Czy planujesz na dzisiejszy obiad schabowe? Może przygotujesz je w nieco inny sposób niż zwykle? Proponujemy kotlety schabowe marynowane w ketchupie. Będą soczyste, kruche i pełne smaku. Rodzina zje raz, dwa, więc z pewnością nie pożałujesz swojej decyzji. Jak zwykle przyrządzasz kotlety schabowe? Po rozbiciu oprószasz je solą i pieprzem? A może dodatkowo obkładasz cebulą i zalewasz mlekiem? Te sposoby są jak dobre, ale czasami warto coś zmienić. Tak by zaskoczyć czymś domowników i być może dokonać niezwykle smacznego odkrycia.
Lubicie smażoną wątróbkę? Soczystą, miękką, z dodatkiem podduszonej cebuli? Zdania na pewno są podzielone między tych, co nie tkną tego dania i tych, którzy się nim zajadają. Dla tych drugich mamy garść porad dotyczących tego, co zrobić, żeby wątróbka nie stała się twarda i sucha. Koniecznie je przeczytajcie.Wątróbka należy do najpopularniejszych i najbardziej lubianych podrobów. Dodaje się ją do pasztetów i farszów, ale też przyrządza jako samodzielne danie. Zwykle się ją smaży, choć można też piec i dusić. Sztuką jest jednak przygotować wątróbkę tak, by była aksamitna i soczysta. Podpowiemy wam, jak to osiągnąć.
Kotlety schabowe są polskim, kultowym daniem. Ponieważ są proste do przygotowania i bardzo smaczne, serwujemy je od święta i na co dzień. Jednak przyrządzając je, można popełnić kilka błędów, przez które nie będą smakowały, jak należy. A wiesz, co zrobić, żeby kotlety schabowe nie wyszły twarde? Z pewnością warto je rozbić równomiernie z obu stron. I co jeszcze jest istotne?Przygotowanie schabowych jest dość prostą sprawą. Jednak na każdym etapie, można popełnić błąd, który spowoduje, że nie wyjdą, takie jakbyśmy chcieli. A najsmaczniejszy kotlet schabowy powinien być kruchy i soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Zobacz. co zrobić, by twoje kotlety takie były.
Kiszka ziemniaczana jest oryginalnym i pysznym specjałem. Możecie jej spróbować, będąc na wschodzie Polski, czasami też kupić w sklepie. Co ciekawe, choć zwykle leży obok wędlin, mięsa zawiera niewiele. Dziś podamy wam prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem. Takiej w sklepie z pewnością nie kupicie. Kiszka ziemniaczana jest bardzo sycąca, choć w głównej mierze składa się z ziemniaków. Przypieczona, z chrupiącą skórką smakuje wyśmienicie. Można ją też kupić w sklepach, jednak dość rzadko. Jeśli więc macie na nią ochotę właśnie teraz, a w pobliskich sklepach ślad po niej zaginął, przygotujcie ją domowym sposobem. To nie takie trudne. Koniecznie pamiętajcie jednak o jednym dodatku. Jest nim wędzony boczek, który doda temu rarytasowi niezwykłego smaku i większej soczystości. Wcześniej pokrójcie go w kostkę i podsmażcie, dzięki czemu wydobędziecie z niego jeszcze więcej smaku.
Kotlety schabowe w swojej naturalnej postaci są pyszne, jednak istnieje wersja, która pozwala uzyskać znacznie lepszy efekt. Mowa o kotletach po kowalsku marynowanym w miodzie i musztardzie, a następnie zapiekanym z cebulą, serem oraz ketchupem. Takie połączenie gwarantuje prawdziwą eksplozję smaków. Kotlet schabowy po kowalsku to idealny sposób na powiew świeżości dla ludzi, którym znudziła się tradycyjna kuchnia. Jeśli należysz do tej grupy, poniższa receptura jest wręcz stworzona dla ciebie. Kluczowym krokiem, dzięki któremu schab nabiera tak dużo smaku i soczystości, jest marynowanie. Musztarda zmiękcza nieco mięso i kumuluje w nim soki, a miód dodaje mu lekko słodkiego aromatu, który wspaniale komponuje się z resztą składników.
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w gęstym, śmietanowym sosie, to pomysł na prosty, jednogarnkowy obiad, który posmakuje każdemu. Polędwiczki duszone z kurkami są pełne smaku, delikatne i soczyste. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami, proste i pyszne.Polędwica wieprzowa jest mięsem pozbawionym kości, z lekkimi przerostami tłuszczu, nie wykrawaj ich- są nośnikiem smaku. Wieprzowina świetnie łączy się z klasycznymi ziołami do potraw mięsnych, jak suszony tymianek i majeranek, nie może zabraknąć ich w daniu,Kurki to jedne z lepszych grzybów, są pełne smaku, delikatne, a sos przygotowany na ich bazie jest perfekcyjny. Sezon a grzyby trwa od czerwca do października, warto więc wykorzystać go jak najlepiej i przygotować wiele smacznych dań, w tym jajecznicę z kurkami na śniadanie.Kurki możesz również marynować, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również zimą i wiosną. Kurki marynowane to pyszny dodatek do sałatek i zimnej płyty- tu poznasz przepis na wyśmienite kurki marynowane.
Podczas smażenia wątróbki największą obawą jest uzyskanie twardej jak podeszwa i suchej konsystencji bez żadnej chrupkości. Jeśli chcesz pochwalić się swoim gościom kulinarnym kunsztem, wykorzystaj poniższe porady. Wystarczy posypać wątróbkę odrobiną mąki i usmażyć ją na dobrze rozgrzanej patelni, a chrupiąca skórka z pewnością zachwyci smakiem. Wątróbka nie jest prostym w przygotowaniu produktem. Ryzyko goryczy, suchości oraz przesmażenia jest zawsze ogromne. Na szczęście znamy sposoby, dzięki którym minimalizuje się szansę pojawienia tych niechcianych cech. Największym błędem jest pominięcie podsypania wątróbki mąką. To ona jest odpowiedzialna za chrupiącą skórkę. Pamiętaj, aby zrobić to bezpośrednio przed smażeniem - w innym wypadku wilgoć wątróbki zanadto zwilży mąkę, co może spowodować jej odpadnięcie w kontakcie z gorącym tłuszczem.
Przepis na polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym to prosty sposób na wyjątkowo smaczny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Polędwiczki będą gotowe już po 40 minutach, będą miękkie, soczyste i pełne smaku. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe duszone.Jeśli nie masz pomysłu na rodzinny obiad, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Polędwiczki w sosie własnym to bardzo prosty i smaczny obiad, który przygotujesz z kilku podstawowych składników, a mięso będzie idealnie miękkie już po 40 minutach duszenia. Polędwiczki wieprzowe podaj z ziemniakami tłuczonymi lub puree ziemniaczanym. Mięso podaj z buraczkami lub ogórkami kiszonymi, a każdy będzie prosił o dokładkę. Polędwiczki przed duszeniem obtocz w mące i podsmaż na oleju, dzięki czemu nie rozpadną się podczas obróbki termicznej i będą idealnie miękkie.Jeśli szukasz pomysłu na danie z polędwiczkami- tu poznasz przepis na polędwiczki w aksamitnym sosie musztardowym, wychodzą za każdym razem.
Kotlety schabowe uwielbia wielu smakoszy. Najlepsze wyjdą nam wtedy, gdy do ich przyrządzenia wybierzemy świeże mięso dobrej jakości. Dzięki temu będzie nie tylko smacznie, ale też możliwie zdrowo. Dowiedzcie się, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę. Dobre schabowe muszą byś soczyste, a ich panierka nie może odpadać. Stosując się do kilku prostych zasad, właśnie takie kotlety uzyskacie. Choć ich przygotowanie wydaje się proste, niektóre szczegóły potrafią zaważyć o fiasku dania.
Kotlety mielone bez dwóch zdań można zaliczyć do klasyków naszej rodzimej kuchni. Pyszny mięsny specjał potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt. Zwłaszcza jeśli jest odpowiednio miękki i soczysty. Właśnie takie były kotlety przyrządzane przez nasze babcie. Okazuje się, że sekret idealnych mielonych tkwi w czasie wyrabiania mięsnej masy.Nie da się ukryć, że kotlety mielone są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Nie bez powodu tak często goszczą na polskich stołach. Dziś zaprezentujemy babciny przepis na soczyste i miękkie mielone. Nikt nie będzie w stanie się im oprzeć.
Słonina jest specjałem, który nie każdemu pasuje. Ten tłusty smakołyk nabierze charakteru i smaku, gdy zamarynujemy go w przyprawach. Ostra papryka i czosnek doskonale się z nim skomponują. Spróbujcie tego prostego sposobu na marynowaną słoninę, a nie pożałujecie ani kęsa. Ze słoniny często przyrządza się smalczyk, który wielu smakoszy ceni. Doczekał się on nawet swojej, skądinąd pysznej, warzywnej wersji przygotowywanej z białej fasoli. To jednak niejedyny sposób zaserwowania wieprzowego tłuszczyku. Proponujemy wam zamarynowanie słoniny w wyrazistych przyprawach — czosnku i papryce. Wraz z cebulką stworzą one wspaniała nieco pikantną kompozycję, która skradnie serca amatorów tego przysmaku.
Mielone są jednym z częstszych obiadowych wyborów w wielu domach. Są proste w przygotowaniu, a ich smak można urozmaicić na wiele sposobów. Tym razem proponujemy, by do mięsnej masy dodać startej marchewki. Kotlety nabiorą delikatnej słodyczy i będą przyjemnie soczyste. Skusicie się? Zawsze warto wzbogacić kotlety o warzywny dodatek. Niekoniecznie natomiast musi to być podana w ich towarzystwie surówka, choć i ona będzie smakować fenomenalnie, gdy połączymy swoje ulubione smaki. Wrzucenie nieco wilgotnych marchewek do mięsa mielonego sprawi, że kotlety zyskają na smaku i będą zdecydowanie zdrowsze.
Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach. Klasyczne mięso panierowane warto zamarynować w nieco pikantnej i delikatnie słonej marynacie na bazie majonezu z dodatkiem ostrej papryki i sosu sojowego. Będą soczyste, chrupiące i niezwykle kruche. Wrócicie do nich jeszcze nie raz. Znacie z pewnością sposób na schabowe po góralsku. Być może też przyrządzaliście je już w marynacie z piwa. Tym razem proponujemy wam, by sięgnąć po marynatę z dodatkiem sosu sojowego. Lekko słony smak tego składnika idealnie zgra się ze słodyczą i ostrością czerwonej papryki.
Polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz w sosie musztardowym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso marynowane w miodzie, musztardzie i suszonych ziołach nabiera doskonałego smaku, a podane z gęstym sosem z dodatkiem śmietany i natki pietruszki rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz. Polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz to pożywne, aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmie Ci naprawdę kilka chwil. Mięso przygotuj dzień przed gotowaniem obiadu. Polędwica marynowana w suszonym majeranku, tymianku, musztardach i miodzie będzie miała najlepszy smak właśnie na drugi dzień.Samo duszenie mięsa i przygotowanie sosu trawa około 40 minut. Wieprzowinę marynowaną duś w wywarze warzywnym, będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Polędwiczki podaj z puree ziemniaczanym i blanszowanymi warzywami lub lekką surówką, tak smakują wybornie, a danie wygląda jak z restauracji.Polędwiczki wieprzowe kupisz w każdym markecie i sklepie mięsnym, zawsze zwracaj uwagę na datę ważności na opakowaniu i kolor mięsa- polędwica musi mieć ładny, świeży kolor. Jeśli polędwica wygląda blado lub zmienia kolor na żółty, to znaczy, że nie jest już pierwszej świeżości. Polędwiczki mają lekkie przerosty tłuszczu- nie wykrawaj ich, są nośnikiem smaku.Jeśli masz ochotę na polędwiczki wieprzowe w niecodziennym wydaniu- tu poznasz przepis na wyborne polędwiczki w sosie śliwkowym, idealne na święta i obiad dla całej rodziny.
Szukacie nowego pomysłu na kotlety schabowe? Wymieszajcie miód i musztardę i obtoczcie w nich mięso. Smak będzie delikatnie słodki i bardzo przyjemny. Zachwyćcie swoich bliskich już dziś. Tradycyjny schabowy warto od czasu do czasu urozmaicić. Dziś mamy dla was przepis niewymagający jajka. Z pewnością przyda się, gdy w waszej lodówce zabraknie tego składnika. Bez obaw — bułka tarta przyklei się dzięki dodatkowi miodu. Sprawdźcie to pyszne połączenie.
Soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone to pomysł na wyśmienity obiad. Polędwiczki doskonale sprawdzą się również jako bardziej wykwintne danie na święta lub podczas wizyty gości. Poznaj przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone.Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym mięsem, marynowana, następnie pieczona jest bardzo soczysta, miękka i pyszna. Aby polędwica miała idealny smak, zamarynuj ją w oliwie, miodzie, sosie sojowym i ziołach dzień przed pieczeniem.Mięso będzie jeszcze bardziej delikatne i soczyste, kiedy będziesz je piec w rękawie razem z dużą cebulą białą pokrojoną w piórka. Polędwicę wieprzową po upieczeniu pokrój w plastry i podaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z ziołami, puree dyniowym i lekką surówką z warzyw. Jeśli masz ochotę na wieprzowinę w orientalnym wydaniu- tu poznasz przepis na wyśmienitą wieprzowinę po seczuańsku z woka z warzywami i aromatycznym sosem.
Mięso w sosie chrzanowym smakuje doskonale. Przyrządźcie w nim ozorki, a na długo zapamiętacie taki obiad. Sekretem delikatności tego specjału jest długie gotowanie, które pozwala pozbawić mięso niejadalnych fragmentów. Sprawdźcie nasz przepis. Ozorów nie ugotujecie w pięć minut. By dobrze smakowały, muszą spędzić w wywarze przynajmniej godzinę. Dopiero wtedy będzie można usunąć z nich skórkę, która potrafi utrudnić rozkoszowanie się potrawą. Jeśli macie czas, zdecydowanie warto je przyrządzić.
Panierka od schabowych znowu odpadła? Koniecznie sprawdźcie, czy nie popełniliście któregoś z podstawowych błędów. Przyrządzenie tych kotletów wcale nie jest tak prostą czynnością, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście są triki, które pomogą wam uzyskać panierkę idealną. Należy również wystrzegać się błędów. Jednym z nich jest panierowanie kotletów na długo przed rozpoczęciem smażenia. Przyczyną odpadania panieru jest nadmierna wilgoć. Bułka tarta doskonale wchłania płyny. Wciągnie więc zarówno wodę, która pozostanie na kotlecie po umyciu mięsa, jak i tę zawartą w marynacie. O tym, że mięsa lepiej jest nie myć, już wspominaliśmy. Jak jednak uchronić je przed zgromadzeniem wilgoci z innych źródeł?
Metka jest pysznym mięsnym wyrobem, który warto przyrządzić w domu. Nie jest to wcale takie trudne. Dobrej jakości składniki pozwolą na uzyskanie przysmaku, który posmakuje wam bardziej niż inne, dostępne w sklepach surowe kiełbasy. Skusicie się? Metka, czyli surowa kiełbasa, doskonale smakuje ze świeżym pieczywem i ziołami. W przepisie, który wam proponujemy, do mięsa dodajemy już majeranku. Zioło to jednak doskonale komponuje się z innymi popularnymi przyprawami m.in. tymiankiem, bazylią czy oregano. Zróbcie metkę koniecznie i sprawdźcie sami, która kompozycja smakowa najbardziej wam się spodoba.
Lubisz połączenie mięsa z owocami? Jeśli tak, możesz przygotować pieczony schab nadziewany suszonymi morelami. Wychodzi cudownie soczysty, słodkawy. Wygląda bardzo apetycznie, doskonale prezentuje się na półmisku. Możesz go podać na ciepło na obiad lub po schłodzeniu, jako wędlinę. Pieczony schab pojawia się niemal na każdym świątecznym stole. By uatrakcyjnić jego smak i wygląd, zwykle faszeruje się go owocami. Zresztą owoce doskonale komponują się z tym delikatnym mięsem. Najczęściej schab nadziewa się suszonymi śliwkami lub suszonymi morelami. I trzeba przyznać, że te ostatnie dodają mu bardzo apetycznego wyglądu.
Znudziła wam się tradycyjna panierka z bułki tartej? Zastąpcie ją pokruszonymi solonymi krakersami. Schabowe obtoczone w delikatnie chrupiących wytrawnych ciastkach będą pyszne jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Któż nie lubi dobrze przyrządzanych schabowych? Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić je w piwnej marynacie czy maślance. Tym razem zdradzamy smaczny sposób na przyrządzenie ich w wyjątkowej panierce z popularnych wytrawnych ciastek. Skusicie się?
Sos z kurek do makaronu to świetny, aromatyczny sos z dodatkiem boczku wędzonego, pietruszki i cebulki. Makaron polany gęstym sosem kurkowym ma wyśmienity smak, jest bardzo pożywny i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na sos z kurek do makaronu.Kurki są bardzo aromatycznymi grzybami, które dostaniemy w niemal każdym sklepie od czerwca do końca października. Wykorzystaj więc ten czas na przygotowanie wyśmienitych dań z kurkami, które swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.Kurki to nie tylko świetny smak, to również bogactwo witamin i białka. Grzyby to źródło witamin z grupy B, a także beta- karotenu, magnezu, potasu, żelaza i wielu innych składników, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.Grzyby smakują rewelacyjnie w towarzystwie mięsa, dlatego też sos przygotowałam z wędzonym boczkiem. Całe danie oprószyłam natką pietruszki, która nadaje potrawie lekkości i świeżości. Makaron z tak przygotowanym sosem smakuje doskonale.Przygotuj również kurczaka w sosie kurkowym, będzie idealny na rodzinny obiad. Kurki genialnie smakują także z plackami ziemniaczanymi i jajecznicą. Wybierz swój ulubiony przepis z grzybami i przygotuj wyśmienitą niespodziankę dla najbliższych.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Delikatne, miękkie mięso otulone aromatycznym, wyraźnym w smaku sosem grzybowym wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na obiad w weekend lub na wizytę gości. Podsmażone, następnie duszone mięso jest miękkie i delikatne. Sos do polędwiczek z kurek i suszonych grzybów doskonale uzupełnia smak polędwiczek i nadaje całemu daniu niezwykłego aromatu. Do polędwiczek wieprzowych w sosie kurkowym świetnie pasują pieczone ziemniaki lub ziemniaczane puree. Danie podane w ten sposób wygląda bardzo estetycznie, jak z restauracji, jest pyszne i za każdym razem ekspresowo znika z talerzy. Przed przygotowaniem dania suszone grzyby przełóż do miski i zalej zimną wodą. Grzyby muszą zmięknąć. Po godzinie będą już doskonałe do sosu, a woda nabierze grzybowego aromatu i wykorzystasz ją do duszenia mięsa. Jeśli szukasz pomysłu na polędwiczki wieprzowe- tu poznasz przepis na polędwiczki w sosie śmietanowo- musztardowym, idealne na rodzinny obiad.
Jesteście wielbicielami włoskiej kuchni? Już od czwartku włoskie specjały będzie można kupić w Biedronce. Dzięki tym produktom przyrządzone przez was dania będą smakować, jak oryginalne. Z całą pewnością za nie nie przepłacicie, bo dyskont oferuje je w dobrych cenach. Jeśli chcielibyście przygotować w domu potrawy rodem z Włoch lub z włoskiej restauracji, będziecie potrzebować odpowiednich produktów. Tylko one umożliwią wam odtworzenie oryginalnego smaku dania. Gdzie ich szukać? Zwykle możecie je znaleźć w supermarketach lub delikatesach, jednak nie są tanie. Tym razem możecie jednak kupić je w Biedronce, po naprawdę przystępnych cenach.
Masz ochotę na tradycyjną, sycącą przekąskę? Może przygotujesz zimne nóżki bez żelatyny? Mamy niezawodny przepis. Wyjdą pyszne, klarowne i bardzo apetyczne. Najlepiej będą smakować skropione sokiem z cytryny lub octem. Z pewnością miło zaskoczysz nimi rodzinę. Zimne nóżki to potrawa znana z dawanych czasów. Zwykle przyrządzało się je z wieprzowych nóżek, czemu zawdzięczają swoją nazwę. Przygotowanie zimnych nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Dzięki temu po schłodzeniu płyn żeluje, nawet bez dodatku żelatyny. Oczywiście zimne nóżki przygotowane w taki sposób są również o wiele smaczniejsze.
Wątróbka jest dla wielu ludzi bardzo nieprzyjemnym wspomnieniem z dzieciństwa, choć dzisiaj większość z nich lubi się nią zajadać. Jeśli chcesz, żeby po usmażeniu była miękka, wymocz ją w mleku, kefirze lub maślance przez minimalnie dwie godziny. Nabiał zmiękczy mięso, a także wyciągnie ewentualną goryczkę, która może być wyczuwalna. Wątróbka smażona z cebulką, a niekiedy również i z jabłkiem jest klasyką, która w wielu starszych smakoszach natychmiast wywołuje mieszane uczucia. Młodsi z kolei zwykle nie mają żadnych wątpliwości i kategorycznie odmawiają jedzenia jej. Większość nieprzyjemności związanych z tym produktem jest jej gorzkość oraz twardość - znaki, że wątróbka została źle przygotowana. Przed smażeniem trzeba bowiem wymoczyć ją w mleku, kefirze lub maślance, a solenie zostawić na sam koniec.
Własnoręczne przygotowanie klasycznej kiełbasy wcale nie jest tak proste, jakby się mogło wydawać - dlatego prezentujemy przepis na wersję ze słoika. Do jej zrobienia nie potrzeba jelita, jest prosta i można ją długo przechowywać. Za smak w kiełbasie odpowiada połączenie majeranku i czosnku, które doskonale komponuje się z mięsem wieprzowym. Kiełbasa ze słoika idealnie sprawdza się w przypadku braku możliwości zrobienia zwykłej wędliny, do której często wymagana jest wędzarnia. Domowa wędlina ze słoika jest znacznie prostsza, a także tańsza i wytrzymalsza. Podstawową zasadą uzyskania przyjemnej konsystencji kiełbasy jest długie wyrabianie masy mięsnej. Po takiej obróbce zmielone mięso zaczyna przypominać konsystencją ciasto, co w czasie jedzenia jest pożądane przez wielu smakoszy.
Marzą ci się schabowe w nowej wersji? Niby takie same, ale jednak odmienione? Przygotuj kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie. Wystarczy, że wymieszasz te dwa składniki i zamarynujesz w nich schab. Kotlety wyjdą soczyste i delikatne jak nigdy dotąd.Klasyczne kotlety schabowe po rozbiciu jedynie oprósza się solą i pieprzem, panieruje i smaży. Jednak ten, kto nie spróbował trochę pokombinować z ich przygotowaniem, nie wie, co traci. Jeśli wcześniej zamarynujesz mięso, odwdzięczy ci się niepowtarzalną kruchością i smakiem.