Sernik jest jednym z najbardziej lubianych ciast przez Polaków. Robert Makłowicz podczas pieczenia sernika korzysta z rodzinnej receptury. Do sernika dodaje pewien składnik, który zwykle mamy w kuchni. Polecamy rodzinny przepis Roberta Makłowicza na to pyszne ciasto.
Robert Makłowicz właśnie podzielił się z fanami niesamowitą nowiną. Uwielbiany kucharz po raz kolejny będzie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem. Tym razem wydaje książkę z przepisami. Znamy szczegóły projektu.
Makłowicz przyzwyczaił Polaków do smacznej kuchni. Gdy więc zdecydował się sprzedawać dania gotowe, nie trzeba było długo czekać, by ktoś zdecydował się na ich przetestowanie. Sprawdzam Jak podjął się tego „wyzwania”. Wśród jego typów był gulasz, który mocno go zaskoczył. Takiego widoku kompletnie się nie spodziewał.
Zupa pomidorowa co jakiś czas pojawia się w każdym domu. Mało kto jednak podchodzi do niej podobnie jak Robert Makłowicz. Kucharz-podróżnik przedstawił lekką, idealną na lato wersję, w której smak pomidorów podkreśla oliwa oraz inspirowane kuchnią grecką przyprawy.
Gołąbki z kapusty kiszonej zaskoczą was prostotą wykonania. Zaproponowane przez Roberta Makłowicza danie jest pełne wyrazu, a kiszone warzywo pasuje doskonale. Sprawdzi się latem, orzeźwiając i sycąc jednocześnie. Musicie spróbować.
Maczanka krakowska została niemal zapomniana. Prosta i pełna smaku potrawa stała się gwiazdą spotkania Karola Okrasy i Roberta Makłowicza. Uwielbiany kucharz-podróżnik rozsmakował się w dość nietypowej propozycji warszawskiego szefa kuchni. Sprawdźcie, co jego zdaniem wyróżniało tę propozycję.
Leczo jest lubianym daniem jednogarnkowym, które jest smaczne, a do tego proste w przygotowaniu. Znajdziemy w nim dużo warzyw oraz kiełbasę lub parówki. Możliwości kulinarnych jest naprawdę wiele. Jednak Robert Makłowicz gani Polaków. Wytyka jeden błąd, jaki popełniamy podczas gotowania tego smacznego dania.
Zbyt suchy schab jest zmorą każdego kucharza. Pozbawione soków i przeciągnięte mięso raczej nie podbija niczyich kubków smakowych. Radę na to zjawisko ma uwielbiany Rober Makłowicz. Cała tajemnica tkwi w odpowiednim obsmażeniu mięsa.
W Gdyni doszło do niewyobrażalnej tragedii. Ktoś umyślnie podpalił funkcjonującą tam od lat restaurację. Lokal był jednym z ulubionych miejsc znanego i lubianego smakosza- Roberta Makłowicza. Kulinarny celebryta postanowił wykorzystać swoje zasięgi, aby pomóc w sprawie.
Robert Makłowicz szykuje nie lada gratkę dla swoich fanów. Kucharz opublikował wideo, w którym wraz ze swoimi synami ogłosił rozpoczęcie działalności na rynku gastronomicznym. Wspólnie będą wprowadzali kuchnie świata do polskich domów.
Robert Makłowicz po raz kolejny pokazał klasę. Młodzi twórcy powinny się od niego uczyć zasad kultury. Przepaść pokoleniową widać doskonale na przykładzie jedzenia słynnych kiszonych śledzi. W tej kwestii obecne pokolenie nie dorasta Panu Robertowi do pięt.
Skrzydełka z grilla są nie lada przysmakiem. Robert Makłowicz pokazał jak prosto i bez wysiłku przygotować je samodzielnie. Mięso zanurzył w znakomitej glazurze, dzięki której wprost rozpływały się w ustach i miały nieziemski aromat. Musicie spróbować.
Ceny w restauracjach mogą przyprawić o ból głowy. Jednak z drugiej strony kto nie chciałby spróbować menu przygotowanego przez Roberta Makłowicza czy Magdę Gessler? Niestety za takie rarytasy trzeba słono zapłacić. Sałatka z czterech składników, której autorem jest Robert Makłowicz, kosztuje tyle, co danie obiadowe.
Robert Makłowicz w swoich mediach społecznościowych zamieścił oświadczenie, które stanowi finał bulwersującej sprawy. Chodzi o bezprawne wykorzystanie głosu Makłowicza przez oszustów w reklamie internetowej napoju energetycznego. Jak kończy się ta sprawa?
Przyrządzenie domowych frytek wydaje się być banalną sprawą. Wystarczy pokroić ziemniaki, wrzucić je na tłuszcz lub do pieca i gotowe. Robert Makłowicz udowadnia jednak, że danie to jest dużo bardziej złożone, niż się wielu osobom wydaje. Możecie się o tym przekonać, poznając jego przepis na popularną przekąskę.
Roberta Makłowicza chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany krytyk i twórca kulinarny, dziennikarz i podróżnik, rusza z nowym biznesem. Firmę będzie prowadził wspólnie z synem Ferdynandem i Mikołajem. Działalność może zaskoczyć.
Lubicie skrzydełka z grilla? Wobec tego pokochacie przepis, którym podzielił się Makłowicz. Swojego kurczaka przyprawia zupełnie inaczej, niż większość naszych rodaków. Inspiracja dla jego wersji pochodzi aż z dalekiego Libanu.
Robert Makłowicz jest znanym koneserem dobrej kuchni. Każdą, nawet najprostszą potrawę potrafi zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wiemy, jaki jest przepis na jego ulubioną zupę szczawiową. Pochodzący z Ukrainy „zielony barszcz" wynosi to popularne danie na zupełnie nowy poziom.
Rosół jest niekwestionowanym królem wszystkich polskich zup. Na przestrzeni lat powstała na niego niezliczona ilość sposobów i przepisów. Robert Makłowicz jednak przygotowuje swój wywar w najbardziej tradycyjny sposób. Zamiast dorzucać do garnka wymyślne składniki, trzyma się klasycznego zestawu przypraw.
Pierogi na wielkanocnym stole też znajdą swoje miejsce. Pyszny przysmak z soczewicą i boczkiem zaproponowany przez Roberta Makłowicza inspirowany jest kuchnią regionalną, a jego zrobienie zajmie zaledwie kilka chwil. Skusicie się?
Robert Makłowicz parzy białą kiełbasę inaczej niż wszyscy. Nie wstawia jej do garnka z samą wodą. Na początku gotuje aromatyczny wywar na bazie warzyw korzeniowych i przypraw, w tym suszonej kolendry.
Żurek za chwilę zagości na naszych stołach. Nim jednak zabierzemy się za jego przygotowanie, warto sprawdzić, które przyprawy są konieczne, by wydobyć smak dania. Robert Makłowicz stawia na czosnek, bez którego nie wyobraża sobie gotowania tego przysmaku. Dotarliśmy do jego receptury.
Koniec z pieczeniem pasztetu. Przesmażone z aromatycznymi dodatkami wątróbki drobiowe zblenduj i wstaw do lodówki. Następnego dnia danie będzie gotowe. Wielkanocny pasztet według przepisu Roberta Makłowicza nie ma sobie równych.
Pyszny pasztet skusi niejednego smakosza. Rarytas w wykonaniu Roberta Makłowicza nie ustępuje specjałom serwowanym w restauracjach, a sekretem jego smaku jest dodatek pistacji. Orzechy doskonale pasują do wybranych przez kucharza mięs i sprawiają, że wyrób nabiera charakteru i apetycznego wyglądu. Musicie spróbować.
Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Koniecznie zrób beskidzkie prażuchy z bryndzą. Robert Makłowicz podzielił się przepisem na kultowe kluchy z dodatkiem słoniny. Obiad będzie gotowy błyskawicznie.
Dobrych naleśników z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Wersja z dodatkiem maślanki zaproponowana przez Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Znany babciom składnik sprawia, że ciasto wychodzi aksamitne i zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz pokazał swój patent na to klasyczne danie. Kucharz radzi, by wykorzystać mączyste ziemniaki. Wtedy potrawa będzie chrupiąca.
Rosół jest jedną z najczęściej przyrządzanych w polskich domach zup. Robert Makłowicz podzielił się swoją opinią na temat dodatków, z jakimi danie będzie dobrze smakowało. Według kucharza niedopuszczalnym jest serwowanie go z ugotowanymi ziemniakami. Przy okazji zdradził też swój przepis na ten wyjątkowo smaczny element obiadu.