Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Deser rodem z dawnych lat
14.03.2021 01:00 Przepis na pyszne andruty

Pyszny deser jest dobrą propozycją kulinarną po obiedzie. Niemal każdy ma czasami ochotę na trochę przyjemności płynącej ze słodyczy. Warto sięgnąć po przepis na kultowe andruty. Pyszne wafle przyprawią domowników o zachwyt.

Ciasto bez pieczenia Kinder Country
14.03.2021 01:00 Ciasto bez pieczenia Kinder Country, prosty przepis

Ciasto bez pieczenia jest również świetnym pomysłem na szybki deser. Jeśli nie chcesz lub nie masz czasu na długie gotowanie, możesz posiłkować się pysznym ciastem o smaku popularnego batonika Kinder Country. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Główną zaletą tego batonika są ziarna pszenicy, które w fakturze przypominają dmuchany ryż. Choć dostęp do nich nie jest tak prosty, równie dobrze komponują się znane płatki śniadaniowe Nestle Kangus, które są właśnie dmuchaną pszenicą polaną miodowym syropem.

Żurek w wyjątkowej odsłonie
14.03.2021 01:00 Przepis na staropolski żurek

Smakowity żurek jest jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie przygotowujemy go na bazie mięs, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę zrobić w wersji wegetariańskiej. Specjał przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.

Naleśniki
13.03.2021 01:00 Prawidłowa kolejność dodawania składników na naleśniki

Naleśniki to klasyk deserowy i śniadaniowy. Nic lepiej nie łączy się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. W zależności od preferencji mogą być cieńsze, grubsze oraz mieć różny poziom słodkości. Jednak jednego efektu, nikt z nas nie chce osiągnąć, a mianowicie grudek. Pełne wypełnionych mąką bąbelków ciasto jest nie tylko nieapetycznie, ale może także powodować ból brzucha. Aby uniknąć tego typu rozczarowań, należy przestrzegać kilku prostych zasad.

Kopytka jak u babci
13.03.2021 01:00 Tradycyjny przepis na kopytka

Kopytka zachwycają przede wszystkim licznymi możliwościami podania. Wspaniale smakują praktycznie bez żadnych dodatków, z samą solą i masłem - świetnie sprawdzają się też jako dodatek sam w sobie, który podawany jest do gulaszy czy mięs. Niestety, gotowe kopytka dostępne w sklepach nie są tak dobre, jak te przygotowane samodzielnie. Jeśli masz ochotę powrócić we wspomnieniach do czasów dzieciństwa, kiedy jedzenie na stole pojawiało się dzięki babci, spróbuj sporządzić kopytka wedle poniższej receptury.

Mazurek
13.03.2021 01:00 Przepis na wielkanocny mazurek siostry Anastazji

Święta wielkanocne kojarzą się m.in. z tradycyjnymi potrawami: białą kiełbasą, żurkiem, sałatką jarzynową, faszerowanymi jajkami oraz wyjątkowymi wypiekami. Tylko w tym wyjątkowym czasie sięgamy po baby, paschy i mazurki.Słynna siostra Anastazja jest prawdziwą mistrzynią gotowania. Popularna zakonnica szturmem podbiła serca wielu Polaków, którzy chętnie korzystają z jej prostych przepisów na tradycyjne potrawy. Jaki jest jej "sposób" na mazurka? Śpieszymy z odpowiedzią!

Szalotka w niecodziennej odsłonie
13.03.2021 01:00 Aromatyczna wersja szarlotki

Smakowita szarlotka wielokrotnie wywoływała u nas autentyczny zachwyt. Smakołyk można przygotować w różnych wydaniach, jednak jeden przepis znacząco wyróżnia się na tle innych. Już teraz przekonaj się jak przyrządzić szarlotkę w wyjątkowo aromatycznej odsłonie.

Majeranek wpływa pozytywnie na zdrowie
13.03.2021 01:00 Zalety syropu z majeranku

Bez wątpienia majeranek zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Niektóre z dań nie mogłyby się bez niego obejść. Okazuje się, że popularny majeranek można z łatwością przekształcić w syrop, który pomoże nam zatroszczyć się o zdrowie.

Bigos w bezmięsnym wydaniu
13.03.2021 01:00 Przepis na pyszny bezmięsny bigos

Bigos uchodzi za jedno z najbardziej kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nie może go zabraknąć przy okazji różnych uroczystości i świąt. Coraz więcej smakoszy stara się ograniczać spożycie mięsa. W takiej sytuacji idealną propozycją obiadową będzie bigos w niecodziennej odsłonie.

Chrzan może Cię zaskoczyć
12.03.2021 01:00 Przepis na domowy syrop z chrzanu

Smakowity chrzan niejednokrotnie wywoływał u nas zachwyt. Wszystko za sprawą niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że chrzan z łatwością przekształcimy w syrop, który pomaga zachować zdrowie.

Krokiety - jak zrobić do nich naleśniki?
12.03.2021 01:00 Jak smażyć krokiety, aby nie popękały?

Krokiety sprawiają wrażenie banalnie prostej potrawy. Ot, zwykły zawinięty naleśnik w panierce, który jest faszerowany dodatkami. Niestety, w trakcie przygotowywania tego dania można popełnić kilka błędów, które zniszczą całą włożoną pracę. Wpadkę zaliczyć można już na samym początku podczas robienia ciasta na naleśniki. Zła konsystencja, nieodpowiednie proporcje składników czy nawet zbyt długie i energiczne mieszanie - każda z nich może zaważyć na jakości przyszłych krokietów.

Kluski śląskie charakteryzują się wgłębieniem na środku
12.03.2021 01:00 Sekret pysznych klusek śląskich

Nie da się ukryć, że kluski śląskie są nie lada pokusą. Zwłaszcza jeśli pojawią się przed nami w towarzystwie wybornego sosu. Wiele osób zastanawia się, dlaczego kluski śląskie mają taki, a nie inny kształt. Odpowiedź nie jest taka oczywista.

Gołąbki Tomasza Strzelczyka
12.03.2021 01:00 Przepis na postne gołąbki według Tomasza Strzelczyka

Gołąbki można bez wątpienia zaliczyć do klasyki polskiej kuchni - każdy z nas wychował się na ich smaku i aromacie. Dzisiaj tęsknimy do starych czasów, gdy życie zdawało się prostsze. Jeśli chcesz cofnąć się w czasie, spróbuj przygotować gołąbki jak babcia Marysia. Ludzie, którzy przestrzegają zasad poszczenia, nie mogą spożywać potraw mięsnych. Jeśli więc należysz do tego grona, a przy okazji tęsknisz za ukochanym smakiem gołąbków, wykonanie poniższego dania pomoże przetrwać ci ten długi okres ze spokojem.

Sałatka jarzynowa od Karola Okrasy
12.03.2021 01:00 Niezwykły przepis Karola Okrasy na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa jest jednym z tych dań, których nie może zabraknąć podczas świąt i różnego rodzaju uroczystości. Każdy przygotowuje ją w nieco inny sposób. Warto zwrócić uwagę na recepturę od Karola Okrasy. Przepis z pewnością zainteresuje osoby, które poszukują wyjątkowych smaków.

Ciasto bez pieczenia w przepysznej odsłonie
12.03.2021 01:00 Przepis na puszysty sernik bananowy bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Specjały tego typu można przygotować na rozmaite sposoby. Wielbiciele łakoci powinni wypróbować przepis na bananowe ciasto bez pieczenia. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się oprzeć takiej pokusie.

Przepis na rogaliki siostry Anastazji
11.03.2021 01:00 Rogaliki drożdżowe z przepisu siostry Anastazji

Rogaliki wywodzą się z kuchni francuskiej, gdzie tradycyjnie pieczone są ze specyficznego ciasta francuskiego. Wielogodzinne ugniatanie i przekładanie płatów ciasta masłem, jak w przypadku ciasta francuskiego, jest karkołomnym zadaniem w domowym zaciszu. Z tego powodu znacznie lepszym i łatwiejszym wyjściem jest użycie ciasta drożdżowego, z którym nie ma aż tyle pracy. Jego największym minusem jest konieczność czekania aż wyrośnie, jednak fenomenalny smak gotowego wypieku jest wart każdej godziny.

Gołąbki w innym wydaniu
11.03.2021 01:00 Czy do gołąbków można dodać surowy ryż?

Nie wszystkie gołąbki muszą być gotowane taką samą metodą. Oczywiście kulinarni puryści mogą z grymasem na twarzy patrzeć, jak wsypuje się suchy ryż do farszu, jednak zdolny kucharz powinien sobie poradzić z takim zadaniem. Musi być jednak uważny. Suchy, nieugotowany ryż ma znacznie mniejszą objętość. Podczas podgrzewania pochłania sporą ilość wody i pęcznieje - w przypadku, gdy gołąbki zawinięte zostaną zbyt ciasno, rosnące ziarenka rozsadzą kapustę i zniszczą całą naszą pracę.

Racuchy w przepysznej odsłonie
10.03.2021 01:00 Prosty przepis na puszyste racuchy

Racuchy uchodzą za wyjątkowy specjał, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Niektórzy mogliby je zajadać niemal codziennie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w domowym zaciszu. Tym razem sięgniemy po przepis na anielskie ruchańce.

Piszinger jest jednym ze smaków dzieciństwa
10.03.2021 01:00 Przepis na kultowy piszinger

Piszinger uchodzi za wyjątkowy deser, który lata temu często gościł na naszych stołach. Dziś pamięć o nim już się trochę zatarła, jednak wciąż wielu smakoszy spałaszowałoby ten specjał. Piszinger możesz bezproblemowo przyrządzić samodzielnie.

Kotlety z ziemniaków są przepyszne
10.03.2021 01:00 Najlepszy przepis na aromatyczne kotlety ziemniaczane

Smakowite kotlety z ziemniaków potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy szybko wyczyszczą z nich talerze. Przepis na kotlety w tej wyjątkowym wydaniu jest banalnie prosty.

Biszkopt domowy
09.03.2021 01:00 Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt

Biszkopt jest bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów dobrego tortu, czy ciasta przekładanego kremem. To puszyste ciasto jest swojego rodzaju rusztowaniem, na którym montowane są krem, dodatki i dekoracje, odpowiadające za smak i wygląd.Dobranie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia mogą sprawiać kłopoty, jednak receptura prezentowana niżej jest tak prosta, że nikt nie będzie musiał się tym przejmować. Wystarczy kierować się zaleceniami, a wszystko w 100% się uda i domownicy będą zachwyceni twoim cukierniczym kunsztem.

Żurek Magdy Gessler
09.03.2021 01:00 Przepis Magdy Gessler na żurek

Żurek jest wyjątkowo ważnym dla wielu Polaków daniem. Zupa ta przygotowywana na zakwasie ma bogatą i długą tradycje - każdy z nas przynajmniej raz w życiu mógł raczyć się tym arcydziełem polskiej gastronomii. Jeśli chcesz sprawdzić jak przygotowuje ją Gessler, mamy dla ciebie świetne wieści. Poniżej prezentujemy bowiem przepis od znanej gwiazdy TVN-u, która dała się poznać jako wybitna restauratorka i prowadząca program Kuchenne Rewolucje. Jej receptura jest banalnie prosta, a finalny efekt jest tak dobry, że przechodzi najśmielsze pojęcie.

Jajko w chrupiącej panierce
09.03.2021 01:00 Jajko w chrupiącej panierce

Niepozorne jajko z łatwością możemy przekształcić w wyborny specjał, który sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Okazuje się, że przyrządzenie tego smakołyku jest bardzo proste.

Ciasto bez pieczenia w przepysznej odsłonie
09.03.2021 01:00 Sernik bez pieczenia z ciasteczkami Oreo

Smakowite ciasto bez pieczenia potrafi wywołać autentyczny podziw i zachwyt. W tegoroczną Wielkanoc warto postawić na sernik, w którym główną rolę grają pyszne ciasteczka Oreo. Obok takiego specjału nie da się przejść obojętnie.

Placki ziemniaczane w wyjątkowej odsłonie
09.03.2021 01:00 Placki ziemniaczane z niespodzianką

Wyborne placki ziemniaczane niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Nie bez powodu tak łatwo natknąć się na wielbicieli tego smakowitego dania. Okazuje się, że nawet tak popularny smakołyk, jak placki ziemniaczane można przyrządzić w zaskakującej wersji.

Sałatka wielkanocna z produktów śniadaniowych
09.03.2021 01:00 Sałatka wielkanocna z resztek po śniadaniu

Bez wątpienia sałatka wielkanocna jest pozycją obowiązkową w trakcie świąt. Danie można zrobić praktycznie z dowolnych składników. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym wykorzystamy to, co znajduje się w większości kuchni.

Sałatka jarzynowa, która nie ma sobie równych
09.03.2021 01:00 Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa prawdopodobnie wywodzi się z Rosji, gdzie została wymyślona przez pewnego moskiewskiego szefa kuchni w XIX wieku. Choć w tamtych czasach była ona daniem ekskluzywnym i składającym się z delikatesów, na przestrzeni lat rozprzestrzeniła się do wielu innych krajów. W Polsce popularność zdobyła w czasach PRL-u, kiedy proste warzywne składniki pozwalały gotować ją każdemu Polakowi. Do dzisiaj uwielbiamy ją jeść podczas wielu okazji, choć metody jej przygotowania różnią się w zależności od regionu kraju.

Zupa meksykańska
09.03.2021 01:00 Przepis na zupę meksykańską

Zupa meksykańska podczas gotowania wypełnia całe mieszkanie niesamowitym zapachem, które przywołuje każdego domownika do kuchni. Gdy podasz ją do stołu zaskoczysz się reakcją swoich ukochanych - szybko pochłoną swoje porcję i będą chcieli kolejną dokładkę. Kuchnia meksykańska znana jest z ostrych smaków okraszonych bogatym aromatem korzennych przypraw. Dodatkowo obecność odrobiny sera sprawia, że nawet najbardziej wygłodniały smakosz naje się po maksymalnie dwóch miskach.