Zapiekanki obiadowe są prostym i pożywnym daniem, które łatwo przygotować ze składników akurat zalegających nam w lodówce. Makaronową lub ziemniaczaną bazę zalewa się sosem i wstawia do piekarnika. Przedstawiamy uniwersalny przepis na serowy sos do zapiekanki. Jego kremowej konsystencji trudno się oprzeć.Nasz sos do zapiekanki powstaje na bazie mleka, mąki oraz żółtego sera. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i doprawić je do smaku. Ten serowy sos do zapiekanki to szybki i prosty sposób na wyśmienity obiad.
Zapiekanka ziemniaczana jest świetnym pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim pomysłem na ten przysmak. Miss Polski wykorzystuje ugotowane bulwy, które łączy z mięsnym sosem pomidorowym i beszamelem. Całość smakuje znakomicie. Spróbujecie?Zapiekanka ziemniaczana z sosem inspirowanym włoskim bolognese przykryta pyszną pierzynką z sosu beszamelowego spodoba się niejednemu łasuchowi. Danie jest nieskomplikowane, a smakuje nieziemsko. Nikt mu się nie oprze. Warto się skusić.
Placki ziemniaczane z dynią są świetną jesienną propozycją na sycący obiad czy kolację. Tomasz Strzelczyk zdradził, jak przygotował nietuzinkową wersję lubianego przez wielu smakoszy specjału. Spróbujcie jej koniecznie — wasi bliscy zjedzą ze smakiem.Placki ziemniaczane z dynią Strzelczyk podaje z wyjątkowo smacznym sosem jogurtowym z dodatkiem ogórka i jarmużu. Podpowiada przy tym, jak wybrać właściwe składniki — kluczowe są gęsty grecki nabiał oraz zmiękczone i pozbawione nadmiaru wody warzywa. Zaprezentowany na kanale YouTube kucharza przysmak wygląda niezwykle apetycznie. Warto skosztować.
Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera są świetnym pomysłem na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Jarskie kulki z popularnych warzyw i twarogu w środku są delikatne i bardzo aromatyczne. Z zewnątrz natomiast mają chrupiącą skórkę. Klopsy podajmy z ulubionym sosem, a będą przepyszne.Zimne nóżki, parowce, czy pyry z gzikiem to przykłady dań z Wielkopolski, które wszyscy doskonale znamy i z pewnością nie raz jedliśmy. Nie wszyscy jednak kojarzą klopsy z kartofli i sera, które również są tradycyjnym, wielkopolskim daniem. Wegetariańskie kulki obtoczone w mące i smażone na oleju są przepyszne i każdy powinien ich spróbować.Wielkopolskie, jarskie klopsy podaje się zwykle z sosem pomidorowym, szczawiowym lub z leśnych grzybów. Polecam również sos chrzanowy i koperkowy. Klopsy z kartofli i sera doprawione solą, pieprzem i szczypiorkiem są o wiele smaczniejsze i lżejsze od mięsnej wersji potrawy. Klopsy możemy zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia. W ten sposób maksymalnie wykorzystamy produkty spożywcze z naszej kuchni i nic nie wyrzucimy. Do przygotowania klopsów najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne, typu C o wysokiej zawartości skrobi. Zbyt wodniste ziemniaki zepsują nam danie.
Marzą wam się pyzy wypełnione delikatnym i soczystym mięsnym farszem? Z przepisem Roberta Makłowicza znakomity rarytas przygotujecie w kilka chwil. Kucharz korzysta z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, które sieka i dusi, podlewając płynem na patelni. Dzięki temu staje się tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. Spróbujecie?Prosty specjał, jakim są pyzy z mięsem, spodoba się całej rodzinie. Niezwodna receptura Roberta Makłowicza nie wymaga trudnych do kupienia składników, a zrobienie przysmaku jest niezwykle proste. Danie bije na głowę inne kluski. Musicie spróbować.
Jan Kuroń podzielił się przepisem na niezwykłe kotlety. Otóż robi je z ryb i gotowanych ziemniaków. Kotlety są lekkie, pożywne i pełne smaku. Do ich przygotowania warto wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Jan Kuroń w jednej ze swoich książek kulinarnych pt. ,,Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia", zdradził przepis na pełne smaku kotlety rybno-ziemniaczane. To właśnie z tej książki pochodzi przepis wykorzystany w naszym artykule. Kotlety wychodzą idealnie za każdy razem, są soczyste i bardzo delikatne.Sekretem rewelacyjnego smaku kotletów jest odpowiednie przygotowanie filetów. Kuroń rybę gotuje w mleku z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Następnie dodaje resztę składników i formuje z masy kotlety. Rybo-ziemniaczany przysmak doprawiony skórką z cytryny i świeżym koperkiem błyskawicznie znika z talerzy.Do kotletów rybno-ziemniaczanych z przepisu Kuronia podamy wiele świetnych dodatków. Osobiście polecam puree z warzyw, np. z kalafiora lub marchewki oraz bukiet surówek, np. z kapusty pekińskiej, a także lekką sałatkę ze świeżych warzyw. Kotlety z każdym dodatkiem będą smakować rewelacyjnie.
Zapiekanka jest daniem, które z powodzeniem sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Dzisiaj proponujemy wam prosty przysmak na bazie ziemniaczanych kopytek z dodatkiem mięsa mielonego i sera. Przepis nie jest skomplikowany, a bliscy z pewnością zjedzą ze smakiem. Spróbujecie?Prosta zapiekanka na bazie kopytek sprawdzi się, jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale nie tylko. Sycący mączny rarytas doskonale pasuje do sosu pomidorowego z dodatkiem mięsa mielonego. Całość przykryta będzie pyszną pierzynką z sera. Skusicie się?
Zrobienie dobrej zupy ogórkowej wymaga staranności. Wrzucenie kiszonego rarytasu w nieodpowiednim momencie może doprowadzić do sytuacji, w której danie będzie niesmaczne i niedogotowane. Podpowiadamy, jaka jest właściwa kolejność dodawania produktów. Zupa ogórkowa jest nie lada przysmakiem. Niestety w przeciwieństwie do innych zup, przy jej przyrządzaniu można bardzo łatwo popełnić błąd, który sprawi, że danie będzie niesmaczne. Warto wiedzieć, na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Dania jednogarnkowe cieszą się dużą popularnością i są świetnym pomysłem na tani obiad. Dziś proponujemy prosty przepis na chłopski kociołek z mięsem mielonym. Z podanych ilości możesz przygotować ok. 8 porcji tego dania. Przyrządź pyszny obiad i ciesz się nim aż do końca weekendu.Chłopski kociołek z mięsem mielonym, poza wieprzowiną, zawiera w sobie pieczarki i ziemniaki. Sprawia to, że danie jest bardzo sycące oraz idealnie rozgrzewa jesienną porą. Dodajmy do tego, że przygotowanie go generuje minimalny bałagan w kuchni. Pokochasz ten pomysł na tani obiad.
Wszyscy kochamy pierogi, jednak nie każdy z nas ma odpowiednio dużo chęci czy cierpliwości, żeby samodzielnie je wykonać. Dla tych osób przedstawiamy nasz sposób na pierogi ruskie bez lepienia. Ziemniaczano-twarogowy farsz po prostu uformuj w kulki i usmaż na oleju. To takie proste.W przyrządzaniu pierogów ruskich największe problemy sprawia przygotowanie idealnego pierogowego ciasta. Z naszym przepisem możesz pominąć ten krok i cieszyć się pysznymi ruskimi zawsze wtedy, kiedy masz na to ochotę. Zapraszamy do sprawdzenia tej receptury.Na tę wersję pierogów ruskich należy wybrać ziemniaki typu C, czyli tzw. mączyste. Takie ziemniaki mają w sobie dużą zawartość skrobi, dzięki czemu ich miąższ po ugotowaniu niemal rozpada się na drobne kawałki. Odmianami mączystymi są np. Bryza czy Gracja.
Ziemniaki nie muszą być wcale nudne i monotonne. Prezentujemy pyszny i prosty przepis na ziemniaki pieczone według Ewy Wachowicz. Ziemniaczane bulwy owinięte w aromatyczny boczek nabierają doskonałego smaku, niepowtarzalnego aromatu i eleganckiego wyglądu. Będą idealne na kolację lub jako dodatek do obiadu.Ewa Wachowicz wie dobrze, jak przygotować kuszące danie. Ziemniaki pieczone w boczku to idealna propozycja, zarówno jako dodatek do obiadu, jak i wieczorna przekąska, podana np. z sosem czosnkowym. Na samą myśl burczy już w brzuchu.
Babka ziemniaczana jest smakowitym specjałem. Proste danie będzie smakowało najlepiej, gdy dodamy do niego podsmażony boczek. Przyjemnie chrupiący mięsny kąsek doskonale urozmaici konsystencję i nada potrawie charakteru. Musicie spróbować.Kartoflak, nazywany przez wielu również babką ziemniaczaną czy rejbakiem jest prostym i sycącym przysmakiem. Zrobiony z dodatkiem tłuściutkiego boczku rarytas skusi niejednego smakosza. Warto spróbować — podany z kwaśną śmietaną będzie więcej niż satysfakcjonujący.
Kluski ziemniaczane kładzione są niezwykle prostym dodatkiem do obiadu, który posmakuje całej rodzinie. Kluski będą o wiele smaczniejsze, delikatniejsze i bardziej puszyste, kiedy dodamy do nich czerstwą kajzerkę namoczoną w mleku.Kładzione kluski ziemniaczane będą smakować jeszcze lepiej, kiedy dodamy do nich namoczoną w mleku bułkę. Kluski kładziemy przy pomocy dwóch łyżek na gotującą się, osoloną wodę. Po kilku minutach wyciągamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.Kluski ziemniaczane sprawdzą się jako dodatek do pieczeni. Możemy również podsmażyć je na patelni z boczkiem lub polać masłem i zeszkloną cebulą. Kluski są tak delikatne w smaku, że możemy zaserwować je również na słodko.Kluski ziemniaczane będą smakować rewelacyjnie ze śmietaną, cukrem waniliowym, czy cynamonem. Do klusek możemy również wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia na obiad, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.
Omlet z serem i ziemniakami zrobimy z kilka podstawowych składników, które z pewnością mamy w domu. Omlet jest niezwykle puszysty, a nie ma w nim grama mąki, proszku do pieczenia, czy sody. Poznaj przepis na tani obiad dla całej rodziny.Omlet z kilku składników to pomysł na tani obiad, który przygotujemy na jednej patelni. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć kilka minut pod przykryciem. Omlet przewracajmy na drugą stronę przy pomocy dużego talerza, żeby danie nie popękało.Omlet zwykle przygotowujemy na śniadanie. Jajka smażymy z pomidorami, szpinakiem, grzybami i składamy go na pół. Omlet z serem i ziemniakami nie wymaga składania, jest bardzo wyrośnięty i możemy pokroić go jak tort lub tartę warzywną.Omlet z serem i ziemniakami będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy oprószymy go solidnie posiekanym szczypiorkiem zaraz przed podaniem. Omlet z tartymi ziemniakami, serem, pomidorem i cebulą to pomysł na pyszny, rodzinny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut.
Krokiety bez zawijania z dodatkiem kiszonej kapusty i aromatycznych grzybów są idealnym daniem w chłodne, deszczowe dni. Krokiety ziemniaczane z kaszą i ziemniakami nie wymagają smażenia naleśników i żmudnego zawijania farszu.Krokiety bez zawijania możemy przygotować z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Do masy na krokiety potrzebujemy również ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, przesmażonej kapusty kiszonej i aromatycznych grzybów.Jesienią do krokietów bez zawijania polecam dodać świeże grzyby leśne. Zimą wykorzystajmy suszone grzyby. Do krokietów możemy dodać również pieczarki lub kurki. Grzyby koniecznie przesmażmy na maśle z dużą ilością cebuli i natką pietruszki. Aromatyczne dodatki wzmocnią smak krokietów.Do krokietów bez zawijania wykorzystajmy kiszoną kapustę, najlepiej przesmażoną z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wtedy będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Kapustę, kaszę, ziemniaki i grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i z powstałej masy formujemy krokiety.
Zamierzasz kupić ziemniaki na zimę? Dowiedz się, jaki typ kulinarny ziemniaków wybrać do konkretnego dania i jak wybrać ziemniaki, żeby były smaczne i świeże aż do następnych zbiorów. Bardzo ważne jest również przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach, wtedy się nie zepsują.Ziemniaki są bardzo uniwersalnym dodatkiem do obiadu i przygotujemy z nich wiele pysznych potraw, między innymi pyzy, placki ziemniaczane, czy kluski śląskie. Niewiele osób jednak wie, że najlepsze potrawy uzyskamy, kiedy przygotujemy je z odpowiednego typu kulinarnego ziemniaków. Jeśli więc ziemniaki na kluski są wodniste i zrobiła się z nich miazga, wybrałeś zły typ.Ziemniaki na zimę kupujemy w dużych ilościach. Nie każdy jednak zwraca uwagę to, czy są pakowane w foliowym, czy parcianym worku, a sposób przechowywania ma ogromny wpływ na jakość warzyw. Jak wybrać ziemniaki? Przed kupieniem ziemniaków zawsze zwracajmy uwagę na ich strukturę, jędrność i kolor skórki.Ziemniaki muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, w przeciwnym razie bardzo szybko zgniją. Temperatura pomieszczenia powinna wynosić od 5 do 7 stopni C, pomieszczenie musi być suche. Jeśli do ziemniaków dostanie się woda, duża ilość promieni słonecznych lub minusowa temperatura, błyskawicznie pojawi się na nich pleśń.
Gołąbki staropolskie są pysznym jarskim daniem. Przyrządzony według przepisu Tomasza Strzelczyka przysmak z pewnością skradnie niejedno serce. Kucharz sięgnął po dawną recepturę, która jest prosta i jednocześnie pozwala uzyskać znakomite efekty. Skusicie się?Staropolski przepis na gołąbki wykorzystuje niemalże same roślinne składniki. Zawinięty w kapustę farsz z ziemniaków i pieczarek jest wyjątkowo smaczny. Tomasz Strzelczyk odnalazł dawny przepis na ten rarytas i podzielił się nim z odbiorcami na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Posiłek jest prosty w przygotowaniu. Warto spróbować.
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Sposobów jest kilka, a jeden jest banalny. Do ziemniaczanej masy wystarczy wlać odrobinę soku z cytryny, a warzywo pozostanie jasne i placki po usmażeniu będą złociste. Sprawdźcie, co jeszcze się sprawdzi.Nie uzyskamy chrupiących i złocistych placków ziemniaczanych, jeśli ziemniaki po starciu nam ściemnieją. Proces utleniania, który przyczynia się do zmiany koloru masy, można spowolnić lub zahamować stosując pewne triki kulinarne.
Kopytka z dynią są znakomitą jesienną wersją dobrze znanego przysmaku z ziemniaka. Nieco słodkie warzywo doskonale komponuje się z ziemniakami, a danie podane z masłem czosnkowym zachwyca smakiem i aromatem. Koniecznie spróbujcie — zachwyci was od pierwszego kęsa. Jeśli nie próbowaliście kopytek z dynią, musicie nadrobić. Jesienne warzywo doskonale urozmaica smak ziemniaka. Przysmak można podać zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej. Dziś zdradzamy jak przygotować go z pysznym masłem czosnkowym. Skusicie się?
Jajecznica z ziemniakami jest rewelacyjnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z obiadu, dzięki czemu w naszej kuchni nic się nie zmarnuje. Chłopska jajecznica jest wyraźna w smaku, pożywna i bardzo aromatyczna. Wprost idealna na śniadanie.Ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Wszyscy wiemy, że zrobimy z nich kopytka, pyzy, czy kluski śląskie. Jednak mało kto wie, że możemy również usmażyć wyśmienitą jajecznicę z dodatkiem ziemniaków.Jajecznica z ziemniakami to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Jajecznicę smażymy na maśle z cebulą i szczypiorkiem. Możemy dodać do niej również boczek wędzony, który wzmocni smak i aromat potrawy.Do jajecznicy podajmy świeże pieczywo i pokrojone warzywa, np. pomidory lub paprykę. Tak przygotowane śniadanie będzie pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne. Jajecznica z ziemniakami doda nam energii na wiele godzin.
Placki ziemniaczane są klasykiem kuchni polskiej. Anna Lewandowska urozmaica je poprzez dodanie liści szpinaku, co sprawia, że danie jest zdrowsze i ma bogatszą konsystencję. Przysmak spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie? Placki ziemniaczane nie muszą być ciężkie i tłuste. Anna Lewandowska dodaje do masy szpinaku i korzysta z bezglutenowych mąk, uzyskując pełen smaku lekki rarytas, który z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Niewielka zmiana receptury przynosi świetne efekty. Skusicie się?
Sezon na śliwki jest w pełni, dlatego grzechem byłoby zapomnieć o przygotowaniu pysznych knedli ze śliwkami. Banalnie proste ciasto i soczyste pyszne owoce są gwarantem sukcesu. Przedstawiamy oryginalny, ponad stuletni przepis na to danie.Knedle ze śliwkami są pysznym daniem obiadowym na słodko. Wykonanie ich jest bardzo łatwe i wymaga zaledwie kilku podstawowych składników. Gotową potrawę polewa się rozpuszczonym świeżym masłem. To sprawdzona receptura sprzed wielu lat.
Aby przygotować ziemniaki do obiadu, nie musisz już poświęcać długiego czasu na ich obieranie. Znamy proste i skuteczne sposoby jak szybko obrać ziemniaki. Po ich ugotowaniu, z łatwością pozbędziesz się skorki za pomocą łyżeczki. Pożegnaj się ze żmudnym obieraniem tych warzyw za pomocą noża.Obieranie ziemniaków nie jest szczególnie lubianą czynnością kuchenną. Kojarzy się raczej z długim i nużącym procesem. Niewprawiony kuchcik może borykać się ponadto w tzw. „obieraniem w kwadrat” czyli marnowaniem sporej części ziemniaka przez odkrawanie zbyt grubych jego kawałków. Z chęcią podpowiemy, jak szybko obrać ziemniaki.
Placki ziemniaczane z brokułami i serem smakują nieziemsko. Zdrowe warzywo wystarczy ugotować, rozdrobnić i dodać do startych ziemniaków wraz z wiórkami z sera. Po usmażeniu uzyskamy delikatny i aromatyczny przysmak, któremu mało kto będzie w stanie się oprzeć.Placki z ziemniaków lubi wielu smakoszy. Tym razem zamiast cebuli wrzucimy do masy brokuły i dodamy ser żółty, uzyskując smaczne i przyjemnie pachnące danie, które syci na długo. Spróbujecie?
Placki ziemniaczane mają spore grono wielbicieli. Proste danie nabierze jeszcze więcej smaku, gdy do masy dodamy nieco twarogu. Nabiał sprawi, że placki staną się bardziej sycące, a przyrządzenie ich w piekarniku doda rarytasowi lekkości. Koniecznie spróbujcie, bo jesteśmy przekonani, że pokochacie je od pierwszego kęsa.Znudziły wam się klasyczne placki ziemniaczane? Dodajcie do tartych warzyw trochę twarogu, a uzyskacie smaczny posiłek, który nasyci was na długo. Przygotowanie jest bardzo proste — nawet dziecko sobie poradzi. Spróbujecie?
Znamy niezawodne sposoby, jak ugotować szybko ziemniaki. Twój obiad nigdy już nie będzie opóźniony przez zbyt długo gotujące się bulwy. Sztuczka z dodaniem do garnka masła nie tylko przyspieszy gotowanie, ale tez nada warzywom fantastycznego posmaku. A to nie wszystko, co mamy w zanadrzu.Gotowane ziemniaki to jeden z bardziej popularnych obiadowych dodatków, przez co czas niezbędny na ich ugotowanie nierzadko determinuje porę podania całego posiłku. Podpowiadamy jak szybko ugotować ziemniaki, aby obiad zawsze trafiał na stół bez zbędnych opóźnień.
Marzą wam się placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Skorzystajcie z blendera, połączcie warzywo z czosnkiem oraz serem i usmażcie. Danie będzie chrupiące i aromatyczne, a z talerzy zniknie błyskawicznie. Musicie choć raz spróbować.Placki ziemniaczane można podawać z różnymi dodatkami. Tym razem proponujemy wyrazistą i prostą w przygotowaniu odsłonę z serem żółtym i czosnkiem, która na dodatek nie wymaga ścierania warzyw. Będziecie zaskoczeni, jak niewiele czasu wymaga ich zrobienie.
Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i świeżych ziół. Placki są o wiele lżejsze, delikatniejsze i smaczniejsze od tradycyjnej potrawy. Placki według receptury Strzelczyka to pomysł na tani i prosty obiad dla całej rodziny.Tomasz Strzelczyk, uczestnik czwartej edycji popularnego programu kulinarnego Master Chef, dzieli się z fanami przepisami na wyśmienite dania, które przygotujemy w bardzo prosty sposób. Niedawno Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube zdradził przepis na tanie i pyszne placki ziemniaczane.To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule. Tomasz Strzelczyk do placków ziemniaczanych dodaje marchewkę, czosnek i solidną porcję świeżego koperku, natki pietruszki i szczypiorku. Te składniki odpowiadają za doskonały smak i niepowtarzalny aromat, który unosi się po całej kuchni podczas smażenia.Placki ziemniaczane z marchewką Strzelczyk smaży na rozgrzanym oleju rzepakowym, ale na małej ilości. Olej musi być dobrze rozgrzany, dzięki czemu placki nie będą tłuste. Gotowe placki podajmy z kwaśną śmietaną, tak smakują najlepiej.