Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Smażenie mięsa
25.01.2022 01:00 Dlaczego podczas smażenia mięsa wycieka z niego woda?

Smażenie mięsa na patelni może wydawać się banalnie proste, lecz wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że popełniają często duży błąd. Mowa o pojawiającej się na patelni wodzie, która zaczyna wyciekać z mięsa. Powodem z reguły jest wyłożenie zbyt wielu kawałków i nagłe obniżenie temperatury tłuszczu. Aby tego uniknąć, należy smażyć je partiami. Choć coraz więcej Polaków decyduje się ograniczyć jedzenie mięsa, bądź całkowicie wyklucza je ze swojej diety, jego spożycie w dalszym ciągu jest wysokie. W związku z tym odpowiednia obróbka tego produktu jest istotna - nikt nie chce marnować w końcu swoich pieniędzy i żywności. Portal msn.com postanowił dokładnie dowiedzieć się, czym jest woda pojawiająca się na patelni, gdy smaży się na niej mięso. W tym celu redakcja przeprowadziła wywiad z Dr inż. Ryszardem Kowalskim z Katedry Technologii Mięsa, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ekspert odniósł się również do popularnej teorii, jakoby producenci mięsa nastrzykiwali je wodą, aby zwiększyć jego masę.

Kotlety mielone
25.01.2022 01:00 Aromatyczne, zachwycające mielone z górą pietruszki i koperku

Niektórzy z pewnością łapią się na tęsknocie za latem, ciepłymi promieniami słońca i świeżych, orzeźwiających smakach - takich, jak w poniższych kotletach mielonych z koperkiem i pietruszką. Taki pomysł na obiad sprawdzi się wtedy, kiedy domownicy mają ochotę na odmianę od zimowych sezonowych potraw. Kotlety podaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Kotlety mielone z koperkiem i pietruszką mają wyjątkowo intensywny ziołowy smak, którego w zimowych potrawach mocno brakuje. Siadając do takiego obiadu, można się poczuć tak, jakby było lato. Obowiązkowo z zapasów wyciągnij kompot, który świetnie będzie komponował się z posiłkiem. Podstawą dobrych mielonych jest oczywiście mięso najwyższej jakości, dlatego eksperci odradzają kupowanie zmielonej wieprzowiny w sklepie. Dla pewności zalecamy własnoręczne mielenie lub poproszenie sprzedawcy o zmielenie przed kupnem - dzięki temu dokładnie wiemy, co się w nim znajduje.

Kotlety schabowe na patelni
24.01.2022 01:00 Bosko chrupiące, a zarazem soczyste schabowe bez grama bułki tartej

Przyzwyczailiśmy się, że kotlety schabowe zawsze panieruje się w bułce tartej, mące, jajku oraz ewentualnych przyprawach. Okazuje się, że można całkowicie wykluczyć bułkę tartą z przepisu i wymienić ją na dwa rodzaje mąk. Najlepiej sprawdza się mieszanka mąki kukurydzianej i mąki pszennej - dzięki nim schabowe stają się idealnie chrupiące. Kotlety schabowe z chrupiącą panierką i soczystym mięsem pełnym aromatu to prawdziwy rarytas, którego wielu Polaków nie może sobie odmówić. Nie trzeba jednak ograniczać się do pojedynczej receptury - to w końcu prosta droga do znudzenia. Dlatego mamy doskonałe rozwiązanie, aby łatwo urozmaicić sobie kolejny obiad. Polega ono na zrezygnowaniu z bułki tartej jako składnika panierki. Zamiast niej sporządza się mieszankę mąki kukurydzianej i pszennej, w której panieruje się rozbity schab podwójnie. Tak osiąga się grubą warstwę mąki, która w kontakcie z rozgrzanym olejem stanie się chrupiąca i pyszna.

Boeuf strogonow z wieprzowiny
24.01.2022 01:00 Boeuf strogonow z wieprzowiny - sycąca propozycja dla całej rodziny

Boeuf strogonow z wieprzowiny to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Gęsta, pożywna zupa z mięsem i warzywami jest pyszna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na proste i szybkie danie jednogarnkowe, czyli boeuf strogonow z wieprzowiny.Boeuf strogonow to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Danie przygotowywane jest z wieprzowiny lub wołowiny, każda wersja ma swój wyjątkowy charakter, smak i aromat. Strogonow podawany jest zwykle na święta i większe uroczystości, jednak jest tak smaczny, że często robię go bez okazji.Boeuf strogonow z wieprzowiny przygotuj na mięsie bez kości, np. łopatki, szynki, karkówki. Wybieraj świeże, różowe mięso, aby mieć pewność, że wieprzowina jest najwyższej jakości i ugotujesz na niej wyśmienite danie. Strogonow to nie tylko mięso, to również wiele warzyw, które podkreślają smak całej potrawy. Pieczarki, papryka, ziemniaki, czosnek, cebulka i ogórki kiszone są niezbędne, aby wydobyć pełny aromat. W daniu nie może zabraknąć również przypraw, jak papryki mielonej, liści laurowych i ziela angielskiego.W tym artykule dowiesz się również, jak przygotować tradycyjny gulasz wołowy, idealny na obiad. Gulasz to także świetny dodatek do placków ziemniaczanych- tu poznasz przepis na placek po węgiersku przepisu Magdy Gessler.

Żeberka
23.01.2022 01:00 Zachwycająco soczyste żeberka w obłędnym pomidorowym sosie z miodem

Ciężko wyobrazić sobie lepszy obiad po ciężkim dniu pracy niż soczyste pieczone żeberka. Jednym z najlepszych sposobów na ich przygotowanie, jest upieczenie ich w pomidorowo-miodowym sosie z dużą ilością intensywnych przypraw. Poniższa propozycja jest dodatkowo prosta i szybka, dlatego nawet najbardziej zabiegane osoby mogą jej spróbować. Żeberka wieprzowe są prawdziwym rarytasem, który na naszych stołach gości stosunkowo często. Delikatne i soczyste mięso potrafi smakować tak dobrze, że ślinka cieknie na samą myśl. Z pewnością zachwycisz i zaskoczysz swoich domowników kunsztem kulinarnym, decydując się zrobić na obiad żeberka w miodzie i pomidorach. Kwaśne pH pomidorów wpływa na delikatność i soczystość mięsa, a silny smak umami pozwala zwiększyć intensywność żeberek. Miód z kolei równoważy wszystko słodyczą i dodatkowo karmelizuje się od wysokiej temperatury, wytwarzając chrupiącą skórkę na powierzchni wieprzowiny.

Tomasz Strzelczyk i jego makaron z twarogiem i boczkiem
22.01.2022 01:00 Przepis Strzelczyka na makaron z twarogiem i boczkiem

Jeśli szukacie pomysłu na szybki i tani obiad, właśnie go znaleźliście. Przedstawiamy przepis Strzelczyka na specjał polskiej kuchni sprzed lat. Jest to makaron z twarogiem i boczkiem. Prosty w przygotowaniu, a doskonale sycący i bardzo aromatyczny.Dobry obiad powinien być smaczny i pożywny. Miło też, gdy można go zrobić w pół godziny, nie wydając zbyt dużo na składniki. Takie danie zawsze znajdzie chętnych do przygotowania i do zjedzenia. A makron po polsku, czyli z twarogiem i boczkiem z pewnością należy do takich potraw. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie tej potrawy pochodzące z kanału Tomasza Strzelczyka Oddaszfartucha na YouTube. Prawda, że od razu chce się to danie zjeść?

Kapuśniak z grzybami
22.01.2022 01:00 Dlaczego do kapuśniaku warto dodać grzyby?

Potrawy z kiszonej kapusty cieszą się dużym powodzeniem zwłaszcza w chłodne dni. Jedną z ulubionych jest rozgrzewający kapuśniak. Dziś podamy wam prosty przepis na wyśmienity kapuśniak z grzybami. Dzięki temu aromatycznemu dodatkowi zupa nabiera niezwykle głębokiego smaku. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że zupa nabiera wyrazistego, kwaśnego smaku. Doskonale podkreśla go wędzonka, cebula i korzenne przyprawy. Idealnie komponują się z nim też suszone, leśne grzyby. Ich aromat nie ma sobie równych i potrafi podnieść smak każdej potrawy.

kotlety mielone
22.01.2022 01:00 Obłędnie soczyste kotlety mielone z tartymi pieczarkami

Mielone kotlety stwarzają wiele możliwości odmieniania ich smaku. Wystarczy dodać nowy składnik, inną przyprawę, a już powstaje zupełnie nowa potrawa. Tak właśnie zrobimy dzisiaj, przygotowując kotlety mielone z tartymi pieczarkami. Wychodzą obłędnie soczyste i pełne aromatu.Do kotletów mielonych można dorzucić różne dodatki. Trochę startej marchewki, cukinii, posiekanej papryki czy zieleniny. Zmieni się nie tylko smak, konsystencja, ale i wygląd potrawy. Jednak dodatek grzybów jest czymś wyjątkowym. Grzyby mają bowiem niezwykle silny aromat. Za jego sprawą kotlety nabierają pełnego smaku.

mięso w mleku
21.01.2022 01:00 Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Karkówka jest jedną z najbardziej lubianych części wieprzowego mięsa. Poprzerastana tłuszczem, doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania i duszenia. Przed przyrządzeniem warto ją zamarynować. Dziś powiemy wam, dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku. Choć ta marynata jest łagodna w smaku, mięso wychodzi doskonałe.Marynaty do mięs zawierają zwykle kwaśny składnik. Może to być np. wino, trochę octu czy maślanka. Warto też użyć warzywa i przyprawy, które dodadzą pieczeni smaku i aromatu. Oprócz klasyki, czyli soli i pieprzu, można sięgnąć po zioła, np. tymianek, rozmaryn, majeranek, a także przyprawy takie, jak ziele angielskie, goździki czy paprykę. Doskonałym dodatkiem jest też czosnek, cebula czy marchew.

Projekt bez tytułu - 2022-01-20T160930.058
20.01.2022 01:00 Jak przygotować soczysty pieczony boczek?

Boczek, jak mało który kawałek mięsa, doskonale nadaje się do pieczenia. Jest to zasługą sporej zawartości tłuszczu, która chroni mięso przed wysuszeniem i w dużej mierze wytapia się w czasie pieczenia. Dziś powiemy wam jak przygotować soczysty, pieczony boczek. Będzie on pysznym dodatkiem do pieczywa, zwłaszcza w chłodne dni.Boczek, ze względu na sporą zawartość tłuszczu, z pewnością nie powinien zbyt często gościć w naszym menu. Jednak od czasu do czasu, jeśli nie macie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, możecie sobie pozwolić na taką pyszną ucztę. Bo czego, jak czego, ale smaku pieczonemu boczkowi nie można odmówić.

pasztet
20.01.2022 01:00 Jak uratować zbyt suchy pasztet?

Domowy pasztet przewyższa zwykle smakiem kupny. Wiadomo, do jego przygotowania używamy składników najwyższej jakości i nie dodajemy żadnej chemii. Czasami jednak pojawiają się małe problemy, na które na szczęście można coś zaradzić. Dziś powiemy wam jak uratować zbyt suchy pasztet. Sprawa jest bardzo prosta. Pasztet można robić z różnych rodzajów mięs, ryb czy warzyw. Zasada jest w sumie podobna — ugotowane składniki trzeba zemleć i wymieszać z przyprawami i innymi dodatkami. Jakimi? Zwykle jest to bułka tarta lub namoczona w wodzie albo w mleku, a także cebula. Jeśli chodzi o pasztet mięsny, zazwyczaj dodaje się do niego też wątróbkę. Nadaje ona charakterystycznego smaku, ciemniejszego koloru i kremowej konsystencji. Oczywiście pod warunkiem, że nie została zbyt mocno sparzona.

kotlety mielone
20.01.2022 01:00 Bajecznie puszyste kotlety mielone bez bułki tartej i jajka

Jeśli szukacie sposobów na odmienienie mielonych, mamy pewien pomysł. Przygotujcie kotlety mielone bez bułki tartej i jajka. Wyjdą bajecznie puszyste, a wy zużyjecie nieco mniej składników. To taka propozycja na nieco oszczędniejszą wersję tradycyjnych kotletów. Klasyczne kotlety mielone oprócz mięsa zawierają też bułkę i jajko. Dzięki tym dodatkom masa staje się pulchniejsza i bardziej zwarta. Jak się jednak okazuje, można pominąć te składniki, a dodać trochę mąki i wody, które dobrze je zastąpią.

Wątróbka
19.01.2022 01:00 Nietypowa, zaskakująca wątróbka smażona w cieście

Wątróbka popularnie smażona jest z cebulką, słodkim jabłkiem oraz odrobiną mąki, dla uzyskania przyjemnej chrupkości. Możesz cieszyć się chrupiącym efektem decydując się na usmażenie wątróbki w cieście. Ta nietypowa metoda sprawia, że wątróbka zachowuje w sobie większość soków i po usmażeniu wychodzi obłędnie delikatna i soczysta. Dość częstym problemem, jaki notowany jest podczas jedzenia wątróbki z cebulką, jest jej twardość oraz suchość. Mięso to jest wybitnie delikatne i nawet kilka minut za dużo na patelni powoduje, że wątróbka staje się wręcz niejadalna - wymaga długiego żucia i nie jest smaczna. Ciasto również jest niecodzienne, ponieważ nie składa się z typowych składników, jakimi panieruje się produkty do smażenia na oleju. Jego podstawą jest bowiem majonez, co pozwala stworzyć intensywne w smaku ciasto, świetnie przylegające do wątróbki.

Projekt bez tytułu (10)
19.01.2022 01:00 Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?

Parówki są częstym śniadaniowym wyborem Polaków, którzy najczęściej podają je swoim pociechom, spiesząc się do pracy. Niestety, wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców Uniwersytetu w Północnej Karolinie nie są pozytywne. Okazuje się nawet, że w trakcie obróbki termicznej stają się nawet jeszcze bardziej szkodliwe i niebezpieczne, z powodu dodawania do gorszych jakościowo parówek azotanów i azotynów.Parówki nie mają zbyt dobrej opinii już od wielu lat, lecz cały czas tysiące Polaków kupują je dla siebie, czy swoich dzieci. Prostota ich przygotowania, zawsze taki sam przyjemny smak oraz niski koszt skłaniają do częstego kupna. Tak jak w przypadku innych towarów żywnościowych, które są wysoko przetworzone, parówki również mają negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Mało kto jednak spodziewał się, że mogą skrywać w sobie aż tyle niezdrowych właściwości.

Panierowanie kotleta
19.01.2022 01:00 Co zrobić żeby bułka tarta nie odklejała się od kotleta?

Dobrze przygotowany kotlet ma chrupiącą i przywierającą do mięsa panierkę, a w środku jest soczysty i delikatny. Jeśli pomimo twoich największych starań te cały czas nie wychodzą, zastosuj banalnie prosty trik. Polega na obtoczeniu mięsa panierką w torebkach strunowych, co zapewnia lepszą przyczepność i pewność, że nie odpadnie w kontakcie z gorącym olejem. Dodatkowo pamiętaj o myciu rąk po każdym dotknięciu mięsa - suche palce dają trwalszą panierkę. Kotlety stanowią w Polsce duży ułamek obiadów - wszechobecne są w końcu schabowe czy panierowane piersi z kurczaka. Większość z nas zazwyczaj obtacza je w panierce na talerzach, lecz dzisiaj prezentujemy znacznie sprawniejszą metodę. Zamiast rozsypywania mąki i bułki na naczyniach, wsyp je do plastikowych woreczków strunowych, a następnie wrzucaj do nich kotlety. Tak uchronisz się przed ubrudzeniem, a także będziesz mieć pewność, że składniki panierki dobrze przylgnęły do całej powierzchni mięsa i nie odpadną podczas smażenia.

Kotlety mielone i kwestia dodatków
18.01.2022 01:00 Dlaczego do kotletów mielonych warto dodać bułkę namoczoną w mleku?

Kotlety mielone są w Polsce potrawą znaną i lubianą. Można je przygotować na wiele sposobów, wzbogacając je w różne składniki. A wiecie, dlaczego do kotletów mielonych warto dodać bułkę namoczoną w mleku? Jeśli nie, koniecznie przeczytajcie nasz materiał, a już zawsze wasze kotlety będą pyszne. W tradycyjnych kotletach mielonych z całą pewnością powinno znaleźć się mięso. Pozostałe składniki zależą już od inwencji osoby je przygotowującej. Zwykle jednak dodaje się do nich cebulę, jajko i bułkę. Jeśli chodzi o tę ostatnią, niektórzy dodają bułkę tartą, inni namoczoną w wodzie. Jednak najlepiej dodać do kotletów bułkę namoczoną w mleku.

salceson
18.01.2022 01:00 Niezawodny przepis na domowy salceson z golonki

Lubicie domowe wędliny? Z pewnością, bo są smaczne i zawierają tylko niezbędne składniki. Dlatego dziś podamy wam niezawodny przepis na domowy salceson z golonki. Jego smak przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie lubią podrobów. Salceson nie jest wyrobem dietetycznym, ale potrafi doskonale smakować. Jest zaliczany do wędlin podrobowych, bo do jego przygotowania można wykorzystać ozory, policzki, serce, nerki czy skórki wieprzowe. My proponujemy jednak przygotowanie salcesonu z golonki. Zachowuje właściwy smak, choć nie ma w nim podrobów.

Kiełbasa Krakowska
18.01.2022 01:00 Jak zrobić domową kiełbasę?

Kiełbasa krakowska jest tradycyjną wędzoną grubą kiełbasą z wieprzowiny, która gości na stołach większości Polaków lubujących się w wędlinach. Dobra jakościowo swoje jednak kosztuje, dlatego pokazujemy, jak zrobić ją w domowych warunkach. Podając ją do stołu swoim bliskim, wywołasz duże zaskoczenie - mało kto w końcu spodziewa się, że nagle poczęstowany zostanie domową kiełbasą.Od 2018 roku kiełbasa krakowska sucha staropolska wpisana jest do Europejskiego Systemu Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, co pokazuje, jak ważne miejsce zajmuje w naszej historii kulinarnej. Jej historia sięga XIX wieku, kiedy to rozpoczęto jej produkcje w galicyjskim Krakowie. Słynny wyrób znany był w tamtych czasach nawet na Kresach i Litwie. Oczywiście przygotowanie krakowskiej wymaga posiadania dostępu do przynajmniej niewielkiej wędzarni, jeśli jednak takowy się ma - warto spróbować. Efekt zaskakuje delikatnością i pysznym smakiem, a satysfakcja z wykonanej pracy jest ogromna.

prażochy
16.01.2022 01:00 Prażuchy - ziemniaczany specjał rodem z PRL-u

Jeśli szukacie przepisu na coś prostego, taniego i smacznego, przychodzimy wam z pomocą. Jednym z takich dań są prażuchy, czyli ziemniaczany specjał rodem z PRL-u. Dawniej zajadał się nim niemal każdy, dziś został nieco zapomniany. Jednak czasem warto odkurzyć stare receptury. Prażuchy to chłopskie danie regionalne, znane pod wieloma innymi nazwami. Prazoki, prażaki, prażonki, prożuchy, porka, fuszer, lemieszaka ziemniaczana, masoły czy dziady to wciąż ta sama potrawa. Robi się ją z ugotowanych ziemniaków, do których dodaje się mąkę, a potem całość tłucze się tłuczkiem, miesza i z powstałej masy, łyżką formuje się kluski. Zwykle podaje się je okraszone podsmażoną cebulką, wędzonym boczkiem lub słoniną. Prażuchy znane są m.in. w Wielkopolsce, Małopolsce, w Zagłębiu Dąbrowskim i na Kujawach. Doskonale smakują podane ze zsiadłym mlekiem i kiszonym ogórkiem. Prezentujemy je na zdjęciu pochodzącym z kanału My Favorite F Word na YouTube. Musicie przyznać, że wyglądają bardzo smakowicie.

kotlety mielone
16.01.2022 01:00 Soczyste i dobrze sklejone kotlety mielone bez jajka

Kotlety mielone są daniem prostym, szybkim i smacznym. Mielone mięso wystarczy wymieszać z kilkoma składnikami, uformować kotlety i je usmażyć. Jak się okazuje, dodatek jajka wcale nie jest konieczny. Przekonajcie się zresztą sami, testując przepis na kotlety mielone bez jajka. Zobaczycie, że wyjdą soczyste i dobrze sklejone. Wystarczy, że sięgniecie po jeden produkt. Do przygotowania kotletów mielonych oczywiście niezbędne jest mielone mięso. Pozostałe składniki, tak naprawdę można używać lub nie. Niektórzy dodają do nich namoczoną bułkę, inni wsypują bułkę tartą. Dla niektórych niezbędna jest podsmażona cebulka, inni dodają surową, a jeszcze inni ją pomijają. Podobnie jest z dodatkiem jajka — choć niektórzy uważają, że zapewnia kotletom zwięzłość, jego dodatek wcale nie jest niezbędny. Można bowiem bez problemu zastąpić jajko np. mąką ziemniaczaną. Ona również sprawi, że mięsna masa będzie zwarta.

baleron
16.01.2022 01:00 Przepis na domowy baleron bez wędzenia

Jeśli omijasz wędliny wielkim łukiem, bo obawiasz się ich składu, przygotuj je własnoręcznie. Dziś podamy ci przepis na domowy baleron bez wędzenia. Ta prosta receptura pozwoli ci przygotować pyszny, domowy specjał bez większego wysiłku. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie.Baleron, obok szynki i kiełbas jest w sklepach jedną z najpopularniejszych wędlin. Przygotowany z karkówki, wychodzi soczysty i bardzo smaczny. Szczególnie jeśli przygotujesz go w domowym zaciszu. Wtedy będziesz mieć pewność, co ta wędlina zawiera i jak została przygotowana. Robiąc baleron według naszego przepisu, pamiętaj by po umieszczeniu go w zalewie, wstawić pojemnik do lodówki. Niska temperatura zapewni odpowiednie warunki do peklowania i zapobiegnie psuciu się mięsa.

Anna Starmach, pieczona karkówka
15.01.2022 01:00 Prosty patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika

Jeśli macie ochotę na pieczone mięso, zdradzimy wam prosty patent Ani Starmach. Zobaczycie, jak znana jurorka przyrządza soczystą karkówkę z piekarnika. Jeśli raz przygotujecie mięso w taki sposób, z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Przekonacie się bowiem, że pieczenie jest bardzo proste. Mięso pieczone w kawałku to prosty sposób na smaczny i pożywny obiad. Wystarczy tylko odpowiednio wcześniej przyprawić karkówkę czy łopatkę, a potem włożyć do piekarnika i po mniej więcej 1,5 godziny cieszyć się jej smakiem. Jeśli czasami pieczone mięso wychodzi wam zbyt suche, przetestujcie patent Ani Starmach. Zamarynowane mięso piecze ona w foliowym rękawie. Dzięki temu mięso jest miękkie, soczyste i bardzo smaczne.

Tłuczenie mięsa
14.01.2022 01:00 Jak ubijać kotlety schabowe?

Kotlety schabowe są wręcz dobrem narodowym Polaków - co tydzień w całej Polsce dochodzą z mieszkań i domów dźwięki rozbijania schabowych. Aby uzyskać mięso o odpowiedniej miękkości, należy zastosować się do poniższych. Warto także zakrywać kotlety przed uderzaniem folią spożywczą, co zapobiegnie rozpryskom kawałków mięsa. Kotlety schabowe są dobrze znanym i lubianym daniem, które na polskich stołach pojawiają się nad wyraz często. Chrupiąca panierka skrywa w sobie delikatne i soczyste mięso, a tak pyszny efekt idealnie pasuje na obiad z ziemniakami i mizerią. Wiele osób do dzisiaj nie zna jednak technik, dzięki którym ubijanie mięsa jest nie tylko prostsze, lecz również bezpieczniejsze. Mało kto zdaje sobie sprawę, że ta prosta czynność może doprowadzić do poważnego zatrucia, jeśli nie zachowa się zasad bezpieczeństwa.

marynowany schab
13.01.2022 01:00 Jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty?

Pieczony schab należy do świątecznej klasyki, ale bez problemu można go też przygotować na co dzień. Nie ma bowiem przy nim dużo pracy, a ten kawałek mięsa należy do jednych z tańszych. Dziś powiemy wam, jak marynować schab, żeby był miękki i soczysty. Dzięki temu wasze pieczyste już zawsze będzie smaczne.Schab jest jednym z bardziej cenionych kawałków wieprzowiny. To dlatego, że jest delikatny, a także ma mało tłuszczu i przerostów. Niestety mała ilość tłuszczu rodzi też pewne problemy. Schab trudno bowiem upiec tak, by wyszedł soczysty. No, chyba że wcześniej odpowiednio go zamarynujecie.

Schabowe nasączane bursztynowym płynem
12.01.2022 01:00 Obłędnie nasączone smakiem, schabowe marynowane w bursztynowym płynie

Kotlety schabowe często goszczą na stołach smakoszy. Amatorom polskiej tradycyjnej kuchni polecamy nową smaczną marynatę ziołową na bazie jasnego piwa. Mięso skąpane w tym płynie będzie niezwykle delikatne i aromatyczne. Spróbujcie koniecznie. Zdradzaliśmy wam już sposób na wyborne schabowe w marynacie majonezowo- cytrynowej i kruche mięso moczone w occie winnym. Tym razem proponujemy, by plastry schabu zanurzyć w piwie. Złoty trunek doda mięsu wyjątkowego aromatu i sprawi, że będzie soczyste. Skusicie się?

Domowa biała kiełbasa — wiemy jak ją zrobić
11.01.2022 01:00 Jak zrobić domową, białą kiełbasę?

Przygotowanie białej kiełbasy w domowych warunkach nie jest aż tak skomplikowane, jak może się wydawać. Kilka prostych zasad i staranność wystarczą, by mięso zamienić w ten tradycyjny specjał. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę. Aromatyczna biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem tradycyjnego żuru. Znakomicie smakuje przyrządzona na patelni lub zapieczona w piekarniku. Zróbcie ją w domu, a gwarantujemy, że będzie smaczniejsza niż wyrób kupiony w sklepie. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.

kotlety schabowe w sosie
11.01.2022 01:00 Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie

Nawet jeśli jesteście wielbicielami schabowych, takich jeszcze z pewnością nie jedliście. Dziś proponujemy kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie. Wychodzą nieziemsko soczyste i są tak miękkie, że dosłownie rozpływają się w ustach. Koniecznie je przetestujcie.Odpowiednie doprawienie potraw często nie jest łatwe. Wymaga nieraz bowiem użycia wielu produktów. My rozwiązaliśmy ten problem, sięgając po keczup. Jak wiadomo, jego podstawą jest przecier pomidorowy, który został doprawiony m.in. octem, przyprawami i ziołami. Dzięki temu nasze kotlety od razu zyskały konkretną nutę smakową.Keczup, a w zasadzie zawarty w nim ocet przyspiesza mięknięcie mięsa. Dzięki temu nie wymaga ono długiej obróbki kulinarnej i większym stopniu zachowuje soczystość. Efekt keczupu wzmocniliśmy jeszcze dodatkiem coli. Napój ten słynie z różnych cudownych działań, ale nie można mu odmówić ciekawego smaku. Zobaczcie, jaki da efekt w kotletach.

Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe?
11.01.2022 01:00 Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe? Prosto i pysznie

Klasyczne bitki wieprzowe to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne, rozpływające się w ustach wieprzowina to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Klasyczne bitki podaj w aromatycznym sosie kurkowym, a stworzysz doskonałe, aromatyczne i pożywne danie. Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe?Bitki wieprzowe w sosie kurkowym to bardzo aromatyczna i prosta potrawa, którą przygotujesz w niecałe 2 godziny. Delikatna, miękka wieprzowina gotowana w bulionie warzywnym nabiera doskonałego smaku, a całość wykończona jest aromatem grzybów i sosem śmietanowym.Bitki wieprzowe podaj z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub warzywami na ciepło, np. marchewką z groszkiem. Całe danie jest bardzo pożywne, smaczne i doskonale sprawdzi się zarówno w ciepłe, letnie dni, jak i chłodne, jesienne popołudnia. Sezon na kurki trwa od czerwca do końca listopada, dlatego też korzystajmy z nich jak najwięcej.