Kotlety mielone są popularnym polskim daniem. Dziś proponujemy wam obłędne kotlety mielone w wyjątkowo rodzimej wersji — z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ich przygotowanie jest proste — ogórki wystarczy pokroić w słupki i obtoczyć mięsną masą. Taka niespodzianka z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim.Do mięsnej masy na kotlety mielone można dodawać przeróżne składniki. Dzięki nim zmieni się smak, aromat czy charakter całej potrawy. Bardzo ciekawym dodatkiem są warzywa. Dzięki nim zwiększa się wartość odżywcza tego dania. Mało co natomiast potrafi tak dodać smaku i aromatu, jak wędzony boczek. Przetestujcie kotlety mielone z dodatkiem kiszonych ogórków i boczku, a z pewnością będziecie je robić częściej.
Boczek z pewnością nie jest zdrowy, ale potrafi być bardzo smaczny. Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Tomasza Strzelczyka na przepyszny gotowany boczek. Sekret smaku tego kawałka mięsa tkwi w wyjątkowej mieszance. Sprawdźcie jakiej. Boczek jest dość tłustym kawałkiem wieprzowego mięsa, które doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania i wędzenia. Tomasz Strzelczyk proponuje ciekawy przepis na boczek gotowany, który wygląda jak wędzony. Ciekawe prawda? A jak doskonale smakuje!Smak boczku proponowanego przez Strzelczyka jest zasługą aromatycznej pasty. Znany kucharz przyrządza ją z czosnku, majeranku, soli i pieprzu. W naszym materiale prezentujemy kadry pochodzące z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Wytrawna galareta, czy inaczej zimne nóżki są przysmakiem, który doskonale nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Nóżki dużą popularnością cieszyły się lata temu, jednak teraz wracają znów do łask. Ich smak i konsystencja są bowiem niepowtarzalne. Dziś powiemy wam, co zrobić, gdy zimne nóżki wyjdą mętne. Zimne nóżki gotuje się na nogach wieprzowych, rzadziej cielęcych. To właśnie zawarty w ich skórze i kościach kolagen, sprawiają, że galareta ścina się nawet bez dodatku żelatyny. Wiele osób przy przyrządzaniu nóżek ma jednak problem z tym że robią się mętne. Co prawda nadal smakują dobrze, jednak nie wyglądają już tak apetycznie, jak powinny.
A może dziś na obiad przygotujesz karkówkę? Miękką, soczystą i pełną aromatu? Podajemy przepis Ani Starmach na karkówkę marynowaną w miodzie i musztardzie. Tym mięsem podbijesz podniebienia i żołądki domowników. A nie ma przy nim dużo pracy, wystarczy wcześniej zamarynować mięso. Marynowanie mięsa przynosi wiele korzyści. Sprawia, że mięso szybciej się piecze, jest kruche i soczyste. Poza tym doskonale przechodzi smakiem i aromatem użytych przypraw. Mięso wystarczy umieścić w marynacie i odstawić je na co najmniej kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wystarczy je upiec.
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z piekarnika to pomysł na prosty i wyśmienity obiad, który przygotujesz w niecałą godzinę. Tak przygotowane polędwiczki sprawdzą się na zwykły obiad, a także na spotkania w większym gronie, święta i ważne uroczystości. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami.Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym i soczystym mięsem, które ma uniwersalny smak i dzięki temu przygotujesz ją na wiele różnych sposobów. Polędwica obsmażona na oliwie z suszonych pomidorów, a następnie pieczona jest miękka i przepyszna.Polędwiczki zapiecz w suszonych pomidorach z dodatkiem czosnku i cebulki, które również usmaż wcześniej na oliwie z pomidorów. W ten sposób całe danie nabierze fenomenalnego smaku suszonych warzyw. Pod koniec pieczenia dodaj śmietankę, która ładnie wykończy całe danie, tworząc aksamitny sos.Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami podaj np. z puree z ziemniaków lub ziemniakami opiekanymi. Bardzo smacznym połączeniem są również warzywa grillowane, które również przygotujesz błyskawicznie.Jeśli szukasz pomysłu na polędwiczki wieprzowe- tu poznasz przepis na polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie kurkowym, wszyscy będą zachwyceni.
Marzą wam się przyjemnie soczyste i kruche bitki wieprzowe? Dusząc wcześniej podsmażone mięso na niewielkim ogniu, właśnie taki efekt osiągniecie. Będzie zaskoczeni, jak doskonale smakują. Wieprzowina pieczona czy tradycyjne schabowe nie są jedynymi potrawami, jakie przygotować można z tego mięsa. Tym razem proponujemy wam doskonałe bitki w sosie, które z pewnością przypadną do gustu osobom ceniącym delikatnie soczyste mięsa w aromatycznych sosach. Spróbujecie?
Wieprzowina należy do najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Lubimy ją zwłaszcza dusić i piec. Dziś zdradzimy wam prosty przepis na wieprzowinę pieczoną w sosie własnym. Jest to idealny pomysł na uroczysty obiad. Podajcie ją z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także surówką lub jarzynką. Rodzina będzie zachwycona. Mięso wieprzowe jest dość łatwe do przyrządzenia. I co ważne, trudno je zepsuć. Zawiera w sobie sporo tłuszczu, który zapewnia pieczeni soczystość. W czasie pieczenia pod mięsem pojawia się sporo płynu, który po zagęszczeniu, można podać jako sos do ziemniaków.
Wątróbka z cebulką jest kontrowersyjną potrawą, wywołującą mnóstwo emocji, ponieważ ma równie dużo zwolenników, co przeciwników. Pysznym sposobem na podanie jej w bardziej przystępnej wersji, jest uduszenie jej w szklance śmietany razem z pieczarkami. Po takiej obróbce wątróbka jest delikatna, soczysta i pełna smaku. Wątróbka dawniej była zmorą większości dzieci, którym rodzice kazali jeść ich najbardziej znienawidzony produkt. Jeśli cały czas czujesz do niej awersję, lecz chciałbyś dać jej szansę - mamy doskonałą recepturę. Duszenie wątróbki i pieczarek w śmietanowym sosie pozwala cieszyć się soczystym i delikatnym mięsem. Pamiętaj, aby wymoczyć wątróbkę w mleku przez kilka godzin, żeby pozbyć się jakiejkolwiek goryczki.
Z pewnością wiele razy piekliście już schab i za każdym razem smakował zupełnie inaczej. Na smak tego delikatnego mięsa wpływają bowiem użyte przyprawy czy marynata. Dziś zaprezentujemy wam zaskakujący przepis na schab w liściach laurowych. Może od dziś ten stanie się waszym ulubionym?Liście laurowe są dość popularną przyprawą w naszej kuchni. Dodajemy je zwykle do zup, duszonych mięs czy bigosu. Mają wyrazisty, orzeźwiający smak, który dla niektórych jest nawet zbyt intensywny. Jeśli jednak jesteście wielbicielami smaku i aromatu listków laurowych, przygotujcie schab ze sporym ich dodatkiem. Dzięki temu mięso będzie niezwykle wyraziste. Schab możecie obłożyć całymi listkami lub tak jak my, posypać pokruszoną przyprawą.
Karkówka jest mięsem, które świetnie nadaje się nie tylko do grillowania, ale też do tradycyjnego pieczenia. Wcześniej jednak warto ją zamarynować, by zyskała lepszy smak, większą soczystość i kruchość. Sprawdźcie, jak przygotować najprostszą i najlepszą marynatę do karkówki. Pieczone mięso jest doskonałym pomysłem na prosty i szybki obiad. Tak naprawdę mięso wystarczy tylko odpowiednio przyprawić, a potem wstawić do piekarnika. Gdy się piecze, masz czas na przygotowanie obiadowych dodatków. Najlepszym sposobem przyprawiania mięsa, jest umieszczenie go w marynacie. Ta składa się zwykle z mieszanki ziół i przypraw, często też zawiera dodatek płynnych lub półpłynnych dodatków. Są nimi zazwyczaj produkty, które zwiększają kruchość mięsa, dzięki obecności kwasów.
Popularność kotletów schabowych jest ogromna, w końcu chrupiąca panierka i soczyste mięso smakują wybornie. Aby zwiększyć ich intensywność smaku, a także poziom zmiękczenia mięsa, warto posmarować kotlety mieszanką majonezu i musztardy. Tak oprawione schabowe na zawsze zagoszczą w twoim menu. Kotlety schabowe są potrawą dopracowaną przez Polaków niemal do perfekcji, jednak nadal można je usprawnić. Jeden ze sposobów, zaprezentowany poniżej, daje jedyny w swoim rodzaju pyszny efekt. Mieszanka musztardy i majonezu działa niczym marynata, która nie tylko aromatyzuje mięso, lecz również je zmiękcza. Dzieje się tak dzięki dużej kwaśności musztardy oraz enzymom z jajek, które stanowią składnik majonezu.
Polędwiczki wieprzowe w rękawie z cebulką i ziołowej marynacie to pomysł na prosty i wyśmienity obiad dla całej rodziny. Mięso marynowane i pieczone w całości w piekarniku ma doskonały smak, jest miękkie i bardzo soczyste. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku.Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie po pokrojeniu będzie miała doskonałe, soczyste i delikatne mięso. Polędwiczkę zamarynuj w przyprawach kilka godzin przed pieczeniem. Mięso będzie najsmaczniejsze, kiedy zostawisz je w marynacie na całą noc.Cebula smażona razem z mięsem doda polędwicy świetnego aromatu i zabezpieczy ją przed wysuszeniem. Mięso piecz z wyłączonym termoobiegiem około 40 minut. Polędwiczki wieprzowe doskonale smakują z ziemniakami opiekanymi lub puree z dyni. Podaj do obiadu również surówkę lub lekką sałatkę, a stworzysz wyśmienite danie dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad- tu poznasz przepis na polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie grzybowym, każdy smakosz będzie zachwycony.
Mało co ma tyle smaku, co pieczony boczek. Jest co prawda mniej lub bardziej tłusty, jednak to właśnie tłuszczyk oraz użyte przyprawy stanowią o jego smaku. Dziś podamy wam przepis na wyborny, pieczony boczek z przepyszną, chrupiącą skórką. Będzie jak znalazł na tłusty czwartek.Pieczony boczek potrafi doskonale smakować. Zwłaszcza jeśli uda nam się go tak upiec, by miał chrupiącą skórkę. W czasie pieczenia boczku duża część tłuszczu wytapia się, dzięki czemu mięso nie jest już tak tłuste. Oczywiście im chudszy kawałek boczku upieczecie, tym mięsiwo będzie mniej kaloryczne.
Kotlety schabowe należą do podstawowej grupy dań, które Polacy najczęściej wybierają na obiad. Siostra Anastazja w swoim dorobku znalazła miejsce na przepis, który jest inny niż wszystkie. Schabowe w jej wydaniu zapiekane są z sekretnym dodatkiem, czyli pasztetem drobiowym. Dzięki temu kotlety stają się soczyste, chrupiące i pełne smaku. Siostra Anastazja ma ogromne doświadczenie w dziedzinie gastronomii, co dobrze pokazuje wiele książek kucharskich sygnowanych jej imieniem. Pod lupę wzięła swojego czasu klasyczne schabowe, które mocno zmodyfikowała. Przepis duchownej na schabowe zawiera pasztet, który dla wielu może być niecodziennym składnikiem. Jego obecność nadaje jednak kotletom jedyny w swoim rodzaju smak, który pysznie komponować się będzie z ziemniakami oraz mizerią.
Dziś popularny dyskont startuje z nową ofertą promocyjną, która będzie trwała do soboty. Przejrzyjcie wraz z nami najnowszą gazetkę sklepu i sprawdźcie, co możecie kupić w dobrej cenie. Oto co znajdziemy w Biedronce z okazji tłustego czwartku i nie tylko. Jeśli chcecie zaoszczędzić na zakupach spożywczych, korzystajcie z promocji w różnych sklepach. Kupując po okazjonalnych cenach produkty, które w waszych domach schodzą najbardziej, możecie zaoszczędzić co najmniej kilkadziesiąt złotych miesięcznie. Takie produkty zawsze warto kupić na nieduży zapas.
Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na śniadanie wielkanocne lub kolację na ciepło, również podczas rodzinnych spotkań. Kiełbaska pieczona w piwie z musztardą, cebulą i majerankiem jest soczysta i smakuje obłędnie. Poznaj przepis na białą kiełbasę w sosie musztardowym.Białą kiełbasę jemy głównie w okresie wielkanocnym, podajemy ją na wiele różnych sposobów: gotowaną, smażoną, pieczoną, a także jako dodatek do barszczu i żurku świątecznego. Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na pieczoną kiełbasę w niecodziennej marynacie z musztardy, piwa i majeranku.Kiełbasa biała przygotowana w ten sposób smakuje doskonale, nie są do niej potrzebne żadne dodatki, do kiełbasy podaję wyłącznie chleb- jest prosto, ale przepysznie. Kiełbaski piekę nie tylko w święta, wszystkim tak smakują, że co jakiś czas robimy z nich kolację na ciepło. Szukasz pomysłu na podanie kiełbasy białej? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić kiełbasę pieczoną z ziemniakami. Tu natomiast poznasz przepis na kiełbasę zapieczoną w sosie chrzanowym.
Szukasz pomysłu na pożywny, mięsny obiad? Taki, którym zachwycą się wszyscy domownicy? Przygotuj żeberka pieczone w miodzie. Będą idealne w każdym kęsie — kruche, soczyste i niezwykle smaczne. Doskonałym dodatkiem do tego dania będą pieczone warzywa i aromatyczny sos. Żeberka wieprzowe są dosyć tłuste, jednak to właśnie tłuszczyk i kości dodają im smaku. Doskonale nadają się do duszenia, ale najsmaczniejsze są pieczone. Trzeba tylko umieć je odpowiednio przyrządzić. Dziś zdradzimy wam przepis na pyszne żeberka marynowane w miodzie, musztardzie i przyprawach. Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Z pewnością nie poprzestaniecie na zjedzeniu jednego kawałka.
Szukacie pomysłu na pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe? Wypróbujcie odświeżona wersję fasolki po bretońsku. W nowym przepisie wzbogacimy danie o goździki, które sprawią, że danie stanie się wyjątkowo aromatyczne. Koniecznie spróbujcie tej nietypowej kompozycji smakowej. Fasola jest niezwykle zdrowym i sycącym warzywem bogatym w białko. Przyrządzić z niej można smaczną zupę, pyszną pastę do kanapek, a także znaną dobrze wielu smakoszom fasolkę po bretońsku. Tym razem proponujemy wzbogacić to klasyczne danie o goździki. Będzie jeszcze bardziej rozgrzewające niż zwykle. Skusicie się?
Sos chrzanowy do białej kiełbasy na gęstym jogurcie naturalnym to szybki sos, który przygotujesz w dosłownie 2-3 minuty, a efekt zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Sos jest gęsty, bardzo aromatyczny, lekko ostry i doskonale łączy się z wieprzowiną. Poznaj szybki przepis na sos chrzanowy do białej kiełbasy.Białą kiełbasę jemy głównie w Wielkanoc, jest świetnym dodatkiem do żurku i barszczu białego. Podana samodzielnie na ciepło smakuje najlepiej w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie chrzanu i jogurtu. Kiełbasa biała jest pysznym pomysłem na śniadanie, obiad lub kolację wielkanocną.Biała kiełbasa to mięso mielone z czosnkiem i przyprawami, które świetnie łączą się z ostrym chrzanem, wzmacniając smak całego dania. Jogurt nadaje gęstego, kremowego wykończenia i delikatnie neutralizuje ostrość chrzanu i czosnku z kiełbasy. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować białą kiełbasę bez pękania. Jeśli natomiast chcesz usmażyć ją na patelni- tu poznasz prosty i sprawdzony przepis na kiełbasę smażoną z czosnkiem, majerankiem i rozmarynem.
Czasem jedynym czego potrzeba do poczucia całkowitego spełnienia, jest porządny i sycący obiad - taki, jak poniższe zapiekane ziemniaki. Faszerowane są boczkiem oraz żółtym serem, a ich przygotowanie jest szybkie i proste. Mały nakład pracy, a przy okazji oszałamiający efekt to cechy, które wyróżniają prezentowane przez nas ziemniaki. Ziemniaki stanowią podstawę naszej diety już od wielu lat i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić. Niska cena, łatwa dostępność, duża uniwersalność oraz pyszny smak sprawiają, że są idealnym składnikiem do gotowania. Aby ziemniaki smakowały obłędnie, należy wzbogacić je o aromatyczne dodatki. Boczek oraz ser, które stanowią główną część farszu, dodają kartoflom smaku oraz treściwości, przez co ciężko się od nich oderwać.
Macie ochotę na pożywną, klasyczną zupę? Zapraszamy na zupę ziemniaczaną z kiełbasą. Jest ona doskonałym pomysłem na tani obiad, bo do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku prostych składników. Ugotujcie, a zapewniamy, że niejeden z domowników poprosi o dokładkę. Pomysłowa gospodyni domowa potrafi ugotować coś z niczego. No może nie dosłownie z niczego, ale z tego, co ma pod ręką. Właśnie z takich niewyszukanych składników można przygotować zupę ziemniaczaną. By nabrała smaku, warto do niej dodać podsmażoną kiełbasę. W ten sposób powstanie smaczny obiad za grosze.
Mamy dla was doskonały pomysł na szybki obiad. Przygotujcie obłędny schab duszony w ketchupie i śmietanie. Mięso wyjdzie kruche i aromatyczne, choć nie ma przy nim dużo pracy. Wystarczy zmieszać ketchup ze śmietaną, sosem zalać schab i całość zapiec. Schab jest wszechstronnym kawałkiem mięsa. Choć zwykle zamieniamy go w kotlety schabowe, to jednak można go też piec w całości, przyrządzać z jego dodatkiem potrawki, dusić go i zapiekać. Nasze danie jest z pogranicza duszonych i zapiekanych. Przyrządzamy je w piekarniku, który oczywiście kojarzy się z pieczeniem. Jednak wcześniejsze zalanie schabu sosem sprawia, że mięso przy okazji się w nim dusi, w wyniku czego jest miękkie i soczyste.
Biała kiełbasa smażona to świetny pomysł na proste i pyszne danie wielkanocne. Przygotujesz je zarówno na śniadanie, jak i obiad lub kolację. Podane z pieczywem lub ziemniakami i sałatką smakują wyśmienicie. Poznaj prosty przepis na tradycyjną potrawę wielkanocną- białą kiełbasę smażoną.Po kiełbasę białą zwykle sięgamy w okresie wielkanocnym, dania z nią przygotowane są bardzo smaczne i o wiele delikatniejsze, niż podane z tradycyjną, ciemną kiełbasą. Biała kiełbasa robiona jest również z wieprzowiny, jednak zawiera dodatkowo czosnek i wiele przypraw, które wzbogacają jej smak.Kiełbasa to pyszny dodatek do żurku i barszczu wielkanocnego, podasz ją również na obiad z ziemniakami i surówką, a także z kromką świeżego pieczywa i sałatką jarzynową, takie połączenia wszystkim smakują, a są wyjątkowo proste do przygotowania.Do kiełbasy smażonej białej przygotuj marynatę z oliwy, majeranku, rozmarynu i soku z cytryny, mięso nabierze wtedy świetnego aromatu. Nie zapomnij również o czosnku i cebulce, które świetnie podkręcają smak całego dania.W Wielkanoc obowiązkową potrawą jest również pasztet- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z suszoną śliwką, jest doskonale doprawiony i wilgotny, idealny do kanapek.
Kotlety schabowe są tradycyjnym, polskim daniem. Każdy przyrządza je nieco inaczej, osiągając podobnie smaczny efekt. Spróbujcie jednak kotletów schabowych marynowanych w maślance, a nigdy więcej nie przyrządzicie ich inaczej. Staropolski przepis, który prezentujemy, ma jedną kluczową zasadę, której warto się trzymać. Każdy dom ma swoją recepturę na kotlety schabowe. Większość osób jednak po rozbiciu mięsa przyprawia je solą i pieprzem, panieruje i smaży. Tymczasem schab warto wcześniej zamarynować. Dzięki temu kotlety będą smaczniejsze, bardziej kruche i delikatne. Staropolski przepis zaleca marynowanie mięsa w maślance. Do marynaty nie należy jednak dodawać soli, bo sól zamknie pory w mięsie, utrudniając wnikanie do niego smaków.
Z pewnością wiele z was kupuje mięso przynajmniej na mały zapas. Wrzuca je do zamrażarki i wyciąga, wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. Jest to wygodne, bo nie trzeba często chodzić do sklepu. Jak jednak najszybciej rozmrozić mięso? Tak by wyglądało, jak świeże, a jednocześnie było bezpieczne dla naszego zdrowia?Zamrażanie jest jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Doskonale sprawdza się też w przypadku mięsa. W zamrażarce może ono poleżeć nawet kilka miesięcy. Wszystko zależy od rodzaju mięsa, a tak naprawdę od tego, ile zawiera tłuszczu. Im bardziej tłuste mięso, tym szybciej psuje się nawet w zamrażarce. Dlatego boczek trzymamy w niej nie dłużej niż miesiąc, kiełbasę do 2 miesięcy, a podroby do 4 miesięcy. Jagnięcina i cielęcina poleży w zamrażarce nawet 9 miesięcy, a wołowina, indyk czy kurczak rok.
Placki ziemniaczane z cebulą, boczkiem i bez dodatku mąki to prawdziwy hit kulinarny. Puszyste, chrupiące placki podane ze śmietaną i szczypiorkiem to pomysł na pyszny i prosty obiad lub kolację. Zaskocz biskich i przygotuj placki w nowej odsłonie, czyli placki ziemniaczane z cebulą i bez mąki.Placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych są miękkie, puszyste, ale mają również chrupiącą, złocistą skórkę. Płatki są zdrową alternatywą mąki pszennej i doskonale zagęszczają masę ziemniaczaną. Do placków zawsze wybieram płatki błyskawiczne, są mocno zmielone, dzięki czemu lepiej przywierają do reszty składników.Do placków ziemniaczanych wykorzystuję ziemniaki zeszłoroczne lub ziemniaki mączne, np. Sante, Orlik, Irysy. Odmiany te, podobnie to starych ziemniaków, mają dużo skrobi, a mało wody. Placki są więc zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia.Placki z cebulą i boczkiem podaję z posiekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną 18%, to najprostsze i moim zdaniem najsmaczniejsze połączenie. Jeśli masz ochotę na placki z sosem- tu poznasz przepis na placki po węgiersku z mięsno- paprykowym gulaszem, są równie pyszne i wychodzą za każdym razem.
Pasztet wielkanocny ze śliwką to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Pasztet z łopatki, drobiu, wątróbek i warzyw rosołowych nie ma sobie równych. Dopraw go cząbrem, majerankiem, tymiankiem i gałką muszkatołową, a zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na wilgotny pasztet wielkanocny ze śliwką.Pasztet mięsny jest świetnym pomysłem na Wielkanoc, jest idealny na kanapki i jako dodatek do zimnej płyty. Podany z sosem żurawinowym i chrzanem smakuje wyśmienicie. Pasztet przygotuj z trzech rodzajów mięsa- łopatki wieprzowej, udek drobiowych i wątróbki, wtedy będzie miał najlepszy smak.Ważną rolę w pasztecie ogrywają również warzywa rosołowe i przyprawy. Jeśli chcesz, żeby pasztet wyszedł wilgotny w środku, podczas wyrabiania masy dolej odrobinę wywaru, w którym gotowało się mięso, a na wyłożony do keksówek pasztet poukładaj plastry słoniny. Podczas pieczenia słonina stopi się, a pasztet nigdy nie będzie suchy. Do pasztetu dodaj suszone, namoczone wcześniej śliwki. Owoce doskonale łączą się z mięsno- warzywną potrawką, nadając jej ciekawego smaku. Pasztet po upieczeniu odstaw w suche miejsce, żeby całkowicie ostygł, najsmaczniejszy będzie na drugi dzień po upieczeniu.Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć pieczeni, jest idealna zarówno na obiad, jak i podana na zimno, w formie zimnej płyty. Tu poznasz przepis na soczysty schab pieczony, doskonały na Wielkanoc.
Macie ochotę na soczysty i ładnie przyrumieniony boczek? Wiemy, co musicie zrobić, by właśnie taki wyszedł. Niezbędna będzie dobra marynata i odpowiednie dobranie czasu pieczenia. Sprawdźcie ten niezawodny przepis. Dobrze przyrządzony boczek będzie smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest kilka warunków, które trzeba spełnić, aby specjał się udał. Przede wszystkim zaopatrzmy się w odpowiednie mięso. Do pieczenia najlepszych będzie surowy boczek o średniej zawartości tłuszczu. Chudy łatwiej przesuszyć, a tłusty będzie ciężkostrawny. Gdy już mamy odpowiedniej wielkości kawałek, możemy przystąpić do jego przyrządzania. Marynata jest bardzo ważnym puntem przygotowania specjału. Powinna być dobrze zbalansowana i bogata w smaku — wtedy mięso będzie naprawdę aromatyczne. Warto wiedzieć, że nacięcie skórki w kratkę pomoże wydobyć smaki.