Kalafior pieczony z serem jest świetną alternatywą dla warzywa z wody. Przyrządzone w ten sposób różyczki zachwycą was smakiem i aromatem. Przepis jest bardzo prosty, a przysmak szybko znika z talerzy. Spróbujecie?
Kotlety mielone Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sekretem ich niesamowitej soczystości i aromatu jest odpowiednie smażenie z wykorzystaniem smalcu. Kucharz stawia na klasykę i uzyskuje znakomite efekty. Musicie choć raz spróbować.
Naleśniki bez mąki też wyjdą. Smaczny rarytas wymaga użycia zaledwie dwóch produktów — jajek i śmietanki. Większość z was z pewnością ma je w swojej kuchni. Przygotowanie jest niesamowicie proste, więc będą idealne na śniadanie. Spróbujecie?
Kotlety nie muszą być przygotowane z mięsa. Dawniej wprawne gospodynie potrafiły przyrządzić sycący obiad nawet z tanich i niepozornych składników. Danie na bazie grochu łuskanego i kaszy manny, które dziś wam proponujemy, jest doskonałym przykładem. Musicie go spróbować — zaskoczy was prostotą i niesamowitym smakiem.
Galaretkowiec może być nieco lżejszy. Wystarczy, że wykonacie go z jogurtu naturalnego. Przepis babci Zosi pomoże wam uzyskać efektowny i niesamowicie smaczny deser na zimno. Spodoba się nie tylko dzieciom.
Karkówka powinna być soczysta i delikatna. Aby uzyskać przyjemne w odbiorze mięso, warto je wcześniej zamarynować. Kombinacja maślanki, soku z cytryny, curry i rozmarynu spodoba się najbardziej wybrednym. Zapach dania będzie nieziemski. Musicie spróbować.
Kotlety mielone każdy robi nieco inaczej. Ewa Wachowicz stawia na połączenie kaczki i wieprzowiny, uzyskując danie o bogatym smaku i delikatnej teksturze. Jest proste w przygotowaniu. Musicie spróbować.
Surówka na bazie kapusty pekińskiej może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że zastąpicie ciężki majonezowo-jogurtowy sos prostą kombinacją oliwy z oliwek i kilku dodatków. Dodatek od razu zyska na lekkości i nawet zwolennicy klasyki będą nim zachwyceni.
Ciasto kokosowe Raffaello skusi niejednego łasucha. Aromatyczny, prosty w przygotowaniu i niesamowicie delikatny deser będzie idealny na zakończenie niedzielnego obiadu. Musicie spróbować — bliscy poproszą o dokładki.
Śledzie są jednymi ze zdrowszych ryb. Pyszne i nietuzinkowe połączenie filetów z kolendrą zaproponowane przez Bożenę Dykiel spodoba się nawet wybrednym. Musicie spróbować — jest znakomite.
Schab powinien być kruchy i soczysty. By uzyskać świetne efekty, warto włożyć mięso do marynaty przed upieczeniem. Świetnie sprawdzi się proste połączenie miodu i musztardy. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.
Maryla Rodowicz pokazała, jak robi domowy ketchup. Pomidorowy dodatek do dań w jej wykonaniu zachwyca prostotą i w przeciwieństwie do produktów kupowanych w sklepie nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego spróbowania.
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Magda Gessler stawia na klasykę i do ciasta dodaje mleko. Jak twierdzi, żaden inny nabiał czy woda gazowana, nie nada mu takiej delikatności. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Kotlety z kalafiora są doskonałą alternatywą klasycznych schabowych. Pokrojone w plastry warzywo wystarczy obtoczyć w dodatkach i usmażyć. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.
Obiad z obierek po ziemniakach może być dobrym pomysłem. Z pomocą kilku prostych produktów odpad można zamienić w tanie i sycące danie. Wykonanie jest bardzo proste — musicie spróbować.
Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym będą niesamowicie soczyste. Kwaśny dodatek przyjemnie podkreśli smak mięsa i sprawi, że będzie wprost rozpływało się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste — musicie spróbować.
Pierogi ruskie są nie lada rarytasem. Warto je od czasu do czasu urozmaicić i dodać nieco natki pietruszki. Zaproponowany przez Magdalenę dodatek sprawia, że farsz nabiera przyjemnej świeżości i jest niesamowicie aromatyczny. Spróbujecie?
Smażony ser jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak można go przygotować, wykorzystując twaróg. Specjał nie wszystkim jest znany, a zdecydowanie warto go skosztować. Bije na głowę sery pleśniowe.
Chleb można przygotować na wiele sposobów. Piekarze z Olsztyna odtworzyli wypiek opisany w jednej z prac Mikołaja Kopernika. Żytni bochenek z czasów wielkiego astronoma zawierał m.in. czosnek i szafran. Nie tylko one mogą zaskoczyć.
Łosoś jest zdrową rybą, którą warto podać na obiad. Przygotowany w formie sakiewek z ciasta francuskiego będzie smakował obłędnie. Wykonanie jest proste, a posiłek nasyci na długo. Musicie spróbować — składniki dostaniecie w każdym sklepie.
Śledzie w śmietanie skuszą wielu smakoszy. Najczęściej rybę podaje się z dodatkiem cebuli, jednak z porem będzie smakowała jeszcze lepiej. Musicie spróbować — babciny przepis nie ma sobie równych.
Syrop z cebuli znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Anna Lewandowska wyjawiła, jakich składników używa do jego przygotowania. Celebrytka łączy ze sobą dwa rodzaje cebuli — białą i czerwoną — uzyskując jeszcze lepsze efekty. Warto spróbować.
Jajko sadzone lubi wielu smakoszy. Śniadaniowy klasyk można bez trudu przyrządzić w niesamowicie lekkiej wersji bez masła. Wystarczy wlać na patelnię wodę i wbić jajo. Efekt będzie zaskakująco dobry. Musicie spróbować.
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest usmażenie ich tylko z jednej strony, które sprawia, że ich tekstura staje się bogatsza. Są przy tym bardzo przyjemne w odbiorze. Spróbujecie?
Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie?
Zapiekanka w stylu greckim będzie znakomitym pomysłem na obiad. Karol Okrasa zaproponował do niej znakomity trzyskładnikowy sos z miodu, octu winnego i mięty, który świetnie podkreśla smak warzyw i serów. Musicie spróbować — wykonanie dania nie jest trudne.
Pastę do kanapek można przygotować na wiele sposobów. Kremowa, aromatyczna i nieco słodka kompozycja na bazie batata spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Jest o niebo lepsza niż przysmak z kiszonych ogórków. Musicie spróbować.
Gołąbki można przygotować bez ryżu. Warto pokusić się o sporządzenie pysznego farszu z ziemniaków i boczku. Doprawiony majerankiem jest naprawdę fantastyczny, a danie syci na długo. Musicie spróbować — rodzina zje je ze smakiem.