Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Kiszone cytryny
14.03.2023 09:27 Nacięła cytryny, obsypała solą i wsadziła do słoika. Niewiarygodne co jej wyszło

Kiszone cytryny są smacznym dodatkiem do mięs oraz warzyw. Jak pokazała jedna z tiktokerek, ich przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczą owoce, woda, trochę przypraw i czas. Musicie spróbować. 

Surówka z ogórków kiszonych
13.03.2023 17:13 Babcia robi najlepszą surówkę z kiszonych ogórków. Nawet Gessler wzięłaby przepis

Prosta surówka z ogórków kiszonych zachwyci nawet wybrednych. Do kwaśnego warzywa dodamy paprykę, cebulę i kilka innych składników. Babcina receptura jest bardzo prosta, a rarytas będzie pasował do niejednego obiadu. Musicie spróbować. 

sposób na wątróbkę Tomasza Strzelczyka
13.03.2023 11:07 Masz dość strzelającej wątróbki? Trik Strzelczyka rozwiąże ten problem raz na zawsze

Masz dość bałaganu spowodowanego wątróbką strzelającą w czasie smażenia? Sprawdź niezwykłą metodę Tomasza Strzelczyka. Dzięki sparzeniu wrzątkiem mięso smaży się idealnie, a tłuszcz zostaje na swoim miejscu. Sama sprawdź, jakie to proste.

Kotlety mielone z ziemniakiem
12.03.2023 22:36 Dlaczego warto dodać starte ziemniaki do kotletów mielonych? Powody zachwycają

Kotlety mielone z dodatkiem ziemniaków są o niebo lepsze niż przyrządzane z namaczaną kajzerką. Starte na tarce surowe warzywo sprawia, że mięso wychodzi soczyste i niesamowicie delikatne. Jednocześnie całość staje się bardziej sycąca. Musicie choć raz spróbować. 

Surówka z marchewki na ostro
12.03.2023 20:47 Zetrzyj na tarce charakterny dodatek i wraz z jogurtem dodaj do marchewki. Surówkę pochwaliłaby nawet Gessler

Surówka z marchewki wzbogacona o znakomity sos z dodatkiem chrzanu spodoba się nawet wybrednym. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a podkreśli smak niejednego dania obiadowego. Musicie spróbować — nigdzie indziej takiej nie zjecie. 

Pytanie na Śniadanie gotuje dla mężczyzn
12.03.2023 19:19 W Pytaniu na śniadanie pokazali jak zrobić „męskie śniadanie”. Prowadząca zwróciła uwagę na 1 szczegół

Pytanie na Śniadanie wyemitowało odcinek prezentujący „męskie” śniadanie. Propozycje była dość stereotypowa, a jedna z prowadzących zauważyła, że zawiera tylko „odrobinę zdrowia” w postaci kilku pomidorków. Sprawdziliśmy, co zaproponowano i czy warto skusić się na odtworzenie posiłku w domu. 

Sałatka Ewy Chodakowskiej
12.03.2023 15:16 Chodakowska zdradziła przepis na odchudzającą sałatkę. W roli głównej zielone warzywo

Pyszną sałatkę można przygotować w kilka chwil. Ewa Chodakowska zaprezentowała znakomite połączenie świeżych warzyw i jajka, które sprawdzi się nawet jako lekki obiad. Musicie spróbować. 

Rosół Ewy Wachowicz
12.03.2023 12:46 Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz serwuje rosół inaczej niż wszyscy

Rosół można podać nie tylko z makaronem czy kluskami. Ewa Wachowicz pokazała pyszny przepis na danie z dodatkiem grysiku. Wołowy bulion smakuje z nim fantastycznie. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.

Jajka w sosie tatarskim
11.03.2023 22:30 Zapomnij o jajkach w majonezie. Zalane tym sosem smakują 100 razy lepiej

Jajka faszerowane często podaje się z majonezem. Istnieje jednak inny sos, który podkreśli ich smak znacznie lepiej. Pyszna kompozycja marynowanych warzyw, majonezu i przypraw, czyli sos tatarski wzbogaci proste danie. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona. 

Zupa ogórkowa
11.03.2023 21:42 Wlej 1 szklankę do wrzącej zupy ogórkowej. Wyjdzie jak z restauracji

Zupa ogórkowa z dodatkiem mleka będzie lepsza niż danie serwowane w niejednej restauracji. Szklanka nabiału wlana pod koniec gotowania sprawi, że ogórki będą smakowały nieco delikatniej, a jej konsystencja stanie się przyjemnie kremowa. Musicie spróbować.

Żurek Anny Dymnej
11.03.2023 20:27 Anna Dymna słynie z wyśmienitego żurku. Jego sekret tkwi w braku 1 składnika

Żurek jest jedną z tradycyjnych potraw w kuchni polskiej. Wielu z nas zabiela go przy pomocy śmietany. Anna Dymna pomija jednak ten dodatek, twierdząc, że psuje smak dania. Używa jednak wielu pysznych mięs, które sprawiają, że zupa wciąż smakuje fantastycznie — musicie jej spróbować. 

Rosół Magdy Gessler
11.03.2023 18:37 Gessler nie oszczędza na rosole. Wybiera konkretną, najlepszą mieszankę mięs

Pyszny rosół można przygotować na wiele sposobów. Magda Gessler stawia na klasykę i przyrządza zupę na mięsie drobiowym i wołowinie. Danie doprawia lubczykiem i natką pietruszki. Jest tak pyszne, że musicie spróbować. 

Placek drożdżowy
10.03.2023 22:46 Jak uświetnić placek drożdżowy? Z naszym dodatkiem wyjdzie najlepszy

Placek drożdżowy bez kruszonki nie będzie tak pyszny, jak powinien. Prosty dodatek urozmaici wypiek i sprawi, że ciasto nabierze charakteru. Wsypcie do kruszonki jeszcze wiórki kokosowe, a przysmak wyjdzie nadzwyczaj smaczny.  

Gołąbki bez zawijania
10.03.2023 16:30 Zapomnij o zawijaniu. Pyszne gołąbki zrobisz o wiele szybciej

Klasyczne gołąbki są dość czasochłonne. Zamiast jednak ich sobie odmawiać, warto postawić na przepis niewymagający zawijania mięsa w kapustę. Danie jest równie smaczne, a robi się je zdecydowanie szybciej. Musicie spróbować.

wycinanie porcji ciasta na pierogi
09.03.2023 19:34 Siostra Anastazja wlewa je do ciasta na pierogi wraz z wodą. Wychodzi o wiele bardziej elastyczne

Podstawowy przepis na ciasto na pierogi nie jest żadną tajemnicą. Zrobić ciasto smaczne i delikatne stanowi jednak prawdziwe wyzwanie. Siostra Anastazja w swojej recepturze część wody podmienia na gorące mleko. Dzięki niemu całość wychodzi wyjątkowo elastyczna.

Kotlety mielone z cukinią
05.03.2023 22:46 Nie musisz dodawać bułki do mielonych. Ten dodatek bije ją na głowę

Kotlety mielone z cukinią będą o niebo lepsze niż danie przygotowane z dodatkiem namaczanej bułki. Soczystą i pełną smaku potrawę przygotowuje się niesamowicie prosto. Musicie spróbować.

Chleb domowy
05.03.2023 21:24 Zapomnij o kupnym. Domowy chleb zrobisz w parę chwil

Domowy chleb można przygotować w mniej niż kwadrans. Wystarczy wmieszać mąkę z kilkoma innymi składnikami i wstawić do piekarnika na nieco ponad godzinę. Pieczywo będzie doskonałe do przygotowania kanapek. Musicie spróbować — w żadnej piekarni takiego nie kupicie.

Placki ziemniaczane Piotra Ogińskiego
05.03.2023 18:12 Jak sprawdzić, czy masz dobre ziemniaki na placki ziemniaczane? Ogiński pokazał prosty trik

Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mączyste ziemniaki. Piotr Ogiński pokazał, jak sprawdzić, czy zakupione przez nas warzywo zawiera wystarczająco dużo skrobi. Prosta sztuczka polegająca na pocieraniu połówek ziemniaka pozwoli nam to określić w zaledwie kilka chwil. 

Szybka szarlotka
05.03.2023 16:57 Bez zagniatania ciasta, bez duszenia jabłek. Najpyszniejszą szarlotkę zrobisz w 10 minut

Szarlotka skusi niejednego łasucha. Znakomity deser z jabłkami można przygotować niemalże ekspresowo. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i zalać nimi pokrojone jabłka. Prościej się nie da, a rodzina będzie zachwycona.

Żurek postny Magdy Gessler
03.03.2023 13:26 Żadne jajko. Gessler podaje postny żurek z zapomnianymi rarytasami

Żurek może być postny i pełen smaku. Magda Gessler zdradza, że podaje go z ziemniakami kaszą i warzywa korzeniowymi. Z domowym zakwasem wykonanie tradycyjnej zupy będzie niesamowicie proste. Musicie spróbować. 

Babcia Basia przygotowuje krupnik
02.03.2023 18:25 Babcia Basia pokazała wszystkim jak robi krupnik. 1 porada jest kluczowa

Babcie są najlepszymi kucharkami na świecie. W garnkach potrafią wyczarować prawdziwe cuda. Z takiego właśnie niepowtarzalnego przepisu babci możecie dziś przygotować znakomity krupnik. Aby zupa miała odpowiednią i apetyczną konsystencję należy koniecznie pamiętać o przepłukaniu kaszy przed dodaniem jej do garnka.

Rosół pieczony
02.03.2023 10:13 Gotujesz warzywa do rosołu? Inny sposób wydobędzie z nich głębie smaku

Rosół w każdym domu smakuje trochę inaczej. Przyrządzony z pieczonych warzyw i mięs będzie jeszcze lepszy. Składniki uwolnią więcej smaku już podczas gotowania, a zupa zachwyci niesamowitym aromatem. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste.

Naleśniki Anny Lewandowskiej
02.03.2023 09:09 Nie mleko, nie woda. Lewandowska wlewa do naleśników oryginalny napój

Naleśniki każdy robi trochę inaczej. Anna Lewandowska do ciasta dodaje mleko kokosowe. Roślinny produkt nadaje masie delikatności i sprawia, że danie przyjemnie rozpływa się w ustach. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego kęsa. 

Chrupiące placki ziemniaczane
01.03.2023 15:02 Wsyp 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Będą chrupiące i lekkie, jak nigdy

Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Odpowiednią konsystencję dania z patelni uzyskamy, dodając do masy trochę mąki ziemniaczanej. Będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Musicie ich spróbować. 

Pierogi Ewy Wachowicz
01.03.2023 13:09 Ewa Wachowicz robi farsz do pierogów z przepysznego twarogu. Biją na głowę ruskie

Pierogi lubi wielu z nas. Ewa Wachowicz nadziewa je farszem z ziemniaków i wędzonego twarogu. Smak mieszanki podkręca pesto z czosnku niedźwiedziego. W tej osłonie są niesamowicie aromatyczne i o niebo lepsze niż tradycyjne ruskie. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować. 

Rosół Tomasza Strzelczyka
01.03.2023 10:48 Strzelczyk dorzuca do rosołu 2 zaskakujące przyprawy. Wywar powala smakiem

Rosół powinien być pełen smaku i aromatu. Warto wzbogacić go o niestandardowe przyprawy, które nadadzą mu charakteru. Tomasz Strzelczyk stawia na goździki i gałkę muszkatołową, uzyskując znakomite rezultaty. Musicie choć raz spróbować tej wersji popularnej zupy.

Jajecznica na parze
01.03.2023 08:10 Bez masła, bez patelni. Najlżejszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej

Jajecznica na parze jest bardzo zdrowa. Jej przygotowanie nie wymaga dodawania masła czy używania patelni, a wychodzi delikatna i pełna smaku. Ze zrobieniem poradzi sobie niemal każdy. Musicie spróbować — zachwyci Was od pierwszego kęsa.

Surówka z kapusty pekińskiej
28.02.2023 15:03 Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Te 2 dodatki są kluczowe

Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wzbogacając rarytas o ogórki kiszone i doprawiając go sosem na bazie musztardy, uzyskamy świetną, orzeźwiającą kompozycję, która będzie pasowała do niejednego obiadu. Musicie spróbować.