Wyśmienite buraki w zalewie octowo-miodowej deklasują inne przetwory. Podajemy przepis krok po kroku
Buraki w zalewie octowej skuszą amatorów słodkich przetworów. Prosty i pełen smaku rarytas w słoikach przyrządzicie sprawnie i bez większych trudności. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu i pysznym elementem niejednej sałatki. Spróbujecie?
Jeśli lubicie delikatne w smaku, lekko słodkie buraczki podane do mięsa czy wegetariańskich kotletów, receptura na smakołyk w zalewie octowej może wam się spodobać. Dobrze znany smak warzywa jest tutaj przełamany lekko kwaśnym, a razem są niezwykle przyjemne. Spodoba się nawet największym sceptykom. Skusicie się?
Przepis na znakomite buraki w zalewie octowej
Składniki:
3 kg młodych niedużych, okrągłych buraczków
900 ml wody
180 ml miodu
300 ml octu jabłkowego
6 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
sól w ilości do smaku
Jak przygotować pyszne buraki w zalewie octowej na zimę? Znamy prosty patent na ten rarytas
Buraki szorujemy i gotujemy je w osolonej wodzie przez 30 minut. Pod koniec wlewamy 2-3 łyżki octu. Wyjmujemy je z wody i studzimy. Obieramy, po czym układamy w czystych słoikach.
W garnku zagotowujemy wodę wraz z resztą octu, miodem i przyprawami. Gdy zawrze, a składniki się połączą, przelewamy ja do naczyń z warzywem. Zamykamy słoiki i poddajemy je pasteryzacji.
W tym celu ustawiamy przetwory w wyłożonym ściereczka garnku i zalewamy je wodą do połowy wysokości, po czym gotujemy przez 25 minut, od momentu, gdy płyn zawrze. Studzimy na blacie. Buraki w zalewie octowej — podobnie jak inne wyroby w słoikach — przechowujemy w spiżarce.
Wskazówka: jeśli chcemy, buraki możemy również upiec. Czas przyrządzania będzie podobny, jeśli rozgrzejemy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Tak przygotowane warzywo zachowa więcej cennych składników odżywczych.
Inne pyszne pomysły dania z burakami znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić pyszną sałatkę śledziową z ich dodatkiem. Ten natomiast zawiera sprawdzony przepis na barszcz czerwony.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekret tkwi w 1 dodatku
Jak oczyścić kurki? Wyjaśniamy krok po kroku. Masa Polaków popełnia fatalny błąd
Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem. Przepyszna alternatywa dla gołąbków