Polskie restauracje za granicą czasami zaskakują. Jeden z twórców internetowych skosztował pierogów w USA. Wybrał tradycyjne ruskie, lecz zaserwowane mu danie różniło się od oryginału. Zamiast twarogu w farszu znalazł się ser kozi, a porcja była wyjątkowo mała i kosztowała ponad 30 złotych za dwa pierogi. Jak smakowała polska potrawa w wersji amerykańskiej?Nietypowe dodatki do pierogów zawsze wywołują żywe dyskusje wśród amatorów kuchni polskiej. Autor kanału YouTube Maciej je również zdziwił się, gdy w restauracji zaserwowano mu nietypowe pierogi ruskie - 2 sztuki ciasta z farszem łączącym w sobie ziemniaki i ser kozi. Podzielił się wrażeniami z wizyty.
Krakowska restauracja „Fiorentina” została uznana za najlepszą w Polsce w konkursie World Culinary Awards. W zestawieniu znalazły się też 3 inne polskie lokale dwa również z Krakowa i jeden z Warszawy.Konkurs World Culinary Awards zainicjowany został przez organizatorów funkcjonującego od 1994 roku World Travel Awards, przyznającego nagrody dla firm z branży turystycznej. W jego ramach restauracje z całego świata mają szansę zdobyć wyróżnienie w kategoriach regionalnych i tematycznych. „Fiorentina” została ogłoszona najlepszym polskim lokalem.
Restauracja Karola okrasy działa już od ponad 10 lat i zbiera same dobre opinie. Nie każdy może sobie jednak pozwolić na posiłek w tym lokalu. Zajrzeliśmy do menu, by dowiedzieć się czego i w jakiej cenie można tam spróbować.Jedzenie przygotowywane przez Karola Okrasę potrafi zachwycić. Zdradzaliśmy wam już kilka sprawdzonych przepisów kucharza m.in. na kotlety ziemniaczane z pieczarkami oraz krupnik. Tym razem zerknęliśmy, co kucharz oferuje w warszawskiej restauracji Platter.
Wiecie, jak należy odkładać sztućce po posiłku? Większość Polaków popełnia poważny błąd, bo zupełnie nie przykłada wagi do zasad savoir-vivre. Tymczasem świadczy on o naszej kulturze i ogładzie, jest też informacją dla kelnera. Warto więc zaznajomić się ze stołowymi kodami. Jedząc posiłki w domu, nie zwracamy uwagi na ułożenie sztućców czy poprawne ich odkładanie. Wiadomo, w domu mamy się czuć swojsko i naturalnie. Jednak idąc do restauracji czy będąc na eleganckim przyjęciu, takie zachowanie może zostać odebrane jako niekulturalne. Dlatego warto znać podstawowe zasady stołowego savoir-vivre.
Poznano kolejne szczegóły Kuchennych Rewolucji. Magda Gessler zdradziła zaskakujące kulisy słynnej produkcji. Zastanawialiście się, kto płaci za remont restauracji w Kuchennych Rewolucjach? Teraz wszystko się wydało i z pewnością będzie dla was wielkim zaskoczeniem. „Kuchenne rewolucje" jest programem stacji TVN, nadawanym od 2010 roku. Od początku emisji cieszy się dużą popularnością. Swoją osobowością niewątpliwie przyciąga prowadząca, czyli Magda Gessler. Oczywiście wszyscy też z zainteresowaniem obserwują metamorfozy znanych i mniej znanych restauracji.Do programu zgłaszają się właściciele restauracji, którzy mają problem z prosperowaniem lokalu. „Kuchenne Rewolucje", jak sama nazwa wskazuje odmieniają restauracje całkowicie — zmieniają ich wystrój, menu, często też pracowników.
Idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasuCiągle pracujesz i masz dużo obowiązków? W takim przypadku przygotowanie posiłków w domu nie zawsze jest możliwe. Na szczęście z pomocą przychodzą specjalne aplikacje, dzięki którym możesz zapewnić rodzinie smaczny i świeży obiad, bez poświęcania czasu na jego wykonanie. Jeżeli taka sytuacja zdarza się sporadycznie, nie ma większego problemu. Jednak w momencie, kiedy musisz zamawiać jedzenie kilka razy w tygodniu i przeliczysz koszt takiej usługi, możesz się niemiło zaskoczyć. Jak rozwiązać tę patową sytuację?Możesz szukać miejsc, które oferują inny cennik - dostosowany do Twojego budżetu. Często jednak niższa cena to gorsza jakość.Rozwiązaniem w takiej sytuacji mogą okazać się kody rabatowe Pyszne.pl. Dzięki nim zamówisz posiłki z ulubionej restauracji i nie przepłacisz za nie.
Jedzenie typu fast food nie jest zdrowe, ale mało kto potrafi go sobie odmówić. Chociażby okazjonalnie, w podróży czy na wypadek dużego głodu. W ostatnim czasie zapadła ważna decyzja w sprawie uwielbianej w Polsce sieci restauracji. Może ona wpłynąć na mniejszą dostępność do uwielbianych kanapek. Czy Burger King zniknie z Polski?Choć każdy wie, że jedzenie fast foodów nie wychodzi na zdrowie, to na całym świecie restauracje oferujące tego typu jedzenie, radzą sobie naprawdę dobrze. U nas prym wiodą z pewnością McDonald's, KFC i Burger King. Ten ostatni podjął jednak decyzję, która może zaskoczyć wielbicieli słynnych hamburgerów.
Ostatnie miesiące nie były łaskawe dla właścicieli restauracji i kawiarni, którzy zmagali się z rosnącą inflacją, nowym prawem podatkowym oraz pandemicznymi obostrzeniami. Niestety obecnie sytuacja jest jeszcze gorsza i niektóre lokale mogą nie przetrwać zimy. Kolejne fale koronowirusa odciskają piętno na przyszłości polskiej gastronomii. Prowadzenie lokali gastronomicznych, takich jak restauracje i kawiarnie, nie jest w dzisiejszych czasach zadaniem prosty. Do dużej odpowiedzialności należy bowiem dołożyć stres związany z przyszłością biznesu. Barometr Europejskiego Funduszu Leasingowego (EFL) pokazuje, że wielu właścicieli bez dodatkowego zastrzyku gotówki nie przetrwa najbliższych miesięcy. Duży wpływ, jak tłumaczy prezes EFL Radosław Woźniak, ma na to pandemia.
W natłoku przedświątecznych prac, niektórzy z pewnością pomyślą o tym, by przynajmniej niektóre specjały kupić. Często tak robimy z ciastami, bo są pracochłonne. Nieraz swoje kroki kierujemy do renomowanych miejsc. Niestety za makowiec z cukierni Magdy Gessler trzeba zapłacić ogromne pieniądze. Jak dowiecie się ile, z pewnością złapiecie się za głowę. Czy jednak jest tego wart?Niektórzy tak bardzo lubią pichcić, że nawet przez myśl nie przejdzie im kupić na święta jakąś potrawę lub ciasto. Czasami jednak, żeby mieć spokojną głowę, decydujemy się na gotowy smakołyk. Z okazji świąt, ze swoją ofertą ruszyły też mniej i bardziej znane cukiernie. Do jednych z nich należy cukiernia-restauracja Magdy Gessler „Słodki...Słony".
Stanisława Sowa, jedna z założycielek kultowej Cukierni Sowa w Bydgoszczy, nie żyje. Kobieta we wrześniu tego roku skończyła 100 lat. Informacje na temat jej śmierci przekazało przedsiębiorstwo na swojej stronie internetowej. Przez wiele lat Cukiernia Sowa zdobyła ogromną ilość klientów, a lokal uznawany jest już za kultowy. Cukiernia Sowa założona została przez małżeństwo Stanisławy i Feliksa Sowy w Bydgoszczy zaraz po wojnie w 1946 roku. W tamtych czasach zaopatrzenie było trudno dostępne, lecz dzięki pomocy najbliższych i nierzadko zupełnie obcych ludzi, prowadzenie takiej firmy mogło się udać. Przez lata cukiernia zdobywała coraz większą popularność, choć za czasów PRL-u miała pozwolenie na sprzedawanie jedynie kilku ciast i wyrobów piekarniczych. Takie warunki ukształtowały świetny wizerunek, którym firma cieszy się do dzisiaj.
Znana przez wielu młodych Polaków tiktokerka z profilu agatestuje, która nagrywa krótkie recenzje restauracji, wybrała się do luksusowego lokalu. Jak czytamy na portalu o2 restauracja Flaming & Co. w Warszawie jest odwiedzana przez celebrytów, takich jak Natalia Siwiec czy Ewa Chodakowska. Niestety jak relacjonuje portal O2 wizyta nie była przyjemna. Już na początku długo czekała na menu, a ceny okazały się dość duże - na rachunku widnieje suma ponad 118 złotych. Wyjścia do restauracji i innych lokali gastronomicznych są codziennością dla tysięcy Polaków - szczególnie tych najbogatszych, którzy mogą pozwolić sobie na wydawanie dużych sum. Znana tiktokerka na własnej skórze przekonała się, jak jeden z najlepszych warszawskich lokali obsługuje swoich gości. Agata z profilu agatestuje zajmuje się jeżdżeniem po całej Polsce, wyszukiwaniem znanych i popularnych lokali gastronomicznych, oraz ich recenzowaniem. Recenzentka zdobyła już ponad 78 tysięcy obserwujących.
Ceny jedzenia rosną, a na wybranie się do restauracji coraz mniej osób może sobie pozwolić. Tymczasem w poselskiej stołówce ceny szokują i niejednego z nas zdenerwują. Posłanka Klaudia Jachira na swoim Twitterze pokazała, za ile można kupić obiad na Wiejskiej. Najdroższe danie kosztuje 14 złotych.Za kwotę, która posłowie płacą za lunch, w niektórych miejscach kupimy co najwyżej kawę czy małą zupę. Biorąc pod uwagę fakt, że rządzący zarabiają znacznie lepiej niż większość Polaków, fakt ten może oburzać. Ceny w poselskiej stołówce oburzają zwłaszcza teraz, kiedy inflacja tylko rośnie. Wraz z nią bowiem coraz więcej płacimy za produkty.
Rada Medyczna przy premierze oraz minister zdrowia Adam Niedzielski są zgodni — obostrzenia są konieczne, by skutecznie walczyć z czwartą falą. Ostateczna decyzja co do ich kształtu jeszcze nie zapadła, ale możliwe, że od 1 grudnia zostaną wprowadzone kolejne limity osób mogących przebywać w sklepach i restauracjach.Przez ostatnie miesiące, mimo wzrostu liczby zachorowań, rząd nie wprowadzał żadnych obostrzeń. Część Polaków — jak wynika z sondażu przeprowadzonego dla RMF FM i Dziennika Gazety Prawnej — chciałaby, aby były kolejne ograniczenia dla osób niezaszczepionych. Tego zdania jest prawie 40 procent rodaków.
Restauracje Magdy Gessler słyną z dobrej kuchni, choć opinie o U Fukiera nie są najlepsze. Zaledwie na 3,7 lokal ocenili użytkownicy Map Google. Okazuje się, że duży wpływ na tę notę mają ceny dań. Czy naprawdę jest tam aż tak za drogo? Zdradzamy, ile przyjdzie nam zapłacić za obiad u gwiazdy Kuchennych Rewolucji. Nawet woda kosztuje 23 złote za butelkę o pojemności 700 ml. Niektóre lokale szokują cenami. Jakiś czas temu sprawdzaliśmy, jak drogo jest u Roberta Lewandowskiego. Przyjrzeliśmy się też wnikliwie ofercie świątecznej delikatesów Magdy Gessler. Teraz, z pomocą dziennikarki Onetu, postaramy się odpowiedzieć na pytanie, czy warto odwiedzić U Fukiera.
W miniony czwartek TVN wyemitował odcinek Kuchennych Rewolucji poświęcony kultowemu miejscu na mapie Gorzowa Wielkopolskiego — barowi mlecznemu Agata. Był on dedykowany pamięci szefowej kuchni, Marzenie Koniuszy, która zmarła niedługo po zakończeniu nagrań z przemiany lokalu. Na końcu odcinka pojawiła się czarno-biała plansza z logiem programu i specjalną dedykacją. Ostatni odcinek wzbudził wiele emocji wśród fanów serii. Udział Baru w Kuchennych Rewolucjach był momentem przełomowym zarówno dla będącego na skraju bankructwa lokalu, jak i dla szefowej kuchni. Wieść o jej śmierci przytłoczyła i wzbudziła złość. Pani Marzena, która pod czujnym okiem Magdy Gessler poznawała tajniki gotowania dań kuchni polskiej, była trzonem zespołu baru Agata.
Trwa właśnie 23. sezon Kuchennych Rewolucji. Magda Gessler wciąż próbuje pomagać słabo prosperującym restauracjom. Ostatnio gościła w lokalu w Grodzisku Mazowieckim. Oto komunikat Pełnego Rondla po Kuchennych Rewolucjach. Kuchenne Rewolucje cieszą się niesłabnącą popularnością od początku ich trwania. Zainteresowani są telewidzowie, właściciele i klienci restauracji. Uwagę przyciąga energiczna postać Magdy Gessler, która potrafi być szczera do bólu i często nie przebiera w słowach. Różnymi sposobami próbuje pomóc upadającym lokalom.
Powoli zbliża się czas, gdy planować będziemy świąteczne wydatki. Część z was, by spędzić w kuchni mniej czasu, być może zdecyduje się na zakup gotowych potraw. Specjalnie dla was sprawdziliśmy, jakie ceny przyjdzie nam zapłacić za tradycyjne wigilijne dania u Magdy Gessler. Magda Gessler słynie z pełnych smaku, przygotowywanych z najlepszych składników posiłków. Wystarczy wspomnieć jej przepisy na tradycyjną grzybową czy recepturę na śledzie w oleju. Świąteczne dania z pewnością nie mają sobie równych. Ich koszt jest jednak dość wysoki.
Magda Gessler często udziela się w mediach społecznościowych. Ostatnio gwiazda zamieściła na swoich profilach ogłoszenie o pracę, które wywołało spore poruszenie wśród internautów. Słynna restauratorka poszukuje pracowników do swojego sztandarowego lokalu U Fukiera. W komentarzach pojawiły się nie lada emocje.Na Facebooku i Instagramie Magdy Gessler pojawiło się nowe nagranie, w którym restauratorka informuje swoich fanów o tym, że poszukuje ambitnych kelnerów i kucharzy. Nie trzeba było długo czekać na reakcję internautów.
W ostatnim czasie znany z telewizji dziennikarz, Kuba Wojewódzki, otworzył w Gdyni restaurację. Lokal Niewinni Czarodzieje 3.0 serwuje dania nowoczesne, inspirowane wieloma zakątkami świata. Znamy ich ceny. Nawet przystawki nie należą do najtańszych. Za tatara trzeba zapłacić ponad 30 złotych. Niewinni Czarodzieje 3.0 to kolejna restauracja prowadzona przez tego celebrytę. Wcześniej w 2019 wraz z Józefem Krawczykiem miał on lokal w Warszawie. Teraz zdecydował się na założenie nowej, autorskiej sieci. Trójmiejska restauracja jest pierwszą z trzech planowanych lokalizacji.
Jeśli myślicie, że szef drogiej restauracji zarabia niemało, to grubo się mylicie. Właśnie ukazało się ogłoszenie luksusowej, londyńskiej restauracji, w której to poszukują doświadczonego pracownika. Stawka, która jest oferowana dla kucharza w restauracji Nusr-Et, jest skandalicznie niska. Wynosi mniej więcej tyle, co cena ziemniaczanego purée znajdującego się w menu tego lokalu.Londyńska Nusr-Et należy do sieci restauracji, których właścicielem jest pochodzący z Turcji Nusret Gökçe. Kucharz ten i rzeźnik znany jest w mediach społecznościowych jako Salt Bae. Jego restauracje słyną z bardzo drogich steków i burgerów.
Magda Gessler często ocenia restauracje, ale jej lokale też są poddawane ocenie mniej i bardziej znanych klientów. Ostatnio wysokim cenami w restauracji Magdy Gessler zaskoczony był znany youtuber. Zobaczcie, jak ogólnie podobało mu się w restauracji U Fukiera. Magda Gessler jest prowadzącą program „Kuchenne Rewolucje". Przychodzi w nim z pomocą słabiej prosperującym restauracjom. Swą wizytę zawsze rozpoczyna od oceny wystroju lokalu, a także od przetestowania jego menu. Zwykle pada wtedy wiele słów krytyki. Sama Gessler jest też właścicielką kilku restauracji. Musi więc też liczyć się z faktem, że jej działalność również będzie oceniana. Zwłaszcza serwowane w restauracjach potrawy.
Magda Gessler podzieliła się z mediami swoją opinią o nowootwartej restauracji znanego polskiego piłkarza — Roberta Lewandowskiego. Dowiedzcie się, co sądzi o potrawach serwowanych w NINE's i jakie jej zdaniem są szanse, że lokal podbije serca Polaków. Redaktor Faktu postanowił zapytać Magde Gessler, co sądzi o nowej restauracji znanego piłkarza. Znana restauratorka nieprzypadkowo poproszona została opinię o NINE's. Tadeusz Muller, który odpowiada z menu tej restauracji, jest bowiem jej synem.
We Włoszech, w wieku 93 lat zmarł słynny restaurator, który był nazywany „ojcem tiramisu". Aldo Campeol, bo o nim mowa, był właścicielem restauracji Alle Beccherie w Treviso, która jako pierwsza zaoferowała klientom ten doskonały deser. Potem tiramisu poznały całe Włochy i zachwyciło cały świat. Restauracja Alle Beccherie została otwarta przez rodzinę Campeola w 1939 roku. Aldo przejął ją pod koniec II wojny światowej. To właśnie tam, w wyniku błędu szefa kuchni, Roberto Linguanotto, powstał ten pyszny deser. Otóż Roberto przygotowując lody waniliowe, dodał do nich mascarpone zamiast śmietanki. Gdy mieszanki spróbowała żona właściciela restauracji, Alba, uznała, że jest całkiem smaczna. Razem z kucharzem postanowili podać ją jako deser na biszkoptach nasączonych kawą i posypaną ciemnym kakao. Deser został nazwany Tireme Sù, co oznacza „podnieś mnie" czyli popraw mi humor.
Posiłek zjedzony poza domem niewątpliwie jest przyjemnością. Chociaż ostatnio, coraz mniejszą. Nastąpił bowiem duży wzrost cen w restauracjach. Wynika on między innymi z podwyżek cen produktów spożywczych. Wygląda na to, że coraz rzadziej będzie stać nas na takie wyjścia. Eksperci wnioskują, że w najbliższych miesiącach czeka na nas dalszy wzrost cen. Przyjemnie jest raz na jakiś czas nie gotować, tylko wyjść na obiad czy kolację do restauracji albo zamówić smaczny posiłek do domu. Niestety, rosnąca inflacja ma też wypływ na branżę gastronomiczną. Zwłaszcza że to właśnie żywność jest w ostatnim czasie jednym z tych segmentów, w którym ceny idą najszybciej w górę. Drożeje też benzyna, a więc transportu, co również podnosi koszty branży gastronomicznej.
Na początku października została w Warszawie otwarta restauracja Roberta Lewandowskiego. Nine's cieszy się dużym zainteresowaniem. Zobacz, jaki niesamowity element restauracji Lewandowskiego zaskoczył jego gości. Restauracja Roberta Lewandowskiego, Nine's (nazwa zawiązuje do nr 9 na koszulce Lewandowskiego) znajduje się na warszawskiej Woli w zabytkowej Warzelni w Browarach Warszawskich. Robert Lewandowski jest jej współwłaścicielem i cały lokal wystrojem nawiązuje do piłki nożnej. Za menu odpowiada Tadeusz Müller, syn Magdy Gessler.Na parterze znajduje się restauracja, niżej Sports Pub z wielkimi ekranami, na których można oglądać mecze. Na najwyższym piętrze są powierzchnie przeznaczone na eventy.
Anna Lewandowska jest nie tylko żoną Roberta Lewandowskiego, ale też prawdziwą bizneswoman. Spod jej skrzydeł wyszło kilka udanych projektów. Niestety, sieć obiegała wiadomość o końcu słynnej kawiarni Anny Lewandowskiej.Anna Lewandowska nie próżnuje. Jest trenerką i gwiazdą fitnessu. Organizuje obozy, które przyciągają wielu celebrytów. Posiada też własną aplikację treningową i catering dietetyczny. Jej marką „By Ann" sygnowane są również kosmetyki i perfumy. Żona Roberta Lewandowskiego otworzyła także kilka lokali gastronomicznych.
Restauracja Roberta Lewandowskiego cieszy się od niedawnego otwarcia niesłabnącą popularnością. W przeciwieństwie do wielu innych sławnych lokali knajpa Lewego ma zaskakująco niskie ceny. Klasyczny burger kosztuje 37,90, a doceniany przez krytyków kulinarnych sernik nowojorski tylko 19,90 zł. Robert Lewandowski otworzył swój lokal "Nine's" na początku października i od razu wiele o nim mówiono. Znajduje się on w zabytkowej Warzelni w Browarach Warszawskich na Woli.Z pozoru mogłoby się wydawać, że lokal tak sławnego na całym świecie piłkarza będzie miejscem tylko dla wybranych, którzy mogą sobie pozwolić na duże wydatki. W rzeczywistość większość z nas mogłaby tam zjeść.
Magda Gessler znana jest na całą Polskę, a wraz z popularnością jej osoby, coraz więcej ludzi odwiedza jej lokale. Choć restauracje Gessler cieszą się dobrymi recenzjami, klienci narzekają na ceny. Te według nich są znacznie zawyżone i niedostępne dla zwykłych Polaków. Magda Gessler zdobyła sławę dzięki programowi "Kuchenne Rewolucje", który pokazał, że nawet najgorzej zarządzana restauracja może osiągnąć sukces - wystarczy trochę pracy.W swoich lokalach gastronomicznych Gessler oferuje mnóstwo najróżniejszych dań, które przygotowywane są z produktów o najwyższej jakości. Niestety wraz z nią, w parze idzie także cena.