Kucharz, który przez większość smakoszy kojarzony jest z Dzień Dobry TVN, przestrzega przed wybieraniem pączków z supermarketu. Warto wziąć sobie jego słowa do serca. W przeciwnym wypadku w tłusty czwartek może nas czekać rozczarowanie.
Kogel mogel jest jednym z kilku dań, który zasługuje na miano "smaku dzieciństwa"! Jego wykonanie jest bardzo łatwe, dlatego do dziś cieszy się on wielką popularnością u dużych i małych smakoszy!Mało kto wie, że w Polsce kogel-mogel pojawił się już w XVII wieku. Jednak szczyt jego popularność przypada na okres PRL-u, kiedy ciężko było dostać słodycze. Kreatywne mamy szukały sposobu, aby sprawić swoich pociechom odrobinę radości. Chociaż wielu z nas wspomina kogel mogel z ogromnym sentymentem, to niestety nie każdy powinien po niego sięgać. Wielkie kontrowersje budzi zawarty w nim jeden składnik - surowe jajko.Kogel mogel - kto nie powinien go jeść?
Biedronka doskonale wie, czego potrzebują jej klienci. Na tłusty czwartek sieć supermarketów przygotowała niecodzienne promocje, które z pewnością przyprawią wielu smakoszy o szybsze bicie serca. Co nas czeka w sklepach Biedronka?
Wyśmienite pączki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno znaleźć wielbicieli łakoci, którzy chętnie spałaszowaliby taki specjał. Okazuje się, że pączki są dosyć wiekową potrawą i wciąż można natknąć się na przepisy sprzed lat.
Pyszne faworki kojarzą nam się z tłustym czwartkiem i karnawałem. Uwielbiane łakocie nie mają sobie równych i wielu smakoszy przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Przepis Anny Lewandowskiej jest godny uwagi.
Bez wątpienia pączki są jednym z tych produktów spożywczych, których nie może zabraknąć w trakcie tłustego czwartku. Wiele cukierni są już gotowe na wzmożone zapotrzebowanie na smakowite słodycze. Lokal Magdy Gessler również. Jednak tam ceny znacząco odbiegają od normy.
Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Ich proces przygotowywania jest stosunkowo długi i skomplikowany, a nie każdy ma czas i chęci do długiego gotowania. Są jednak sposoby, które pozwalają zminimalizować czas i pracę do minimum - poniżej prezentujemy jeden z najlepszych, który przy pomocy ciasta francuskiego pozwala sporządzić je w 15 minut. Idealna receptura dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś słodkiego.
Pączki uchodzą za smakołyk, który jest dosyć czasochłonny w przyrządzeniu. Okazuje się, że można zrobić je w bardzo prosty sposób. W tym roku warto postawić na pączki serowe, które przyprawią o ekscytację wszystkich wielbicieli łakoci.
Pyszne cukierki potrafią poprawić nastrój. Tego typu słodycze cieszą się sporą popularnością i nietrudno znaleźć amatorów takich frykasów. Niestety, czasami możemy natknąć się na nieprzyjemną niespodziankę. Pani Ewa od razu chwyciła za telefon.
Pączki uchodzą za przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Ciężko o słodycze, które wzbudzałyby podobne odczucia. Mało kto spodziewałby się, że pączki mogą tyle kosztować.
Faworki uchodzą za jeden z najbardziej kultowych łakoci, których nie może zabraknąć podczas karnawału i tłustego czwartku. Niektórzy uważają, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Okazuje się, że wcale tak nie musi być. Poniższy przepis jest tego potwierdzeniem.
Faworki zgodnie ze zwyczajem najczęściej jada się w trakcie Tłustego Czwartku, w którym miliony Polaków pozwala sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Przestrzeganie ich sprawi, że twoja praca nie pójdzie na marne, a faworki wyjdą chrupiące, słodkie i delikatne. Poniżej zamieściliśmy również najprostszy przepis, przy pomocy którego przygotowanie tego, wydawałoby się, trudnego deseru okaże się banalnie prostym zadaniem.
Bez wątpienia szarlotka i jabłecznik są nie lada specjałami, którym wyjątkowo ciężko się oprzeć. Polacy często mylą ze sobą oba ciasta. Najprawdopodobniej dzieje się tak za sprawą zawartości jabłek. Warto jednak zaznaczyć, że szarlotka i jabłecznik są dwoma różnymi łakociami.
Pączki w obecnych czasach najczęściej kupujemy na mieście w swojej ulubionej cukierni. Mało kto ma bowiem czas i chęci do samodzielnego ich przygotowania, choć domowe pączki są równie pyszne. Poniżej prezentujemy przepis na ich najlepszą wersję. Jeśli uwielbiasz pączki i kilka razy próbowałeś je zrobić, lecz za każdym razem nie wychodziły tak jak powinny - były przesiąknięte tłuszczem i słabo wyrośnięte, mamy na to remedium. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi punktami, a wszystko się uda.
Piszinger jest niezwykłym deserem, który dawniej królował na naszych stołach. Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie próbowała charakterystycznego specjału na bazie wafli i masy kakaowej. Smak młodzieńczych lat jest w zasięgu ręki.
Smakowite racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Zwłaszcza jeżeli wykorzystamy ten przepis.
Faworki są wyjątkowym słodkim przysmakiem, którego nie może zabraknąć w trakcie karnawału. Oczywiście najlepiej smakują te, które przygotujemy samodzielnie. Warto wykorzystać przepis Magdy Gessler. Faworki w tej odsłonie są obłędnym specjałem.
Pączki można uznać za wyjątkowy specjał, który potrafi przyprawić niejednego smakosza o szybsze bicie serca. Bez wątpienia tego typu smakołyki muszą pojawić się w trakcie karnawału i tłustego czwartku. Warto przyjrzeć się ofercie lokalu Magdy Gessler.
Tłusty czwartek to dzień, na który z pewnością czeka każdy miłośnik słodyczy. Zgodnie z tradycją nie obowiązuje wtedy restrykcyjna dieta i każdy z nas może delektować się bezkarnie pączkami lub faworkami.Zgodnie z tradycją jest to ostatni czwartek karnawału i wypada dokładnie 52 dni przed Wielkanocą! W tym roku będziemy go obchodzić już niedługo -11 lutego! Ciekawostką jest, że sam zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce w XVI wieku. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku skrywały niespodziankę - mały orzeszek lub migdał. Wierzono, że ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał później cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.Obecnie święto cieszy się ogromną popularnością! Część z nas korzysta w tym dniu z szerokiej oferty sklepów oraz cukierni. Dla wszystkich, kupujących pączki przygotowaliśmy mały poradnik, jak znaleźć tego idealnego pączka - znajdziecie go pod tym linkiem.Jest też wiele osób, które tego dnia chcą samodzielnie przygotować uwielbiane słodkości. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy jeden z najprostszych przepisów na domowe pączki!Domowe pączki - prosty i sprawdzony przepisSkładniki:200g serka homogenizowanegodwa jajkaszklanka mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniatłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane)cukier do posypania, ewentualnie cynamonSposób wykonania:1. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Przełóż do miski serek homogenizowany, dwa jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera.2. Pączki nałóż na patelnię za pomocą łyżki. Najlepiej zamocz ją wcześniej w tłuszczu. Pączki smaż na złoty kolor z obu stron po około 3 minuty. Pamiętaj, że ich objętość na patelni się zwiększy.[EMBED-15]3.Kiedy pączki będą już gotowe, wyjmij je na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie, jeszcze ciepłe, przełóż do miski z cukrem pudrem!Inny przepis na ten smakołyk znajdziesz pod tym linkiem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Gotujesz flaczki? Nie zapomnij o 1 ważnym krokuDodaj suszone śliwki do rosołu. Wspaniale wpłyną na jego smakWiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udająźródło: wikipedia/ mamocorobimy.plZapraszamy na nasz Instagram
Ciasto bez pieczenia przeważnie wybierają osoby, które mają ogromną ochotę na słodkie i nie chcą spędzać godzin na przygotowaniu uwielbianego deseru. Przepis, który dla Was przygotowaliśmy szczególnie skierowany jest do miłośników czekolady oraz ludzi, którzy na słodkości nie lubią wydawać fortuny. Mamy w nim wszystko, co najlepsze, za śmieszne pieniądze.