Ryby, choć powszechnie uznane za zdrowe nie zawsze takie są. Na rynku dostępna jest jedna z najbardziej szkodliwych ryb, chętnie wybiera przez wielu Polaków. W jej składzie znajdują się szkodliwe dla organizmu związki chemiczne. Dowiedz się, o jaką rybę chodzi, a już nigdy jej nie kupisz.
Ryby, których nie zjedliśmy podczas kolacji wigilijnej najczęściej odgrzewamy lub niestety wyrzucamy. Od lat wykorzystuję je jednak inaczej i przyrządzam z nich fantastyczne danie. Podaję je zwykle na kolację. Moja rodzina uwielbia tę potrawę.
Znany dietetyk wskazał najgorsze tłuszcze, które znajdują się w popularnych produktach spożywczych. Stosując się do jego porad, można uniknąć wielu chorób. Dowiedz się, jakich tłuszczy i produktów unikać, a sporo zyskasz.
Karp tradycyjnie pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Smażony i pełen smaku będzie cieszył podniebienia. Jednak jak odgrzać smażonego karpia? Jest na to szybki i sprawdzony sposób. Dzięki niemu ryba nie będzie sucha i twarda.
Ryba po grecku nie może się zmarnować. Z resztek tego wigilijnego smakołyku możesz przygotować zaskakującą zupę. Przepis znanej dziennikarki Katarzyny Bosackiej cieszy się sporą popularnością. Macie ochotę na świąteczne danie w nowym, zaskakującym wydaniu?
Karp na Wigilię to już pyszna tradycja w wielu polskich domach. Jednak na czym smażyć karpia? Ryby zwykle smażymy na oleju rzepakowym, ale w tym przypadku nie jest to dobry wybór. Inny tłuszcz sprawdzi podczas smażenia karpia.
Śledzie w Wigilię to już niemal kulinarny obowiązek w wielu polskich domach. Jeśli brakuje ci czasu na ich przyrządzenie, koniecznie poznaj ten przepis. Śledzie na szybko są dość pikantne, pyszne i bez trudu zrobisz je nawet na ostatnią chwilę. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.
W swoim nietypowym przepisie znany kucharz łączy kilka pomysłów na świąteczne potrawy. Efektem jest ryba w kapuście. I to nie byle jaka, bo sam jesiotr, który ostatnio odzyskuje popularność.
Ryba z duszonymi warzywami, znana w Polsce pod nazwą „po grecku”, to jedna ze świątecznych podstaw. Kiedy spieramy się o najlepszy przepis na nią, myślimy najczęściej o składzie warzywnego dodatku. Tymczasem kluczem do sukcesu jest właściwy dobór gatunku ryby.
Według doniesień medialnych Polacy na zakupy na święta przeznaczą kilkaset złotych więcej niż przed rokiem. O tym, czy faktycznie tak jest, postanowili przekonać się eksperci. Porównali ceny popularnych produktów spożywczych sprzed roku z tymi, które obowiązują obecnie. Ich analiza prowadzi do zaskakujących wniosków.
Śledzie na Wigilię to już pyszna tradycja. Warto przyrządzić je według dawnej receptury, która pochodzi z Kresów. Śledzie w cieście wychodzą doskonale. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.
Karp ma swoich zwolenników i przeciwników. Niezależnie jednak od liczby i siły argumentów tych drugich, jest żelazną pozycją wigilijnego menu. Oto sposób, by jak najwięcej świątecznych gości stanęło jednak po jego stronie.
Jaka jest najgorsza ryba na święta? Warto się dowiedzieć, by uniknąć jej zakupu. Po zjedzeniu tej toksycznej ryby czekają nas rewolucje żołądkowe. Podpowiadamy, jakiej ryby nigdy nie kupować.
Jaka ryba na Wigilię gości na naszych stołach? Zwykle jest to karp, ale posmak mułu przeszkadza wielu osobom. Dlatego warto wybrać rybę lepszą niż karp. Miruna jest pyszna, nie ma ości i będzie idealna na Wigilię.
Jest kilka domowych sposobów, by pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z kuchni. Niektóre działają po fakcie, inne warto zastosować już podczas gotowania. Pomocne będą zwłaszcza przy inwazyjnych zapachach, takich jak smażenie ryby.
Ryba po grecku od Tomasz Strzelczyka jest wyjątkowo wyrazista i pełna smaku. Znany kucharz robi ją tak, że każdemu cieknie ślinka. Ten przepis warto wykorzystać dzień przed Wigilią. Następnego dnia zachwyci każdego smakosza.
Bez karpia wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Jednak ta ryba ma jeden feler. Czasem wyczuwamy w niej posmak mułu. W czym moczyć karpia, by się tego pozbyć? Polecamy sposób, który przyda się w każdej kuchni.
Święta Bożego Narodzenia przebiegają w Polsce pod znakiem ryb. Warto do repertuaru włączyć także te śledzie. Ich smaku nie da się podrobić.
Ryby i oleje roślinne to dwa zalecane przez dietetyków źródła dobrych kwasów tłuszczowych. Okazuje się jednak, że niektóre połączenia obu tych produktów nie są korzystne dla naszego zdrowia. Unikać należy zwłaszcza smażenia na jednym z olejów.
Karol Okrasa pokazał, jak przygotowuje karpia na Wigilię. Pomysł jest nieco nietypowy, ale na pewno wart wypróbowania. Wigilijne danie z karpia spodoba się domownikom na tyle, że już na stałe zagości w świątecznym menu.
Podobnie jak w kampaniach wyborczych, także i w promocjach sklepów największe ciosy zostawia się na koniec. Na tydzień przed świętami Biedronka przyciąga klientów cenami ryb. Warto zwrócić na nie uwagę.
Choć nie ma kolacji wigilijnej bez śledzi, nie ma jednej metody namaczania ich. Niektóre jednak są lepsze od innych. Przyjrzyjmy się temu jak, po co i kiedy namaczać śledzie.
Sieć sklepów Biedronka przygotowała przedświąteczną ofertę promocyjną. Wśród nich znalazła się promocja na karpia. Propozycja jest korzystna, bo sklep zwróci pieniądze każdemu klientowi, który kupując rybę, spełni jeden warunek. Trzeba się jednak spieszyć, bo promocja jest ograniczona czasowo.
Karp niebawem pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Ta ryba ma wiele drobnych ości, co czasem zniechęca przed jej jedzeniem. Jednak dzięki pewnemu patentowi pozbędziemy się ich, a ryba zachwyci smakiem.
– Smażony karp na wigilijnym stole to jest rzecz obowiązkowa – mówi Tomasz Strzelczyk. W jednym ze swoich filmów pokazuje, jak sam wywiązuje się z tego obowiązku. Jego karp to jedna z doskonałych propozycji na święta.
W Wigilię podawać chcemy ryby – często tradycyjne, ale czasem zupełnie nowe. Jedna z takich ryb pojawiła się właśnie w Dino. I lepiej się z nią oswoić, bo jest świetnym pomysłem na Wigilijną kolację.
Jak podać śledzie na Wigilię? Warto przyrządzić sałatkę, w której nie zabraknie smaku. Dodatek zaskakujących składników oraz znakomity sos sprawią, że danie będzie smakować i cieszyć się dużym powodzeniem. Ten przepis powinien poznać każdy smakosz.
„Ta ostatnia niedziela…”. No, właściwie przedostatnia, bo 22 grudnia też będzie okazja, by zrobić zakupy. Ale okazje na te ryby mogą się już nie powtórzyć. Oto, jakie rybne promocje przygotowała Biedronka na niedzielę handlową.