Wydajesz w aptece krocie na kupne suplementy? Niepotrzebnie, wszystko, czego potrzebujesz, łatwo i tanio przyrządzisz w domu. Od pewnego czasu dużą popularność zdobywają rozmaite octy owocowe. Założymy się jednak, że tego jeszcze nie znacie.
Żółtka jaj mają różne kolory. Trafiamy na żółtka o intensywnym pomarańczowym kolorze, ale też te bladożółte. Pojawia się pytania, które jajka są zdrowsze? Warto wiedzieć, że kolor ma znaczenie.
W Polsce znaleziono bardzo cenny gatunek grzyba. Koszt kilograma może osiągać nawet 2 tysiące euro. Wielu niewprawnych grzybiarzy nie zdaje sobie sprawę, co rośnie pod ich stopami. Warto rozejrzeć się uważnie podczas najbliższego spaceru po lesie.
Warto jeść ryby, bo są one doskonałym źródłem białka i z powodzeniem mogą zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie. Jednak, która ryba z polskiego morza jest najzdrowsza? Dietetyk wskazał tę, po którą warto sięgać. Jest świetnym źródłem selenu i wapnia.
Co ma ze sobą wspólnego cytryna i śrubokręt? Okazuje się, że owoc i narzędzie, które z pozoru do siebie nie pasują- mogą mieć przydatne zastosowanie w naszej kuchni. Wystarczy wypróbować pewien prosty i zarazem zaskakujący trik, by już zawsze sięgać po to kulinarne rozwiązanie. Spróbuj koniecznie tej sztuczki w swojej kuchni.
Podczas wizyty u mojej kuzynki zostałam poczęstowana sokiem z aronii. Smakował lepiej niż każdy, który miałam okazji do tej pory próbować. Od razu zapytała, w czym tkwi sekret jego smaku. Odpowiedź kuzynki mnie zaskoczyła.
Natka pietruszki jest wyjątkowo zdrowa, ale też niestety bardzo delikatna. Szybko więdnie i traci świeżość. Jednak w łatwy sposób możemy przywrócić jej jędrność. Warto skorzystać ze skutecznego patentu i cieszyć się świeżą natką pietruszki. Twoje zdrowie i dania na tym skorzystają.
Koniec lipca to wysyp borowików w wielu miejscach w Polsce. Jeden z grzybiarzy ujawnił, gdzie znalazł 30 pięknych okazów- od najmniejszych grzybków, aż po okazałe prawdziwki. Warto jego wskazówki wziąć pod uwagę- może i Ty zbierzesz borowiki i przygotujesz z nich smaczne potrawy.
Gdy żar leje się z nieba- koniecznie musimy pamiętać o nawadnianiu się. Jednak, co pić, by ugasić pragnienie i dostarczyć sobie wszelkich potrzebnych witamin i minerałów? Woda nie jest najlepszym dobrym rozwiązaniem. Wybierz inny napój- zwykle masz go w lodówce.
Arbuz jest doskonałym owocem do jedzenia podczas upałów. Nawadnia, orzeźwia i gasi pragnienie. Jednak, czy można jest pestki arbuza? Pamiętamy, jak w dzieciństwie przestrzegano nas przed tym. Efektem miał być arbuz, który wyrośnie nam w brzuchu. Jednak te ostrzeżenia nie są nic warte, bo pestki arbuza to samo zdrowie.
Szukacie pomysłu na smaczną i prostą surówkę do obiadu? Polecamy znakomitą surówkę z marchewki. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu, a dodatek lubianego składnika nada jej wyrazistości i orzeźwi w gorący dzień. Spróbujcie pysznej surówki z marchewki i koperku.
Lubelski sadownik rozdaje za darmo porzeczki. Tablicę o możliwości zrywania owoców bez pytania o zgodę i za darmo postawił na swoim polu. Dlaczego to zrobił? Porzeczek nie opłaca mu się zbierać z powodu bardzo niskich cen w skupie owoców. Rolnik stwierdził, że proponowane ceny uwłaczają jego godności.
Czarna porzeczka ma wielu wiernych fanów. Te sezonowe owoce mają charakterystyczny smak i wiele właściwości leczniczych. Czarną porzeczkę warto wykorzystać do przygotowania wyjątkowego dżemu. Moja babcia robi go najlepiej. Sekret smaku tkwi w proporcjach słodko-kwaśnego smarowidła.
Chętnie sięgamy po pomidory, bo są smaczne i zdrowe. Jednak czy zdarza ci się zauważyć w sklepie, że te warzywa mają pourywane szypułki? Powodem nie jest chęć obniżenia wagi pomidorów przez oszczędnych klientów. Powód jest zupełnie inny.
Mleko należy do produktów, z których wiele osób codziennie korzysta. Dodajemy go do owsianki, kawy, czy robimy zupę mleczną. Możemy korzystać z mleka w kartonie i w butelce. Czym różnią się te dwa produkty? Który jest dla nas bardziej korzystny? Mleku przyjrzał się znany kucharz- Piotr Ogiński.
Upały potrafią się dać nam we znaki. Cieszymy się piękną pogodą, ale jednocześnie musimy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu się. Co najlepiej pić, gdy żar leje się z nieba? Okazuje się, że woda wcale nie jest najlepszym. Teraz sięgaj po szklankę z tym sokiem.
Morwa biała jest rośliną o wielu cennych właściwościach leczniczych. Niestety wydaje się, że Polacy zapomnieli o jej wartościowych owocach. Ich jedzenie obniża ciśnienie krwi i jest naturalnym i skutecznym środkiem na utratę zbędnych kilogramów. Warto korzystać z dobrodziejstw tych owoców.
Nie musisz wydawać krocia w aptece, by poprawić swoje samopoczucie. Najlepsze, w pełni naturalne produkty często są w zasięgu ręki. Zawarte w nich witaminy oraz cenne składniki potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Jednym z takich domowych, niezwykle zdrowych specyfików jest sok pomidorowy.
Cukinia jest jednym z wielu pysznych smaków lata. Doskonale pasuje do surówek i smakuje z innymi warzywami. Polecamy posty przepis na surówkę z cukinią w roli głównej. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji. Spróbuj koniecznie i ciesz się jej smakiem.
W Polsce zaczął się sezon na czarną porzeczkę. W rankingach popularności jest ona daleko w tyle za malinami czy truskawkami. Tymczasem to właśnie te niepozorne kuleczki kryją w sobie niezwykłe właściwości. Warto o tym pamiętać i wprowadzić te owoce do swojego jadłospisu.
Arbuz wspaniale gasi pragnienie i orzeźwia podczas upałów. Jednak niektóre osoby solą ten soczysty owoc. Po co to robią? Czy taki arbuz nadaje się do jedzenia? Okazuje się, że staje się jeszcze słodszy dzięki soli.
Letnie miesiące są szczytem sezonu na brokuły. Te smaczne i co najważniejsze zdrowe warzywa warto z tej okazji uwzględnić w jadłospisie. Aby w pełni cieszyć się ich intensywny smakiem oraz chrupkością, niezbędne jest ich właściwe przechowywanie. Jeśli po zakupie wkładasz warzywa do dolnej szuflady lodówki, popełniasz błąd.
Kochamy lato za piękną pogodę, ale też za owoce sezonowe. Należą do nich wiśnie, które świetnie nadają się do robienia przetworów. Przepis siostry Anastazji na wiśnie w syropie to prawdziwy kulinarny hit. Polecamy przyrządzenie smacznych i zdrowych wiśni w syropie.
Zjadasz ząbki czosnku w całości? Może to mieć nieprzyjemne skutki. Wewnątrz ząbków znajduje sią mała część, będąca obciążeniem dla układu pokarmowego. Lepiej się jej pozbyć przed spożyciem tego warzywa.
Mrożona cytryna zdrowia nam doda! I to dosłownie, bo jest to skuteczny patent na poprawę właśnie tego, co najcenniejsze, czyli naszego zdrowia. Przygotowanie takiej cytryny jest bardzo proste. Jak to zrobić? Wyjaśniamy!
Lubisz jeść brzoskwinie? Te owoce są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Jednak pestki w brzoskwiniach mogą przysporzyć nam trochę trudności. Zdradzamy sprawdzony patent na pestki w tych owocach. Wypróbuj koniecznie i ułatw sobie życie.
Gdy żar leje się z nieba- chce się nam pić. Ważne jest nawadnianie organizmu. Jednak trzeba to robić mądrze. Warto wybierać napoje, które ugaszą pragnienie i będą dobre dla naszego zdrowia. Z jakich napojów zrezygnować, a po jakie sięgać? Wyjaśniamy!
Zielone orzechy włoskie są idealne do przygotowania orzechówki. To nalewka, którą stosuje się na problemy żołądkowe. Bywa ostatnią deską ratunku w grypie żołądkowej. Jak ją przyrządzić, by służyła nam dłużej?