Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ser

Ser

Sernik wiedeński Ewy Wachowicz
24.04.2023 23:39 Nikt nie robi sernika wiedeńskiego jak Wachowicz. Nie ma bardziej eleganckiego ciasta

Sernik wiedeński wygląda znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej. Ewa Wachowicz w swoim przepisie na ciasto z twarogu stawia na prostotę i wysokiej jakości składniki. Uzyskuje zachwycające efekty, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych.

krojenie arbuza do sałatki
23.04.2023 19:22 Pokrój arbuz i dorzuć kilka składników. Nie ma lepszej sałatki do grilla

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Na widok słońca za oknem zaczynamy snuć fantazje na temat pierwszego w tym sezonie grilla. Poza mięsem obowiązkowym punktem podczas takiej wyżerki są rozmaite sałatki. Przy najbliższej okazji wypróbujcie tę z arbuzem i serem feta, a prędko nie wrócicie do innych przepisów.

Jajecznica z wędzonym twarogiem
18.04.2023 08:08 Zapomnij o zwykłej jajecznicy. Ten dodatek czyni cuda ze smakiem

Jajecznica może być jeszcze lepsza. Dodając do jajek wędzony twaróg, uzyskamy niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Wykonanie jest bardzo proste, a będzie idealne o poranku. Spróbujecie? 

Skyrnik
16.04.2023 19:27 Zapomnij o serniku. Teraz króluje skyrnik - jest prostszy i ma wiele białka

Skyrnik jest prostszą w przygotowaniu alternatywą dla klasycznego wypieku z twarogu. Zrobienie wysokobiałkowego deseru wymaga zaledwie kilku składników, a efekty zachwycają. Musicie spróbować. 

Sernik Bożeny Dykiel
29.03.2023 09:36 Bożena Dykiel jest mistrzynią w pieczeniu sernika. Jej przepis już zagościł w wielu domach

Sernik jest świątecznym klasykiem. Prosty i smaczny przepis Bożeny Dykiel pomoże wam przygotować wypiek tak delikatny, jak nigdy wcześniej. Musicie spróbować — domownicy zachwycą się nim już od pierwszego kęsa. 

pizza typu deep dish
27.03.2023 11:47 Kupił pizzę za 150 zł. Po spróbowaniu mógł powiedzieć tylko jedno

Polacy kochają pizzę pod każdą postacią. Nie w każdym lokalu jednak możemy trafić na smaczne danie tego typu. Boleśnie przekonał się o tym youtuber, który w daniu typu deep dish utopił 150 zł. Jego mina mówi sama za siebie.

puszyste racuchy
24.03.2023 18:21 Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy

Racuchy to doskonały pomysł na podwieczorek lub kolację. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Z dodatkiem jabłek, posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. By jednak były nie tylko smaczne, ale też wartościowe, proponujemy dodać do ciasta trochę rozgniecionego twarogu. Nie będzie wyczuwalny w plackach, a znacznie podniesie ich wartość odżywczą. 

domowy sernik
20.03.2023 18:04 Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal

Idealny sernik powinien być aksamitny i delikatny. Dobrze też by nie pękał w czasie pieczenia, bo wtedy o wiele łatwiej kroić go na kawałki i lepiej prezentuje się na stole. Co jednak możemy zrobić, by uniknąć takiego defektu? Sekretem powodzenia jest odpowiednio przygotowana piana z białek. 

Parmezan to pyszny ser
19.03.2023 18:53 Najzdrowszy ser świata. Polacy prawie go nie jedzą, a jego zalety można wymieniać bez końca

Po ser sięga wielu smakoszy. Parmezan jednak nie jest wybierany zbyt często. Choć nie należy do tanich, zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Oprócz niesamowitego smaku dostarczy nam wielu cennych składników. I to już w niewielkiej porcji. 

nadziewane rogale Tomasza Strzelczyka
14.03.2023 20:17 Nie czekoladą, nie marmoladą. Strzelczyk domowe rogale nadziewa 2 pożywnymi składnikami

Szukasz inspiracji na pyszne śniadanie albo na drugie śniadanie do pracy? Wypróbuj patent Tomasza Strzelczyka. Jego nadziewane rogale biją na głowę niejedną potrawę. Są przy tym szybkie i proste do zrobienia.

smażone panierowane pieczarki
07.03.2023 14:19 Obtocz pieczarki chrupiącą panierką. Ta przekąska pobije serce każdego smakosza

Zapomnij o frytkach i chipsach. Mamy sposób na znacznie zdrowszą chrupiącą przekąskę. Obtocz pieczarki w panierce i przemień je w złociste apetyczne kuleczki. Idealnie smakować będą podane z ulubionymi sosami lub zwyczajnie ketchupem.

sklep Stokrotka
06.03.2023 19:08 Ser, skrzydełka i słodycze. Sieć Stokrotka kusi atrakcyjnymi cenami i aplikacją

Stokrotka staje w szranki z największymi dyskontami. Kusi klientów promocjami i programem lojalnościowym. Aplikacja “Nasza Stokrotka” umożliwia robienie zakupów w bardziej atrakcyjnych cenach. Czy zdążyliście już ją zainstalować?

Smażony ser Tomasza Strzelczyka
23.02.2023 09:30 Weź twaróg i wrzuć na patelnię. Strzelczyk pokazał przepis na zapomniany przysmak

Smażony ser jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak można go przygotować, wykorzystując twaróg. Specjał nie wszystkim jest znany, a zdecydowanie warto go skosztować. Bije na głowę sery pleśniowe. 

Najlepszy farsz do pieczarek zrobisz z 4 prostych składników. Wszyscy będą prosić o dokładkę
10.02.2023 17:40 Najlepszy farsz do pieczarek zrobisz z 4 prostych składników. Wszyscy będą prosić o dokładkę

Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę? Proponujemy niezwykle smaczne pieczarki faszerowane. Nadzienie do nich zrobisz z 4 prostych składników, a efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania. Takie małe danie sprawdzi się nawet na domówce. Przygotuj je wcześniej i wstaw do piekarnika na 15 minut. Pieczarki faszerowane są pyszną przekąską dla całej rodziny, a także dla gości. Możesz podać je również do obiadu, zimnej płyty, sałatki lub potraw z grilla. Pieczarki posmakują każdemu. Są miękkie, pełne smaku i aromatu.Do przygotowania najlepszego nadzienia na pieczarki faszerowane potrzebujesz trzonków z pieczarek, cebuli, bułki tartej i sera żółtego. To podstawowe składniki, dzięki którym całe danie nabierze fantastycznego smaku.Kluczowe są również dodatki do farszu, które podkreślają aromat całej potrawy. Czosnek, natka pietruszki i masło są absolutnie niezbędne, aby wydobyć ze składników nadzienia to, co najlepsze. Poznaj przepis na pieczarki faszerowane. Przygotujesz je błyskawicznie.

Mleko i sok z cytryny
09.02.2023 22:15 Podgrzej mleko i wlej sok z cytryny. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom

Zapomnij o gotowym produkcie. Twaróg zrobisz samodzielnie w domu z kilku podstawowych składników. Po 4 godzinach ser będzie gotowy do jedzenia. Podaj go ze świeżym pieczywem, szczypiorkiem i ulubionymi warzywami. Poznaj przepis na domowy twarożek. Przepis na domowy twarożek jest bardzo prosty i przygotujesz go błyskawicznie. Potrzebujesz jedynie mleka, soku z całej cytryny i łyżeczki soli. Ser, który wytrąci się podczas podgrzewania, koniecznie odciśnij z nadmiaru wody i dociąż, a dopiero później wstaw do lodówki.Nie każde mleko nadaje się do przygotowania twarogu. Zrezygnuj z mleka UHT w kartonie. Biały ser będzie najsmaczniejszy, kiedy przyrządzisz go z jak najbardziej świeżego mleka, czyli mleka niepasteryzowanego. Wtedy też szybko mleko się zsiądzie, a ser oddzieli.Przepis na domowy twarożek jest przepisem podstawowym. Ser możesz wzbogacić np. o pokrojone, czarne lub zielone oliwki, ulubione zioła lub suszone pomidory. Wystarczy, że masę z zsiadłego mleka przełożysz dodatkami. Taki ser będzie idealny na pożywne śniadanie.

Kolacja na Walentynki
09.02.2023 11:07 Cichopek i Kurzajewski pokazali, jak robią prostą kolację. Doskonała inspiracja na Walentynki

Szukacie pomysłu na kolację na Walentynki? Proste grzanki z pieczonymi pomidorami zaproponowane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego z pewnością przypadną Wam do gustu. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, a aromat nieziemski. Musicie spróbować.Najprostsze dania często są najsmaczniejsze. Grzanki z dodatkiem aromatycznego sera koziego i zapieczonych wraz z czosnkiem i bazylią pomidorków, pokazane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego są doskonałym tego przykładem. Wykonacie je w kilka chwil, a będą bajecznie pyszne. Warto skosztować.

Pierogi ruskie Magdy Gessler
05.02.2023 10:52 Wszyscy pytają o przepis na pierogi ruskie Magdy Gessler. Czym się wyróżniają?

Lubicie pierogi ruskie? Zdaniem wielu osób danie przygotowane z przepisu Magdy Gessler jest najlepsze. Receptura restauratorki jest prosta i pomija smażoną cebulę w farszu, co niejednego smakosza może zdziwić, lecz warto ją wypróbować. Wrażenia będą niezapomniane. Pierogi ruskie muszą składać się z delikatnego ciasta, gładkiego purée z ziemniaków i dobrej jakości twarogu. Dodawana przez niektórych smażona cebula, choć smaczna i aromatyczna, według Magdy Gessler nie jest konieczna. Warto przygotować te pierogi, by sprawdzić.

oponki serowe
29.01.2023 15:05 Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

Oponki serowe są jednym z typowo karnawałowych przysmaków. Ze względu na dość łatwe i szybkie przygotowanie stanową naprawdę dużą konkurencję dla pączków i faworków. Jeśli więc macie pod ręką trochę twarogu, bez trudu przygotujecie ten rarytas w kilka chwil. Podstawowym składnikiem oponek jest biały ser. To właśnie on nadaje wypiekowi przyjemnej wilgotności. Oponki są puszyste i miękkie, dzięki dodatkowi sody oczyszczonej. Nie wymagają więc oczekiwania na wyrastanie, tak jak się to dzieje w przypadku ciasta na pączki. Aby specjał wchłaniał mniej tłuszczu koniecznie dodajcie do niego trochę octu lub spirytusu. Wielką zaletą oponek jest nie tylko fakt, że robi się je szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi twarogu, wypiek długo też pozostaje świeży. Nie wysycha, tak szybko, jak pączki czy faworki. Z powodzeniem możecie więc przygotować je od razu na dwa dni.

Szybki obiad z sera
24.01.2023 21:48 Wzięła ser i w 10 minut zrobiła szybki obiad. Jest pyszny i kosztuje grosze

Tani obiad w 10 minut? Z żółtego sera przygotuj kotlety w złocistej panierce. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Ser smażony jest pyszną alternatywą dla mięsa. Jest również o wiele tańszy, więc całe danie przygotujesz za grosze.Na profilu kuchennykodeks na TikToku możemy znaleźć wiele ciekawych i szybkich przepisów na pyszne dania obiadowe i nie tylko. Ostatnio Kinga opublikowała film, na którym robi kotlety z żółtego sera. Tani obiad za grosze będzie gotowy w 10 minut.Smażony ser żółty w złocistej panierce jest świetną alternatywą dla tradycyjnych koletów z mięsa. Ser z zewnątrz jest chrupiący, po przekrojeniu jest lejący i dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie kotletów z żółtego sera jest bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy.Ser w panierce jest pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Kotlety z sera podasz z ziemniakami lub pieczonymi warzywami i ulubioną surówką. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu kuchennykodeks na TikToku.

Czy można zamrozić sernik?
24.01.2023 14:27 Czy można zamrozić sernik? Tak, ale jest jeden warunek, koniecznie go przestrzegaj

Czy sernik można zamrozić? Wszystko zależy od sposobu jego przyrządzenia i składu. Desery z dodatkiem kremów czy galaretek nie mogą trafić do chłodziarki. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę, by po czasie przysmak smakował dobrze.Mrożenie deserów nie należy do częstych, choć w wielu przypadkach jest to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości. W przypadku sernika sprawa nie jest jednak prosta i oczywista. Są takie wersje ciasta, których zamrożenie skończy się fatalnie.

Zjedli obiad w barze mlecznym w Zakopanem. Wydali jednoznaczną opinię
22.01.2023 13:20 Zjedli obiad w barze mlecznym w Zakopanem. Wydali jednoznaczną opinię

Ceny posiłków w restauracjach i karczmach, zwłaszcza w turystycznych miejscowościach, przyprawiają nieraz o zawrót głowy. Klaudia i Michał na swoim kanale na YouTube postanowili zjeść obiad w mlecznym barze w Zakopanem nieopodal Krupówek. Jaki wydali werdykt? Czy jedzenie im smakowało? Na kanale Check In - Klaudia i Michał na YouTube, para zamieszcza filmiki, na których recenzuje jedzenie z restauracji i barów mlecznych. Dzielą się swoją opinią na temat cen i smaku zamówionych dań. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i materiał wykorzystany w artykule.W jednym z odcinków Klaudia i Michał odwiedzili zakopiański bar mleczny, który znajduje się blisko Krupówek. Para zamówiła między innymi kwaśnicę, żurek, pierogi i oscypka z żurawiną. Ile zapłacili za obiad w mlecznym barze w Zakopanem? Czy dania im smakowały?Bary mleczne są o wiele tańsze od restauracji i karczm, szczególnie w miejscowościach turystycznych, jak Zakopane. Znana para youtuberów podzieliła się swoimi wrażeniami z wizyty w Regionalnym Barze Mlecznym. Bar ten ma bardzo dobre opinie na stronach kulinarnych.

domowy ser
20.01.2023 09:02 Już nigdy nie kupisz go w sklepie. W 30 minut zrobisz własny ser. Wystarczą 2 składniki

Kupne produkty spożywcze coraz częściej i chętniej zastępujemy własnoręcznie wykonanymi wyrobami. Wynika to z rosnącej świadomości w kwestii żywienia. Okazuje się, że w zaciszu własnej kuchni bez trudu można przygotować także domowy ser żółty. W tym celu potrzebujesz twarogu i mleka.Ser żółty kupowany w sklepie nie zawsze ma jasny i pewny skład. Na szczęście nie musi to już być Twoim zmartwieniem. Przygotuj własny domowy ser i nie martw się podejrzanymi dodatkami. To prosty, pyszny i niedrogi sposób.Składniki domowego sera możesz dowolnie modyfikować. Dołóż zioła, suszoną paprykę lub aromatyczny czosnek. Ten sam przepis na każdym razem może dać zaskakująco smaczne rezultaty. To świetna baza do eksperymentów.

kotlety mielone
17.01.2023 15:52 Musisz chociaż raz w życiu spróbować kotletów po holendersku. O niebo lepsze od mielonych i schabowych

Kotlety po holendersku swoje korzenie mają...w Czechach! To właśnie nasi sąsiedzi wpadli na genialny pomysł łączenia mięsa z przyprawami i tartym żółtym serem. Kotlety mielone przygotowane z takiej mieszanki charakteryzują się rewelacyjnym smakiem i delikatną tekturą. Spróbuj raz, a będziesz wracać do tego przepisu regularnie.Czeska kuchnia słynie z intensywnego doprawiania potraw. Nie inaczej jest w przypadku kotletów po holendersku. W spisie produktów nie może zabraknąć czosnku i suszonej papryki. Gorąco zachęcamy do kosztowania.

Włoski sernik karnawałowy
14.01.2023 22:40 Włoski sernik karnawałowy zachwyca smakiem. Zapomnij o twarogu, wybierz inny serek

Włoski sernik karnawałowy pachnie i smakuje obłędnie. Do masy serowej z ricotty dodaje się cytrusy i wanilię, a zagotowana z mlekiem semolina sprawia, że nabiał staje się kremowy. Jego delikatność zachwyci was od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.Lekki włoski sernik na bazie ricotty i semoliny wypiekany jest zazwyczaj w karnawale lub nawet bliżej świąt wielkanocnych. Pyszne ciasto o waniliowo-pomarańczowej nucie ciasto różni się konsystencją od dobrze nam znanych deserów z nabiału.Migliaccio — bo tak nazywa się ten deser — ma konsystencję odrobinę przypominająca budyń, lecz nie jest tak rozpływający się, jak sernik baskijski. Przygotowuje się go bez spodu, a podaje oprószonego cukrem pudrem. Włosi często dodają do masy również likier limoncello, lecz i bez niego deser będzie doskonały.

deska serów
12.01.2023 17:43 Kuroń pokazał, jak zrobić idealną deskę serów. 3 zasady są kluczowe

Deska serów jest wykwintnym i eleganckim sposobem zaserwowania zimnej przekąski. Wbrew pozorom do jej stworzenia nie wystarczy losowe pokrojenie i rozłożenie kilku rodzajów serów. Przygotowanie tej przystawki rządzi się określonymi zasadami, które przybliżył Jakub Kuroń. Warto się z nimi zapoznać.Znany kucharz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na portalu Instagram, podkreśla, że w desce serów liczą się 3 żelazne zasady. Pierwsza to krojenie wszystkich serów od razu po wyjęciu z lodówki, dzięki czemu łatwiej będzie nadać im odpowiedni kształt. Druga mówi o sposobie krojenia poszczególnych gatunków- sery pleśniowe w trójkąty, sery twarde w słupki a sery miękkie w większą kostkę. Trzecia wymaga trzymania deski serów w temperaturze pokojowej przynajmniej na godzinę przed podaniem, dzięki czemu wszystkie sery będą miały szansę uwolnić swoje aromaty. Do stworzenia idealnej deski serów najlepiej wybrać kilka ich gatunków, aby zachować różnorodność. Dozwolone, a nawet wskazane jest mieszanie ze sobą serów nie tylko o różnej konsystencji, ale też różnego pochodzenia. Na desce nie powinno zabraknąć owoców, zarówno świeżych jak i suszonych, oraz bakalii. Do tej przystawki pasuje także pesto, miód, konfitura oraz oliwki.

Dlaczego warto zblendować serek wiejski?
10.01.2023 14:03 Dlaczego warto zblendować serek wiejski? Nowatorski trik podbija Internet

Lubicie serek wiejski, ale przeszkadza wam jego konsystencja? Zróbcie podobnie, jak jedna z tiktokerek. Dziewczyna zmiksowała produkt, korzystając z blendera i uzyskała gładki i niesamowicie kremowy serek idealnie nadający się do kanapek i deserów.Znana z publikowania porad dietetycznych i wskazówek ułatwiających gotowanie tiktokerka pokazała patent na przygotowanie pysznej wersji serka wiejskiego. Dzięki jednej prostej czynności będziecie mogli z łatwością rozsmarować go na pieczywie. Główną rolę do odegrania ma blender.

kotlety schabowe
06.01.2023 17:22 Rozpływające się w ustach kotlety schabowe pod serową pierzynką. Obiadowy hit w doskonałym wydaniu

Kotlety schabowe nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina inwencji, aby wyczarować z nich zupełnie nowe danie. Skosztuj koniecznie bajecznych kotletów schabowych pod pierzynką z sera. Cała rodzina straci dla nich głowę.Przygotowanie tych niebanalnych kotletów schabowych jest bardzo prostą sprawą. Dzięki pieczeniu mięsa w piekarniku zajmie to nawet mniej czasu, niż smażenie. Smakowitą pierzynkę możesz modyfikować według własnego uznania i dodać do niej ulubione składniki. Te kotlety schabowe to po prostu niebo w gębie.

sałatka z serem feta
05.01.2023 19:34 Obłędna sałatka z serem fetą i słodkimi "skwarkami". Nietypowe połączenie smaków zachwyci każdego

Prezentujemy niezwykły przepis na apetyczną sałatkę z serem feta. Tajemnica jej smaku tkwi w słodkich "skwarkach". Przyrządza się je z mieszanki pestek uprażonych z masłem i cukrem. Gwarantujemy, że to danie zniknie ze stołu w mgnieniu oka.Słodki smak sałatki z serem feta równoważony jest przez bardzo wyraziste dodatki. W potrawienie może zabraknąć czerwonej cebuli, octu oraz czosnku. Do tego chrupiąca sałata oraz soczyste pomidorki koktajlowe. To połączenie daje prawdziwą eksplozję smaków.