Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wołowina

Wołowina

Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent
29.12.2022 19:38 Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent

Tatar wołowy jest kultową przystawką. Odpowiednio przygotowana, surowa wołowina podana z ulubionymi dodatkami jest niezwykle delikatna i aromatyczna. Niestety tatar często ciemnieje po przygotowaniu. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Jak przyrządzić tatara jak z restauracji? Poznaj sposoby najlepszych kucharzy.Dlaczego tatar ciemnieje? Surowa wołowina szybko zmienia kolor z czerwonego na brązowy pod wpływem świeżego powietrza. To zupełnie normalny proces, który jednak negatywnie wpływa na estetykę całego dania. Tatara wołowego podamy z wieloma składnikami. W Polsce surową wołowinę podajemy głównie z marynowanymi grzybami, ogórkiem kiszonym i cebulą. Gorąco polecam wypróbowania kultowej potrawy w nieco innej wersji, z kaparami, oliwkami, rukolą i suszonymi pomidorami. Tatara klasycznie podajemy z surowym jajkiem i dopraw solą świeżo mielonym pieprzem.Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Tatar przygotuj przed samym podaniem. Podczas wyrabiania mięsa koniecznie skrop je sokiem z cytryny i dodaj oliwę z oliwek. Nie ma lepszego sposobu na zachowanie świeżego wyglądu surowej wołowiny. Do mięsa koniecznie dodaj również łyżkę musztardy.Tatara doprawia się przed jedzeniem podczas mieszania mięsa z jajkiem i innymi dodatkami. Ze względu na to, że jajko również podawane jest surowe, dokładnie umyj je wodą z mydłem, a następnie sparz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się chorobotwórczych bakterii znajdujących się na skorupkach jajek.

Miękkie zrazy bez zawijania
14.12.2022 20:39 Mięciutkie zrazy bez zawijania. Koniecznie dodaj do sosu 1 składnik. Aromat przyciągnie całą rodzinę

Zrazy bez zawijania, zwane też bitkami wołowymi, są proste w przygotowaniu. Uduszone w sosie z dodatkiem suszonych grzybów mięso wołowe skusi niejednego smakosza. Podajcie je podczas rodzinnego obiadu, a wszyscy będą zachwyceni. Jeśli na myśl o zrazach od razu przypominacie sobie żmudne formowanie wołowych plastrów w rolady, tym razem nie będzie to konieczne. Mięso podsmażymy i udusimy, przy okazji przyrządzając gęsty sos z dodatkiem aromatycznych grzybów. Będzie pysznie.

mięsna rolada
04.12.2022 13:30 Żadne kotlety, żadna patelnia. Z mielonego mięsa przygotujesz soczystą roladę. Rodzina Ci podziękuje

Rolada z mięsa mielonego jest świetną alternatywą kotletów smażonych w panierce. Delikatne i soczyste danie z dodatkiem aromatycznego sera skusi niejednego smakosza. Zapiekając przysmak wraz z ziemniakami, obiad dla całej rodziny będziecie mieli już prawie gotowy. Spróbujecie?Znudziło Wam się przyrządzanie kotletów z mięsa mielonego? Zróbcie z niego roladę. W mięsie proponujemy zamknąć ser żółty i zapiec całość wraz z ziemniakami. W międzyczasie wystarczy przygotować surówkę i obiadowe danie będzie gotowe.

zupa meksykańska sylwii bomby
30.11.2022 17:04 Sylwia Bomba pokazała, jak robi zupę meksykańską. Sycące danie z mięsem mielonym zachwyci każdego

Sylwia Bomba nie boi się kuchennych wyzwań. Niedawno podzieliła się pomysłem na pożywną zupę meksykańską. Dzięki dodatkowi wołowiny, fasoli oraz warzyw, potrawa jest niezwykle sycąca, a przez zawartość aromatycznych przypraw bez trudu rozgrzewa w chłodny jesienny wieczór. Przygotowanie zupy meksykańskiej nie należy do trudnych zadań. Wystarczy podsmażyć składniki, a następnie gotować je przez kilkanaście minut z dodatkiem wody. Sylwia Bomba tę potrawę przyrządza w asyście swojej córki. Taki przepis to doskonała okazja do wspólnego gotowania.

tatar tomasz strzelczyk
25.11.2022 13:37 Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Popularny tatar to nic innego, jak wołowy befsztyk serwowany na surowo. Zazwyczaj podawany jest jako przekąska w towarzystwie pokrojonych drobno dodatków. Nieco inaczej do popularnej przystawki podszedł znany kucharz Tomasz Strzelczyk. Swoją wersję tatara serwuje na świeżej chrupiącej bułeczce.Kanapki z tatarem w wykonaniu Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, idealnie sprawdzą się na rozmaitych spotkaniach towarzyskich. Zajadając tę przekąskę można zasiąść do oglądania zmagań naszej reprezentacji. Ten tatar jest nie tylko niezwykle smaczny, ale również efektownie prezentuje się na talerzu. Sprawdźcie sami.

Burger Drwala już niedługo w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę
22.11.2022 12:53 Burger Drwala już jutro w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę

Burger Drwala jest kultową kanapką sieci McDonald's. Kanapka pojawia się w ofercie pod koniec każdego roku kalendarzowego. Wiemy, jakie będą warianty popularnego burgera w 2022 roku. Mamy również niezawodny przepis na domową kanapkę jak z McDonald's.Burger Drwala jest najbardziej wyczekiwaną kanapkową popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi. Wołowina, kotlet serowy, chipsy z boczku to gratka dla każdego smakosza. Kanapka będzie dostępna w ofercie McDonald's już od 23 listopada. Jakie będą warianty popularnego burgera?Burger Drwala 2022 to aż pięć wariantów pysznej i treściwej kanapki. Burger Drwala Klasyczny z kotletem wołowym, serowym, chipsami z boczku i prażoną cebulką. Burger Drwala z Kurczakiem z kotletem drobiowym w chrupiącej panierce.Burger Drwala z Żurawiną, czyli klasyka z dodatkiem słodkiego sosu. Burger Drwala na Ostro z pikantnym sosem i papryczkami jalapeno. W ofercie znajdziemy również Burger Drwala Podwójny z dwoma kotletami wołowymi, kotletem serowym, boczkiem i cebulką.Według nieoficjalnych doniesień internautów, w niektórych restauracjach McDonald's widnieją już tablice informacyjne z cenami popularnej kanapki. Prezentują się następująco:Burger Drwala Klasyczny 24,90 złBurger Drwala Podwójny 29,90 złBurger Drwala z Kurczakiem 24,90 złBurger Drwala z Żurawiną 26,40 zł.Przepis na domowy burger Drwala jest przepisem na kanapkę na ostro. Jeśli wolisz klasyczną wersję, pomiń sos pikantny i nie dodawaj marynowanej papryczki jalapeno. Burger Drwala będzie smakować jak z McDonald's.

zupa charczo
06.11.2022 21:45 Rozgrzewająca gruzińska zupa bije na głowę tradycyjną gulaszową. Zachwyty będa nieuniknione

Gruziński przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową jest z pozoru podobny do naszej rodzimej jej wersji. Zupa charczo jednak charakteryzuje się wyjątkowo złożonym smakiem i cudownym aromatem. Wszystko to dzięki starannie dobranym przyprawom oraz niezwykłemu dodatkowi orzechów. Rozgrzewająca zupa charczo tradycyjnie przygotowywana jest z wołowiny, jednak można użyć też innego rodzaju mięsa, jak wieprzowina czy bardziej wykwintna jagnięcina. Zupa charczo jest bardzo treściwa i nieco pikantna. Skutecznie rozgrzeje zmarznięte ciao oraz nasyci głód.

sztuka mięsa w sosie chrzanowym
06.11.2022 17:01 Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat

Przypominamy dziś przepis, który jeszcze kilkanaście lat temu uchodził za prawdziwy przysmak. Mowa o sztuce mięsa w sosie chrzanowym. Długo gotowany kawałek wołowiny, podany z aromatycznym dodatkiem, niektórzy pamiętają z rodzinnego domu. Czy znasz to eleganckie danie?Do przygotowania sztuki mięsa w sosie chrzanowym należy wybrać odpowiedni kawałek tuszy. Dobrze sprawdzi się tutaj pręga wołowa. Poprzerastane tłuszczykiem mięso zachowuje soczystość podczas gotowania. Mimo niewątpliwych walorów kulinarnych, pręgę można dostać w sklepie w całkiem rozsądnej cenie.

jak ugotować idealny rosół
05.11.2022 11:01 Jak ugotować idealny rosół? Bardzo łatwo o karygodny błąd. Koniecznie zapamiętaj

Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Może być samodzielnym daniem lub bazą do innych zup lub sosów. Aby smak potrawy był zawsze bez zarzutu, należy wystrzegać się jednak kilku powszechnych niestety błędów podczas przygotowywania wywaru. Poniżej podpowiadamy, jak ugotować idealny rosół. Absolutnie kluczowe jest wolne gotowanie zupy. Tylko wtedy będzie pełna smaku. O czym jeszcze należy pamiętać? Podpowiadamy.Gotowanie rosołu nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, jednak rządzi się pewnymi zasadami. Bez ich znajomości łatwo o potknięcie, a w efekcie o zepsute danie. Podpowiadamy, jakie są najgorsze błędy podczas gotowania rosołu i jak się ich ustrzec.

Zraziki wołowe Tomasza Strzelczyka
02.10.2022 18:02 Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają

Zraziki wołowe były popularną w czasach PRL-u potrawą mięsną. Tomasz Strzelczyk zaproponował swoją interpretację przysmaku, formując mieloną łopatkę wołową w cieniutkie kotleciki. Podał je z ziemniakami i smażonymi pieczarkami z cebulką. Spróbujcie koniecznie — danie spodoba się całej rodzinie. Bryzole, czyli zraziki wołowe dawniej przyrządzano z polędwicy. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotowanie ich z nieco tańszego mięsa, czyli łopatki. Kucharz mieli je w maszynce i rozpłaszcza przed smażeniem. Znacznie skraca w ten sposób czas przygotowania rarytasu — kiedyś polędwicę krojono w cieniutkie plasterki. Zobaczcie, jak prosto można zrobić pyszny obiad.

koreańskie kotlety mielone
13.09.2022 13:49 Przepis na proste kotlety mielone w koreańskim stylu. Powiew orientu w Twojej kuchni

W kuchni warto eksperymentować i poznawać nowe smaki. Dziś prezentujemy zatem orientalne kotlety mielone. Od naszych tradycyjnych kotletów odróżnia je rodzaj mięsa z którego są przygotowywane, a także niecodzienny dobór dodatków. Czy zdarzyło się Wam kiedyś robić kotlety mielone z dodatkiem cukru?Koreańskie kotlety mielone, zwane tteok galbi, zwyczajowo przygotowuje się w mięsa wołowego. W mięsnej masie, poza sporą porcją cukru, ląduje też sos sojowy, olej sezamowy i białe wino. Ten koreański wariant kotletów mielonych najlepiej serwować równie nietypowo, w towarzystwie ryżu.

Rozpływające się w ustach bitki wołowe
07.09.2022 11:51 Rozpływające się w ustach bitki wołowe. 2 sekrety zapewniają im cudowną miękkość

Wiecie, jak zrobić bitki wołowe, które każdy pokocha? Obsmażając mięso przed duszeniem i soląc je dopiero pod koniec przyrządzania, sprawicie, że wyjdzie doskonale. Dwa proste triki pozwolą wam uzyskać delikatne, pełne smaku danie. Koniecznie spróbujecie — będzie rozpływać się w ustach. Smakowite bitki wołowe przypadną do gustu całej rodzinie. Ich przyrządzenie nie sprawi problemów, jeśli będziecie pamiętać o dwóch prostych, lecz niezwykle istotnych zasadach. Wybór odpowiedniego momentu solenia i wstępne obsmażenie mięsa są konieczne, by uzyskać zadowalające efekty. Ważne jest też, by obsmażone mięso podlać gorącym płynem. Od zimnego szybko stwardnieje i będzie niesmaczne.

Jak uratować tatar przed ciemnieniem?
18.08.2022 12:02 Jak uratować tatar przed ciemnieniem? Wystarczy pamiętać o 2 ważnych zasadach

Tatar jest jednym z przysmaków, po które wielu smakoszy czasem sięga. Aby zachwycał zarówno smakiem, jak i wyglądem mięso musi zachować swój intensywnie czerwony kolor. Dwie proste sztuczki — dodanie soku z cytryny i zabezpieczenie tatara przed dostępem powietrza — sprawią, że danie zachowa swój pierwotny wygląd. Warto spróbować — efekty was zaskoczą.By przyrządzić dobry tatar, przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w świeże mięso wysokiej jakości. Równie istotny jest jednak sposób łączenia go z innymi produktami. Są zwolennicy podawania dodatków osobno. Inni uważają, że należy je zmieszać z mięsem dużo wcześniej, by smaki się połączyły. Które podejście przynosi lepsze rezultaty?

duszona wołowina
09.08.2022 19:42 Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis

Dziś propozycja specjalnie dla tych, którzy nie lubią codziennie gotować. Przygotujcie według naszego przepisu wołowinę duszoną z warzywami. Otrzymacie w ten sposób pyszny obiad na 3 dni. Będzie pożywny i smaczny, doskonały do odgrzewania. Podajcie go z chlebem lub ziemniakami.Codzienne gotowanie obiadu dla mało kogo jest przyjemnością. Nie dość, że zabiera sporo czasu, to jeszcze trzeba mieć na niego pomysł. Dlatego dobre pomysły są w cenie. I właśnie taki mamy dla was dzisiaj.Proponujemy kruchą i soczystą wołowinę duszoną z dodatkiem popularnych warzyw. Danie jest proste do przygotowania i wygląda bardzo apetycznie. Jeśli chcecie, możecie od razu dorzucić do niego pokrojone w kostkę ziemniaki lub pod koniec duszenia dodać garść zacierek. Uzyskacie w ten sposób kompletny, pyszny obiad.

gołąbki z kapusty
31.07.2022 19:30 Zachwycające w każdym kęsie gołąbki po turecku. Farsz skrywa niespodziankę

Zapraszamy was dziś na zachwycające w każdym kęsie gołąbki po turecku. Ich farsz skrywa w sobie niespodziankę, którą jest świeża, posiekana mięta. Dzięki temu gołąbki mają orzeźwiający smak. Czym jeszcze wyróżniają się tureckie gołąbki? Są mniejsze niż nasze, więc można je podać nie tylko na obiad, ale też na przystawkę. Gołąbki to rodzaj potrawy składającej się z dwóch warstw. Zewnętrzną stanowi liść, zazwyczaj kapusty, ale też winorośli czy buraków. Wewnętrzną jest zaś farsz przygotowany np. z mięsa, mięsa i ryżu, ziemniaków.U nas najpopularniejsze są gołąbki z kapusty nadziewane farszem z mielonego mięsa i ryżu. O dziwo, podobne gołąbki znają też w Turcji. Są jednak mniejsze, a farsz do nich robi się z wołowiny i niegotowanego ryżu oraz kilku aromatycznych dodatków.

Kotlety mielone po grecku
29.07.2022 18:32 Kotlety mielone po grecku. Cały sekret tkwi w pysznej niespodziance

Poznajcie przepis na kotlety mielone po grecku. Cały ich sekret tkwi w pysznej niespodziance, którą są kawałki sera feta, użyte jako nadzienie. Greckie mielone zachwycą was lekkością i wyrazistym smakiem. Możecie je podać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i dużą porcją surówki.Wydawałoby się, że kotlety mielone to typowo polska specjalność. Jednak kotlety z mielonego mięsa znane są w wielu kuchniach. Może nieco inaczej robione, z innymi dodatkami, ale również smaczne i sycące. Dziś zapraszamy was na kotlety mielone po grecku. Robi się je zazwyczaj z wołowiny, a do masy dorzuca się posiekaną miętę, która nadaje kotletom orzeźwiającego smaku. W środku greckich kotletów można znaleźć niespodziankę, czyli kawałek sera feta lub halloumi. Ser nie tylko dodaje mielonym smaku, ale też soczystości.

Magda Gessler, tatar
17.07.2022 11:21 Tatar Magdy Gessler zachwyca największych mięsożerców. "Oko pirata" pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje

Tatar Magdy Gessler zachwyca największych mięsożerców. „Oko pirata" pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdźcie, jak przyrządza je znana restauratorka i spróbujcie przygotować tatar według jej zaleceń. Możecie go podać na przekąskę nawet na imprezie. Magdę Gessler rozsławił program „Kuchenne Rewolucje", jednak jest ona przede wszystkim właścicielką kilku restauracji. A, że przy okazji lubi też gotować, po prostu zna się na rzeczy. Zna się również na tatarze, którego z racji na sposób serwowania z surowym żółtkiem w środku nazywa „okiem pirata". Poznajcie jej doskonały przepis.

policzki wołowe
04.07.2022 14:43 Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Rozpoznajesz hitowe danie ze zdjęcia? Tak, są nim bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Ich sekretem jest burgundowy płyn, który dodaje charakterystycznego smaku i aromatu. Specjał zachwyca niepowtarzalną konsystencją i miękkością, choć są oczywiście i tacy, którzy omijają go wielkim łukiem.Duszone policzki wołowe są daniem, o które pytają w wielu restauracjach. Zachwycają niepowtarzalnym, głębokim smakiem i niezwykłą konsystencją. Najważniejsze w ich przyrządzeniu jest to, by były odpowiednio miękkie. Wtedy bowiem smakują, jak należy.Nam w osiągnięciu odpowiedniej miękkości policzków wołowych pomoże wino. Czerwony, wytrawny płyn sprawi, że mięso szybciej skruszeje i stanie się miękkie, a jego smak i aromat będą niepowtarzalne.

tatar
29.06.2022 18:18 Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Wiecie, co należy zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego jeden popularny produkt, a mianowicie odrobinę soku z cytryny. Skutecznie powstrzyma on utlenianie się mięsa, co w sumie nie jest procesem szkodliwym dla naszego zdrowia, jednak odbiera potrawie apetyczny wygląd. Poznajcie też inne skuteczne sposoby, które zapobiegną ciemnieniu wołowiny.Tatar, czyli befsztyk tatarski robiony jest z surowej, rozdrobnionej wołowiny, którą miesza się z żółtkiem, oliwą i przyprawami. W potrawie tej ważna jest świeżość mięsa, ponieważ jemy ją bez obróbki termicznej.Idealne mięso na tatar powinno być chude, miękkie i świeże. Zwykle wykorzystuje się do tego udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Co warto zaznaczyć — tatar spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej, dlatego tak ważne jest, aby przed jego przygotowaniem zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.Po przyrządzeniu tatar często zmienia kolor. Nie jest to oznaką zepsucia potrawy, ale naturalnego procesu utleniania. Przy dostępie tlenu wołowina zmienia bowiem barwę z krwistoczerwonej na szaro-brunatną. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale z pewnością taki tatar nie wygląda zbyt apetycznie. Czy jednak można zapobiec ciemnieniu tatara?

Karol Okrasa, tatar
23.06.2022 20:46 Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem

Karol Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem przygotowanym z marynowanych grzybów. Całość smakuje nadzwyczajnie i wygląda bardzo elegancko. Taką przystawką możecie nawet gości. Sprawdźcie, jak ją przygotować. Tatar czy inaczej befsztyk tatarski jest przystawką, czy też zimną przekąską przygotowywaną z dobrej jakości wołowiny. Najlepiej zrobić ją z polędwicy wołowej, ale można też z ligawy. Mięso powinno się drobno posiekać, choć zazwyczaj przepuszcza się je przez maszynkę do mielenia. Potem miesza się je z posiekaną cebulą, żółtkiem i oliwą i doprawia. Jednak powyższy sposób to klasyka, a Karol Okrasa opracował swoją recepturę na wyjątkowy tatar. Serwuje go bowiem na musie z marynowanych podgrzybków. Całość smakuje naprawdę niesamowicie.

kanapka drwala
21.06.2022 14:22 Kultowa kanapka drwala jak z McDonald's. Teraz nie musisz czekać na sezon, zrobisz ją z łatwością w domu

Czasami, zamiast obiadu wystarczy zjeść pożywną kanapkę. Na przykład kultową kanapkę drwala jak z McDonald's. By jednak jej skosztować, nie trzeba wychodzić z domu, ani czekać na sezon. Bez problemu i z łatwością przygotujesz ją bowiem własnoręcznie. Kanapka drwala jest jedną z popularniejszych pozycji w menu restauracji McDonald's. Nic dziwnego, oprócz kotleta można w niej znaleźć same przysmaki. Jest więc panierowany, smażony ser, chrupiący boczek i sosy. Wszystko oczywiście kaloryczne, ale też sycące. Podobną, a może nawet i smaczniejszą kanapkę przygotujesz w domu. Oto przepis.

gulasz
14.06.2022 12:52 Jednogarnkowy gulasz węgierski. Sekret tkwi w wyjątkowej marynacie

Zapraszamy was na jednogarnkowy obiad, którym będzie dziś gulasz węgierski. Sekret tej potrawy tkwi w wyjątkowej marynacie. Mięso trzeba pokroić w kostkę i wymieszać z aromatyczną mieszanką przypraw. Dzięki niej gulasz będzie wyrazisty w smaku. I jeszcze jedna wskazówka — gulaszu możecie ugotować na 2-3 dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania. Gulasz należy do rodziny potraw jednogarnkowych, czyli sycących i kompletnych dań gotowanych w jednym naczyniu. Przyrządzając go, do rondla wrzucamy mięso, a także warzywa i przyprawy. Całość dusi się na niedużym ogniu, do czasu, aż wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie. Przyrządzanie tego typu potraw, nie wymaga więc od nas dużej uwagi. No może na samym początku. Tajemnicą proponowanego dziś gulaszu węgierskiego jest wymieszanie pokrojonego mięsa z kilkoma aromatycznymi składnikami. Dzięki nim mięso zyskuje wyrazisty smak, a także staje się odpowiednio kruche. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

flaczki
06.06.2022 20:16 Sycące flaczki z dodatkiem boczku. Kultowa potrawa w nowej odsłonie

Flaczki są daniem, które budzi skrajne emocje — jedni nie wezmą ich do ust, inni za nimi przepadają. Dla wielbicieli mamy przepis na sycące flaczki z dodatkiem boczku. Ta kultowa potrawa w nowej odsłonie zachwyci was niepowtarzalnym aromatem i pełnym smakiem. Flaczki są tradycyjną, polską zupą, bez której nie obędzie się żadna rodzinna uroczystość. Serwują je na chrzcinach, komuniach i weselach. Gotuje się je też na święta i inne imprezy. Oczywiście, jako danie przyrządzane z podrobów, mają wielu przeciwników, którzy za nic w świecie nie wezmą ich do ust. Rzeczywiście flaczki mają charakterystyczny smak i zapach, które nie wszystkim odpowiadają. Jednak dobrze doprawione, potrafią smakować rewelacyjnie. A przy tym doskonale sycą i rozgrzewają.

bitki wołowe
05.06.2022 15:07 Tradycyjny przepis na miękkie i kruche bitki wołowe

Poznajcie tradycyjny przepis na miękkie i kruche bitki wołowe. Urzekną was pełnym smakiem i aromatem i tym, że będą się rozpływać w ustach. Podajecie je z ugotowanymi i wytłuczonymi ziemniakami i z kiszonym ogórkiem lub z surówką z kiszonej kapusty. Klasyczny obiad dla całej rodziny jest bardzo prosty do zrobienia. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a w twojej lodówce lub zamrażarce czeka ładny kawałek wołowiny, wybór jest oczywisty. To mięso doskonale nadaje się do duszenia. Tylko wtedy zyskuje wyjątkową miękkość i kruchość, a jego smak doskonale się rozwija. Czas więc zrobić bitki wołowe.

suszona wołowina
03.06.2022 16:59 Domowa suszona wołowina, czyli „beef jerky". Jak zrobić ją samodzielnie w domu?

Słyszeliście o słynnej, sycącej przekąsce „beef jerky"? Dziś powiemy wam, jak samodzielnie zrobić tę domową, suszoną wołowinę. Sprawdzi się w czasie długich, pieszych wędrówek czy na wakacjach pod namiotem. Jest lekka i trwała, a przy tym niezwykle pożywna. „Beef jerky" to suszona wołowina, którą wymyślono w Ameryce Północnej. To właśnie tę przekąskę podjadali kowboje w czasie swoich wypraw. Znalazła się też nawet w menu astronautów z NASA. Nic dziwnego, jest lekka, trwała i pożywna. Suszona wołowina dostarcza sporo energii, pełnowartościowego białka, a także żelaza, potasu, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B i witaminy D. Trudno znaleźć inną, tak odżywczą przekąskę. Można ją zamówić przez internet, ale bez większego problemu da się ją zrobić domowym sposobem. I z pewnością warto to zrobić, bo będzie bardziej naturalna. Dzięki wysuszeniu, a więc maksymalnemu usunięciu wody, mięso zyskuje dużą trwałość. Bez warunków chłodniczych można je przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Nie straszne mu nawet promienie słoneczne.

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Nie ma doskonalszych
27.05.2022 21:19 Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Domowe burgery wołowe przygotujesz w bardzo prosty sposób, a cała rodzina i goście będą zachwyceni. Kotlety przygotowane z trzech rodzajów mięsa mają niepowtarzalny smak, a w połączeniu z chrupiącą bułką, sosami i świeżymi warzywami wprost rozpływają się w ustach. Z uwagi na dzisiejsze święto, czyli Światowy Dzień Hamburgera 28 maja, zdradzamy przepis na najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku.Uwielbiamy domowe burgery i często przygotowujemy je w domu. Danie jest bardzo proste i szybkie i za każdym razem znika błyskawicznie. Do burgerów podajemy domowe frytki z batatów lub frytki belgijskie, to idealny zestaw. Dobrą okazją na ich przyrządzenie jest dzisiejszy dzień - Światowy Dzień Hamburgera.Sekretem najdoskonalszych burgerów jest mięso. Kotlety wyrobione z trzech rodzajów wołowiny nie mają sobie równych, są soczyste i genialne w smaku. Do kotletów możesz wykorzystać między innymi pręgę wołową, ligawę i antrykot. Z antrykotu pozbądź się kości i ugotuj na niej aromatyczny rosół.Mięso zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia, dzięki czemu będzie spulchnione i bardzo delikatne. Kotlety smaż przez 3 minuty z każdej strony, przeciągnięta wołowina nie będzie tak smaczna i może stać się twarda.

tatar
15.05.2022 15:16 Obłędny tatar bez ani grama mięsa. Sekret tkwi w 1 składniku

Za chwilę zaskoczymy was maksymalnie, bo przygotujemy obłędny tatar bez ani grama mięsa. Smakuje niemal jak tradycyjny, a jego sekret tkwi w popularnym produkcie. Są nimi wafle ryżowe, które będą stanowić podstawę naszej potrawy. Gdy wzbogacicie je kilkoma dodatkami, smak i wygląd tatara z pewnością was zachwyci. Są osoby, które przepadają za tatarem i takie, które nie wezmą go do ust. Ta druga grupa to nie tylko weganie czy wegetarianie, którzy nie jedzą mięsa z różnych powodów, ale też osoby, którzy po prostu brzydzą się surowego mięsa. I właśnie dla tych, którzy mimo wszystko mają ochotę zjeść potrawę wyglądającą, jak tradycyjny tatar, mamy dzisiejszą recepturę. Jako dodatek możemy wykorzystać żółtko jajka lub zrobić inną pyszną mieszankę, która bosko podkreśli smak tatara.

Flaki po warszawsku jak za dawnych lat. Wychodzą idealnie za każdym razem
14.05.2022 16:10 Flaki po warszawsku jak za dawnych lat. Wychodzą idealnie za każdym razem

Pomysł na niezwykły i bardzo aromatyczny i pożywny obiad? Ugotuj flaki po warszawsku według przepisu z dawnych lat. Zupa będzie idealna, kiedy ugotujesz ją na mocnym, wołowo- warzywnym wywarze. Poznaj przepis na flaki po warszawsku jak za dawnych lat, każdy poprosi o przepis i dokładkę.Flaki wołowe są jednym z najbardziej znanych dań PRL-u. Podawane głównie na święta, większe uroczystości i spotkania rodzinne, doskonale sprawdzą się również na zwykły obiad, kiedy mamy ochotę na wyraźne, aromatyczne, mięsne danie.Sekretem idealnych flaków jest dodanie do wywaru również kości wołowych, dzięki którym przygotujemy esencjonalny wywar do zupy. Część warzyw wykorzystajmy na wywar, część dodajmy pod sam koniec gotowania całego dania, a zupa zachwyci każdego smakosza.Pamiętajmy również o odpowiednim przygotowaniu flaków. Musimy je kilkukrotnie przepłukać pod letnią, bieżącą wodą, a następnie kilkukrotnie obgotować, aby były idealnie miękkie i delikatne. Cała zupa musi gotować się około 3 godzin.