Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione
Klasyczne gołąbki są daniem, za którym wprost przepadamy. Chociaż klasyki ponoć nie należy poprawiać, to Tomasz Jakubiak ma na ten temat odmiennie zdanie. Do tradycyjnego farszu do gołąbków dodaje on pora. Zapraszamy do zapoznania się z tym zaskakującym przepisem.
Gołąbki z dodatkiem pora nabierają przyjemnego, pikantnego smaku. Nie bez znaczenia jest też chrupiąca przyjemnie tekstura tego warzywa. Kiedy raz spróbujesz gołąbków z porem, już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego przepisu.
Poza porem, w gołąbkach Tomasza Jakubiaka napotkamy czarne oliwki. A nawet nie tyle w gołąbkach, co w pysznym pomidorowym sosie, który je otacza. Gołąbki z porem i oliwkami to prawdziwa rewolucja.
Przepis na pyszne gołąbki z porem
Składniki na gołąbki:
1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 mały por
500 g mięsa z indyka
2 ząbki czosnku
1 główka kapusty włoskiej
ziele angielskie
liście laurowe
1 limonka (skórka i sok)
koperek
Składniki na sos pomidorowy:
czosnek
pomidory w puszce
cebula
czarne oliwki
olej rzepakowy
pieprz i sól
Przygotowanie smakowitych gołąbków krok po kroku
Do dużej miski przełóż zmielone mięso z indyka na gołąbki. Pora umyj, usuń z niego zieloną część a pozostały kawałek pokrój na cienkie plasterki. Dodaj wyciśnięty sok z limonki i nieco startej skórki.
Do farszu na gołąbki przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku. Dodaj sól do smaku oraz posiekany drobno koperek. Na końcu połącz mięsną masę z ugotowaną kaszą jęczmienną.
W dużym garnku sparz kapustę. Z farszu formuj niewielkie kulki i zawijaj je w gotowe kapuściane liście. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w garnku, zalej je wodą i dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotuj na malej mocy palnika przez ok. godzinę.
W międzyczasie przygotuj sos do gołąbków. W tym celu czarne oliwki pokrój w drobną kostkę. Podobnie posiekaj czosnek oraz cebulę. Całość wrzuć na rozgrzany olej i podsmażaj przez chwilę.
Do przesmażonych produktów dodaj pomidory z puszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej ugotowane gołąbki. Danie to pyszne smakuje podane ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami. Sprawdź przepis na przepyszne gołąbki bez zawijania. Gołąbki występują też w wersji bezmięsnej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wykorzystać w kuchni liście selera? Nie wyrzucaj ich, są cenniejsze nawet od korzenia
Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń
Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować
Źródło: shareinfo