W lodówce masz okrawki wędlin i sera? Nie czekaj, aż się zeschną do końca lub zepsują. W moim domu, od kiedy pamiętam, robimy z takich resztek smarowidło do chleba. Po tylu latach nadal chętnie do niego wracam.
Czy pamiętasz zapiekanki z PRL-u? Były chrupiące i pełne pysznego farszu. Teraz robię jeszcze lepsze, a kosztują tylko 5 złotych. Polecam mój patent na zapiekanki, które smakują lepiej, jak przed laty.
Czy lubisz jeść ciasta? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie takich łakoci, to mam dla ciebie coś pysznego. To ciasto przypomina śnieżny puch i zrobisz je błyskawicznie. Przygotuj od razu dwie blaszki, bo ten smakołyk znika w mgnieniu oka.
Sylwester w domu to często dość poważny wydatek, zwłaszcza, jeśli zapraszamy gości. Trzeba się napracować, nastać w kuchni a przede wszystkim – sporo wydać na składniki. Przepis na efektownego, taniego i niezbyt pracochłonnego Sylwestra dostałem od mamy. Niedobory czasów PRL sprawiły, że musiała się wykazać kreatywnością. W tym roku przygotuję przyjęcie według jej wskazówek.
To ciasto bez pieczenia o wyglądzie sera z pewnością zaskoczy wszystkich gości. Ciebie natomiast zaskoczy to, jak banalny i szybki jest ten przepis. Potrzebujesz do niego tylko 3 składników. Całą instrukcję wykonania znajdziesz poniżej.
Sernik powinien być puszysty. Moje ciasto nigdy nie opada po upieczeniu dzięki właściwemu przygotowaniu piany z białek. Jedna decyzja dzieli was od sukcesu, a mało kto o tym mówi. Sprawdźcie jak zapewnić sobie znakomite efekty.
Szukasz inspiracji na świąteczne śledzie? W ostatnim odcinku „Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler pokazała ich aż nadto. Na szczególną uwagę zasługują jej niezwykłe śledzie w sosie musztardowym. Spośród innych wyróżnia je 1 dodatek.
Sernik można przygotować na wiele sposobów. Moja babcia zawsze robiła ciasto Izaura, które łączy w sobie nuty kakao i delikatność sera białego. Do jego przygotowania wybierała konkretny rodzaj nabiału i nie było mowy o wyjątkach. Znalazłam przepis i musiałam spróbować. Wyszło fantastycznie.
Sernik w moim domu zawsze szybko znikał. Słodycz z niedawno znalezionego przepisu jest jednak tak smaczna, że nie zdąży ostygnąć, a już są pytania, czy można spróbować. Na szczęście nie wymaga wiele pracy. Polecam spróbować.
W moim domu naleśniki z serem zawsze znikały w ekspresowym tempie. Niedawno natknęłam się na książkę kucharską, w której znalazłam prosty sposób na ich przygotowanie. Składniki miałam w domu, więc postanowiłam je przygotować. Dzięki zamieszczonym wskazówkom wyszły tak smakowite, że palce lizać.
Prosty sernik na zimno z ananasem skusi niejednego łasucha. Czemu więc nie przygotować go na święta? Deser na głowę bije smakołyki z cukierni i wcale nie wymaga wiele pracy. Warto spróbować.
Strzelczyk pokazał, jak robi świąteczne ciasto. Kucharz postawił na wypiek, który smakuje lepiej niż niejeden makowiec. Obejdzie się bez żmudnego zawijania i ukrywania pęknięć. Z tym przepisem kucharza każdy sobie poradzi.
Sernik i piernik można połączyć w jednym pysznym cieście. Wypiek idealnie wpasuje się w klimat świąt i przypadanie do gustu amatorom obu smakołyków. Jego wykonanie wcale nie jest skomplikowane. Warto spróbować.
Sernik z wiaderka zawsze mi się udaje, a domownicy go uwielbiają. Wszystko za sprawą sprawdzonej receptury, uwzględniającej jeden tani dodatek. Wypiek nie opada i jest bardzo delikatny. Musicie spróbować.
Wpadł mi ostatnio w ręce przepis na niezwykle ciasto bez pieczenia. W każdym kawałku łączą się smaki dwóch uwielbianych deserów. Zrób 2 smakowite warstwy i przełóż je pysznymi ciasteczkami. Rodzina non stop będzie prosić o dokładki.
Kluski leniwe zna chyba każdy. Wiele babć przygotowywało nam ten przysmak. Do dziś nie przypuszczałam, że uda mi się samej odtworzyć ten fantastyczny smak. Z przepisem, na który natknęłam się podczas porządków w domu, udało się doskonale. Polecam spróbować.
Pyszny sernik skusi każdego łasucha. U mnie w domu stawiam na ciasto serowe z nietypowym spodem. Rodzinie zawsze smakuje i jeszcze nie było sytuacji, by mi nie wyszło. Polecam spróbować — jeszcze nie raz do przepisu wrócicie.
Zupa sycąca, gorąca, zawiesista i pyszna. Z grzankami i zapieczonym serem jest idealnym daniem na zimne dni. Albo na przyjście gości.
Gdy za oknem szaro i ponuro zwykle ma się ochotę na coś słodkiego. Najlepiej przyrządzić niezwykle prosty i błyskawiczny deser. Ja robię obłędnie pyszny sernik na zimno. Moja rodzina za nim przepada i zawsze sięga po dokładkę.
Przygotowanie śniadania nie musi być czasochłonne. Proste i szybkie przepisy potrafią być niewyobrażalnie pyszne. Kiedy nie mam ochoty na stanie przy garnkach przygotowuję ten błyskawiczny i pożywny posiłek. Przepis na niego rozdałam już wszystkim znajomym.
Do jedzenie pierogów leniwych chyba nikogo nie trzeba namawiać. Uwielbiamy je za smak, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Często przyrządzam leniwe, ale ostatnio zrobiłam je z przepisu z 1895 roku. Ten smak naprawdę robi wrażenie.
Zwykle na obiad przyrządzam klasyczne kotlety mielone. Jednak odkąd dostałam przepis na kotlety po lwowsku, tylko takie robię. Delikatnego smaku tych puszystych kotletów trudno sobie odmówić. Zróbcie je na jesienny obiad, bo te danie trzeba poznać.
Trudno wyobrazić sobie włoską pizzę bez mozzarelli. Dodajemy ją też go grzanek, zup, zapiekanek, sosów i makaronów. Jednak już teraz nie kupuję tego sera w sklepie. Dzięki prostemu przepisowi robię ją szybko w domu.
Kluski leniwe kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Często je przyrządzam. Korzystam wtedy z przepisu mojej babci. Najważniejszy jest jeden dodatek. Zróbcie kluski leniwe tak, jak ja i cieszcie się ich doskonałym smakiem.
Jesienią zupy wracają do łask. Talerz z ciepłą i aromatyczną potrawą w chłodniejsze dni jest idealny. Tym razem wyjawię wam pyszny patent na przygotowanie sycącego i rozgrzewającego dania w zaledwie kilka chwil. Pokochacie je od pierwszego spróbowania.
Bułka, mocno stopiony ser, pieczarki i kręta wstążka z ketchupu. Zapiekanka rodem z PRL działa nie tylko na zmysł smaku. To danie jest jak podróż do czasów dzieciństwa i młodości.
Co zrobić, żeby sernik nie opadał i zawsze się udawał? Ja korzystam ze znakomitego przepisu na sernik z wiaderka. Dzięki pewnemu dodatkowi ciasto pięknie wyrasta i nigdy nie opada. Piekę je w każdy weekend. Sernik jest tak smaczny, że trudno go sobie odmówić.
Sernik z rosą jest deserem, którego mało kto odmówi. Przepis na ten przysmak dostałam od babci już jakiś czas temu, a do dziś nie znalazłam lepszego. Nie wymaga wielu przygotowań i smakuje wyśmienicie. Spróbujecie?