Kiszone cytryny są smacznym dodatkiem do mięs oraz warzyw. Jak pokazała jedna z tiktokerek, ich przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczą owoce, woda, trochę przypraw i czas. Musicie spróbować.
Prosta surówka z ogórków kiszonych zachwyci nawet wybrednych. Do kwaśnego warzywa dodamy paprykę, cebulę i kilka innych składników. Babcina receptura jest bardzo prosta, a rarytas będzie pasował do niejednego obiadu. Musicie spróbować.
Masz dość bałaganu spowodowanego wątróbką strzelającą w czasie smażenia? Sprawdź niezwykłą metodę Tomasza Strzelczyka. Dzięki sparzeniu wrzątkiem mięso smaży się idealnie, a tłuszcz zostaje na swoim miejscu. Sama sprawdź, jakie to proste.
Kotlety mielone z dodatkiem ziemniaków są o niebo lepsze niż przyrządzane z namaczaną kajzerką. Starte na tarce surowe warzywo sprawia, że mięso wychodzi soczyste i niesamowicie delikatne. Jednocześnie całość staje się bardziej sycąca. Musicie choć raz spróbować.
Surówka z marchewki wzbogacona o znakomity sos z dodatkiem chrzanu spodoba się nawet wybrednym. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a podkreśli smak niejednego dania obiadowego. Musicie spróbować — nigdzie indziej takiej nie zjecie.
Pytanie na Śniadanie wyemitowało odcinek prezentujący „męskie” śniadanie. Propozycje była dość stereotypowa, a jedna z prowadzących zauważyła, że zawiera tylko „odrobinę zdrowia” w postaci kilku pomidorków. Sprawdziliśmy, co zaproponowano i czy warto skusić się na odtworzenie posiłku w domu.
Pyszną sałatkę można przygotować w kilka chwil. Ewa Chodakowska zaprezentowała znakomite połączenie świeżych warzyw i jajka, które sprawdzi się nawet jako lekki obiad. Musicie spróbować.
Rosół można podać nie tylko z makaronem czy kluskami. Ewa Wachowicz pokazała pyszny przepis na danie z dodatkiem grysiku. Wołowy bulion smakuje z nim fantastycznie. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Jajka faszerowane często podaje się z majonezem. Istnieje jednak inny sos, który podkreśli ich smak znacznie lepiej. Pyszna kompozycja marynowanych warzyw, majonezu i przypraw, czyli sos tatarski wzbogaci proste danie. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Zupa ogórkowa z dodatkiem mleka będzie lepsza niż danie serwowane w niejednej restauracji. Szklanka nabiału wlana pod koniec gotowania sprawi, że ogórki będą smakowały nieco delikatniej, a jej konsystencja stanie się przyjemnie kremowa. Musicie spróbować.
Żurek jest jedną z tradycyjnych potraw w kuchni polskiej. Wielu z nas zabiela go przy pomocy śmietany. Anna Dymna pomija jednak ten dodatek, twierdząc, że psuje smak dania. Używa jednak wielu pysznych mięs, które sprawiają, że zupa wciąż smakuje fantastycznie — musicie jej spróbować.
Pyszny rosół można przygotować na wiele sposobów. Magda Gessler stawia na klasykę i przyrządza zupę na mięsie drobiowym i wołowinie. Danie doprawia lubczykiem i natką pietruszki. Jest tak pyszne, że musicie spróbować.
Placek drożdżowy bez kruszonki nie będzie tak pyszny, jak powinien. Prosty dodatek urozmaici wypiek i sprawi, że ciasto nabierze charakteru. Wsypcie do kruszonki jeszcze wiórki kokosowe, a przysmak wyjdzie nadzwyczaj smaczny.
Klasyczne gołąbki są dość czasochłonne. Zamiast jednak ich sobie odmawiać, warto postawić na przepis niewymagający zawijania mięsa w kapustę. Danie jest równie smaczne, a robi się je zdecydowanie szybciej. Musicie spróbować.
Podstawowy przepis na ciasto na pierogi nie jest żadną tajemnicą. Zrobić ciasto smaczne i delikatne stanowi jednak prawdziwe wyzwanie. Siostra Anastazja w swojej recepturze część wody podmienia na gorące mleko. Dzięki niemu całość wychodzi wyjątkowo elastyczna.
Kotlety mielone z cukinią będą o niebo lepsze niż danie przygotowane z dodatkiem namaczanej bułki. Soczystą i pełną smaku potrawę przygotowuje się niesamowicie prosto. Musicie spróbować.
Domowy chleb można przygotować w mniej niż kwadrans. Wystarczy wmieszać mąkę z kilkoma innymi składnikami i wstawić do piekarnika na nieco ponad godzinę. Pieczywo będzie doskonałe do przygotowania kanapek. Musicie spróbować — w żadnej piekarni takiego nie kupicie.
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mączyste ziemniaki. Piotr Ogiński pokazał, jak sprawdzić, czy zakupione przez nas warzywo zawiera wystarczająco dużo skrobi. Prosta sztuczka polegająca na pocieraniu połówek ziemniaka pozwoli nam to określić w zaledwie kilka chwil.
Szarlotka skusi niejednego łasucha. Znakomity deser z jabłkami można przygotować niemalże ekspresowo. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i zalać nimi pokrojone jabłka. Prościej się nie da, a rodzina będzie zachwycona.
Żurek może być postny i pełen smaku. Magda Gessler zdradza, że podaje go z ziemniakami kaszą i warzywa korzeniowymi. Z domowym zakwasem wykonanie tradycyjnej zupy będzie niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Babcie są najlepszymi kucharkami na świecie. W garnkach potrafią wyczarować prawdziwe cuda. Z takiego właśnie niepowtarzalnego przepisu babci możecie dziś przygotować znakomity krupnik. Aby zupa miała odpowiednią i apetyczną konsystencję należy koniecznie pamiętać o przepłukaniu kaszy przed dodaniem jej do garnka.
Rosół w każdym domu smakuje trochę inaczej. Przyrządzony z pieczonych warzyw i mięs będzie jeszcze lepszy. Składniki uwolnią więcej smaku już podczas gotowania, a zupa zachwyci niesamowitym aromatem. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste.
Naleśniki każdy robi trochę inaczej. Anna Lewandowska do ciasta dodaje mleko kokosowe. Roślinny produkt nadaje masie delikatności i sprawia, że danie przyjemnie rozpływa się w ustach. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego kęsa.
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Odpowiednią konsystencję dania z patelni uzyskamy, dodając do masy trochę mąki ziemniaczanej. Będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Musicie ich spróbować.
Pierogi lubi wielu z nas. Ewa Wachowicz nadziewa je farszem z ziemniaków i wędzonego twarogu. Smak mieszanki podkręca pesto z czosnku niedźwiedziego. W tej osłonie są niesamowicie aromatyczne i o niebo lepsze niż tradycyjne ruskie. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Rosół powinien być pełen smaku i aromatu. Warto wzbogacić go o niestandardowe przyprawy, które nadadzą mu charakteru. Tomasz Strzelczyk stawia na goździki i gałkę muszkatołową, uzyskując znakomite rezultaty. Musicie choć raz spróbować tej wersji popularnej zupy.
Jajecznica na parze jest bardzo zdrowa. Jej przygotowanie nie wymaga dodawania masła czy używania patelni, a wychodzi delikatna i pełna smaku. Ze zrobieniem poradzi sobie niemal każdy. Musicie spróbować — zachwyci Was od pierwszego kęsa.
Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wzbogacając rarytas o ogórki kiszone i doprawiając go sosem na bazie musztardy, uzyskamy świetną, orzeźwiającą kompozycję, która będzie pasowała do niejednego obiadu. Musicie spróbować.