Smakosze.pl
gołąbki

Canva / wsmahar

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

24 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Klasyczne gołąbki są daniem, za którym wprost przepadamy. Chociaż klasyki ponoć nie należy poprawiać, to Tomasz Jakubiak ma na ten temat odmiennie zdanie. Do tradycyjnego farszu do gołąbków dodaje on pora. Zapraszamy do zapoznania się z tym zaskakującym przepisem.

Gołąbki z dodatkiem pora nabierają przyjemnego, pikantnego smaku. Nie bez znaczenia jest też chrupiąca przyjemnie tekstura tego warzywa. Kiedy raz spróbujesz gołąbków z porem, już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego przepisu.

smalec z fasoli

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

CZYTAJ DALEJ

Poza porem, w gołąbkach Tomasza Jakubiaka napotkamy czarne oliwki. A nawet nie tyle w gołąbkach, co w pysznym pomidorowym sosie, który je otacza. Gołąbki z porem i oliwkami to prawdziwa rewolucja.

Przepis na pyszne gołąbki z porem

Składniki na gołąbki:

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej

  • 1 mały por

  • 500 g mięsa z indyka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 główka kapusty włoskiej

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • 1 limonka (skórka i sok)

  • koperek

Składniki na sos pomidorowy:

  • czosnek

  • pomidory w puszce

  • cebula

  • czarne oliwki

  • olej rzepakowy

  • pieprz i sól

Przygotowanie smakowitych gołąbków krok po kroku

Do dużej miski przełóż zmielone mięso z indyka na gołąbki. Pora umyj, usuń z niego zieloną część a pozostały kawałek pokrój na cienkie plasterki. Dodaj wyciśnięty sok z limonki i nieco startej skórki.

Do farszu na gołąbki przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku. Dodaj sól do smaku oraz posiekany drobno koperek. Na końcu połącz mięsną masę z ugotowaną kaszą jęczmienną.

W dużym garnku sparz kapustę. Z farszu formuj niewielkie kulki i zawijaj je w gotowe kapuściane liście. Gotowe gołąbki ułóż ciasno w garnku, zalej je wodą i dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotuj na malej mocy palnika przez ok. godzinę.

W międzyczasie przygotuj sos do gołąbków. W tym celu czarne oliwki pokrój w drobną kostkę. Podobnie posiekaj czosnek oraz cebulę. Całość wrzuć na rozgrzany olej i podsmażaj przez chwilę.

Do przesmażonych produktów dodaj pomidory z puszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej ugotowane gołąbki. Danie to pyszne smakuje podane ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami. Sprawdź przepis na przepyszne gołąbki bez zawijania. Gołąbki występują też w wersji bezmięsnej.

Canva / shemara

Canva / shemara

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo

Tagi:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >