Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Restauracja

Restauracja

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T114449.607
08.07.2021 02:00 Jak wyglądają masowe kontrole w restauracjach?

Urzędnicy z Urzędu Skarbowego sprawdzają, czy restauratorzy mają zainstalowaną kasę online oraz czy ewidencjonują na niej sprzedane produkty. Kontrolerzy stoją również przed lokalami i badają paragony klientów, aby sprawdzić, czy ich treść zgadza się z tym, co znajduje się w kasach - niekiedy nawet wygrzebują w tym celu rachunki ze śmietników. Według izby gastronomicznej oraz samych właścicieli służby niepotrzebnie nękają branżę, która i tak została mocno dotknięta pandemią. Lokale gastronomiczne niedawno zostały ponownie otwarte po lockdownie - wiele knajp długo wyczekiwało tego momentu, gdyż straty jakie generowały były ogromne. Niestety po odmrożeniu tej gałęzi gospodarki pojawiły się kolejne problemy. Jak wynika z relacji restauratorów, kontrole Urzędu Skarbowego nie mają zamiaru choć trochę odpuścić przedsiębiorcom. Urzędnicy bezlitośnie karzą właścicieli restauracji, którzy nie dostosowują się do obecnego prawa. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T104922.811
08.07.2021 02:00 Anna Mucha zawiedziona obiadem za 700 złotych

Anna Mucha w swojej relacji na Instagramie skrytykowała warszawski lokal, w którym jadła "ostrygi, okonia morskiego i sanżaki". Niestety, choć aktorka wydała za obiad zawrotną sumę 700 zł, jedzenie jej nie smakowało. Jak sama wskazuje, jej wypowiedź jest jedynie przestrogą przed jedzeniem w tej restauracji dla tych, którzy zdecydują się na wykwintną kolację za duże pieniądze. Anna Mucha jest znaną aktorką, która zasłynęła głównie z zagrania roli małej dziewczynki w filmie Stevena Spielberga Lista Schindlera, a także popularnym serialu M jak Miłość emitowanym na antenie kanału TVP 2. Jej kariera aktorska prężnie się rozwija, lecz ostatnimi czasy zrobiło się o niej głośno nie z powodu jej zawodu, a relacji na Instastories. Podczas dłuższej wypowiedzi Mucha skrytykowała pewną warszawską restaurację. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T123118.802
07.07.2021 02:00 Jak zachować się przy szweckim stole na wakacjach?

Szwedzki stół jest obecny w większości hoteli i wczasowych ośrodkach - dzięki niemu można nakarmić znacznie więcej gości niż przy użyciu tradycyjnej kuchni. Niestety wielu Polaków nie wie jak się przy nim zachowywać. Jak wyjaśnia ekspertka Dominika Grodowska w rozmowie z "Dzień dobry TVN", nie można nakładać sobie zbyt dużej ilości jedzenia, a także prosić znajomego o wpuszczenie do kolejki. Wakacyjny wyjazd do ośrodka wypoczynkowego jest doskonałym sposobem na odetchnięcie od zgiełku miasta. Cisza, spokój i możliwość zwiedzania lokalnych atrakcji "ładuje baterie" i bardzo relaksuje. Największe hotele i kompleksy wczasowe zazwyczaj decydują się na wykorzystanie szwedzkiego stołu w trakcie śniadań i kolacji - taka metoda karmienia wczasowiczów jest wygodna, lecz stwarza spore pole do nadużyć z ich strony. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T145155.741
07.07.2021 02:00 Masowe kontrole urzędników na restauracje

Lokale gastronomiczne nad morzem stały się w ostatnim czasie celem licznych kontroli Inspekcji Handlowej. Zgodnie z informacjami Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, służby odwiedziły bary, pizzerie, restauracje, zajazdy, karczmy i stacje paliw. Zeszłoroczny raport Inspekcji wykazał wiele nieścisłości, takich jak wydawanie zupełnie innych produktów niż zamówionych, czy oszukiwanie na ich wadze - dlatego z niecierpliwością czekamy na wyniki obecnego protokołu. Nadmorskie bary i restauracje wręcz "pękają w szwach" od ilości klientów, chętnych na smażoną rybę z frytkami, schłodzone piwo czy szklankę zimnej coli. Duże upały i i zmęczenie wywołane zwiedzaniem skłaniają do odpoczynku przy talerzu czegoś smacznego. Okazuje się jednak, jak pokazał raport Inspekcji Handlowej z zeszłego roku, że nie każdy właściciel gastronomii jest uczciwy wobec swoich gości. Dlatego Urzędnicy zrobili nalot na miejscowości turystyczne, w których tego typu przybytków jest najwięcej. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T115101.996
03.07.2021 02:00 Niesamowity pomysł restauracji na Kaszubach

Checz u Kaszebe w Kaszubskim Parku Krajobrazowym w Chmielnie ma w swojej ofercie coś, co szczególnie spodoba się miłośnikom psów. Ich czworonożni przyjaciele mogą w lokalu dostać swój własny posiłek. Dzięki temu można bez problemu miło spędzać czas ze swoim psem, nawet jedząc poza domem. Restauracje często wpadają na innowacyjne i ciekawe pomysły, które mają na celu ułatwienie klientom wizyty, przyjemniejsze spędzenie czasu ze swoimi najbliższymi, czy znacznie szybszą obsługę. Jeśli uwielbiasz swojego psa i nie wyobrażasz sobie wyjścia poza dom bez jego towarzystwa, mamy dla ciebie doskonałą wiadomość. Jeden lokal w Chmielnie nie tylko przywita zwierzę z otwartymi ramionami, lecz również je nakarmi. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Właściciel restauracji przebrał się za bezdomnego
02.07.2021 02:00 Wzruszająca historia właściciela restauracji

Właściciel sieci luksusowych restauracji postanowił sprawdzić, jak jego pracownicy zachowają się, kiedy do lokalu zawita osoba potrzebująca pomocy. Mężczyzna przebrał się za włóczęgę i odwiedzał swoje restauracje. Tylko w jednej potraktowano go z szacunkiem.Restauracje są jednym z tych miejsce, które jest bliskie sercom wielu smakoszy. Luksusowe lokale rządzą się swoimi prawami. Zazwyczaj osoby dotknięte kryzysem bezdomności omijają je z daleka. Jednak właściciel sieci restauracji pokusił się na niecodzienny eksperyment. Nie spodziewał się, że spotka się z taką bezdusznością.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Obiad w Grecji
02.07.2021 02:00 Tania i pyszna kolacja na wakacjach w Grecji

Ceny w restauracjach, które znajdują się w miejscowościach turystycznych, niejednokrotnie przyprawiały nas o zawrót głowy. Okazuje się, że w innych krajach nie jest aż tak drogo. Przekonała się o tym jedna z użytkowniczek Instagrama. Posiłki i napoje dla dwóch osób kosztowały ją w Grecji tyle, co równowartość 55 złotych.Nie da się ukryć, że ostatnie doniesienia o cenach w restauracjach nie napawały optymizmem. Niejednokrotnie dochodziły nas słuchy o drożyźnie nad polskim morzem. Jednak nie wszędzie musimy martwić się ogromnymi wydatkami na jedzenie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Oszustwo w restauracji
30.06.2021 02:00 Zaskakujący pomysł nieuczciwego klienta

Oszuści znajdują rozmaite okazje, by pozyskać różnego rodzaju korzyści. Nawet restauracje mogą paść ofiarą niecnych praktyk. Pewien mężczyzna wpadł na zaskakujący pomysł. Za jego sprawą jadł za darmo i otrzymywał pieniądze. Nieuczciwy klient umieszczał w jedzeniu karalucha, a później awanturował się z obsługą. Wszystko wyszło na jaw dzięki analizie nagraniom z monitoringu.Restauracje są chętnie odwiedzane przez smakoszy na całym świecie. Mieszkaniec Chin znalazł sposób na darmowe jedzenie. Zanim odkryto prawdę, mężczyzna wykorzystał łatwowierność kilku lokali gastronomicznych.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-06-28T115519.141
28.06.2021 02:00 Robert Makłowicz zirytowany pytaniem dziennikarki

Robert Makłowicz został przyłapany na piciu wina w barze Marka Kondrata - dosiadł się do znajomych i zamówił lampkę białego trunku. Wcześniej dziennikarka rozmawiała z nim właśnie na temat alkoholu i powiedziała mu, że napoje o dużej zawartości procentów kojarzą się ze słabością. W efekcie Makłowicz zdenerwował się i odpowiedział, że najwyraźniej obracają się w innych kręgach. Makłowicz jest znanym krytykiem kulinarnym, który w czasie swojej medialnej kariery dał się poznać jako znawca dobrych alkoholi, historii oraz wykwintnych dań. Polacy pokochali go za jego charakterystyczny styl bycia oraz zdolności gotowania. Mimo ogólnej sympatii, jaką darzony jest smakosz, w jego życiu nie brakuje nieprzyjemnych sytuacji. Jakiś czas temu rozmawiał z dziennikarką, która nie szczędziła wobec niego dość ostrych słów. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-06-27T114232.622
27.06.2021 02:00 Nie żyje znany amerykański kucharz

Mark Peel był kucharzem, który brał udział w Top Chef Masters, Top Chef, Hell’s Kitchen, Knife Fight i Kitchen Nightmares. Niestety w wieku 66 lat przegrał walkę z nowotworem. W swoim dorobku ma prowadzenie doskonałych restauracji, w których zachwycał specyficznym stylem. Praca na kuchni jest ciężkim i męczącym zajęciem. Ciągły gwar, wysoka temperatura oraz silne emocje sprawiają, że niewiele osób jest w stanie wytrzymać napięcie. Z tego powodu wiele osób szybko rezygnuje. Mark Peel był jednak ulepiony z innej gliny. Gdy tylko rozpoczął pracę w gastronomii, od razu ją pokochał. Wysokie oczekiwania klientów i presja czasu były dla niego niczym paliwo, które dodawało mu sił do dalszej pracy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-06-26T221430.349
26.06.2021 02:00 USA: Nie żyje ceniony fotograf kulinarny

Jeden z najbardziej cenionych i doświadczonych fotografów kulinarnych, Romulo Yanes, zmarł w wieku 62 lat. Największą popularność zdobył, pracując dla magazynu Gourmet, w którym jego zdjęcia pojawiały się przez 26 lat. Na przestrzeni lat wypracował elegancki styl, w którym żywność przedstawiana była w elegancki, a zarazem naturalny sposób. Fotografia kulinarna jest wyjątkowo silnym elementem gastronomii na całym świecie. Jak wiadomo, "jemy oczami", więc pierwsze, na co zwracamy uwagę, to wygląd. Gdy jedzenie przedstawione jest w pyszny sposób, od razu mamy ochotę je zjeść. Dlatego śmierć Romulo Yanesa jest tragiczna dla całej branży kulinarnej - jego zdjęcia w znacznym stopniu przyczyniły się do rozpoznawalności magazynu Gourmet, który nabrał przy ich pomocy zupełnie nowej jakości. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Ślimak w burgerze z McDonald's
24.06.2021 02:00 Przykra niespodzianka w burgerze z McDonald's

Choć powszechnie wiadomo, że jedzenie fast foodów może zaszkodzić, parę z Anglii już sam widok burgera z McDonald's przyprawił o mdłości. Wszystko za sprawą nietypowego dodatku, na który nikt z klientów nie chciałby trafić. Okazało się, że w zamówionej przez parę kanapce znajdował się żywy ślimak. Jedzenie z restauracji McDonald's na całym świecie wciąż cieszy się ogromną popularnością. Ludzie decydują się na te szybkie i tanie przekąski przeważnie, gdy są w drodze i szukają, czegoś, co będzie smaczne i niedrogie. Choć McDonald's cały czas stara się zmieniać, wprowadzając coraz więcej ekologicznych rozwiązań i wegetariańskich opcji jedzeniowych, wciąż nie uchodzi za restaurację, w której można zjeść zdrowo. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kanapki z tuńczykiem
23.06.2021 02:00 Zaskakujące wyniki po zbadaniu kanapek z tuńczykiem z sieci Subway

Kanapki z sieci Subway cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Po przebadaniu tamtejszych przysmaków z tuńczykiem okazało się, że nie można w nich znaleźć materiału genetycznego uwielbianej ryby. Subway uważa zarzuty za bezpodstawne. Nie da się ukryć, że kanapki z lokali Subway są nie lada pokusą dla wielbicieli przysmaków typu fast food. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Jednym z najpopularniejszych wariantów są kanapki z tuńczykiem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kelnerka nie mogła uwierzyć własnym oczom
23.06.2021 02:00 Gigantyczny napiwek dla kelnerów ze Stumble Inn Bar&Grill

Restauracje są chętnie odwiedzane przez wielu smakoszy. Po sporych ograniczeniach lokale gastronomiczne w końcu mogą gościć klientów. Kelnerka zauważyła adnotację na paragonie. Okazało się, że pracownicy otrzymali napiwek w wysokości 16 tysięcy dolarów. Hojny klient chciał w ten sposób docenić ciężką pracę.Nic nie wskazywało na to, że klient zachowa się w taki sposób. Kiedy kelnerka spojrzała na paragon, nie mogła uwierzyć własnym oczom. Mężczyzna pozostawił na nim dopisek, którego nikt by się nie spodziewał.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kopia Bez tytułu (16)
20.06.2021 02:00 Staruszek zapłacił krocie za obiad z rodziną

Niedawno mogliśmy znów wrócić do ulubionych lokali gastronomicznych, jednak sporym zaskoczeniem mogły okazać się ceny, które w nich zastaliśmy. Poza granicami Polski sytuacja wygląda podobnie, przekonała się o tym rodzina Lesa Jonesa, która za zwykły obiad w londyńskiej restauracji musiała zapłacić dwa razy więcej niż zazwyczaj. Gdy restauracje ponownie się otworzyły, nikt nie przypuszczał, że ceny serwowanych w nich dań mocno pójdą w górę. Powody wzrostu cen, wydają się być jednak racjonalne i spowodowane trudną sytuacją branży w trakcie pandemii. Nie mniej jednak do polskich redakcji spływają kolejne doniesienia rozgoryczonych klientów, którzy za swoje ulubione dania muszą często płaci nawet dwa razy więcej niż przed pandemią. Szczególnie drogo jest w tym roku nad polskim morzem, gdyż ceny ryb gwałtownie poszybowały w górę. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

pilne-1616323242
19.06.2021 02:00 Masowe zatrucie pokarmowe w Charkowie po zjedzeniu sushi

Masowe zatrucie pokarmowe w jednym z ukraińskich miast. Do szpitali w Charkowie trafiło aż pięćdziesiąt pięć osób, w tym również dzieci. Wszyscy są w stanie średnio ciężkim. Powodem zatrucia było najprawdopodobniej zjedzenie sushi. Choć wydawać by się mogło, że restauracje, ze względu na częste kontrole z urzędów, są miejscem, w którym najbezpieczniej zjeść, nie zawsze tak jest. Udowadnia to często Magda Gessler w programie "Kuchenne rewolucje", w których często obnaża ogromne zaniedbania w prowadzeniu lokalu, fatalną jakość produktów czy ich niezdatność do spożycia. Niestety obecnie zatruć można się nawet, kupując hermetycznie zapakowany produkt ze sklepu. Sanepid cały czas informuje o kolejnych przypadkach wycofywania produktów ze sklepów z powodu ich zakażenia różnymi bakteriami. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Pizza nad morzem kosztuje krocie
19.06.2021 02:00 Horrendalne ceny za pizzę nad morzem

Pizza przeważnie kojarzy nam się ze względnie niedrogim posiłkiem. Okazuje się, że podczas wizyty w nadmorskich restauracjach możemy się bardzo zdziwić. W jednym z tamtejszych lokalów duża pizza z dodatkami kosztuje aż 84 zł. Wychodzi na to, że za uwielbiany placem możemy zapłacić więcej niż za rybę.Nie da się ukryć, że pizza jest daniem, które można dostać niemal wszędzie. Nadmorskie lokale gastronomiczne nie są tutaj wyjątkiem. Mało kto spodziewałby się, że pizza może tyle kosztować. Ostatnie doniesienia nie napawają optymizmem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (33)
16.06.2021 02:00 Już za moment Polacy pożegnają kłopotliwe obostrzenie

Restauracje od wielu miesięcy mają problemy związane z pandemią i obostrzeniami, dlatego na niedawnej konferencji prasowej ogłoszone zostały zmiany w zakazach. Od 26 czerwca zwiększony zostanie limit obłożenia restauracji i lokali gastronomicznych do 75 proc. Od 3 dni możemy również zamawiać i jeść jedzenie w kinach. Restauracje od samego początku pandemii, gdy ogłoszono zamknięcie lokali gastronomicznych na pracę stacjonarną, miały niełatwy czas. Obniżone zostały znacznie zyski, a wydawanie jedzenia na wynos nie pozwalało zarobić im wystarczająco dużo. Dlatego w przeciągu ostatniego roku mnóstwo knajp upadło - pracę straciło tysiące pracowników z branży gastronomicznej, którzy nagle nie mieli gdzie pracować. Na szczęście wszystko idzie powoli ku lepszemu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

kitchen-731351 1920 (1)
13.06.2021 02:00 Podano powód wzrostu cen w restauracjach

Nietrudno zauważyć, że liczne restauracje znacząco podniosły ceny. Niektórzy smakosze zakładają, że taki stan rzeczy wynika z próby zminimalizowania strat spowodowanych kilkumiesięcznym zamknięciem branży gastronomicznej. Problem jest jednak o wiele bardziej złożony.Restauracje od 28 maja mogą gościć klientów w swoich progach. Wielu smakoszy z niecierpliwością czekało na ten dzień. Niestety niemal od razu w oczy zaczęły rzucać się wysokie ceny. Warto wiedzieć, czym są one spowodowane.

Restauracje czekają kontrole
10.06.2021 02:00 Masowe kontrole sanepidu w restauracjach

Restauracje w miejscowościach turystycznych już niebawem będą tłumnie odwiedzane przez smakoszy. Lokale gastronomiczne mogą spodziewać się wzmożonych kontroli sanepidu. Mają one na celu zadbanie o bezpieczeństwo produktów spożywczych. Niestety w niektórych restauracja jakość specjałów pozostawia wiele do życzenia.GIS zapowiedział, że w tym sezonie wakacyjnym restauracje będę regularnie odwiedzane przez inspektorów oceniających przestrzeganie zasad sanitarnych. O całej sprawie wypowiedział się rzecznik prasowy GIS-u. Czego możemy się spodziewać?

Magda Gessler i jej zestawy
09.06.2021 02:00 Astronomiczna cena zestawów od Magdy Gessler

Magda Gessler niejednokrotnie zaskakiwała smakoszy. Jednak mało kto spodziewałby się, że zestawy smakołyków z jej lokalu U Fukiera mogą tyle kosztować. Za niektóre z nich możemy zapłacić ponad 400 złotych.Nie da się ukryć, że Magda Gessler zna się na kulinariach jak mało kto. Nie bez powodu jej restauracje cieszą się sporą popularnością. W lokalu U Fukiera możemy zaopatrzyć się w specjały przygotowywane pod czujnym okiem restauratorki. Ich ceny potrafią przyprawić o zawrót głowy.

ryba-na-mazurach
08.06.2021 02:00 Morska drożyzna także na Mazurach?

Ostatnie doniesienia o drożyźnie w nadmorskich restauracjach wywołują spory niepokój u smakoszy. Niektórzy postanowili spędzić wolne dni na Mazurach. Pewien mężczyzna nie mógł uwierzyć własnym oczom, kiedy spojrzał na paragon. Okazało się, że ryba, frytki i surówka kosztowały go tylko 38 złotych.Dla znacznej części miłośników kulinariów ryba nad morzem jest jednym z punktów obowiązkowych. Niestety ceny takich frykasów pozostawiają wiele do życzenia. Czy sytuacja na Mazurach jest lepsza?

Bezdomny wszedł do restauracji
08.06.2021 02:00 Rozczulające zdarzenie w restauracji

Osoby w kryzysie bezdomności nie mają łatwego życia. Często doskwiera im głód, który może być zupełnie obcy większości smakoszy. Pewien bezdomny mężczyzna postanowił wejść do lokalu popularnej sieci restauracji. Wieść o tym, co go tam spotkało, szybko obiegła Internet. Bezdomny mężczyzna z pewnością nie podejrzewał, że zostanie potraktowany w taki sposób. Udało mu się uzbierać niewielką kwotę, którą postanowił przeznaczyć na jedzenie. Reakcja pracownika restauracji była zaskakująca.

Magda Gessler i zarobki w jej restauracjach
03.06.2021 02:00 Ile można zarobić "na zmywaku" w restauracji Magdy Gessler?

Z całą pewnością Magda Gessler zna się na prowadzeniu restauracji jak mało kto. Nie bez powodu jej lokale cieszą się sporą popularnością. Wysoka pozycja na rynku gastronomicznym mogłaby sugerować wysokie zarobki. Jak jest w rzeczywistości?

Ryba warta małą fortunę
03.06.2021 02:00 Czesi o wysokich cenach jedzenia nad polskim morzem

Nie da się ukryć, że podczas wyprawy nad morze jedną z obowiązkowych pozycji do odhaczenia jest tamtejsza ryba. Niejeden smakosz z miłą chęcią skosztowałby takich rarytasów. Trzeba jednak liczyć się z wysokimi kosztami.

Restauracje w tarapatach
29.05.2021 02:00 Eksperci przewidują kolejną falę zamknięć restauracji

Nie da się ukryć, że zagrożenie epidemiologiczne i związane z nim obostrzenia wystawiły restauracje na ciężką próbę. Przez ponad pół roku lokale gastronomiczne mogły realizować zamówienia wyłącznie na wynos lub z dostawą. Znacząco odbiło się to na ich dochodach.

Smażona ryba w wysokiej cenie w restauracji
26.05.2021 02:00 Horrendalnie drogie przekąski w nadmorskich miejscowościach

Restauracje nad polskim morzem są już teraz oblegane przez tłumy głodnych klientów. Choć obecnie temperatura Morza Bałtyckiego wynosi około 13 stopni Celsjusza, co nie skłania do kąpieli, tak wielu turystów pragnie odetchnąć morską bryzą i napawać się pięknym widokiem. Po długim spacerze często przychodzi ochota na coś do jedzenia. Głód po wielu godzinach chodzenia może być dojmujący, więc przyjezdni poszukują knajp, które mogłyby zaoferować im smaczny i stosunkowo tani posiłek. Niestety nawet na początku sezonu restauratorzy ustanawiają bardzo wysokie ceny.

Restauracje uruchamiają specjalne strefy
26.05.2021 02:00 Amerykańska restauracja ze strefami dla zaszczepionych

Restauracje przez dłuższy czas jawiły nam się jako nieosiągalny luksus - zakaz stołowania się na miejscu powodował, że ludzie odczuwali dużą tęsknotę za jedzeniem smacznych dań ze znajomymi poza domem. W Polsce na szczęście powoli wracamy do czasów sprzed pandemii. W innych częściach świata zmagania z pandemią COVID-19 przebiegają całkiem podobnie. Branża gastronomiczna w wielu krajach również poczuła negatywny wpływ zamykania restauracji. Niektórzy restauratorzy mają nowe pomysły na dogodzenie swoim gościom.