Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Kalafior pieczony z serem
28.02.2023 12:36 Koniec z gotowaniem kalafiora. Ten patent bije inne na głowę

Kalafior pieczony z serem jest świetną alternatywą dla warzywa z wody. Przyrządzone w ten sposób różyczki zachwycą was smakiem i aromatem. Przepis jest bardzo prosty, a przysmak szybko znika z talerzy. Spróbujecie?

Kotlety mielone Karola Okrasy
28.02.2023 10:33 Okrasa pokazał wszystkim, jak robi mielone. Jego sekret tkwi w 1 dodatku

Kotlety mielone Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sekretem ich niesamowitej soczystości i aromatu jest odpowiednie smażenie z wykorzystaniem smalcu. Kucharz stawia na klasykę i uzyskuje znakomite efekty. Musicie choć raz spróbować.

Naleśniki bez mąki
28.02.2023 08:01 Zapomnij o mące. Najlepsze naleśniki zrobisz z 2 składników

Naleśniki bez mąki też wyjdą. Smaczny rarytas wymaga użycia zaledwie dwóch produktów — jajek i śmietanki. Większość z was z pewnością ma je w swojej kuchni. Przygotowanie jest niesamowicie proste, więc będą idealne na śniadanie. Spróbujecie?

Kotlety z grochu i kaszy manny
26.02.2023 21:01 Oszczędne gospodynie łączyły go z kaszą manną i robiły kotlety. Dziś są przebojem

Kotlety nie muszą być przygotowane z mięsa. Dawniej wprawne gospodynie potrafiły przyrządzić sycący obiad nawet z tanich i niepozornych składników. Danie na bazie grochu łuskanego i kaszy manny, które dziś wam proponujemy, jest doskonałym przykładem. Musicie go spróbować — zaskoczy was prostotą i niesamowitym smakiem.

Galaretkowiec
26.02.2023 19:52 Babcia Zosia nie robi galaretkowca na śmietanie. Wybiera lżejszy składnik

Galaretkowiec może być nieco lżejszy. Wystarczy, że wykonacie go z jogurtu naturalnego. Przepis babci Zosi pomoże wam uzyskać efektowny i niesamowicie smaczny deser na zimno. Spodoba się nie tylko dzieciom.

Karkówka marynowana
26.02.2023 17:38 Wymieszaj maślankę z 3 składnikami i zanurz w niej karkówkę. Wyjdzie krucha i soczysta

Karkówka powinna być soczysta i delikatna. Aby uzyskać przyjemne w odbiorze mięso, warto je wcześniej zamarynować. Kombinacja maślanki, soku z cytryny, curry i rozmarynu spodoba się najbardziej wybrednym. Zapach dania będzie nieziemski. Musicie spróbować. 

Kotlety mielone Ewy Wachowicz
26.02.2023 12:59 Wachowicz robi kotlety mielone z aż 2 rodzajów mięsa. Nie ma mowy o przypadku

Kotlety mielone każdy robi nieco inaczej. Ewa Wachowicz stawia na połączenie kaczki i wieprzowiny, uzyskując danie o bogatym smaku i delikatnej teksturze. Jest proste w przygotowaniu. Musicie spróbować.

Surówka z kapusty pekińskiej
25.02.2023 23:58 Zapomnij o majonezie i jogurcie. Surówka z kapsuty pekińskiej zalana tym sosem smakuje najlepiej

Surówka na bazie kapusty pekińskiej może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że zastąpicie ciężki majonezowo-jogurtowy sos prostą kombinacją oliwy z oliwek i kilku dodatków. Dodatek od razu zyska na lekkości i nawet zwolennicy klasyki będą nim zachwyceni. 

Ciasto kokosowe Raffaello
25.02.2023 22:36 Niebiańsko puszyste kokosowe ciasto Raffaello. Ten przepis nie ma sobie równych

Ciasto kokosowe Raffaello skusi niejednego łasucha. Aromatyczny, prosty w przygotowaniu i niesamowicie delikatny deser będzie idealny na zakończenie niedzielnego obiadu. Musicie spróbować — bliscy poproszą o dokładki.

Śledzie Bożeny Dykiel
25.02.2023 21:39 Niebywałe, z czym Bożena Dykiel podaje śledzie. Jeszcze nie słyszeliśmy o takim połączeniu

Śledzie są jednymi ze zdrowszych ryb. Pyszne i nietuzinkowe połączenie filetów z kolendrą zaproponowane przez Bożenę Dykiel spodoba się nawet wybrednym. Musicie spróbować — jest znakomite. 

Schab marynowany
25.02.2023 20:42 Wymieszaj z musztardą i zanurz schab przed pieczeniem. Będzie o wiele bardziej soczysty

Schab powinien być kruchy i soczysty. By uzyskać świetne efekty, warto włożyć mięso do marynaty przed upieczeniem. Świetnie sprawdzi się proste połączenie miodu i musztardy. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni. 

Ketchup Maryli Rodowicz
25.02.2023 18:38 Rodowicz nie kupuje ketchupu w sklepie. Robi własny bez konserwantów i zbędnych ulepszaczy smaku

Maryla Rodowicz pokazała, jak robi domowy ketchup. Pomidorowy dodatek do dań w jej wykonaniu zachwyca prostotą i w przeciwieństwie do produktów kupowanych w sklepie nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego spróbowania. 

Naleśniki Magdy Gessler
25.02.2023 16:16 Żadne kefiry i maślanki. Gessler robi naleśniki na zupełnie innych produktach

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Magda Gessler stawia na klasykę i do ciasta dodaje mleko. Jak twierdzi, żaden inny nabiał czy woda gazowana, nie nada mu takiej delikatności. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona. 

Kotlety z kalafiora
23.02.2023 23:40 Żadne schabowe. Kotlety z kalafiora są tańsze i smakują 100 razy lepiej

Kotlety z kalafiora są doskonałą alternatywą klasycznych schabowych. Pokrojone w plastry warzywo wystarczy obtoczyć w dodatkach i usmażyć. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.

Obiad z obierek po ziemniakach
23.02.2023 14:36 Nigdy nie wyrzucaj obierek po ziemniakach. Zrób z nich cudowny obiad za grosze

Obiad z obierek po ziemniakach może być dobrym pomysłem. Z pomocą kilku prostych produktów odpad można zamienić w tanie i sycące danie. Wykonanie jest bardzo proste — musicie spróbować.

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym
23.02.2023 12:51 Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Będą pyszne i cudownie soczyste

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym będą niesamowicie soczyste. Kwaśny dodatek przyjemnie podkreśli smak mięsa i sprawi, że będzie wprost rozpływało się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste — musicie spróbować.

Pierogi ruskie z natką pietruszki
23.02.2023 12:03 Nikt nie robi takich pierogów ruskich. Sekret Magdaleny tkwi w 1 dodatku

Pierogi ruskie są nie lada rarytasem. Warto je od czasu do czasu urozmaicić i dodać nieco natki pietruszki. Zaproponowany przez Magdalenę dodatek sprawia, że farsz nabiera przyjemnej świeżości i jest niesamowicie aromatyczny. Spróbujecie?

Smażony ser Tomasza Strzelczyka
23.02.2023 09:30 Weź twaróg i wrzuć na patelnię. Strzelczyk pokazał przepis na zapomniany przysmak

Smażony ser jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak można go przygotować, wykorzystując twaróg. Specjał nie wszystkim jest znany, a zdecydowanie warto go skosztować. Bije na głowę sery pleśniowe. 

Chleb Mikołaja Kopernika
22.02.2023 20:44 Piekarze odtworzyli przepis na chleb, którym zajadał się Mikołaj Kopernik. Kluczowe są 2 składniki

Chleb można przygotować na wiele sposobów. Piekarze z Olsztyna odtworzyli wypiek opisany w jednej z prac Mikołaja Kopernika. Żytni bochenek z czasów wielkiego astronoma zawierał m.in. czosnek i szafran. Nie tylko one mogą zaskoczyć. 

Łosoś w cieście francuskim
22.02.2023 19:38 Zawiń w nie łososia i upiecz. Dodatek za 7 złotych potrafi zdziałać cuda

Łosoś jest zdrową rybą, którą warto podać na obiad. Przygotowany w formie sakiewek z ciasta francuskiego będzie smakował obłędnie. Wykonanie jest proste, a posiłek nasyci na długo. Musicie spróbować — składniki dostaniecie w każdym sklepie. 

Śledź w śmietanie
22.02.2023 16:36 Babcia zamiast cebuli dodaje do śledzi w śmietanie charakterny dodatek. Jeszcze lepiej podkręca jego smak

Śledzie w śmietanie skuszą wielu smakoszy. Najczęściej rybę podaje się z dodatkiem cebuli, jednak z porem będzie smakowała jeszcze lepiej. Musicie spróbować — babciny przepis nie ma sobie równych.

Syrop z cebuli Anny Lewandowskiej
21.02.2023 22:40 Lewandowska robi syrop z cebuli inaczej niż wszyscy. Dodaje nietypowy składnik

Syrop z cebuli znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Anna Lewandowska wyjawiła, jakich składników używa do jego przygotowania. Celebrytka łączy ze sobą dwa rodzaje cebuli — białą i czerwoną — uzyskując jeszcze lepsze efekty. Warto spróbować.

Jajko sadzone na wodzie
21.02.2023 21:47 Zapomnij o maśle. Najlepsze jajko sadzone zrobisz bez tłuszczu

Jajko sadzone lubi wielu smakoszy. Śniadaniowy klasyk można bez trudu przyrządzić w niesamowicie lekkiej wersji bez masła. Wystarczy wlać na patelnię wodę i wbić jajo. Efekt będzie zaskakująco dobry. Musicie spróbować.

Naleśniki smażone z jednej strony
21.02.2023 21:16 Babcia Zosia smaży naleśniki tylko z jednej strony. Poznasz powód i zrobisz tak samo

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest usmażenie ich tylko z jednej strony, które sprawia, że ich tekstura staje się bogatsza. Są przy tym bardzo przyjemne w odbiorze. Spróbujecie? 

Smalec Tomasza Strzelczyka
21.02.2023 15:44 Bez smrodu i bałaganu w domu. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca

Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie? 

Zapiekanka w stylu greckim Karola Okrasy
19.02.2023 22:43 Okrasa miesza je z miodem i zalewa zapiekankę. Takiego sosu się nie spodziewasz

Zapiekanka w stylu greckim będzie znakomitym pomysłem na obiad. Karol Okrasa zaproponował do niej znakomity trzyskładnikowy sos z miodu, octu winnego i mięty, który świetnie podkreśla smak warzyw i serów. Musicie spróbować — wykonanie dania nie jest trudne. 

Pasta do kanapek z batata
19.02.2023 21:35 Z modnego warzywa zrobisz najlepszą pastę do kanapek. Bije na głowę tę z ogórków kiszonych

Pastę do kanapek można przygotować na wiele sposobów. Kremowa, aromatyczna i nieco słodka kompozycja na bazie batata spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Jest o niebo lepsza niż przysmak z kiszonych ogórków. Musicie spróbować.

Gołąbki z ziemniakami
19.02.2023 20:24 Żaden ryż i kasza. Gołąbki z tym składnikiem smakują najlepiej

Gołąbki można przygotować bez ryżu. Warto pokusić się o sporządzenie pysznego farszu z ziemniaków i boczku. Doprawiony majerankiem jest naprawdę fantastyczny, a danie syci na długo. Musicie spróbować — rodzina zje je ze smakiem.