Słony charakter i wyrazista struktura greckiego sera to świetny sposób na podkręcenie dobrze nam znanej potrawy. W tej postaci pasta z makreli smakuje jak nigdy dotąd.
Za rybę najgorszej jakości uchodzi ta mrożona. Czy, aby na pewno tak jest? Norwescy badacze przeprowadzili analizę, która wykazała, że jest zupełnie inaczej. Poznaj wyniki ich badań, a dowiesz się, w jakiej postaci warto kupować rybę i dlaczego.
Dymitr Błaszczyk z kanału Sprawdzam Jak w najnowszym filmie przetestował gotowe dania z restauracji Magdy Gessler. Wśród nich znalazły się także śledzie po kaszubsku za 57 złotych za 300 gramów. Czy przysmak jest wart swojej ceny?
Dorsz jest jedną z najpopularniejszych ryb spożywanych w Polsce zaraz obok miruny. W jakiej wersji smakuje najlepiej? Możemy jeść go klasycznie w panierce i z frytkami lub trochę poeksperymentować. Koniecznie sprawdźcie przepis na dorsza w czosnku i cytrynie.
Mało kto wie, jakie mamy szczęście. W naszych sklepach można kupić jedną z najzdrowszych ryb świata. Jeśli w lodówce podczas zakupów wypatrzymy mirunę, natychmiast po nią sięgnijmy.
Oto przepis na klasycznego śledzia pod pierzynką. Pierzynki są różne, ale ta składa się z dodatków, których po podobnej sałatce oczekujemy najczęściej. Mamy tu więc ogórki kiszone, buraki i jajko.
Jaka pasta będzie najlepsza do chleba? Bez dwóch zdań to pasa z makreli. Uwielbiany dodatek sprawia, że jej smak jest nie do podrobienia. Przepis przyda się w każdym domu.
Niektóre gatunki ryb warto omijać szerokim łukiem. Chodzi zwłaszcza o te, które hodowane są w rozmaitych, przeważnie nie najlepszych warunkach. Niestety, należą przeważnie do najtańszych, a w naszych sklepach ich pełno.
Ryba to specyficzny rodzaj mięsa, a zatem zupa rybna to specyficzny rodzaj rosołu. Tomasz Strzelczyk pokazał prosty przepis. Jego swojska ucha to potęga rybnego smaku.
Ryba pieczona jest smaczna i zdrowa. Tajemnicą jej smaku jest chrupiąca posypka. Tak przyrządzony dorsz na obiad podbije podniebienie każdego smakosza. Ta receptura jest warta zapamiętania.
Ryba w zalewie octowej to wszystkim dobrze znana przekąska. Mimo to warto wypróbować przepis Tomasz Strzelczyka, który przysmak przygotowuje w nieco inny sposób, a w dodatku z ryby, o której nikt by nawet nie pomyślał. Poznaj przepis kucharza, a dowiesz się, dlaczego zasługuje na szczególne uznanie.
Czy na pewno wiesz, jak smażyć łososia ze skórą? Wiele kucharek i kucharzy popełnia błędy, które sprawiają, że ryba wychodzi niesmaczna. Poznaj wskazówki, dzięki którym dowiesz się, na jakim tłuszczu smażyć łososia, a także jak długo. Będziesz stosować je za każdym razem.
Morze Bałtyckie to niepodważalnie kraina różnych ryb. Nie bez powodu jadąc w te rejony na wakacje, obowiązkowym punktem na liście wielu Polaków jest spróbowanie przyrządzanych tam smakołyków rybnych. Na jedną rybę należy zwrócić szczególną uwagę, gdyż jest niskokaloryczna, bogata w białko, a przy tym przepyszna. Niektórzy mylą ją z flądrą, natomiast ma ona swoje unikalne cechy. Koniecznie musisz jej spróbować.
Jest smaczna, zdrowa, a przy tym niezwykle uniwersalna jako produkt kulinarny. Troć wędrowna, znana dziś pod jeszcze bardziej szumnym pseudonimem, jest też znacznie tańsza od łososia. Zwłaszcza kiedy można upolować ją w promocji, jak teraz.
Często spotykamy ją w postaci wędzonej, nieco rzadziej – jako produkt obiadowy. W obu tych przypadkach, zwłaszcza w tym drugim, warto sięgnąć po tę zdrową i pyszną rybę. Oto bogaty w witaminy i minerały mieszkaniec Atlantyku
Jakie danie sprawdzi się na śniadanie, a jednocześnie może być pyszną przystawką na imprezę? To pomidorki nadziewane, które efektownie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują. Zrobisz je dzięki temu prostemu przepisowi ze zdrowym produktem.
Pasty kanapkowe to świetne rozwiązanie na śniadanie. Sprawdzą się zwłaszcza wtedy, kiedy do wykarmienia jest większa liczba biesiadników. W wielkiej skali robi się je niewiele trudniej niż w małej – czyli zupełnie łatwo.
Ryby naszpikowane są kwasami omega-3, witaminami i białkiem. Powinniśmy regularnie po nie sięgać. Jednak nie każda ryba jest wartościowa. Gatunek, który wciąż jest częstym wyborem Polaków, nigdy nie powinien trafić na nasz stół.
Ryba na piątek to zawsze zdrowy i smaczny wybór. Teraz w dobrej cenie kupimy jedną z nich w Dino. Warto włączyć ją do diety. Jest zdrowsza i tańsza niż dorsz.
Biedronka nie zwalnia tempa. Sieć obniżyła ceny wielu popularnych produktów, a niektóre z nich rozdaje za darmo. Są one tak rozchwytywane, że nie obyło się bez wprowadzenia limitów. Warto podkreślić, że oferta obowiązuje tylko dziś - w środę 8 stycznia 2025 roku. Trzeba się śpieszyć, aby skorzystać z okazji.
Czy ryba pasuje do sałatki? Jak najbardziej! Przyrządzam sałatkę z makreli wędzonej i wychodzi pysznie. Ta smaczna ryba doskonale komponuje się ze smakiem chrupiących warzyw i jajek. Każdemu polecam przepis na tę szybką i zdrową przekąskę.
Ryby powinny często gościć w menu seniorów. Muszą oni jednak pamiętać o ważnej zasadzie - sięgać tylko po te, które zawierają cenne dla zdrowia składniki odżywcze, a unikać gatunków skażonych rtęcią. Ryba, o której chcielibyśmy opowiedzieć, to zdecydowanie jeden z najlepszych możliwych wyborów.
Śledź po cygańsku to mniej znany, ale tradycyjny sposób na przyrządzenie tej ryby. Są pikantne, a rybno-słony smak przełamany jest umami pochodzącym z pomidorów. Choć smakują nietypowo, składają się z łatwo dostępnych składników.
Lidl przygotował promocje na ryby. Wśród nich znalazła się również ta uznawana za najzdrowszą. Teraz można zakupić ją w niższej cenie, ale trzeba się pospieszyć – oferta ograniczona jest czasowo.
Jaki obiad na piątek będzie najlepszy? Każdemu polecam chrupiącą rybę, która pysznie smakuje. Efekt chrupkości uzyskamy w prosty sposób. Przyda się tu proszek, które niemal każdy ma w swojej kuchni.
Ryba rybie nierówna. W sklepach rybnych dostępne są także szkodliwe ryby lub takie, które zostały w niektórych krajach zakazane. Jaką więc wybrać, aby była zdrowa i posiadała cenne dla organizmu właściwości? Jedna z ryb to prawdziwa bomba uzbrojona w kasy omega-3 i co ważne – bez problemu kupisz ją w Polsce.
Efektem tego ekspresowego przepisu jest doskonała pasta jajeczna z dodatkiem tuńczyka – lub, jak kto woli, pasta tuńczykowa z jajkiem. Jak by nie było, jest to świetny dodatek do kanapek i pyszna, szybka przekąska.
Ryba to jeden z tych produktów, które najczęściej zostają po świętach. Problem polega na tym, że dość trudno ją dojadać – niełatwo bowiem przyrządzić ją po raz drugi, by wciąż była apetyczna. Jest jednak na to sposób. Jaki? Zdradzamy poniżej.