Smakosze.pl
Pierogi lepsze niż u babci - przepis uczestniczki Master Chefa

canva/bonchan

Uczestniczka MasterChefa twierdzi, że robi pierogi lepiej niż nasze babcie. Podała przepis

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pierogi skuszą niejednego smakosza. Zaprezentowany przez uczestniczkę master Chefa przepis wykorzystujący mięso i warzywa z rosołu jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie resztek. Autorka twierdzi, że tak pysznego dania nie powstydziłaby się niejedna babcia. Nic dziwnego skoro w mięsnym farszu znajdziemy też pyszny boczek i kaszę gryczaną, które nadają mu charakteru. Koniecznie spróbujecie.

Dobre pierogi są na wagę złota. Tani i prosty przepis wykorzystujący resztki z rosołu, kaszę gryczaną i boczek z pewnością wykorzystacie nie raz. Zaproponowana przez Natalię Maszkowską z Master Chefa kompozycja jest obłędnie pyszna. Przekonajcie się sami.

Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były jeszcze zdrowsze?

Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były jeszcze zdrowsze? Istnieje genialny patent

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite pierogi z mięsa po rosole

Składniki na ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej

  • szklanka gorącej wody

  • 10 g soli

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu

  • warzywa z rosołu: 3 marchewki + pietruszka

  • 1 pietruszka z rosołu

  • 100 g boczku

  • 1 średnia cebula

  • 70 g kaszy gryczanej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie)

Jak zrobić pierogi lepsze niż u babci? Uczestniczka Master Chefa zdradza swój patent

Zaczynamy o wyrobienia ciasta. Mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy sól i wlewamy wodę. Po chwili dłonią zagniatamy masę. Odstawiamy ją pod przykryciem na czas przyrządzenia farszu.

Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez kwadrans. Mięso z rosołu rozdrabniamy i przenosimy do dużej miski. Cebule obieramy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z nieprzywierającą powłoką.

Gdy wytopi się z niego tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy, aż warzywo się zeszkli. Jeśli na patelni będzie zbyt mało tłuszczu, dodajemy nieco masła lub oleju, by całość się nie spaliła. Zawartość patelni łączymy z kaszą gryczaną i dodajemy do mięsa. Starannie mieszamy i doprawiamy wedle uznania.

Odłożone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki przy pomocy szklanki. Każdy z nich wypełniamy łyżką farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z wybraną okrasą. Smacznego.

Inne przepisy na smaczne pierogi znajdziecie na naszej stronie. Koniecznie spróbujecie tych z bobem i boczkiem oraz małopolskich dodatkiem sera żółtego. Są znakomite i niezwykle sycące.

Pierogi z mięsem z rosołu są znakomite

canva/VeraLubimova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: FB/Nathallae - Natalia Maszkowska

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >