Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Słodycze

Słodycze

Projekt bez tytułu - 2022-01-06T165449.987
06.01.2022 01:00 Obłędnie pyszne racuchy z dodatkiem ananasów

Racuchy są delikatnymi placuszkami uwielbianymi przez wielu smakoszy. Najczęściej przyrządza się je z dodatkiem jabłek. Owoce te nadają im przyjemnie wilgotnej konsystencji i słodkiego smaku. A gdyby tak zamienić jabłko na ananasa? Egzotyczny owoc sprawi, że deser nabierze przyjemnie orzeźwiających nut. Skusicie się? Podpowiadaliśmy już jak przygotować puszyste racuchy na kefirze i jak zrobić je w piekarniku. Tym razem przedstawiamy patent na delikatne — a zarazem przywodzące na myśl ciepły, letni dzień — placuszki z dodatkiem ananasa. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze owoc ten komponuje się z drożdżowym ciastem.

Miód w słoikach z białym nalotem
03.01.2022 01:00 Co oznacza biała piana w słoiku z miodem?

Kupiliście miód, a po jakimś czasie odkrywacie w słoiku dziwny biały nalot podobny do piany? Taki widok z pewnością nie zachęca do konsumpcji, lecz czy rzeczywiście świadczy o złej jakości wyrobu? Wyjaśniamy, czym są tajemnicze spienienia. Wcześniej już rozprawialiśmy się z popularnymi mitami na temat miodu i wyjaśnialiśmy, dlaczego miód nie może być zamiennikiem cukru przy słodzeniu herbaty. Tym razem na tapet bierzemy zmętnienia, które pojawiają się na powierzchni tego dobroczynnego produktu.

Puree z marakui
03.01.2022 01:00 Puree z marakui - przepis na boski deser

Pomysł na pyszny deser? Puree z marakui z mlekiem kokosowym i słodką śmietanką. Puree jest puszyste, delikatne, a połączenie słodkiej pianki i słodko-kwaśnego musu sprawi, że deser będzie często królował na Twoim stole. Sprawdź, jak przygotować puree z marakui.Owoce marakui kupimy w każdym większym markecie w sezonie zimowym. Im bardziej pomarszczone i brzydkie owoce, tym marakuja jest bardziej dojrzała i słodsza. Puree możesz również przygotować z gotowej pulpy w puszcze, jednak w sezonie zachęcam do korzystania z owoców świeżych. Pulpa jest już produktem przetworzonym.Puree z marakui to deser, który posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Lekka jak chmurka pianka z mleka kokosowego i słodkiej śmietanki połączona z musem owocowym daje nam niesamowicie smaczne puree, idealne do kawy i herbaty w chłodne, zimowe dni. To jeden z moich ulubionych deserów. Pamiętaj, aby ubijać wyłącznie dobrze schłodzoną śmietanę. Produkt w temperaturze pokojowej może skisnąć podczas ubijania lub rozwarstwić krem. Owoce marakui wydrąż łyżeczką, aby wydobyć jak najwięcej smacznego miąższu.Lubisz poznawać nowe smaki? W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać w kuchni liczi, czyli orientalny owoc azjatycki.

Blok czekoladowy
02.01.2022 01:00 Najlepszy i najszybszy przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy był niegdyś deserem, który każdy pochłaniał w ogromnych ilościach. Doskonały smak i sposób na recykling słodyczy, których nikt nie chciał już jeść, sprawiały, że blok był bardzo popularny. Nasze babcie dodawały do niego mleko w proszku, co poprawiało smak oraz konsystencję ciasta. Niżej pokazujemy dokładny przepis. Blok czekoladowy smakuje praktycznie każdemu łasuchowi bez względu na wiek. Starsze pokolenia go uwielbiają, bo mają do niego sentyment, a młodsze przygotowują z ciekawości. Chcą bowiem sprawdzić, czy starsi faktycznie mają rację. Finalnie wszyscy zachwycają się jego smakiem. Dużym atutem bloku jest jego niewielka cena, ponieważ zazwyczaj wykorzystuje się produkty, które już są w kuchni. Zleżała czekolada czy ciasteczka nie zachęcają w swojej podstawowej formie do jedzenia - wystarczy je jednak dodać do bloku, aby nadać im drugą młodość.

Pączki z lukrem
02.01.2022 01:00 Co oznacza popękany lukier na pączkach? Warto mieć świadomość

Pączki są jednym z popularniejszych przysmaków, po który sięga wielu smakoszy. Zwolenników wyrobów pokrytych lukrem jest sporo, a nie każdy pewnie wie, że pęknięcia w słodkiej polewie powinny nas zaalarmować. Mogą bowiem świadczyć o błędach w przygotowaniu pączków. Pokryty pajączkami lukier nie tylko wygląda nieapetycznie, ale też może świadczy o niekoniecznie dobrych „przygodach”, jakie zaliczył kupowany przez nas wypiek. Może co prawda się okazać, że pączek po prostu został przyciśnięty, lecz to jedyny pozytywny scenariusz.

Ciasto Snickers
01.01.2022 01:00 Proste ciasto bez pieczenia Snickers

Ciasto bez pieczenia uratowało już niejedną imprezę, gdy główne ciasto z jakiegoś powodu się nie udało. Snickers bez pieczenia zachwyca kremową konsystencją oraz wyjątkowo słodkim i intensywnym smakiem. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste, lecz tak jak w przypadku innych tego typu deserów należy odczekać, aż stężeje w lodówce. Ciasto bez pieczenia Snickers wzorowane jest na dobrze znanym batoniku, który składa się z kremu nugatowego, ciągnącego karmelu, orzechów ziemnych oraz mlecznej czekolady. Taka kompozycja podbiła serca łakomczuchów na całym świecie. Sporządzanie ciasta wymaga odrobiny kroków, jednak są one banalnie proste i w ogóle nie wymagają żadnych umiejętności cukierniczych. Podając taki deser do stołu, z pewnością usłyszysz wiele pochwał i zachwytów.

Sylwestrowe przekąski
31.12.2021 01:00 Co przygotować do jedzenia na Sylwestra? Przedstawiamy najlepsze propozycje

By sylwestrowa zabawa mogła trwać, goście muszą dobrze zjeść. Jeśli nadal nie wiecie, na jakie dania przygotować, spieszymy z pomocą. Przyrządzenie niektórych z nich zajmie wam dosłownie kilka chwil. Sprawdźcie nasze wyjątkowe propozycje. Gotowanie last minute wymaga nieco sprytu i zaopatrzenia się w półprodukty takiej jak np. ciasto francuskie, warzywa w puszkach lub gotowe sosy. Z ich pomocą z łatwością wyczarujecie smaczne i efektowne potrawy, które zachwycą współbiesiadników. Będą doskonałym uzupełnieniem gotowych przekąsek.

Piegusek — pyszne ciasto z makiem
31.12.2021 01:00 Ekspresowe sylwestrowe ciasto Piegusek

Przygotowanie wypieków wcale nie musi zajmować wiele czasu. Ciasto Piegusek zrobicie niemalże błyskawicznie, a z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych gości. Jeżeli został wam mak ze świątecznych wypieków, to ta propozycja będzie idealna na sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie koniecznie. Pieguska przygotujecie jeszcze szybciej niż kultową zebrę. Dobrze ubite białka nadadzą mu lekkości, a mak będzie przyjemnie chrupał wewnątrz. Dokładnie odmierzcie składniki i starannie rozdzielcie białka od żółtek, a wszystko się uda.

Szybki mus z marakui
31.12.2021 01:00 Szybki mus z marakui - niewiarygodnie pyszny deser

Mus z marakui to pomysł na szybki i wyjątkowo smaczny deser dla całej rodziny. Słodki mus z mleka kokosowego i słodkiej śmietanki w połączeniu z słodko-kwaśnymi owocami skradnie Wasze serca już od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na pyszny i szybki mus z marakui.Sezon na owoce trwa od października do lutego, wtedy też kupimy najsmaczniejsze, dojrzałe owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotować wyśmienite desery, dżemy, marmolady i soki. Poza sezonem poratować możemy się gotową pulpą z marakui w puszce. Marakuja ma słodko-kwaśny smak i jest rewelacyjnym dodatkiem do lodów, gofrów i musów.Marakuja to nie tylko wspaniały, egzotyczny smak. Regularne spożywanie owocu zmniejsza ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, a także łagodzi kaszel, obawy astmy i pomaga zasnąć. Lecznicze działanie marakui od lat wykorzystywane jest w medycynie naturalnej oby Ameryk.Mus z marakui to warstwowy, słodko-kwaśny deser, idealny do kawy lub herbaty zimowej. Słodki, pyszny mus na bazie mleka kokosowego, śmietany i wanilii rewelacyjnie łączy się z przetartymi, świeżymi owocami, dodając Ci energii i wprowadzając w doskonały nastrój. Jeśli chcesz zrobić dżem z marakui- w tym artykule dowiesz się, jakich błędów unikać podczas robienia dżemów i marmolad. Na zimę zrób również wyśmienity, słodko-gorzką marmoladę z pomarańczy, która będzie idealnym dodatkiem do gofrów, deserów i pomysłem na słodkie śniadanie.

Jak zrobić idealne gofry?
31.12.2021 01:00 Jak zrobić idealne gofry?

Gofry to zawsze świetny pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Oprószone cukrem pudrem, polane polewą, z bitą śmietaną, owocami, dżemami smakują wyśmienicie. Odpowiednie smażenie i przygotowanie ciasta to sekret doskonałych, chrupiących i jednocześnie miękkich w środków gofrów. Sprawdź, jak zrobić idealne gofry w domu.Gofry na słodko kojarzą nam się głównie z wakacjami, morzem i długimi, słonecznymi dniami. Możesz samodzielnie przygotować pyszne desery, które będą równie chrupiące i smaczne, co te podawane w budkach przy plażach. Gofry na słodko uwielbiam robić zimą, aby umilić sobie chłodne dni i pomarzyć trochę o gorącym lipcu. Poniżej znajdziesz prosty przepis na gofry na słodko. Jeśli zastosujesz również rady dotyczące samego pieczenia, gofry wyjdą idealnie za każdym razem, a Ty staniesz się domowym królem słodkości. Gofry podaj z cukrem pudrem, dżemem truskawkowym, ulubioną polewą, owocami. Gofry możesz również przygotować w wytrawny sposób. Tu poznasz przepis na pożywne gofry z szynką i serem, idealne na pożywne śniadanie, lunch lub kolację.

Sernik
30.12.2021 01:00 Jak zrobić pulchny sernik?

Aby uznać, że sernik faktycznie wyszedł po upieczeniu udany, musi być odpowiednio puszysty - opadnięte ciasto nie robi tak dużego efektu. Aby móc przyrządzać zawsze idealny sernik, do ciasta należy dodać odrobinę gładkiego ziemniaczanego puree. Według Roberta Makłowicza ziemniaki zatrzymują wilgoć w cieście, a także nadają mu ogromnej puszystości. Sernik jest klasykiem wśród ciast. Istnieje wiele wariantów sernika, z czego w Polsce zdecydowanie najpopularniejszym jest ciężki sernik na bazie twarogu. Amerykanie z kolei zajadają się ciastem sporządzanym z serka Philadelphia, który pozwala uzyskać lżejszą fakturę. Jak zdradził Robert Makłowicz, do sernika warto dodać ziemniaki. Z pozoru decyzja ta może wydawać się niecodzienna, jednak trik krytyka kulinarnego faktycznie działa. - Ziemniaki sprawiają, że rzecz, do której są dodane, zachowuje wilgoć. Więc to będzie wilgotny, puszysty sernik. Ziemniaki dodaje się również dość często do chleba. Właśnie po ty, by dłużej był wilgotny - tłumaczy Makłowicz.

Deser w słoiku
30.12.2021 01:00 Boski, sylwestrowy deser w słoiczku z ciasteczkami Oreo

Sylwester zacznie się już niedługo, dlatego warto zacząć przygotowywać poczęstunek dla swoich gości - taki, jak pięknie wyglądające desery w słoikach. Dzisiaj prezentujemy słoiki wypełnione bitą śmietaną, ciasteczkami oreo oraz czekoladą. Ich sporządzenie jest banalnie proste i szybkie, a efekt zadowala nawet największych smakoszy. Deser w słoiczku prezentuje się nad wyraz okazale, ponieważ przezroczystość szkła pozwala podziwiać wszystkie warstwy. To także idealna propozycja dla rodzin z dziećmi na wspólnie spędzone popołudnie - najmłodsi będą mieli wiele zabawy podczas wypełniania słoików. Dużą zaletą takiego przysmaku jest możliwość wykonania go z wyprzedzeniem i przechowywania go w lodówce przez dłuższy czas. Dzięki temu nie trzeba zabierać się za gotowanie bezpośrednio przed świętowaniem. W taki sposób można spędzić całego sylwestra ze swoją rodziną bez konieczności krzątania się po kuchni.

Szyszki ryżowe
29.12.2021 01:00 Przepis na kultowe szyszki z preparowanego ryżu

Każdy z nas pamięta kultowe szyszki z ryżu preparowanego połączonego słodkim syropem. Taki przysmak można było zawsze kupić na mieście, wybierając się z rodziną na jakieś grupowe wyjście. Jeśli tęsknisz do ich smaku, poniżej prezentujemy przepis na szyszki z krówkami. Taka wersja smakuje wybornie i idealnie sprawdzi się na sylwestra, jako słodka przekąska. Szyszki z ryżu niegdyś stanowiły, zaraz za obwarzankami, główny produkt oferowany przez ulicznych sprzedawców przekąsek. Obecnie tradycyjnie wyrabiane szyszki można dostać na festynach i targowiskach, na których cały czas kultywowana jest tradycyjna polska kuchnia.Nie każdy ma jednak możliwość wybrania się na takie wydarzenie, dlatego dobrze jest znać przepis na przygotowanie ich w domu. Poniżej prezentowana przez nas receptura jest banalnie łatwa, wymaga jedynie kilku podstawowych produktów i daje niesamowici pyszny efekt. Podając takie szyszki do sylwestrowego stołu, z pewnością wywołasz duże emocje.

Domowa chałka bez drożdży
29.12.2021 01:00 Domowa, wyrośnięta chałka bez drożdży

Drożdżowa chałka jest smaczną alternatywą dla pieczywa, idealną do podania w ramach słodkiego śniadania. Aby ją przyrządzić, zazwyczaj wykorzystujemy drożdże. Wypiek ten uda się również i bez tego składnika. Dodajcie do ciasta delikatnego serka kanapkowego, a chałka zachwyci was swoją delikatnością i zniewalającym smakiem. Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Jest proste w przyrządzeniu i pyszne nawet wtedy, gdy pomijamy w swojej diecie nabiał. Co jednak zrobić, jeśli drożdży nie mamy, a marzy nam się pyszna chałka? Sytuację uratuje receptura wykorzystująca klasyczny serek kanapkowy. Spróbujcie koniecznie.

Biszkopty
29.12.2021 01:00 Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia Leniwiec na bazie biszkoptów

Ciasto bez pieczenia jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą spędzić w kuchni zbyt wielu godzin - jednym z najlepszych takich deserów jest ciasto Leniwiec. Dwie warstwy podłużnych biszkoptów przełożonych dwoma rodzajami kremu są zbyt smaczne, aby przejść obok nich obojętnie. Poniżej pokazujemy, jak wykonać je krok po krok. Ciasto Leniwiec bez pieczenia zachwyci nie tylko fanów pięknie prezentujących się deserów, lecz również prawdziwych smakoszy i łakomczuchów. Wyjątkowo słodka i rozpływająca się w ustach konsystencja Leniwca sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Sekretem receptury jest użycie najlepszych biszkoptów, jakie można dostać w sklepie. Oczywiście istnieje możliwość upieczenia ich samodzielnie, jednak wtedy zwiększa się ilość potrzebnej pracy. Polecamy włoskie biszkopty savoiardi, które są bardzo puszyste i miękkie.

Ciastka kocie oczka siostry Anastazji
28.12.2021 01:00 Ciastka kocie oczka siostry Anastazji

Ciastka kocie oczka to pomysł na domowe, kruche ciasteczka z dżemem truskawkowym i cukrem pudrem, które pokochają wszyscy miłośnicy słodkości. Ciastka idealnie pasują do kawy, doskonale wyglądają również na świątecznym stole. Poznaj przepis na ciastka kocie oczka siostry Anastazji.Ciastka kocie oczka piekę zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy w weekend, na Boże Narodzenie i na spotkania w rodzinnym gronie. Ciastka z kruchego ciasta wychodzą za każdym razem, wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.Do wykrojenia ciasteczek potrzebujesz jedynie małej szklanki i wąskiego kieliszka, aby wykroić oczka, w których będzie dżem. Do ciastek zawsze wykorzystuję domowy dżem truskawkowy, kocie oczka możesz również przełożyć ulubionymi powidłami. Ciastka są słodkie, kruche, a owoce doskonale uzupełniają ich smak.Jeśli również jesteś miłośnikiem domowych wypieków i ciasteczek, koniecznie przygotuj kokosanki, czyli kostki czekoladowe z wiórkami kokosowymi, są idealne do kawy czy herbaty.

Daktyle — składnik wegańskiego kajmaku
28.12.2021 01:00 Obłędnie pyszny krem piernikowy. Składnik niespodzianka zachwyca

Krem podobny do kajmaku, ale zrobiony bez dodatku śmietanki? Tak, to możliwe. Namoczcie daktyle i zróbcie go już jutro, a odkryjecie nowy niebagatelny produkt, który na stałe zagości w waszej kuchni. Sprawdzi się doskonale jako składnik wielu pysznych deserów, także tych świątecznych. Jeśli uważacie, że bez nabiału nie da się zrobić pysznych kremów do deserów, niestety jesteście w błędzie. Weganom z pomocą w tym zakresie przychodzą m.in. daktyle. Suszone owoce daktylowca po namoczeniu zyskują niesamowitej konsystencji, podobnej tej, którą charakteryzuje się kajmak. Można z nich zrobić właśnie ten specjał lub pyszny, inspirowany pomysłem Marty Dymek — autorki bloga wegańskiego Jadłonomia — krem piernikowy. Posłuży wam on za świetny dodatek do bułeczek drożdżowych, wafli, naleśników, a nawet ciast.

Ciasto toffi
27.12.2021 01:00 Ciasto Toffi na herbatnikach i bez pieczenia

Ciasto toffi dla niektórych łakomczuchów jest z pewnością spełnieniem marzeń, gdyż jego smak jest nie do pobicia. Tym razem prezentujemy recepturę, która pozwala cieszyć się nim bez pieczenia. Ciasto toffi na herbatnikach zachwyca delikatną konsystencją oraz silnym smakiem i aromatem słodkiego wypełnienia. Ciasto toffi bez pieczenia za każdym razem robi piorunujące wrażenie na gościach, którym podano je jako deser. Niezależnie od okazji całość prezentuje się wybornie i z powodzeniem można przygotować je na ważne i oficjalne uroczystości. Bez wątpienia największą zaletą tego ciasta, zaraz po pysznym smaku, jest brak konieczności pieczenia go w piekarniku. Dzięki temu można znacznie oszczędzić na czasie oraz pracy, w końcu po złożeniu wszystkich składników wystarczy schować je do lodówki. Po kilku godzinach oczekiwania ciasto jest gotowe i można się zajadać.

Wafle z masą kakaową
25.12.2021 01:00 Najlepszy przepis na niezapomniane wafle z masą kakaową

Wafle przełożone masą kakaową są nostalgicznym deserem, który z pewnością pamiętają pokolenia wychowane w czasach PRL-u. Dzisiaj w sklepach można kupić je gotowe, jednak przygotowane własnoręcznie w domu smakują najlepiej. Poniżej zdradzamy cały przepis krok po kroku, aby można było z łatwością je wykonać. Wafle przełożone kakaową masą niegdyś stanowiły jeden z najbardziej wyczekiwanych deserów wśród najmłodszych. Intensywny w smaku krem oraz delikatne wafle idealnie smakowały po całym dniu zabawy na świeżym powietrzu. Ich dużą zaletą jest łatwość przygotowania oraz możliwość długiego przechowywania. Jeśli przetrzymuje się je w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, a same wafle są szczelnie zamknięte, mogą wytrzymać długo bez zepsucia się.

Mielenie maku
22.12.2021 01:00 Jak przygotować mak na makowiec?

Świąteczne specjały z makiem wymagają nieco więcej czasu i starannego przygotowania. Mak przed użycie trzeba nie tylko namoczyć, ale też dobrze odcedzić i dokładnie zmielić. Podpowiadamy, co z nim zrobić i czego dodać, by wyszedł smaczny. Z maku przyrządza się tradycyjną drożdżową roladę. Część z nas też zajada również słodki makaron z jego udziałem. W obu przypadkach konieczne jest właściwe przyrządzenie masy makowej. Wymaga to zachowania odpowiedniej kolejności czynności.

Wafle z galaretką siostry Anastazji
21.12.2021 01:00 Wafle z galaretką siostry Anastazji

Wafle z galaretką siostry Anastazji to pomysł na pyszny i lekki deser dla całej rodziny. Dzieci wprost uwielbiają delikatne, słodkie wafle przełożone truskawkowym nadzieniem. Poznaj przepis na wafle z galaretką siostry Anastazji.Suche wafle są bardzo delikatne w smaku, jednak kiedy przełożysz je nadzieniem stworzysz wyjątkowe i smaczne wafelki, które pokochają wszyscy. Wafle z galaretką siostry Anastazji są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu deser będzie gotowy w zaledwie godzinę. Suche wafle możesz przekładać dowolnymi smakami galaretek, możesz je łączyć i stworzyć dwu, a nawet trzysmakowe, kruche ciasteczka. Przełożone wafle przed krojeniem zostaw na chwilę w suchym i chłodnym miejscu, aby masa dobrze stężała, dzięki czemu łatwo pokroisz później wafel na małe wafelki.Z wafli przygotujesz również kultowy piszinger, czyli wafelki z nadzieniem kakaowym, idealne na słodką przekąskę do kawy.

Ciasto kapitańskie
19.12.2021 01:00 Ciasto kapitańskie - wyjątkowy przepis

Ciasto kapitańskie jest doskonałym ciastem do kawy. Ciemny spód nasączony kawą, krem ajerkoniakowy, bita śmietana, kakao i biszkopty tworzą razem doskonały, słodki deser na każdą okazję. Poznaj przepis na ciasto kapitańskie.Ciasto kapitańskie, moim zdaniem, jest smaczniejszą wersją tradycyjnego tiramisu. Kakaowy blat skropiony aromatyczną kawą i przełożony kremem ajerkoniakowym smakuje obłędnie i za każdym razem cała blacha znika w błyskawicznym tempie. Ciasto po przygotowaniu wstaw do lodówki na całą noc, aby stężało i nabrało odpowiedniej konsystencji.Gęsty, budyniowy krem ajerkoniakowy w połączeniu z bitą śmietaną, esencjonalnym kakao, kawą i ciemnym spodem pomysł na proste, ale genialne ciasto. Pamiętaj, aby śmietana była bardzo mocno schłodzona przed ubijaniem, ciepła zważy się lub rozwarstwi. Masło do kremu musi mieć temperaturę pokojową, ale również nie może być za ciepłe. Szukasz pomysłu na ciasto bez pieczenia? Koniecznie przygotuj ciasto z powidłami śliwkowymi, masą krówkową i migdałami.

Projekt bez tytułu - 2021-12-18T111313.943
18.12.2021 01:00 Jak zmiękczyć zbyt twarde pierniczki?

Pierniczki stwardniały? Zamiast wieszać je na choince lub wyrzucać wykorzystajcie nasze triki. Dzięki nim znów będą zdatne do spożycia. Metody, które proponujemy, nie będą wymagały specjalnych zakupów czy wyszukanych sprzętów. Sprawdźcie koniecznie. Piernik i pierniczki to desery, których przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości planowania. Jeżeli bowiem będziemy chcieli cokolwiek przyspieszyć lub zabierzemy się za pieczenie na ostatnią chwilę, może się okazać, że nasze wyroby są niejadalne. Co robić w takiej sytuacji?

Piernik z kawą zbożową
17.12.2021 01:00 Prosty przepis na piernik z dodatkiem kawy zbożowej

Piernik jednoznacznie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy w wielu mieszkaniach czuć zapach korzennych przypraw. W poniższym przepisie pokazujemy, jak zrobić to ciasto z dodatkiem kawy zbożowej. Dodanie jej podbija smak korzenny piernika, a także nadaje swój własny zbożowy i lekko kwaskowaty aromat. Piernik w praktycznie każdym gospodarstwie robi się bardzo podobnie - jego receptura jest zazwyczaj niezmienna. Tym razem warto wprowadzić niewielką modyfikację, która przyczyni się do jeszcze lepszego efektu. Niewielka ilość kawy zbożowej sprawia, że ciasto ma znacznie głębszy i pełniejszy smak. Niektórym może wydawać się, że klasyczne świąteczne ciasto wymaga mnóstwa pracy i poświęcenia czasu. Tak naprawdę piernik jest banalnie łatwym wypiekiem, którego wykonanie można zmieścić w około jednej godzinie. Wszystkie składniki rozłóż sobie zawczasu na blacie, co ułatwi cały proces.

Pierniczki
16.12.2021 01:00 Błyskawiczne pierniczki babci - najszybszy przepis na Boże Narodzenie

Pierniczki świąteczne wcale nie muszą leżakować kilku tygodni, aby stały się miękkie i pyszne. Pierniczki babci są przepisem na ciasteczka, które są gotowe zaraz po upieczeniu - istnieje więc szansa, że zdąży się wykonać je jeszcze przed Świętami. Poniżej pokazujemy całą recepturę krok po kroku, więc każdy może ją zrobić bez żadnych przeszkód. Pierniczki babci są zdecydowanie najszybszym przepisem na ich zrobienie. Wraz z wymieszaniem i wyrobieniem ciasta, cały proces można zmieścić nawet poniżej 30 minut. W smaku są bardzo intensywne i nie da się zauważyć różnicy, porównując je do pierniczków leżakujących w pudełku przez kilka tygodni. Pamiętaj, żeby przed dodaniem mokrych składników dokładnie przesiać mąkę oraz sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Jakiekolwiek grudki źle wpływają na konsystencję ciasta, co łatwo przekłada się na cukiernicze fiasko. Pierniczki robią się wtedy zbyt kruche i pękają pod najmniejszym dotykiem.

Makowiec Anny Lewandowskiej
13.12.2021 01:00 Cudowny makowiec od Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia

Święta są okazją, by skosztować tradycyjnych wypieków. A gdyby tak nieco urozmaicić ich przyrządzanie i sięgnąć po receptury odświeżające klasykę? Makowiec od Anny Lewandowskiej przygotujecie szybko i sprawnie. Nie wymaga on zawijania, nie trzeba odstawiać ciasta do wyrastania. Nadal jednak będzie smacznie. Spróbujcie koniecznie. Zdradzaliśmy już świąteczne przepisy na piernik i ciasteczka od Anny Lewandowskiej. Tym razem prezentujemy wam jej sposób na pyszny makowiec. Celebrytka dodaje do masy makowej jabłek, co czyni ja niezwykle wilgotną i delikatną. Dajcie się skusić temu deserowi.

Kutia
12.12.2021 01:00 Jak przygotować mak i pszenicę na kutię?

Dzisiaj kutia nie jest tak popularna, jak kiedyś, jednak dalej przygotowuje się ją głównie na Podlasiu, Lubelszczyźnie czy Kresach. Należy do tradycyjnych 12 wigilijnych potraw, więc warto zrobić ją chociaż raz w życiu. Dzisiaj pokażemy całą procedurę przygotowania zarówno maku, jak i pszenicy. Sam przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Kutia jest specyficznym i bardzo słodkim deserem, złożonym z bakalii, miodu oraz łuskanych nasion pszenicy. Faktyczna praca przy wszystkich składnikach nie jest długa i męcząca, lecz trzeba odczekać trochę czasu, aż pszenica i mak odpowiednio nasiąkną. Z tego powodu gotowanie można rozpocząć dzień wcześniej, żeby oszczędzić sobie wysiłku dzień później. Dobrym pomysłem jest również kupienie składników najlepszej jakości, ponieważ od tego zależy smak samej kutii. Nie ma w niej zbyt wiele przypraw, stąd wszelkie niedoskonałości mogą zostać łatwo wykryte podczas jedzenia.

Ser czy ciasto?
07.12.2021 01:00 Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Wypieki bez pieczenia kochamy za to, że są smaczne i ekspresowe. Często bywają też niezwykle efektowne. Tak będzie w przypadku tego owocowego smakołyka. Dzięki galaretce i pulpie z mango wyczarujemy deser, który do złudzenia przypominał będzie blok sera. W smaku jednak będzie przyjemnie słodki i orzeźwiający. Dajcie się skusić tej nietypowej propozycji. Znacie z pewnością tiramisu — włoski deser z serkiem mascarpone. Część z was spróbowała też pewnie migdałowego ciasta siostry Anastazji. Tym razem mamy recepturę naprawdę wyjątkową. Owoc mango i jego charakterystyczny kolor wykorzystamy jako bazę do przyrządzenia ciasta, które z daleka pomylić łatwo będzie z blokiem sera.