Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Cynaderki
29.04.2021 02:00 Przepis na pyszne cynaderki

Cynaderki to ładna nazwa na nerki. Dzisiaj wiele osób krzywi się na myśl o jedzeniu podrobów, ponieważ uważają, że są one odpadkami. Prawda jest jednak zupełnie inna, ponieważ zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które ciężko znaleźć gdzie indziej. Co więcej, cynaderki nie potrzebują aż tyle pracy co wątróbka, dlatego mogą stanowić świetny początek przygody z gotowaniem podrobów. Tym razem zajmiemy się nerkami wieprzowymi, które są duże, mają jednolitą strukturę oraz stosunkowo mocny smak.

Kartacze są proste w przygotowaniu
29.04.2021 02:00 Przepis na tradycyjne kartacze

Smakowite kartacze są jedną z tych potraw, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie bez powodu tak łatwo natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadaliby ten niecodzienny specjał. Przepis jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.

Surówka, która jest wyjątkowo zdrowa
28.04.2021 02:00 Przepis na surówkę do ryby z marchewki i kiszonej kapusty

Surówka z marchewki i kiszonej kapusty zachwyca nieodłącznie wielu Polaków, którzy zazwyczaj podają ją do smażonej na oleju ryby w panierce. To właśnie w taki sposób jedzona była zarówno u babci, jak i u mamy, dlatego i my dalej kultywujemy tradycję. Choć dużym atutem tej surówki jest jej intensywny, aczkolwiek przepyszny smak i chrupkość, to wiele osób decyduje się na nią z uwagi na wartości odżywcze ukryte w marchwi i kiszonej kapuście. Oba warzywa są nimi dosłownie przepełnione.

Placki ziemniaczane o smaku pizzy
27.04.2021 02:00 Obłędne placki ziemniaczane, które smakują jak pizza

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane zaliczają się do grona naszych rodzimych kulinarnych szlagierów. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem postawimy na placki ziemniaczane o smaku pizzy.

Szare kluski
27.04.2021 02:00 Najłatwiejszy przepis na szare kluski z twarogiem

Szare kluski to tradycyjne proste danie, które znane jest szczególnie fanom wiejskich smaków. Wszystkie potrzebne składniki są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, a ich cena jest wyjątkowo niska. Dlatego każdy może sobie na nie pozwolić. Warto także dodać, że szare kluchy są nostalgiczne, więc jeśli chcesz powrócić do dawnych lat dzieciństwa, gdy takie jedzenie było codziennością, prawdopodobnie nie znajdziesz lepszego przepisu. Już jeden kęs wystarczy, aby tego doświadczyć jeszcze raz.

Babka lancetowata
26.04.2021 02:00 Kulinarne zastosowania babki lancetowatej

Babka lancetowata często jest obiektem ataku ogrodników, którzy chcą wykorzenić ją ze swojego podwórka. Wyrastające mięsiste liście przeszkadzają im w osiągnięciu idealnego, gładkiego trawnika. Istnieje jednak znacznie lepszy sposób na wykorzystanie tej rośliny. Wbrew pozorom nie jest to chwast, lecz bardzo pożyteczne zioło, z którego można sporządzać zarówno lekarstwa, jak i smaczne potrawy. Dawniej często wykorzystywana była przez zielarzy, aby leczyć proste, acz dokuczliwe dolegliwości.

Młoda zasmażana kapusta
26.04.2021 02:00 Jak przygotować młodą kapustę z koperkiem?

Młoda kapusta należy do tradycyjnej polskiej kuchni, która z czasem zaczyna powoli zanikać w umysłach ludzi. Smak gęstej kapusty z koperkiem i dużą ilością masła wspaniale łączy się z łazankami czy bitkami - jeśli więc chcesz kultywować tradycję, zabierz się za gotowanie wedle poniższej receptury. Jest ona banalnie prosta, szybka i zaskakująco smaczna. Kremowa faktura jest bardzo przyjemna, gdy bierzemy kolejne kęsy. Jeśli uda ci się znaleźć na targu także młode ziemniaki, nie wahaj się i od razu je kupuj. Podając taką kombinację, zachwycisz każdego domownika.

Babka ziemniaczana
26.04.2021 02:00 Jak zrobić tradycyjną babkę ziemniaczaną?

Babka ziemniaczana nie ma sobie równych - jeśli nie masz ochoty na przygotowywanie wielu dodatków do obiadu, a czujesz wilczy głód, babka świetnie się nada. Nie potrzebujesz do niej zbyt wielu składników, a te które są potrzebne, kupisz w każdym sklepie za grosze. Duża ilość mięsa w połączeniu z ziemniakami tworzy najbardziej sycące danie, które można podać na obiad. Smak babki jest nieporównywalny, więc warto samemu przekonać się, jak bardzo jest pyszna. Co ciekawe, od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej.

Sernik puszysty
26.04.2021 02:00 Jak upiec puszysty i lekki sernik?

Przygotowanie sernika w zupełności od podstaw w domowych warunkach nie jest trudnym zadaniem - wystarczy mieć odrobinę zapału i wolnego czasu, a wszystko pójdzie po dobrej myśli. Taki deser jest doskonałą alternatywą dla kupnych słodyczy lub ciast z cukierni. Kupując gotowe łakocie możemy oczywiście sprawdzić etykietę i przeczytać jaki jest skład i zawartość poszczególnych składników, lecz całkowitą pewność można mieć dopiero wtedy, kiedy robi się samodzielnie. W dodatku satysfakcja z udanego zadania jeszcze bardziej wzmacnia smak.

Bryzol wołowy rodem z PRL-u
25.04.2021 02:00 Jak przygotować bryzol wołowy rodem z PRL-u?

Nie da się ukryć, że bryzol wołowy zalicza się do kulinarnej klasyki. Większość smakoszy kojarzy go głównie z czasami PRL-u. Warto odświeżyć ten specjał. Przepis jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi.

Pokrzywa ma wiele cennych właściwości
24.04.2021 02:00 Prozdrowotny napar z pokrzywy - wiosenna dobroć

Pokrzywa od lat wykorzystywana jest w kulinariach. Niektórzy przygotowują z niej zupę. Inni dodają ją do jajecznicy. Możliwości jest wiele. Osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie, powinny sięgnąć po napar na bazie pokrzywy.

Naleśniki - najlepszy przepis
24.04.2021 02:00 Co zrobić, aby naleśniki były puszyste i delikatne?

Naleśniki są częstym wyborem, gdy nie mamy ochoty na długie gotowanie. Ich przygotowanie jest stosunkowo szybkie i nie wymaga drogich składników. Spora grupa domowych kucharzy ma problem ze zrobieniem dobrego ciasta, które będzie puszyste i delikatne. W wielu przepisach można znaleźć remedium na to, czyli wodę gazowaną. Można uznać ją za niezły dodatek, jednak jest coś, co działa jeszcze lepiej i, ponadto, dodaje niepowtarzalny, wspaniały smak. Jeśli więc nie wiesz jak dobrze zrobić naleśniki, mamy rozwiązanie.

Zupa szczawiowa - jak ją przygotować?
24.04.2021 02:00 Najszybszy przepis na zupę szczawiową

Zupa szczawiowa zazwyczaj jadana jest przez Polaków wiosną i latem, gdy w ogrodach i sklepach można dostać świeży szczaw. Przechowywanie tej rośliny przez dłuższy czas jest niemożliwe, dlatego, jeśli chce się zjeść szczawiową poza sezonem, należy korzystać z surogatów. Doskonałym zamiennikiem świeżych liści szczawiu jest przecier szczawiowy, który można kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie. Tak zakonserwowany produkt wytrwa długie miesiące, jeśli jest odpowiednio przechowywany - to znaczy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zupa "nic"
23.04.2021 02:00 Przepis na wielki hit PRL-u - zupę "nic"

Zupa "Nic" to słodki deser, który bił rekordy popularności w czasach PRL-u. Był to okres, w którym półki sklepowe dosłownie "świeciły pustkami" i pojawiały się ogromne trudności z dostaniem wielu nawet podstawowych produktów spożywczych.Nic dziwnego, że zaradne panie domu szukały przepisów, które można zrobić z tego, co w danym momencie było pod ręką. Banalnie prosta zupa "Nic" powstała z produktów, które zawsze są w naszej kuchni.Wyjątkowy deserZupa "Nic" nie była jednak podawana z byle powodu! Danie pojawiało się na stołach z okazji ważnych rodzinnych uroczystości np. imienin lub urodzin, bądź świąt kościelnych takich jak np. Boże Ciało.Dzisiaj potrawa nieco odeszła w zapomnienie. Ciężko ją znaleźć w menu popularnych barów lub kawiarni. Warto jednak przypomnieć przepis, który wiele lat temu zachwycił Polaków i wręcz bił rekordy popularności!Przepis na zupę "Nic"Składniki:1 łyżka cukru1 laska wanilii 2 jajka1 łyżeczka cukru pudru 400 ml mlekaPrzygotowanie zupy:Wlej 400 ml mleka do garnka i gotuj je na małym ogniu. Dodaj do niego laskę wanilii oraz łyżkę cukru. Ubij białko jednego jajka z łyżeczką cukru pudru. Gdy mleko stanie się ciepłe, włóż do niego za pomocą łyżeczki ubite białko. Gdy białko zacznie się ścinać, zdejmij rondel z ognia. Wyłóż białka do talerza, a do ciepłego już mleka dodaj dwa rozbite żółtka. Dokładnie wymieszaj powstały płyn, aż do momentu, gdy mleko stanie się gęste.Wylej mleko do białek i poczekaj aż się ono ostudzi. Możesz wzbogacić zupę również zupę o ulubione owoce.Sposób przygotowania zupy "Nic" zobaczysz na kanale Babcia Basia Gotuje na You Tube.Polecamy inne przepisy na tradycyjne polskie potrawy. Pisaliśmy już m.in. o szarych kluchach oraz pampuchach.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czy powinno się myć mięso przed gotowaniem?Efekty odstawienia kawy na miesiącJak przygotować perfekcyjne gołąbki?źródo : wikipedia/ przepisy tradycyjneZapraszamy na nasz Instagramundefined

Banany
23.04.2021 02:00 Dlaczego przed snem warto wypić napój na bazie banana?

Bezsenność należy do jednych z najczęstszych dolegliwości cywilizacyjnych. Jej podłożem może być permanentny stres, który obecnie jest dodatkowo pogłębiony przez trwającą pandemię koronawirusa. Nic dziwnego, że wiele osób szuka skutecznych sposobów jak wygrać z tą nieprzyjemną dolegliwością. W internecie rekordy popularności bije mikstura przygotowana na bazie banana. Jej zwolennicy uważają, że zapewnia ona spokojny sen.

Smażąca się masa krówkowa
22.04.2021 02:00 Przepis na krówki z patelni

Krówki ciągutki przygotowywane przez mamę lub babcie bardzo często stanowiły deser gdy byliśmy jeszcze dziećmi. Wspaniały, karmelowy zapach, który roznosił się po całej kuchni w czasie ich gotowania, przyciągał do kuchenki praktycznie wszystkich domowników. Dzisiaj również możesz przypomnieć sobie idealną konsystencję ciągnących się krówek. Poniższa receptura składa się jedynie z 3 składników, a faktyczna praca zajmuje maksymalnie 30 minut, a więc kilka chwil i całość jest gotowa.

Karol Okrasa zaprezentował przepis na wege kotlety
22.04.2021 02:00 Przepis Okrasy na niezwykłe wege kotlety

Mało kto zna się na kulinariach tak, jak Karol Okrasa. Kucharz znakomicie odnajduje się w daniach kuchni tradycyjnej, jednak równie dobrze radzi sobie z eksperymentami. Dobrym przykładem są wege. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć.

Prodiż bywa niezastąpiony
22.04.2021 02:00 Co można przyrządzić w prodiżu?

Wielu smakoszy wspomina prodiż z nutą nostalgii. Potrawy w nim przygotowane bardzo często wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjały z prodiża smakują odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyborne ciasto.

Rogaliki z 2 składników
22.04.2021 02:00 Przepis na szybkie rogaliki z czekoladą, tylko 2 składniki

Rogaliki wywodzą się z Francji, gdzie zostało także opracowane, jak sama nazwa wskazuje, ciasto francuskie. Metoda jego produkcji nie jest zbytnio skomplikowana, wymaga jednak wprawy i sporej ilości wolnego czasu oraz dużego wysiłku.Ciasto francuskie przygotowuje się bowiem z bazy złożonej z mąki pszennej, jajek, soli i kwasku cytrynowego, w którą warstwowo wałkiem wprowadza się niewielką ilość mąki z dużą ilością masła. Specjalne formowanie, składanie w kopertę i wymrażanie, a następnie pieczenie w wysokiej temperaturze wytwarza charakterystyczne płatki.

Szare kluski
21.04.2021 02:00 Przepis na niezapomniane szare kluchy

Szare kluski to potrawa, która w dzieciństwie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Warto już dziś włączyć ją do naszego menu. Powód? Dania ma bajecznie prostą recepturę, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Kapusta w pysznych pasztecikach
21.04.2021 02:00 Paszteciki z kapustą w formie pierogów

Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, które każdy powinien mieć w swojej diecie. Jeśli nie lubisz jej naturalnego smaku na surowo, warto sporządzić z niej pyszne paszteciki. Ich wykonanie jest łatwe i zabiera wyjątkowo mało czasu, jak na tak dobrą potrawę. W kapuście znajduje się tyle samo witaminy C, co w cytrynie. Poza nią, znajdziemy w niej witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania czuć ulatniającą się z niej siarkę, która świetnie działa na kondycje włosów, skóry czy paznokci.

mięta
21.04.2021 02:00 Przepis na domowy syrop z mięty

Mięta to zioło cenione nie tylko ze względu na swój orzeźwiający smak, ale przede wszystkim zalety prozdrowotne. Roślina ma wręcz doskonały wpływ na nasz układ pokarmowy i jest niezastąpiona przy wszelkich problemach z trawieniem. Jakie są jej inne właściwości zdrowotne?

Parówki w cieście francuskim
21.04.2021 02:00 Przepis na szybkie parówki w cieście

Parówki nie mają dobrej renomy, ponieważ utarło się, że są produkowane z najgorszej jakości mięsa. Współcześnie wielu producentów decyduje się na robienie ich nie z mięsa oddzielanego mechanicznie, lecz z całych kawałków - w składzie często nie ma również konserwantów. Jeśli więc wybierzesz odpowiednio dobre parówki, możesz sporządzić z nich doskonały obiad w kilka chwil. Dzięki temu nie będziesz musiał siedzieć na garnkami przez wiele godzin. Oszczędność czasu, jak i pieniędzy pozwoli ci zainwestować w swoje hobby i inne ciekawe rzeczy.

Wojskowa grochówka kultową zupą
20.04.2021 02:00 Historia grochówki wojskowej

Wojskowa grochówka jest klasyką podobną do rosołu czy zupy pomidorowej. Dzisiaj przygotowywana jest w taki sposób, aby "stała w niej łyżka" - musi być na tyle gęsta, aby sztuciec nie opadał. Gdy Polska była jeszcze królestwem, na stołach chłopów również się pojawiała. Była to wtedy mimo wszystko zupełnie inna zupa. Mięso w tamtych czasach było luksusem przeznaczonym dla najbogatszych, więc biedni ludzie musieli zadowolić się kaszami, ziemniakami czy fasolą. Dlatego grochówka sprzed lat była zupełnie wegetariańska.

Pierogi jakich nie jadłeś
20.04.2021 02:00 Co zrobić, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania?

Pierogi dla niewprawionego kucharza mogą wydawać się tajemnicze - jak przygotować ciasto, aby jego konsystencja była idealna i nie rozpadało się podczas gotowania? Babcia korzysta z jednego składnika, którego dodatek znacznie usprawnia ciasto. Główną zaletą tego dania jest ogromna uniwersalność. Można przygotować je zarówno na słodko, robiąc farsz z owoców czy słodkiego białego sera, a także na słono, decydując się na wypełnienie mięsne, grzybowe czy z kapustą i grzybami. Każdy może dostosować je pod swoje preferencje.

Ogórki kiszone w formie pasty
19.04.2021 02:00 Ekspresowa i bajecznie smaczna pasta z ogórków kiszonych

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Często towarzyszą one na talerzu kotletom z ziemniakami. Z ogórków kiszonych możemy również zrobić wyjątkowo smakowitą pastę.

Szczaw nie jest dla każdego
19.04.2021 02:00 Czy szczaw jest szkodliwy?

Szczaw przez niektórych uznawany jest nawet za chwast, który rośnie w rowach przy drodze - w jego wnętrzu skrywa się jednak wyjątkowo dużo wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie wielu osób. Istnieją mimo wszystko ludzie, którzy jego smakiem nie mogą się cieszyć. Szczawiany, czyli związki kwasu szczawiowego, które znajdują się w szczawiu, wiążą się z wapniem i tworzą nierozpuszczalną w wodzie substancje. Ta może odkładać się w nerkach pod postacią drobnych kamieni, które wywołują bardzo bolesną kamicę nerkową.