Świeża ryba nad morzem to obowiązkowy punkt urlopów dla mas Polaków. Choć świadomość rośnie, a prasa wraca do tematu często, wciąż jednak ufamy – czasem nadmiernie – lokalom, które zapewniają nas o serwowaniu lokalnego produktu. Jak wybrać uczciwą i dobrą restaurację?
Wszyscy kochamy wędzonego łososia. To ryba, którą jada się najczęściej w całej Unii Europejskiej. Niestety, zazwyczaj jest ryba nazywana przez fachowców „europejską pangą” – przemysłowo hodowana, fatalnie karmiona, zawierająca szkodliwe substancje. Na szczęście dla nas – jej miłośników – są wyjątki.
Smaczne i wykwintne danie zrobisz z kilku tanich i prostych składników. Wystarczy połączyć pomidory z tuńczykiem, a efekt zaskoczy każdego. Poznaj przepis i zrób to danie na śniadanie, obiad lub na kolację. Smakuje doskonale za każdym razem.
Chcesz zjeść rybę na obiad, ale nie wiesz, jaką wybrać? Zwróć uwagę na tę jedną z najzdrowszych, lecz przez Polaków zapomnianą. O tym, gdzie ją dostać oraz o prozdrowotnych właściwościach dowiesz się więcej z te go artykułu. Już nigdy nie sięgniesz po inną rybę.
To niezwykła okazja! Rybne warsztaty z mistrzem sushi specjalnie dla czytelników Smakosze.pl! Degustacje amerykańskiego łososia z Pacyfiku i najlepszych win Europy czekają 19 czerwca w centrum Warszawy. Możesz tego spróbować zupełnie za darmo.
Jak przyrządzić rybę, żeby nigdy nie wyszła sucha? Jest na to pyszny sposób. Zapiecz rybę ze śmietaną, warzywami i serem. Z odrobiną smaku musztardy. To danie zachwyci każdego nie tylko w piątek.
Co podać na obiad w piątek? Najlepiej zrobić rybne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz z dorsza nadaje wyjątkowego smaku, kasza zapewnia dawkę zdrowia a młoda kapusta czyni z tego dania przyjemnie lekką potrawę na wiosnę i lato.
Tomasz Strzelczyk objechał Dąbki. Najadł się, napił i pokazał nam, jak wygląda gastronomia nadmorskiego polskiego kurortu w 2024 roku. Można tam znaleźć perełki.
Zapomnij o dorszu i łososiu. Gatunek, o którym za chwilę ci opowiem jest d nich tańszy, a przy tym ma szereg prozdrowotnych korzyści. Warto włączyć go do swojej diety przynajmniej 2 razy w tygodniu. Za chwilę poznasz wszystkie szczegóły.
W powodzi przepisów na rybne dania zapominamy często, że najlepsze bywają te najprostsze. Ryba prosto z piekarnika sprawi, że ten – tradycyjnie piątkowy – obiad nabierze nowego wymiaru. Smak tak przygotowanego dania nie równa się z niczym innym, choć to naprawdę najłatwiejsza rzecz, jaką można zrobić z filetem.
Ten obiad zrobisz z przyjemnością. Wszystko dlatego, że jest zdrowy, pyszny i szybki w przygotowaniu. Oprócz tego nie wydasz na niego wiele pieniędzy, za to zyskasz mnóstwo smaku. Poznaj przepis, który zapewnia znakomity posiłek.
Obojętne, czy obchodzimy postne piątki czy PRL-owskie bezmięsne środy – z takim przepisem na rybne kotlety mielone każdy dzień może być dniem bez mięsa. Warto zapisać ten uniwersalny przepis, który pomoże zwiększyć udział ryb w naszej diecie.
Jeżeli szukasz pomysłu na obiad na piątek, to ryba z tego przepisu będzie doskonałym wyborem. Smakuje wyśmienicie dzięki niezwykłej panierce. Zrób ją z tego przepisu i zaskocz swoich domowników. Ryba przyrządzona w ten sposób na pewno będzie im smakowała.
Szukasz smacznej i niedrogiej ryby? Koniecznie musisz spróbować ryby z tego gatunku. W smaku jest lepsza niż dorsz, a w dodatku nie ma ości, więc każdy sobie z nią poradzi. Dowiedz się, co to za ryba i podaj ją na obiad. Cała rodzina będzie zachwycona.
Zwykle kotlety robimy z mięsa lub z warzyw. Jednak Karol Okrasa znalazł na nie zupełnie inny sposób. Znany kucharz pyszne danie robi ze składnika, który zadziwi niejednego smakosza.
Pomysł na obiad na piątek? Oczywiście kotlety rybne! Choć wiele osób pamiętających PRL uważa je za wątpliwy przysmak, w wersji przygotowanej od zera w domowej kuchni mogą być doskonałym i pysznym posiłkiem.
Ostatnio zakochałem się w prostej sałatce z kaszy jaglanej. Jest tania, szybka w przygotowaniu i skutecznie zaspokaja głód. Przy tym wszystkim jest zdrowa, a do tego smakuje doskonale. Gówna w tym zasługa składnika, z którym łączę kaszę.
W zalewie pstrąga i łososia zapominamy często o z dawna obecnych w polskiej kuchni odmianach ryb. Tymczasem na wyciągnięcie ręki mamy smaczny i przede wszystkim zdrowy gatunek. Czas przywrócić go na jego miejsce na stołach. Tym bardziej, że za tę rybę na zapłacisz majątku.
Jesteś smakoszem ryb? Jeśli tak, to właśnie dla ciebie jest ten przepis. Weź makrelę, wymieszaj z ryżem i uformuj kotlety. Wyjdzie pyszny obiad, który warto zjeść nie tylko w piątek.
Nie trzeba wielkich zabiegów, by zaserwować doskonały posiłek. Pstrąg w piekarniku praktycznie przygotowuje się sam, a efektem jest smakowity i niecodzienny obiad. Oczywiście pod warunkiem, że użyjemy produktu wysokiej jakości, takiego jak pstrąg Pewni Dobrego od Auchan.
Makrela wędzona jest wyjątkowo lubiana przez smakoszy ryb. Jednak jak ją obrać? Warto skorzystać ze sposobu, który ułatwia jedzenie tej smacznej i zdrowej ryby.
Ta przekąska świetnie odnajdzie się na świątecznym stole. Jest jarska, zdrowa i niezwykle lekka, więc można ją jeść bez wyrzutów sumienia. A do tego prezentuje się niezwykle wytwornie.
Z rybami mamy nie lada kłopot. Z jednej strony wiemy, że dostarczają nam białka i wielu wartości odżywczych. Natomiast z drugiej mogą być źródłem metali ciężkich i toksyn. Tak właśnie jest z lubianą rybą, którą kupimy w niemal każdym sklepie.
Ta rewelacyjna pasta z tuńczyka ma w sobie coś z awanturki – tradycyjnej polskiej pasty z ryb i twarogu. Przepis jest jednak zupełnie świeży i wnosi bardzo ciekawą kombinację smaku do zestawu naszych smarowideł do chleba.
W tym błyskawicznym przepisie wykorzystujemy dobrze nam znanego mintaja jako bazę nietypowej zapiekanki. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo szybka. Jest też pełna warzyw, które w połączeniu z rybą czynią z niej zdrowy i pożywny posiłek.
Znany z pewnych i kreatywnych przepisów na tradycyjne polskie dania kucharz Tomasz Strzelczyk pokazał sałatkę śledziową w swoim wykonaniu. To doskonały przepis nie tylko na post. Zero mięsa, za to maksimum smaku to jego znaki rozpoznawcze. Poniżej znajdziesz przepis na ten frykas.
Uwielbiane przez wszystkich danie podzieliło smakoszy. Chodzi o jeden składnik, który jedni uwielbiają, a drudzy omijają szerokim łukiem. Smak jest jednak nie do pobicia i warto go spróbować. Zrób pierogi z tego przepisu, a nie zwiedziesz się.
Spośród licznych past kanapkowych ta tradycyjna pozycja jest z pewnością warta spróbowania. Połączenie wędzonej ryby i twarogu daje zdrową i ciekawą przekąskę, idealną na śniadanie, ale też na imprezowe kanapeczki.