Czy marzy ci się tatar? Jeśli ten smak śni ci się po nocach, to polecamy przepis na tę potrawę, ale zrobioną nie z wołowiny, czy z łososia. Najlepszy tatar jest z czegoś zupełnie innego. Polacy przepadają za tym smakiem.
Czy masz już pomysł na jedzenie na Sylwestra? Polecam danie, które uwielbiają wszyscy goście. Efektowne kanapki z wyśmienitymi dodatkami sprawią, że każdy będzie chciał kolejną porcję. Ten rarytas w mgnieniu oka zniknie z talerzy.
Karp jest jedną z potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak, co robić, gdy zostanie nam po świętach? W jaki sposób mrozić tę rybę? Należy pamiętać o jednym detalu.
Śledzi nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przyrządzone w aromatycznym, a zarazem prostym sosie będą tak smaczne, że nikt im się nie oprze. Musicie spróbować.
Dwie najpopularniejsze metody odsalania śledzi przed przygotowaniem ich w zalewie lub na patelni to moczenie w wodzie lub mleku. Obie dają niezłe efekty, ale czy da się lepiej? Da się! Z tym niezwykłym wachlarzem płynów do namaczania śledzi.
Do największych wad karpia należą ości. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym przestaną być problemem. Te rady sprawią, że nie będziesz miała problemu z pozbyciem się ich w dosłownie kilka minut.
Któż z nas nie ma na koncie błędu przygotowania nadmiaru jedzenia na święta. Karp zostaje po wigilii, a w święta jemy już inne przygotowane dania. Co zrobić z rybą? Czy można ją zamrozić?
Szukasz inspiracji na świąteczne śledzie? W ostatnim odcinku „Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler pokazała ich aż nadto. Na szczególną uwagę zasługują jej niezwykłe śledzie w sosie musztardowym. Spośród innych wyróżnia je 1 dodatek.
Śledzie to tradycyjna wigilijna przekąska. Zazwyczaj to od niej zaczynamy wieczerzę. Zdarza się jednak, że śledź w kawałkach może się wydać nudny, nie wszyscy go lubią. Na szczęście ze śledzia można zrobić mnóstwo innych dań. Śledziowe przekąski mogą być zupełnie inne. Zaskoczenie jest tak duże, że nowe śledziowe dania znikają zanim się obejrzę.
Już wkrótce na wigilijnych stołach Polaków zagości karp. Magda Gessler ma na tę rybę pyszny sposób. Karp w jej wydaniu nie ma ości, za to jego mięso to sama delikatność. Przygotujcie tak tę rybę, jak znana restauratorka.
Choć nasze wyobrażenie o rybach w kuchni polskiej wciąż obraca się wokół karpia, dorsza i mintaja, chyba najpopularniejszym dziś gatunkiem jest łosoś. Jego dostępność w sklepach i niska cena sprawiają, że warto zainteresować się różnymi metodami przyrządzania go. Jedną z nich jest ten świetny przepis na domowe sous vide.
Wszyscy już dawno zrobili śledzie, a Ty jeszcze nawet ich nie kupiłaś? Nic się nie stało, zdążysz. Te przepisy działają nawet dzień przed wigilią.
Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez ryb na wigilijnym stole. W wielu domach karp to pozycja obowiązkowa, ale w Święta raczymy się też śledziami, czy dorszami. Czy w tym roku słono zapłacimy za ryby? To sprawdzaliśmy w kultowym miejscu dla smakoszy ryb, czyli na Hali Rybnej w Gdyni.
Powiedzieć o karpiu, że jest rybą kontrowersyjną w kontekście wigilii, to nic nie powiedzieć. Jedni go kochają, inni nie cierpią. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez kilku postaci tego produktu, jednak część smakoszy uważa go za najwyżej zło konieczne na świątecznym stole i najchętniej zastąpiliby go innym. Tylko jakim? Podsuwamy kilka propozycji „zamienników” dla tradycyjnego wigilijnego karpia.
Zwykle na Wigilię robiłam śledzie w śmietanie. Jednak tym razem przyrządzę je inaczej. Ryba w słodko-ostrym sosie zachwyci moich gości. To danie jest pyszne i znakomicie prezentuje się na świątecznym stole.
Karp najczęściej jest jadany podczas wieczerzy wigilijnej. W jego poszukiwaniu wybrałam się do Biedronki i w lodówce znalazłam rybę, która była niemal identyczna jak karp. Jednak prawda okazała się zupełnie inna. Tę smaczną rybę podobną do karpia można kupić w promocyjnej cenie w Biedronce.
Na Boże Narodzenie przygotowujemy przeważnie zbyt dużo jedzenia. Co zrobić ze śledziami, które zostają nam po świętach? Zwykle przyrządzam z nich smakołyk, który znika z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe.
Jak Wigilia to karp, którego przyrządzamy na wiele sposobów. Ja robię go z dodatkami, które mogą budzić zdziwienie. Z nimi ta wigilijna ryba wychodzi, że palce lizać. Rodzina nie potrafi odmówić sobie kolejnej porcji tego smacznego dania.
Dobrze przyrządzona ryba faszerowana to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cóż z tego, skoro czasem wielokrotne nawet eksperymenty nie prowadzą do oczekiwanych rezultatów. Galareta powinna być przecież klarowna, a ryba zwarta i delikatna, a obie te cechy są trudne do uzyskania. Dlatego tak się ucieszyłam, kiedy Karol Okrasa zaproponował przepis niezawodny.
Czy lubicie przysmaki kuchni regionalnej? Dla mnie takie potrawy są ciekawą podróżą kulinarną w głąb Polski. W jedną z nich wyruszyłam dzięki przepisowi cioci ze Śląska. Jej sałatka jest bardzo prosta, ale dostarcza wielu kulinarnych wrażeń.
Zwykle na świątecznych stołach znajdziemy karpie i śledzie. Jednak osoby, które szukają kulinarnych nowości, mogą skusić na zakup ryby, która jest jeszcze gorsza od pangi. Pełno w niej ołowiu, dlatego lepiej omijać ją szerokim łukiem. Pod żadnym pozorem nie kupujcie jej na Boże Narodzenie.
Sałatka Szuba co roku gości na moim świątecznym stole. Ten wyśmienity śledź pod pierzynką z kwaskowatego sosu robi furorę wśród gości. Smakuje wyśmienicie i wygląda okazale na półmisku. Polecam przepis na tę wyjątkową sałatkę.
Czy wiecie, jak właściwie przygotować karpia do smażenia ? Pomocna może okazać się siatka po cebuli. Jeśli macie ją pod ręką koniecznie skorzystajcie z prostego triku. Ryba będzie gotowa do dalszej obróbki w kilka chwil.
Smażenie karpia nie jest banalne. Ryba wymaga odpowiedniego przygotowania, a czasami nawet mimo to mąka pali się w trakcie jej przyrządzania. Tomasz Strzelczyk pokazał jak temu zapobiec. Jego patent jest genialny.
Ceny karpia w tym roku potrafią wbić w fotel. Nawet w popularnych marketach nie jest tanio. Sprawdziliśmy, ile za rybę zapłacimy w Lidlu i Biedronce. W oczy rzuciła nam się też cena makowca.
Śledzie już niebawem trafią na wigilijne stoły w wielu domach smakoszy. Solenie śledzi ma zachować ich świeżość, a w jaki sposób możemy pozbyć się nadmiaru soli? Polecany przez nas patent stosują najlepsi kucharze.
Już niedługo zasiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie pysznych potraw, ale co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Katarzyna Bosacka z ryby po grecku przyrządza wykwintną zupę z nutką egzotyki. Uzupełnia ją pewnym smacznym dodatkiem.
Kiedy w okolicach wigilii i świąt Bożego Narodzenia mówimy "ryba”, przeważnie myślimy “karp”. Choć znawcy sztuki kulinarnej podkreślają, że dostał się on na polskie stoły później, niż się nam wydaje, jest teraz na nich wszechobecny. Cóż jednak szkodzi, by eksperymentować? W tym roku zdecyduję się na ten krok znając niezwykłe właściwości innej ryby – dorsza.