Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uczestniczka MasterChefa twierdzi, że robi pierogi lepiej niż nasze babcie. Podała przepis

Uczestniczka MasterChefa twierdzi, że robi pierogi lepiej niż nasze babcie. Podała przepis

Pierogi lepsze niż u babci - przepis uczestniczki Master Chefa
canva/bonchan

Pierogi skuszą niejednego smakosza. Zaprezentowany przez uczestniczkę master Chefa przepis wykorzystujący mięso i warzywa z rosołu jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie resztek. Autorka twierdzi, że tak pysznego dania nie powstydziłaby się niejedna babcia. Nic dziwnego skoro w mięsnym farszu znajdziemy też pyszny boczek i kaszę gryczaną, które nadają mu charakteru. Koniecznie spróbujecie.

Dobre pierogi są na wagę złota. Tani i prosty przepis wykorzystujący resztki z rosołu, kaszę gryczaną i boczek z pewnością wykorzystacie nie raz. Zaproponowana przez Natalię Maszkowską z Master Chefa kompozycja jest obłędnie pyszna. Przekonajcie się sami.

Przepis na znakomite pierogi z mięsa po rosole

Składniki na ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej

  • szklanka gorącej wody

  • 10 g soli

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu

  • warzywa z rosołu: 3 marchewki + pietruszka

  • 1 pietruszka z rosołu

  • 100 g boczku

  • 1 średnia cebula

  • 70 g kaszy gryczanej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie)

Jak zrobić pierogi lepsze niż u babci? Uczestniczka Master Chefa zdradza swój patent

Zaczynamy o wyrobienia ciasta. Mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy sól i wlewamy wodę. Po chwili dłonią zagniatamy masę. Odstawiamy ją pod przykryciem na czas przyrządzenia farszu.

Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez kwadrans. Mięso z rosołu rozdrabniamy i przenosimy do dużej miski. Cebule obieramy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z nieprzywierającą powłoką.

Gdy wytopi się z niego tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy, aż warzywo się zeszkli. Jeśli na patelni będzie zbyt mało tłuszczu, dodajemy nieco masła lub oleju, by całość się nie spaliła. Zawartość patelni łączymy z kaszą gryczaną i dodajemy do mięsa. Starannie mieszamy i doprawiamy wedle uznania.

Odłożone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki przy pomocy szklanki. Każdy z nich wypełniamy łyżką farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z wybraną okrasą. Smacznego.

Inne przepisy na smaczne pierogi znajdziecie na naszej stronie. Koniecznie spróbujecie tych z bobem i boczkiem oraz małopolskich dodatkiem sera żółtego. Są znakomite i niezwykle sycące.

Pierogi z mięsem z rosołu są znakomite
canva/VeraLubimova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: FB/Nathallae - Natalia Maszkowska