Przekąski na mundial mogą być jednocześnie smaczne, sycące i zdrowe. Pieczone ziemniaki z serem i przyprawami są proste w przygotowaniu, a zachwycą was bardziej niż niejeden burger czy kupione w sklepie chipsy. Spróbujecie? Jeśli zastanawiacie się, po co sięgnąć przed meczem, aromatyczne ziemniaczane łódeczki będą dobrym wyborem. Chrupiąca, ciepła i wyjątkowo smaczna przekąska bije na głowę frytki czy chipsy, a z dodatkiem odrobiny ketchupu czy majonezu smakuje znakomicie. Skusicie się?
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące danie? Przygotuj proste i pyszne ziemniaki z kiełbasą. Danie z patelni będzie gotowe w kilka chwil, a jego smak i aromat zachwyci całą rodzinę. Potrawę przygotujesz z kilku składników, większość z nich z pewnością masz w domu.Ziemniaki z kiełbasą to pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację z dosłownie 4 składników. Pokrojone w plastry ziemniaki, kiełbasa, czerwona cebula i szczypiorek. Tylko tyle potrzebujesz, żeby stworzyć wyśmienite i pożywne danie dla całej rodziny.Żeby danie z patelni się nie przypaliło podczas smażenia, co jakiś czas przemieszaj wszystkie składniki i w razie potrzeby dolej odrobinę oleju. Najlepiej rzepakowego, bo ma wysoką temperaturę dymienia.Zwykle na patelni najpierw podsmażamy cebulę, a dopiero później dodajemy resztę składników. Ziemniaki z kiełbasą przygotowujemy w nieco innej kolejności, dzięki czemu danie ma jeszcze lepszy smak i doskonały aromat.
Smakowity farsz to tylko połowa sukcesu udanych pierogów. Równie ważne jest sprężyste i delikatne ciasto. Przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie rozwiewa wszelkie wątpliwości. Ciasto po wyrobieniu powinno przez jakiś czas odpocząć.Idealne ciasto na pierogi ruskie jest nie tylko elastyczne, ale też puszyste. W czasie leżakowania nabiera ono wilgoci, która zapewnia mu odpowiednią konsystencję. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis Magdy Gessler. Znana restauratorka na pierogach zna się jak nikt.
Czy wiesz, że da się przygotować placki ziemniaczane bez jajek i mąki? Jest to idealna wiadomość dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tych produktów w swojej diecie. Do ciasta na placki wystarczy dodać łyżkę gęstej śmietany. Dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję, oraz przyjemny kremowy smak.Poza śmietaną, nasze placki ziemniaczane bez jajek i mąki kryją w sobie jeszcze jeden sekret. Mowa o dodatku wędzonej papryki. Aromatu tej przyprawy nie sposób pomylić z niczym innym. Złociste smakołyki przygotowane według poniższego przepisu nie tylko dorównują tym klasycznym, ale nawet je przewyższają.
Tomasz Strzelczyk wziął na warsztat królową polskich stołów. Mowa oczywiście o sałatce jarzynowej, która już za kilka tygodniu zagości w naszych domach. Sprawdź jaki sposób na tę potrawę ma znany i lubiany miłośnik gotowania.Sałatka jarzynowa w wykonaniu popularnego kucharza wyróżnia się jednym detalem. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, w swoim przepisie nie używa groszku konserwowego, a mrożonego. Takie warzywo wystarczy zalać na kilka chwil wrzątkiem, a następnie przepłukać na sicie pod zimną wodą. Jego smak według Strzelczyka jest bezdyskusyjnie najlepszy.
Wczorajsze ziemniaki mogą być naprawdę smaczne. Wytłuczone, wymieszane z kilkoma składnikami i zapieczone zamienią się w wyborny dodatek do obiadu. Nic się nie zmarnuje i nikt nawet nie zorientuje się, że ziemniaki były gotowane poprzedniego dnia. Gorąco polecamy poniższy przepis. Gotowanie w stylu zero waste jest naprawdę proste. Ziemniaki, które zostały wam z poprzedniego obiadu, można łatwo przerobić na znakomite, zapiekane purée. Będzie idealne zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich kotletów.
Kulki ziemniaczane z serowym nadzieniem są doskonałą przekąską na rozmaite okazje. Złociste smażone kąski możesz przyrządzić na wieczór filmowy, spotkanie towarzyskie lub nadchodzący mecz naszej reprezentacji. Kilka podstawowych składników i proste przygotowanie są ich niezaprzeczalnymi atutami.Serowe kulki ziemniaczane odznaczają się chrupiącą skórką i kremowym nadzieniem. Dodatek czosnku oraz boczku zapewnia ich wyjątkowy aromat. Kulki ziemniaczane możesz usmażyć na patelni wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku. Złote kąski znikają z talerzy błyskawicznie.
Znudził wam się klasyczny farsz na pierogi ruskie? Wzbogaćcie go o ogórki kiszone i musztardę, a stanie się bardziej wyrazisty. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a danie z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Mało kto odmówi sobie dobrych pierogów ruskich. Jeśli jednak uznacie, że farsz z ziemniaków, cebulki i twarogu będzie zbyt mdły, możecie dodać do niego podsmażone ogórki kiszone i odrobinę musztardy. Musztardowe pierogi ruskie z ogórkiem kiszonym zaskoczą was pełnym charakteru smakiem.
Kluski śląskie są uwielbianym dodatkiem do obiadu. Doskonale pasują do mięs pieczonych i duszonych oraz wielu sosów. Jak przygotować idealne kluski śląskie? Żeby ładnie dały się formować i wyglądały elegancko na talerzach, warto zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę ziemniaczanego ciasta. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na kluski śląskie. Zdarza się jednak, ze mimo zachowanych dokładnie proporcji, ziemniaki nie chcą się formować w zgrabne kuleczki. Jak temu zaradzić?
Nie wiecie, co zrobić z ziemniakami po obiedzie? Będę świetnym materiałem do przygotowania placków. Prosty przepis na przysmak z gotowanych bulw z dodatkiem sera żółtego pomoże wam w smaczny sposób wykorzystać nadmiar produktów. Spróbujecie?Ugotowane ziemniaki, które zostały wam z drugiego dania, w prosty sposób można przekształcić w kolejny smakowity posiłek. Wystarczy do ziemniaczanego purée dodać kilka smakowitych produktów m.in. żółty ser, który nada im niezwykłego aromatu. Prosty patent nie ma sobie równych.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym są pomysłem na pożywny obiad, który każdy zje ze smakiem. Placki z aromatycznym dodatkiem są o wiele smaczniejsze od klasycznych placków podanych z cukrem lub śmietaną. O wiele lepiej sycą i szybko znikają z talerzy. Placki ziemniaczane jemy z wieloma dodatkami. Jedni lubią placki z cukrem, drudzy z mięsnym gulaszem. Ja natomiast gorąco polecam placki ziemniaczane z aromatycznym sosem pieczarkowym. To szybki, pożywny i pyszny obiad dla całej rodziny.Do przygotowania placków ziemniaczanych wybierz ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C, które zawierają mało wody. Odmiany te są również najlepsze do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem. Placki przygotowane z mącznych ziemniaków nie rozwarstwiają się podczas smażenia, są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz.Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych przygotujesz w kilka minut z podstawowych składników. Podsmaż cebulę z pieczarkami na maśle, dopraw natką pietruszki, przyprawami i zagęść kwaśną śmietaną. Taki sos jest idealny do placków, ponieważ podkreśla ich smak i sprawia, że klasyczne danie jest bardzo pożywne.
Nie masz pomysłu na szybkie danie dla najbliższych? Przygotuj faszerowane ziemniaki z kiełbasą i pieczarkami. Ziemniaki z aromatycznym farszem zapieczone z żółtym serem i podane z ziołami oraz kwaśną śmietaną posmakują całej rodzinie.Faszerowane ziemniaki to świetny pomysł, kiedy nie wiesz, co przygotować na szybki obiad, podwieczorek lub kolację na ciepło. Ziemniaki pieczone z kiełbasą, pieczarkami i serem posmakują całej rodzinie, a Ty zrobisz je w kilka chwil. Ziemniaki koniecznie ugotuj przed pieczeniem. Warzywa polecam ugotować w mundurkach. Skórka nadaje smaku jak z ogniska. Faszerowane ziemniaki będą smakować obłędnie, kiedy podasz je z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, klasyczną kiełbasę zamień na kiełbasę chorizo. To hiszpańska kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem ostrej papryki i czosnku. Do faszerowanych ziemniaków możesz podać również lekką sałatkę z pomidora i ogórków.
Planujecie zrobić kopytka? Dodajcie do ziemniaków trochę puree z dyni, a odmienicie ich smak i wygląd. Złociste kopytka podane z okrasą z boczku i cebuli smakują znakomicie i są bardzo pożywne. W sam raz na szybki posiłek dla całej rodziny. Zapraszamy do kuchni. Klasyczne kopytka przygotowujemy włącznie z ziemniaków, jajka i mąki. Mało kto wie, że do masy możemy dodać również jesienny przysmak. Kopytka z puree z dyni są o wiele delikatniejsze, zachwycają kolorem i smakiem.Do przygotowania kopytek wykorzystaj ugotowane, mączne ziemniaki. Mogą być te z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Kluczowym składnikiem jest puree z dyni. Zrobisz je w bardzo prosty sposób. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i upiecz w piekarniku. Gdy dynia będzie miękka, łatwo zdejmiesz z niej skórę, a miąższ zblenduj na gładką masę. Do kopytek z jesiennym przysmakiem koniecznie dodaj również mieloną kurkumę, która podkręci kolor i smak potrawy.
Jarskie kotlety mielone są doskonałą alternatywą dla mięsnych przysmaków. Tym razem proponujemy przygotowanie ich z ziemniaków. Sycące i tanie warzywo z dodatkiem kilku przypraw, w tym świeżego koperku, smakuje doskonale. Musicie spróbować. Prosty przepis na kotlety ziemniaczane spodoba się osobom, które cenią swój czas. Danie można zrobić z już ugotowanych warzyw, które pozostały po poprzednim posiłku. Jest tanie, smaczne i bezmięsne, więc świetnie sprawdzi się jako piątkowy obiad. Skusicie się?
Znudziły Ci się zwykłe, gotowane ziemniaki do obiadu? Zaskocz wszystkich zapiekanką z tartych ziemniaków. Zapiekanka z dodatkiem boczku wędzonego i podsmażonej cebuli będzie świetnym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs. Możesz ją też podać z surówką jako samodzielne danie. Poznaj przepis na ziemniaki po szwajcarsku.Ziemniaki do obiadu podajemy na wiele sposobów: gotujemy, pieczemy, robimy z nich puree, frytki, kluski śląskie, kopytka i wiele innych potraw. Popularne warzywo możemy przygotować również w formie pysznej zapiekanki. Ziemniaki po szwajcarsku są proste do zrobienia i posmakują wszystkim domownikom.Ziemniaki po szwajcarsku to nic innego, jak starte ziemniaki zapieczone z boczkiem wędzonym i cebulką. Co je wyróżnia? Ziemniaki na początku gotujemy w mundurkach, następnie trzemy na tarce i dopiero wtedy mieszamy z pozostałymi składnikami. To sekret doskonałego, pełnego smaku.Ziemniaki po szwajcarsku pasują do każdego dania obiadowego. Podajmy je z żeberkami, gulaszem mięsnym, kotletami, kurczakiem lub kaczką. Każda potrawa będzie smakować fantastycznie w połączeniu z aromatyczną zapiekanką. Zapiekane ziemniaki możemy też podać jako samodzielne danie.
Szukacie pomysłu na tani obiad? Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem sadzonym sprawdzi się doskonale. Sycące ziemniaczane talarki przełożymy smacznym sosem i podpieczemy z jajkami. Prościej chyba się nie da. Spróbujecie?Jajka sadzone przygotowane w piekarniku doskonale pasują do ziemniaków i pieczarek duszonych z cebulką. Grzybowy sos wzbogacimy o dodatek śmietanki i posypiemy serem żółtym. Polecamy doprawić całość tymiankiem i czosnkiem — będzie jeszcze smaczniej.
Kartoflanka jest prostą i sycącą zupą, w sam raz na jesienne dni. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku niewyszukanych składników i odrobiny czasu. Domownicy z pewnością ją pokochają, a Ty ugotujesz obiad dosłownie za kilka złotych. Zupę kartoflankę możesz przygotować w wersji z mięsem lub bez. Jeśli zależy Ci na podaniu potrawy w jarskim wydaniu, po prostu zrezygnuj z dodania kiełbasy. Kartoflanka ma tę niezwykłą moc, że smakuje każdemu.
Rosół z obierek po ziemniakach od Ewy Wachowicz zaskoczy was niesamowitym aromatem. Podpieczone skórki warzywa nadają zupie ciekawego smaku i sprawiają, że staje się ona niezwykle pożywna. Przygotowanie jest tak proste, że trzeba spróbować. Obierki ziemniaczane zazwyczaj trafiają do kosza. Ewa Wachowicz wykorzystuje je do urozmaicenia smaku domowego rosołu bez mięsa. Podpieczone w piekarniku fragmenty łupiny wrzuca pod koniec gotowania, wydobywając z nich tym samym maksimum smaku. Warto przetestować ten patent.
Robiliście kiedyś placki ziemniaczane z samych ziemniaków? Jajka i dodatkowa mąka nie będą konieczne, jeśli odsączymy starte warzywa i wymieszamy je ze skrobią, która uwolni się z ziemniaczanego soku. Prosta sztuczka pomoże oszczędzić czas i pieniądze. Spróbujecie? Placki ziemniaczane bez jajek i mąki spodobają się nawet nieprzekonanym. Są równie pyszne i chrupiące, co tradycyjne i wcale nie rozpadają się podczas smażenia. Nie dodajemy tutaj cebuli, więc smak będzie subtelny. Polecamy podkreślić go pieprzem.
13 listopada w kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy Dzień Placków Ziemniaczanych. Każda okazja do sięgnięcia po lubiane, sycące danie jest dobra. Podpowiadamy jak przygotować ten znakomity przysmak. Ni zajmie wam wiele czasu, a smakuje wyśmienicie.Placki ziemniaczane są potrawą pochodzącą z XVII wieku. Były wtedy tak powszechne, jak teraz chleb, a mniej zamożni przyrządzali je nawet ze zgniłych ziemniaków. Dziś szczęśliwie możemy zrobić nieco bogatszą ich wersję i zjeść rarytas nawet z pełnym smaku gulaszem.Nasz przepis oparty jest o najprostsze składniki, czyli mączyste ziemniaki, cebulę i mąkę pszenną. Nawet jajko można pominąć, jeśli akurat nie mamy go pod ręką lub chcemy zrobić danie bez produktów odzwierzęcych. W takiej wersji też będzie smaczne. Zwłaszcza gdy skusicie się na dodatek czosnku.
Placki ziemniaczane bez jajka można przygotować równie prosto, jak tradycyjne. Kurzy nabiał zastąpimy zdrowym kleikiem z siemienia lnianego. Dodatek dobrze znany wprawnym kucharkom doskonale połączy składniki masy i nie wpłynie na smak wyrobu. Danie, które spodoba się każdemu smakoszowi, zrobicie w zaledwie kilka chwil. Spróbujecie? Zamiana jajka na roślinny produkt sprawi, że placki ziemniaczane będą wegańskie. W smaku będą niemalże identyczne. Taktyka sprawdzi się oczywiście także wtedy, gdy zabranie nam w domu kurzego nabiału. Jedno jajo z powodzeniem zastąpi kleik przygotowany z siemienia lnianego (1 łyżka mielonego ziarna na 3 łyżki wrzątku), woda z puszki ciecierzycy zwana aquafabą (3 łyżki), olej rzepakowy (1 łyżka) czy mąka ziemniaczana (1 łyżka). Dodać też możemy purée z warzyw mączystych np. z dyni hokkaido (1 szklanka odciśniętej z wody masy).
Późnym latem i jesienią zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę, często kupujemy również ziemniaki w większych ilościach. Dobre, zdrowe ziemniaki zachowają świeżość i smak pod warunkiem, że będą przechowywane w odpowiedni sposób. Jak wybrać i przechowywać ziemniaki na zimę? Na pewno nie kupuj bulw zapakowanych w folię. Tak przechowywane ziemniaki szybko się popsują.Wiele osób kupuje jesienią większe ilości ziemniaków na zimę. Ziemniaki muszą być jednak przechowywane w odpowiedniej temperaturze z dostępem do świeżego powietrza i w pomieszczeniu, w którym nie jest wilgotno, w przeciwnym razie szybko się zepsują. Jak przechowywać ziemniaki na zimę?Jeśli chcesz kupić kilka worków ziemniaków, upewnij się, że warzywa nie są przenawożone. Ziemniaki muszą wyglądać zdrowo, jeśli więc zauważysz zielonkawą skórkę lub dziury, uszkodzenia, ciemniejsze plamy, takich warzyw nie kupuj, ponieważ bardzo szybko się zepsują.Ziemniaki są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu, z którego przygotujemy również wiele pysznych potraw. Na zimę najlepiej kupić uniwersalną odmianę, czyli typ B. Ziemniaki te nie są ani zbyt wodniste, ani zbyt mączne, a w odpowiednich warunkach będą świeże i smaczne aż do następnych wykopków.
Pieczone ziemniaki mogą być zarówno świetnym dodatkiem do dań, jak i ciepłą przekąską. Tym razem proponujemy wam inspirowany kuchnią marokańską przepis na aromatyczne frytki w przyprawie Ras el Hanout. Podpowiemy, jak ją przygotować i z czym jeszcze sparować. Będzie pysznie. Ras el Hanout jest żółto-pomarańczową mieszanką przypraw, często stosowaną w kuchni marokańskiej. W smaku przypomina curry, lecz odróżnia ją korzenny aromat i wyższy poziom pikanterii. Do jej sporządzenia nie zawsze używa się takich samych przypraw. Z tego powodu warto przygotować ją samodzielnie — wtedy zyskamy pełną kontrolę nad smakiem.Do przygotowania aromatycznego miksu żywa się czasem nawet do 80 składników. W naszej recepturze skupimy się na "zaledwie" 13 aromatycznych dodatkach. Nie oznacza to wcale, że będzie mniej smacznie. Dobrane składniki pozwolą również na zachowanie dobroczynnego charakteru przyprawy.
Gotowanie ziemniaków jest pozornie banalną czynnością. Obrane warzywa wystarczy włożyć do garnka, zalać wodą i postawić na kuchence. Zdarza się jednak, że ugotowane ziemniaki po kilku minutach od odcedzenia nabierają nieapetycznej, szarawej barwy. Na szczęście można temu łatwo zaradzić odrobiną soku z cytryny lub mleka.Ziemniaki ciemnieją po obraniu, co jest wynikiem reakcji z tlenem zawartego w nich enzymu. Ciemnienie może też dotyczyć już ugotowanych ziemniaków. Może być ono spowodowane dużą zawartością azotanów lub nieodpowiednimi warunkami przechowywania. Zmiany te nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, ale szare ziemniaki z pewnością nie wyglądają apetycznie.
Smakowity, domowy krupnik na żeberkach jest sycącym daniem. Aby zupa wyszła idealna, należy pamiętać o właściwej kolejności dodawania składników. Zacznij od mięsa, a skończ na ziemniakach. Dzięki temu krupnik będzie miał intensywny smak oraz idealną konsystencję.Gotowanie krupniku zaczynamy od przygotowania mięsnego wywaru. W drugiej kolejności do garnka trafia włoszczyzna. Kasza gotuje się nieco dłużej niż ziemniaki, w związku z tym wrzucamy ją do garnka na ok. 20 minut przed końcem gotowania. Stawkę składników do krupniku zamykają pokrojone w kostkę kartofle.Niewłaściwa kolejność dodawania składników do krupniku może zepsuć finalny efekt. Zbyt długo gotowane ziemniaki, rozpadną się w zupie, dlatego dodaje się je na samym końcu. Z kolei kasza powinna być nagotowana, bo wtedy nada zupie kremowej konsystencji. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością kaszy. Ten produkt znacznie zwiększa swoją objętość, przez co wpływa na gęstość naszej zupy.
Zdarzyło się Wam kiedyś jeść niezbyt smaczne kopytka? Twarde i gumowate kluski potrafią zepsuć cały posiłek. Takie kopytka są efektem zbyt dużej ilości mąki dodanej do ziemniaczanego ciasta. Poniżej podpowiadamy, jak prawidłowo dobrać proporcje składników do tego dania.Domowe kopytka są doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałych z poprzedniego obiadu ziemniaków. Ziemniaczane kluski można podawać na mnóstwo sposobów, dzięki czemu trudno się nimi znudzić. Dopilnuj, aby proporcja mąki do ziemniaków wynosiła 1:3. Dzięki temu kopytka wyjdą zawsze miękkie i apetyczne.
Najlepsze kucharki zdradziły, jaką przyprawę dodają do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki są chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na kultowe placki ziemniaczane z lubczykiem.Niektórzy do placków ziemniaczanych dodają wyłącznie sól i pieprz. Inni podkręcają smak majerankiem, oregano, czy natką pietruszki. Okazuje się, że najlepszym dodatkiem do kultowej potrawy jest lubczyk, czyli przyprawa do rosołu. Placki ziemniaczane z lubczykiem zachwycają niepowtarzalnym smakiem.Placki ziemniaczane z lubczykiem są daniem, które przygotujemy w bardzo prosty sposób. Do placków koniecznie wykorzystajmy ziemniaki mączne typu B lub C, które zawierają dużo skrobi i mało wody. Z wodnistych odmian placki nie będą chrupiące i mogą rozwarstwić się na patelni podczas smażenia.Placki ziemniaczane z lubczykiem podamy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Polecam również aromatyczny sos z grzybów leśnych. Do placków sprawdzi się również gulasz węgierski z mięsa, papryki czerwonej i pieczarek.
Placki ziemniaczane zwykle wychodzą Ci ciężkie i tłuste? Dolej do ciasta 1 łyżeczkę octu, a ograniczysz problem chłonięcia oleju. Dzięki temu potrawa będzie bardziej chrupiąca, smaczniejsza i lżejsza dla żołądka. Zamiast octu sprawdzi się też inny płyn. Placki ziemniaczane podawane są na wiele sposobów. Niektórzy preferują placki na słodko z cukrem, inni ze śmietaną i szczypiorkiem. Do placków można przygotować również aromatyczny sos grzybowy lub gulasz węgierski z mięsa wieprzowego, papryki i pieczarek. Nie wszyscy jednak wiedzą, że placki ziemniaczane wymagają odpowiedniego przygotowania, żeby były miękkie i delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Placki nie mogą być również opite tłuszczem, ponieważ wtedy są bardzo ciężkie i tracą smak. Jest na to jednak skuteczny sposób.Najlepsze placki ziemniaczane przygotujesz z odpowiedniej odmiany ziemniaków. Zawsze wybieraj ziemniaki mączne typu B lub C. Ziemniaki te zawierają dużo skrobi, a mało wody, dzięki czemu są zwarte, chrupiące i nie rozwarstwią się podczas smażenia. Najlepsze kucharki stosują również sprawdzony trik, żeby placki nie były nasiąknięte tłuszczem i żeby nie ciemniały.