Wiecie, co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotleta? Zdradzimy wam garść sprawdzonych porad, dzięki którym już nigdy nie doświadczycie tego problemu. Dobrym rozwiązaniem jest na przykład użycie prostego pomocnika, który z pewnością każdy z was ma w kuchni. Musicie się z nim zaprzyjaźnić. Kotlety schabowe z pewnością przyrządzacie często i od wielu lat. Jednak mimo to czasami nie wychodzą takie, jakbyście chcieli. Jednym z większych problemów jest odpadająca panierka. Bez niej schabowe nie wyglądają ani nie smakują, jak należy. Podpowiemy więc wam, co jest tego przyczyną i jak uniknąć tego błędu.
Oto wielkanocna sałatka jarzynowa według siostry Anastazji. Jest idealna na święta, a jej sekretem są dwa nieoczywiste produkty. Jednym z nich jest szynka, która na tę okazję pasuje doskonale, drugim ogórki konserwowe, które zaostrzają smak potrawy. Poznajcie dokładną recepturę siostry i skuście się na przyrządzenie nowej sałatki jarzynowej. Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez sałatki jarzynowej. Ona jest zawsze i, mimo że taka oklepana, za każdym razem znajduje wielu amatorów. Siostra Anastazja jednak nieco odmienia jej smak, wzbogacając ją o szynkę, która doskonale komponuje się z konserwowym ogórkiem. Skorzystajcie z jej przepisu.
Oto zachwycająca w każdym kęsie karkówka marynowana w coca-coli. Jest to prosty pomysł na pyszny obiad. Jego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Napój wystarczy wymieszać z oliwą i powstałą mieszanką zalać mięso. Po upieczeniu będzie kruche i idealnie soczyste. Karkówka jest niezwykle smacznym mięsem, zwłaszcza jeśli się ją upiecze. Oczywiście doskonale smakuje grillowana, jednak ta z piekarnika też jest niczego sobie. Szczególnie gdy wcześniej zamarynujesz mięso w mieszance coli i oliwy. Dzięki tym dodatkom zyska niepowtarzalny smak i dużą soczystość.
Poznajcie przepis na wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci. Wystarczy jedna, prosta sztuczka, by pasztet wyszedł obłędnie soczysty i zachwycił smakiem wszystkich gości. Co jest sednem sprawy? Nasze babcie dodawały do pasztetu oddzielnie żółtka i ubite białka. Zobaczcie zresztą, jak dokładnie przygotować taki wyborny specjał. Pasztet jest jednym z klasycznych, wielkanocnych specjałów. Oczywiście można go kupić, jednak ten zrobiony własnoręcznie z pewnością wyjdzie smaczniejszy i dokładnie taki, jak lubi twoja rodzina. Przygotowując go, wykorzystaj sztuczkę babć, a mianowicie nie dodawaj do mięsnej masy całych jaj. Lepiej będzie, jak wymieszasz ją z żółtkami, a potem delikatnie połączysz z pianą z białek. Dzięki temu pasztet będzie delikatny i wilgotny.
Dziś prezentujemy kotlety schabowe po trybunalsku. Ten tani i smaczny obiad z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso wychodzi bowiem wyjątkowo miękkie dzięki wcześniejszemu skropieniu go sokiem z cytryny. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a będziecie często do niego wracać.Kotlety schabowe kojarzą się z chrupiącą panierką i kruchym wnętrzem. Niektórzy jednak unikają ich przyrządzania, ze względu na panierkę, która chłonie dużo tłuszczu. Dlatego przychodzimy z nowym pomysłem na schabowe. Zamiast panierować, uduście je z cebulą. Wcześniej mięso zamarynujcie w soku z cytryny, dzięki czemu nabierze wyjątkowej kruchości.
Prezentujemy jajka nadziewane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji. Będzie to prawdziwy hit na nadchodzące święta. To cudowne danie łączy bowiem dwa wielkanocne hity w jednej potrawie. Koniecznie musicie je przetestować. Jak Wielkanoc, to jajek moc. Na większości stołów pojawią się z pewnością jajka z majonezem, faszerowane i nadziewane przeróżnymi masami. Ciekawą propozycję ma dla was siostra Anastazja. Jajka faszerowane podaje bowiem z sosem tatarskim. Jest więc bardzo smacznie i soczyście.
Dziś zdradzimy wam prosty patent na soczysty pieczony boczek. Jest to ideał na wielkanocny stół, bo nie tylko dobrze się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Jak go przyrządzić? Natrzyj boczek kilkoma aromatycznymi przyprawami i wstaw do piekarnika. Lepszej wędliny nie kupisz.Jak święta, to pieczyste. Pieczemy szynkę, schab, karkówkę, a także boczek. I w sumie ten ostatni niezawodnie wychodzi dobry. To dlatego, że zawiera dużo tłuszczu, który nadaje pieczeni soczystości. Gdy jednak natrzecie mięso odpowiednimi przyprawami, boczek będzie lżej strawny, a jego smakowi trudno będzie się oprzeć.
Polecamy prosty przepis na kultowe kartacze. Mają smak jak sprzed lat i z pewnością warto go sobie przypomnieć, bo wiele osób zapomniało już o tym rarytasie. A szkoda, bo jest smaczny i pożywny i będzie doskonałą odmianą od kotletów i mięs duszonych.Kartacze to popularne na Podlasiu kluski ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. Przypominają nieco pyzy, ale są od nich większe. Doskonale smakują okraszone zrumienionym boczkiem lub podsmażoną cebulką. Będą idealne na obiad dla całej rodziny.
Dziś powiemy wam, jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy. Tak, tak, jest cenniejsza, niż myślisz, dlatego warto użyć jej do przyrządzenia innych potraw. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a nowa potrawa zyska ciekawy smak i aromat. Koniecznie pamiętaj o tym przed zbliżającą się Wielkanocą. Już niedługo Wielkanoc, w czasie której na niemal każdym polskim stole pojawi się biała kiełbasa. Niektórzy ją pieką, ale większość osób gotuje ją i podaje do żurku, albo serwuje z chrzanem czy ćwikłą. Woda po ugotowaniu kiełbasy zwykle jest wylewana, a tymczasem warto ją wykorzystać do przygotowania innych potraw.
Z pewnością spotkałeś się z widokiem mięsa mielonego, które nabrało nieapetyczny szary kolor. Naturalnie człowiek zastanawia się, czy taki produkt jest zdatny do spożycia. Szarzenie jest efektem utleniania i wskazuje na kontakt mięsa z powietrzem, nie jest jednak niebezpieczne. Więcej o tym procesie wyjaśniamy poniżej. Z mięsa mielonego korzysta się w polskich domach regularnie. Kotlety mielone, gołąbki czy sos do spaghetti bez rozdrobnionego mięsa nie mogłyby powstać, co mocno uderzyłoby w polską kuchnię. Po odłożeniu kupionego mięsa do lodówki i zostawieniu go w niej na kilka godzin czasem jego kolor zmienia się z różowej na szarą. Czy jest się czego obawiać? Niżej wszystkiego się dowiesz.
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to pomysł na posty, doskonały obiad, nie tylko na Wielkanoc. Wieprzowina duszona w aromatycznym sosie jest soczysta i idealnie miękka. Danie jest świeże, lekkie, wiosenne i pełne smaku. Poznaj przepis na wyborne polędwiczki w sosie chrzanowym.Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne i soczyste mięso, które przygotujesz na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych są polędwiczki w sosie chrzanowym ze śmietaną i szczypiorkiem. Sos gotowany na aromatycznym bulionie jest przepyszny.Do polędwiczek podaj ziemniaki, ryż lub kaszę. Biała kasza gryczana niepalona świetnie pasuje do wszystkich dań mięsnych jednogarnkowych, wzbogaca ich smak i jest bardzo pożywna. Polędwiczki podsmaż najpierw z cebulką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dzięki czemu wydobędziesz z mięsa najlepszy aromat.Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i smaczny obiad- tu poznasz przepis na polędwiczki pieczone z jabłkiem i cebulką, palce lizać.
Odpowiednio wysmażona wątróbka jest pysznym produktem, który podczas jedzenia wręcz rozpływa się w ustach. Aby to osiągnąć, trzeba jednak poznać dobrą technikę, która pozwoli przyrządzić ją tak, aby ta była w środku soczysta. Największym problemem jest jej pryskanie w kontakcie z rozgrzanym olejem, czemu można zapobiegać, dokładnie ją wcześniej osuszając. Niżej zdradzamy więcej porad dotyczących smażenia idealnej wątróbki. Wątróbka z cebulką jest dla wielu posiłkiem idealnym. Dobrze przysmażona i chrupiąca wątróbka z delikatną i słodką cebulką pysznie się komponuje, a dodatkowo są pożywne i zdrowe. Niestety po wrzuceniu surowej wątróbki na olej łatwo wywołać silne pryskanie, które skutecznie przeszkadza w wygodnym gotowaniu. Istnieją proste sposoby, aby szybko temu zaradzić.
Zastanawiacie się, jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Dziś zdradzamy najlepszy patent na tę klasykę świątecznego stołu. Tak naprawdę wystarczy zwrócić uwagę na jeden detal, a mianowicie na warstwę tłuszczyku, którym pokryty jest kawałek mięsa. Dzięki niemu szynka wyjdzie obłędnie soczysta i smakowita. Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tej najbardziej klasycznej i tradycyjnej pieczeni. Tak, tak, jeśli Wielkanoc, to koniecznie pieczona szynka. Najlepiej taka domowej roboty, pełna aromatu, smaku i bez zbędnych dodatków. Dziś powiemy wam, jak ją przygotować, by wyszła przepyszna.Ważnym elementem sukcesu, jest zakup odpowiedniego kawałka mięsa. Najlepszy będzie taki pokryty z wierzchu warstwą tłuszczyku. W czasie pieczenia tłuszcz będzie się wytapiał, nadając szynce doskonałego smaku i soczystości. Kilka dni przed pieczeniem szynkę warto zamarynować. Do przygotowania marynaty warto użyć ziół i przypraw, a także trochę czosnku, octu i oleju. Mięso najlepiej jest piec w foliowym rękawie lub przykrytym naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu będzie soczyste i delikatne.
Idealnie upieczona karkówka powinna charakteryzować się soczystością oraz delikatnością, które zachwycają przy każdym kęsie. Poniższa receptura na karkówkę pieczoną z cebulą pozwala uzyskać taki efekt. Kluczem do sukcesu jest polanie mięsa olejem i kilkoma kroplami soku z cytryny, co zmiękcza je i marynuje. Karkówka pieczona z cebulą jest pyszną propozycją dla miłośników prawdziwych mięsnych uczt. To także łatwy sposób na sycące danie dla całej rodziny, które nie wymaga zbyt dużo pracy ani czasu. Marynowanie mięsa w soku z cytryny pozwala uzyskać obłędną kruchość i rozpływającą się konsystencję. Kwaśne pH soku zmiękcza mięso, a także gromadzi w jego wnętrzu wilgoć, co dodatkowo poprawia soczystość.
Mamy prosty sposób na pyszne danie. Przygotujcie soczysty i delikatny schab pieczony w mleku. Będzie niezwykle kruchy i smaczny. Wystarczy, że wymoczycie mięso w krowim mleku, a potem je upieczecie. Tak przygotowany schab sprawdzi się jako danie obiadowe, a także na półmisku zimnych mięs.Schab jest jednym z atrakcyjniejszych kawałków wieprzowego mięsa. Zachwyca delikatnym smakiem i małą zawartością tłuszczu. Ma też idealny kształt, który nie wymaga formowania przy pomocy siatki czy kuchennej nici. Na stole prezentuje się elegancko i zwykle szybko znika z półmisków. Gdy przygotujecie schab według naszej receptury, to znaczy wymoczycie go w mleku, z całą pewnością będzie delikatniejszy i bardziej soczysty niż zwykle. Zyska też aksamitne wykończenie i mleczny smak.
Jajka faszerowane szynką to pomysł na pyszne śniadanie lub przekąskę. Potrawa sprawdzi się doskonale jako przystawka na wielkanocnym stole, a także podczas większych uroczystości i spotkań rodzinnych. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane szynką.Jeśli szukasz pomysłu na szybką, wiosenną potrawę z chrzanem, jajkami i szynką, to jajka faszerowane są idealną opcją. Potrawę przygotujesz naprawdę błyskawicznie, a efekt zachwyci wszystkich gości. Jajka faszerowane udekoruj świeżymi ziołami, np. koperkiem, będzie świeżo i pysznie.Jajka gotuj 8-10 minut w osolonej wodzie, wtedy jajka będą idealnie ścięte, a skorupki z łatwością odchodzą od białek. Jajka faszerowane świetnie uzupełnią zimną płytę, podaj je jako alternatywa dla sałaki i dodatek do wędlin, serów, pieczonego schabu.Jeśli szukasz pomysłu na jajka faszerowane- tu poznasz przepis na jajka z pieczarkami, pietruszką i majonezem, są przepyszne.
Poznajesz specjał ze zdjęcia? Jedni nigdy go nie spróbowali, inni się nim zajadają. Dziś powiemy ci, jak zrobić domowy salceson w butelce. Mamy na niego najlepszy przepis, z którego zawsze wychodzi idealnie i jest o niebo lepszy od sklepowego.Klasyczny salceson robiony jest z wieprzowej głowizny. Właśnie to odpycha niektóre osoby, bo brzydzą się podrobów. Poza tym mają one charakterystyczny smak i zapach i co by nie mówić — w salcesonie często można znaleźć fragmenty mięsa ze szczeciną. Dlatego proponujemy przygotować salceson nie z podrobów, a różnych kawałków wieprzowiny. Dzięki temu będzie bardziej mięsny, łagodniejszy w smaku i bez charakterystycznego zapachu. I co ciekawe, do jego przygotowania wykorzystamy butelkę.
Metka, czyli kiełbasa z surowego, zmielonego i przyprawionego mięsa jest pysznym dodatkiem do pieczywa, który z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu. Wybierzcie się na zakupy i wypróbujcie naszą nową recepturę. Własnoręcznie przygotowana metka składa się ze składników doskonale znanych, co daje jej znaczną przewagę nad kupną wersją, która często może zawierać niepotrzebną chemię. Dobra metka powinna zawierać minimum 90% mięsa. Dobrze jest też, by pewną jej część stanowił tłuszcz. Będzie on zarówno nośnikiem smaku, jak i produktem zapewniającym konsystencję umożliwiającą łatwe rozsmarowywanie wyrobu. Dostępne w sklepach smakołyki dość często zawierają dodatki, które mają na celu poprawę smaku i przedłużenie trwałości metki, dlatego też zdecydowanie lepiej będzie specjał przygotować samodzielnie. Wystarczy kilka składników, a smak naprawdę zachwyci.
Przedstawiamy przepis na Idealną na Wielkanoc pieczoną szynkę w marynacie z musztardy i chrzanu. Wychodzi smaczna, że palce lizać, a nie ma przy niej dużo pracy. Jest też w pełni naturalna, bo nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Koniecznie przygotujcie ją na święta. Szynka jest typowym mięsem, serwowanym w czasie Wielkanocy. Szynka wędzona i gotowana dobrze sprawdza się w czasie śniadania, jednak domowa szynka pieczona, będzie idealna na obiad, jak i na śniadanie. Na obiad podaj szynkę na ciepło, krojoną w grubsze plastry. Możesz do niej przygotować też sos. Natomiast na półmisek zimnych wędlin, będzie doskonała ta sama szynka, tyle że dobrze schłodzona i pokrojona w cienkie plasterki.
Domowy smalec grubo rozsmarowany na świeżym i jeszcze delikatnie ciepłym pieczywie jest spełnieniem marzeń niejednego smakosza. Jeśli jesteś na diecie, spróbuj wersji bez mięsnej, przygotowanej na bazie fasoli. W smaku ciężko wyczuć różnicę, a brak produktów odzwierzęcych docenią wegetarianie. Smalec z fasoli jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla klasycznego smalcu ze słoniny. Do jego sporządzenia nie potrzeba ani grama zwierzęcego tłuszczu, a mimo to smakuje równie dobrze, co zwykły. Aby uzyskać idealny aromat, nie zapomnij dodać do niego podsmażonej cebulki i jabłka. Polecamy podawać go z mocno ukiszonym ogórkiem, który podkreśli smak tego genialnego wyrobu.
Pierogi lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz w jednej ze swoich podróży zaprezentował podlaski specjał wielkanocny — pierogi faszerowane boczkiem i soczewicą. Niezwykle sycąca wersja tradycyjnego dania z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie koniecznie. Udane pierogi to nie tylko elastyczne ciasto, które łatwo jest skleić. Równie istotny jest farsz, którego smak musi być dobrze wyważony. Taki właśnie znajdziemy w delikatnych podlaskich pierogach proponowanych przez znanego kucharza podróżnika. Skusicie się?
Kotlety schabowe wywołują najwięcej pozytywnych emocji, gdy każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonałym sposobem do uzyskania takiego efektu jest marynowanie rozbitych plastrów schabu w śmietanie. Nabiał delikatnie zmiękczy mięso, a także nada mu wyjątkowej soczystości. Kotlety schabowe marynowane w śmietanie zawdzięczają swoją delikatność długiemu marynowaniu. Ważnym jest jednak, aby użyta w przepisie śmietana była kwaśna i zawierała 18% tłuszczu. Lekka kwaśność produktu skutecznie zmiękcza rozbite plastry, a także ułatwia zachowanie większej ilości płynów wewnątrz schabowych. W podobnym stylu można także przygotować kotlety z piersi kurczaka.
Jeden z klientów popularnego dyskontu trafił na niebywałe znalezisko w kiełbasie. Po przekrojeniu nie mógł uwierzyć własnym oczom, widok odebrał mu apetyt. Nawet jeśli kupujesz produkty zaufanych marek i w zaufanym sklepie, zawsze może zdarzyć się jakaś wpadka. Przeczytaj o tej z kiełbasą.Firmy produkujące żywność starają się zachować wysokie standardy higieny i jakości produktów. Jednak czasami coś zawiedzie, ktoś popełni błąd, w wyniku czego produkt nie spełnia naszych oczekiwań. Czasami może być szkodliwy lub budzić obrzydzenie.
Prezentujemy wam przepis na kruchy i soczysty pieczony schab. Sekretem jego smaku jest majonez. Dzięki niemu mięso staje się kruche, soczyste i aksamitne, a także bardzo smaczne. Tak przygotowany schab będzie doskonały na obiad, a po wystudzeniu sprawdzi się na półmisku zimnych mięs.Schab należy do naszych ulubionych mięs. Zwykle robimy z niego kotlety, ale też chętnie pieczemy go w całości. Dużym powodzeniem cieszy się w święta, bo doskonale smakuje i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Na dodatek dobrze harmonizuje z wieloma dodatkami.
Dobra biała kiełbasa musi składać się z odpowiedniej ilości mięsa najwyższej jakości. Wielu z nas może nie zdawać sobie sprawy z faktu, że intensywnie różowe zabarwienie wyrobu nie świadczy o dobrym wykonaniu tradycyjnego wielkanocnego produktu. Takie kiełbasy zostały wzbogacone o konserwanty, których celem jest wydłużenie ich świeżości. Biała kiełbasa jest podstawowym składnikiem wielkanocnego żurku. Wielu z nas poda ją też na obiad np. zapieczoną z cebulką. Aby świąteczne dania zachwyciły smakiem, należy wybrać wysokiej jakości produkt. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie kiełbaski.