Nie wszystkie ryby powinny trafiać na nasz stół. Pewien gatunek jest szczególnie szkodliwy dla naszego zdrowia. Niestety te ryby nadal są lubiane przez Polaków. Wyjaśniamy, dlaczego należy zrezygnować z ich jedzenia.
Ryby są zdrowe i warto je włączyć do swojego menu. Niestety, nie każdy gatunek wart jest uwagi. Jedzenie niektórych z nich nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Od lat eksperci przestrzegają przed pangą, ale nie tylko na nią należy uważać.
Jedna z promocji z gazetki Biedronki to świetna okazja by spróbować rzadkiego gatunku ryby. W ofercie znajduje się bowiem karmazyn – ryba z północnego Atlantyku o niezwykle bogatych właściwościach odżywczych. Teraz można kupić ją taniej.
Ta ryba koniecznie musi znaleźć się w twojej diecie. W Polsce jest pomijana, a zawiera wiele cennych składników odżywczych takich jak: jod i selen. Im szybciej wprowadzisz ją do swojego menu, tym lepiej.
Dymitr Błaszczak z kanału Sprawdzam Jak wybrał się nad polskie morze i sprawdził smażalnie. Czy zakupiona ryba faktycznie waży tyle, ile pokazała waga przy kasie? Właśnie to sprawdził dla nas youtuber.
Nie każda ryba jest tak samo zdrowa. Jedna z tych najpopularniejszych została właśnie zakazana we Włoszech. W Polsce wciąż jest dostępna i może powodować poważne choroby. Czytaj dalej, a dowiesz się, jakiej ryby unikać.
W Biedronce kupimy smaczną i wartościową rybę. Niestety w Polsce nie jest ona popularna, za to bardzo zdrowa. Radzimy, by po nią sięgać i przyrządzić ją w prosty i smaczny sposób.
Po ryby powinniśmy sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Jednak czasem obawiamy się, że wybierzemy okaz, który szkodzi naszemu zdrowiu. Podpowiadamy, jaka ryba jest najzdrowsza. Zjemy ją ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.
Ryba koniecznie musi znaleźć się w twojej diecie. Okazuje się jednak, że nie każda jest tak samo zdrowa. Popularna wśród Polaków ryba została zakazana we Włoszech. Tej powinnaś unikać koniecznie.
Zwykle rybę podaję na obiad w piątek. Wcześniej smażyłam dorsza w panierce, ale teraz przyrządzam go w inny sposób. Z apetycznymi dodatkami pieczona ryba nie ma sobie równych. Tak obiad jest pyszny, ale też bardzo zdrowy.
Ryby są bogate w witaminy i cenne wartości odżywcze. Okazuje się jednak, że jedna z ulubionych ryb Polaków jest bardzo niebezpieczna. Dowiedz się, jakiej nie podawać na obiad, a unikniesz szkodliwych substancji w swoim organizmie.
Upojne chwile na wakacjach mijają bardzo szybko. Okazuje się, że równie szybko znikają pieniądze z portfeli turystów. W tym roku, na posiłki na trzeba przeznaczyć krocie. Szoku doznali turyści, którzy zapłacili wysoki paragon nad morzem.
Ryby to produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Okazuje się jednak, że nie każda jest tak samo pożyteczna i zdrowa. Dowiedz się, jaka jest najbardziej szkodliwa i pod żadnym pozorem nie powinnaś podawać jej dzieciom.
Niektórym Polakom chłodnik kojarzy się tylko z jednym. Tymczasem jest całe bogactwo zup, które zapewniają ochłodę w gorące dni, a są jeszcze rewelacyjne w smaku. Chłodnik ze śledzi jest jednym z przykładów.
Lubisz ryby? Teraz możesz przyrządzić arbuza, który smakuje jak ryba. Wystarczy, że zmieszasz go z olejem. Wyjdzie bezmięsny przysmak, który zrobi kulinarne wrażenie.
Ryby powinny często gościć na naszych talerzach. Jednak niektóre z nich są drogie, a to może powodować, że zbyt rzadko po nie sięgamy. Jednak warto kupić rybę, która ma wiele wspólnego z uwielbianym dorszem. Jest tańsza od niego, za to pełna smaku i bardzo wartościowa.
Ryby powinny często gościć na naszych stołach. Jemy ich stanowczo zbyt mało, a o tej smacznej rybie pamiętamy głównie na urlopie. Warto jednak po flądrę sięgać przez cały rok, bo jest pyszna i zdrowa.
Co na obiad w piątek? U mnie w domu tego dnia na stole pojawia się ryba w cieście. Jest pyszna, chrupiąca i dlatego już stała się prawdziwym hitem. Każdemu polecam prosty przepis na obiad pełen smaku.
W świadomości bardziej dojrzałych pokoleń wśród ryb królują mintaj i morszczuk, ostatnio większą popularnością cieszą się pstrąg czy łosoś. Ale bogactwo ryb w morzach – i w sklepach – jest o wiele większe i warto sięgać po zdrowe i pyszne, choć mniej znane gatunki. Należy do nich karmazyn.
Ryba to samo zdrowie. Niestety Polacy rzadko je jedzą i czas to zmienić. Dowiedz się, która ryba jest nie tylko zdrowa, ale i niezwykle smaczna. Koniecznie podaj ją na obiad, a już nigdy nie wybierasz innej.
O tym, że ryby są zdrowe, wiadomo nie od dziś. Istnieje jednak ryba, która jest pomijana, pomimo że zawiera wiele cennych witamin i substancji spożywczych. Poznaj jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, a następnie włącz ją do swojej diety. A może już znasz jej zalety?
Świeża ryba nad morzem to obowiązkowy punkt urlopów dla mas Polaków. Choć świadomość rośnie, a prasa wraca do tematu często, wciąż jednak ufamy – czasem nadmiernie – lokalom, które zapewniają nas o serwowaniu lokalnego produktu. Jak wybrać uczciwą i dobrą restaurację?
Wszyscy kochamy wędzonego łososia. To ryba, którą jada się najczęściej w całej Unii Europejskiej. Niestety, zazwyczaj jest ryba nazywana przez fachowców „europejską pangą” – przemysłowo hodowana, fatalnie karmiona, zawierająca szkodliwe substancje. Na szczęście dla nas – jej miłośników – są wyjątki.
Smaczne i wykwintne danie zrobisz z kilku tanich i prostych składników. Wystarczy połączyć pomidory z tuńczykiem, a efekt zaskoczy każdego. Poznaj przepis i zrób to danie na śniadanie, obiad lub na kolację. Smakuje doskonale za każdym razem.
Chcesz zjeść rybę na obiad, ale nie wiesz, jaką wybrać? Zwróć uwagę na tę jedną z najzdrowszych, lecz przez Polaków zapomnianą. O tym, gdzie ją dostać oraz o prozdrowotnych właściwościach dowiesz się więcej z te go artykułu. Już nigdy nie sięgniesz po inną rybę.
To niezwykła okazja! Rybne warsztaty z mistrzem sushi specjalnie dla czytelników Smakosze.pl! Degustacje amerykańskiego łososia z Pacyfiku i najlepszych win Europy czekają 19 czerwca w centrum Warszawy. Możesz tego spróbować zupełnie za darmo.
Jak przyrządzić rybę, żeby nigdy nie wyszła sucha? Jest na to pyszny sposób. Zapiecz rybę ze śmietaną, warzywami i serem. Z odrobiną smaku musztardy. To danie zachwyci każdego nie tylko w piątek.
Co podać na obiad w piątek? Najlepiej zrobić rybne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz z dorsza nadaje wyjątkowego smaku, kasza zapewnia dawkę zdrowia a młoda kapusta czyni z tego dania przyjemnie lekką potrawę na wiosnę i lato.