Od zawsze słyszymy zewsząd, że ryby są zdrowe i należy je jeść. Cóż z tego, gdy rybie mięso odstrasza mnogością ości? Na szczęście są gatunki, w których ta niedogodność zminimalizowana jest niemal do zera. Jedną z takich przyjaznych w jedzeniu ryb jest sum.
Czas pożegnać się z brzuchatym wizerunkiem Czesława Michniewicza. Były trener polskiej reprezentacji zupełnie nie przypomina dawnego siebie. Michniewicz w swojej drodze do zdrowszej sylwetki zastosował bardzo prostą dietę. Postawił na tzw. post przerywany.
Surówka z rzodkiewki jest tak łatwa do przygotowania, że aż trudno w to uwierzyć. Jej smak, choć oparty tylko na kilku składnikach, trafi nie tylko do smakoszy warzyw. Zasmakuje też amatorom mięsnych dań. Surówka pełna witamin będzie idealnym dodatkiem do wiosennego obiadu.
Pokrzywę znamy od czasów dzieciństwa. Nie raz ta roślina dała nam się we znaki. Warto jednak wiedzieć, że w jej liściach kryje się niezwykła moc. Bogactwo żelaza jest tylko jedną z jej wielu zalet.
Czy wiecie, że mniszek lekarski i mlecz polny nie są tą samą rośliną? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnic. Nie pomaga fakt, że oba gatunku są do siebie łudząco podobne. Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Ryby są ważnym elementem diety. Nie wszystkie jednak gatunki służą nam tak samo dobrze. Dietetyk Bartek Kulczyński zdradził, jakie 9 rodzajów nie powinno nigdy trafić na nasz talerz. Lepiej zapamiętać te nazwy na przyszłość.
W Polsce odnotowano obecność grzybów niezwykle cennego gatunku. Ostatni raz widziano je u nas ponad 100 lat temu. Gąska sosnowa, bo o niej właśnie mowa, należy o najbardziej cenionych grzybów na świecie. Koszt ich zakupu osiąga nawet 2 tysiące euro za kilogram.
Najlepszą, najzdrowszą sałatę mamy na wyciągnięcie ręki. Niestety często przez niewiedzę lub nieuwagę trafia ona do kosza na śmieci. Tymczasem botwina, czyli młode liście buraka ćwikłowego, zawiera w sobie moc witamin i minerałów. Przy okazji można w niej przyrządzić rozmaite smaczne dania.
Już za chwilę rozpocznie się sezon na szparagi. Białe i zielone warzywa są pysznym dodatkiem do dań głównych, sałatek i wielu innych potraw. Szparagi są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto wprowadzić je do diety.
Ile kilogramów można zrzucić na diecie? Apoloniusz Tajner pobił chyba wszelkie rekordy. Ponad 20 kilogramów mniej stanowi wynik, którym warto chwalić się przed światem. Sekret byłego prezesa PZN tkwi w dużej ilości i warzyw i całkowitej abstynencji od alkoholu.
Ryby są cenny elementem naszej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Te idealne proporcje mogą zostać jednak zaburzone przez wybranie nieprawidłowego tłuszczu do smażenia potrawy. Pamiętaj, aby nigdy nie używać w tym celu oleju słonecznikowego.
Zdarzyło się Wam kiedyś spotkać biały nalot na ogórkach kiszonych? W wielu osobach wywołuje on mieszane uczucia. Okazuje się jednak, że zjawisko to jest nie tylko nieszkodliwe, ale wręcz korzystne dla naszego organizmu. Ogórki z białym nalotem można jeść bez najmniejszych obaw.
Katarzyna Bosacka wyjaśniła, po czym rozpoznać świeżą sałatę. Mniejszy problem jest, jeśli warzywo leży luzem, gorzej, gdy zapakowane jest w folię. Wtedy warto zwrócić uwagę na kolor końcówki warzywa. Oglądając go, w prosty sposób ocenimy, czy sałata jest świeża i chrupiąca, czy zaczyna już tracić jędrność.
Nie ma w Polsce sklepu rybnego, w którym nie dostaniemy śledzi. Te popularne i przede wszystkim tanie ryby największym wzięciem cieszą się podczas świąt. O zdrowym źródle białka warto jednak pamiętać przez cały rok. Niezależnie od okazji najkorzystniejsze dla zdrowia są potrawy przyrządzone ze śledzi surowych, nieprzetworzonych.
Babka lancetowata jest rośliną powszechnie występującą w Polsce. Z łatwością można spotkać ją na polach, w lasach lub na łąkach. Choć jej właściwości lecznicze są na ogół dobrze kojarzone, to niewiele osób zna kulinarne zastosowanie tej rośliny. Z jej liści można z łatwością wyczarować nie tylko zdrowotne mikstury, ale także oryginalną przekąskę.
Duńska dieta odchudzająca Scandi Sense jest totalnym hitem. Dieta ma na celu zmianę nawyków żywieniowych, a jej skutkiem jest utrata nadprogramowych kilogramów. Nie ważymy w niej produktów, nie liczymy kalorii, nie głodujemy. Wystarczy przestrzegać kilka prostych zasad.
Mało kto wie, że pędy chmielu nie są jedynie odpadem po obróbce rośliny. Są bardzo cenionym i drogim przysmakiem we Francji, czy Holandii. Wystarczy, że pójdziesz na spacer do lasu i z pewnością je znajdziesz. Ugotuj je i dodaj do sałatki lub podaj z ulubionym sosem. Będą pyszne.
Chcesz wzmocnić odporność na nadchodzącą wiosnę? Przygotuj domowy syrop z mniszka lekarskiego. Z dobrze znanych żółtych kwiatach kryje się całe bogactwo korzystnych dla zdrowia substancji.
Ryby są bardzo ważnym elementem naszej diety. Do najzdrowszych gatunków należą dobrze znane szproty. W PRL-u wiodły prym, dziś zeszły nieco na boczny tor wyborów kulinarnych. Warto przypomnieć sobie o istnieniu tych niepozornych, ale wartościowych rybek.
Lubisz kiwi? Wprowadź je do codziennej diety, a błyskawicznie zauważysz efekty. Regularne spożywanie owoców poprawi ogólny stan zdrowia i Twoje samopoczucie. Jego wpływ na organizm jest nieoceniony.
Jajka są jednym z najzdrowszych składników diety. Same w sobie zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Ich korzystne właściwości można jednak podnieść, łącząc jajka z właściwymi produktami spożywczymi. Szczegóły na ten temat przedstawił dietetyk Bartek Kulczyński.
Polacy uwielbiają potrawy z rabarbarem. Niezwykłe warzywo chętnie dodajemy do wypieków lub przyrządzamy z niego przetwory. Warto jednak wiedzieć, że tej rośliny nie powinno się zjadać w całości. Liści pod żadnym pozorem nie należy spożywać.
Widzieliście ostatnio zdjęcia Kingi Rusin? Trzeba przyznać, że dziennikarka cieszy się rewelacyjną formą. Na Instagramie zdradziła 3 zasady, które stoją za jej niezwykłą przemianą. Rezygnacja ze spożywania mięsa to tylko jedna z nich.
Czy wiecie, że móżdżek wieprzowy był kiedyś niezwykle popularnym daniem w polskiej kuchni? Ceniono go za delikatność i wyjątkowe walory smakowe. Dziś warto pamiętać, że jest on dobrym źródłem białka oraz niektórych witamin. Warto skusić się na taki specjał, kiedy tylko nadarzy się ku temu okazja.
Dominika Ostałowska schudła aż 10 kg na diecie paleo. Aktorka jest zachwycona efektami i twierdzi, że dieta jej służy. Paleo nie jest jednak dobra dla każdego. Jak każda, rygorystyczna dieta ma również wiele wad i musi być stosowana pod okiem specjalisty.
Awokado jest owocem, który zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Pochodzący ze słonecznego Meksyku przysmak cieszy charakterystycznym smakiem i pięknym, jasnozielonym kolorem miąższu. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi i estetycznymi awokado posiada także szereg właściwości prozdrowotnych. Warto po nie sięgać przy każdej nadarzającej się okazji.
Wiosną i latem koniecznie sięgnij po lemoniadę z soku z brzozy. Przygotujesz ją z 3 składników. Napój jest nie tylko orzeźwiający i smaczny, ale i bardzo zdrowy. Do lemoniady dodaj cytrynę, a wzmocnisz działanie soku.
Zrezygnuj z banana na śniadanie. Owoce połącz z innym produktem, np. płatkami owsianymi i dopiero zjedz. Sam banan spowoduje gwałtowny skok cukru z samego rana. Będziesz mieć duże energii przez chwilę, a później zaczniesz odczuwać silne zmęczenie.