Por jest warzywem chętnie używanym w naszej kuchni do rozmaitych potraw. Najczęściej wykorzystujemy jego białą połowę, a resztę wyrzucamy, nie mając zupełnie pomysłu jak wykorzystać zieloną część pora. Poniżej przedstawiamy zaskakujący przepis na porowe puree oraz pyszne chipsy z pora.Do wymienionych przepisów nadają się pory młode, które poznamy po sztywnych intensywnie zielonych liściach. W przypadku porów starych i przerośniętych nadal możemy podpowiedzieć, jak wykorzystać zieloną część pora. Odetnij ją, zwiąż gumką i wsadź do zamrażarki. Taka mrożonka przyda się doskonale do gotowania rosołu.
Sos ze świeżych grzybów jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Wystarczy aromatyczny miks leśnych specjałów i nabiału podać z dowolnym makaronem lub kluskami. Zrobienie dania nie zajmie więcej niż pół godziny, a rodzina będzie zachwycona. Grzyby leśne mają wielu amatorów. Wczesną jesienią, gdy w lasach nietrudno znaleźć podgrzybki czy borowiki, makaron z sosem na ich bazie można wyczarować w zaledwie kilka chwil. Jego smak bije na głowę dania podawane w niejednej restauracji. Skusicie się?
Sos z kurek ze śmietaną i natką pietruszki sprawdzi się w roli aromatycznego dodatku do obiadu. Jest prosty w przygotowaniu, pyszny i uniwersalny. Możesz go zaserwować w miejsce jarzynki, polać nim ziemniaki, kaszę lub makaron. Koniecznie sięgnij po ten sezonowy specjał. Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego też wykorzystajmy go maksymalnie. Z kurek przygotujemy wiele świetnych dań, między innymi zupy, sosy, pierogi, jajka faszerowane, jajecznicę. Sos z kurek jest bardzo uniwersalny i wykorzystamy go do przygotowania rewelacyjnych dań.Kurki w śmietanie warto podać do pieczonego schabu, polędwiczek wieprzowych, kotletów schabowych. Możemy polać nim placki ziemniaczane, ugotować do niego ryż, makaron, kaszę. Sos z kurek doskonale pasuje również do ziemniaków i jajka sadzonego. Każde danie polane aromatycznym sosem zyskuje wspaniały smak.Sos z kurek przygotujemy z kilku podstawowych składników. Kurki koniecznie smażmy na maśle, ponieważ w ten sposób otrzymamy najlepszy smak. Bardzo ważna jest również świeża natka pietruszki, która rewelacyjnie łączy się z delikatnymi grzybami.
Sos winegret zna chyba każdy. Proste połączenie oliwy i przypraw podkreśli smak niejednej sałatki. Dziś przedstawiamy wam aż trzy opcje smakowe, których przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Wybierzecie swoją ulubioną i przygotujcie z jej dodatkiem pyszną przekąskę. Każda sałatka będzie smaczniejsza, jeśli dodamy do niej prosty, a zarazem aromatyczny sos winegret. Przyrządzenie jest banalne, a możliwości modyfikowania smaku ogranicza tylko nasza wyobraźnia i składniki sałatki. Zachęcamy do samodzielnych poszukiwań ulubionego wariantu, jednocześnie zdradzając patent na trzy wyjątkowo pyszne odsłony.
Próbowaliście już pieczarek w glazurze? Pełne aromatu grzybki w lepkim sosie przygotowanym z octu balsamicznego i miodu smakują znakomicie. Będą pysznie smakowały z niejednym daniem obiadowym. Koniecznie spróbujecie — zachwycą was od pierwszego kęsa.Pieczarki w glazurze pasują zarówno do dań z mięsem, jak i warzywnych kotletów czy makaronów. Są też świetne w prostej wersji ze świeżym chlebem. Wyrazisty sos doprawiony tymiankiem i ostrą papryką o słodko-kwaśnym smaku spodoba się nawet najbardziej wymagającym amatorom grzybów. Skusicie się?
Delikatne kotlety mielone w sosie są idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Wyjątkowo soczyste mięso z pewnością spodoba się wszystkim domownikom. Przygotowanie nie sprawi większe problemu, a wspomnienie smaku pozostanie z wami na długo. Skusicie się?Proste dania są zazwyczaj najsmaczniejsze. Kotlety mielone w sosie własnym łączą w sobie delikatne i soczyste mięso oraz pełen aromatu sos przygotowany jedynie z bulionu i smaków, które uwolniły się w trakcie smażenia. Mniej skomplikowanej receptury nie da się stworzyć.
Kurki są grzybami, po które chętnie sięgamy na przełomie lata i jesieni. Wiele osób jednak myje grzyby pod zimną, bieżącą wodą, przez co kurki tracą cały smak, a nawet stają się gorzkawe. Najlepszym sposobem mycia jest zalanie grzybów wrzątkiem.Sezon na kurki trwa w najlepsze. Wiele osób zamiast kupować, wybiera się do lasu, aby je zebrać i przy okazji spędzić miło czas. Masa Polaków popełnia jednak fatalny błąd podczas czyszczenia i mycia tych pysznych i delikatnych grzybów, płucząc je pod bieżącą wodą. Jak oczyścić kurki?Kurki, podobnie jak inne grzyby leśne, należy czyścić na sucho przy pomocy pędzelka. Jeśli są jednak mocno ubrudzone mchem, piaskiem, ziemią, należy potraktować je niewielką ilością soli i zalać wrzątkiem. To najskuteczniejsza metoda na dokładne oczyszczenie grzybów.Z kurek przygotujemy wiele pysznych dań. Musimy pamiętać jednak o odpowiednim przechowywaniu grzybów. Jeśli zostawimy je w foliowym worku lub reklamówce i wstawimy do lodówki, niemal od razu zaczną się psuć.
Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Ziemniaki, szynka, cebula i ser zapieczone z aksamitnym sosem beszamelowym to rewelacyjne połączenie, którego musisz spróbować. Z pewnością nie pożałujesz. Tomasz Strzelczyk dzieli się z fanami świetnymi pomysłami na proste i pyszne dania. Niedawno na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube opublikował przepis na zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem szynki parzonej, cebuli, sera. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.Tomasz Strzelczyk wyjaśnił krok po kroku, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną na obiad. Danie jest gotowe błyskawicznie- kiedy ziemniaki się gotowały, kucharz przygotował resztę składników i sos. Strzelczyk zaznaczył również, żeby czosnek dodać do cebuli z szynką pod sam koniec smażenia, w przeciwnym razie będzie gorzki i straci aromat.Przysłowiową wisienką na torcie w zapiekance ziemniaczanej jest aromatyczny sos beszamelowy. Tomasz Strzelczyk sos przygotował z kilku składników: masła, mąki, mleka i przypraw. Sos jest gęsty, kremowy i świetnie łączy się z ziemniakami i szynką.
Wasze ogórki wyrosły duże i nie nadają się do kiszenia? Zróbcie z nich smaczny warzywny sos tzatziki. Aromatyczny i lekko ostry przysmak jest doskonałym dodatkiem do obiadu czy przekąsek. Z pewnością zachwyci nie tylko amatorów mięsnych rarytasów. Musicie spróbować.Spore ogórki po ukiszeniu w całości bardzo często stają się miękkie i mają dziury w środku. Taki produkt nie należy do najsmaczniejszych i zdecydowanie lepiej jest wykorzystać większe warzywa do przygotowania świeżej surówki czy innego chrupiącego dodatku. Smakowite, wywodzące się z kuchni greckiej tzatziki będą idealne.
Szukacie sprawdzonego przepisu na sos pomidorowy do słoików? Mamy dla was niezwykle smakowity patent na przetwory, które ułatwią wam gotowanie. Pikantna wersja warzywnego specjału będzie pasowała do makaronu, zapiekanki czy gulaszu. Koniecznie spróbujcie.Prosty sos pomidorowy do słoików sprawi, że gotowanie stanie się przyjemniejsze, a wy oszczędzicie na zakupie warzyw w puszce czy koncentratów. Pomidory po sezonie nie są już tak aromatyczne, jak latem, dlatego też warto przygotować większą ilość tego znakomitego przetworu właśnie teraz.
Dziś powiemy wam, jak przygotować sos beszamelowy. Wyjdzie aksamitny i delikatny, znakomity do zapiekania warzyw. Robi się go szybko i łatwo, z bardzo prostych składników. Potrzebujesz tylko masła, mąki i trochę płynu. Na jego bazie możesz też przygotować inne sosy.Lato jest doskonałym czasem na przygotowanie zapiekanek na bazie warzyw. Wszak jest sezon na pyszne kalafiory, kalarepki, cukinie i papryki. Te i inne warzywa naprawdę świetnie nadają się do zapiekania. Wcześniej można je nadziać, dzięki czemu zamienią się w pożywne danie. Do zapiekania warzyw doskonale nadaje się sos beszamelowy. Dodaje im smaku, zapobiega wysuszeniu i ułatwia przyswajanie witamin. Dlatego za chwilę powiemy wam, jak zrobić sos beszamelowy. Będzie to przepis podstawowy, który możecie nieco odmienić różnymi dodatkami. Ale o tym na końcu.
Sos z kurek jest prostym i niezwykle aromatycznym sosem, który świetnie łączy się z wieloma dodatkami, np. z makaronem, ziemniakami, ryżem, kaszą. Sos będzie gotowy w kilka minut, a każdy będzie zachwycony jego wyjątkowym smakiem.Jak zrobić dobry sos z kurek? Niektórzy dodają do niego koperek, inni zagęszczają mąką. Domowy sos kurkowy zrobiony jest z podstawowych składników: grzybów, cebuli, natki pietruszki i śmietany i moim zdaniem taki właśnie jest najsmaczniejszy. Do sosu dodajmy szczyptę kurkumy, która pięknie podkreśli złoty kolor kurek.Sekretnym składnikiem sosu z kurek jest odpowiedni rodzaj tłuszczu, na którym będziemy smażyć delikatne grzyby. Do kurek wykorzystajmy masło, nie oliwę, nie olej. Masło dodaje grzybom rewelacyjnego smaku i aromatu, jest niezbędne do przygotowania najlepszego sosu kurkowego.Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego też do sosu wykorzystajmy świeże grzyby. Mrożone kurki nie będą już tak smaczne, mogą być nawet lekko gorzkawe. Sos kurkowy doprawmy pod koniec gotowania solą i pieprzem, mąka jest zbędna, sos będzie gęsty i nie będzie miał mącznego posmaku.
Co smacznego można przygotować na szybko? Na przykład soczysty filet z kurczaka z patelni. Wystarczy podać do niego ryż i surówkę, by na stole pojawił się błyskawiczny, pożywny obiad dla całej rodziny. Filet obsmażamy, podduszamy w mieszance dwóch płynów i gotowe. Będzie pyszniejszy niż z nie jednej restauracji.Jest upał, więc nikt nie ma ochoty na sycące posiłki i długie gotowanie. Jednak obiad zjeść trzeba, najlepiej pożywny. Dlatego dobrą propozycją na główny posiłek w ciągu dnia jest filet z piersi kurczaka z patelni. To delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Jest też bardzo chude, więc z pewnością każdy zje je z ochotą.
Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić dobry przecier pomidorowy, wskazówki pochodzące z babcinego przepisu mogą być na wagę złota. Jak się okazuje, sekretem uzyskania smacznego i pełnego aromatu wyrobu nie jest zastosowanie skomplikowanych technik gotowania. Kluczowy jest wybór smacznych warzyw. Sprawdźcie podpowiedzi babci Ani.Dobry przecier pomidorowy uzyskamy tylko wtedy, gdy kupimy właściwe składniki. Pomidory na przetwory powinny być dojrzałe, a na ich skórce nie mogą występować ciemne plamy, przebarwienia czy pęknięcia.Kształt warzyw powinien być owalny — takie sztuki charakteryzują się mniejszą zawartością soku i pestek, które podczas przyrządzania będziemy oddzielać od miąższu. Jeśli nie mamy własnej uprawy, warto zaopatrzyć się w pomidory u sprawdzonego rolnika — tak robiły babcie, a ich przetwory wychodziły znakomite.
Często jecie banany? A wiecie, jak pożyteczne są ich skórki? Poznajcie praktyczne zastosowania skórki od banana. Gdy dowiecie się, jakie są jej zalety i wartości, nigdy więcej jej nie wyrzucicie do śmieci. Możecie je zjeść, a także wykorzystać do wielu celów w gospodarstwie domowym.Banany znajdują się w czołówce najbardziej lubianych owoców. Zjadamy je z ochotą, bo są smaczne i pożywne. Skórka od banana zawsze jednak ląduje w koszu na śmieci. Tymczasem można z niej zrobić wielki pożytek. I to nie tylko w kuchni.
Sos z kurek jest doskonałym dodatkiem do makaronu, wieprzowiny, drobiu, pieczonej ryby. Sos możemy również podać z bagietką, plackami ziemniaczanymi lub lekkimi plackami z cukinii. Każde danie polane aromatycznym sosem rozpływa się w ustach.Sezon na kurki trwa od czerwca do października, wykorzystajmy go maksymalnie i przygotujmy wiele wyśmienitych dań, np. jajecznicę z kurkami, zapiekanki i sos z kurek, który będzie świetnym dodatkiem do wielu dań. Sos z kurek to gratka dla każdego smakosza.Sos z kurek jest jednym z moich ulubionych sosów, jest lekki, ale wyraźny i bardzo aromatyczny. Podsmażone na maśle z cebulką grzyby uwalniają fenomenalny smak i zapach. Do sosu dodaję również posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Do sosu kurkowego dodaję również białe, wytrawne wino. Wino po odparowaniu nadaje grzybom ciekawego smaku i sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Wino po obróbce termicznej nie zawiera grama alkoholu. Sos zagęszczam kwaśną śmietaną, nie dodaję mąki, żeby nie zepsuć smaku.
Prezentujemy przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami. Przygotujesz według niego szybki, tani, a przede wszystkim pyszny obiad. Wystarczy trochę masła, mąki, mleka i warzyw, a powstanie doskonały sos, który jest idealny do makaronu. Gwarantujemy, że zachwyci całą rodzinę.Latem nie mamy ochoty na długie gotowanie. Chcielibyśmy szybko zrobić coś pysznego i cieszyć się wolnym czasem i pogodą. I w te nasze oczekiwania doskonale wpisuje się przepis Tomasza Strzelczyka na aksamitny makaron w sosie z warzywami. Makaron w sosie od Strzelczyka to doskonały pomysł na tani obiad. Tani, ale też lekki, zdrowy i bardzo smaczny. Do tego zrobicie go w 20 minut. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tej prostej receptury. Jak wygląda to danie? W naszym materiale prezentujemy zdjęcie będące screenem z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Trzeba przyznać, że bardzo kusi.
Pieczony kurczak, schab, czy smażona wołowina aż prosi się o polanie gęstym, aromatycznym sosem. Sos do mięsa z niczego przygotujesz ekspresowo, a efekt zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis na najbogatszy sos do mięsa z niczego.Pomysł na najsmaczniejszy sos? Przygotuj go z tłuszczu i kilku innych składników. Koniec z gotowymi sosami z torebki, domowy sos do mięsa smakuje obłędnie i jest przygotowany wyłącznie z naturalnych produktów bez dodatku sztucznych wzmacniaczy smaku.Po smażeniu lub pieczeniu mięsa zawsze zostaje tłuszcz i to właśnie on będzie bazą naszego sosu. Konieczna jest również cebula, zioła, przyprawy, śmietana i odrobina mąki. Sos do mięsa z niczego będzie gotowy w kilka minut i doskonale podkreśli smak całej potrawy.Sekretem doskonałego smaku jest podsmażenie cebuli na tłuszczu razem z liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i majerankiem. Cebula i wszystkie zioła rewelacyjnie łączą się z wyraźnym smakiem mięsnych dań, sprawiając, że cały obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Sprawdźcie, jak zrobić słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki do słoików na zimę. Jest prosty, tani i bardzo smaczny. Gwarantujemy, że nikt mu się nie oprze. A zimą będzie jak znalazł do obiadu. Wystarczy go tylko odgrzać i podać np. z makaronem, kaszą lub ryżem.Wygląda na to, że w tym roku robienie przetworów nie będzie zbyt opłacalne. Jednak czasami uda się kupić warzywa i owoce taniej lub dostać je od znajomych. Niektórzy mają też małe plantacje w swoich ogródkach. Warto więc wykorzystać takie okazje i nie zmarnować surowca.Niewątpliwie jednym z tańszych warzyw dostępnych na naszym rynku jest cukinia. Zwłaszcza w sezonie można ją kupić po naprawdę dobrych cenach. Wystarczy dorzucić do niej trochę papryki, cebuli i przypraw, by przygotować doskonały sos na zimę. Będzie jak znalazł, gdy nie będzie czasu lub pomysłu na gotowanie obiadu.
Zobaczcie, jak zrobić szybki sos do pieczonego mięsa, kopytek i makaronów. W roli głównej wystąpi rosół na wielu mięsach, który nada sosowi smaku i aromatu. Wystarczy go tylko zagęścić i doprawić, a zamieni się w pyszny dodatek do wielu dań obiadowych. Chcesz podać na obiad mięso gotowane lub pieczone, ale nie masz pomysłu na sos, który będzie dopełnieniem całości? A może podajesz makaron lub kopytka do obiadu, ale nie wiesz czym je polać, by były smaczniejsze? Mamy dla ciebie proste i szybkie rozwiązanie. Jeśli masz trochę rosołu, możesz na jego bazie przygotować sos. Będzie pasował do wielu potraw.
Tzatziki są znakomitym specjałem kuchni greckiej, który sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, także tych obiadowych. Przyrządzając go z ogórka kiszonego, uzyskacie pełną charakteru orzeźwiającą odsłonę, która spodoba się każdemu amatorowi kwaśnego rarytasu. Przepis jest niezwykle prosty. Spróbujecie?Sos tzatziki jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Przyjemnie zgra się również ziemniakami czy kaszą. Najważniejszym składnikiem wywodzącego się z kuchni greckiej rarytasu jest świeży ogórek obficie doprawiony czosnkiem.Tym razem proponujemy wam przygotowanie tego smakołyku na bazie ogórków kiszonych. Będzie lekko kwaśny, soczysty i orzeźwiający. Polecamy od razu zrobić podwójną porcję, bo jest tak pyszny, że nikt mu się nie oprze.
Przygotujcie wyśmienity sos kurkowy według przepisu Tomasza Strzelczyka. Będzie on z pewnością rajem dla miłośników grzybów. Sekretem smaku tego sosu są grzyby podsmażone z cebulą, a także tymianek. Sos można podać z makaronem czy do pieczonego mięsa albo po prostu zjeść z chlebem. Sos kurkowy to jeden z tych sezonowych hitów, na który czekają wielbiciele grzybów. Apetycznie wygląda, jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Tomasz Strzelczyk proponuje podkreślić jego smak świeżym tymiankiem. Zioło to wyjątkowo dobrze komponuje się z grzybami. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Liście rzodkiewki bardzo często wyrzucamy, swoją uwagę koncentrując na smakowitym korzeniu. Tymczasem lekko kłujące zielone fragmenty warzywa mogą stanowić bazę do aromatycznego i pełnego smaku pesto, które idealnie smakuje z ciepłym makaronem i odrobiną sera. Koniecznie spróbujcie. Rzodkiewka jest smakowitym warzywem, które często trafia na kanapki czy do mizerii. Niektórzy też kiszą te piękne, nieco pikantne korzenie. Większość z nas natomiast wyrzuca liście, nierzadko już przy zakupie zostawiając je u sprzedawcy. Tymczasem jest to doskonały materiał na prosty i łatwy w przygotowaniu posiłek. Wystarczy dodać kilka produktów, które i tak pewnie macie w kuchni.
Sos tzatziki najpopularniejszy jest w Grecji, ale zna i lubi go już cały świat. Jest prosty w przygotowaniu i pełen smaku. Dziś podamy wam przepis na niezwykły sos tzatziki. Zrobimy go bowiem z dodatkiem kalarepy zamiast świeżych ogórków. Jego lekko pikantna nuta doda smaku kanapkom i grillowanym mięsom. Do przygotowania sosu tzatziki używa się świeżych ogórków, czosnku i jogurtu naturalnego. Całość doprawia się sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można też do niego dodać posiekaną, świeżą miętę, koperek lub szczypiorek. A wiecie, że sos tzatziki można zrobić na bazie kalarepy? Jest równie chrupiąca, jak ogórek, ale zamiast orzeźwiającego aromatu ma lekko pikantny smak. Doskonale będzie więc pasować do pieczonych mięs i drobiu. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.
Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa. Zrobisz z niego bułkę tartą i wyśmienity sos, który sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych: mięsa, ryb i wegetariańskich. Poznaj prosty przepis na sos chlebowy na bazie czerstwego pieczywa. Nic się nie zmarnuje.Co zrobić z chlebem i bułkami, które są już twarde jak kamień? Wysusz je dokładnie i przygotuj bułkę tartą. Produkt możesz przechowywać w papierowych torbach lub szklanych słoikach i wykorzystać go do przygotowania chrupiącej panierki i przepysznego sosu.Sos chlebowy ma delikatny, mleczny smak z wyczuwalną nutą goździków i cebuli. Sos jest gęsty, kremowy i pasuje do drobiu, ryb i pieczonego, czerwonego mięsa. Sos chlebowy jest również pysznym dodatkiem do placków i warzyw gotowanych na parze. Podaj sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym, będzie przepyszna.Przepis na sos chlebowy jest przepisem podstawowym, możesz wzbogacić go również o ulubione zioła, jak szczypiorek, koperek, natkę pietruszki lub suszone zioła. Sos sprawi, że na nowo odkryjesz smak tradycyjnych potraw.Chleb, który dopiero co zaczął czerstwieć, możesz w prosty sposób "uratować". Już po chwili będzie znowu chrupiący i pyszny- tu dowiesz się, jak odświeżyć lekko czerstwy chleb i bułki, już nic nie trafi do śmietnika.
Sos czosnkowy jest świetnym dodatkiem do pizzy, kanapek, burgerów i sałatek. Przygotujesz go z kilku podstawowych składników, a będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy od gotowego produktu pełnego konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku. Poznaj przepis na najlepszy sos czosnkowy, idealny do pizzy i wielu innych dań.Jeśli przygotowujesz domową pizzę i szukasz pomysłu na jeden z najsmaczniejszych sosów do pizzy, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Lekki sos, którego bazą jest gęsty jogurt naturalny, ma wyraźny, czosnkowy smak i ziołowy aromat, jest przepyszny.Do sosu czosnkowego zawsze dodaję zioła prowansalskie, suszoną bazylię lub oregano, ponieważ rewelacyjnie łączą się z resztą składników i podnoszą walory smakowe. Sos robię wyłącznie ze świeżego czosnku, granulowany nie smakuje tak, jak świeże, przeciśnięte przez praskę warzywo.Jeśli chcesz dodatkowo obniżyć kaloryczność, zrezygnuj z majonezu, a dodaj odrobinę kwaśnej śmietany. Możesz również przygotować sos z domowego majonezu bez dodatku oleju, jest o wiele lżejszy- tu poznasz przepis na fit majonez, jest świetnym dodatkiem do dań, sosów i sałatek.
Grillowane boczniaki są pyszną roślinną alternatywą pieczystego, idealną dla wegan i wegetarian. Podane z wyrazistym, nieco ostrym sosem w stylu azjatyckim będą bez porównania lepsze niż rodzime pieczarki. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe, każdy sobie poradzi. Koniecznie spróbujcie. Boczniaki smakują wybornie zarówno jako dodatek do jajecznicy, jak i w wersji panierowanej. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wrzucić je na grilla i podać z wyrazistym sosem w stylu tajskim. Inspirowane przepisem Jadłonomii bogate w białko grzyby zachwycą nawet mięsożerców. Skusicie się?
Kojarzysz warzywo ze zdjęcia? Właśnie zaczyna się na nie sezon. Sprawdź, jak wykorzystać szparagi w kuchni. Przekazujemy garść inspiracji, bo możliwości przyrządzenia szparagów jest naprawdę dużo. Kupując je, zawsze zwracaj uwagę na to, by nie były zwiędnięte. Poznaj też inne, cenne wskazówki. Szparagi przez wiele osób uważane są za warzywo luksusowe. I rzeczywiście, godne są nawet najbardziej eleganckich stołów. Jednak w sezonie można je kupić bez problemu niemal w każdym sklepie i za nieduże pieniądze. Dlatego warto po nie sięgnąć i przyrządzić z nich niezwykły przysmak.