki można przygotować nawet bez śmietany. Jedna z twórczyń internetowych zastąpiła nabiał bursztynowym płynem. Uzyskała w ten sposób delikatne ciasto, które po usmażeniu było nadzwyczaj chrupiące. Jej patent nie ma sobie równych.
Mizeria jest znakomitym dodatkiem do niejednego obiadu. Popularna surówka z ogórków będzie smakowała fantastycznie, gdy oprócz śmietany doprawimy ją cukrem i octem. Oba dodatki świetnie podkreślają delikatny smak szklarniowego warzywa. Musicie spróbować.Tradycyjna mizeria przyrządzana jest z ogórków gruntowych, o które zimą już trudno. Jednak warzywo sałatkowe, uprawiane w szklarniach też będzie dobre do jej zrobienia. Podkreślone delikatnie słodkim i lekko kwaśnym sosem ze śmietanki z odrobiną octu z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Już jutro Tłusty Czwartek, wielu z Was z pewnością więc zrobi w domu pączki i faworki. Jak pokazała tiktokerka Kinga, pączki można przygotować szybko, nawet bez dodatku drożdży. Wystarczy tylko zmiksować składniki, uformować z ciasta kulki i usmażyć. Internauci przetestowali ten przepis i od razu pokochali ekspresowe pączki. Pączki z serka homogenizowanego będą znakomite. Zaprezentowany przez autorkę kanału TikTok kuchennykodeks patent zachwyca prostotą — ciasto uzyskujemy po prostu miksując produkty. Bez zbędnego wyrabiania, odstawiania, wyrastania czy skomplikowanego formowania — pączki powstaną w kilkanaście minut. Prościej chyba się nie da.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i nie powinno być pomijane. Zamiast jednak sięgać po parówki czy dania z jaj, eksperci polecają, by wybrać lżejszą, a jednocześnie niesamowicie sycącą potrawę — owsiankę. Podajemy ekspresowy sposób na przygotowanie wyjątkowo smacznej wersji z dodatkiem sezonowych owoców. Wielu z nas z pośpiechu pomija śniadanie. To spory błąd, bo poranny posiłek dostarcza energii na pierwsze godziny po przebudzeniu i powinien pokrywać nawet do 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Co więcej, korzystne będzie, jeśli potrawa, po którą sięgniemy, zapewni nam znaczne ilości węglowodanów złożonych.
Faworki najlepiej przygotowywać według babcinych instrukcji. Jedną z najważniejszych jest wskazówka dotyczącą wyrabiania ciasta. Im dokładniejsze ono będzie, tym więcej nadających bąbelków powstanie podczas smażenia. Właśnie po nich poznasz najlepsze ciasto na faworki. Z przepis babci uzyskamy smakowity chrust. Spróbujecie? Jedna z TikTokerek pokazała jak przyrządzić znakomite faworki. Przepis babci jest bardzo prosty, a doświadczona kucharka w nagraniu oprócz właściwych proporcji składników zdradza też sekret swojego wyrobu. Na filmie widzimy, jak bardzo dokładnie wyrabia masę, co owocuje delikatnym, pełnym bąbelków ciastem, które podczas smażenia przemienia się w niesamowicie chrupiący chrust.
Szukacie pomysłu na tani obiad z makaronu? Dodajcie do niego pyszny sos z buraka i sera. Przygotujecie go w kilka minut, miksując składniki w misie blendera. Efekt będzie znakomity, a rodzina zje ze smakiem.Tani obiad z makaronu możecie przygotować w zaledwie kilka chwil. Mączny produkt świetnie komponuje się z kolorowym sosem z pieczonego buraka, sera feta i pestek słonecznika. Sporządzenie dodatku jest dziecinnie proste — wystarczy tylko dobrze zblendować składniki. Przepis na TikToku zaprezentowała Olga Pawlikowska.
Kawa dla wielu smakoszy jest obowiązkowym elementem poranka. Najzdrowsza jej wersja, wskazana przez dietetyka, może jednak zaskoczyć. Choć jest nietypowa, warto ją przyrządzić. Wykazuje szereg korzyści, wśród których jest m.in. lepsza pamięć i zwiększona odporność. Filiżanka małej czarnej o poranku potrafi pobudzić. O ile większość z was już pewnie wie, że spożycie kawy do śniadania czy zamiast niego nie jest dobrym pomysłem, o tyle informacja, że zielona kawa jest bezpieczna dla zdrowia, może być zaskoczeniem. Co więcej, jak udowadnia, dietetyk Bartek Kulczyński, jej spożycie niesie ze sobą ogromne korzyści.
Naleśniki na śmietance są znakomite. Już niewielka ilość nabiału dodana do masy sprawi, że wyjdą niezwykle delikatne i miękkie. Bez trudu zawiniemy w nie każdy farsz, a jedzenie będzie bardziej niż przyjemne. Spróbujecie?Cienkie, niesamowicie elastyczne, a przy tym smaczne naleśniki można przygotować bez większego wysiłku. Wystarczy wymieszać kilka składników, nie zapominając o wlaniu niewielkiej ilości tłustej śmietanki. Nabiał nada ciastu doskonałej konsystencji.
Bananowiec jest znakomity. Prosty deser bez pieczenia wykonany z dojrzałych owoców i galaretek zachwyci nawet wybrednych. Ma przyjemnie kremową konsystencję, jest orzeźwiający i kolorowy. Musicie spróbować.Jeśli nie wiecie co zrobić z nadmiarem dojrzałych bananów, proste ciasto z galaretkami może wam się spodobać. Przygotowanie deseru nie wymaga pieczenia, a prezentuje się równie efektownie, jak sernik na zimno.
Maryla Rodowicz pokazała, jak przyrządza pysznego łososia. W jej wykonaniu jest aromatyczny, delikatny i pełen smaku, a przepis zachwyca prostotą. Wycieczka do restauracji już nie będzie konieczna. Prosty patent na pieczonego łososia spodoba się nawet wybrednym. Maryla Rodowicz oczyszcza rybę i zapieka ją wraz z kilkoma składnikami. Ryba jest tak miękka, że aż rozpływa się w ustach, a jej smak bije na głowę specjały przyrządzane przez szefów kuchni.
Faworki nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Wystarczy, że podobnie jak Anna Lewandowska przygotujemy je w piekarniku, a do sporządzenia masy wykorzystamy zdrowe składniki. Receptura jest niezwykle prosta. Spróbujecie? Tłusty Czwartek bez faworków nie będzie udany. Warto pokusić się o przygotowanie zdrowszej wersji chrustu. Anna Lewandowska radzi, by skorzystać z piekarnika i zdradza, jakie zdrowe produkty stosuje do przygotowania ciasta. Jej rarytas jest znacznie lżejszy.
Chleb, którego jakość przebije kupowane w piekarniach specjały? Z przepisem sprzed ponad 100 lat zrobicie taki samodzielnie. Składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, a bliscy będą się nim zajadać ze smakiem. Spróbujecie?Domowy chleb nie musi być niewypałem. Ponad 100-letnia receptura o wschodnich korzeniach, choć wymaga odpowiedniego uformowania ciasta, warto jest przetestowania. Wypiek wychodzi bowiem niesamowicie delikatny i wprost rozpływa się w ustach.
Kalafior z piekarnika jest jeszcze lepszy niż gotowany w wodzie. Kilka przypraw i odrobina cierpliwości wystarczą, by wyczarować znakomity dodatek do obiadu lub zdrową przekąskę. Musicie spróbować. Zamiast dzielić kalafiora na różyczki i gotować je w wodzie, można natrzeć warzywo przyprawami i oliwą z oliwek i zapiec. Będzie lekki, aromatyczny i niesamowicie smaczny, a przy tym zachwyci wyglądem. Zerknijcie tylko na zdjęcie z kanału YouTube Coocharz, które ilustruje nasz artykuł — ślinka cieknie od patrzenia.
Szybki obiad można przygotować na wiele sposobów. Prosta, nadziewana serkiem z ziołami pierś z kurczaka będzie idealną propozycją na danie dla całej rodziny. Wystarczy szybko wymieszać kilka składników, wypełnić nimi mięso i zapiec. Spróbujecie? Zaproponowany przez tiktokerkę Nathallae przepis na szybki obiad jest naprawdę fantastyczny. Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem aromatycznego serka smakuje znakomicie, a przygotowanie zajmie wam zaledwie kilka minut — resztę załatwi czas, jaki mięso spędzi w piekarniku.
Przepis na oponki z pewnością przyda się przed Tłustym Czwartkiem. Prosta w przygotowaniu słodycz bije na głowę pączki i faworki, a jej wykonanie zajmuje mniej niż kwadrans. Musicie spróbować — smak zachwyca od pierwszego kęsa. Jeśli przed Tłustym Czwartkiem poszukujecie urozmaicenia, przepis na oponki może wam się spodobać. Rarytas przyrządza się z parzonego ciasta, którego sporządzenie jest niesamowicie proste - wystarczy zagotować masło z cukrem i w garnku połączyć je z mąką. Po usmażeniu uzyskujemy delikatną, rozpływającą się w ustach słodką przekąskę, której nikt się nie oprze.
Spirytus przez lata wydawał się obowiązkowym składnikiem ciasta na pączki. Na szczęście dziś wiemy, że można go z powodzeniem pominąć. Zastąpimy go malinowym likierem czy nalewką. Taki dodatek nie tylko uchroni pączki przez chłonięciem tłuszczu, ale także nada im przyjemnego, owocowego posmaku. Spirytus dodawany do ciasta na pączki widnieje w każdym klasycznym przepisie. Dzięki niemu ciasto podczas smażenia nie nasiąka nieapetycznie smalcem. Taki sam efekt możemy jednak osiągnąć dzięki wysokoprocentowej nalewce. Jej smak dopasowany do rodzaju nadzienia zapewni dodatkowe doznania smakowe.
Szukacie pomysłu na kolację na Walentynki? Proste grzanki z pieczonymi pomidorami zaproponowane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego z pewnością przypadną Wam do gustu. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, a aromat nieziemski. Musicie spróbować.Najprostsze dania często są najsmaczniejsze. Grzanki z dodatkiem aromatycznego sera koziego i zapieczonych wraz z czosnkiem i bazylią pomidorków, pokazane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego są doskonałym tego przykładem. Wykonacie je w kilka chwil, a będą bajecznie pyszne. Warto skosztować.
Poranna kawa może być jeszcze smaczniejsza. Dodanie do filiżanki napoju łyżki masła orzechowego sprawi, że napar stanie się sycący i niezwykle aromatyczny. Prosty pomysł zachwyci nawet sceptyków. Spróbujecie tego sposobu na małą czarną?Masło orzechowe przez wielu uważane jest za tuczące, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i sporą kaloryczność. W małych ilościach może jednak z powodzeniem gościć w naszej diecie, gdyż stanowi świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz białka. Dodanie go do kawy jest dobrym pomysłem — napar będzie bowiem pobudzającą i sycącą przekąską.Przepis na kawę z masłem orzechowymSkładniki na 2 porcje:250 ml kawy40 g masła orzechowego, najlepiej domowego500 ml mleka lub napoju roślinnego1/3 łyżeczki cynamonuesencja waniliowa (opcjonalnie)cukier, miód lub syrop klonowy (opcjonalnie)
Pyszne faworki można przygotować bez śmietany. Zamiast niej świetnie sprawdzi się znacznie tańszy i lżejszy jogurt naturalny. Przygotowanie jest równie proste, a efekty zachwycające. Koniecznie musicie spróbować tej wersji faworków. Delikatny niczym obłok domowy chrust wymaga starannych przygotowań. Aby ciasto po usmażeniu wyszło też chrupiące, warto dodać do niego trochę jogurtu naturalnego. Zdrowy nabiał sprawi, że faworki zachwycą smakiem oraz konsystencją.
Czy wiecie, co zrobić, żeby racuchy nie piły tłuszczu? Prosty patent polegający na dodaniu łyżki octu do ciasta uchroni smakołyk przed nasiąkaniem olejem. Niewielka zmiana zaowocuje znakomitym deserem dla całej rodziny. Spróbujecie? Smażone na patelni ciasto często chłonie tłuszcz. Jednym ze sposobów przeciwdziałania temu zjawisku jest dodawanie octu do masy. Patent znany z przepisów na pączki będzie przydatny także podczas przygotowywania racuchów. Warto przetestować i przekonać się jak delikatną słodycz można uzyskać.
Szybkie pączki bez smażenia będą idealne dla zabieganych. Ich wykonanie wymaga zaledwie dwóch składników — gotowego ciasta na pizzę i marmolady. Efekty przyjemnie zaskakują. Musicie spróbować. Jeśli nie macie czasu na wyrabianie ciasta, patent na pączki bez smażenia z gotowego ciasta drożdżowego może wam się spodobać. Inspirowany filmem na kanale TikTok theammisuyoutube przepis nie wymaga skomplikowanych przygotowań — z gotowej masy po prostu wytniemy koła i zamkniemy w nich ulubione owocowe przetwory, formując okrągłą słodycz. Będzie pysznie.
Kotlety z mortadeli są jednym z klasyków wśród tanich pomysłów na obiad. Kultowa potrawa w wersji z przyprawą gyros smakuje jeszcze lepiej, a przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?Pełen smaku rarytas z czasów PRL, czyli kotlety z mortadeli, do dziś budzi wiele emocji. Amatorów dania jednak nie brakuje i z pewnością spodoba im się drobny twist uwzględniony w dzisiejszym, inspirowanym pomysłem z kanału TikTok milosc_od_kuchni - z którego pochodzi zdjęcie dania - przepisie. Dodana do panierki przyprawa gyros sprawi, że potrawa stanie się niesamowicie aromatyczna. Nikt się jej nie oprze.
Szukasz pomysłu na tani obiad? Sycące danie przygotujesz z ziemniaków, szynki i sera. Wystarczy połączyć je ze sobą, doprawić i zapiec. Prosto i bez większego wysiłku, a rodzina będzie zachwycona. Spróbujecie? Tani obiad z ziemniaków skusi niemal każdego. Pokazane przez jedną z TikTokerek danie wykorzystujące zaledwie cztery składniki — ziemniaki, ser, szynkę i aromatyczną oliwę — jest proste w wykonaniu, a spodoba się nawet wybrednym. Podane ze świeżymi surówkami będzie stanowiło doskonały posiłek, który nasyci nas na długo.