Czy wyjście do restauracji do luksus w obecnych czasach? Rosnące ceny żywności oraz energii odbiły się na cenach oferowanych przez lokale. Wczoraj poszłam na posiłek na miasto i solidnie się zdziwiłam. Nie wiedziałam, że tyle mogą kosztować placki ziemniaczane z grzybami.
Kotlety schabowe z farszem mogą nie wydawać się dobrym pomysłem na pierwszy rzut oka. Też byłam sceptyczna, ale zrobiłam dla rodziny i zjedli ze smakiem. Musicie spróbować.
Ziemniaki pieczone są świetnym dodatkiem do obiadu. Wersja z jogurtem i przyprawami moim zdaniem bije na głowę wszystkie inne. W moim domu gości bardzo często i zawsze znika z talerzy ekspresowo.
Rosół można ugotować na wiele sposobów. Dodatek, który stosuje Ewa Wachowicz, jednak mnie zaskoczył. Miss Polski wykorzystuje jeden rodzaj obierek. Efekty miały być znakomite, więc postanowiłam spróbować.
Obiad z rękawa jest prosty w przygotowaniu, a moja rodzina go uwielbia. Składniki są łatwo dostępne i niedrogie, więc danie robię bardzo często. Jest tak smaczne, że warto spróbować.
Pierogi ruskie doczekały się już wielu interpretacji. O wersji, którą zawsze podawała moja babcia, jednak nikt mi nie wspominał. Przyprawa, którą wzbogaca farsz, moim zdaniem jest obowiązkowa. Bez niej ziemniaczano-serowa kompozycja nie smakuje, aż tak dobrze.
Placki ziemniaczane nie muszą być nudne. Kilka dodatków sprawi, że danie będzie jeszcze lepsze. Przepis od koleżanki sprawił, że zakochałam się w nich na nowo i już nie wracam do klasyki. Moja rodzina też je ze smakiem.
Klopsiki są ulubionym daniem mojego męża. Soczyste kuleczki z mięsa goszczą u nas niemal co tydzień. Przepis opanowałam już niemal do perfekcji. Polecam spróbować — jeszcze nie raz się skusicie.
Kluski zwykle mają jasny odcień. Jednak dawniej robiono kluski czarne. Swą oryginalną barwę to danie zawdzięczało połączeniu dwóch składników. Warto przypomnieć sobie smak klusek czarnych. Polecamy przepis na to smaczne i trochę zapomniane danie.
Obiad z ziemniaków może być prosty i sycący. Przepis, po który sięgam, gdy mam niewiele czasu wymaga niewielu składników. Moja rodzina go wprost uwielbia i zawsze znika w ekspresowym tempie.
Czysty czajnik bez kamienia jest gwarancją smacznych i zdrowych napojów. O stan urządzenia można zadbać na wiele sposobów, ale jeden jest wyjątkowo skuteczny. Zakłada wykorzystanie obierek ziemniaka.
Kilka dni temu natknęłam się w internecie na kulinarną ciekawostkę. Dowiedziałam się z niej, że nie wszędzie rosół podaje się z makaronem. Pomysł zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam sprawdzić go w swojej własnej kuchni. Eksperyment wypadł zupełnie inaczej, niż się spodziewałam.
Ziemniaki można podać na wiele sposobów. Ostatnio zamiast klasycznego purée serwuję pyszne łódeczki z sycącym farszem. Danie jest tanie i proste w przygotowaniu. Mojej rodzinie bardzo smakuje.
Kopytka nie mogą się skleić podczas gotowania. Wlanie do wody oleju pozwoli wam uniknąć kulinarnej wpadki. Trik jest polecany przez samą Magdę Gessler i nigdy nie zawodzi.
Ziemniaki często goszczą na stołach Polaków. Są lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Czasem stanowią składnik sałatek i zup. Warto skorzystać z pewnego tiku po ugotowaniu ziemniaków. Wypróbowałam ten patent i teraz już zawsze z niego korzystam.
Proste danie z ziemniaków będzie idealne na obiad. Przywieziony z wyjazdu na Mazury przepis zachwycił moją rodzinę. Do warzywa dodaję zaledwie kilka składników i nie spędzam całego dnia w kuchni. Tego trzeba spróbować.
Uwielbiam testować rozmaite sztuczki kuchenne. Choć niektóre wydają się niemądre, to najczęściej działają. Tym razem sprawdziłam sposób na proste obieranie ziemniaków. Tak mi się spodobał, że przekazuję go wszystkim dookoła.
Prosta zapiekanka z ziemniaków przywędrowała do mojego domu z wyprawy w góry. Koleżanka pokazała mi jak prosto i sprawnie można przygotować sycący obiad dla całej rodziny. Od tamtej pory robię go bardzo często.
Obiad na piątek w wielu domach jest bezmięsny. Prosta zapiekanka z cukinii i ziemniaków sprawdzi się doskonale. Robię ją już od dawna, a rodzina jest zachwycona. Przepis dostałam od najlepszej koleżanki.
Od cioci dostałam przepis na pyszną sałatkę. Jest to przyrządzona na bazie ziemniaków sałatka papieska. Stanowi idealny dodatek do mięs, grilla, a także może być jedzona jako samodzielny posiłek, na przykład na kolację. Dobór składników jest idealny, a smak powala na łopatki.
Pyszny obiad wcale nie musi być drogi. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować, udowodnił to po raz kolejny. Na najnowszym nagraniu podzielił się przepisem na proste i tanie danie. Ten smak zachwyci każdego.
Podczas ostatniej wizyty u babci natknęłam się u niej na ciekawą książkę. Pełna była przepisów, choć daleko jej do standardowej książki kucharskiej. Receptury w niej zawarte wyszły spod ręki znanego i cenionego zakonnika, ojca Grande. Wśród nich szczególnie zaciekawiła mnie zupa „przeciw starości”.
Rosół w każdym domu robi się nieco inaczej. Ewa Wachowicz stawia na wykorzystywanie nietypowych składników. Jej bulion gotowany jest bez mięsa i zawiera podpiekane ziemniaczane obierki. Smakuje tak dobre, że trzeba spróbować.
Prażuchy ziemniaczane często gościły w domu mojej babci. Proste danie pochodzące z Lubelszczyzny zostało już trochę zapomniane. Warto je przypomnieć, bo syci na długo i jest niesamowicie smaczne. Zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil.
Poniżej chcę się z Wami podzielić bardzo przydatnym przepisem. Nie raz, kiedy brakło pomysłu, czasu lub składników, sięgałam po ten tani obiad z ziemniaków. Dzięki aromatycznym dodatkom zachwyca smakiem, a robi się go dosłownie w kilkanaście minut. Potem wystarczy poczekać, aż potrawa sama zrobi się w piekarniku.
Kartacze zachwycają smakiem i w zależności od regionu Polski, noszą rozmaite nazwy. Te ziemniaczane podłużne kluski, które są nadziewane mięsem i okraszone boczkiem z cebulką, mają wielu zwolenników. Polecam przepis na kartacze. Moja babcia zawsze przestrzegała jednej zasady, a kartacze wychodziły przepyszne.
Gołąbki kojarzą mi się z mięsnym farszem, czasami wzbogacanym o ryż. Kiedy podczas urlopu spróbowałam wersji kresowej, w której w kapuście zamyka się surowe ziemniaki z dodatkami, byłam zachwycona. Smakowały nieziemsko, a jeszcze okazało się, że z łatwością zrobię je w domu.
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Jednak za nim na nie trafią, to najpierw musimy je obrać. Wiele osób nie przepada za tą czynnością. Dlatego polecamy skuteczny patent na przygotowanie ziemniaków. Efekt cię zaskoczy.