Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sos

Sos

Sos z serka mascarpone do mięsa
04.02.2022 01:00 Sos z serka mascarpone do mięsa - lekki i kremowy dodatek

Sos z serka mascarpone do mięsa to pomysł na aksamitny sos, idealny do schabu, polędwiczek i filetów z kurczaka. Danie jest jednogarnkowe i przygotujesz je w niecałą godzinę, mięso będzie idealnie miękkie, a sos z mascarpone, musztardy francuskiej i cebulki doskonale uzupełni całą potrawę. Poznaj przepis na sos z serka mascarpone do obiadu.Mascarpone jest delikatnym, kremowym serkiem o delikatnym smaku. Najczęściej wykorzystujemy go w kuchni do deserów i kremów do przekładania ciast i tortów, jednak mascarpone równie dobrze sprawdza się w wytrawnych daniach. Jeśli masz ochotę na pyszny deser po obiedzie- tu poznasz prosty przepis na tartę śliwkową z mascarpone i migdałami. Sos z mascarpone do mięsa to propozycja na szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Sos najczęściej przygotowuję do schabu, dobrze rozbite, cienkie kawałki mięsa duszone w mascarpone i musztardzie mają świetny smak, są delikatne i miękkie.Schab w sosie z mascarpone podaję z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi w mundurkach, puree lub kopytkami. Lekka surówka warzywna, ogórki kiszone, fasolka szparagowa lub szparagi doskonale uzupełniają całe danie, które znika błyskawicznie z talerzy.Z mascarpone zrobisz również wyśmienity sos do makaronu- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić bosko kremowy sos z mascarpone z suszonymi pomidorami i roszponką

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym
01.02.2022 01:00 Idealne na obiad pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Pulpeciki gotowane w aromatycznym sosie warzywnym z koperkiem są delikatne, miękkie i aż rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na tradycyjne pulpety wieprzowe w sosie koperkowym.Pulpety w sosie koperkowym to jedno z podstawowych dań polskiej, domowej kuchni. Wszyscy znamy je już z czasów dzieciństwa, kiedy były przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Delikatne, puszyste i miękkie kuleczki mięsne polane sosem koperkowym to jedno z najlepszych domowych potraw. Sekretem idealnych pulpetów jest ich gotowanie w sosie przed dodaniem do niego śmietany i mąki, dzięki czemu mięso ugotuje się bez ryzyka przypalenia. Pulpety koniecznie obsmaż przed gotowaniem, aby wieprzowina była zwarta i nie rozleciała się w sosie. Pulpety uwielbiam w tradycyjnej wersji, z ziemniakami tłuczonymi lub puree i ogórkami kiszonymi. Pulpety świetnie smakują również z kromką świeżego pieczywa. Pulpety przygotujesz w nieco innym stylu- tu poznasz przepis na rybne pulpety z dodatkiem suszonych pomidorów, są idealne na obiad i kolację.

Sos z brokułów do makaronu
31.01.2022 01:00 Sos z brokułów do makaronu - szybki, sprawdzony obiad

Sos z brokułów do makaronu to pomysł na prosty obiad włoskiej kuchni. Sos na bazie brokuła, świeżej bazylii, czosnku i parmezanu to niezwykle aromatyczny dodatek do makaronu. Poznaj przepis na sos z brokułów do makaronu, idealny na obiad, lunch i kolację.Sos brokułowy z parmezanem, czosnkiem i świeżą bazylią jest bezkonkurencyjnym, lekkim sosem do makaronu w włoskich stylu. Danie jest idealne zarówno w zimowe, pochmurne dni, jak i upalne popołudnia, jest świeży, aromatyczny, ziołowy, jest przepyszny.Sos do makaronu z brokułem ma również wyczuwalną nutę oliwy z oliwek i cytryny. Danie gotuję go zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na błyskawiczny, ale pożywny i smaczny obiad, lunch lub kolację. Do sosu ugotuj swój ulubiony makaron, osobiście polecam penne lub paccheri, czyli grube, krótkie rurki, które doskonale łączą się z każdym sosem i wyglądają bardzo ładnie, jak z prawdziwej, włoskiej restauracji. Każdą porcję makaronu podsmażam z sosem na patelni, aby rurki były jeszcze smaczniejsze.Jeśli również jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni i lubisz proste i szybkie dania- tu poznasz przepis na domowe pesto bazyliowe, idealne do makaronów, mięs i sałatek w prawdziwie włoskim stylu.

Przysmak świętokrzyski
30.01.2022 01:00 Niezapomniany smak dzieciństwa - Przysmak Świętokrzyski

Większość Polaków, których dzieciństwo przypadło na okres późnego PRL-u, z pewnością pamięta pyszną przekąskę do samodzielnego przygotowania - Przysmak Świętokrzyski. W tamtych czasach smażone na oleju chrupki z mąki były prawdziwym luksusem. Jeśli tęsknisz do ich smaku, mamy dobre wieści. Przysmak można kupić w niektórych sklepach i poniżej pokazujemy propozycje, dzięki którym jeszcze raz przypomnisz sobie, jak smakuje. Przysmak Świętokrzyski jest klasyką, która niegdyś była obowiązkowym elementem imprez, posiadówek czy wieczorów filmowych. Ta błyskawiczna w przygotowaniu przekąska nie tylko efektownie zwiększa swoją objętość podczas smażenia, lecz również obłędnie smakuje. Większość zajadała się nią bez żadnych dodatków - najlepiej smakowały jeszcze ciepłe, zaraz po odsączeniu z nadmiaru oleju. Co ciekawe istnieje wiele sposobów podania Przysmaku, o których więcej wyjawiamy poniżej.

Sos truskawkowy do pyz
27.01.2022 01:00 Słodki i przepyszny sos truskawkowy do pyz

Sos truskawkowy do pyz to pyszny, owocowy sos z dodatkiem wanilii i jogurtu naturalnego. Sos jest słodki, orzeźwiający i kremowy jednocześnie, jest przepyszny. Polej nim pyzy, a obiad ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na sos truskawkowy do pyz, dzieci i dorośli go uwielbiają.Druga połowa czerwca to najlepszy czas w roku, wtedy też możemy cieszyć się najlepszymi, polnymi owocami, czyli truskawkami. Sezon na truskawki jest niestety krótki, dlatego też wykorzystaj go jak najlepiej i przygotuj z owocami pyszne dania i desery dla całej rodziny.Sos do pyz ziemniaczanych jest przepysznym uzupełnieniem dania. Delikatne kluseczki oblane owocowo- jogurtowym sosem z wyczuwalną nutą wanilii to jedno z moich ulubionych, letnich obiadów. Kochają je wszyscy, niezależnie od wieku. Sos truskawkowy wykorzystasz również do pierogów na słodko, pampuchów, czyli klusek na parze, knedli, polejesz nim ryż i makaron. Sos ma tak świetny smak, że będziesz musiał pilnować, aby nikt nie podjadał przed obiadem.Z truskawek przygotujesz również wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietaną. Ciasto to absolutny hit wakacyjny, który gości na moim stole w każdy weekend, kiedy tylko jest sezon na najlepsze owoce świata.

Do czego warto podać sos tzatziki?
26.01.2022 01:00 Do czego warto podać sos tzatziki? Rozwiewamy wątpliwości

Sos tzatziki to oryginalny sos grecki, który stał się niezwykle popularny ze względu na swój wyjątkowy smak i uniwersalne zastosowanie. Jogurt grecki, koperek, świeży ogórek zielony, czosnek i sok z cytryny to składniki na doskonały sos w greckim stylu. Jak zrobić sos tzatziki? Do czego warto podać sos tzatziki?Sos tzatziki to prosty, ale rewelacyjny w smaku sos, który z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu. Sos jest gęsty, lekki, świeży, ale i wyraźny. Sos dopraw wyłącznie oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pieprzem i solą, inne przyprawy są zupełnie zbędne.Grecki sos tzatziki ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ świetnie łączy się zarówno z mięsem, rybami, owocami morza, jak i warzywami podanymi w różnej formie. Poznaj przepis na tradycyjny sos grecki i dowiedz się, z jakimi potrawami go podawać, aby stworzyć perfekcyjne dania.Nie wyrzucaj obierków po ogórku zielonym- w tym artykule poznasz sprytne patenty na wykorzystanie obierków, dzięki którym nic w kuchni nie będzie się marnować.

Pulpety z sosem koperkowym Magdy Gessler
25.01.2022 01:00 Soczyste i miękkie pulpeciki w sosie koperkowym według Magdy Gessler

Pulpeciki duszone w sosie są idealnym obiadem, jeśli przygotuje się je w taki sposób, aby w środku były soczyste i delikatne. Przepis na klopsy w sosie koperkowym Magdy Gessler pozwala sporządzić właśnie taką potrawę i nikt nie będzie w stanie nie wziąć dokładki. Poniżej zdradzamy tajniki receptury restauratorki krok po kroku. Polskie pulpeciki wywodzą się z kuchni włoskiej, gdzie podobne danie nazywane jest "le polpette". W praktyce są one niewielkimi kotletami mielonymi, choć podawanie ich z sosem sprawia, że są znacznie soczystsze i intensywniejsze w smaku. Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", podczas którego odwiedziła lubelską restaurację "Ąka" przypomniała swoim widzom o bardzo prostym przepisie na pulpeciki. Gwiazda TVN-u podaje je w sosie koperkowym.

Sos warzywny do makaronu
24.01.2022 01:00 Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Sos warzywny do makaronu z czerwoną soczewicą, cukinią i papryką to pomysł na wyśmienity, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Pożywny, aromatyczny sos doskonale łączy się z każdym rodzajem makaronu, tworząc pyszne danie. Poznaj przepis na sos warzywny do makaronu.Makaron to zawsze świetny pomysł na obiad. Niezależnie od tego, czy przygotujesz do niego sos mięsny, śmietanowy, czy warzywny, zawsze wyjdzie smacznie i zniknie z talerzy błyskawicznie. Sos warzywny z soczewicy, papryki i cukinii to mój kulinarny hit, każdy go chwali i prosi o przepis.Soczewica czerwona jest delikatniejsza od białej, ma mniejsze ziarna i ugotujesz ją w 15-20 minut. Czerwona soczewica nie posiada łupinek, przez co jest łatwo przyswajalna przez organizm, jest sycąca, ale nie powoduje wzdęć.Wszystkie warzywa do sosu podsmażam na oliwie z oliwek, następnie duszę w bulionie warzywnym, aby całe danie miało jeszcze pełniejszy smak i aromat. Sos warzywny możesz również przygotować w większej ilości, włożyć do słoików i pasteryzować, aby następnym razem zrobić pyszny obiad w 5 minut.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity makaron z sosem- tu poznasz przepis na bosko kremowy sos z mascarpone i roszponką, idealny na lunch i obiad.

Fasolka po bretońsku
24.01.2022 01:00 Jak zrobić idealną fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku jest prostym, smacznym i szybkim daniem, które rozgrzewa i poprawia humor nawet w najgorszy dzień. Aby jeszcze bardziej zwiększyć jej głęboki smak, wsyp do fasolki łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki. Dymny aromat nada potrawie rustykalności i domowego ciepła. Dodatkowo papryka odda swój kolor, poprawiając walory estetyczne. Fasolka po bretońsku wybierana jest zwykle po wielu godzinach spędzonych na męczącej pracy, kiedy jedyne, na co ma się ochotę, to zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy podać fasolkę z kilkoma kromkami świeżego pieczywa i pyszny obiad jest gotowy dla całej rodziny. W kuchni zawsze warto eksperymentować, aby móc odkrywać nowe smaki i doznania. Dlatego zachęcamy do przetestowania poniższej receptury, rzucającej nowe światło na tradycyjną fasolkę po bretońsku. Bardzo możliwe, że po spróbowaniu już nigdy nie wrócisz do starej wersji.

Sos z papryki do słoików
21.01.2022 01:00 Pyszny sos z papryki do słoików

Sos z papryki jest pysznym dodatkiem do makaronów i mięsa. Zrób sos z papryki do słoików, a zachowasz jego smak, aromat i świeżość przez wiele miesięcy. Gotowy sos wystarczy podgrzać i podać z przygotowaną potrawą, będzie pysznie i szybko. Poznaj przepis na sos z papryki do słoików.Papryka czerwona to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych, leczo, ryżu, makaronu i zupy krem paprykowej. Sos z papryki czerwonej jest bardzo aromatyczny, lekki i smaczny. Sos przygotujesz z odrobiną octu, dzięki czemu potrawa nie będzie cierpka.Papryka dostępna jest w sklepach przez cały rok i w przeciwieństwie do pomidorów, zimą nie traci swojego smaku, jest również chrupiąca. Sos możesz więc przygotować o każdej porze roku, nie tylko pod koniec lata. Pasteryzacja słoików pozwoli zachować świeżość sosu przez wiele miesięcy.Jeśli lubisz lekko pikantne sosy, dodaj do czerwonej papryki papryczkę chili, która doda ostrości i wyraźnego smaku. Miłośnikom bardzo pikantnych sosów polecam sos z papryczek chili do słoików. Z papryki zrobisz również pyszny ketchup- tu poznasz przepis na domowy ketchup z papryki, doskonały do frytek i wielu dań.

Sos z mango do sałatki
20.01.2022 01:00 Powiew egzotyki w kuchni - bajecznie pyszny sos z mango do sałatki

Sos z mango to uniwersalny sos do sałatek, który świetnie łączy się z warzywami, mięsem i rybami, nadając całemu daniu świeżej, owocowej nuty. Sos ma złożony smak- jest słodki, słony i pikantny o wyczuwalnej nucie imbiru, jest idealny w smaku. Sprawdź, jak zrobić pyszny sos z mango do sałatki.Dojrzałe mango ma ładny kolor skóry, który przechodzi od czerwonego, po żółty, barwy są jasne i intensywne. Jeśli mango ma słodki zapach przy ogonku i jest miękkie, znaczy to, że jest idealnie dojrzałe, słodkie, smaczne i soczyste.Mango ceniony jest w kuchniach całego świata za swój wyjątkowy smak, który dobrze łączy się zarówno z mięsem, rybami, warzywami, jak i lodami, ciastami i deserami. Mango to prawdziwy przysmak w Tajlandii- tu poznasz przepis na tradycyjny, tajski deser z mango, ryżem i mlekiem kokosowym.Sos z mango z dodatkiem soku z limonki, imbiru i papryczki chili ma niepowtarzalny smak i sprawi, że każde danie nabierze wyjątkowego, orientalnego charakteru. Przygotuj sałatkę z łosiem grillowanym i polej ją gęstym sosem mango, a na nowo odkryjesz jej smak.

Sos z kurek do ziemniaków
20.01.2022 01:00 Sos z kurek do ziemniaków - niezawodny przepis na pyszny dodatek

Sos z kurek do ziemniaków to pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Sam sos kurkowy przygotujesz w kilkanaście minut, ugotuj lub upiecz ziemniaki i ciesz się smacznym i aromatycznym posiłkiem. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na sos z kurek do ziemniaków.Sezon na kurki rozpoczyna się już w maju i trwa do końca listopada, dostaniesz je więc bez problemu w sklepach, warzywniakach i miejskich bazarkach. Kurki to świetny dodatek do obiadu, przygotujesz z nich również sos i wyśmienitą jajecznicę, idealną na śniadanie.Sos z kurek świetnie smakuje zarówno z tłuczonymi, gotowanymi ziemniakami i ziemniakami pieczonymi z chrupiącą skórką. Danie możesz wzbogacić o grillowanego kurczaka lub jajko sadzone, a stworzysz pożywny, sycący i zbilansowany obiad dla całej rodziny. Kurki to również doskonały dodatek do knedli i pierogów- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z farszem z kurek i koperkiem, idealne na bezmięsny obiad.

Sos śmietanowo-koperkowy do ryby
17.01.2022 01:00 Bajecznie delikatny i kremowy sos śmietanowo-koperkowy do ryby

Sos śmietanowo- koperkowy to idealny dodatek do pieczonych, smażonych i gotowanych na parze ryb. Gęsty, aromatyczny sos nadaje potrawom idealnego smaku i aksamitnego wykończenia. Przygotuj rybę jak z najlepszej restauracji, poznaj przepis na sos śmietanowo- koperkowy do ryby.Szukasz pomysłu na pyszną rybę w nowej odsłonie? Przygotuj do niej aromatyczny sos na bazie śmietany i koperku, a odkryjesz doskonały smak i aromat całego dania. Nie ma smaczniejszej ryby od pieczonego lub smażonego łososia, czy sandacza, polanych białym sosem. Danie podaj z warzywami z pary i pieczonymi ziemniakami. Sos ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z obiadu, dzięki czemu sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wyraźny w smaku. Pamiętaj, aby przed dodaniem śmietany, a później mąki, składniki zahartować w zimnej wodzie, dzięki czemu unikniesz zważenia się sosu lub pojawienia się grudek. Jeśli masz ochotę na pysznego łososia w kremowy sosie- tu poznasz przepis na rybę z papryką i szpinakiem, idealną na obiad dla całej rodziny.

Szybki sos do ziemniaków z pieczarek
13.01.2022 01:00 Szybki sos do ziemniaków z pieczarek i śmietany

Szukasz pomysłu na sos do ziemniaków na obiad? Ugotuj szybki sos z pieczarek, który zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem i bardzo apetycznym wyglądem. Sprawdź, jak zrobić szybki sos do ziemniaków z pieczarek.Ziemniaki tłuczone to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, możesz przygotować z nich wyśmienite, tanie i pyszne danie, wystarczy, że ugotujesz bardzo prosty sos z pieczarek z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Sos z pieczarek ma świetny grzybowy smak, ładnie pachnie, a na talerzu prezentuje się doskonale. Ziemniaki utłucz z odrobiną masła, oprósz je szczypiorkiem, kminkiem lub koperkiem i polej aromatycznym sosem, a obiad zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Sos pieczarkowy jest genialnym dodatkiem do placków ziemniaczanych. Tu poznasz przepis na placki z sosem pieczarkowym, danie idealne na obiad.

Sos śmietanowo - serowy do kurczaka
13.01.2022 01:00 Prosty przepis na sos śmietanowo - serowy do kurczaka

Pomysł na szybki i tani obiad? Kurczak w sosie śmietanowo- serowym. Danie przygotujesz w niecałe pół godziny, jest wyjątkowo smaczne, pożywne, a sos doprawiony szczypiorkiem i gałką muszkatołową rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowo- serowy do kurczaka.Kurczak w sosie śmietanowo- serowym to jedno z moich ulubionych, szybkich dań. Zarówno sos, jak i mięso przygotowuję błyskawicznie na jednej patelni. Potrawę podaję z ugotowanym wcześniej makaronem penne, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do sosu i kurczaka doskonale pasują również ugotowane różyczki brokuła, marchewka z groszkiem, szpinak i szparagi.Sos śmietanowo - serowy do kurczaka jest gęsty, aromatyczny i możesz go również ugotować bez mięsa i podać np. jako dip do pieczonych lub smażonych pałek i skrzydełek w panierce. Sos wychodzi za każdym razem, pamiętaj tylko, aby zahartować śmietanę w zimnej wodzie przed wlaniem ją na patelnię. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie śmietanowo- porowym, danie proste, szybkie i pyszne.

Do czego używać sosu worcestershire?
13.01.2022 01:00 Do czego używać sosu worcestershire? Rozwiewamy wątpliwości

Sos worcestershire to jeden z najbardziej popularnych dodatków do dań mięsnych, zup, owoców morza i wielu innych dań. Gęsty, ciemny sos angielski ma bardzo wyraźny smak, które nie zastąpisz żadną inną przyprawą. Jak smakuje sos worcestershire? Do czego używać sosu worcestershire?Sos worcestershire to oryginalny sos angielski, który popularność zyskał już w 1835 roku, a jego nazwa pochodzi od miasta Worcester, w którym został pierwszy raz wyprodukowany. Sos ma intensywny, brązowy kolor i jest świetnym dodatkiem do wielu dań.Sos swoją popularność zawdzięcza złożonym smakom i aromatom wielu składników. Sos ma wyczuwalny, kwaśno-słodki smak z wyczuwalną, słoną i pikantną nutą. Worcestershire to między innymi słód jęczmienny, owoce tamaryndowca, goździki, cytryna, a nawet sardele.Sos worcestershire kupisz w każdym większym markecie, a jego cena waha się od 10 do około 12 zł za butelkę. Sos jest tak aromatyczny, że wystarczy dosłownie kilka kropli, aby doprawić całą potrawę, jest więc bardzo wydajny.

Sos grzybowy
14.12.2021 01:00 Przepis na świąteczny sos grzybowy

Sos grzybowy zachwyca swoim silnym aromatem oraz kremowością, a także uniwersalnością - można polać nim wiele dań. Przygotowując go, warto używać suszonych grzybów, gdyż już jedna garść wystarcza, aby nadać całości odpowiedniego smaku. Wigilijny stół nie może obejść się bez tego elementu, a goście, którzy go spróbują, od razu się zachwycą. Sos grzybowy z suszonych grzybów ma ogromną przewagę nad sosem ze świeżych grzybów. Suszone kapelusze posiadają znacznie więcej smaku, dlatego wystarczy użyć dosłownie kilku sztuk, aby uzyskać ten sam efekt. Idealnie pasuje z wigilijnymi pierogami, które zyskają na aromacie.Niewielka liczba potrzebnych składników sprawia, że większość z nich i tak ma się pod ręką w kuchni, nie trzeba więc wychodzić na żadne zakupy. Ogromną zaletą poniższego sosu jest szybkość i łatwość przygotowania, dlatego można zabrać się za niego nawet na ostatnią chwilę, a i tak będzie przepyszny.

Sos winegret do sałatki greckiej
07.12.2021 01:00 Sos winegret do sałatki greckiej

Sos winegret do sałatki greckiej nadaje jej doskonałego smaku. Oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz i inne składniki sprawią, że sałatka jest pyszna i rewelacyjnie doprawiona. Poznaj przepis na tradycyjny sos winegret do sałatki greckiej, sos winegret z miodem i sos winegret z musztardą.Podstawowym składnikiem każdego sosu winegret jest oliwa z oliwek i sok z cytryny. Zawsze kupuj oliwę najwyższej jakości, aby miała doskonały smak i była pyszną bazą do sosów. Zwracaj również uwagę na cytryny w sklepie. Jeśli cytryna pachnie sztucznie, sok z niej nie będzie smaczny i zepsuje sos. Sos winegret do sałatki greckiej przygotuj również z mielonego pieprzu i soli, aby wydobyć pełnię smaku. Do sosu dodaj musztardę lub miód i wybierz swój ulubiony winegret. Sałatka grecka jest pomysłem na zdrowy i pożywny lunch, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Możesz przygotować również do niej grzanki ziołowe lub chlebek czosnkowy.

Policzki wołowe przepis Okrasy
22.11.2021 01:00 Policzki wołowe przepis Okrasy - lepszych nie jadłeś

Policzki wołowe przepisu Okrasy to niezwykle delikatne mięso duszone z warzywami w czerwonym winie. Danie doprawione kardamonem, goździkami, cynamonem i rozmarynem ma niezwykły smak i aromat, a mięso jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na policzki wołowe przepisu Okrasy.Policzki wołowe to pomysł na obiad jak z najlepszej restauracji. Policzki wołowe to danie bardzo wykwintne o wyraźnym smaku wina, warzyw i przypraw. Policzki są jednym z najdelikatniejszych mięs, ponieważ duszone w aromatycznym sosie wprost rozpływają się w ustach. Policzki w ciemnym, aromatycznym sosie, doskonale komponują się z ziemniaczanym puree, puree z dyni, kalafiora, marchewki oraz blanszowanymi warzywami. Policzki świetnie łączą się również z zasmażanymi buraczkami i chrzanem. Sekretem doskonale przygotowanych policzków jest długi proces duszenia w czerwonym winie dobrej jakości.

gulasz z serc
16.11.2021 01:00 Serca drobiowe w lekkim sosie chrzanowym

Dziś mamy propozycję obiadową dla poszukiwaczy niezwykłych smaków. Zaserwujemy wam serca drobiowe w lekkim sosie chrzanowym. Oczywiście niektórzy podrobów nie tkną, ale jest też wielu ich smakoszy. Jednak z całą pewnością podrobom nie można odmówić charakteru i wyrazistości.Podroby dla niektórych są tym daniem, którego nigdy nie spróbują. Już na samą myśl, nie mają na nie ochoty. Jest też wielu takich, co mimo swojego nastawienia podroby spróbowało i się nimi zachwyciło. W podrobach pociąga ich niezwykła konsystencja, bo np. wątróbka jest kremowa, żołądki lekko gumiaste, a serca twardawe. Mają też zdecydowany smak, którego nie ma białe mięso.Proponowane dziś drobiowe serca nie są trudne do przygotowania. Wymagają tylko około godziny duszenia. Zaprawiony chrzanem sos doskonale pasuje do klusek, ziemniaków czy kaszy.

Pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa
27.10.2021 02:00 Pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa

Jeśli masz ochotę na kluski śląskie bez mięsa, przygotuj warzywny, niezwykle aromatyczny sos, który wzmocni smak delikatnych kluseczek. Sos jest gęsty, wyraźny i sprawi, że cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa.Kluski śląskie doskonale smakują również bez mięsa, podane z aromatycznym, warzywnym sosem na bazie cebuli, marchewki i pietruszki. Do sosu dodaję cukier z sosem sojowym, aby dodatkowo wzmocnić jego smak. Sos do klusek bez mięsa jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Kluseczki śląskie przygotowuję według sprawdzonego, domowego przepisu. Kluseczki zawsze są miękkie, puszyste, doskonałe w smaku i świetnie komponują się zarówno z mięsnym, jak i warzywnym sosem. Do klusek śląskich z sosem bez mięsa przygotowuję surówkę z czerwonej kapusty lub delikatną sałatkę ze świeżych warzyw.

Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków
20.10.2021 02:00 Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków

Szukasz prostego, ale wyjątkowo smacznego obiadu z mięsem mielonym? Przygotuj je w sosie śmietanowym z dodatkiem ziół prowansalskich, pietruszki i gałki muszkatołowej. Sos do mięsa mielonego doskonale łączy się z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Danie jest aromatyczne i niezwykle smaczne. Sprawdź, jak je przygotować.Z mięsa mielonego przygotowujemy głównie kotlety mielone, pulpety lub dodajemy do spaghetti. Wieprzowinę możemy również przygotować w delikatniejszej odsłonie z sosem śmietanowym i pietruszką. Danie jest niezwykle delikatne i smaczne, przez co błyskawicznie zniknie z talerzy.Sos z mięsa mielonego smakuje doskonale z każdą formą ziemniaków. Możesz je ugotować, upiec w mundurkach lub przygotować z nich talarki. Ziemniaki świetnie komponują się z sosem śmietanowym i ziołami, a mięso mielone nada im wyraźnego smaku i sprawi, że posiłek będzie niezwykle sycący.

Jak zrobić sos do mięsa z niczego?
20.10.2021 02:00 Jak zrobić sos do mięsa z niczego?

Nie masz pomysłu lub produktów na sos do mięsa na obiad? Przygotuj prosty sos z niczego, czyli sos na bazie tłuszczu, który powstał z pieczenia mięsa. Jest niezwykle smaczny, a do jego przygotowania potrzebujesz składników, które na pewno masz w domu. Sprawdź, jak zrobić sos do mięsa z niczego.Mięso podczas pieczenia zawsze puszcza łuszcz, który ma mocny smak mięsa i przypraw. Sos na bazie tłuszczu smakuje wybornie i doskonale komponuje się z całym daniem. Do przygotowania sosu potrzebujesz wyłącznie śmietany i mąki. Sos możesz dodatkowo doprawić oregano, ziołami prowansalskimi lub natką pietruszki.Sos do mięsa z niczego to świetna alternatywa dla klasycznych sosów. Jeśli nie masz produktów lub pomysłu na konkretny sos, przygotuj go właśnie z tłuszczu mięsnego. Jeśli po upieczeniu mięsa tłuszczu jest bardzo mało, rozrób w 200 ml wody kostkę rosołową i dodaj do sosu, aby pokreślić jego smak. Jeśli zastanawiasz się, jaki sos będzie pasował do konkretnego rodzaju mięsa-tu znajdziesz porady i przepisy, jak zrobić sosy do mięsa, doskonałe do wielu pysznych dań.

Sos serowy do mięsa
19.10.2021 02:00 Sos serowy do mięsa - najlepszy przepis

Sos serowy do mięsa jest świetnym dodatkiem do drobiu i ryb. Doskonale komponuje się również z polędwiczkami wieprzowymi i schabem. Sos serowy ma mocny smak i aromat, dzięki czemu doskonale komponuje się z delikatnym, pieczonym mięsem. Sprawdź, jak przygotować sos serowy do mięsa, dzięki któremu na nowo odkryjesz tradycyjne potrawy.Sos serowy do mięsa przygotowuję z gałką muszkatołową, która ma lekko gorzki smak, przez co doskonale przełamuje intensywny aromat serów dodanych do sosów. Sos serowy do mięsa możesz przygotować ze swoich ulubionych żółtych serów. Jeśli wolisz delikatniejszy sos serowy, dodaj wyłącznie ser typu gouda, który jest jednym z najbardziej neutralnych serów. Jeśli natomiast lubisz intensywny smak sosu - dodaj do niego parmezan lub cheddar, aby sos był mocno serowy i aromatyczny.Sos serowy przygotujesz w zaledwie kilka minut, a będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych ryb, kurczaka, schabu i polędwiczek. Sos serowy możesz wykorzystać również do pieczonych ziemniaków lub jako dip do przekąsekDo mięsa możesz przygotować wiele aromatycznych sosów, które nadadzą wyjątkowego smaku Twoim potrawom. Gorąco polecam równie intensywny sos musztardowy oraz pyszny sos śliwkowy, dzięki którym na nowo odkryjesz smak tradycyjnych, mięsnych obiadów.

Makaron z pomidorami z puszki
19.10.2021 02:00 Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Makaron z pomidorami z puszki to pomysł na szybki, prosty i tani obiad. Danie z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Dodatek oliwy, przypraw i ziół sprawi, że przeniesiesz się w kulinarną podróż po słonecznej Italii. Poznaj szybki przepis na makaron z pomidorami z puszki.Danie przygotowuję, kiedy mam ochotę na pyszny, lekki, ale i sycący obiad, a nie mam czasu na gotowanie. Pomidory z puszki podsmażone na oliwie z aromatycznym czosnkiem, cebulką i ziołami kuchni śródziemnomorskiej smakują wprost genialnie oprószone parmezanem i podane z ulubionym makaronem. Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i pyszne, dzięki czemu na stałe zagościło w moim menu. Do przygotowania makaronu z pomidorami wykorzystuję głównie makaron penne, jednak danie równie dobrze smakuje z kokardkami, spaghetti lub tagliatelle. Wszystko zależy od tego, jaki makaron akurat mam w domu i na jaki mam ochotę. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki obiad z włoską nutą-tu znajdziesz przepis na doskonały makaron z pesto z awokado i orzeszkami pinii.

Przepis na sos żurawinowy do mięsa
18.10.2021 02:00 Przepis na sos żurawinowy do mięsa

Sos żurawinowy jest bardzo aromatycznym sosem, który wzbogaci smak każdego pieczonego mięsa i wędlin. Jest słodki, z wyczuwalną kwaśną nutą owoców. Sos żurawinowy możesz przygotować na kilka sposobów. Poznaj przepis na sos żurawinowy do mięsa z cynamonem i sos żurawinowy do mięsa z pomarańczą.Sos żurawinowy to podstawowy dodatek do mięsa w okresie świątecznym. Karkówka i soczysty, pieczony schab doskonale wręcz komponują się z sosem żurawinowym z dodatkiem cynamonu. Sos nadaje im świątecznej, korzennej nuty i wyjątkowego aromatu. Sos żurawinowy z pomarańczą natomiast pasuje idealnie do drobiu i wędlin. Jest słodko-kwaśny z wyraźną, pomarańczową nutą. Sos żurawinowy do mięsa stanowi jego doskonałe wykończenie i podkreśla smak. Pasuje zarówno do pieczonych potraw, jak i zimnej płyty, do wędlin i pasztetu. Sos jest na tyle uniwersalny, że możesz dodać do niego również rodzynki, porzeczki, gałkę muszkatołową. Wszystko zależy od tego, jaki sos chcesz uzyskać. Sos żurawinowy, niezależnie od składników, będzie doskonale komponował się z mięsem.Sos żurawinowy możesz podać od razu po przestudzeniu lub zmiksować go na gładką masę.

Przepis na sos śmietanowy do mięsa
18.10.2021 02:00 Przepis na sos śmietanowy do mięsa

Sos śmietanowy jest jasnym i niezwykle uniwersalnym sosem. Sos jest bardzo aromatyczny, aksamitny i ma delikatny, śmietanowy smak. Sos śmietanowy doskonale komponuje się zarówno z rybami, jak i drobiem, cielęciną i pieczonym schabem. Poznaj prosty przepis na sos śmietanowy do mięsa.Sos śmietanowy cenię za jego uniwersalność. Pasuje niemal do każdego rodzaju mięsa i doskonale łączy się z pieczoną rybą. Sos śmietanowy świetnie łączy się również z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, nadając całemu daniu niezwykły i delikatny smak.Do sosu śmietanowego możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dodając mu bardziej wyrazistego smaku. Sos śmietanowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu i ugotujesz go ze składników, które z pewnością masz w domu.Sos zawsze dobieraj do rodzaju mięsa, jakie chcesz przygotować. Tu poznasz zasady łączenia dań mięsnych z sosami, aby podkreślić ich smak i aromat. Sprawdź, jak zrobić idealny sos do mięsa.

Jak zrobić sos do mięsa?
15.10.2021 02:00 Jak zrobić sos do mięsa?

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz drób, wieprzowinę, czy wołowinę, odpowiednio dobrany do nich sos podkreśli smak mięsa, a całe danie będzie niezwykle aromatyczne i doskonale doprawione. Poznaj kilka wskazówek, jak zrobić najlepszy sos do mięsa.Sos jasny i ciemny są najbardziej klasycznymi sosami do pieczeni i innych dań mięsnych. Sosy przygotowywane są na bazie soku z konkretnego mięsa, a odpowiednio doprawione nadają mu wyrazistego i wyjątkowego smaku.Jasny sos do mięsa najlepiej komponuje się z drobiem, jagnięciną i delikatnym schabek i eskalopkami wieprzowymi. Jasny sos przygotujesz również z pieczarkami i chrzanem. Ciemny sos natomiast doskonale łączy się z policzkami wołowymi, pieczenią wołową, wieprzową, karkówką i roladkami.