Naleśniki do krokietów muszą być cienkie i elastyczne. Sposobów na uzyskanie ciasta, z którego takie właśnie sztuki usmażymy, jest kilka, lecz jedna zagwarantuje nam sukces. Do jej zrobienia trzeba wykorzystać popularne warzywo. Dla wielu osób może to być zaskoczenie.
Czasem trudno uwierzyć, by komuś mogły się znudzić poczciwe frytki, ale jeżeli to się zdarzy, sięgamy po inne metody przygotowywania starego dobrego ziemniaka. Jedną z inspiracji podsuwają nam Szwedzi, którzy na swoim podwórku opracowali potrawę o nazwie á la hasselback.
Piernik to idealne ciasto na święta. W moim domu nie robimy go już jednak z tradycyjnego przepisu. Za namową babci, która ujawniła swój patent na ten klasyk, korzystamy z jednego dodatku, z którym pieczenie jest szybkie i proste. Musicie spróbować.
Kotlety mielone mojej koleżanki zachwyciły mnie od pierwszego kęsa. Mięso było tak delikatne, że musiałam poznać przepis. Na szczęście nie był pilnie strzeżoną tajemnicą rodzinną i już wiem jak przyrządzić ten specjał. Wystarczy 1 dodatek, zapewne masz już go w kuchni.
Prosta zapiekanka z ziemniaków i boczku jest idealna na obiad. Wykonacie ją sprawnie, a wystarczy na więcej niż jeden posiłek. Danie nie jest też drogie, dlatego warto spróbować.
Zimą ratowała całe pokolenia. Najsłynniejsza zupa na ciężkie czasy i kulinarna odpowiedź na kryzysy i niedostatki. Zupa rumfordzka – warto do niej wrócić.
Dobre pyzy skuszą każdego smakosza. Aby ich przygotowanie nie skończyło się kulinarną katastrofą, trzeba jednak przestrzegać jednej zasady. Sprawdźcie, co zrobić, by uzyskać rozpływające się w ustach danie.
Wiedzieliście, że pierogi można zlepić aż na 3 sposoby? Byłam przekonana, że tylko orientalne wersje dania wyglądają inaczej, niż przygotowywane przez moją mamę i babcię frykasy. Jedno wideo zmieniło wszystko. Znalazłam w nim też znakomity przepis na ruski farsz.
Masz ochotę na wykwintne, a zarazem proste danie? Tomasz Strzelczyk zdradził na nie swój sposób. Choć trudno w to uwierzyć, ten pieczony kurczak z ziemniakami jest daniem jednogarnkowym. Dzięki temu unikasz zbędnego bałaganu w kuchni, a przy tym zyskujesz przepyszny obiad.
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Dodajemy je do dań obiadowych, robimy z nich zapiekanki i sałatki. Czy wiecie, co się stanie, gdy w to warzywo wbijemy wykałaczki? Efekt robi wrażenie. Warto wypróbować ten przydatny patent w swojej kuchni.
Z ziemniaków można przygotować wiele potraw. Ostatnio odkryłam, że da się zrobić nawet weki, o zaskakująco długim terminie przydatności do spożycia. Musiałam wypróbować ten patent.
Smaczne kluski ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Moje ulubione wymagają zaledwie trzech produktów, dobranych w odpowiednich proporcjach. Robię je niemalże ekspresowo, a rodzina z chęcią po nie sięga.
Kotlety mielone powinny być soczyste. W tym celu wiele z nas dodaje do masy bułkę nasączaną w mleku lub nawet wodę. Niedawno odkryłam znacznie lepszy patent. Danie wyszło o niebo delikatniejsze, a rodzina zjadła je ekspresowo. Musicie spróbować.
Kiełkujące ziemniaki od zawsze budziły wiele wątpliwości. Wiele osób na wszelki wypadek z góry spisywało takie warzywa na straty. Odpowiedź na pytanie czy trzeba wyrzucać kiełkujące ziemniaki nie jest jednak oczywista. Na ten temat wypowiedział się znany dietetyk.
Ten przepis ma 107 lat. Pochodzi z książki „200 potraw z ziemniaków”– bestsellera pierwszych lat niepodległości. Oszczędna sałatka ziemniaczana jest pyszna dzięki niecodziennym dodatkom i podaniu na ciepło.
Moja babcia od zawsze była najlepszą kucharką w rodzinie. Jej daniem popisowym były rozpływające się w ustach knedle. Robiła je z rozmaitymi nadzieniami, jednak mi najbardziej pasowały te jesienne. Po babcie zachował się na szczęście przepis, do którego chętnie wracam do tej pory.
Nie wiecie, co zrobić z mięsem po rosole? Postawicie na pyzy. Ziemniaczane kluski z soczystym farszem można przygotować szybko i sprawnie. Smakują znakomicie.
Schab, który zachwyca delikatnością skusi każdego. Smaczny obiad z jego udziałem nie musi wymagać wiele pracy. Zastosujcie jedną sztuczkę, a będzie gotowy w mniej niż godzinę. Rodzina zje go w tempie ekspresowym.
Najbardziej znanymi polskimi plackami są placki ziemniaczane. Ja z tych warzyw robię przekąskę zupełnie innego rodzaju. Smażone z pysznymi dodatkami chrupiące placuszki są ulubioną przekąską mojej rodziny. Robię je z ziemniaków świeżo ugotowanych lub takich, które mi zostały z obiadu.
Prosty przepis na kopytka przyda się każdemu. Rarytas z ziemniaków może stanowić zarówno smaczną przekąskę, jak i wspaniały dodatek do obiadu. Jego przygotowanie jest niemalże ekspresowe i wymaga tylko dwóch składników. Warto spróbować.
Czy szukacie ciekawego pomysłu na kotlety? Polecam danie, które wygląda jak mielone, ale nie ma w sobie ani grama mięsa. Takie kotlety zachwycają smakiem i są tanie oraz proste w przygotowaniu. Każdy będzie chciał dokładkę.
Ciapkapusta jest przyjemnym śląskim daniem, idealnym na chłody. Przygotowuje się ją prosto i bez wysiłku, a składniki są niedrogie. W moim domu znika szybciej niż najlepszy bigos. Polecam spróbować.
Co się stanie, gdy pokrojone ziemniaki wrzucimy do słoika i zalejemy coca colą? Powstanie pyszna przekąska. Moja rodzina co chwilę mnie o nią prosi. Smak tego dania sprawia, że trudno mu się oprzeć. Polecam ten doskonały przepis na małe co nieco.
Ziemniaki są obowiązkowym punktem, jeśli chodzi o polski obiad. Czy wiesz jednak, że gotowanie ich w wodzie to nie jedyna skuteczna metoda? Od lat jej nie stosowałam, znalazłam bowiem dużo smaczniejszy sposób. Kiedy raz go wypróbujesz, będziesz z niego korzystać cały czas.
Masz dość zwykłych gotowanych ziemniaków do obiadu? W moim domu od pewnego czasu hitem jest ten przepis. Proste kluseczki z uwielbianego warzywa znikają z talerzy w mgnieniu oka. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste.
Makaron i ziemniaki to składniki, które są wizytówką dwóch krajów - Włoch i Polski. Choć są zupełnie różnymi produktami, łączy je fakt, że wywarły duży wpływ na kulturę kulinarną całego globu i nasze preferencje smakowe. Ich historia sięga wieków wstecz, ale w naszych kuchniach królują do dzisiaj. Do XVI wieku ziemniaki znali jedynie południowoamerykańscy Indianie zamieszkujący Andy. Z kolei makaron pochodzi z Azji i dopiero około XIII wieku trafił do Włoch za sprawą Marco Polo. Dziś Polacy jedzą kartofle jako dodatek do dań mięsnych i rybnych, zup, sałatek, robią z nich zapiekanki, placki, kluski oraz pierogi, za to Włosi nie mogliby żyć bez makaronu. Nagrodzony gwiazdkami Michelin za swoją interpretację polskiej kuchni, pochodzący z włoskiej Apulii Chef Andrea Camastra wykorzystuje w swojej kuchni zarówno pastę, jak i kartofle.
Nigdy nie przepadałam za tarciem ziemniaków do placków ziemniaczanych. Całe szczęście znalazłam na to sposób. Robię je za pomocą blendera. Co jeszcze jest sekretem ich smaku? Zapewniem Was, że ten przepis z pewnością nikogo nie zawiedzie.
Jeśli lubicie smażyć kotlety, to może zainteresuje was mój sposób na to danie. Jednak nie są to kotlety mielone. Nie mają w sobie ani grama mięsa i pasują jako piątkowy obiad. Polecam przepis na pyszne postne kotlety w smacznym sosie. Warto je przyrządzić w swojej kuchni.