Co się stanie, gdy pokrojone ziemniaki wrzucimy do słoika i zalejemy coca colą? Powstanie pyszna przekąska. Moja rodzina co chwilę mnie o nią prosi. Smak tego dania sprawia, że trudno mu się oprzeć. Polecam ten doskonały przepis na małe co nieco.
Ziemniaki są obowiązkowym punktem, jeśli chodzi o polski obiad. Czy wiesz jednak, że gotowanie ich w wodzie to nie jedyna skuteczna metoda? Od lat jej nie stosowałam, znalazłam bowiem dużo smaczniejszy sposób. Kiedy raz go wypróbujesz, będziesz z niego korzystać cały czas.
Masz dość zwykłych gotowanych ziemniaków do obiadu? W moim domu od pewnego czasu hitem jest ten przepis. Proste kluseczki z uwielbianego warzywa znikają z talerzy w mgnieniu oka. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste.
Makaron i ziemniaki to składniki, które są wizytówką dwóch krajów - Włoch i Polski. Choć są zupełnie różnymi produktami, łączy je fakt, że wywarły duży wpływ na kulturę kulinarną całego globu i nasze preferencje smakowe. Ich historia sięga wieków wstecz, ale w naszych kuchniach królują do dzisiaj. Do XVI wieku ziemniaki znali jedynie południowoamerykańscy Indianie zamieszkujący Andy. Z kolei makaron pochodzi z Azji i dopiero około XIII wieku trafił do Włoch za sprawą Marco Polo. Dziś Polacy jedzą kartofle jako dodatek do dań mięsnych i rybnych, zup, sałatek, robią z nich zapiekanki, placki, kluski oraz pierogi, za to Włosi nie mogliby żyć bez makaronu. Nagrodzony gwiazdkami Michelin za swoją interpretację polskiej kuchni, pochodzący z włoskiej Apulii Chef Andrea Camastra wykorzystuje w swojej kuchni zarówno pastę, jak i kartofle.
Nigdy nie przepadałam za tarciem ziemniaków do placków ziemniaczanych. Całe szczęście znalazłam na to sposób. Robię je za pomocą blendera. Co jeszcze jest sekretem ich smaku? Zapewniem Was, że ten przepis z pewnością nikogo nie zawiedzie.
Jeśli lubicie smażyć kotlety, to może zainteresuje was mój sposób na to danie. Jednak nie są to kotlety mielone. Nie mają w sobie ani grama mięsa i pasują jako piątkowy obiad. Polecam przepis na pyszne postne kotlety w smacznym sosie. Warto je przyrządzić w swojej kuchni.
Proste dania są najlepsze. Dlatego jesienią robię obiad z kiełbasy i ziemniaków, które wrzucam na patelnię. Taki obiad wspaniale smakuje i znakomicie syci. Polecam przepis na mój ulubiony jesienny obiad.
Placki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. Najbardziej chrupiące danie jadłam dotychczas u mojej babci. Ostatnio dowiedziałam się, co należy zrobić, by uzyskać tak znakomity rezultat. Cała tajemnica tkwi w ziemniakach.
Z ziemniaków i mleka można przygotować znakomity posiłek. Wystarczy dodać do nich kilka produktów i starannie wszystko połączyć. Moja rodzina uwielbia to danie.
Zapiekanka ziemniaczana jest idealnym daniem na jesienny obiad. Syci na długo i smakuje doskonale, a robiąc ją mamy z głowy wymyślanie potrawy na kolejny dzień. Warto spróbować.
Uwielbiam pieczone ziemniaki. Warto jednak dodać do nich 1 banalny składnik. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak nieziemski. Koniecznie wypróbuj je przy najbliższej okazji.
Placki ziemniaczane zdążyły mi się już znudzić. Niedawno jednak wpadłam na prosty przepis kuchni irlandzkiej, w który rarytas ten przygotowuje się inaczej niż u nas. Postanowiłam dać mu szansę. Efekty mnie zachwyciły.
Czy zastanawialiście się, co zrobić z ziemniakami po obiedzie? Ja mam na to dobry patent. Robię z takich ziemniaków smakowite kluski. Są tak proste, że przepis polecam każdemu. Dobrze nadają się na obiad, lub jako dodatek do mięs. W smaku przypominają moje ulubione pierogi.
Jajka na śniadanie to nie tylko jajecznica czy sadzone. Łącząc kurzy nabiał z ziemniakami i jogurtem, uzyskamy znacznie ciekawszy smakołyk. Wykonanie jest bardzo proste, a smak zwala z nóg. Musicie spróbować.
Szukasz pomysłu na kolację na ciepło? Wykorzystaj jajka i ziemniaki. Pyszne i sycące danie zrobisz niemalże ekspresowo. Smak jest więcej niż znakomity. Odkąd spróbowałam tej potrawy, często do niej wracam.
Kopytka powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Moja babcia wyjaśniła mi, co robi, by osiągnąć zadowalające efekty. Korzystam z jej wskazówki do dziś, a kluski zawsze mi wychodzą.
Kluski ziemniaczane mogą być jeszcze smaczniejsze. Ciocia pokazała mi mnie jak przygotować ciasto, by danie zachwyciło nawet najbardziej wybrednych. Jej przepis wcale nie jest skomplikowany, ale należy zadbać o jeden szczegół.
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Jemy je na obiad, robimy z nich placki ziemniaczane i baby. Jednak ja rozgniatam ziemniaki i wstawiam do piekarnika. Wychodzi danie, że palce lizać. Rodzina zawsze chce dokładkę tej prostej potrawy.
Ziemniaki są idealnym wyborem, gdy chcemy przygotować szybki obiad. Ugotowane jak na purée mogą stanowić bazę do wykonania prostej zapiekanki. Raz spróbujecie i — podobnie jak ja - jeszcze nie raz się skusicie.
Czy są tu smakosze klusek? Jeśli tak, to polecam przepis na pyszne kluski. Jednak nie będą to kluski kładzione ani kluski śląskie. Przedstawiam wam recepturę na przygotowanie klusek kudłatych. Ta potrawa budzi kulinarną sympatię dzięki swojej nazwie, ale też zachwyca smakiem.
Kopytka nie muszą być wykonane jedynie z ziemniaków. Jesienią warto do nich dodać kilka wyrazistych w smaku składników. Uzyskamy w ten sposób zachwycające danie. Moja ciocia stosuje ten patent już od dawna.
Zapiekanka ziemniaczana jest daniem, które moi bliscy uwielbiają. Nie wymaga wielu przygotowań, a syci na długo, więc często ją przygotowuję. Znika ekspresowo.
Zupa na jesień powinna być sycąca. Pyszny krem, który dziś wam proponujemy, dodatkowo zawiera składniki wzmacniające organizm. Dzięki takiemu posiłkowi nie tylko nie będziecie głodni, ale też zadbacie o zdrowie.
Kluski śląskie to przysmak, który jest uwielbiany nie tylko na Śląsku. Cieszy kubki smakowe, ale też oczy. Jest pysznym dodatkiem do mięs i sosów, ale może być też serwowany na słodko. Jednak jak przyrządzić kluski śląskie, by były lśniące? Ważny jest tu jeden dodatek.
Mięso mielone i ziemniaki często przyrządzamy na obiad. Zwykle robimy kotlety mielone, a ziemniaki gotujemy. Jednak ja polecam te produkty w trochę innym wydaniu. Ugotujcie ziemniaki i owińcie je mięsem mielonym. Wyjdzie obiad, że palce lizać.
Czy chcielibyście przyrządzić ziemniaki, które są pyszne i wyjątkowo chrupiące? Jeśli tak, to mamy dla was pyszną propozycję. Potrawa zachwyca smakiem i jest tania i łatwa w przyrządzeniu. Każdy, kto jej spróbuje tak zrobionych ziemniaków, prosi o dokładkę i przepis.
To danie wygląda jak przygotowane z pieczarek. Jednak pozory mogą mylić. Potrawa przyrządzona jest z innego popularnego i lubianego warzywa. Być może masz go teraz w swojej kuchni. Jeśli tak, to warto zrobić coś naprawdę pysznego.
Placki ziemniaczane warto czasem urozmaicić. Pani Dorota pokazała ostatnio, jak przygotowuje masę ziemniaczaną udzielając rad, pozwalających na wykonanie dania, które jest jednocześnie miękkie i chrupiące. Najważniejszy był dodatkowy składnik.