Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienite buraki w zalewie octowo-miodowej deklasują inne przetwory. Podajemy przepis krok po kroku

Wyśmienite buraki w zalewie octowo-miodowej deklasują inne przetwory. Podajemy przepis krok po kroku

Buraki w zalewie octowo-miodowej deklasują inne przetwory
canva/V_Sot

Buraki w zalewie octowej skuszą amatorów słodkich przetworów. Prosty i pełen smaku rarytas w słoikach przyrządzicie sprawnie i bez większych trudności. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu i pysznym elementem niejednej sałatki. Spróbujecie?

Jeśli lubicie delikatne w smaku, lekko słodkie buraczki podane do mięsa czy wegetariańskich kotletów, receptura na smakołyk w zalewie octowej może wam się spodobać. Dobrze znany smak warzywa jest tutaj przełamany lekko kwaśnym, a razem są niezwykle przyjemne. Spodoba się nawet największym sceptykom. Skusicie się?

Przepis na znakomite buraki w zalewie octowej

Składniki:

  • 3 kg młodych niedużych, okrągłych buraczków

  • 900 ml wody

  • 180 ml miodu

  • 300 ml octu jabłkowego

  • 6 liści laurowych

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • sól w ilości do smaku

Jak przygotować pyszne buraki w zalewie octowej na zimę? Znamy prosty patent na ten rarytas

Buraki szorujemy i gotujemy je w osolonej wodzie przez 30 minut. Pod koniec wlewamy 2-3 łyżki octu. Wyjmujemy je z wody i studzimy. Obieramy, po czym układamy w czystych słoikach.

W garnku zagotowujemy wodę wraz z resztą octu, miodem i przyprawami. Gdy zawrze, a składniki się połączą, przelewamy ja do naczyń z warzywem. Zamykamy słoiki i poddajemy je pasteryzacji.

W tym celu ustawiamy przetwory w wyłożonym ściereczka garnku i zalewamy je wodą do połowy wysokości, po czym gotujemy przez 25 minut, od momentu, gdy płyn zawrze. Studzimy na blacie. Buraki w zalewie octowej — podobnie jak inne wyroby w słoikach — przechowujemy w spiżarce.

Wskazówka: jeśli chcemy, buraki możemy również upiec. Czas przyrządzania będzie podobny, jeśli rozgrzejemy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Tak przygotowane warzywo zachowa więcej cennych składników odżywczych.

Inne pyszne pomysły dania z burakami znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić pyszną sałatkę śledziową z ich dodatkiem. Ten natomiast zawiera sprawdzony przepis na barszcz czerwony.

Buraki w zalewie octowej są pyszne
canva/madeleinesteinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: