Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Słodycze

Słodycze

GIS ostrzega
02.02.2022 01:00 GIS ostrzega przed szkłem w produktach spożywczych

Nie od dziś wiadomo, że ostrzeżenia wydawane przez GIS nie zapowiadają niczego dobrego. Niestety, w ostatnim czasie sanepid wydał dwa komunikaty, które mogą wywołać spore obawy. Wszystko dlatego, że w popularnych produktach spożywczych zostało wykryte szkło. Ze sprzedaży zostały wycofane buraczki i batoniki.Sanepid co jakiś czas zamieszcza na rządowej stronie ostrzeżenia dla konsumentów. Przeważnie dotyczą one zawartości szkodliwych związków lub salmonelli. Jednak w przypadku dwóch ostatnich komunikatów GIS jako powód wycofania ze sprzedaży wskazał zanieczyszczenie szkłem. Lepiej się upewnić, czy potencjalnie niebezpieczne produkty nie trafiły do naszych domów.

 Zachwycający patent na idealne racuchy z jabłkami
01.02.2022 01:00 Nowy, zachwycający patent na idealne racuchy z jabłkami

Czy ktokolwiek jest w stanie oprzeć się delikatnym plackom z dodatkiem soczystych jabłek? Racuchy to doskonały pomysł zarówno na deser, jak i na słodkie śniadanie czy kolację. Zróbcie je z dodatkiem mąki gryczanej, a będą jednocześnie pyszne i zdrowe. Nasz nowy przepis ułatwi wam to zadanie. Niedawno zdradzaliśmy przepis Ani Lewandowskiej na racuchy z brzoskwiniami. Pisaliśmy już też jak robić je w wersji wytrawnej. Teraz wracamy do klasycznego wydania tego rarytasu, przedstawiając wam ulepszony przepis z dodatkiem zdrowej mąki gryczanej i wykorzystaniem drożdży piekarniczych. Racuszki wychodzą delikatne i puszyste. Skusicie się?

Projekt bez tytułu - 2022-02-01T115351.564
01.02.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ocet do faworków?

Kruche i chrupiące faworki są ważnym elementem Tłustego Czwartku dla wielu smakoszy. Żeby osiągnąć spodziewane efekty, do ciasta warto dodać octu. Już jedna łyżka sprawi, że faworki będą delikatne i nie wciągną zbyt dużo tłuszczu. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Nasze babcie wiedziały, że faworki będą kruche, jeśli użyje się alkoholu. Zazwyczaj dodaje się spirytus, choć niektórzy wlewają też piwo. Procentowy trunek ma za zadanie nadać chrustowi charakterystycznej dla niego kruchości i delikatności. Ocet jednak spełni tę funkcję równie dobrze, a jest tańszy i bezpieczniejszy.

 Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
31.01.2022 01:00 Rewolucyjne, nocne ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe jest jednym z deserów, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Znamy sposób na to, by przyrządzić je szybko i bez zagniatania. Istotna będzie kolejność. Spróbujcie koniecznie. Prośby o dokładkę gwarantowane. Domowe wypieki nie mają sobie równych. Podczas gdy przyrządzenie szarlotki czy sernika wymaga nieco wprawy i czasu, ciasto drożdżowe zrobimy niemalże ekspresowo. Wystarczy tylko nastawić je odpowiednio wcześnie, a potem szybko zagnieść i upiec. Goście będą zachwyceni.

Zupa "nic"
31.01.2022 01:00 Zupa „nic”. Kultowy przysmak rodem z PRL-u

W czasach PRL-u Polacy nie mieli łatwego dostępu do wielu produktów spożywczych, dlatego dużą popularnością cieszyła się wtedy tak zwana zupa "nic". Jest to słodka gęsta zupa mleczna z jajecznymi kluskami. Poniżej prezentujemy recepturę, dzięki której z łatwością przygotujesz to tradycyjne danie. Kultowe potrawy wywodzące się z PRL-u do dzisiaj wywołują wśród wielu z nas uczucie nostalgii i tęsknoty do dawnych lat. Jednym ze sposobów na częściowy powrót we wspomnieniach jest przygotowanie klasycznej zupy "nic", nazywanej również "zupą pływające wyspy". Tradycyjna wersja składa się z mleka, jajek, cukru oraz wanilii, więc bez żadnych problemów można odtworzyć ją w obecnych czasach. Dla dekoracji polecamy posypać wierzch deseru startą czekoladą oraz mielonym cynamonem.

Przepyszne pączki z ziemniaków
30.01.2022 01:00 Prosty przepis na przepyszne pączki z ziemniaków

Pączki są obowiązkowym punktem Tłustego Czwartku i karnawału. Tradycyjny wyrób proponujemy zamienić na regionalny specjał — pączki z ziemniaków. Słodkie i sycący deser posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie. Jeśli z ziemniaków, które pozostały po obiedzie zawsze robiliście kopytka, czas zmienić ich zastosowanie. Postawcie na wywodzący się z kuchni góralskiej słodki rarytas. Ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków uświetni niejedno spotkanie.

Sernik krakowski Magdy Gessler
29.01.2022 01:00 Sernik krakowski według przepisu Magdy Gessler

Sernik krakowski jest smacznym tradycyjnym wypiekiem z bakaliami, który potrafi skraść niejedno serce. Charakterystyczny kształt i kratka zdobiąca jego wierzch, a nierzadko także lukier to inne wyróżniki tego deseru. Z przepisem Magdy Gessler na pewno się uda i uświetni nie jedno rodzinne spotkanie. Dzięki dodatkowi w postaci ubitych białek masa serowa będzie delikatna i bardziej puszysta. Receptury Magdy Gessler cieszą się sporą popularnością. Z pewnością próbowaliście już makowca czy naleśników przygotowywanych jej sposobem. Tym razem zdradzamy, jak kulinarna celebrytka przyrządza tradycyjny sernik krakowski. Zróbcie go, a zachwytom nie będzie końca.

Sernik z dodatkiem gotowanego budyniu i jagód
28.01.2022 01:00 Kremowy, zaskakujący sernik dodatkiem gotowanego budyniu

Sernik jest jednym z ciast, które doczekało się wielu różnych wersji. Dodajemy do niego rozmaite składniki, dzięki którym delikatny ser nabiera charakteru. Przyrządźcie je z ugotowanym budyniem i jagodami, a wasi goście z pewnością poproszą o dokładkę. Budyń może być samodzielnym deserem lub dodatkiem, który uzupełni inne słodkości np. rogaliki czy szarlotkę. Tym razem wykorzystamy go do przygotowania wybornego sernika. W przeciwieństwie do wielu innych, w naszym przepisie użyjemy ugotowanego mlecznego rarytasu. Spróbujcie koniecznie, jak smakuje tak przyrządzone ciasto serowe.

Oponki serowa Tomasza Strzelczyka
26.01.2022 01:00 Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Oponki serowe są pysznym deserem, którego przygotowanie jest zaskakująco szybkie i banalnie proste. Na swoim kanale Youtube Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój własny pomysł na tę słodką klasykę. Dzięki jego poradom twoje oponki wyjdą idealnie puszyste i sprężyste, a domownicy nie będą mogli przestać prosić o kolejne porcje. Oponki serowe mają jedną przewagę nad pączkami. Te drugi wymagają czasu, aż drożdże zaczną swoją pracę i ciasto odpowiednio urośnie. W przypadku oponek nie trzeba na nic czekać, gdyż rosną one dzięki dodaniu sody oczyszczonej i octu. W przepisie Tomasza Strzelczyka zawarty jest cukier waniliowy, który dla niektórych nie ma wystarczającego smaku wanilii. Możesz zamienić go na świeżą wanilię lub ekstrakt waniliowy - dzięki temu oponki staną się jeszcze lepsze.

Pączki
25.01.2022 01:00 Smutne doniesienia cukierników przed tłustym czwartkiem

W czasie Tłustego Czwartku Polacy zajadają się pączkami i faworkami do tego stopnia, że niektórzy urządzają zawody w ilości pochłoniętych słodyczy. Niestety, jak podaje biznes.interia.pl, cukiernicy nie mają dobrych wieści - tegoroczne ceny w cukierniach będą większe. Klienci muszą się przygotować na sumy wyższe przynajmniej o kilkadziesiąt groszy. Branża spożywcza, w tym cukiernie produkujące pyszne łakocie, ma w ostatnim czasie dużo problemów dotyczących głównie wydatków. Przedsiębiorcy muszą zmagać się z rosnącymi kosztami prowadzenia biznesu, co odbija się na konsumentach. Mimo iż do Tłustego Czwartku pozostał jeszcze miesiąc, producenci pączków i faworków już teraz zastanawiają się, jak dostosować wycenę efektów swojej pracy z oczekiwaniami klientów. Portal biznes.interia rozmawiał z właścicielami cukierni, którzy wyjawili smutne informacje.

Faworki
23.01.2022 01:00 Jedyne, prawdziwie babcine faworki smażone na smalcu

Faworki podczas Tłustego Czwartku są równie ważne co pączki, dlatego warto usmażyć je na dobrym rodzaju tłuszczu. Najlepszy kruchy chruścik zawsze wychodzi podczas smażenia na smalcu, który nadaje im świetnej faktury oraz charakterystycznego aromatu. Faworki smażone na oleju roślinnym nie są w stanie ich pokonać, ponieważ nie mogą uzyskać oczekiwanej chrupkości. W dzisiejszych czasach mało kto decyduje się zrobić faworki samodzielnie - sklepy są ich pełne przed Tłustym Czwartkiem. Domowe faworki smakują jednak znacznie lepiej, a przepis na nie wcale nie jest skomplikowany. Poza dobrą recepturą bardzo ważny jest rodzaj tłuszczu. Smalec zalecany jest przez ekspertów, ponieważ sprawia, że faworki stają się chrupiące, a także nabierają specyficznego posmaku, tak bardzo cenionego przez wszystkich fanów tego deseru. Oczywiście, jeśli nie masz pod ręką smalcu, a do sklepu daleka droga, olej musi wystarczyć.

Ciasteczka owsiane Anny Lewandowskiej
22.01.2022 01:00 Szybkie i zdrowe ciasteczka z niesamowitego przepisu Anny Lewandowskiej

Nie wszystkie ciasteczka muszą składać się z ogromnej ilości cukru, tłuszczu i niezdrowej mąki - Anna Lewandowska pokazuje, że wersje "fit" są równie smaczne. Dietetyczka zdradziła swój przepis na ciastka owsiane, do których dodaje banany. Owoce nadają im słodyczy, wilgotności, a także lekkiej tekstury. Niżej pokazujemy, jak je przygotować krok po kroku. Ciasteczka owsiane są doskonałą propozycją na smaczną, a przy okazji zdrową alternatywę dla klasycznych ciastek. Anna Lewandowska zamiast mąki używa płatków owsianych zmieszanych z bananem, co zmniejsza kaloryczność wypieku, a także nadaje mu wyjątkowej lekkości. Banan po rozdrobnieniu działa jak jajka, wiążąc ze sobą składniki.Ciastka można sporządzić również z innymi składnikami niż zaprezentowane poniżej. Doskonale pasują w nich rodzynki, suszone figi, czy ziarenka preparowanego ryżu. Polecamy eksperymentować, gdyż w taki sposób będziesz w stanie odkryć swoją ulubioną mieszankę.

Faworki
20.01.2022 01:00 Lekkie, chrupiące i puszyste faworki na bursztynowym płynie

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, co z pewnością cieszy wszystkich łakomczuchów - będą mogli w końcu pochłonąć pokaźne ilości faworków oraz pączków. Dzisiaj przedstawiamy przepis na faworki z piwem, które zachwycają lekko słodowym i intensywnym smakiem. Stosując się do poniższych porad, przygotujesz je w mniej niż 20 minut. Faworki tradycyjnie sporządzane są na bazie zbijanego ciasta śmietanowego, które po usmażeniu na głębokim tłuszczu staje się niewiarygodnie kruche i delikatne. Zamieniając ją na jasne piwo, można pominąć etap ubijania ciasta - piwna masa jest plastyczna i łatwo się ją rozwałkowuje. Sekretem do uzyskania kruchego chruściku jest jak najcieńsze rozwałkowanie. Każdy faworek powinien być cienki jak kartka papieru. Po usmażeniu szybko posyp je cukrem pudrem. Gdy są jeszcze ciepłe, cukier skutecznie do nich przylega.

Czekolada z białym nalotem
19.01.2022 01:00 Czym jest biały nalot na czekoladzie?

Czekolada kupowana jest przez nas regularnie, lecz czasem się zdarza, że po przyjściu ze sklepu chowamy ją do szafki i zapominamy. Po dłuższym czasie pojawia się na jej powierzchni biały nalot, który przez niektórych identyfikowany jest jako pleśń. Tak naprawdę jest to tłuszcz, który wytopił się z wnętrza tabliczki i zestalił na wierzchu. Taka czekolada nie traci w żadnym stopniu swoich właściwości. Czekolada to jeden z najczęściej jedzonych słodyczy. Jej kremowa konsystencja i wspaniały smak sprawiają, że na całym świecie ma ogromne tłumy fanów. Niektórych może jednak niepokoić białawy nalot, który pojawia się na niej po dłuższym przechowywaniu. Na temat tego nalotu powstało wiele teorii, które mają wyjaśniać jego pochodzenie. Niestety większość z nich jest błędna, ponieważ nalot nie jest żadną pleśnią ani pozostałościami po bakteriach. Co więcej, spożycie takiej czekolady nie jest groźne - jedyne na co może wpłynąć to poczucie estetyki, bowiem nie wygląda już tak pięknie, jak wcześniej.

Placuszki bananowe z czekoladą — wyśmienite słodkie śniadanie
19.01.2022 01:00 Zachwycające, bananowe placki z czekoladą - wymarzone śniadanie

Puszyste placuszki z dodatkiem owoców i czekolady są prawdziwym rarytasem dla wielbicieli słodkich śniadań. Przygotujecie je niemalże ekspresowo, a smak czekolady i bananów zostanie z wami na długo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sposobów na słodkie śniadanie jest kilka. Możemy podać owsiankę z owocami lub przyrządzić wyborny wegański omlet. Tym razem proponujemy wam smaczne placki z banami. Dzięki zawartości proszku do pieczenia ładnie urosną, a dodatek czekolady podkreśli słodycz owocu. Nie będziecie mogli się oprzeć.

GIS ostrzega
18.01.2022 01:00 GIS wycofuje uwielbiane batoniki z powodu zanieczyszczenia szkłem

Właśnie się dowiedzieliśmy. Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje uwielbiane batoniki z powodu zanieczyszczenia szkłem. Dziś zostało wydane pilne ostrzeżenie w tej sprawie, skierowane do wszystkich Polaków. Sprawdźcie, jakich produktów dokładnie ono dotyczy i na jakie produkty należy uważać. GIS stoi na straży bezpieczeństwa Polaków między innymi dotyczącego żywności. Dlatego regularnie poddaje produkty spożywcze kontrolom, także na etapie ich produkcji. W razie wykrycia potencjalnego niebezpieczeństwa wydaje ostrzeżenia, by zapobiec sytuacjom groźnym dla zdrowia i życia.

Racuchy babci Marysi na kefirze
16.01.2022 01:00 Sekretna receptura babci Marysi na racuchy na kefirze

Ciepłe i pulchne racuchy na śniadanie? Z niezawodnym przepisem babci Marysi przygotujecie je w kilka chwil. Dodatek kefiru sprawi, że nie tylko ładnie urosną, ale też będą miały bardzo delikatną strukturę. Podajcie je z ulubionymi słodkimi dodatkami i cieszcie się ich pysznym smakiem. Smaczne racuchy możecie przyrządzić z dodatkiem maślanki. Cudownie smakują także wtedy, gdy dodamy do nich mlecznej czekolady. Tym razem proponujemy wam równie prostą, a jednocześnie sprawdzoną metodę przygotowania tych wspaniałych placków. Zamiast drożdży wykorzystamy kefir. Masa szybko urośnie i będzie niezwykle lekka. Spróbujcie konieczne.

Rogaliki drożdżowe z niespodzianką od Ewy Wachowicz
16.01.2022 01:00 Wypełnione budyniem i cudną niespodzianką rogaliki od Ewy Wachowicz

Drożdżowe rogaliki są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Ewa Wachowicz przyrządza je z wyjątkowo smacznym nadzieniem budyniowym i kawałkami owoców. Podajcie je przy najbliższej okazji, a goście będą zachwyceni. Część z was z pewnością wypróbowała już wyjątkowy przepis Ewy Wachowicz na kultowe ciasto Fale Dunaju. Szarlotka przyrządzona według receptury byłej Miss Polonia również smakuje wyśmienicie. Drożdżowe rogaliki z wyborną niespodzianką nie ustępują tym wypiekom. Przekonajcie się sami jak łatwo je zrobić.

śmietanowiec
15.01.2022 01:00 Kultowy, najlepszy śmietanowiec bez pieczenia

W weekend bardziej niż kiedy indziej mamy ochotę na coś słodkiego. Wolny czas sprawia, że lubimy sobie podogadzać. Jeśli więc zastanawiacie się, jaki łakoć przygotować, być może zainteresuje was nasz przepis. Proponujemy wam dzisiaj kultowy, najlepszy śmietanowiec bez pieczenia. Jest lekki, kolorowy i orzeźwiający. Śmietanowiec, czy jak niektórzy mówią galaretkowiec, to deser znany nie od dziś. Czasami można go nawet kupić w cukierni lub w sklepie spożywczym na wagę. Jednak bez problemu przygotujecie go w domu. Do jego zrobienia wystarczą cztery składniki. Prawda, że zapowiada się dobrze?

Sernik z rosą jest pyszny
15.01.2022 01:00 Jak przygotować sernik z rosą?

Sernik z rosą jest efektowną i niezwykle smaczną wersją popularnego deseru z twarogu. Jego przygotowanie wymaga nieco wysiłku, ale zachwyty gości i prośby o dokładkę zdecydowanie są tego warte. Ciasto uświetni zarówno rodzinne spotkania, jak i leniwe weekendowe popołudnia. Koniecznie go spróbujcie. Sernik z bezą to pyszny i delikatny deser, który zachwyci wielu smakoszy. Odpowiednio go przygotowując, na powierzchni białek uzyskamy drobne krople — tzw. rosę. Sernik z jej dodatkiem wygląda bardzo atrakcyjnie. Zdradzaliśmy wam już, jak ten specjał przygotowuje siostra Anastazja. Dziś przedstawiamy prostszą recepturę, która również zachwyci smakiem.

Jabłecznik z bakaliami
13.01.2022 01:00 Zimowy jabłecznik z bakaliami

Jabłecznik jest doskonałym ciastem owocowym, które potrafi umilić niejedno spotkanie. Delikatny kruchy placek wypełniony jabłkami warto przyrządzić z dodatkiem siekanych migdałów i rodzynek, a nabierze nieco zimowego charakteru i delikatnej słodyczy. Skusicie się? Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować wyborną szarlotkę bez pieczenia i zdradzaliśmy, jak jabłecznik przyrządza siostra Anastazja. W nowej odsłonie tego smacznego wypieku do kwaśnych jabłek dodamy rodzynek i migdałów. Dzięki nim nadzienie będzie nieco słodsze i będzie miało bogatszą teksturę. Spróbujcie go koniecznie.

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T155226.489
11.01.2022 01:00 Obłędne w każdym kęsie ciasto bez pieczenia „Orzechowa dama”

Nie ma nic lepszego niż smaczne ciasto niewymagające pieczenia. Taki jest deser Orzechowa Dama. Kilka składników i odrobina cierpliwości, a was i waszych gości zachwycą orzechowe nuty oraz delikatne kremy, którymi przełożycie herbatniki. Spróbujcie koniecznie. Orzechowa Dama jest ciastem inspirowanym pysznym deserem bez pieczenia 3 bit, który też już kiedyś wam prezentowaliśmy. Łączy ono w sobie znakomity smak masy kajmakowej z delikatnością prażonych orzechów, budyniu i śmietanki. Skuście się na nie raz, a zapomnicie o orzechowcu.

Kokosowe ciasto z adwokatem siostry Anastazji
10.01.2022 01:00 Kokosowe ciasto z adwokatem siostry Anastazji

Masz ochotę na szybkie ciasto bez pieczenia? Przygotuj obłędne ciasto kokosowe z adwokatem, które przełożone jest kruchymi herbatnikami i masą budyniową. Ciasto kokosowe ma wyraźny, kokosowy smak z wyczuwalną nutą ajerkoniaku i wanilii. Sprawdź, jak przygotować kokosowe ciasto z adwokatem siostry Anastazji.Ciasto kokosowe z adwokatem to doskonały pomysł na ciasto bez pieczenia do kawy, herbaty i na wizytę gości, jest lekkie, słodkie, kruche, idealne. Ciasto kokosowe to jedno z moich ulubionych ciast bez wykorzystania piekarnika. Jest szybkie i wychodzi za każdym razem.Ciasto ma doskonały smak za sprawą masy, w której pierwsze skrzypce grają wiórki kokosowe i ajerkoniak, czyli słodki likier z żółtek. Likier ten świetnie komponuje się również z migdałami i budyniem i możesz zrobić z nim wiele smacznych deserów. Masa budyniowa z kokosem i adwokatem ma również dwa surowe żółtka, z tego względu dokładnie umyj jajka płynem do mycia naczyń, a następnie sparz skorupki, aby pozbyć się z nich ewentualnych pałeczek bakterii. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 10-12 godzin, aby masa dobrze stężała.Jeśli szukasz pomysłu na ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na ciasto Maxi King o zniewalającym, czekoladowo-orzechowym smaku.

Co warto dodać do biszkoptu?
09.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

Biszkopt tradycyjnie przygotowuje się z jajek cukru i mąki. Niektórzy recepturę wzbogacają o inne dodatki, które mają zapobiec opadaniu wypieku i uzyskaniu delikatnej konsystencji. Jednym z dodawanych produktów jest olej. Dowiedzcie się jak zrobić wyborny biszkopt z tym składnikiem. Wlanie oleju do masy na biszkopt sprawi, że wypiek wyjdzie niewiarygodnie wręcz puszysty. Będzie przy tym na tyle wilgotny i miękki, że możliwe będzie pominięcie etapu nasączania. Jeżeli więc nie lubicie tej procedury — ten przepis będzie dla was idealny.

267870029 1312909742545004 5302010372777433298 n
08.01.2022 01:00 Najlepszy przepis na uwielbiane ciasto "Marcinek"

Regionalne przysmaki nierzadko są wyjątkowo smacznymi kompozycjami, które zachwycą każdego smakosza. Tak jest i w przypadku tradycyjnego deseru podlaskiego — ciasta Marcinek. Warstwowe ciasto przekładane śmietanową masą uświetni każde spotkanie, a goście będą prosić o dokładki. Desery z bitą śmietaną — takie jak np. klasyczne waflowe rurki — wymagają co prawda dobrego jej ubicia, ale są niesamowicie smaczne. Marcinek to pochodzące z Podlasia ciasto warstwowe, które skradnie wasze serca. Tradycyjnie robi się je z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu warstw wypieczonej masy o grubości około dwóch milimetrów.

Projekt bez tytułu - 2022-01-06T165449.987
06.01.2022 01:00 Obłędnie pyszne racuchy z dodatkiem ananasów

Racuchy są delikatnymi placuszkami uwielbianymi przez wielu smakoszy. Najczęściej przyrządza się je z dodatkiem jabłek. Owoce te nadają im przyjemnie wilgotnej konsystencji i słodkiego smaku. A gdyby tak zamienić jabłko na ananasa? Egzotyczny owoc sprawi, że deser nabierze przyjemnie orzeźwiających nut. Skusicie się? Podpowiadaliśmy już jak przygotować puszyste racuchy na kefirze i jak zrobić je w piekarniku. Tym razem przedstawiamy patent na delikatne — a zarazem przywodzące na myśl ciepły, letni dzień — placuszki z dodatkiem ananasa. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze owoc ten komponuje się z drożdżowym ciastem.

Miód w słoikach z białym nalotem
03.01.2022 01:00 Co oznacza biała piana w słoiku z miodem?

Kupiliście miód, a po jakimś czasie odkrywacie w słoiku dziwny biały nalot podobny do piany? Taki widok z pewnością nie zachęca do konsumpcji, lecz czy rzeczywiście świadczy o złej jakości wyrobu? Wyjaśniamy, czym są tajemnicze spienienia. Wcześniej już rozprawialiśmy się z popularnymi mitami na temat miodu i wyjaśnialiśmy, dlaczego miód nie może być zamiennikiem cukru przy słodzeniu herbaty. Tym razem na tapet bierzemy zmętnienia, które pojawiają się na powierzchni tego dobroczynnego produktu.

Puree z marakui
03.01.2022 01:00 Puree z marakui - przepis na boski deser

Pomysł na pyszny deser? Puree z marakui z mlekiem kokosowym i słodką śmietanką. Puree jest puszyste, delikatne, a połączenie słodkiej pianki i słodko-kwaśnego musu sprawi, że deser będzie często królował na Twoim stole. Sprawdź, jak przygotować puree z marakui.Owoce marakui kupimy w każdym większym markecie w sezonie zimowym. Im bardziej pomarszczone i brzydkie owoce, tym marakuja jest bardziej dojrzała i słodsza. Puree możesz również przygotować z gotowej pulpy w puszcze, jednak w sezonie zachęcam do korzystania z owoców świeżych. Pulpa jest już produktem przetworzonym.Puree z marakui to deser, który posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Lekka jak chmurka pianka z mleka kokosowego i słodkiej śmietanki połączona z musem owocowym daje nam niesamowicie smaczne puree, idealne do kawy i herbaty w chłodne, zimowe dni. To jeden z moich ulubionych deserów. Pamiętaj, aby ubijać wyłącznie dobrze schłodzoną śmietanę. Produkt w temperaturze pokojowej może skisnąć podczas ubijania lub rozwarstwić krem. Owoce marakui wydrąż łyżeczką, aby wydobyć jak najwięcej smacznego miąższu.Lubisz poznawać nowe smaki? W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać w kuchni liczi, czyli orientalny owoc azjatycki.