Przepisów na pasztety powstało co niemiara. Wersje mięsne i warzywne występują we wszelkich wariantach smakowych. Czy wiecie jednak, że pyszny i aromatyczny pasztet możecie przyrządzić z wędzonej makreli? Mięciutki specjał rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie.
Zaczyna się czas kwitnienia czarnego bzu. Roślina cieszyć może nie tylko nasze oko i zmysł powonienia. Kwiaty czarnego bzu z powodzeniem mogą być użyte również w kuchni. Ich intensywny smak uświetni wiele dań.
Bluszczyk kurdybanek zachwyca swym wyglądem. Ma piękne fioletowe kwiaty i pnące się liście. Jednak często jest niszczony i deptany, zachwycali się nim już mieszkańcy Biskupina. Bluszczyk kurdybanek wspiera odporność, zwalcza przeziębienia i reguluje trawienie. Przydaje się jako przyprawa w rosole.
W sieci nastała pewna moda na gotowanie brokuła w określony sposób. Technolożka żywności przestrzega przed takim gotowaniem i wyjaśnia, dlaczego tak nie powinniśmy robić. Radzi też, w jaki sposób właściwie ugotować to zdrowe i smaczne warzywo.
Małgorzata Rozenek zaskoczyła przepisem na rosół. Okazało się, ze do swojego wywaru dodaje 1 niezwykły składnik. Celebrytka nie poprzestaje na warzywach wchodzących w skład włoszczyzny, ale dodaje do nich ćwiartkę włoskiej kapusty. Dzięki temu całość nabiera niezwykłego aromatu i zaskakujących właściwości.
Nie trzeba wydawać majątku, żeby jeść zdrowo. Niektóre relatywnie tanie produkty stanowią prawdziwe bogactwo wartościowych składników odżywczych. Najlepszym przykładem takiego produktu jest dobrze znana wątróbka drobiowa. Warto włączyć ją na stałe do swojego menu.
Sezon na nowalijki w pełni. Dlatego warto po nie sięgać i cieszyć się ich smakiem. Rzodkiewka jest jednym z najbardziej lubianych warzyw. Jej chrupkość i piękna barwa zachęcają do skosztowania. Nie ma jej sobie co odmawiać, zwłaszcza że jest też niezwykle zdrowa.
Banany kojarzą nam się z owocami, które mają dużo kalorii, są bardzo słodkie i sprawiają, że nasza waga wzrasta. Jednak nie do końca tak jest. Zjadaj dwa banany dziennie. Zauważysz wyjątkowe zmiany.
Ryby są uważane za bardzo zdrowy produkt spożywczy. Nie każdy jednak gatunek przyniesie nam tyle samo pożytku. Jednym z tych których powinniśmy za wszelką cenę unikać jest popularna niestety tilapia. W jej mięsie mogą kryć się szkodliwe dla zdrowia substancje.
Rokitnik jest rośliną, której owoce są jednymi z najbardziej zdrowych na świecie. Rośnie w Polsce, ale jest stosunkowo mało znany w naszym kraju A szkoda, bo jego wartości odżywcze i zastosowanie robią naprawdę duże wrażenie.
Ten sok jest banalnie prosty. Warto go przyrządzić i cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem truskawek, nie tylko w letnie dni. Polubią go najmłodsi smakosze, ale przypadnie do gustu też starszym łasuchom.
Klient wybrał się na zakupy do sklepu Biedronka. Mężczyzna kupił kalafior. Jednak z warzywa oberwał liście. Nie zrobił tego ukradkiem, ale w ramach pewnego testu. W sieci zamieścił zaskakujący komentarz, który stał się już hitem.
Co jakiś czas pojawia się pytanie: Co jest lepsze, masło czy margaryna? Za pytaniem mnożą się odpowiedzi i czasem dochodzi do sporu. Tym razem też doszło do pewnego sporu. Daria Ładocha poleca margarynę, która udaje masło, a sprawę w charakterystyczny sposób komentuje Katarzyna Bosacka. Jednym słowem- maślana afera u gwiazd TVN.
Znudziły ci się już kotlety mielone? Szukasz czegoś nowego, co mogłoby urozmaicić smak tej popularnej obiadowej potrawy? Mamy pewną propozycję. Dodaj te dwa warzywa, a kotlety nabiorą zupełnie nowego smaku i będą bardziej soczyste. Polubi je całe rodzina.
Od kilkunastu dni możemy cieszyć się obecnością smakowitego rabarbaru. Czy wiesz jednak, że to warzywo ma także nieocenione właściwości zdrowotne? Możesz przyrządzić je na rozmaite sposoby, a my spośród nich szczególnie polecamy ugotowanie kompotu. Taki napój doskonale sprawdzi się zwłaszcza po obfitym posiłku.
Jeść czy nie jeść jajka? Jeśli jeść- to ile dziennie? Te pytania zadaje sobie wiele osób. Odpowiedzi udziela dr Bartek Kulczyński, który na YouTubie prowadzi swój kanał. Wyjaśnia tam zagadnienia związane z dietą i zdrowiem. Tym razem na tapetę wziął jajka.
Od zawsze słyszymy zewsząd, że ryby są zdrowe i należy je jeść. Cóż z tego, gdy rybie mięso odstrasza mnogością ości? Na szczęście są gatunki, w których ta niedogodność zminimalizowana jest niemal do zera. Jedną z takich przyjaznych w jedzeniu ryb jest sum.
Czas pożegnać się z brzuchatym wizerunkiem Czesława Michniewicza. Były trener polskiej reprezentacji zupełnie nie przypomina dawnego siebie. Michniewicz w swojej drodze do zdrowszej sylwetki zastosował bardzo prostą dietę. Postawił na tzw. post przerywany.
Surówka z rzodkiewki jest tak łatwa do przygotowania, że aż trudno w to uwierzyć. Jej smak, choć oparty tylko na kilku składnikach, trafi nie tylko do smakoszy warzyw. Zasmakuje też amatorom mięsnych dań. Surówka pełna witamin będzie idealnym dodatkiem do wiosennego obiadu.
Pokrzywę znamy od czasów dzieciństwa. Nie raz ta roślina dała nam się we znaki. Warto jednak wiedzieć, że w jej liściach kryje się niezwykła moc. Bogactwo żelaza jest tylko jedną z jej wielu zalet.
Czy wiecie, że mniszek lekarski i mlecz polny nie są tą samą rośliną? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnic. Nie pomaga fakt, że oba gatunku są do siebie łudząco podobne. Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Ryby są ważnym elementem diety. Nie wszystkie jednak gatunki służą nam tak samo dobrze. Dietetyk Bartek Kulczyński zdradził, jakie 9 rodzajów nie powinno nigdy trafić na nasz talerz. Lepiej zapamiętać te nazwy na przyszłość.
W Polsce odnotowano obecność grzybów niezwykle cennego gatunku. Ostatni raz widziano je u nas ponad 100 lat temu. Gąska sosnowa, bo o niej właśnie mowa, należy o najbardziej cenionych grzybów na świecie. Koszt ich zakupu osiąga nawet 2 tysiące euro za kilogram.
Najlepszą, najzdrowszą sałatę mamy na wyciągnięcie ręki. Niestety często przez niewiedzę lub nieuwagę trafia ona do kosza na śmieci. Tymczasem botwina, czyli młode liście buraka ćwikłowego, zawiera w sobie moc witamin i minerałów. Przy okazji można w niej przyrządzić rozmaite smaczne dania.
Już za chwilę rozpocznie się sezon na szparagi. Białe i zielone warzywa są pysznym dodatkiem do dań głównych, sałatek i wielu innych potraw. Szparagi są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto wprowadzić je do diety.
Ile kilogramów można zrzucić na diecie? Apoloniusz Tajner pobił chyba wszelkie rekordy. Ponad 20 kilogramów mniej stanowi wynik, którym warto chwalić się przed światem. Sekret byłego prezesa PZN tkwi w dużej ilości i warzyw i całkowitej abstynencji od alkoholu.
Ryby są cenny elementem naszej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Te idealne proporcje mogą zostać jednak zaburzone przez wybranie nieprawidłowego tłuszczu do smażenia potrawy. Pamiętaj, aby nigdy nie używać w tym celu oleju słonecznikowego.
Zdarzyło się Wam kiedyś spotkać biały nalot na ogórkach kiszonych? W wielu osobach wywołuje on mieszane uczucia. Okazuje się jednak, że zjawisko to jest nie tylko nieszkodliwe, ale wręcz korzystne dla naszego organizmu. Ogórki z białym nalotem można jeść bez najmniejszych obaw.