Rosół na serduszkach spodoba się niejednemu smakoszowi. Zapomniany drobiowy rarytas doskonale nadaje się do przyrządzenia lekkiej i pełnej smaku zupy. Przepis jest banalny i każdy sobie poradzi. Spróbujecie? Jeśli jeszcze nigdy nie gotowaliście rosołu na podrobach, koniecznie przetestujcie nasz nowy przepis. Zupa przyrządzona na serduszkach nie jest tak tłusta, jak klasyczna drobiowa wersja, a smakuje wyśmienicie. Przyrządza się ją też zdecydowanie krócej.
Niewiele osób wie, że na łąkach i polach można natrafić na prawdziwy skarb, jeśli chodzi o grzyby. Niepozorny twardzioszek przydrożny może odstraszać występowaniem w tzw. czarcich kręgach, generuje on bowiem wokół siebie poletka wypalonej trawy. Zaręczamy jednak, że twardzioszka przydrożnego nie trzeba się bać, a jego smak potrafi miło zaskoczyć.Czarcie kręgi wokół grzybów powstają na skutek zawartego w nich związku chemicznego. Grzybnia twardzioszka wydziela amoniak, który skapując na trawę barwi ją na niebiesko i powoduje jej obumieranie. Owocniki grzybów rosną dodatkowo w kręgach. Trzeba przyznać, że w połączeniu z obumarłą trawą taki widok może robić wrażenie.
Karolina Korwin-Piotrowska podzieliła się przepisem na niezwykle aromatyczny krupnik. Tradycyjna, pożywna zupa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna, kiedy dodamy do niej kilka grzybów leśnych. Jesteśmy przekonani, że również zachwycicie się jesienną wersją lubianej zupy.Krupnik jest bardzo smaczną i pożywną zupą, którą ugotujemy z kilku podstawowych składników. Karolina Krowin-Piotrowska do wywaru dodaje również świeże grzyby leśne, dzięki którym klasyczny krupnik nabiera jesiennego charakteru. Zupa jest nie tylko pożywna, ale też niezwykle aromatyczna.Krupnik możemy ugotować z dowolnymi grzybami leśnymi. Najlepiej świeżo zebranymi. Zupę doprawiamy suszonym lubczykiem i świeżą natką pietruszki. Zioła te doskonale podkreślą smak potrawy. Kasza podczas gotowania krupniku lubi się przypalać, jednak wystarczy dodać ją do zupy w woreczku, w którym była pakowana. To prosty trik, dzięki któremu kasza się ugotuje, doda krupnikowi aromatu, a jednocześnie się nie przypali. Gdy kasza się ugotuje, wyjmujemy ją z woreczka i przesypujemy do wywaru.
Rosół sprawdza się idealnie jako rozgrzewająca i pożywna zupa. Magda Gessler ta jesienną porą przypomina nam o pysznym rosole z gęsiny. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe i wartościowe, warto więc o nim pamiętać przy kolejnym gotowaniu wywaru. Jego smak na długo pozostanie w pamięci.Do gotowania rosołu sprawdza się szyja, skrzydełka, mięsne kości a także podroby. Części te możemy uzyskać z luzowania całej gęsi lub szukać ich w dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych. Części z jednego ptaka zalewamy 3 litrami wody do gotowania rosołu.Z gęsi uzyskujemy mięso o dużej zawartości tłuszczu, wobec czego konieczne może okazać się usunięcie jego nadmiaru z gotowego bulionu. Łatwo zrobisz to po schłodzeniu wywaru. Tłuszcz zwyczajnie zastygnie na jego powierzchni będzie można z łatwością wyjąć go za pomocą łyżki cedzakowej.Do gotowania tłustych rosołów doskonale sprawdza się również dodatek jabłka. Cały owoc wrzucamy do garnka i wyciągamy go po zakończeniu gotowania. Taki trik skutecznie przełamuje nieco mdławy smak bulionu.
Kapuśniak jest jedną z zup częściej goszczących na polskich stołach. Karol Okrasa proponuje przygotowanie go z dodatkiem kaszy gryczanej. Zdrowe ziarno świetnie komponuje się z kwaśnym przysmakiem. Przepis jest bardzo prosty i warty przetestowania. Dobrego kapuśniaku nikt sobie nie odmówi. Wie o tym Karol Okrasa, który proponuje przyrządzenie zupy z jakościowych produktów i wzbogacenie jej w kaszę gryczaną — sycącą, zdrową i pełną smaku. Warto skosztować.
Zupa ogórkowa wiedzie prym wśród innych polskich zup i jest potrawą powszechnie lubianą. Aby nasza zupa nabrała niezwykłego smaku, a przy tym była mnie kaloryczna, możemy zabielić ją mlekiem. Ten niespotykany zabieg nada zupie niezwykle interesującego smaku.Zupa ogórkowa zabielana mlekiem to niecodzienne, ale niezwykle trafione połączenie. Aby uniknąć zwarzenia mleka, należy przed wlaniem do garnka je zahartować. Jeśli wymieszamy mleko z łyżką mąki ziemniaczanej, zupa zyska dodatkowo na gęstości.
Jesień jest porą roku, w której w pełni trwa sezon na dynię. W sklepach można dostać wiele jej odmian, skąd zatem mamy wiedzieć, którą najlepiej wybrać? Postaw na ogniście pomarańczową dynię hokkaido. Poza pięknym wyglądem i szerokim zastosowaniem, ma szereg właściwości zdrowotnych.Odmiana hokkaido jest jednym z najmniejszych gatunków dyni. Łatwo można ją poznać po intensywnej żółtopomarańczowej barwie i niewielkich, jak na dynię, rozmiarach. Skórka tej dyni jest w pełni jadalna, co czyni tę odmianę wyjątkową.
Na jesienną niepogodę najlepsza jest rozgrzewająca zupa. Sycący i aromatyczny krupnik w sam raz sprawdzi się w tym zadaniu. Dodatek kurem nadaje mu niezwykłego grzybowego smaku. Nasz krupnik to idealna propozycja także dla wegetarian.Krupnik z kurkami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie zawiera mięsa, więc jest lekko strawny, ale za sprawą kaszy i ziemniaków niezwykle sycący. Każdy poprosi o dokładkę.
Takiego przepisu na gołąbki jeszcze nie widzieliście. Teraz nie musicie przygotowywać specjalnie sosu do gołąbków. Wystarczą 2 szklanki żurku i nieco śmietany. Ta kombinacja gwarantuje zupełnie nowe doznania smakowe w kwestii faszerowanej kapusty. Gorąco polecamy.Ilość zakwasu na żurek w tym przepisie dostosuj do swoich własnych preferencji. Jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych potraw, połowę podanej ilości żurku możesz zastąpić wodą. Choć przepis może wydawać się nieco czasochłonny, to rekompensuje wszystko z nawiązką dzięki swojemu niezwykłemu smakowi.
Szukasz pomysłu na pyszną, domową zupę? Skorzystaj z faktu, że na bazarku wciąż można kupić świeże, gruntowe pomidory i przygotuj z nich wyśmienitą zupę. Będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, o wiele lepsza, niż ta zrobiona na bazie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Rodzina z pewnością Ci podziękuje za ten pyszny obiad. Pomidorówka ze świeżych pomidorów jest jedną z tych zup, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Zachwyca aksamitną konsystencją, doskonałym smakiem i aromatem. Warto doprawić ją świeżymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem. Do zup nigdy nie dodaję kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty. Kostki nie poprawią smaku zupy, lepiej doprawić ją klasycznie solą i pieprzem, kiedy już się ugotuje. Zupę pomidorową gotuję na bulionie drobiowym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje. Zupę pomidorową zwykle podaję z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i domowymi grzankami ziołowymi. Jednak jej rzadsza wersja doskonale smakuje też z makaronem czy ryżem.
Zupa grzybowa według receptury Magdy Gessler jest potrawą prostą, ale bardzo aromatyczną. Gessler gotuje zupę na zakwasie na żur, dzięki czemu danie nabiera niezwykłego smaku i charakteru. Jesteśmy przekonani, że potrawa będzie hitem na Twoim stole w jesienne, chłodne dni.Zupę z grzybów leśnych zwykle gotujemy na wywarze drobiowym lub warzywnym, doprawiamy natką pietruszki i podajemy z makaronem. Magda Gessler pokazała przepis na grzybową zupę-krem w zupełnie nowym wydaniu. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki obiad, który zachwyci dorosłych domowników.W książce autorstwa Magdy Gessler pt. ,,Kuchnia moja pasja" znajdziemy wiele przepisów na klasyczne dania w zupełnie nowej odsłonie. To właśnie z tej książki pochodzi przepis na grzybową zupę-krem wykorzystany w artykule. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje obłędnie.Grzybową zupę-krem Magda Gessler gotuje na zakwasie na żur. Do ugotowania zupy wykorzystuje również rosół, śmietanę kremówkę i okowitę, czyli mocną i lepszą gatunkowo wódkę. W przepisie Gessler wykorzystała prawdziwki, czyli niezwykle aromatyczne grzyby leśne.
Rosół z kaczki według przepisu Ewy Wachowicz jest nieco wykwintniejszą wersją tradycyjnego rosołu drobiowo-wołowego. Dzięki znaczącej zawartości tłuszczu, rosół z kaczki ma bardziej intensywny smak, porównywany wręcz czasem do smaku pieczeni. Ewa Wachowicz krok po kroku przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania.Kacze mięso jest znacznie zdrowsze niż to pochodzące z kury. Posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, wobec czego rosół z kaczki poza samym smakiem, różni się od klasycznego także wartościami odżywczymi. Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, poleca te pożywną zupę.
Zupa wodzionka jest śląskim daniem, po które sięgano, by nie zmarnować chleba. Tomasz Strzelczyk postanowił sprawdzić, jak smakuje. Wybrał sprawdzoną recepturę, lecz smak potrawy go zawiódł. Dał temu wyraz w wideo, które opublikował na swoim kanale na YouTube.Wodzionkę przygotowuje się z czerstwego chleba. Dawniej zupa była ciepłym posiłkiem, który serwowano, gdy już niewiele innych przysmaków pozostało w kuchni. Jak zdradzili internauci komentujący wideo Tomasza Strzelczyk, była potrawą, którą przyrządzano, by nie zmarnować trudu włożonego w pieczenie chleba. Jak smakowała kucharzowi?
Tradycyjny rosół najczęściej podaje się u nas z gotowanym makaronem lub lanymi kluskami. Okazuje się, że dobrze znane lane kluseczki możemy łatwo podrasować na włoską modłę. Delikatne kluseczki straciatella z parmezanem, to niebanalny dodatek do klasycznego, esencjonalnego wywaru. Już dziś zaskocz swoich domowników tym niezwykłym pomysłem na rosół.Kluseczki straciatella w przygotowaniu są łudząco podobne do naszych rodzimych lanych klusków. Poza mąką i jajkiem, zawierają w sobie tarty parmezan, czyli aromatyczny włoski ser dojrzewający. Z takimi kluseczkami nasz rosół zyskuje nowy, zaskakujący wymiar.
Krupnik jest tradycyjną polską zupą, pyszną, a przy tym banalnie prostą w przygotowaniu. W poniższym przepisie przedstawiamy klasyczny przepis na krupnik na serduszkach drobiowych. Ta zupa zaskakuje wspaniałym smakiem i przekona nawet podrobowych sceptyków. Nie pożałujesz.Serduszka drobiowe są czymś, do czego warto się przełamać. To wyśmienite mięso wręcz rozpływa się ustach, a jako podstawa krupniku jest niezwykle delikatne. Z całego serca polecamy ten niecodzienny lecz pyszny przepis na krupnik na serduszkach.
Zupa paprykowa jest pełnym aromatu, sycącym przysmakiem. Dodając do niej smakowite pulpeciki z wieprzowiny, uzyskamy danie idealne na chłodniejsze, jesienne dni. Przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?Jeśli nie próbowaliście jeszcze przyrządzać zup z mięsnymi kotlecikami, receptura na przysmak z papryki pomoże Wam to zmienić. Aromatyczna i rozgrzewająca kompozycja sprawdzi się jako szybki jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Zapraszamy.
Które przyprawy dodaje się na początku, a które na końcu gotowania? Niektórzy doprawiają potrawy wyłącznie solą i pieprzem, inni dodają wiele ziół. Najlepsi kucharze zdradzają, jak doprawiać zupy i dania główne, żeby wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu. Przyprawy, suszone i świeże zioła to bardzo istotne dodatki do rosołu, zup i dań głównych. Wydobywają z potraw głębię smaku, wzmacniają również aromat. Nie każdy wie, że nie tylko odpowiednie przyprawy, ale również moment, w którym się je dodaje jest niezwykle ważny, aby ugotować pyszne danie.Wiele osób doprawia dania wyłącznie solą i pieprzem. Inni natomiast dodają różnorodne przyprawy oraz suszone i świeże zioła, które poprawiają smak. Wszystkie przyprawy należy dodawać w odpowiednim momencie, aby danie smakowało idealnie. Najlepsi kucharze zdradzają, kiedy do potraw dodawać sól, pieprz, suszone zioła i inne przyprawy. Ciekawy sposobem na uwydatnienie smaku przypraw jest wysoka temperatura, dzięki której korzenne przyprawy uwalniają niepowtarzalny aromat.
Zupa kalafiorowa po belwedersku doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna kompozycja białego warzywa i aromatycznych pieczarek z pewnością spodoba się domownikom. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie? Prosta i wyjątkowo smaczna kalafiorowa z dodatkiem smażonych pieczarek przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a z odpowiednimi dodatkami syci na długo. Warto się skusić.
Zupa z dyni rozgrzeje was w jesienne popołudnia. Dziś proponujemy wam prosty przepis na podkarpacką baniankę, czyli dyniową z zacierkami. Regionalny przysmak zachwyca smakiem i konsystencją. Z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Spróbujecie? Pochodząca z regionu rzeszowskiego banianka to nic innego jak zupa z dyni serwowana z zacierkami. Wyraziste w smaku, sycące i niezwykle kremowe danie jest banalnie proste. Pyszny obiad na chłodne dni zrobicie niemalże ekspresowo. Warto skosztować — przysmak jest cudownie mleczny i słodziutki.
Seler korzeniowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw używanych w polskiej kuchni. Bulwa jest nieodłącznym składnikiem rosołu i innych zup, robimy też z niej surówki. Czy można jednak w jakiś sposób wykorzystać liście selera? Oczywiście, że tak. Poniżej zdradzamy kilka pomysłów.Seler sam w sobie jest warzywem bardzo zdrowym i warto go spożywać pod różnymi postaciami. Liście selera zawierają nawet więcej składników mineralnych i witamin, niż sam korzeń. Bardzo polecamy włączenie ich do menu. Możesz zrobić to na wiele sposobów.
Beata Sadowska podzieliła się swoim niezwykłym przepisem na zupę dyniową. Dzięki dodatkowi aromatycznej szałwii, nieco mdła z natury dynia zyskuje zupełnie inny wymiar smaku, podkręcony dodatkowo rozmarynem. Koniecznie spróbuj tej typowo jesiennej potrawy.Dynia jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Dzięki bogactwu witaminy C, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Zupę dyniową warto zatem włączyć na stałe do jadłospisu w okresie jesienno-zimowym. Zupa dyniowa jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i pożywna. Szałwia, rozmaryn oraz ostra papryczka podkręcają także jej właściwości rozgrzewające. Zupa dyniowa według przepisu Beaty Sadowskiej, której zdjęcie zamieszczone powyżej pochodzi z profilu beata_sadowska_official na Instagramie, to prawdziwy kulinarny przebój.
Zupa fasolowa jest jedną z bardziej sycących i pożywnych. Przygotowując ją według znakomitej receptury Ojców Bonifratrów, uzyskamy wyjątkowo smaczną odsłonę klasyki. Pełne cennych właściwości zioła nadają daniu niezwykłego aromatu. Spróbujecie? Fasolówkę nie każdy lubi. W wersji Ojców Bonifratrów jest jednak zachwycająca. Dodatek aromatycznych i pełnych dobroczynnych właściwości przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa i syci na długo. Do tego jest prosta w przygotowaniu. Skusicie się?
Kluski francuskie są rodzajem klusek kładzionych. Robi się je z mąki pszennej, masła i jajek. Kluski są proste w przygotowaniu, delikatne i uniwersalne w zastosowaniu. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup i sosów, dobrze też smakują w wersji na słodko. Podajmy je zamiast klasycznego makaronu, a cała rodzina będzie zachwycona.Kluski francuskie wyglądem i smakiem przypominają kluski lane, jednak są bardziej puszyste. Lane kluski to mąka wymieszana z żółtkiem. Natomiast kluseczki francuskie mają maślany smak i są lżejsze dzięki dodatkowi piany z białek. Kluski francuskie to świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu czy ziemniaków. Podamy je z ulubioną zupą albo sosem. Kluski smakują rewelacyjnie w zupie pomidorowej i rosole. Doskonale łączą się również z sosami mięsnymi, grzybowymi, serowymi, warzywnymi, a także z owocami, rukolą, kiełkami.Kluski francuskie podajmy z gulaszem, sosem z kurek lub domowym sosem serowym z dodatkiem gruszek i orzechów. Taki obiad błyskawicznie zniknie z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę. Kluski będą gotowe po 3 minutach gotowania.W naszym materiale prezentujemy zdjęcie klusek francuskich będące screenem z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube. Prawda, że wyglądają bardzo apetycznie?
Por jest warzywem chętnie używanym w naszej kuchni do rozmaitych potraw. Najczęściej wykorzystujemy jego białą połowę, a resztę wyrzucamy, nie mając zupełnie pomysłu jak wykorzystać zieloną część pora. Poniżej przedstawiamy zaskakujący przepis na porowe puree oraz pyszne chipsy z pora.Do wymienionych przepisów nadają się pory młode, które poznamy po sztywnych intensywnie zielonych liściach. W przypadku porów starych i przerośniętych nadal możemy podpowiedzieć, jak wykorzystać zieloną część pora. Odetnij ją, zwiąż gumką i wsadź do zamrażarki. Taka mrożonka przyda się doskonale do gotowania rosołu.
Robert Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Do zupy dodaje żołądki drobiowe i kaszę mannę. W ten sposób przygotowany wywar jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Zupa ogórkowa z przepisu Makłowicza doskonale nasyci i rozgrzeje domowników.Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych jest przepyszna. Makłowicz nie dodaje do niej ziemniaków. Zamiast nich przygotowuje kluseczki grysikowe, czyli kluski z kaszy manny. Przypominają one tradycyjne kluski lane, jednak są o wiele smaczniejsze.Makłowicz ogórkową gotuje na wcześnie przygotowanym bulionie drobiowym. Jeśli mamy rosół z poprzedniego dnia, ugotujmy na nim zupę, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z bulionu z kostki rosołowej, bo to sama sól i konserwanty.Ogórki kiszone do ogórkowej wymagają odpowiedniego przygotowania. Starte warzywa smażymy na niewielkiej ilości masła i dodajemy, kiedy aromatyczny bulion jest już gotowy. Nie zapomnijmy również o wodzie po ogórkach, która wzmacnia kwaśny smak wywaru.
Grochówka z kapustą kiszoną jest gęsta i pożywna. Swój wyjątkowy smak i aromat zupa zawdzięcza dodatkowi pysznej kiszonki. Zmienia ona charakter dania i sprawia, że nie tylko pięknie pachnie, ale też cudownie rozgrzewa. Kaszubska wersja grochówki z kapustą kiszoną spodoba się nie tylko amatorom kuchni regionalnej. Jest sycąca i niezwykle aromatyczna, a jej zrobienie wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Danie przyjemnie rozgrzeje w chłodne jesienne dni. Spróbujecie?
Klasyczna wersja zupy ogórkowej kojarzy się z sytym, ale przez to nieco ciężkim i kalorycznym daniem. Łatwo jednak możemy ugotować jej lżejszy odpowiednik. Brak dodatku śmietany to tylko połowa sukcesu. Gdzie leży druga?Aby zupa ogórkowa zasłużyła w pełni na miano fit, możemy zrezygnować z dodawania do niej ziemniaków. Czym można je zastąpić? Odpowiedź jest prosta. Świetnie sprawdzi się do tego kasza pęczak.
Karol Okrasa zdradził przepis na oryginalną zupę gulaszową. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, a także niezwykle sycąca. Wszystko za sprawą dodatku ciecierzycy, która wzbogaca danie w wiele składników odżywczych. Zupę ugotujemy w niecałą godzinę, będzie świetnym pomysłem na obiad na dwa dni.Karol Okrasa do zupy gulaszowej dodaje kilka niezwykłych składników. Wśród nich znajdziemy między innymi kapustę i ciecierzycę. Dzięki nim danie zyskuje niepowtarzalny smak i jeszcze większą pożywność. Zupę gulaszową Okrasa doprawia również nieco inaczej. Dodaje do niej kmin rzymski i skórkę cytrynową, dzięki którym potrawa zyskuje rewelacyjny aromat. W zupie nie może zabraknąć oczywiście liści laurowych, natki pietruszki i słodkiej papryki mielonej.Zupa gulaszowa będzie gotowa niemal błyskawicznie. Na początku musimy podsmażyć kawałek schabu z cebulą i przyprawami. W ten sposób stworzymy wyśmienitą bazę dla naszego dania. Zupa gulaszowa jest wyraźna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na jesienny obiad.