Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Robert Makłowicz

Robert Makłowicz

Robert Makłowicz z synami
25.05.2023 21:40 Makłowicz rusza z rodzinną firmą. Nie uwierzycie, czym się będą zajmować

Roberta Makłowicza chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany krytyk i twórca kulinarny, dziennikarz i podróżnik, rusza z nowym biznesem. Firmę będzie prowadził wspólnie z synem Ferdynandem i Mikołajem. Działalność może zaskoczyć. 

grillowane skrzydełka od Makłowicza
13.05.2023 12:41 Żadna musztarda, żaden miód. Makłowicz zupełnie inaczej przyrządza skrzydełka na grilla

Lubicie skrzydełka z grilla? Wobec tego pokochacie przepis, którym podzielił się Makłowicz. Swojego kurczaka przyprawia zupełnie inaczej, niż większość naszych rodaków. Inspiracja dla jego wersji pochodzi aż z dalekiego Libanu.

Zupa szczawiowa Roberta Makłowicza
03.05.2023 10:21 Makłowicz nie robi zwykłej szczawiowej. W prosty sposób zmienia ją w wykwintne danie

Robert Makłowicz jest znanym koneserem dobrej kuchni. Każdą, nawet najprostszą potrawę potrafi zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wiemy, jaki jest przepis na jego ulubioną zupę szczawiową. Pochodzący z Ukrainy „zielony barszcz" wynosi to popularne danie na zupełnie nowy poziom.

doprawianie rosołu
24.04.2023 20:59 Makłowicz wrzuca do rosołu te 4 przyprawy. Bez udziwnień, klasyka górą

Rosół jest niekwestionowanym królem wszystkich polskich zup. Na przestrzeni lat powstała na niego niezliczona ilość sposobów i przepisów. Robert Makłowicz jednak przygotowuje swój wywar w najbardziej tradycyjny sposób. Zamiast dorzucać do garnka wymyślne składniki, trzyma się klasycznego zestawu przypraw.

Pierogi podlaskie
09.04.2023 19:12 Pierogi wielkanocne z Podlasia zachwyciły Makłowicza. Ten farsz jest hitem

Pierogi na wielkanocnym stole też znajdą swoje miejsce. Pyszny przysmak z soczewicą i boczkiem zaproponowany przez Roberta Makłowicza inspirowany jest kuchnią regionalną, a jego zrobienie zajmie zaledwie kilka chwil. Skusicie się? 

Makłowicz pokazał, jak parzy białą kiełbasę
08.04.2023 13:12 Nie uwierzysz jak Makłowicz parzy białą kiełbasę. Zawsze pamięta o 1 zasadzie

Robert Makłowicz parzy białą kiełbasę inaczej niż wszyscy. Nie wstawia jej do garnka z samą wodą. Na początku gotuje aromatyczny wywar na bazie warzyw korzeniowych i przypraw, w tym suszonej kolendry. 

Żurek Roberta Makłowicza
06.04.2023 14:38 Makłowicz wyjawił sekret żurku. „Bez tego jest nędzny”

Żurek za chwilę zagości na naszych stołach. Nim jednak zabierzemy się za jego przygotowanie, warto sprawdzić, które przyprawy są konieczne, by wydobyć smak dania. Robert Makłowicz stawia na czosnek, bez którego nie wyobraża sobie gotowania tego przysmaku. Dotarliśmy do jego receptury. 

wielkanocny pasztet według przepisu Roberta Makłowicza
27.03.2023 22:11 Wielkanocny pasztet Makłowicza nie ma sobie równych. Każdy zdąży go przygotować

Koniec z pieczeniem pasztetu. Przesmażone z aromatycznymi dodatkami wątróbki drobiowe zblenduj i wstaw do lodówki. Następnego dnia danie będzie gotowe. Wielkanocny pasztet według przepisu Roberta Makłowicza nie ma sobie równych.

Pasztet z pistacjami
21.03.2023 17:13 Makłowicz dorzuca do pasztetu zaskakujący składnik. Efekt jak z najlepszej restauracji

Pyszny pasztet skusi niejednego smakosza. Rarytas w wykonaniu Roberta Makłowicza nie ustępuje specjałom serwowanym w restauracjach, a sekretem jego smaku jest dodatek pistacji. Orzechy doskonale pasują do wybranych przez kucharza mięs i sprawiają, że wyrób nabiera charakteru i apetycznego wyglądu. Musicie spróbować. 

prażuchy według przepisu Roberta Makłowicza
17.03.2023 20:28 Makłowicz przypomniał przepis na prażuchy. Zapomniany przysmak wraca do łask

Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Koniecznie zrób beskidzkie prażuchy z bryndzą. Robert Makłowicz podzielił się przepisem na kultowe kluchy z dodatkiem słoniny. Obiad będzie gotowy błyskawicznie.

Naleśniki Roberta Makłowicza
15.03.2023 11:13 Makłowicz wlewa do naleśników szklankę gęstego napoju. To ulubiony patent babć

Dobrych naleśników z chęcią skosztuje niejeden smakosz. Wersja z dodatkiem maślanki zaproponowana przez Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Znany babciom składnik sprawia, że ciasto wychodzi aksamitne i zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie? 

Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza
03.03.2023 10:17 Makłowicz zdradził patent na placki ziemniaczane. 1 zasada jest priorytetowa

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz pokazał swój patent na to klasyczne danie. Kucharz radzi, by wykorzystać mączyste ziemniaki. Wtedy potrawa będzie chrupiąca. 

Rosół nie może zawierać ziemniaków według Makłowicza
18.02.2023 16:35 Makłowicz zdradził, jakiego składnika nie akceptuje w rosole. Część Polaków go ubóstwia

Rosół jest jedną z najczęściej przyrządzanych w polskich domach zup. Robert Makłowicz podzielił się swoją opinią na temat dodatków, z jakimi danie będzie dobrze smakowało. Według kucharza niedopuszczalnym jest serwowanie go z ugotowanymi ziemniakami. Przy okazji zdradził też swój przepis na ten wyjątkowo smaczny element obiadu.

zupa pomidorowa
05.02.2023 22:06 Nie uwierzysz, co Makłowicz dodał do pomidorówki. Polacy wybierają inne dodatki

Robert Makłowicz przygotował zupę pomidorową. Nie było by w tym nic niezwykłego, gdyby nie oryginalny dobór dodatków. Kucharz do swojej pomidorówki wrzucił niespotykany w niej zazwyczaj makaron orzo. Przyznac trzeba, że kluski przypominające do złudzenia ryż są bardzo sprytnym posunięciem.Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza zainspirowana jest greckim wariantem potrawy. Na słonecznych wyspach, poza orzo dodaje się do niej między innymi seler naciowy, wino czy cynamon. Tak przyrządzona zupa smakuje zupełnie inaczej, niż jesteśmy przyzwyczajeni. Co ciekawe, można jeść ją zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zapiekanka ziemniaczana Makłowicza
04.02.2023 22:43 Nie kosztuje kroci, a smakuje jak z restauracji. Zapiekanka ziemniaczana Makłowicza jest hitem

Zapiekanka ziemniaczana w stylu szwedzkim będzie świetnym pomysłem na obiad. Przedstawione przez Roberta Makłowicza danie z dodatkiem korzennych szprotek jest pełne smaku, niedrogie i niesamowicie sycące. Musicie go spróbować — zachwyci od pierwszego kęsa. Inspirowana szwedzką potrawą pokusa Janssona zapiekanka w wykonaniu Roberta Makłowicz jest znakomita. Wykorzystane w niej mączyste ziemniaki i szprotki helskie w korzennym sosie razem smakują fantastycznie, a posiłek na długo nas nasyci. Warto skosztować.

bigos robert makłowicz
20.11.2022 12:41 Niebywałe, z jakiej kapusty Robert Makłowicz robi bigos. Wielki rarytas

Robert Makłowicz jest w naszym kraju wielkim kulinarnym autorytetem. Przemierzył setki kilometrów by pokazać na najciekawsze potrawy z rozmaitych stron świata. Dziś Pan Robert wraca na własne podwórko i dzieli się przepisem na staropolski bigos. Taki smak to nie lada gratka.Robert Makłowicz swój bigos przygotowuje jedynie z jednego rodzaju kapusty, czyli kapusty kiszonej. Dokłada do niego natomiast bogactwo rozmaitych mięs i wędlin. W bigosie nie może rzecz jasna zabraknąć suszonych śliwek ani grzybów. Staropolski bigos Roberta Makłowicza nie ma sobie równych.

Niebywałe, co Makłowicz dodaje do jajecznicy. O takim dodatku nikt by nawet nie pomyślał
23.10.2022 21:54 Niebywałe, co Makłowicz dodaje do jajecznicy. O takim dodatku nikt by nawet nie pomyślał

Robert Makłowicz zdradził przepis na jajecznicę z krewetkami, harissą i innymi składnikami. Popularne śniadanie z niecodziennymi dodatkami nabiera ostrości i charakteru, jest również niezwykle aromatyczne.Jajecznica jest świetnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Możemy przygotować ją z wieloma dodatkami, np. z grzybami, boczkiem, awokado, cebulą, szczypiorkiem i każdym, ulubionym składnikiem. Robert Makłowicz kultowe śniadanie przygotowuje z niecodziennymi dodatkami i smaży je na oliwie z oliwek.Robert Makłowicz dzieli się z fanami wieloma przepisami na kultowe dania w zupełnie nowej odsłonie. Jedną z takich potraw jest jajecznica po tunezyjsku z dodatkiem krewetek i innych składników. Makłowicz do jajecznicy dodaje również pastę pomidorową, natkę pietruszki i harissę.Harissa jest popularną przyprawą kuchni Bliskiego Wschodu. Pasta przygotowana z papryki, pomidorów, czosnku, kminu rzymskiego i kolendry jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do wielu potraw. Jajecznica z jej dodatkiem jest pełna smaku i aromatu. Do przygotowania jajecznicy w tunezyjskim stylu wykorzystajmy krewetki koktajlowe. Mrożone krewetki wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki, żeby stopniowo się rozmroziły. Nigdy nie rozmrażamy krewetek w mikrofalówce lub na patelni, ponieważ stracą smak.

Paprykarz drobiowy Roberta Makłowicza. Prosty sposób na szybkie, pożywne danie
28.09.2022 16:56 Paprykarz drobiowy Roberta Makłowicza. Prosty sposób na szybkie, pożywne danie

Jeśli nie macie pomysłu na szybki, smaczny posiłek, proponujemy przygotować paprykarz drobiowy z przepisu Roberta Makłowicza. Danie ma niewiele wspólnego z dobrze nam znanym paprykarzem rybnym. Co prawda można je podać z kromką chleba, jednak zaserwowany z ryżem lub kluskami stanowi doskonałe danie obiadowe. Paprykarz drobiowy z dodatkiem świeżej papryki, soczystych pomidorów i aromatycznych przypraw zachwyci każdego smakosza. Makłowicz danie przygotowuje na tłuszczu z wytopionej słoniny wędzonej, dzięki czemu paprykarz zyskuje charakter i wyraźny smak.Paprykarz jest potrawą bardzo pożywną, ale i prostą w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się więc jako szybkie danie w nawet najbardziej zabiegany dzień. Paprykarz możemy przechowywać w lodówce albo przełożyć do wyparzonych słoików, zawekować i przechowywać w spiżarni.

Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki
20.09.2022 15:50 Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Tajemnicą jej smaku są 2 popularne składniki

Robert Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Do zupy dodaje żołądki drobiowe i kaszę mannę. W ten sposób przygotowany wywar jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Zupa ogórkowa z przepisu Makłowicza doskonale nasyci i rozgrzeje domowników.Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych jest przepyszna. Makłowicz nie dodaje do niej ziemniaków. Zamiast nich przygotowuje kluseczki grysikowe, czyli kluski z kaszy manny. Przypominają one tradycyjne kluski lane, jednak są o wiele smaczniejsze.Makłowicz ogórkową gotuje na wcześnie przygotowanym bulionie drobiowym. Jeśli mamy rosół z poprzedniego dnia, ugotujmy na nim zupę, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z bulionu z kostki rosołowej, bo to sama sól i konserwanty.Ogórki kiszone do ogórkowej wymagają odpowiedniego przygotowania. Starte warzywa smażymy na niewielkiej ilości masła i dodajemy, kiedy aromatyczny bulion jest już gotowy. Nie zapomnijmy również o wodzie po ogórkach, która wzmacnia kwaśny smak wywaru.

Aromatyczna zupa pomidorowa - prosty przepis Roberta Makłowicza
07.09.2022 12:50 Banalny sposób Makłowicza na aromatyczną zupę pomidorową. Jest prosta w przygotowaniu i doskonała w smaku

Zupa pomidorowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Robert Makłowicz zaproponował pyszną jej wersję przyrządzaną na bazie aromatycznych pomidorów pieczonych z dodatkiem oliwy. Przepis jest niezwykle prosty, a smak zachwyci najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Podpieczenie pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek sprawia, że stają się delikatne i miękkie — wręcz kremowe. Wie o tym doskonale Robert Makłowicz, który wykorzystuje je do zrobienia smakowitej zupy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować warzywa w takiej odsłonie — koniecznie to nadróbcie. Zupa z ich dodatkiem jest przepyszna.

Robert Makłowicz, chłodnik
24.07.2022 09:45 Makłowicz robi zielony chłodnik. W składzie same największe rarytasy

Nie macie ochoty na gorące potrawy w upał? Sprawdźcie, jak Robert Makłowicz robi zielony chłodnik. W jego składzie pojawiły się największe rarytasy, takie jak czosnek niedźwiedzi, szczaw i koperek. Zobaczcie, do jeszcze Makłowicz dodaje do tej pysznej zupy i z czym ją podaje.W upalne dni apetyty nam nie dopisują. W sumie bardziej chce nam się pić, niż jeść. Ale oczywiście jeść trzeba, można jednak wybierać lżejsze potrawy. Doskonale w letni klimat wpisują się chłodniki, które serwuje się na zimno. Już samą temperaturą potrafią przynieść ulgę, a gdy jeszcze smakują tak, jak chłodnik Roberta Makłowicza, to nic, tylko zajadać.

Robert Makłowicz, majonez
29.06.2022 20:13 Domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Niezawodny sposób na pyszny sos

Dziś przygotujemy domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Znany kucharz ma swój niezawodny sposób na ten pyszny, lubiany sos. Zawsze dodaje do niego pół łyżeczki cukru pudru, dzięki czemu sos ma doskonale zbalansowany smak. Podajcie go do gotowanych jajek lub dodajcie do sałatki, a z pewnością poczujecie różnicę. Gotowy majonez bez trudu kupisz w każdym sklepie. Jednak nie każdy z pewnością przypadnie ci do gustu. Jedni wolą majonez o delikatniejszym smaku, inni zaś bardziej wyrazisty. Jedno jest pewne — w każdym kupnym majonezie znajdują się dodatki, które zwiększają jego trwałość i polepszają smak. Jeśli jednak chcesz, by twój majonez miał prosty skład i wybitny smak, przygotuj go domowym sposobem. Najlepiej według sprawdzonej receptury Roberta Makłowicza. On nie tylko zna się na swoim fachu, ale też jest wielkim smakoszem. Możesz więc mieć zaufanie do jego majonezu.

Robert Makłowicz, chleb
21.06.2022 09:26 Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. 1 składnik sprawia, że staje się doskonale wilgotny

Sprawdźcie, jak Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. Dodaje do ciasta jeden składnik, a mianowicie maślankę, która sprawia, że pieczywo staje się doskonale wilgotne. Koniecznie przetestujcie jego prostą recepturę z dodatkiem drożdży. Świeży, chrupiący chleb potrafi być na tyle smaczny, że można go jeść posmarowanego jedynie masłem. Do tego kubek zimnego mleka i letnie śniadanie gotowe. Jeśli wciąż nie znaleźliście blisko swojego domu piekarni, czy sklepu, w którym można taki pyszny chleb kupić, pokuście się o własnoręczne jego przygotowanie. W domowym wypieku chleba pomoże wam przepis Roberta Makłowicza. Poniższy przepis bazuje na maślance. Dzięki niej chleb jest wilgotny i wyrośnięty. Dodatek kminku dodaje zaś wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Przekonajcie się o tym sami.

Robert Makłowicz, leczo
10.06.2022 21:23 Idealne leczo według Roberta Makłowicza. Uwagę przykuwa jeden szczegół

Poznajcie przepis na idealne leczo według Roberta Makłowicza. Uwagę w nim przykuwa jeden szczegół, a mianowicie brak cukinii. Sprawdźcie, czy może ta bardziej zbliżona do oryginału wersja lecza lepiej wam odpowiada. Pamiętajcie o tym, że potrawa ta dobrze smakuje też na zimno. Leczo jest chyba jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni węgierskiej. Oczywiście doczekało się już wielu wersji, więc trudno dojść, która z nich jest tradycyjna. Jak jednak ustalił Robert Makłowicz, do klasycznego lecza nie dodaje się cukinii, a także papryki w proszku.

Zachwycający patent Makłowicza na placki z kukurydzy. Prosto i smacznie
18.05.2022 21:33 Zachwycający patent Makłowicza na placki z kukurydzy. Prosto i smacznie

Przepis Roberta Makłowicza na tajskie placki kukurydziane to absolutny hit w mojej kuchni. Chrupiące placuszki smażone na głębokim oleju podane z sosem słodko- pikantnym to pomysł na szybki obiad lub podwieczorek da całej rodziny. Poznaj zachwycający patent Makłowicza na placki kukurydziane, lepszych nie jadłeś.Uwielbiam tajską i orientalną kuchnię, a programy kulinarne Roberta Makłowicza mogłabym oglądać bez przerwy. W jednym z nich Pan Robert przygotował tajskie placuszki kukurydziane z domowym sosem słodko- pikantnym. Całe danie jest bardzo proste w przygotowaniu i zachwyca swoim wyjątkowym, egzotycznym smakiem.Placuszki są naprawdę szybkim daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i podwieczorek. Placki są bardzo pożywne, chrupiące i pyszne, a podane z aromatycznym sosem smakują nieziemsko. Jeśli jeszcze ich nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.Sos słodko- pikantny można kupić w niemal każdym sklepie, jednak gorąco zachęcam do przygotowania tego wyśmienitego dodatku samodzielnie. Gęsty, ciągnący się sos z cukru, octu ryżowego i papryczek chili jest idealnie wyważony, słodki, pikantny, lekko kwaśny. Jeśli również jesteś miłośnikiem tajskiej kuchni- tu poznasz przepis na tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, jest pożywna i bardzo aromatyczna, idealna na obiad w orientalnym stylu.

Makłowicz o wielkanocnym jadłospisie Polaków. Padły mocne słowa
15.04.2022 15:38 Makłowicz o wielkanocnym menu Polaków. Padły mocne słowa

Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube skrytykował menu wielkanocne Polaków. Wyjaśnił również, skąd wzięła się tradycja obficie zastawionego stołu. Co znany krytyk kulinarny proponuje zamiast tradycyjnych potraw?Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, wszyscy przygotowują już tradycyjne potrawy świąteczne na Wielką Niedzielę, jak pieczeń drobiowa, schab ze śliwką, zimne nóżki, pasztet z królika. Robert Makłowicz podzielił się z fanami swoimi spostrzeżeniami na temat naszego jadłospisu w święta, padły mocne słowa.

Robert Makłowicz, majonez
07.04.2022 20:08 Jaki jest najlepszy majonez według Roberta Makłowicza? Jeden wybór bije na głowę inne

Święta tuż, tuż i z pewnością nie obędą się bez majonezu. A wiecie, jaki jest najlepszy majonez według Roberta Makłowicza? Jeden wybór bije na głowę inne. Warto zasugerować się opinią kulinarnego autorytetu, bo mało kto zna się na jedzeniu tak dobrze, jak Makłowicz. Majonez jest jednym z najpopularniejszych sosów, po który sięgamy na co dzień. Trudno sobie bez niego wyobrazić też święta, zwłaszcza wielkanocne. Wszak jest on nieodzownym dodatkiem do potraw z jaj, a także do sałatki jarzynowej. Smak tych potraw w dużej mierze zależy od jakości i walorów majonezu. Warto więc wybrać najlepszy. Który zasługuje na to miano zdaniem Roberta Makłowicza? Będziecie zaskoczeni jego odpowiedzią.

Gołąbki Roberta Makłowicza
03.04.2022 21:10 Niezwykły przepis Roberta Makłowicza na gołąbki w kiszonej kapuście. Palce lizać

Przyzwyczailiśmy się, że gołąbki gotuje się ze zwykłej surowej kapusty, lecz Robert Makłowicz ma na nie inny pomysł. Znany krytyk kulinarny farsz umieszcza w liściach kiszonej kapusty, tworząc zupełnie nową kompozycję smakową. Niżej wyjawiamy przepis, dzięki któremu samodzielnie wykonasz to pyszne danie. Gołąbki w kiszonej kapuście Roberta Makłowicza wzorowane są na sarmie, czyli mięsnym farszu owiniętym kiszonymi liśćmi winogron. Sarma wywodzi się z tradycyjnej tureckiej kuchni. Propozycja Makłowicza pozwala spróbować zupełnie nowego smaku, bez konieczności szukania nieznanych składników. Co więcej, potrawa przygotowywana jest stosunkowo szybko, co jest dużą zaletą.