Bez pysznego karpia w niejednym domu nie będzie wigilijnej kolacji. Jak jednak go przygotować, by zachwycił smakiem? Stawiam na dwa dodatki. Zmienią również wasze spojrzenie na tę rybę.
Magda Gessler ujawniła, jakie jest jej ulubione danie wigilijne. Restauratorka pokazała też, jak je przygotowuje. Potrawa jest czasochłonna, ale to klasyk i smakuje fantastycznie. Warto ją przygotować.
Sałatka śledziowa ze Śląska skusi każdego amatora świątecznych frykasów z rybą. Jej wykonanie jest proste, a składniki łatwo dostępne. Warto skorzystać z okazji do odkrycia nowych smaków.
Śledzie mojej mamy zawsze znikały ze stołu najszybciej. Nic dziwnego skoro przyciągały już od samego początku, pachnąc niczym swojska herbata z cytryną. Kiedy poznałam przepis, musiałam spróbować. Nie można obok takiego rarytasu przejść obojętnie.
Adwent to najlepszy czas na kanapeczki ze śledziem. Często nie zdajemy sobie sprawy, jaki możliwości daje ta uniwersalna ryba. Kiedy z polskiego śledzia zrobiłem kanapeczki wyglądające jak hiszpańskie tapas, goście nie mogli uwierzyć w to, co widzą.
Smażony karp może zachwycić smakiem. Proste kulinarne triki sprawią, że ani posmak mułu, ani ości nie będą przeszkadzały w jedzeniu. Wcale nie wymagają wiele wysiłku, a efekt powala. Musicie koniecznie je wypróbować przy robieniu karpia na święta.
Czy robicie rybę po grecku na Boże Narodzenie? Jeśli tak, to z pewnością przypadnie wam też do gustu mój przepis na rybę. Co roku ją w ten sposób przyrządzam, a danie jest dużo smaczniejsze od tak popularnej ryby po grecku. Polecam recepturę na wyśmienitą rybę po japońsku.
Czy marynata do śledzi może wywołać lawinę komentarzy w sieci? Jak najbardziej! Przepis Natalii Maszkowskiej jest prosty w przygotowaniu i zachwyca pikantnym smakiem. Skłonił też internautów do wyrażenia opinii o najlepszej marynacie do śledzi.
Czy macie już pomysł na piątkowy obiad? Jeśli nie, to polecam danie z rybą w roli głównej. Przydadzą się tu ziemniaki, śmietana i pyszny obiad powstanie, zanim się obejrzycie. Polecam przepis na rybę, która zachwyca smakiem.
Jak Święta Bożego Narodzenia, to na stołach wielu Polaków pojawi się smażona ryba. Jak ją usmażyć, by była chrupiąca, pyszna i zachwyciła smakiem w ten wyjątkowy wieczór? Prezentujemy kilka sprawdzonych rad na rybę z patelni.
Przedstawiamy recepturę na pyszną i zdrową przekąskę. Przepis ten już od długiego czasu zdobywa serca internautów. Kilka prostych składników łączy się w niezwykle apetyczną całość. W roli głównej tania i uwielbiane przez wiele osób wędzona makrela.
Dietetycy namawiają nas do jedzenia ryb. Są zdrowe i pełne kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak są przecież też bardzo zanieczyszczone i tym samym szkodliwe dla zdrowia. Do tej pory eksperci byli zgodni co do najgorszej ryby na rynku. Teraz to się diametralnie zmieniło.
Teleturniej Familiada cieszy się sympatią widzów od 20 lat. W programie startują rodziny i znajomi, a Karol Strasburger zadaje pytania. W jednym z odcinków, a także w sieci pojawiło się pytanie o śledzie. Niektórzy internauci zaskoczyli swoimi odpowiedziami. Co mówili o śledziach?
Słynny francuski chemik, znany z książki o wykorzystaniu nauki w kuchni, zaproponował najdziwniejszy jak dotąd, sposób gotowania ryb i drobiu. Aż nie chce się wierzyć, że to możliwe.
Dobry przepis na śledzie przyda się nie tylko od święta. Ryba w wykonaniu pani Wiesi jest pełna charakteru i spodoba się najbardziej wybrednym. Jej sekretem jest pewien ostry dodatek. Jeśli lubicie wyraziste potrawy, musicie spróbować.
Śledzie to obowiązkowa potrawa na moim świątecznym stole. Zwykle moczyłam je w mleku. Jednak to się zmieniło. Teraz wykorzystuję napój, który może budzić pewne zdziwienie. Wymoczone w nim śledzie są delikatne i kruche.
Czy wiecie, jak pozbyć się ości z karpia? Jedna metoda jest bardzo prosta i skuteczna. Wyjaśniam jaki patent od lat służy mi podczas przyrządzania tradycyjnej ryby.
Czy jeść ryby, czy raczej ich unikać? Specjaliści przekonują, że jedzenie ryb dostarcza nam wielu wartości odżywczych. Z drugiej strony mówi się o toksynach, które są w nich obecne. Jednak szczególnie jeden gatunek ryb powinniśmy włączyć do naszej diety. Dostarczy nam on niezłej porcji białka i witaminy B12.
Smaczny śledź nie może mieć zbyt dużo soli. Babcie doskonale o tym wiedziały i stosowały prostą technikę na usunięcie nadmiaru przyprawy. Pomagał im w tym jeden produkt oraz czas.
Czy kupujecie żywego karpia na Wigilię? Jeśli jest to tradycją w waszych domach, to być może już ostatni raz z takiego zakupu skorzystacie. Posłowie chcę zmian w prawie, które uniemożliwią sprzedaż żywych ryb. Czy ten zakaz zacznie obowiązywać już od przyszłego roku?
Sałatka jarzynowa ma wielu zwolenników. Ostatnio spróbowałam wersji z niecodziennym dodatkiem. Wcześniej nie sądziłam, że kiedykolwiek się na nią skuszę. Teraz planuję zrobić na Wigilię.
W branży HoReCa, gdzie jakość i świeżość dań w dużej mierze decydują o sukcesie, szefowie kuchni z całego świata zwracają się w stronę Fier Seafood. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: Fier łączy 25-letnią tradycję z elastyczną ofertą, dostarczając produkty najwyższej jakości, które spełniają najbardziej wyrafinowane kulinarne oczekiwania.
Cena karpia w tym roku mogą przyprawić o zawrót głowy. Choć do świąt zostało jeszcze trochę czasu, już teraz sprzedawcy liczą za sobie niego całkiem sporo. Sprawdziliśmy, jaki jest koszt tradycyjnej ryby na początku listopada.
Ryby powinny pojawiać się w naszym jadłospisie. Jesienią warto postawić na dość popularną, choć równie często uznawaną za niezbyt zdrową opcję. Dostarczy nam ona jednego, bardzo ważnego w naszej diecie składnika.
Czy jadacie śledzie? Ja trochę o nich zapomniałam, ale odkąd znalazłam ten stary przepis, to często je przyrządzam. Dodatek jabłka, cebuli i smakowitego sosu sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Koniecznie przyrządźcie śledzie według tego przepisu.
Smacznego karpia nikt nie odmówi. Przygotowanie świątecznych specjałów warto sobie ułatwić. Jedna prosta sztuczka sprawi, że w kluczowym momencie zaoszczędzicie sporo czasu.
Ryby są istotnym elementem diety. Jednak nie każdy gatunek dostarczy nam cennych składników odżywczych. Niektóre wręcz mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Warto wiedzieć, czego się wystrzegać.
Na kruchym cieście można podać wszystko. Zwłaszcza, jeśli robi się je tak szybko. Wędzona (pieczona, gotowana) ryba, cebula, ser i śmietana gwarantują danie pyszne i wykwintne. Ulubione warzywa i przyprawy jeszcze bardziej uszlachetnią smak.