Takich frytek jeszcze nie jedliście. Są wyjątkowo chrupiące i przepyszne. Idealny dodatek do obiadu lub na wieczorną przekąskę przed telewizorem. Poznaj niezwykły przepis Anny Zyśk na domowe frytki.
Czy jest w kuchni coś prostszego niż gotowanie ziemniaków? Chyba nawet robienie kanapki jest wyzwaniem w porównaniu. A jednak, można popełnić kilka błędów nawet przy tak banalnej czynności.
Ziemniaki nie muszą być nudne. Można je podać na wiele sposobów, inspirując się chociażby wyjazdami. Pomysł na poniżej prezentowane ziemniaki pochodzi z Turcji i jest naprawdę godny polecenia. Warzywa wychodzą przepyszne i z powodzeniem stanowić mogą samodzielne danie.
To przepis na placki ziemniaczane premium. Wzbogacone o brokuły przekąski z gotowanych ziemniaków są znacznie zdrowsze od oryginału. Są też przy tym co najmniej równie smaczne.
Placki ziemniaczane kwalifikowałyby się jako szybka przekąska, gdyby nie jeden problem: czas ścierania ziemniaków. Czy proces ten można przyspieszyć? Tak, jest na to wręcz kilka sposobów.
Uwaga jednego z internautów na temat kultury robienia zakupów poniosła się echem w Internecie. Oberwało się tym razem nie sieci, ale jej klientom. A konkretnie ich irytującemu zwyczajowi.
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj pieczone ziemniaki z wybornym farszem, a domownicy od pierwszego kęsa zakochają się w ich smaku. Wypróbuj niekomplikowany przepis i przygotuj smaczny obiad w mniej niż pół godziny.
W takiej postaci zapiekanki jeszcze nie jedliśmy. Podstawą takich roladek nie jest ciasto francuskie, jak się przeważnie przyjmuje. Jest nim ziemniaczana masa – podobna do placków, ale pieczona. A w środku – farsz z mięsa mielonego.
Oto prosty przepis na babkę ziemniaczaną. To zapomniane nieco danie było hitem wiejskiego gotowania w czasach PRL-u. Nic dziwnego – trudno o coś równie taniego, a jednocześnie równie pysznego.
Nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie? Zainspiruj się przepisem i przygotuj według niego szybki obiad, który zachwyci całą rodzinę. W dodatku będzie to również tani posiłek, dlatego koniecznie dowiedz się, jakie danie możesz przygotować i o jego smaku przekonaj się sama. Gotowanie jeszcze nigdy nie było prostsze.
Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Też korzystasz z tego sposobu? Znany wrocławski zakonnik Ojciec Grande miał znacznie lepszy.
Zwykły ziemniak jest nieoczekiwanym sprzymierzeńcem w walce z powszechnym problemem. Występuje niemal w każdym domu, lecz trudno się go pozbyć. Chyba że umiejętnie zastosujemy zwykłe kartofle. Czytaj dalej a wszystko stanie się jasne.
Ziemniaki często goszczą w naszej kuchni. Katarzyna Bosacka wzięła je na tapetę i ujawniła informacje, które mogą zdziwić wielu z nas. To może zmienić sposób gotowania ziemniaków.
Obiad na piątek może być pyszny i zarazem prosty w przygotowaniu. Ziemniaki zalane kremowym sosem z warzywami trafiają do piekarnika. Wkrótce potem od razu na nasz stół. Zapiekanka wychodzi, że palce lizać i szybko znika z talerzy.
Ziemniaki na obiad będą jeszcze lepiej. Wystarczy, że ugotujesz je w inny, niż zazwyczaj sposób, a wydobędziesz z nich głębię smaku. Poznaj sposób, a przy następnym gotowaniu zastanowisz się, czy to warzywo powinno być gotowane w osolonej wodzie.
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucaj ich. Poznaj sposób, który zdradziła mi ciocia Ślązaczka, a dowiesz się, jak wykorzystać ziemniaki po obiedzie. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a z drugiej strony przygotujesz jedno z najlepszych dań kuchni regionalnej. Twoja rodzina pokocha je od pierwszego kęsa.
Placki ziemniaczane bez jajek? Jak najbardziej. Lekka, chrupiąca i bardziej „ziemniaczana” wersja potrawy jest z tym przepisem łatwa do uzyskania. Obojętne, czy podajesz je na słodko, czy na wytrawnie, podaj je choć raz z tego przepisu.
Zadziwiające, jak ciekawe przepisy można znaleźć w sieci. Mnie ostatnio udało się trafić prawdziwy brylant w postaci sałatki bawarskiej. Jest tak smaczna i sycąca, że bez wątpienia musi się znaleźć na moim świątecznym stole. Założę się, że zdeklasuje jarzynową raz-dwa.
Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad na piątek? Poznaj ten przepis i przygotuj według niego zaskakujące danie z ziemniaków. Ten staropolskie przysmak zasługuje na ponowne odkrycie. Zrób i przekonaj się o jego wybornym smaku.
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Są znakomitym dodatkiem do sosów i mięs. Jak gotować ziemniaki, by były miękkie i wartościowe? Sposób jest prosty i wart polecenia.
Oczywiście, banany jadamy nie tylko dla składników mineralnych, lecz także dla smaku. Jeśli jednak chodzi o obecność potasu w naszej diecie, warto częściej sięgać po jeszcze jeden produkt. Są nim bataty, czyli słodkie ziemniaki.
Rybiki cukrowe to małe i niepozorne owady, które zwykle pojawiają się w naszych łazienkach. Trudno się ich pozbyć, ale teraz warto sięgnąć po warzywo, które zapewne mamy w swoich kuchniach. Dzięki niemu rozprawimy się z rybikami raz na zawsze.
Co się stanie, gdy wbijemy widelec w surowego ziemniaka? Warto wypróbować poradę kulinarną od blogerki Ani Zyśk. Dzięki temu ułatwimy sobie pracę w kuchni i przygotowanie obiadu.
Nie masz pomysłu, co podać na obiad na piątek? Poznaj łatwy przepis od Tomasza Strzelczyka i zaskocz rodzinę. Warzywna zapiekanka przygotowana według rad kucharza, nie ma sobie równych. Zrób i przekonaj się sama o jej smaku.
Takiego dania jeszcze na pewno nigdy nie robiłaś. Przygotowane z ziemniaków i mleka najpierw wszystkich zaskoczy, a potem zachwyci. Dowiedz się, o jaki przysmak chodzi, a potem zapoznaj się przepisem i podaj je na obiad. Nikt mu się nie oprze.
Któż nie lubi dobrze upieczonych ziemniaków? Odpowiedź jest prosta: każdy lubi. Dosłownie: każdy europejski naród. Szwedzi też.
Źle przygotowane ziemniaki są szkodliwe dla zdrowia i w ogóle nie powinny znaleźć się na naszych talerzach. Zawarta w nich substancja jest rakotwórcza i eksperci zalecają unikania jej, jak ognia. O tym, o jakie ziemniaki chodzi i dlaczego nie powinny znaleźć się w naszej diecie, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Każdy, kto podaje placki ziemniaczane na obiad w piątek, powinien zwrócić uwagę na opisaną tu metodę. Dzięki jednemu dodatkowi placki wypiją mniej tłuszczu. A to oznacza, że będą mniej kaloryczne i zdrowsze.