Sos truskawkowy do pyz to pyszny, owocowy sos z dodatkiem wanilii i jogurtu naturalnego. Sos jest słodki, orzeźwiający i kremowy jednocześnie, jest przepyszny. Polej nim pyzy, a obiad ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na sos truskawkowy do pyz, dzieci i dorośli go uwielbiają.Druga połowa czerwca to najlepszy czas w roku, wtedy też możemy cieszyć się najlepszymi, polnymi owocami, czyli truskawkami. Sezon na truskawki jest niestety krótki, dlatego też wykorzystaj go jak najlepiej i przygotuj z owocami pyszne dania i desery dla całej rodziny.Sos do pyz ziemniaczanych jest przepysznym uzupełnieniem dania. Delikatne kluseczki oblane owocowo- jogurtowym sosem z wyczuwalną nutą wanilii to jedno z moich ulubionych, letnich obiadów. Kochają je wszyscy, niezależnie od wieku. Sos truskawkowy wykorzystasz również do pierogów na słodko, pampuchów, czyli klusek na parze, knedli, polejesz nim ryż i makaron. Sos ma tak świetny smak, że będziesz musiał pilnować, aby nikt nie podjadał przed obiadem.Z truskawek przygotujesz również wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietaną. Ciasto to absolutny hit wakacyjny, który gości na moim stole w każdy weekend, kiedy tylko jest sezon na najlepsze owoce świata.
Sos tzatziki to oryginalny sos grecki, który stał się niezwykle popularny ze względu na swój wyjątkowy smak i uniwersalne zastosowanie. Jogurt grecki, koperek, świeży ogórek zielony, czosnek i sok z cytryny to składniki na doskonały sos w greckim stylu. Jak zrobić sos tzatziki? Do czego warto podać sos tzatziki?Sos tzatziki to prosty, ale rewelacyjny w smaku sos, który z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu. Sos jest gęsty, lekki, świeży, ale i wyraźny. Sos dopraw wyłącznie oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pieprzem i solą, inne przyprawy są zupełnie zbędne.Grecki sos tzatziki ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ świetnie łączy się zarówno z mięsem, rybami, owocami morza, jak i warzywami podanymi w różnej formie. Poznaj przepis na tradycyjny sos grecki i dowiedz się, z jakimi potrawami go podawać, aby stworzyć perfekcyjne dania.Nie wyrzucaj obierków po ogórku zielonym- w tym artykule poznasz sprytne patenty na wykorzystanie obierków, dzięki którym nic w kuchni nie będzie się marnować.
Pulpeciki duszone w sosie są idealnym obiadem, jeśli przygotuje się je w taki sposób, aby w środku były soczyste i delikatne. Przepis na klopsy w sosie koperkowym Magdy Gessler pozwala sporządzić właśnie taką potrawę i nikt nie będzie w stanie nie wziąć dokładki. Poniżej zdradzamy tajniki receptury restauratorki krok po kroku. Polskie pulpeciki wywodzą się z kuchni włoskiej, gdzie podobne danie nazywane jest "le polpette". W praktyce są one niewielkimi kotletami mielonymi, choć podawanie ich z sosem sprawia, że są znacznie soczystsze i intensywniejsze w smaku. Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", podczas którego odwiedziła lubelską restaurację "Ąka" przypomniała swoim widzom o bardzo prostym przepisie na pulpeciki. Gwiazda TVN-u podaje je w sosie koperkowym.
Sos warzywny do makaronu z czerwoną soczewicą, cukinią i papryką to pomysł na wyśmienity, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Pożywny, aromatyczny sos doskonale łączy się z każdym rodzajem makaronu, tworząc pyszne danie. Poznaj przepis na sos warzywny do makaronu.Makaron to zawsze świetny pomysł na obiad. Niezależnie od tego, czy przygotujesz do niego sos mięsny, śmietanowy, czy warzywny, zawsze wyjdzie smacznie i zniknie z talerzy błyskawicznie. Sos warzywny z soczewicy, papryki i cukinii to mój kulinarny hit, każdy go chwali i prosi o przepis.Soczewica czerwona jest delikatniejsza od białej, ma mniejsze ziarna i ugotujesz ją w 15-20 minut. Czerwona soczewica nie posiada łupinek, przez co jest łatwo przyswajalna przez organizm, jest sycąca, ale nie powoduje wzdęć.Wszystkie warzywa do sosu podsmażam na oliwie z oliwek, następnie duszę w bulionie warzywnym, aby całe danie miało jeszcze pełniejszy smak i aromat. Sos warzywny możesz również przygotować w większej ilości, włożyć do słoików i pasteryzować, aby następnym razem zrobić pyszny obiad w 5 minut.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity makaron z sosem- tu poznasz przepis na bosko kremowy sos z mascarpone i roszponką, idealny na lunch i obiad.
Fasolka po bretońsku jest prostym, smacznym i szybkim daniem, które rozgrzewa i poprawia humor nawet w najgorszy dzień. Aby jeszcze bardziej zwiększyć jej głęboki smak, wsyp do fasolki łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki. Dymny aromat nada potrawie rustykalności i domowego ciepła. Dodatkowo papryka odda swój kolor, poprawiając walory estetyczne. Fasolka po bretońsku wybierana jest zwykle po wielu godzinach spędzonych na męczącej pracy, kiedy jedyne, na co ma się ochotę, to zjedzenie czegoś pożywnego. Wystarczy podać fasolkę z kilkoma kromkami świeżego pieczywa i pyszny obiad jest gotowy dla całej rodziny. W kuchni zawsze warto eksperymentować, aby móc odkrywać nowe smaki i doznania. Dlatego zachęcamy do przetestowania poniższej receptury, rzucającej nowe światło na tradycyjną fasolkę po bretońsku. Bardzo możliwe, że po spróbowaniu już nigdy nie wrócisz do starej wersji.
Sos z papryki jest pysznym dodatkiem do makaronów i mięsa. Zrób sos z papryki do słoików, a zachowasz jego smak, aromat i świeżość przez wiele miesięcy. Gotowy sos wystarczy podgrzać i podać z przygotowaną potrawą, będzie pysznie i szybko. Poznaj przepis na sos z papryki do słoików.Papryka czerwona to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych, leczo, ryżu, makaronu i zupy krem paprykowej. Sos z papryki czerwonej jest bardzo aromatyczny, lekki i smaczny. Sos przygotujesz z odrobiną octu, dzięki czemu potrawa nie będzie cierpka.Papryka dostępna jest w sklepach przez cały rok i w przeciwieństwie do pomidorów, zimą nie traci swojego smaku, jest również chrupiąca. Sos możesz więc przygotować o każdej porze roku, nie tylko pod koniec lata. Pasteryzacja słoików pozwoli zachować świeżość sosu przez wiele miesięcy.Jeśli lubisz lekko pikantne sosy, dodaj do czerwonej papryki papryczkę chili, która doda ostrości i wyraźnego smaku. Miłośnikom bardzo pikantnych sosów polecam sos z papryczek chili do słoików. Z papryki zrobisz również pyszny ketchup- tu poznasz przepis na domowy ketchup z papryki, doskonały do frytek i wielu dań.
Sos z kurek do ziemniaków to pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Sam sos kurkowy przygotujesz w kilkanaście minut, ugotuj lub upiecz ziemniaki i ciesz się smacznym i aromatycznym posiłkiem. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na sos z kurek do ziemniaków.Sezon na kurki rozpoczyna się już w maju i trwa do końca listopada, dostaniesz je więc bez problemu w sklepach, warzywniakach i miejskich bazarkach. Kurki to świetny dodatek do obiadu, przygotujesz z nich również sos i wyśmienitą jajecznicę, idealną na śniadanie.Sos z kurek świetnie smakuje zarówno z tłuczonymi, gotowanymi ziemniakami i ziemniakami pieczonymi z chrupiącą skórką. Danie możesz wzbogacić o grillowanego kurczaka lub jajko sadzone, a stworzysz pożywny, sycący i zbilansowany obiad dla całej rodziny. Kurki to również doskonały dodatek do knedli i pierogów- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z farszem z kurek i koperkiem, idealne na bezmięsny obiad.
Sos z mango to uniwersalny sos do sałatek, który świetnie łączy się z warzywami, mięsem i rybami, nadając całemu daniu świeżej, owocowej nuty. Sos ma złożony smak- jest słodki, słony i pikantny o wyczuwalnej nucie imbiru, jest idealny w smaku. Sprawdź, jak zrobić pyszny sos z mango do sałatki.Dojrzałe mango ma ładny kolor skóry, który przechodzi od czerwonego, po żółty, barwy są jasne i intensywne. Jeśli mango ma słodki zapach przy ogonku i jest miękkie, znaczy to, że jest idealnie dojrzałe, słodkie, smaczne i soczyste.Mango ceniony jest w kuchniach całego świata za swój wyjątkowy smak, który dobrze łączy się zarówno z mięsem, rybami, warzywami, jak i lodami, ciastami i deserami. Mango to prawdziwy przysmak w Tajlandii- tu poznasz przepis na tradycyjny, tajski deser z mango, ryżem i mlekiem kokosowym.Sos z mango z dodatkiem soku z limonki, imbiru i papryczki chili ma niepowtarzalny smak i sprawi, że każde danie nabierze wyjątkowego, orientalnego charakteru. Przygotuj sałatkę z łosiem grillowanym i polej ją gęstym sosem mango, a na nowo odkryjesz jej smak.
Sos śmietanowo- koperkowy to idealny dodatek do pieczonych, smażonych i gotowanych na parze ryb. Gęsty, aromatyczny sos nadaje potrawom idealnego smaku i aksamitnego wykończenia. Przygotuj rybę jak z najlepszej restauracji, poznaj przepis na sos śmietanowo- koperkowy do ryby.Szukasz pomysłu na pyszną rybę w nowej odsłonie? Przygotuj do niej aromatyczny sos na bazie śmietany i koperku, a odkryjesz doskonały smak i aromat całego dania. Nie ma smaczniejszej ryby od pieczonego lub smażonego łososia, czy sandacza, polanych białym sosem. Danie podaj z warzywami z pary i pieczonymi ziemniakami. Sos ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z obiadu, dzięki czemu sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wyraźny w smaku. Pamiętaj, aby przed dodaniem śmietany, a później mąki, składniki zahartować w zimnej wodzie, dzięki czemu unikniesz zważenia się sosu lub pojawienia się grudek. Jeśli masz ochotę na pysznego łososia w kremowy sosie- tu poznasz przepis na rybę z papryką i szpinakiem, idealną na obiad dla całej rodziny.
Szukasz pomysłu na sos do ziemniaków na obiad? Ugotuj szybki sos z pieczarek, który zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem i bardzo apetycznym wyglądem. Sprawdź, jak zrobić szybki sos do ziemniaków z pieczarek.Ziemniaki tłuczone to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, możesz przygotować z nich wyśmienite, tanie i pyszne danie, wystarczy, że ugotujesz bardzo prosty sos z pieczarek z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Sos z pieczarek ma świetny grzybowy smak, ładnie pachnie, a na talerzu prezentuje się doskonale. Ziemniaki utłucz z odrobiną masła, oprósz je szczypiorkiem, kminkiem lub koperkiem i polej aromatycznym sosem, a obiad zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Sos pieczarkowy jest genialnym dodatkiem do placków ziemniaczanych. Tu poznasz przepis na placki z sosem pieczarkowym, danie idealne na obiad.
Pomysł na szybki i tani obiad? Kurczak w sosie śmietanowo- serowym. Danie przygotujesz w niecałe pół godziny, jest wyjątkowo smaczne, pożywne, a sos doprawiony szczypiorkiem i gałką muszkatołową rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowo- serowy do kurczaka.Kurczak w sosie śmietanowo- serowym to jedno z moich ulubionych, szybkich dań. Zarówno sos, jak i mięso przygotowuję błyskawicznie na jednej patelni. Potrawę podaję z ugotowanym wcześniej makaronem penne, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do sosu i kurczaka doskonale pasują również ugotowane różyczki brokuła, marchewka z groszkiem, szpinak i szparagi.Sos śmietanowo - serowy do kurczaka jest gęsty, aromatyczny i możesz go również ugotować bez mięsa i podać np. jako dip do pieczonych lub smażonych pałek i skrzydełek w panierce. Sos wychodzi za każdym razem, pamiętaj tylko, aby zahartować śmietanę w zimnej wodzie przed wlaniem ją na patelnię. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie śmietanowo- porowym, danie proste, szybkie i pyszne.
Sos worcestershire to jeden z najbardziej popularnych dodatków do dań mięsnych, zup, owoców morza i wielu innych dań. Gęsty, ciemny sos angielski ma bardzo wyraźny smak, które nie zastąpisz żadną inną przyprawą. Jak smakuje sos worcestershire? Do czego używać sosu worcestershire?Sos worcestershire to oryginalny sos angielski, który popularność zyskał już w 1835 roku, a jego nazwa pochodzi od miasta Worcester, w którym został pierwszy raz wyprodukowany. Sos ma intensywny, brązowy kolor i jest świetnym dodatkiem do wielu dań.Sos swoją popularność zawdzięcza złożonym smakom i aromatom wielu składników. Sos ma wyczuwalny, kwaśno-słodki smak z wyczuwalną, słoną i pikantną nutą. Worcestershire to między innymi słód jęczmienny, owoce tamaryndowca, goździki, cytryna, a nawet sardele.Sos worcestershire kupisz w każdym większym markecie, a jego cena waha się od 10 do około 12 zł za butelkę. Sos jest tak aromatyczny, że wystarczy dosłownie kilka kropli, aby doprawić całą potrawę, jest więc bardzo wydajny.
Sos grzybowy zachwyca swoim silnym aromatem oraz kremowością, a także uniwersalnością - można polać nim wiele dań. Przygotowując go, warto używać suszonych grzybów, gdyż już jedna garść wystarcza, aby nadać całości odpowiedniego smaku. Wigilijny stół nie może obejść się bez tego elementu, a goście, którzy go spróbują, od razu się zachwycą. Sos grzybowy z suszonych grzybów ma ogromną przewagę nad sosem ze świeżych grzybów. Suszone kapelusze posiadają znacznie więcej smaku, dlatego wystarczy użyć dosłownie kilku sztuk, aby uzyskać ten sam efekt. Idealnie pasuje z wigilijnymi pierogami, które zyskają na aromacie.Niewielka liczba potrzebnych składników sprawia, że większość z nich i tak ma się pod ręką w kuchni, nie trzeba więc wychodzić na żadne zakupy. Ogromną zaletą poniższego sosu jest szybkość i łatwość przygotowania, dlatego można zabrać się za niego nawet na ostatnią chwilę, a i tak będzie przepyszny.
Sos winegret do sałatki greckiej nadaje jej doskonałego smaku. Oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz i inne składniki sprawią, że sałatka jest pyszna i rewelacyjnie doprawiona. Poznaj przepis na tradycyjny sos winegret do sałatki greckiej, sos winegret z miodem i sos winegret z musztardą.Podstawowym składnikiem każdego sosu winegret jest oliwa z oliwek i sok z cytryny. Zawsze kupuj oliwę najwyższej jakości, aby miała doskonały smak i była pyszną bazą do sosów. Zwracaj również uwagę na cytryny w sklepie. Jeśli cytryna pachnie sztucznie, sok z niej nie będzie smaczny i zepsuje sos. Sos winegret do sałatki greckiej przygotuj również z mielonego pieprzu i soli, aby wydobyć pełnię smaku. Do sosu dodaj musztardę lub miód i wybierz swój ulubiony winegret. Sałatka grecka jest pomysłem na zdrowy i pożywny lunch, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Możesz przygotować również do niej grzanki ziołowe lub chlebek czosnkowy.
Policzki wołowe przepisu Okrasy to niezwykle delikatne mięso duszone z warzywami w czerwonym winie. Danie doprawione kardamonem, goździkami, cynamonem i rozmarynem ma niezwykły smak i aromat, a mięso jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na policzki wołowe przepisu Okrasy.Policzki wołowe to pomysł na obiad jak z najlepszej restauracji. Policzki wołowe to danie bardzo wykwintne o wyraźnym smaku wina, warzyw i przypraw. Policzki są jednym z najdelikatniejszych mięs, ponieważ duszone w aromatycznym sosie wprost rozpływają się w ustach. Policzki w ciemnym, aromatycznym sosie, doskonale komponują się z ziemniaczanym puree, puree z dyni, kalafiora, marchewki oraz blanszowanymi warzywami. Policzki świetnie łączą się również z zasmażanymi buraczkami i chrzanem. Sekretem doskonale przygotowanych policzków jest długi proces duszenia w czerwonym winie dobrej jakości.
Dziś mamy propozycję obiadową dla poszukiwaczy niezwykłych smaków. Zaserwujemy wam serca drobiowe w lekkim sosie chrzanowym. Oczywiście niektórzy podrobów nie tkną, ale jest też wielu ich smakoszy. Jednak z całą pewnością podrobom nie można odmówić charakteru i wyrazistości.Podroby dla niektórych są tym daniem, którego nigdy nie spróbują. Już na samą myśl, nie mają na nie ochoty. Jest też wielu takich, co mimo swojego nastawienia podroby spróbowało i się nimi zachwyciło. W podrobach pociąga ich niezwykła konsystencja, bo np. wątróbka jest kremowa, żołądki lekko gumiaste, a serca twardawe. Mają też zdecydowany smak, którego nie ma białe mięso.Proponowane dziś drobiowe serca nie są trudne do przygotowania. Wymagają tylko około godziny duszenia. Zaprawiony chrzanem sos doskonale pasuje do klusek, ziemniaków czy kaszy.
Jeśli masz ochotę na kluski śląskie bez mięsa, przygotuj warzywny, niezwykle aromatyczny sos, który wzmocni smak delikatnych kluseczek. Sos jest gęsty, wyraźny i sprawi, że cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na pyszny sos do klusek śląskich bez mięsa.Kluski śląskie doskonale smakują również bez mięsa, podane z aromatycznym, warzywnym sosem na bazie cebuli, marchewki i pietruszki. Do sosu dodaję cukier z sosem sojowym, aby dodatkowo wzmocnić jego smak. Sos do klusek bez mięsa jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Kluseczki śląskie przygotowuję według sprawdzonego, domowego przepisu. Kluseczki zawsze są miękkie, puszyste, doskonałe w smaku i świetnie komponują się zarówno z mięsnym, jak i warzywnym sosem. Do klusek śląskich z sosem bez mięsa przygotowuję surówkę z czerwonej kapusty lub delikatną sałatkę ze świeżych warzyw.
Nie masz pomysłu lub produktów na sos do mięsa na obiad? Przygotuj prosty sos z niczego, czyli sos na bazie tłuszczu, który powstał z pieczenia mięsa. Jest niezwykle smaczny, a do jego przygotowania potrzebujesz składników, które na pewno masz w domu. Sprawdź, jak zrobić sos do mięsa z niczego.Mięso podczas pieczenia zawsze puszcza łuszcz, który ma mocny smak mięsa i przypraw. Sos na bazie tłuszczu smakuje wybornie i doskonale komponuje się z całym daniem. Do przygotowania sosu potrzebujesz wyłącznie śmietany i mąki. Sos możesz dodatkowo doprawić oregano, ziołami prowansalskimi lub natką pietruszki.Sos do mięsa z niczego to świetna alternatywa dla klasycznych sosów. Jeśli nie masz produktów lub pomysłu na konkretny sos, przygotuj go właśnie z tłuszczu mięsnego. Jeśli po upieczeniu mięsa tłuszczu jest bardzo mało, rozrób w 200 ml wody kostkę rosołową i dodaj do sosu, aby pokreślić jego smak. Jeśli zastanawiasz się, jaki sos będzie pasował do konkretnego rodzaju mięsa-tu znajdziesz porady i przepisy, jak zrobić sosy do mięsa, doskonałe do wielu pysznych dań.
Szukasz prostego, ale wyjątkowo smacznego obiadu z mięsem mielonym? Przygotuj je w sosie śmietanowym z dodatkiem ziół prowansalskich, pietruszki i gałki muszkatołowej. Sos do mięsa mielonego doskonale łączy się z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Danie jest aromatyczne i niezwykle smaczne. Sprawdź, jak je przygotować.Z mięsa mielonego przygotowujemy głównie kotlety mielone, pulpety lub dodajemy do spaghetti. Wieprzowinę możemy również przygotować w delikatniejszej odsłonie z sosem śmietanowym i pietruszką. Danie jest niezwykle delikatne i smaczne, przez co błyskawicznie zniknie z talerzy.Sos z mięsa mielonego smakuje doskonale z każdą formą ziemniaków. Możesz je ugotować, upiec w mundurkach lub przygotować z nich talarki. Ziemniaki świetnie komponują się z sosem śmietanowym i ziołami, a mięso mielone nada im wyraźnego smaku i sprawi, że posiłek będzie niezwykle sycący.
Makaron z pomidorami z puszki to pomysł na szybki, prosty i tani obiad. Danie z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Dodatek oliwy, przypraw i ziół sprawi, że przeniesiesz się w kulinarną podróż po słonecznej Italii. Poznaj szybki przepis na makaron z pomidorami z puszki.Danie przygotowuję, kiedy mam ochotę na pyszny, lekki, ale i sycący obiad, a nie mam czasu na gotowanie. Pomidory z puszki podsmażone na oliwie z aromatycznym czosnkiem, cebulką i ziołami kuchni śródziemnomorskiej smakują wprost genialnie oprószone parmezanem i podane z ulubionym makaronem. Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i pyszne, dzięki czemu na stałe zagościło w moim menu. Do przygotowania makaronu z pomidorami wykorzystuję głównie makaron penne, jednak danie równie dobrze smakuje z kokardkami, spaghetti lub tagliatelle. Wszystko zależy od tego, jaki makaron akurat mam w domu i na jaki mam ochotę. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki obiad z włoską nutą-tu znajdziesz przepis na doskonały makaron z pesto z awokado i orzeszkami pinii.
Sos serowy do mięsa jest świetnym dodatkiem do drobiu i ryb. Doskonale komponuje się również z polędwiczkami wieprzowymi i schabem. Sos serowy ma mocny smak i aromat, dzięki czemu doskonale komponuje się z delikatnym, pieczonym mięsem. Sprawdź, jak przygotować sos serowy do mięsa, dzięki któremu na nowo odkryjesz tradycyjne potrawy.Sos serowy do mięsa przygotowuję z gałką muszkatołową, która ma lekko gorzki smak, przez co doskonale przełamuje intensywny aromat serów dodanych do sosów. Sos serowy do mięsa możesz przygotować ze swoich ulubionych żółtych serów. Jeśli wolisz delikatniejszy sos serowy, dodaj wyłącznie ser typu gouda, który jest jednym z najbardziej neutralnych serów. Jeśli natomiast lubisz intensywny smak sosu - dodaj do niego parmezan lub cheddar, aby sos był mocno serowy i aromatyczny.Sos serowy przygotujesz w zaledwie kilka minut, a będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych ryb, kurczaka, schabu i polędwiczek. Sos serowy możesz wykorzystać również do pieczonych ziemniaków lub jako dip do przekąsekDo mięsa możesz przygotować wiele aromatycznych sosów, które nadadzą wyjątkowego smaku Twoim potrawom. Gorąco polecam równie intensywny sos musztardowy oraz pyszny sos śliwkowy, dzięki którym na nowo odkryjesz smak tradycyjnych, mięsnych obiadów.
Sos żurawinowy jest bardzo aromatycznym sosem, który wzbogaci smak każdego pieczonego mięsa i wędlin. Jest słodki, z wyczuwalną kwaśną nutą owoców. Sos żurawinowy możesz przygotować na kilka sposobów. Poznaj przepis na sos żurawinowy do mięsa z cynamonem i sos żurawinowy do mięsa z pomarańczą.Sos żurawinowy to podstawowy dodatek do mięsa w okresie świątecznym. Karkówka i soczysty, pieczony schab doskonale wręcz komponują się z sosem żurawinowym z dodatkiem cynamonu. Sos nadaje im świątecznej, korzennej nuty i wyjątkowego aromatu. Sos żurawinowy z pomarańczą natomiast pasuje idealnie do drobiu i wędlin. Jest słodko-kwaśny z wyraźną, pomarańczową nutą. Sos żurawinowy do mięsa stanowi jego doskonałe wykończenie i podkreśla smak. Pasuje zarówno do pieczonych potraw, jak i zimnej płyty, do wędlin i pasztetu. Sos jest na tyle uniwersalny, że możesz dodać do niego również rodzynki, porzeczki, gałkę muszkatołową. Wszystko zależy od tego, jaki sos chcesz uzyskać. Sos żurawinowy, niezależnie od składników, będzie doskonale komponował się z mięsem.Sos żurawinowy możesz podać od razu po przestudzeniu lub zmiksować go na gładką masę.
Sos śmietanowy jest jasnym i niezwykle uniwersalnym sosem. Sos jest bardzo aromatyczny, aksamitny i ma delikatny, śmietanowy smak. Sos śmietanowy doskonale komponuje się zarówno z rybami, jak i drobiem, cielęciną i pieczonym schabem. Poznaj prosty przepis na sos śmietanowy do mięsa.Sos śmietanowy cenię za jego uniwersalność. Pasuje niemal do każdego rodzaju mięsa i doskonale łączy się z pieczoną rybą. Sos śmietanowy świetnie łączy się również z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, nadając całemu daniu niezwykły i delikatny smak.Do sosu śmietanowego możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dodając mu bardziej wyrazistego smaku. Sos śmietanowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu i ugotujesz go ze składników, które z pewnością masz w domu.Sos zawsze dobieraj do rodzaju mięsa, jakie chcesz przygotować. Tu poznasz zasady łączenia dań mięsnych z sosami, aby podkreślić ich smak i aromat. Sprawdź, jak zrobić idealny sos do mięsa.
Śliwki suszone mają mocny smak i aromat, który doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Duszone mięso w sosie śliwkowym jest wyjątkowo smaczne, lekko słodkie i niezwykle aromatyczne. Sos śliwkowy to doskonały dodatek do obiadu w długie, deszczowe dni. Poznaj przepis na sos śliwkowy do mięsa.Sos śliwkowy przygotowuję jesienią i na święta, jako doskonały dodatek do zimnej płyty oraz duszonej wieprzowiny, wołowiny i kurczaka. Każdy rodzaj mięsa rewelacyjnie łączy się z intensywnym, słodkim sosem śliwkowym.Suszone śliwki są wyjątkowo smaczne i zdrowe. Smakują równie dobrze podane z jogurtem, owsianką lub same, jako lekka przekąska. Śliwki suszone przede wszystkim regulują pracę jelit i całego układu pokarmowego. Zawarte w nich antyoksydanty opóźniają również procesy starzenia i zapobiegają powstaniu nowotworów. Śliwki, zarówno świeże, jak i suszone, są świetnym dodatkiem do mięs na ciepło, pasztetów, wędlin. Wykorzystaj trwający jeszcze sezon na owoce i przygotuj z nich śliwki w occie na całą zimę.
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz drób, wieprzowinę, czy wołowinę, odpowiednio dobrany do nich sos podkreśli smak mięsa, a całe danie będzie niezwykle aromatyczne i doskonale doprawione. Poznaj kilka wskazówek, jak zrobić najlepszy sos do mięsa.Sos jasny i ciemny są najbardziej klasycznymi sosami do pieczeni i innych dań mięsnych. Sosy przygotowywane są na bazie soku z konkretnego mięsa, a odpowiednio doprawione nadają mu wyrazistego i wyjątkowego smaku.Jasny sos do mięsa najlepiej komponuje się z drobiem, jagnięciną i delikatnym schabek i eskalopkami wieprzowymi. Jasny sos przygotujesz również z pieczarkami i chrzanem. Ciemny sos natomiast doskonale łączy się z policzkami wołowymi, pieczenią wołową, wieprzową, karkówką i roladkami.
Sos musztardowy jest bardzo aromatycznym, intensywnym sosem, który doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa, nadając mu wyjątkowy smak. Sos możesz przygotować do sosjerki, aby polać gotowe danie lub dusić w nim kurczaka, wołowinę, wieprzowinę. Poznaj przepis na doskonały sos musztardowy do mięsa.Przygotowanie sosu musztardowego zajmie Ci dosłownie kilka minut, a dodany do ulubionego mięsa wzmocni jego smak i aromat. Do sosu wykorzystaj musztardę delikatesową o najbardziej klasycznym smaku. Gorczyca musi być wyczuwalna, ale sama musztarda nie może być zbyt ostra lub chrzanowa, aby nie zmienić smaku potrawy, a go wzbogacić.Jeśli zamierzasz dusić mięso w sosie musztardowym, śmietanę i mąkę dodaj na samym końcu, kiedy już mięso będzie miękkie. Unikniesz w ten sposób przysmażenia lub nawet spalenia potrawy.Na bazie musztardy możesz przygotować równie smaczny posiłek lub dodatek do głównego dania, czyli ziemniaki z ziołami i musztardą po niemiecku.
Jeśli szukacie prostego przepisu na pyszną sałatkę, właśnie go znaleźliście. Proponujemy wam sałatkę z kiszonych ogórków z obłędnym sosem. Będzie ona idealnym dodatkiem do dań obiadowych, sprawdzi się też jako przekąska. Ogórki kiszone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Kwaśne, twarde i chrupiące, wnoszą dużo dobrego do zup czy sałatek. W tych ostatnich można jednak w pełni skorzystać z ich walorów zdrowotnych, bo nie niszczy ich wysoka temperatura. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Używacie w swojej kuchni lubczyku? Wiecie, do czego go dodać, co z niego zrobić? Jeśli nie, mamy dla was przepis na obłędny sos na bazie lubczyku. Ma niepowtarzalny smak, jest zdrowy i podniesie smak wielu potraw.Wiele osób na hasło lubczyk mówi afrodyzjak. Rzeczywiście w medycynie ludowej wywary z lubczyku były stosowane dla podniesienia libido. Z pewnością zawarte w nim składniki powodują rozszerzanie się naczyń krwionośnych, co dodaje energii i działa pobudzająco. Lubczyk działa też rozkurczowo i jest lekkostrawnyLubczyk, który ma liście podobne nieco do selera, rośnie nieraz w przydomowych ogródkach i swoją karierę kończy w rosole. Tymczasem można go dodawać jako przyprawę do wielu potraw. Nadaje im smaku zbliżonego do maggi. My proponujemy przygotować z niego sos do sałaty czy makaronu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: